FAQ
1010. Farkasfa (GCFar)

Farkasfa

Farkasfa

Bioház

Bioház

Kötényes harangláb

Kötényes harangláb

A pici templom kívülről...

A pici templom kívülről...

... és belül

... és belül

Meteo- állomás (ÖregTom képe)

Meteo- állomás (ÖregTom képe)

A Fekete-tó belső területe

A Fekete-tó belső területe

Tölgy a rejtek közelében

Tölgy a rejtek közelében

Tuják az erdőben

Tuják az erdőben

A rejtekadó tujaelágazódás

A rejtekadó tujaelágazódás
Szélesség N 46° 54,977'
Hosszúság E 16° 18,403'
Magasság: 313 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.07.04 00:00
Utolsó lényeges változás: 2021.10.24 19:41
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Ate
Ládagazda: Ferencz család
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 590 + 3 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


WAP: Kétállomásos multi Farkasfán.
1. állomás : a faluközpont, a jelszó: a kötényes fa harangláb készítésének az éve.
2. állomás maga a hagyományos láda egy közeli erdőben, (tejfölösvödör), benne a további jelszóval egy tuja tövében.


A ládába TravelBug nem helyezhető.

********************

Farkasfa kb. 300 lakosú falu, az Őrség nyugati szélén, a Vend-vidék és a történelmi Őrség határán fekszik. Ma Szentgotthárd része, bár attól 12 km, és hatalmas erdők választják el.

A keskeny völgy meredek oldalán leereszkedő utazó a házak közé érve csak az utolsó pillanatban veszi észre, hogy lakott területre bukkant. A valamikor szeres településekhez hasonlóan épült házcsoportok ma már részben összeépültek, eredeti jellegük csak elmosódottan ismerhető fel. De ma is él a Belső-szer elnevezés. A régi boronafalú, tapasztott házaknak már nyoma sincs, régi típusú téglából épült, tornácos épület azonban akad néhány, felelevenítve az elmúlt idők hangulatát.

Sokan Farkasfát az Őrség részének tekintik, ami földrajzilag és jellegét tekintve igaz is. Neve azonban nem szerepel a gyepű őrzésére rendelt és kiváltságokkal ellátott községek között, szervezetileg tehát nem tartozik az őrvidékhez.

A szentgotthárdi cisztercita apátságot III. Béla király alapította 1183-ban, amikor is a franciaországi Trois Fontaines-i apátságból érkező szerzeteseknek 275 km² területet adományozott, hogy a gyéren lakott határvidék (az ún. gyepűvidék) mezőgazdaságát fejlesszék. A falut az apátság alapította, a kis majorság feladata az apátság déli területeinek művelhetővé tétele és vigyázása volt. Nevét a Farkas nevű majorgazdától nyerte. Mások szerint az itt tanyázó farkasokról nevezték Farkasfalvának

A belsőszeri részen egy fáktól övezett terecskén áll a különleges formájú "félszoknyás, vagy kötényes" régi harangláb. A népi stílusban épült haranglábnál a harangot tartó oszloppárt a lengés irányában két oldalról támasztották ki, a támasztógerendákat pedig befedték: ez a kötény a harangozót is védte eső esetén. A hagyomány szerint ennek a köteléről szokták karácsony estéjén a rigászok titokban beszerezni a szerencsét hozó szálakat. A rigászat érdekes mesterség volt, ma már feledésbe merült. A Vendvidékről érkezett Farkasfára a múlt század közepe táján, és a környéken még Szalafőn űzték. Célja a fenyőrigók lépvesszővel való megfogása volt.

Népi emlékek szerint a településnek valamikor volt már temploma, de az réges-rég elsüllyedt a falut átszelő patak menti mocsárban. Néha még most is hallani vélik a régi templom harangjának hangját. 2000-ben épült fel a mai, kápolna méretű, 80 ülőhelyes kis katolikus templom az addig templom nélküli kis faluban, melyet Szent Anna tiszteletére szenteltek fel.

A falu határában található a Meteorológiai Intézet egyik megfigyelő állomása. Úgy tudjuk, észleléseket végeznek még itt, radarjaikkal egészen az Adriai-tengerig ellátnak.

Farkasfa nevezetes helye a kisfarkasfai részen, a dombtetőn lévő ősláp /ingóláp/, a Fekete tó. Környékén sok a ritka és ezért védett növény. A legenda szerint helyén állt egykor a falu temploma, és ennek az elsüllyedéséből keletkezett a lápos tó. A környező erdők élővilága gazdag, rengeteg szarvas, őz, vaddisznó tanyázik bennük, nem beszélve az apróbb állatokról, madarakról. Gombagyűjtők számára is széles a választék. (Mivel ez fokozottan védett terület, ezért nem ide helyeztük el a geoládát.)

