geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1034. Szondy - Csitári (GCSzCs)

A Csitári kápolna

A Csitári kápolna

Oltár

Oltár

Hálálkodók

Hálálkodók

A kút melletti zarándokhely

A kút melletti zarándokhely

A csodatévő víz

A csodatévő víz

Lovas- és lámafarm, a kápolna szomszédságában

Lovas- és lámafarm, a kápolna szomszédságában

Az alagút egyik vége

Az alagút egyik vége

Aki bújt, aki nem

Aki bújt, aki nem

Földalatti útelágazás

Földalatti útelágazás

A hegy gyomrában - irány a vár!

A hegy gyomrában - irány a vár!
Szélesség N 48° 2,644'
Hosszúság E 19° 0,654'
Magasság: 156 m
Megye/ország: Nógrád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.07.14 15:03
Megjelenés időpontja: 2004.08.13 18:55
Utolsó változás: 2013.01.16 16:07
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Anikó és Miklós
Felhasználó: MikiCache
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 531 + 3 sikertelen + 2 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2009-01 volt 11 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


A fejlécben megadott koordinátánál levő márványtáblára vésett szöveg második sorának első két szava képezi a jelszó első felét. A jelszó második fele, az alacsonyan letört fatörzsbe, felülről behelyezett 19x10x7 cm-es geoládában van, aminek a koordinátáit szintén megtalálod a leírásban.

Drégelypalánk és Hont között a 2-es főútról, az  N 48° 3,180' E 19° 0,991' [GCSzCs+Utelagazas] pontban kezdődő déli irányú aszfaltúton lehet megközelíteni a Csitári-forrást és a Drégely-Hont-Csitári kegyhelyet, mely a forrás miatt, ismert zarándokhely. Történetírók szerint a Csitári források közelében már a középkorban két szép kápolna állt, s állítólag Drégely várából is ide jártak imádkozni a "titokzatos alagúton" át. Fő búcsúideje: Áldozócsütörtök.
Gyönyörű környezetben áll a Csitári kápolna. A legenda szerint a kápolna melletti Csitári-forrás csodatévő vizétől már sokan meggyógyultak. Messzi földről zarándokolnak ide a hívők. A forrástól és a kápolnától pár méterre az  N 48° 2,644' E 19° 0,654' 156 m [GCSzCs-1] pontban találjuk a márványtáblát, melyen megtaláljuk a forráshoz kapcsolódó legenda leírását és a geoláda jelszavának első részét, ami a szöveg második sorának első két szava.

Na de lássuk csak közelebbről is azt a "titokzatos alagutat":-)
A Szondy-alagút az előbb említett csodatévő Csitári-forrástól nem egészen 200 méterre délre, a vulkanikus eredetű Börzsöny hegység északi pereméhez kapcsolódó "hegységperemi dombsági" öv területén nyílik, a Csitári-patak völgyének keleti oldalán, mintegy 160 méter tengerszint feletti magasságban, az  N 48° 2,549' E 19° 0,640' 162 m [GCSzCs+Alagut] pontban. A járatok egykor 80 cm - 1 méter szélesek és embermagasságúak voltak ugyanúgy, mint a mára megtakarított szakaszok. Az alagút bizonyos szárnyai, a járhatatlanságig szűkülnek össze.

A bejárattól egy kb. 40-50 méteres egyenes szakasz végén, egy rá merőleges, észak-dél irányú másik járatba jutunk. A bal oldali, északi ág kb. 30 méter után kettéágazik, majd egymás felé kanyarodva, nagyjából egymással párhuzamosan, északi irányba továbbhaladnak. A baloldali járat hamarosan véget is ér, de a jobb oldalin még nagyon sokat lehet menni, mi nem is mentünk el a végéig.

A kb. 40-50 méteres bevezető szakasz betorkollásától jobb kézre, azaz déli irányba vezető másik ág erősen kanyarog, de végeredményben határozottan DK felé, a Drégelyi-várhegy irányába halad. (Ezen a szakaszon is legalább 50 métert haladtunk és nem értünk a végéhez.)

Az alagút pillanatnyilag szabadon látogatható. Például ilyenkor tesz kiváló szolgálatot a fejlámpa. GPS jelre persze idebent nem lehet számítani, úgyhogy előkerülhet a jól bevált ősi módszer, a cérnagomolyag:-)

Aztán ha kibolyongtuk magunkat a föld alatt, jöhet a láda, ami az alagút bejáratától kb. 130 méterre van elrejtve az  N 48° 2,487' E 19° 0,592' 156 m [GCSzCs-2] pontban, benne pedig - többek között - a jelszó második fele.

A geoláda telepítésekor feltűnt a környezet tisztasága. Reméljük ez a jövőben is megmarad. A csalánt pedig nem rövidnadrágban és erőből kell legyőzni, hanem ésszel, azaz meg kell kerülni. A szúnyogok ellen már kitaláltak mindenféle, pl. kenőcsöket, melyekkel bekenve halvány testünket, nagy eséllyel túl fogjuk élni a vérszívók támadásait. Ha pedig netalán tán vénasszonyok potyognának az égből, húzódjunk az alagútba:-)

Egy kis történelem
Hont, - az egykor jelentős Hont vármegye névadó községe, - a Börzsöny északi lábánál található. Nógrád megye legnyugatibb települése.

