FAQ
915. Nagyárvízi nagy séta (GCNANS)

Régi és pirossal új térkép Szegedről, a megmaradt házak feketével jelölve és a 7 pont

Régi és pirossal új térkép Szegedről, a megmaradt házak feketével jelölve és a 7 pont

A felsővárosi templom

A felsővárosi templom

Segítségre várva

Segítségre várva

Mentik az értékeket Alsóvároson

Mentik az értékeket Alsóvároson

A Klauzál tér

A Klauzál tér

A zsidó imaház

A zsidó imaház

A régi rókusi templom

A régi rókusi templom

A Templom tér (a mai Dóm tér)

A Templom tér (a mai Dóm tér)

A Rozália kápolna a mai Dóm téren (Itt elbontották, a Lechner téren lett újjáépítve)

A Rozália kápolna a mai Dóm téren (Itt elbontották, a Lechner téren lett újjáépítve)

Árvízi mentők a Dugonics téren

Árvízi mentők a Dugonics téren

Oskola utca, Oroszlán utca környéke

Oskola utca, Oroszlán utca környéke

Az alsóvárosi templom környéke

Az alsóvárosi templom környéke

Vágó Pál hatalmas festménye a királylátogatásról a Móra Ferenc Múzeumban: "Szeged szebb lesz mint volt" - igérte Ferenc József

Vágó Pál hatalmas festménye a királylátogatásról a Móra Ferenc Múzeumban: "Szeged szebb lesz mint volt" - igérte Ferenc József

Szükségkonyha

Szükségkonyha

A jel az alsóvárosi templomban

A jel az alsóvárosi templomban

Az árvíz előtt a Rondellánál a mérce szintezése. Hátul a várfal (Ma a Rondella alapja látszik a Tisza-parton)

Az árvíz előtt a Rondellánál a mérce szintezése. Hátul a várfal (Ma a Rondella alapja látszik a Tisza-parton)

Spoiler! A doboz helyes visszatétele

Spoiler! A doboz helyes visszatétele
Szélesség N 46° 16,448'
Hosszúság E 20° 7,965'
Magasság: 87 m
Megye/ország: Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.04.12 18:00
Utolsó lényeges változás: 2016.08.05 07:37
Utolsó változás: 2022.01.02 17:37
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+8V)
Elrejtők: Zsuzsi, Adi, Flóri
Ládagazda: Varhelyi
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.5
Megtalálások száma: 667 + 1 sikertelen + 8 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2015-08 volt 11 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.A ládába TravelBug nem helyezhető.


A Tisza 1879-ben döntötte romba Szegedet. A városban legalább két tucat emlékmű, tábla, felirat, szobor, stb. utal a Nagyvízre és az újjáépítésre. Ezek közül választottam ki 7, illetve 8 helyet, amit fel kell keresni, hogy megtaláld a mikroládát, ami egy filmes doboz. A láda koordinátája: N46°15.ABC' E20°D.EFG'.
A betűket úgy tudod számokká alakítani, hogy felkeresed a helyeket és ott válaszolsz egy-egy kérdésre. A válasz mindig egy egyjegyű szám.

Ezek a helyek koordinátái és a kérdések:

A A körtöltés rókusi szakaszán Az  N 46° 16,448' E 20° 7,965' [GCNANS-1] van egy szép emléktábla Móra Ferenc hexameterével. (Itt tört be a víz Szegedre, ami innen messze északra törte át a Tisza gátját.) Hány T betű van az első sorban?

Újdonság! Alternatív A Az  N 46° 14,896' E 20° 8,061' [GCNANS-2] helyen (Alsóváros, Kormányos utca) van egy emléktábla. Hány G karakter van rajta? (Ha nem akarsz kimenni a távoli A ponthoz, akkor ezen a helyen is megtalálod az A pont számát. Célszerű az F pont után menni ide.)

B Az  N 46° 15,602' E 20° 9,504' [GCNANS-3] helyen (Felsőváros: Szent Miklós utca) is van egy emléktábla. A kérdés szintén: Hány T betű van az első sorban?
C Az  N 46° 15,031' E 20° 9,121' [GCNANS-4] helyen (Belváros: Tisza-part) van egy skála. Eszerint 1879. III. 5-én nyolcszázhány (80?) cm volt a Tisza vízállása?
D Az  N 46° 14,734' E 20° 9,000' [GCNANS-5] helyen (Belváros: Tisza-part) van az árvízi emlékmű. Hány címer és logo van összesen a fekete márvány hasábokon (nem számítva a 2009. márciusában elkészült, távolabb lévő EU-s logókat)?
E Az  N 46° 14,866' E 20° 8,870' [GCNANS-6] helyen (Belváros: az Aradi vértanúk tere) van egy dombormű. Hány személy látható rajta?
F Az  N 46° 14,430' E 20° 8,185' [GCNANS-7] helyen, a templom bejárata mellett van egy tábla. A MŰEMLÉK címszó alatti első két sorban hány T betű van?
G Az  N 46° 15,235' E 20° 8,626' [GCNANS-8] helyen van egy árvízi emléktábla, azon a betört víz magasságát jelző vonal. Hány szó van a vonal alatt?

