geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |   belépés
  
  
  
 
FAQ
Új felhasználónév regisztrációja

Felhasználónév:
(bármilyen betű, szám, szóköz, írásjel, egyedül a vessző kivételével)
E-mail:
Új jelszó:
Új jelszó még egyszer:
Teljes név:
Telefonszám:
Születési év:
GPS gyártója: típus: 
Szélesség (lat): WGS-84 (formátumok)
Hosszúság (lon): koordináták ellenőrzése
Település: koordináták alapján
Bemutatkozás:
Megjegyzés (mások nem látják, csak az adminisztrátor, pl. tartalék elérhetőség):
Ládaoldalon alapból megjelenő logok száma
(0: egy log sem jelenik meg; üres mező: alapbeállítás, azaz 20 db)
Alap wysiwyg szerkesztő
Geomap térkép a ládaoldalakon:
Geomap térkép a POI oldalakon:
Logokhoz kapcsolt képek:
Szabályzat:

 

(A www.geocaching.hu és a www.turistautak.hu honlapok, valamint a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület egyéb szolgáltatásainak használati feltételei)

A geocaching (ejtsd: "geokesing") az Egyesült Államokból kiindult szabadidős tevékenység, természetbarát hobbi, amelyet Magyarországon hivatalosan a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület (MGKE) képvisel. A geocaching lényege, hogy egy jól lezárt ládikát az arra jogosult játékos elrejt egy általa kiszemelt, valamilyen szempont szerint megismerésre, felfedezésre érdemesnek ítélt helyen, és egy erre alkalmas GPS készülékkel a megfelelő módon rögzíti a rejtekhely (ez a "cache") pontos koordinátáit. Ezeket az adatokat feltölti a geocaching.hu oldalra, majd a regisztrált játékosok letöltik azokat GPS készülékükre, és megkeresik a rejtekhelyet.

Az Egyesület tevékenységének elsődleges célja, hogy a ládakeresők minél több, jó állapotú, karbantartott geoládát kereshessenek.

A geocaching.hu oldal a nem regisztrált felhasználó számára is elérhető a szabályzat 1. számú mellékletében található felhasználási feltételeknek megfelelően.

A regisztrált játékosok a regisztrációval egy időben nyilatkozatukkal elfogadják, és magukra kötelezőnek tartják a játék szabályzatát és annak elválaszthatatlan részeként szereplő mellékleteit, az azokban megfogalmazott módon a játék céljait, szellemiségét, értékrendjét és kialakult szokásait.

Az adatvédelemről a 2. számú melléklet rendelkezik.

A regisztrált játékos számára a weboldal automatikusan generál egy személyes weboldalt (un. profiloldal), amelyen megjelennek a kötelező és a játékos által engedélyezett adatok. A kötelező adatok köre akkor bővül, ha a játékos jogosulttá válik a rejtésre és rejtő is szeretne lenni. Ezen a profiloldalon láthatóak a játékos megtalálásai és a játékkal kapcsolatos aktivitása. A profiloldalt a rajta található szerkesztő felülettel a bejelentkezett felhasználó szerkesztheti 1. számú mellékletében található jogi nyilatkozat figyelembe vételével.

A regisztrált játékos jogosult a weboldalon található Fórum használatára a 3. mellékletben található szabályoknak megfelelően.

 

I. A ládakeresés

A geocaching.hu weboldalon található rejtések adatai az erre alkalmas GPS készülékbe betáplálva, vagy okostelefon speciális applikációjának segítségével meghatározzák a rejtés közelítően pontos helyét.

A rejtések álcázva vannak, hogy lehetőleg csak a játékban résztvevők találhassák meg. Amikor a játékos felfedezi a rejtekhelyet, lehetőleg csak akkor veszi ki a geoládát, miután meggyőződik arról, hogy beavatatlan szemek nem figyelik tevékenységét. Erre a logolás és a visszarejtés alatt is figyelemmel kell, hogy legyen. A rejtés adatai között megtalálható a rejtés és a terep nehézsége is, ezért a keresést ezek figyelembe vételével lehet megtervezni, mint ahogy irányadóak azok az információk is, amelyek a rejtés környezetére vonatkoznak. Mielőtt az eredeti álcát eltávolítaná a játékos, először alaposan megfigyeli azt, hogy vissza tudjon mindent állítani az eredeti állapotába. Mindig szem előtt tartja: a geoládát úgy kell elrejteni, hogy csak egy másik kesser tudja megtalálni, és senki más!

Miután kinyitotta a ládát, található benne egy füzet (logbook), rövid leírás a játékról, és egy toll. Ezek a láda kötelező tartozékai. A legfontosabb, hogy feljegyezze a logbookban található jelszót, majd rögzítse a füzetbe felhasználói nevét, a megtalálás dátumát és időpontját.

Megtalálást rögzíteni kell egy log formájában az adott láda weboldalán. Ezt megteheti a helyszínről, ha van nála arra alkalmas készülék (a telefon applikációján keresztül), vagy később bárhonnan, ahonnan eléri weboldalt.

A logok típusai: Megtaláltam; Jelszó nélküli megtalálás; Nem találtam meg; Nettaláltam; Egyéb.

A jelszó birtokában a "Megtaláltam" típusú logot kell választani.