********************

A ládát 2008. 01. 30-án fogadtuk örökbe, és élesztettük fel a megszűnt állapotából. Az eredeti rejtő Ate volt, a rejtek pedig a meteorológiai állomás melletti dzsumbuj.
Mi a ládát a Szentgotthárd felé vezető út mellett az erdőbe telepítettük át. Itt a helybéliek szerint egykor a cisztercita apátságnak kis kolostora volt. Erről írásos forrást nem találtam, de a legjobb megfigyelőknek még árulkodnak a felismerhető sorba ültetett hatalmas tuják, és májusban csoportosan virágzó rhododendronok a gyönyörű erdei tájban a hajdani emberi beavatkozásról. (Bár ezek a nyomok nem többszáz évre utalnak, mégis lehetett itt egykor épület, és annak parkja.)

A multi első állomása Farkasfa központja. Itt a félszoknyás haranglábat keressétek meg. A jelszó készítésének éve.

1. pont: N 46° 54,206' E 16° 19,007' 210 m [GCFar-1]( 1. jelszórészlet: a harangláb mikor készült?.)

A második állomás a falu közelében található gyönyörű erdő. Itt parkoljatok: N 46° 55,030' E 16° 18,378' 231 m [GCFar+parkoló], majd egy kis sétával juttok a ládához, ami egy elágazódó tuja tövében bújt el. Benne van a második jelszórészlet.

2. pont: N 46° 54,977' E 16° 18,403' 313 m [GCFar-2] (2. jelszórészletet a geoládában találod)

********************

A Fekete tó:

Az ősláp Szalafő, Orfalu és Farkasfa határán található, mindhárom falu magáénak vallja, megközelíteni legjobban Farkasfáról lehet.
A Fekete-tó jégkori láp, annak is az utolsó szakaszából, a felmelegedett, de még hűvös klímához kapcsolódik. Akkor a mai Magyarország területén rengeteg ehhez hasonló mocsár fordult elő, ezek többsége aztán eltűnt, s északabbra húzódtak vissza.
Az egykori úrbéri térképek tanúsága szerint itt még tó volt, mely ugyanakkor a Zala forrásvidéke is volt.
Az őrségiek körében rengeteg misztikus történet élt a tóról, mint egy mindent elnyelő, rejtélyes és baljós ingoványról. Ezek közül a leghíresebb egy elsüllyedt templomról szól, amit a tó mélye rejt, s azért merült a mélybe mert egy asszony elátkozta, amiért elkésett a vasárnapi istentiszteletről. Vannak olyan történetek, amik szerint embereket és állatokat is nyelt el a láp.
A farkasfaiak az elmúlt századokban a szentgotthárdi ciszterci apátság jobbágyai voltak. A ciszterek környezetkímélő és gazdaságos erdőgazdálkodása révén szinte nem is esett kára a tónak, s rengeteg százötvenévesnél idősebb fa is megtalálható erre, mely alkalmas fészkelő helye a fekete gólyának. Minthogy a vidék 1919 után határsáv volt, eléggé zárt terület lett, így nem folyt itt sem államosítás, sem TSz-esítés, a vidék egyedülálló módon érintetlen maradt, így a Fekete-láp is. Később a láp a vaddisznók dagonyázóhelye lett és az ifjúság motoros rodeókat tartott itt, mindkettő jelentős kárt tett a növényzetben, ezért 1990-ben drótkerítéssel vonták körbe, s azóta csak külön engedéllyel és kísérővel látogatható.
A Fekete-tó növénytanilag kuriózumnak számít. Nővényei az utolsó jégkorszak utáni viszonylag hűvös klímához köthetők. Úgy három tőzegmohafaj található itt, amelyek közt lapul a vidrafű (Menyanthes trifoliata). A tó jellegzetes rovarevő növénye még a kereklevelű harmatfű (Drosere rotundifolia) és néhány korpafű faj, amik a területet körbefogó mészkerülő erdei fenyvesek közt találhatók meg, mint például a lapos (Diphasium complanatum), a kapcsos (Lycopodium clavantum) és a kígyózó korpafű (Lycopodium annotium). Májusban nyílik a láp belső területén a széleslevelű gyapjúsás (Eriophprum latifolium), amelynek virágai fehér színűek. A sásállományai között van a védett töviskés sás (Carex achinata). A keleti oldalán növényállományai közt fontos a rekettye és a füles fűz. Ritka és jellemző fafaja a szőrös nyír (Betula pubescens). Előfordul itt a szintén jégkori eredetű békabuzogány (Sparganium minimum). Magyarországon is csak kevés helyen megtalálható bordapáfrány (Blechum spicant) példányainak többsége is csak itt fordul elő, mellette él az ugyancsak különlegességnek számító hegyipáfrány (Oreopteris limbosperma) és tőzegpáfrány (Thelypteris palustris). A talaj néhány helyen kisavanyodott, erodálódott, otthont adva ezzel kereklevelű (Pyrola rotundifolia), az ernyős (Chimaphila umbellata) valamint sok más körtikének. Ősszel egy rozsdássárga fűféle, kékperje (molinietum) lepi el a területet, amelyben megbúvik a kornis tárnics (Gentiana pmeumonanthe).
Állatvilágának csúcsa a fekete gólya (Ciconia nigra), ami ráadásul itt is költ.

