FAQ
945. Bodrog ártéri túra (GCartu)

Zalkod kocsma

Zalkod kocsma

2.pont

2.pont

3.pont

3.pont

4.pont

4.pont

5.pont

5.pont

jó helyen jársz

jó helyen jársz

vizisusnya

vizisusnya

jobbra!

jobbra!

tündérrózsa erdő

tündérrózsa erdő
Szélesség N 48° 11,166'
Hosszúság E 21° 27,133'
Magasság: 110 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.05.09 14:00
Utolsó lényeges változás: 2014.06.24 06:39
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ckofola
Ládagazda: Game Over
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Megtalálások száma: 1 + 1 sikertelen + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.0 megtalálás hetente


A geoláda véglegesen megszűnt, nem kereshető!

Az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a geoláda kihelyezését 4358-2/2007. ügyiratszámú határozatában nem engedélyezte, indokolás: fokozottan védett fajok élőhelyének zavarásának elkerülése.

WAP-osoknak: 5+1 állomás multi, kezdőpont: N: 48° 11.166' E: 021°27.133' csak kenuval, vízi úton!

Ezúttal egy ártéri evezésre invitálom az arra érdeklődőket, egy 5+1 állomásos kaszkádolt multiláda erejéig. A Bodrog ártere minden évszakban, tavasztól kora őszig csodaszép és békés nyugalmat sugároz. Jómagam minden évben itt vagyok május elején, immár 12 éve. A láda nehézsége nem a tényleges nehézségre, inkább az extrém megközelítésre vonatkozik, ugyanis CSAK vízi úton kajakkal, vagy kenuval érhető el. Gumicsónakot nem javasolok, az ártéri csatornákban helyenként növő igen szúrós vízinövények miatt. Alkalmas vízijárművet, Tokajban bérelhetsz pl. Ha valaki nem járt még az ártéren, könnyen eltévedhet, ezt vegyétek figyelembe!

a) Az ajánlott útvonal Tokaji indulás, Zalkodi borozás és vissza Tokajba kb. 25 km. Egész napos túra, de több napig is kalandozhattok sátorral felszerelkezve az ártéren. A 2-5 pontokon pillepalackot találsz a következő pont koordinátáival és jelszó-részletekkel, majd utolsóként a láda koordinátáját találod az 5-dik pillepalackon. A pillepalackokat magas vízállás esetén a kenuból is olvashatjátok, alacsony vízállásnál gumicsizmás kiszállással közelíthetitek meg.
A láda társtulajdonosa "lízingelhető" túravezető kormányosnak. (Horváth István 06-70-249-2638).
b) Sárospatakról indulva is körtúrává tehető, persze csak gyakorlottaknak, és az ártéren eligazodóknak. Kb. a 19-es folyamkilométernél van egy bejáró az ártérre balra.
c) Tiszebecs-Tokaj evezés színesíthető oly módon, hogy előre lebeszélve a Tiszán Zalkodnál kikötve lovaskocsival minimális pénzért, pár száz forintért átviszik a hajót a Bodrog ártérre és már indulhat is a keresés.

Kérem az első látogatót, vigyen üdvözlő szöveget, mert az enyém elázott, köszi.

1. pont: kiindulópont, Zalkod, a koordináták a fényképpel jelölt úton, a parttól az első utcán balra található közkút melletti villanyoszlopon, ill. az elektromos dobozon is megtalálhatók.

2. pont: első átemelési pont, magas vízállás esetén át is evezhető, vagy átvontatható a kenu. Bokor, a fénykép segít. Szép kilátás a Tokaj hegyre. (közeli láda, Tokaj kopasz hegy)

3. pont: itt ki kell szállnod, magas vízállás esetén kievezhetsz, fán keresd.

4. pont: ismét egy szép ártéri fa, kissé elbújtatva.

5. pont: sokágú fa egyik törzséhez kötözve, a fa "ölében". Ismét kilátás a Tokaj hegyre.

6. pont: a láda helye, a fénykép segít, az épületbe nem kell bemenni, vigyázzatok nehogy beleessetek!!! Gyerekek maradjanak távolabb!!! Az épület jobboldalán, a lépcső környékén, a víz felé indulj el.

Szükséges felszerelések: gumicsizma, zárt ruházat a láda környékén (csalán, szúnyogok hada), egyébként napégés elleni szerek, biciklis kesztyű, ízlés szerint kényelmes az evezéshez. Esőkabát, vízhatlan nadrág. Szúnyogriasztó, szúnyogcsípés elleni folyadék.

Helyenként a vizinövények úgy benövik a csatornákat, hogy el sem tudod képzelni, hogy víz van alatta. Zalkod fele kétszer is jobb irányba kell térni az elágazásoknál, mely az egyik helyen meg is van jelölve egy vászoncsíkkal. Visszafele, amikor már a ládánál leszel, kikötés előtt is szintén jobbra tarts, nehogy a zsilip ágba szaladj a hajóval. Köss ki a gáton, a láda szárazon van. Bár a hely nem mindig forgalmas, kérlek jól rejtsétek vissza.