 • Megtaláltam logot tenni csak regisztrált felhasználóként és csak a helyszínen megtalált, megfejtett jelszóval lehet. A rendszer egy ládához 1 órán belül legfeljebb 5 jelszó bejelentési próbálkozást enged.
 • Jelszó nélküli megtalálás-t akkor kell választani, ha a jelszó valamiért olvashatatlan (lekopott, elázott) vagy elveszett a láda, nincs meg a logbook. A log bevitele után javasolt fel tölteni fényképet bizonyítékként, hogy valóban ott járt a kereső. Ha ezt nem teszi meg, akkor ez a megtalálás szinte biztosan elutasításra kerül. Elfogadott bizonyíték a ládagazdának e-mailben küldött GPS track loggal is. A jelszó nélküli megtalálást a rejtő fogadja el. Ha egy hónap alatt ez nem történik meg, akkor a Logbíró gondoskodik erről.
 • A Nem találtam meg logtípust akkor kell használni, ha a ládát nem sikerült megtalálni. A log, amiben részletezhető a sikertelenség oka, felhívja a rejtő figyelmét az esetleges gondokra és segíti az utána érkezőt is, ezért egy hasznos logtípus. (Ugyanahhoz a ládához később persze lehet logolni "Megtaláltam"-ot.)
 • Nettaláltam típust akkor használható, ha az internet segítségével fejtette meg a játékos a jelszót. Ez jelzi a rejtőnek, hogy illene kitalálhatatlan, ?erősebb? jelszót használnia.
 • Egyéb típusú logban jelezhető, ha a láda körül bármilyen rendellenesség tapasztalható (feldúlták, ellopták, összetört, a rejtekhely elkerített magánterületté vált, stb.), vagy ha a ládaoldalon elavult információk találhatók.

A log kiegészíthető képekkel, de ezek a képek nem tartalmazhatják a jelszót, nem árulhatnak el túl sokat a rejtekhelyről.

A ládák minőségének szinten tartása, illetve a színvonal emelése érdekében egy megtalált láda három szempont szerint pontozható: környezet, rejtés és webes megjelenés. A pontozásnál az 1-es a legrosszabb, az 5-ös a legjobb.

A ládákban általában vannak ajándékok is. Ha elvisz valaki egy ajándékot, hagy valami hasonló értékűt helyette! Ne hagyjon senki a ládában emberi vagy állati fogyasztásra alkalmas ajándékot, vagy olyat, ami szagos, esetleg lebomló. Ha ilyen található a ládában, haladéktalanul el kell távolítani. Ezek az ajándékok a vadon élőlényeinek figyelmét fogják a geoládára irányítani, megrongálják, kitúrják, elviszik a helyéről, ráadásul a csomagolás elfogyasztása komoly betegséget tud okozni számukra.

Ha a láda sérült, esetleg hiányos, lehet javítani az állapotán, és a netes logban jelezve a sérülés mértékét, hogy a rejtő is tudomást szerezzen róla. Visszazáráskor meg kell győződni a doboz tökéletes záródásáról, mert ez biztosítja belsejének szárazon tartását, ezzel védve annak tartalmát. Ha a javításra nincs mód, akkor a logoláskor jelezhető a láda karbantartásának kérése.

Kiemelt figyelmet igényel a P1-es ((piros egyes, azaz első), azaz egy új láda első megtalálása. Az első megtalálónak különösen fontos, hogy írjon a logfüzetbe, az időpontot óra - perc pontossággal adva meg, lehetőleg fotókat is készítve. Első megtalálóként a megtalálás tényét illik a lehető leggyorsabban bejelenteni! Legjobb egy rövid logot azonnal beküldeni a helyszínről. Ha multiláda első megtalálásáról van szó, akkor még bonyolultabb a helyzet: ilyenkor természetesen a legutolsónak felkeresett multipont megtalálásának időpontja a mérvadó.

A ládákat egyszerre több játékos is megtalálhatja (csoportos találat). Ilyenkor a játékosok egymás után logolnak be, különböző időpontokban (egy-két perces időközökkel).A logolt találat azonnal megjelenik a játékos saját oldalán.

Kereséskor, a ládaoldalakon a következő ládatípusokkal lehet találkozni:

 • hagyományos: minden olyan láda, mely tartalmaz logbook-ot, azaz van benne olyan notesz, papírcsík, vagy bármilyen eszköz, melyen rögzíteni lehet a megtalálás tényét. A mérete igen változatos lehet, a mikro-tól (35mm-es filmes doboz) az egészen nagy (20-30 cm) "ládákig".
 • multi: 2 vagy több részből álló rejtés, amelynél a megtalálás bejelentéséhez szükséges jelszó megszerzéséhez valamennyi pont megtalálása szükséges. Vannak egyszerű multik, amikor előre meg van adva az összes pont koordinátája, és vannak úgynevezett rejtett pontos multik, ahol mindig egy adott ponton található meg a következő pont koordinátáját.
 • virtuális: valódi geoláda nélküli rejtés, a jelszó általában a helyszínen fellelhető felirat vagy egyéb jellegzetesség. Ebbe a kategóriába tartozik a logbook, vagy egyéb logolási lehetőség nélkül elhelyezett mikro láda is.
 • mozgó: a hagyományos ládák egy speciális fajtája. Megtaláláskor elvárható, vagy ha a láda gazdája azt írja elő, akkor kötelező (!) továbbvinni és a láda tematikája szerinti új helyszínre elrejteni. Logolni csak közvetlenül a megtalálás után lehet, hisz minden mozgatás során változik a jelszó. Az ilyen ládát többször is meg szabad találni; minden alkalommal jár a pont. A megtalálás és logolás után a rendszer a megtalálót teszi ládagazdává, aki továbbviszi a ládát, elrejti, új koordinátáját és új jelszavát átírja a ládaoldalon. Megtaláló újrarejtőként figyelni kell arra, hogy a védett természeti területeken csak a turistautak maximum 10 méteres környezetében rejthető el mozgó láda. A rejtekhely nem lehet meredek vagy sziklás területen.
 • esemény: valamilyen eseményhez kötött rejtés, Csak a geocaching.hu felhasználó telepíthet ilyet. Eseményládák telepítését az Elnökség engedélyezi. Évente egyszer előforduló, a többség számára elérhető, előkészített, színvonalas rendezvények kaphatnak eseményládát.
 • záróláda: Ez a hagyományos ládák egy speciális fajtája. A záróláda megtalálását csak akkor lehet jelszóval bejelenteni, ha a záróláda oldalán megadott - záróládához valahogy tematikusan kötődő - "előzmény" ládákat már mind megtaláltad.