(forrás: Huszár József, Wikipédia -internet)

********************

Mivel az Őrségi Nemzeti Park területén vagytok, vigyázzatok a környezetre, és ne térjetek le a kijelölt utakról. Reméljük megnyeri a tetszéseteket ez a szép kis falu az Őrség szélén!

********************

2021.10.24 - Göde játékostárs gyógyításának köszönhetően újra kereshető [szikizso (Admin)]
Állapot: kereshető

KRW értékelés (340 db): környezet: 4.32 rejtés: 4.04 web: 4.36 átlag: 4.24

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

beneboto 2022.06.26 18:18 - Megtaláltam
Megtaláltam barnanyával, köszönöm a rejtést! A "tuja" még csak nem is hasonlít egy tujára, és a tejfölösvödör is egy konyhai doboz, ezen kívül minden egyéb stimmel. A láda rendben van. [Geoládák v3.12.10]

anettnori 2022.06.25 16:09 - Megtaláltam
Megvan!
[g:hu+ 2.8.13]

MikiCache 2022.06.01 18:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 1 web: 5 átlag: 3.67 súly: 4.25
Köszönjük a haranglábat, mint célpontot! De csak azt!
Aztán valahol az erdőben, ahol akár több ezer ládát is el lehetne rejteni, van egy izzadtság szagú rejtés, azaz bármi áron, de legyen láda! Értelmetlen!
Ja, és tuja? Így lealacsonyítani egy termetes, négy törzsű fát?
Miki és Anikó

IMG_20220601_182114A "tuja"
vacakos 2022.05.11 11:48 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük rejtést! [Geoládák v3.12.8]

N.Zs. 2022.05.08 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.53
ok

IMG_9116IMG_9118
IMG_9119 
Radián 2022.04.18 17:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.82
Köszönjük a rejtést! :)

Senator62 2022.04.16 13:05 - Megtaláltam
Meglett. Köszi a rejtést.

Marton Zoli 2022.04.16 13:03 - Megtaláltam
Megtaláltuk a szépen felujított ládát. Egy közeli kidőlt fában még a régi törött tejfölösvödörre is rábukkantunk véletlenül. Ezt elhoztuk, ne okozzon kavarodást.

anita.ocsko 2022.03.20 09:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.48
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!

olahlaszlo90 2022.03.14 09:37 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Élet és Bab ❤️ [Geoládák v3.12.6]

kata1231 2022.03.13 12:30 - Megtaláltam
Köszi

KovMat 2022.02.11 10:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.48
Gyönyörő vidék. Köszi! -.- --

Frigyes § 2022.01.11 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.50
Megvan, köszönettel!

Ambró 2021.12.26 12:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Göde 2021.10.19 17:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.35
A beteg ládát meggyógyítottam. Új doboz, új jegyzetfüzet és új toll a régi helyén.
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm.

Robbing41 2021.10.07 20:24 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.91
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Erika&Jozsó! A Lada tartalom eltűnt. beteg. [Geoládák v3.12.2]

Túra_manó 2021.10.01 17:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Kisfüsi 2021.10.01 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

mike andros 2021.09.16 09:16 - Megtaláltam
Megvagy!!! [Geoládák v3.12.1]

MoGeMaP 2021.09.06 13:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 2 web: 2 átlag: 2.67
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A második ponton a tejfölös doboz maradványai az útszéli kidőlt fa alatt vannak, a jelszó még éppen olvasható, ráférne egy nagy karbantartás. [Geoládák v3.11.3]

PaPaSzaGa 2021.08.29 18:32 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.55
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Mangó 2021.08.24 16:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.62
Koszonjuk a rejtest

Monik 2021.08.13 11:18 - Megtaláltam
Sajnos az évszám találgatásban nem vagyok jó, és a játék örömét számomra jelentősen csökkenti. A haranglábak változatos megjelenése nagyon tetszik, és Farkasfa is. Sok újdonságot tudtam meg a ládaoldalról.
Kérlek, kedves Rejtő, a neked küldött képek alapján fogadd el a jelszó nélküli találatom. [Geoládák v3.11.3]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.09.17 20:01 - emailen elküldött bizonyítékok alapján.]

anettx 2021.08.10 12:56 - Megtaláltam
TFTC!
Zalaegerszeg és környéke
Valóban kidőlt fa. törött a tejfölösdoboz. logfüzet nincs. a fedlapon van a jelszó. aki tud hozzon új komplett ládát. nálam sajnos már nem volt. csak logfüzetet felesleges lett volna kiraknom
[Geoládák v3.11.3]

Athene+Atesz 2021.08.09 18:22 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3.5 átlag: 3.17 súly: 2.73
Megtaláltuk! Jó, hogy elolvastuk a logokat. A tejfölösdoboz tényleg nagyon rossz állapotban van és a kidőlt fánál találtuk meg. Füzet nem volt benne, csak néhány tárgy. Tettünk bele mi is és a dobozt egy zacskóban tettük vissza.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (599 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]