Ez a séta nem rövid, lehet vagy 10 km, így a keresésre több órát kell szánni, illetve ha még nézelődsz is, akkor akár egy napot. Be kell járni Szegedet keresztül-kasul, de a végső hely a belváros szívében van. És ott ráadásul kalibrálni is tudod a gps-ed magasságmérőjét, ha van neki. (Ha a helyszínen sokan vannak, és nem akarsz kutakodni, a jelszó leolvasható egy ott lévő tábláról: az ott látható leghosszabb szó. Kétszer is le van írva és 15 karakter.)
Segítség: A mikroláda egy felfordított munkaeszköz belső falán van. Úgy tedd vissza, hogy ne essen le. Lásd az utolsó képet.

És most részletesebben a pontokról:

A. Ez az egyetlen, csak gyalog, földes úton, a Körtöltésen megközelíthető pont. A legközelebbi, ajánlott parkolóhely:  N 46° 16,238' E 20° 7,663' 86 m [GCNANS+parkoló]. Innen egy kis séta a körtöltés, amire lépcsőn lehet felmenni, és az emléktábla a lépcsőtől 500 méterre van. Egy kicsit távolabbi parkoló a Jobb mint otthon nevű halászcsárdánál és horgászhelynél van, ahonnan szintén fel lehet sétálni a körtöltésre és innen még szép kilátás is nyílik a Sintér-tóra.
Itt tört be a víz 1879. március 12.-én hajnali 2-kor. De már 5-én megtörtént a gátszakadás innen 20 km-re északra Petresnél. A víz elmosta Algyőt, aztán Tápét és Dorozsmát. Szegedet csak az Alföld-Fiume vasút töltésére emelt gát védte egy darabig, de 12-én éjjel vihar tört ki és az elázott töltés megadta magát. Az emberek egy része már korábban elmenekült, de 150-en a hullámok közt lelték halálukat. Recsegve roskadtak össze a házak, összesen 5458. Csak a tetőzetek maradtak egyben. Másnap úgy néztek ki, mint vízben úszó koporsófedelek. Mindössze 265 ház élte túl tartósan a katasztrófát. 75 ezer ember vált hajléktalanná pár óra alatt.

B. A hideg, szennyes víz elárasztotta Rókust, aztán Felsővárost. A 4-es villamossal megközelíthető Szent Miklós utcában már új ház áll a vizet túlélt helyett, de az egyszerű emléktáblát, mely mutatja a betört víz szintjét az eredeti helyére tették vissza. Mivel ez a terület fel lett töltve, a tábla alacsonyan van. Itt érdemes megtekinteni a későbarokk felsővárosi templomot (1767) és a hozzáépült minorita rendházat. Valamint, ha kisétálunk a Tisza-part felé, ott találjuk a Pick szalámigyárat és régi jellegzetes felsővárosi iparos házakat. Ez volt a hajósok, iparosok városrésze: "Fölsőváros kényös város, Alsóváros jámbor város."

C. Ez a pont egy másik multiláda: a Tiszavirág kezdőpontja, de ott egy érdekes szoborra kell figyelni. Látható a mércén, amire mi most figyelünk, hogy az 1879-es rekord sokszor megdőlt, és láttuk, hogy a víz nem is innen jött. 1879. március 5-én hirtelen 2 hüvelyknyit apadt a víz Szegednél. A városházán éjjel is ülésező társaság a hír hallatán örömében föl akarta dobálni a polgármestert. Míg aztán valakinek eszébe jutott, hogy a váratlan apadás csak tragédiát jelenthet. Jött is a sürgöny: átszakadt a gát Petresnél. A Városházán senki nem tudta, még azt őrt álló hajdú se, hogy hol van Petres. Az egyik képviselő apját ébresztették fel, aki megmondta, hogy a jobb parton. Így derült ki, hogy Szeged sorsa megpecsételődött.