Saját láda regisztrált megtalálására nincs lehetőség. Amennyiben egy adoptált ládát az adoptálás előtt megtalált a játékos, akkor a megtalálás természetesen érvényesnek számít. Javasolt tehát az adoptálás előtt felkeresni a ládát, megtalálni, logolni.

 

II. A ládarejtés

A láda id, rövidnév a geocaching.hu tulajdonában lévő adatbázisban alkalmazott azonosító, ami nem képezi a játékos tulajdonát, azt határozatlan időre használatba kapta. Amennyiben az így használatba vett azonosítókat és a hozzátartozó oldalt, valamint rejtést nem üzemelteti az oldal szabályainak és funkciójának (mondhatni szellemiségének) megfelelően, úgy az egyesület a használati jogot megvonhatja.

Két módon lehet a játékos ládagazda. Már meglévő láda adoptálásával illetve önálló rejtéssel. Az első geoláda telepítésekor már rendelkezni kell legalább 75 megtalált ládával, amelyben lehet hagyományos vagy olyan multi, amely legalább egy hagyományos ládát is tartalmaz. Elsőre mindenképpen hagyományos ládát kell rejteni. Adoptálni is csak a rejtési határ elérése után lehet.

A geocaching.hu alapszabálya szerint a ládának egy valamilyen szempontból érdekes, nevezetes helyen kell lennie. A moderáció dönt a hely elfogadásáról.

A geocaching.hu oldalra a következő szélességi és hosszúsági körök által közrefogott területen belülre rejtett geoládákat lehet bejelenteni: E09°31' - E29°44' - N51°04' - N41°50'

Magyarországon kívüli rejtés esetén az üdvözlőszöveget az adott ország hivatalos nyelvén is a ládába kell helyezni.

Tilos a geoládát elásni, illetve olyan módon elrejteni, amely eleve kizárja a célirányos keresés sikerét. Egy játékos által rejtett hagyományos és virtuális ládák arányának legalább 1:1-nek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy először legalább egy hagyományost, vagy olyan multit kell telepíteni, amelyik legalább egy hagyományos pontot tartalmaz, ahhoz, hogy egy virtuálist, vagy egy - kizárólagosan virtuálisakból összeállított multit - elfogadjon a weboldal, illetve a moderátori team.

Olyan felhasználónak, akinek beteg ládája van, új rejtése csak akkor jelenhet meg, miután rendbe tette azt. Ettől csak különösen méltányos helyzetben lehet eltérni, amelyet a ládaleírás rejtett mezejében kell jelezni.

A rejtekhely kiválasztásakor szem előtt kell tartani a következő szempontokat:

 • A kiszemelt rejtekhely GPS-es bemérésekor a lehető legkevesebb zavaró körülmény legyen. Így nem javasolt pl. mély völgy vagy sűrű erdő mélyén rejtekhelyet keresni.
 • A rejtekhelyet csakis az találhassa meg, aki célirányosan geoládát keres.
 • A rejtekhely legyen időálló.
 • Az álca legyen a lehető legtermészetesebb,
 • Olyan védett területeken, ahol bár nincs jelzett turistaút, de a terület kiépített kirándulóhely vagy olyan emlékhely, ami úton megközelíthető, és ezt a hatóság és a terület kezelője a turisták számára engedélyezi, geoláda elhelyezhető.
 • Védett természeti területeken a turistautak és egyéb burkolt erdészeti utak mellett - amennyiben az út nem fokozottan védett területen halad - természetes anyagból készült jelszóhordozó engedély nélkül kihelyezhető, ha a rejtés a turistaútról elérhető illetve látható. Kellő körültekintéssel valódi láda is kihelyezhető, fokozottan ügyelve a természeti környezet védelmére. A moderáció figyelemmel kíséri ezeket a rejtéseket. Minden ilyen esetben a rejtőnek a moderátorok számára fényképet kell készíteni a rejtés módjáról, elhelyezkedéséről, a rejtekhely környezetéről.

A lehető legnagyobb pontossággal kell bemérni a telepített geoláda koordinátáit.

A geoláda kötelező tartozéka a naplófüzet (logbook), toll(ak) vagy ceruza (és hegyező) és tájékoztató szöveg. (Kivétel, ha a láda mérete nem engedi, de akkor ezt a ládaoldalon jelezni kell.) A füzet első oldalára jól olvashatóan be kell írni a láda jelszavát! A megtalálás bejelentése (logolás) ugyanis csak jelszóval lehetséges. A jelszó minimum 4, legfeljebb 30 karakterből állhat.