Segédpontok:

1.) N:48° 08.930' E:021° 24.239' Tokajból indulva a Bodrogról itt kell az ártér felé bekanyarodni, majd a gátnál átemelni a hajót.
2.) Zalkod kikötőpont. N: 48°11.166' E: 021° 27.133'
3.) Zalkod kocsma. N: 48° 11.099' E: 021° 27.314'
4.) Sárospatak felől itt térj be. N:48° 14.228' E:021° 28.423'
Állapot: megszűnt

KRW értékelés (1 db): környezet: 5.00 rejtés: 5.00 web: 5.00 átlag: 5.00

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Fűkocka 2004.11.05 00:00 - Egyéb
most is leírás nélkül ládásztam. így jutottam el ide is, ahol rejtek és látnivaló híján wapolonom kellett. pár sor után kiderült, hogy vizitura. később visszatérek még:)
javaslom a nehézséget ötös szintűre, ugyanis segédeszköz igényeltetik a teljesítéshez!
fűkocka

 
CHRIS69 2004.08.18 00:00 - Egyéb
Félreértések elkerülése végett azt javaslom, hogy ehhez a ládához mindenképpen kinyomtatott ládaleírással induljatok el!

guess.who 2004.08.12 11:00 - Egyéb
Azt azért jó tudni, hogy az ártér a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzethez tartozik -még akkor is, ha ezt a zughorgászok és a szeméthegyeket hátrahagyó kedves autós kirándulók rendre el is felejtik... A bodrogkisfaludi kompnál ott a tábla, le lehet ellenőrizni. :)

Valamikor koraősszel majd megpróbálkozunk a multival. :) Valamiért nekem úgy rémlik, hogy a pontok nagyrészt szárazon is bejárhatóak...

(Ui.: A "tündérrózsa erdő" c. kép valójában vízitököt (Nuphar lutea) ábrázol. :) )

candc 2004.08.11 13:30 - Nem találtam meg
Tokajban töltöttünk pár napot a menyasszonyommal, és WAP-on GC-t keresgélve megörültünk az evezős cache-elés lehetőségének.

Szombaton már jártunk a Zsaró-gáton túl, de nem túl mélyen eveztünk be, most "rákészültünk", felhívtuk a rejtőket is útbaigazításért, de titokzatoskodtak :)

A Zsaró gáton túli világ azonban 4 nap alatt is sokat változott. :(
KEPENU térképén "G" pont magaságában a "Kolokán" nevű =(egyébként szúrós, szívós) vizinövény annyira benőtte a felszínt, hogy nem láttuk értelmét a folytatásnak.

Előtte megküzdöttünk már 5-10 méteres "benövésekkel" (értsd: nincs tiszta vízfelszín, csak rajta a Kolokán), de beláthatatlan 100méteressel nem volt kedvünk, így visszafordultunk.

Tokaji házigazdánk (utólag), inkább a májust javasolta ehhez a túrához, mert akkor még nincs elburjánzva ez a növény, (vagy még nem jön fel a felszinre, ugyanis télen a víz alatt pihen ), és frissebb a víz is (most bizony "szaga" volt + "természetes olajos" lepedék a felszínen )

Jelenleg 5-ös skálán szerintem 6-os a túra, nemhogy 2.5-es :)
De lehet hogy, ha egy nagy eső vagy áradás kitisztitja az egész terepet akkor 2.5-re csökken.

Fel nem adtuk! Visszatérünk, legkésőbb jövő májusban, mert a környezet az mindentől függetlenül meseszép és nyugodalmas... Kócsagok, gémek kisérnek 50 méterenként... 1 őzikét is láttunk az ártérben egyedül. Horgászparadicsomnak is tűnik.

Indulás: Minden együttA kezdetek: Tiszta terep...
Vizitök
A Tokaj-hegy, GPS nélkül is jól navigál :)"Kolokán zsákutca"
Vissza a zsilipen keresztülFelhők a vízben
Jégvirág dinasztia :)Rakamaz: "előre úttörőtábor", camping, bogrács
kepenu 2004.08.07 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.23
Ez is egy nagyszerű túra!
2003. júliusában (nem sokkal geokesser éránk kezdete előtt) jártunk itt először. Akkor a zsilipen keresztül vízen be tudtunk jutni az ártérre.

Már hetek óta figyeltük, hogy elveszti-e a szüzességét a láda, mert tudtuk, hogy mostanában jövünk ide vízitúrázni. Alaposan felkészültünk. Kalibrált Zemplén Déli rész térképen bejelöltünk egy csomó útpontot a biztonságosabb tájékozódás kedvéért.

A 38-as úttól távolabbi kempingből (N48 07,09' E21 24,96') kölcsöztünk egy 4 személyes kenut, és feleveztünk a Bodrogon majdnem 4 km-t (az 1. segédpontig). Itt be az ártér felé, kenu átemelődik, aztán tovább a mesésen szép tájon. Kb. a 10. kilométerünket nyomtuk, amikor a GPS által jelzett irány felé átjárhatatlanná vált a terep. Megpróbáltunk egy kitérőt É felé, de ez kb. 800 m után zsákutcává vált. Kikötöttünk, a parton felmértük a terepet, láttuk a Zsaró-ér nevű csatornát, csak éppen rendkívüli módon be volt nőve vízinövényekkel. Telefon az elrejtőnek: Kriszta nagyon kézségesen segített: "Próbáljuk csak meg a Zsaró-eret, majd kitisztul feljebb." Megpróbáltuk, de ez a szakasz mostanság nem járható csónakokkal ;-( Ismét az elrejtő telefonos segítsége, majd Mihul megadott egy multi pontot, ahonnan - bekapcsolódva a kaszkádba - eljutottunk a cache-ig. A láda tele van ajándékkal, de nem cseréltünk, viszont nagyon örültünk az első helynek!

A rejtés jó, árvízbiztosnak tűnik. A terep nyugodtan lehetne 4 vagy afölötti.

A túra előttSegédpontjaink, de csak az X jelig jutottunk ;-(
Track log 
Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]