D. Itt látható Segesdy György modern, szimbolikus emlékműve. Itt kiderül az is, milyen sokan segítettek az újjáépítésben. A legnagyobb külföldi adományozó Ausztria volt (551.595 Ft), a legkisebb Japán (225 Ft). Egy akkori forint legalább 1500 mai forintot ért. Lechner Lajos tervei alapján gyűrűs-sugaras úthálózat formálódott. Arra nem volt pénz, hogy az egész várost feltöltsék. A főutakat azonban feltöltötték, így a keresztutcák lejtenek egy kicsit, és az udvarok ma is mindenütt lejjebb vannak az utcaszintnél a belvárosban.
Amikor a Nagyvíz előtt 100 évvel tűz pusztított Szegeden, született egy jóslat: az emberek azt mondogatták, hogy Szeged akkor épül fel újra széppé, ha a halottak visszatérnek a városba. A katasztrófa napján a víz felszaggatta a temetőkben a sírhantokat és "egyszer csak azt látta a töltésekre menekülő népség, hogy a halottak jönnek vissza koporsóikban az elhagyott utcákra." (Jókai Mór szavai) A jóslat tehát beteljesedett, bizonyíték a következő állomás.

E. Azért került ide ez a pont, hogy a Dóm teret a Trianoni kapu irányából közelítsük meg. A domborművön látható urak az egyetemalapítók voltak. Ez a rész, a Palánk nem sokáig volt víz alatt (nem úgy mint a város többi része, ami augusztusig), mégis mindent lebontottak. Illetve egy valami megmaradt: a Dömötör-torony, ami a régi templom bontása közben került napvilágra. Ez a legrégebbi épülete a városnak. Másfél méter széles falaival, négyszögletes román stílusú alapjával az 1100-as évek óta áll itt. Mögötte tornyosul a Fogadalmi templom, ami az újjáépítést jelképezi, mellette a modern Somogyi-könyvtár, melynek első 43.000 kötetét Somogyi Károly, esztergomi kanonok adományozta a Víz után. A Dóm téri Nemzeti emlékcsarnokban jelenleg éppen 100 szobor van. Köztük például Szent-Györgyi Alberté, aki a Dóm téri épületben kutatta a C vitamint.

F. A pont felé elhaladunk a Hősök kapuja mellett vagy alatta is ha az 1-es villamossal megyünk. Itt csodáljuk meg az újjászületett Aba-Novák-freskót. Horthy Miklós fehér lován kardjával előre döf és közben hátra néz. Az alsóvárosi templomhoz vivő Szentháromság utca Szeged legrégibb állandó nyomvonalú, 1 mérföld hosszú utcája.
Az alsóvárosi templomról azt mondják, hogy az Alföld talán legjelentősebb építészeti emléke. 1503-ban készült el késő gótikus stílusban. A torony később épült hozzá barokk stílusban. Szeged egyik testvérvárosának, Cambridge-nek is van egy ugyanilyen korú temploma, a King's College Chapel. Nagyon hasonlítanak, csak az angliaiban több a színes ólomüveges ablak. Bent a sekrestye ajtaján láthatjuk a régi fába vésett feliratot: A viz it vot. Akkor már a templom 376 éves volt. 42 éves volt csak, amikor a híres szegedi hitvita lezajlott a falai között és a döntőbíró török pasa úgy határozott, hogy ne a protestánsoké, hanem a ferenceseké legyen újra a templom. 290 éves volt, amikor Napóleon katonáinak kórháza lett.

Alternatív A. Ide tehát akkor kell jönni, ha nem voltál az A pontnál, mert az túlságosan kiesik (és nem is akarod kitotózni az A számot). Egyébként is érdemes megtekinteni ezt az újabb házon lévő, korabeli táblát, mert itt látszik, hogy a víz szintje a feltöltetlen helyeken milyen magas volt. Hasonlítsd össze ezt a szintet a felsővárosival!
Ha már erre jársz, nézd meg az 5. számú ház oromdíszét is. Ez egy napsugaras ház, a szegedi népi építészet egyik példája. Az árvíz utáni típustervekben is szerepelt ez napsugaras díszítés. Mára csak pár tucat ilyen ház maradt meg a városban.

G. Vissza a belvárosba, ott is a zsinagógákhoz. A régi, klasszicista zsidó imaház falán keresd a magyar nyelvű táblát az árvízi szintjellel (van héber is). Ez a rész is fel van töltve, ezért van a tábla alacsonyan. Löw Immánuel (1854-1944) a szegedi tudós rabbi, akkor még fiatal ember, részt vett a mentésben. Csak a katasztrófa után öt nappal tudtak visszamenni csónakkal az öreg templomhoz. Bent a padok fatalapzatuk miatt lebegtek a vízben, az imakönyvek a fiókokban szárazon maradtak. A frigyszekrény pedig csodálatos módon pont olyan magasan volt, hogy a víz nem érte el a tóratekercseket. A rabbi édesanyjával a reáliskola tömegszállására került. Nem sejthette, hogy pontosan 65 év múlva, 1944 nyarán egy tehervagon lesz a tömegszállása.
Az új zsinagóga monumentális, szecessziós épülete látogatható, érdemes megnézni.