A ládába ajándék is tehető, de az ajándék(ok) kiválasztásánál szem előtt kell tartani, hogy

 • ne kerüljön a ládába élelmiszer, illetve egyéb szagos dolog, ami az erdő állatait arra ingerli, hogy megpróbáljanak a doboz tartamához férni.
 • nem tehető bele semmilyen illegális (kábítószer, fegyver, másolt CD, stb.).
 • ne rejtsünk bele olyasmit, amit mi sem adnánk gyerek kezébe.

Ha a geoládát magánterületen szeretné valaki elhelyezni, akkor írásbeli engedélyt kell kérni a terület intézményi tulajdonosától, amelyben leírja, hogy a keresők milyen feltételekkel léphetnek be, és ezt jelezni kell a ládaoldalon. Ha magánszemály a tulajdonos, akkor elég a szóbeli engedély, de ennek a részleteit is írjátok be a ládaleírásba.

Geoláda elsősorban olyan helyre rejthető, amely a nap 24 órájában szabadon hozzáférhető a játékosok számára. Ha a bejutás bármilyen okból térben, időben korlátozott vagy anyagi (belépő vásárlása) feltételekhez kötött, ezt a láda leírásában feltűnően közölni kell, a bejutás feltételeinek felsorolásával (pl. nyitvatartási idő, belépődíj). Ilyen esetben a moderáció során a moderátorok pótjelszó kitételét tehetik kötelezővé .

Természetvédelmi területen történő rejtésre különleges szabályok vonatkoznak, melyeket a 4. számú melléklet tartalmaz.

A láda rejtéséhez el kell készíteni a hozzá tartozó leírást (ládaoldalt) is, amelyhez a weboldalon található oldalszerkesztő használható (részletek és ajánlások, ötletek a weboldal Leírások menüpontjában található).

A ládaoldal minimumfeltételei:

 • A ládának választani kell egy beszédes rövid nevet (GCXXXX formátumban). Az Egyesület fenntartja magának a jogot, hogy nevezetes, kerek számú ládákat (pl: GC4000, GC4500, GC5000......) rendezvény keretében tegye hangsúlyossá, azokat a geocaching.hu, vagy az Elnökség által felkért rejtő, rejtő csapat gondozza. Ezért a hasonló rövid névvel, vagy ezekre utaló ládanévvel moderálásra beadott terveket a moderátorok a terv tartalmától függetlenül mindaddig elutasítják, amíg a megtévesztő név/rövid név szerepel azokban.
 • A ládának választani kell egy rövid leíró címet.
 • Meg kell adni a láda pontos koordinátáit a meghatározott formátumban (magassági adatot is) és a jelszót.
 • Meg kell adni a nehézség/terep adatokat és az egyéb tulajdonságok táblázatát is töltsd ki.
 • A ládaleírást a láda és a rejtekhely legfontosabb adataival kell kezdeni (láda méretei, néhány szó a rejtekhelyről), virtuális rejtés esetén a leolvasandó jelszó helye, multi esetén a publikus pontok jellemzői.
 • A ládáról és az ezzel megjelölt célpontról pontos leírást kell adni. (Útvonal megválasztása, helyi információk. (Részletek a weboldal Leírások menüpontjában.)
 • Fényképeket is fel kell tölteni, amely a bemutatásra érdemes helyre jellemzők. Csak olyan fotó tölthető fel, amely nem esik szerzői jogvédelem alá. (Saját készítés, ingyenes letöltés.)
 • Mint ládarejtőnek kötelező a bemutatkozó oldaladon egy publikus telefonszámot és e-mail címet megadni és fenntartani (a szám és az e-mail cím változhat, de elérhetőnek kell lennie.) Amennyiben beteggé vált ládánál a telefonszám és az e-mail cím bizonyíthatóan nem létezik (?Ezen a számon előfizető nem kapcsolható?, ?Az e-mail nem kézbesíthető.?) akkor a ládát az Elnökség adoptálhatóvá teheti a játékos inaktivitása miatt. Ha a rejtő telefonon nem érhető el, vagy a kiküldött e-mailre nem válaszol, akkor ésszerű türelmi idő után az Elnökség adoptálhatóvá teheti az adott ládát. Ha időközben az eredeti rejtő elhárítja a kényszeradoptálás okatit (megjavítja a ládát, megadja a telefonszámát, stb.) és a láda nem került még új gazdához, akkor visszakérheti a ládáját
 • Az új ládához tartozó oldalt fel kell terjeszteni moderálásra. A moderáció folyamatát a 5. melléklet tartalmazza. (Részletek a Weboldal Leírás menüpontjában.)
 • Ha a moderátorok a ládát elfogadták, akkor 3 hónapon belül ki kell helyezni és kereshetőre kell állítani.
 • Az Egyesület elvárja minden rejtőtől, hogy hagyja meg az első három helyezést a megjelenés utáni leggyorsabb játékosoknak. Az újonnan megjelent geoládát nem illik megtalálnia (belogolni a rendszerbe) a rejtő barátainak, családtagjának vagy a rejtésben segédkezőknek. Természetesen a moderátorok, az elnökség tagjai és hozzátartozói is tiszteletben tartják a fentieket.

III. A ládagondozás 

A ládagazda köteles a ládát és a ládaoldalt folyamatosan ellenőrizni és gondozni:

 • a ládában pótolni az elveszett vagy megsérült logbookot,
 • az elveszett ládát egy hónapon belül pótolni,
 • a láda eltűnése esetén a láda állapotát betegre állítani
 • a ládaoldal tartalmát aktualizálni,
 • a jelszó nélküli megtalálásokat kezelni.

