geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Típus:
kastélyturistautak.hu-n
Név:Vay-kastély
Szélesség (lat):N 47° 39,213'
Hosszúság (lon):E 20° 59,461'
Magasság:91 m
Település:Tiszacsege-Nagymajor
Megye:Hajdú-Bihar
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Bejelentő:
Felhasználó:zayd
Dátum:2008.10.04 19:20
kastély-lista
kastély-térkép
közeli ládák
közeli pontok
közeli települések
megjegyzés hozzáfűzése
adatok és fényképek szerkesztése
a pont törlése


Megjegyzések:
eTiGeR 2014.10.04 16:58
Vay Miklós hadmérnök , császári kir. kamarás kuruc generális építette a Nagymajort. A kastély épülete 1819-ben már biztosan állt. Az empire stílusú épület rokokó kagylódíszítésekkel van kiegészítve. Hatezer holdas birtok tartozott hozzá, gulyákkal, ménesekkel. Az épület- együttes az ötszintes főépületből, egy kolostor-épületből és egy lovardá-ból áll. Mivel a Tisza parti városnak, Csegének komp joga volt, itt úri tizedet is lehetett szedni . A báró úr pallos joggal rendelkezett, ezért a kastély alatt egy tömlöcrendszert is építettek. A leghíresebb betyár "Ződ Marci" volt, aki itt raboskodott. Azért hívták így, mert az asszonyok szerint szép zöld volt a szeme. A Rákóczi-féle szabadságharc bukása után 1711-ben labanc kézre került. A labanc tábornok elég iszákos volt, sőt a kártyát sem vetette meg, így hamar elkártyázta a birtokot.

A második világháború után egy Radák nevezetű hölgyé volt a birtok, de mivel nem volt utódja, így az államra szállt a tulajdonjog. Az épületegyüttes 1998-ra teljesen tönkrement.

Ekkor egy debreceni vállalkozó a romokban is meglátta a szépséget és lehetőséget arra, hogy a főépületet kastélyszállóvá alakítsa át, a lovarda épületében éttermet és konferenciatermet létesítsen. Hét év felújítás után 2005-ben nyílt meg a kastélyszálló 21 szobával. A kastély pincéjében található fülkés építészeti megoldás több legenda forrása is lett. A feltevések szerint börtöncella, vagy vadászagarak tartása céljából alakították ki. A legvalószínűbb, hogy gabonatárolásra használták. Forrás


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.