Innen már nincs messze a mikroláda. Ahogy fentebb említettem, a jelszó leolvasható az adott koordinátán, de ha a kis dobozt szeretnéd és nagyon nincs meg, itt egy kis segítség visszafelé írva:
A akcsilat ősleb nálaf.

Járjatok szerencsével.

Források:
Tóth Béla: A szegedi nagyárvíz képeskönyve
Péter László: Szeged
Apró Ferenc: Írások a Nagyvízről
Szegedi séták a régi (Mediaworks előtti) Délmagyarország c. lapból

Kapcsolódó ládák: Köves-töltés, Vízügyi emlékhely

Köszönet Emerich63-nak a D pont helyesbítéséért - 2009. március

A ládát újratelepítettem. - 2009 szilveszterén


Az alábbi linken ellenőrizheted, hogy a helyes koordinátát találtad-e meg:


Geochecker.com
.
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (392 db): környezet: 4.65 rejtés: 4.51 web: 4.74 átlag: 4.63

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
+
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

#42 2022.09.24 13:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Bőrharisnya 2022.09.15 13:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.99
Köszönjük a rejtést.

pappcsalád 2022.09.14 14:53 - Megtaláltam

[g:hu+ 2.9.12]

Horváth Edit 2022.09.06 16:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!Remek sétára invitáltál,nagyon érdekes volt!Más ládákat is összeszedve kellemes városmegismerő túra volt.Sajnos ládát nem kerestem mert nem volt szabad a "pálya".Méltó megtalálás a 800-dik ládámhoz!Köszönöm minden Szegedi rejtő munkáját! [Geoládák v3.12.10]

barteszter 2022.08.28 10:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.43
Jó kis séta volt, több részletben csináltam, köszönöm a rejtést, meglett a láda is :)

kópé1993 2022.08.26 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A ládánál többen voltak, így csak a pótjelszót olvastam le.

Laci és Timike 2022.08.17 19:25 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

Réka&Nimi 2022.08.14 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.82
Több részletben, most nem voltak sokan a végpont körül, de hajléktalan mindig akad errefelé. 1-2 pont összegyűjhető a neten, szerintem kicsit túl sok a távoli pont kevésbé szép és bemutatásra annyira nem érdemes városrészeken.

barnanya 2022.08.11 13:11 - Megtaláltam
Megtaláltam benebotoval, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

beneboto 2022.08.11 13:09 - Megtaláltam
Megtaláltam barnanyával, köszönöm a rejtést! A logbook betelt. [Geoládák v3.12.10]

Ákos85 2022.07.28 15:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.16
Megtaláltuk köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Karol 2022.07.28 15:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.94
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
[Geoládák v3.12.6]

Dobcsi26 2022.07.12 18:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

csunor 2022.07.12 17:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

keta 2022.06.19 10:33 - Megtaláltam
Megvagy hadnagy! [Geoládák v3.12.10]

takodana 2022.06.15 14:29 - Megtaláltam
Alsóvárosi sétával egybekötve meglett. Köszi a rejtést! :) [Geoládák v3.12.10]

gubi_2 2022.06.11 19:42 - Megtaláltam
Megvan, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

FeldmanZ 2022.06.06 15:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Zsoland 2022.06.05 15:57 - Megtaláltam
Ezt is megtaláltuk, köszönjük. [Geoládák v3.12.10]

kiki100 2022.06.04 12:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

k.makszi 2022.05.23 20:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Justbeokay 2022.05.15 11:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

totik 2022.05.01 09:02 - Megtaláltam
Tábláról Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A ládát nem értem el [Geoládák v3.12.8]

thunderfan 2022.04.26 20:22 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük szépen a rejtést!

Barbidzsiii 2022.04.23 20:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Két hétvégén egy-egy nap voltunk Szegeden és gyűjtöttük a jelszó részleteket. Ma, nap végére már csak az első hiányzott, de sajnos a töltéshez nem tudtunk elmenni, mert a ponthoz vezető út le volt zárva építkezés miatt, a kicsi pedig aludt az autóban, így a gyalogos megközelítés nem volt opció.
Férjem rákeresett a Google Mapson, hogy milyen más útvonalon lehetne megközelíteni az 1. pontot. Talált is alternatívát, és közben az utca nézetben észre vette az emlékművet.
Az 1.pont net kereshető.
A többi pontot múlt hétvégén és ma mind bejártuk és megtaláltuk.
Így a végláda koordinátája is meglett.
Buzgón ezt is megnéztük a Google Mapson.
Az alternatív jelszó szintén netketeshető.
DE! A ládát mindenképp meg fogjuk keresni.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (676 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]