A beteg ládák listáját itt lehet megtalálni: http://www.geocaching.hu/illcaches.geo, Ha 1 hónap alatt a rejtő nem javítja meg a ládát, akkor a ládadokik folyamatosan próbálják segíteni a rejtőt és koordinálni a ládák javítását. A 4 hónapnál régebben beteg ládát az Elnökség jogosult - külön egyeztetés nélkül - új tulajdonosnak átadni, azaz adoptáltatni.

Ha egy rejtő bármely okból már nem tudja, vagy nem akarja gondozni a ládáját, lemondhat róla. Lemondási szándékát a ?geoláda-élet? fórumon, vagy az info@geocaching.hu címen kell jeleznie, de a lemondás megtörténhet az "adoptálható ládák", vagy megbeszélés után bármely más rejtési jogosultsággal rendelkező játékos nevére történő átírással is.

Ha a ládagazda véglegesen meg akarja szünteti a ládáját, akkor ezt indokolnia kell a ládaoldalon. (Érdektelen már a hely, veszélyessé vált, személyes kötödés, meggyőződés miatt nem szeretné, ha tovább élne, stb.). A megszűnt láda maradhat a felhasználó nevén is, de átadhatja a Game Over virtuális felhasználónak is, ahonnan kimozdítani többé nem lehet. Ha az Elnökség nem fogadja el az indoklást, akkor joga van adoptálhatóvá tenni a ládát. Kifejezetten élni szokott ezzel a jogával az Elnökség a hirtelen felindulásból vagy dacból megszüntetett ládák esetén. A megszűnt ládák leírása, logjai megmaradnak, a játékosok számára látható a korábbi állapot, csak logolni nem lehet. A láda helye azonban felszabadul, oda bármikor új láda helyezhető el az általános ládarejtési szabályok szerint.

Ha a ládagazda bármilyen cselekedetével (ládarombolás, ládaoldal tartalmának törlése) a közösség kárára cselekszik, esetleg tevékenységével a szabályok kijátszása a célja, az Egyesület fenntartja magának a jogot, hogy a ládát adoptáltassa, eredeti tartalmát visszaállítsa, mivel az a közzétételétől számítva az Egyesület tulajdona.

A ládaoldalon csak a láda témájához kapcsolódó szöveg, kép és link jelenhet meg. A ládadoki az ettől eltérő esetben figyelmeztető e-mailt küld, amelyben kérni fogja a kifogásolt tartalom eltávolítását. Amennyiben ez nem történik meg, a kifogásolt tartalom moderálásra kerül. Ha moderálás után a kifogásolt tartalom visszakerül az oldalra, akkor a láda adoptálásra kerül.

Ha a ládaoldal olyan elavult tartalmakat tartalmaz, amely a keresés élményét jelentősen csökkenti, vagy a megtalálást akadályozza, és ezt a játékosok logjaikban jelzik, a Logbíró és a Ládadoki kérheti az oldal újramoderálását. Ha három moderátor támogatja, akkor fel kell hívni a ládagazda figyelmét a ládaoldal megújítására és újramoderáltatására. Amennyiben 1 hónapon belül nem teszi meg, a láda adoptálhatóvá válik.

 

IV. A játékot segítő eszközök

A Ládadoki feladata a beteg ládák rejtőivel a kapcsolattartás. Az Egyesület Ládacsere programjában az elhanyagolt ládák újulnak meg, amelyről a weboldal nyitólapján olvasható tájékoztató.

A LogBíró feladata azon jelszó nélküli logok elbírálása, melyek 1 naptári hónapnál régebben kerültek az adatbázisba, azonban a ládagazda valamilyen okból (pl. elutazott, szabadságon van, vagy inaktívvá vált) ezt nem teszi meg. Lényege, hogy ne kelljen a megtalálónak az elbírálásra hónapokig várnia, hanem minél előbb, azaz 1 naptári hónap után valaki elfogadja ezeket. A LogBíró a megfelelő szabályok szerint minden geocaching.hu ládánál intézkedhet, a ládagazdáknak ezt kötelező érvényűen el kell fogadniuk. Tevékenységüket a 6. számú melléklet tartalmazza.

A mentor kezdő játékosok segítését vállalja. Listájuk elérhető a Leírások menüpontban, elérhetőségükkel együtt. Őket közvetlenül megkeresheti minden játékos konkrét kérdéseivel, segítenek a saját és a ládaoldalak szerkesztésében. Mentor egyesületi tag lehet, önkéntes munka, a mentorokat nem választják, a jelentkezést az Elnökség elfogadja, regisztrálja és a weboldalon közzéteszi.

 

V. A turistautak.hu

A geocaching.hu oldalon regisztrált játékos felhasználónevét és jelszavát a turistautak.hu oldalon is használhatja.

A turistautak.hu honlap a geocaching.hu mellett szintén az Egyesület tulajdonában és kezelésében áll. Segíti a játékot, amennyiben többféle térképet lehet letölteni illetve számos egyéb térképekhez kapcsolódó szolgáltatás érhető el rajta. A csak természetbarát turisták is keresik.

Minden regisztrált játékos, bármikor új POI-kat (érdekes és tájékozódást segítő pontokat) vihet fel, ezen túlmenően bekapcsolódhat az egyesület térképadatbázisának karbantartásába és a térképek készítésébe

 

Mellékletek

 

1. melléklet

 

2. melléklet

 

3. melléklet

 

4. melléklet

Geocaching a védett természeti területeken

A védett természeti területeken történő geocaching tevékenység tárgyában az 1996. évi LIII. törvény a természet védelméről tekintendő irányadónak. Védett természeti területre történő rejtéskor különös körültekintéssel kell eljárni, betartva a vonatkozó jogszabályokat.

A rejtést megelőzően a koordináta-ellenőrzővel ellenőrizhető, hogy egy adott koordináta védett területre esik-e.

A rejtő felelőssége lesz a rejtés helyének gondos - a természetvédelmi törvényekkel és egyéb szabályokkal összhangban levő - kiválasztása. A ládamoderátorok segítik és ellenőrzik ezt a folyamatot, de külön nem engedélyeztetik. Ha bármilyen hatóságtól vagy pl. a kérdéses terület magánszemély tulajdonosától panasz, kifogás érkezik az Egyesületünkhöz, akkor a kérdéses ládát  megszűnteti az Egyesület.

A hatóságokkal közösen kidolgozott és már jól bevált irányelvekhez kötelezően ragaszkodni kell, azaz:

 • Fokozottan védett területeken kifejezetten csak a turistaút mellett pár méteres távolságban szabad esetleg rejteni, ti. az ilyen területeken nem szabad letérni a turistautakról.
 • Normál védettségű természetvédelmi területeken is javasoljuk, hogy csak az utak (jelzett turistaút, aszfaltút, erdészeti feltáró út) mellett pár, de maximum 10 méteres távolságban rejtsetek
 • Az időszakos tiltásokat (pl. fészkelő madarak miatt) be kell tartani
 • Ha a természetvédelmi hatóság korábban kifejezetten megtiltotta valahol a rejtést, (akár anélkül, hogy ezt pontosan indokolta volna) akkor ott továbbra is tilos a rejtés
 • Ha a természetvédelmi hatóság kérése korábban megszűntettünk egy ládát, akkor ott (vagy annak közvetlen környékén) tilos újra rejteni
 • Általában is tilos olyan helyeken rejteni, ahol a rejtés a természetes környezetet veszélyeztetheti, pl. meredek hegyoldal, sziklafal, barlang belseje, stb.
 • Kérésre a moderátorok szívesen segítenek a rejtés helyének előzetes elbírálásában

 

A védett természeti területekre vonatkozó általános szabályok:

A védett természeti területeken sátorozni, táborozni, a fokozottan védett természeti területeken a kijelölt turistautaktól eltávolodni, a védett természeti területek állapotát, az ott élő védett értékeket zavarni, károsítani, veszélyeztetni, valamint szemetelni tilos!

 • Tüzet rakni csak a kijelölt tűzrakó helyeken szabad.
 • Bárminemű, a természeti környezetet károsító beavatkozás tilos, az érintett helyszín természetes állapotát meg kell őrizni.
 • A ládák keresése csak a látogatási szabályok betartásával, a jelzett utakon, gyalogos megközelítéssel történhet.
 • Az előírások be nem tartása természetvédelmi bírság kiszabását eredményezheti.

 

5. melléklet

 

Ládamoderáció

Ládamoderátor, 12 fő

Feladata: Az új geoláda tervek előzetes véleményezése.

A moderátor véleményét a játékszabály szerint, az Egyesület céljainak, a geocaching.hu szokásainak, értékrendjének figyelembevételével, saját tapasztalatai alapján alakítja ki.

A moderátor szükség esetén konzultál a rejtővel, moderátor társaival. Munkáját a moderálásra beadott ládaterv megjelenését elősegítve végzi.

A ládákat a ládabejelentő űrlap kitöltésével lehet bejelenteni, amely ezzel még nem jelenik meg, mint kereshető láda, hanem előtte több ellenőrzésen fut keresztül. Egy 12 tagú moderátori testület elfogadó döntése kell a tényleges megjelenéshez.

A moderálás menete:

Az elrejtő a honlapon megjelenő kérdőív segítségével bejelenti az ún. ládatervezetet, amely csak a 12 moderátor számára lesz látható. A moderátorok megvizsgálják és véleményezik az új ládabejelentést. Ezután döntenek, hogy a láda kereshetővé tehető-e vagy kiegészítésre, módosításra szorul, és eszerint elfogadó vagy elutasító szavazatot adnak le. A moderátorok - egymástól függetlenül - hozzák meg döntéseiket, erre a rendszer vár 48 órát.

A rendszer a bejelentés pillanatától mért 48 óra múlva dönt:

 • Ha a moderátorok által adott "igen" és "nem" szavazatok értéke legalább +4 (néggyel több az "igen" szavazat, mint a "nem"), akkor a láda megjelenhet.
 • Ha a moderátorok által adott "igen" és "nem" szavazatok értéke -4 vagy annál kisebb, (legalább néggyel több "nem" szavazat) akkor a láda nem jelenhet meg a nyilvánosság előtt. A rendszer ebben az esetben is automatikus e-mail értesítést küld az elrejtőnek, mely tartalmazza a "nem"-mel szavazó moderátorok indoklásait, ajánlatait.
 • Ha 48 óra elteltével sem az "igen", sem a "nem" szavazatok javára nem alakult ki 4 szavazatnyi többség, akkor a rendszer további 24 órát vár. Ha ezalatt kialakul a négy szavazatos többség, akkor a fentiek szerint elfogadottá válik a beadott terv. Ha nem, akkor a 24 óra leteltével (tehát a bejelentéstől számított 72 óra múlva) újraszámolja a szavazatokat és a többségben levő értékelést kapja a láda. A rendszer akkor is visszaküldi a ládát javításra, ha az igen-nem szavazatok száma megegyezik.

Ha a moderáción sikeresen átjutott ládaterv alapján a ládát a rejtő három hónapon belül telepítheti. Ha ezt nem teszi meg, akkor a három hónap eltelte után a hely felszabadul. Azt a ládagazda továbbra is birtokolja és kihelyezheti, de amennyiben oda új ládatervet adnak be, a korábbi, meg nem jelent tervet figyelmeztetés nélkül megszűnt állapotúra állítjuk, azaz a láda "elveszett".

Elutasított terv esetén az ajánlott módosítások megvalósítása után a ládatervezetet újra és újra be lehet nyújtani.

A ládamoderátorok választásról a www.geocaching.hu/election.geo linken tudhatsz meg többet.

A moderátori testület tagjait megtalálod a Ki kicsoda Moderátorok bekezdésében. Elérhetőségük: moderator@geocaching.hu, vagy a Fórum T.Mod! pontja.

 

6. melléklet

 

Ládadoki, logbíró

Beteg ládák moderátora (LádaDoki, 2 fő)

Feladata:

 • A "Beteg" státuszú ládák állapotának figyelemmel kísérése, azokkal kapcsolatban a Ládarejtés ide vonatkozó szabályainak érvényesítése.
 • A "Kereshető" státuszú, de a logok alapján valójában beteg ládák ügyének rendezése. Ezt a feladatát a LogBíró jelzéseinek alapján, a ládagazdák és a sikertelen megtalálók megkeresésével végzi.
 • Ha az egy hónap eltelte után sem történik semmi a ládával, a Ládadoki megkísérli újra felvenni a kapcsolatot, a rejtővel. A rejtő újabb egy hónapot kap a ládagyógyításra.

Munkája során együttműködik a LádaBíróval és az adminisztrátorokkal.

A láda beteggé válását követő 2 hónap múlva megkeresi email-ben a láda rejtőjét, és megkéri a láda gyógyítására, egyben fölhívja a figyelmét az adoptálás lehetőségére is. A Szabályzat szerint a rejtőnek egy hónap áll rendelkezésére a láda gyógyítására.

Előfordulhat, hogy a rejtő nem tud néhány napon belül a ládája gyógyítására sietni. Ebben az esetben fontos a Ládadokit értesíteni a várható javítás időpontjáról, a várható javítási időpontot kiírni a ládaoldara vagy a ládaoldalon megkérni a legközelebb arra járót a láda megjavítására. Amennyiben a láda a Ládadokitól kapott első levéltől számított 2 hónapon belül nem gyógyul meg és a rejtő részéről se igyekezet nem látszik, se méltányolható magyarázat nem érkezik, akkor bármelyik, az örökbefogadás feltételeinek megfelelő játékostárs (legalább 75 találat, saját ládák gondos karbantartása - ha már vannak) elkérheti a ládát. Örökbefogadási szándékát a játékos a ládadokinak jelezheti.

 

Beteg a láda, ha:

 • nem olvasható vagy elveszett a jelszó
 • a láda tartalma elázott, a logfüzet nem használható
 • elveszett, nem található a láda
 • a rejtés helyét bekerítették vagy más módon megközelíthetetlenné vált
 • már csak fotóloggal jelenthető be a megtalálás. Tehát ha pl. a ládagada azt írja, hogy :"A láda elveszett, tölts fel magadról egy fotót, ami a helyszínen készült és elfogadom."
 • a ládaoldali leírás lényegesen elavult, hiányos vagy félrevezető

Ha a játékos beteg ládával találkozik, akkor általában megpróbálja meggyógyítani. Erre indította el az Egyesület a ládacsere programot.

Ha nincs a gyógyításra lehetőséged, és a láda még hivatalosan nem beteg állapotú, akkor azt jelezd a ládadoki@geocaching.hu email címen.

A ládadoki választásról a www.geocaching.hu/election.geo linken tudhatsz meg többet.

Jelszó nélküli megtalálások moderátora (LogBíró, 1 fő)

Feladata: Az egy hónapon túli "Jelszó nélküli" megtalálások elbírálása.

Munkája során kapcsolatba léphet a láda tulajdonosával és a "Jelszó nélküli" bejegyzést tevő játékossal, megkísérelheti tisztázni a log keletkezésének és elbírálásának körülményeit. Hatáskörrel és technikai lehetőséggel rendelkezik ezen típusú bejegyzés "Megtaláltam" vagy "Nem találtam meg" típusúra változtatására.

Munkája során együttműködik a LádaDokikkal és az adminisztrátorokkal.

A LogBíró feladata azon jelszó nélküli logok elbírálása, melyek 1 naptári hónapnál régebben kerültek az adatbázisba, azonban a ládagazda valamilyen okból (pl. elutazott, szabadságon van, vagy inaktívvá vált) ezt nem teszi meg. Lényege, hogy ne kelljen a megtalálónak az elbírálásra hónapokig várnia, hanem minél előbb, azaz 1 naptári hónap után valaki elfogadja ezeket. A LogBíró a megfelelő szabályok szerint minden geocaching.hu ládánál intézkedhet, a ládagazdáknak ezt kötelező érvényűen el kell fogadniuk.

A LogBíró egyik legfontosabb feladata a kommunikáció a megtaláló, a ládagazda, illetve a LádaDokik irányába. Sok esetben egy-egy problémás, de hibásan kereshető státuszú láda a LogBírón keresztül kerül felfedésre a LádaDokik irányába.

A LogBíró technikailag jogosult az összes geocaching.hu ládánál lévő jelszó nélküli megtalálás elbírálására, azonban nem feladata az esemény ládáknál (CITO, versenyek, TT-k, egyéb összejövetelek, stb.) keletkező jelszó nélküli logok elbírálása. Azt minden esetben az adott rendezvény szervezője, rendezője teszi meg, még akkor is, ha letelt az 1 hónap. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy ha egy adott log egy esemény ládánál a LogBíró listájára kerül 1 hónap után, akkor a LogBíró e-mail-ben értesíti az adott rendezvény (esemény láda) gazdáját, hogy fogadja el a találatot.

A LogBíró a mindenki számára látható megtalálás dátumán/időpontján túl látja az összes log adatbázisba kerülésének dátumát és másodpercre pontosan az időpontját, valamint a log azonosító számát. A LogBíró pontosan 1 naptári hónap elteltével tudja elfogadni (van joga elfogadni) a jelszó nélküli megtalálásokat a ládagazda helyett, ha a ládagazda nem teszi meg. Ez annyira pontosan 1 naptári hónap, hogy másodpercre pontosan a log adatbázisba kerülésétől számítva 1 naptári hónap múlva kerül a LogBíró listájára az elbírálandó log. Tehát hiába logol hónapokkal, évekkel korábbi dátumra a megtaláló, az adatbázisba kerülés a fontos, attól számítva 1 hónap múlva kerülhet elbírálásra a log a LogBíró által. A LogBíró által elfogadott, vagy elutasított logok szövege után az alábbi formátumú szöveg jelenik meg: [Jóváhagyta: geocaching.hu, éééé.hh.nn óó:pp]

Az elbírálás joga nem kerül elvételre a ládagazdától, mikor letelik az 1 hónap, hanem a LogBíróval egyszerre van joga párhuzamosan, együtt elbírálni a megtalálást. Ebből adódhat az a nem ritka eset, hogy a LogBíró felveszi a kapcsolatot a megtalálóval hiányzó bizonyíték ügyében, miközben a ládagazda kérdés nélkül dönt log sorsáról. A megtaláló által a geocaching.hu-n elhelyezett jelszó nélküli megtalálás logtípus kiválasztásánál a rendszer figyelmeztet: [Elutasította: geocaching.hu, éééé.hh.nn óó:pp] "A log bevitele után tölts fel fényképet, vagy track logot bizonyítékként, hogy valóban ott jártál! Ez megkönnyíti a megtalálás elbírálását." Miután lejár az 1 naptári hónap, és a megtaláló még mindig nem töltött fel bizonyítékot, ekkor a LogBíró e-mail-ben megkeresi a megtalálót. További néhány nap haladékot ad a megtalálónak az elmúlt 1 hónapon felül, hogy bizonyítékot produkáljon.

Gyakran előfordul, hogy egy ládákat együtt kereső társaság ugyanazon időpontra logol az adott láda oldalán, azonban az egyikük logját elfogadja a LogBíró, míg a másikat elbírálatlanul hagyja. Ennek egyszerű oka az, hogy a két log ugyanazon időpontra született, de nem egyszerre, néha akár több nap különbséggel került az adatbázisba. (pl. egyikük még a ládától mobiltelefonról logol, vagy este otthonról, míg a másik megtaláló csak a hétvége után néhány nappal a munkahelyéről) Az egyiknél lejárt a naptári 1 hónap, a másiknál még napok vannak addig hátra. Ezért az egyik esetben intézkedik a LogBíró, míg a másiknál majd csak napokkal később.

Előfordul, hogy kívülről annyi látszik, van egy jelszó nélküli log, fénykép nélkül, mégis elfogadta a LogBíró. Ez esetben jó eséllyel egy hosszú levelezés van mögötte. A kérés ellenére sajnos legtöbbször a megtalálók nem a loghoz töltik fel a fényképet, hanem e-mail-ben küldik el a LogBírónak, és ez alapján lesz a log elfogadva. Ezen esetek természetesen dokumentálva vannak a LogBíró e-mail fiókjában.

A LogBíró döntési lehetősége egy jelszó nélküli megtalálásnál: [jóváhagyom | elutasítom], melyek eredményeképpen a log "Megtaláltam", vagy "Nem találtam meg" típusúra változhat. A LogBíró visszavonni nem tudja a döntését, még akkor sem, ha a megtaláló mégis előkerül a bizonyítékokkal. Ez esetben megoldás, hogy egy újabb jelszó nélküli logot kell elhelyezni a láda oldalán, mellé feltöltve a bizonyítékot és kivárni az újabb 1 hónapot, míg a LogBíró elé kerül az elbírálás joga. Természetesen ezen 1 hónap alatt a láda gazdája is dönthet, ha épp nem véglegesen inaktív.

A logok elbírálásának folyamatáról részletes dokumentáció készül egy táblázatban, mely tartalmazza a logok, ládák, ládagazdák, és megtalálók elbíráláskori adatait, geocaching.hu ID azonosítóit. Dokumentálva van az elbírálás, illetve a levélváltások folyamata. Megmutatja, hogy kik a leginaktívabb ládagazdák, kik helyett kellett a legtöbbet intézkednie a LogBírónak. Sok ládagazdáról a LogBírón keresztül derül ki, hogy valójában teljesen inaktív. A táblázatból részletes statisztika nyerhető ki.

A logbíró választásról a www.geocaching.hu/election.geo linken tudhatsz meg többet.

 

Változások követése:

1.0 --> 1.1 / 2018. május / A II. melléklet átdolgozása a GDPR bevezetés miatt

 Képeket a regisztráció után lehet feltölteni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail]

[impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.
turistautak.hu