Az Ipolymenti kisközség ősidőktől lakott hely, korát a régészek - egyes leletek szerint - 8000 évesre becsülik. A Hunt és Pázmány nemzetség ősi fészkét még Géza fejedelem idejében alapították. A faluban Hunt vezér, a falu melletti Kukucska-hegyen pedig Pázmány lovag épített várat. Valószínűleg mindketten Gizella királyné kíséretében jöttek Magyarországra. Ezek a várak a XIII. században elpusztultak. A birtokot Albert király 1436-ban az esztergomi érsekségnek adományozta, amely egészen 1945-ig birtokolta.

A Szondy-alagút kialakítási időpontja nem ismeretes, de a vésési technika igen régi eredetről vall. Csúcsíves keresztmetszetű oldalfalán jól látszik a készítők szerszámának kb. 4 centiméter széles nyoma. A méretekből ítélve valószínűleg igen rövid nyelű kézicsákánnyal bonthatták ki. A még kitakarítatlan járatok alját kitöltő tömör, eredeti kőzettől eltérő anyagú, és színű üledék, barlangiagyag-szerű. A néhol méteresnél is nagyobb vastagsága több száz éves képződési időtartamot valószínűsít. Az alagút bejáratánál és az eddig feltárt részen, a kőzetanyag egységesen a börzsönyi andezit feküjét képező és vastag pleisztocén kori löszös talajtakaróval borított alsó-miocén kori kárpáti (régebbi nevén helvéti) agyagos-homokos, sekélytengeri slir. A Szondy-alagút eddig ismert szakaszát ebbe a slirbe vágták.

Elágazás, terem, raktározás céljára szolgáló kiszélesedés nincsen az alagútban, kézenfekvő, hogy csak közlekedés céljára szolgált. A szakirodalom szerint, - mivel más objektum nincs a közelben - feltételezhetően az alagút a várba vezet, a nagy, kb. 3 kilométeres távolság és 250 méteres szintkülönbség ellenére. További helyreállítási munkálatok esetén az eddigihez hasonló puha kőzetre kell számítani, és mivel az alagút a vár felé halad, kemény, állékony andezit csak távolabb, a vár közelében várható.

Az eddigi régészeti feltárások során semmilyen régészeti leletet nem találtak, csupán néhány friss, recens állati csontmaradvány hevert a talajon. Minden bizonnyal, a jelenleg ismert alagút a Drégelyvárból kifelé vezető alagútrendszer egyik ágának legkülső szakasza. További bontással, az omladékos szakaszok biztosításával, be lehetne jutni az alagút további részeibe is.

Kívánjuk, hogy a forrás vize veletek is csodát tegyen. Kellemes bolyongást a föld alatt és sikeres geoláda-vadászatot,

Anikó és Miklós
Állapot: kereshető

KRW értékelés (375 db): környezet: 4.56 rejtés: 4.43 web: 4.63 átlag: 4.54

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Viktor33 2021.04.25 16:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

Tünde&Attila 2021.04.25 14:59 - Megtaláltam
Megvan, köszi! :)

pemar 2021.04.25 13:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

BereznaiMiki 2021.03.27 12:26 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.41
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

EVANDU 2021.03.21 13:03 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.33
Koszonjuk, kevesbe ismert kellemes kirandulo hely

Telijatek 2021.03.13 12:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

FreEve 2021.03.04 17:34 - Megtaláltam
Megtaláltuk mindkét jelszórészletet a házigazda macska segítségével. Nagyon tetszett a kis híd, az alagút pedig igazán egyedülálló és izgalmas élmény. Köszönjük!

Szuper szülinapom volt az átveréssel együtt..is! :-)

Toti 2021.02.28 12:30 - Megtaláltam
A parkolónál rengeteg állattal találkoztunk. A farmon a lámák, birkák, szamarak, tehenek jópofák, a macskákat pedig meg is etettük. A kápolna nagyon szép és rendezett a környezete. Az alagút bejáratát könnyű megtalálni. Barlangkutatóként nem okozott nehézséget a teljes bejárása fejlámpával. A vár felé vezető, déli járat végében most állt a víz, ezért ott nem tudtunk elmenni a végéig. nagyon tetszett ez a mesterséges járatrendszer. A ládát könnyen megtaláltuk.
Innen egy nagy körrel a sárga mária úton felmásztunk Drégely várhoz, majd lefelé Honton keresztül zártuk a 15 kilométeres kört. Köszönjük a rejtést!

tengelic 2021.02.27 11:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

krino30 2020.12.06 12:46 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést :)

Balear 2020.12.06 12:44 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést :)

Szejbi 2020.11.05 12:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

undici 2020.11.01 12:09 - Megtaláltam
Nagyon szép gondozott a kápolna és a kertjében a nemrég elkészített stációknak külön varázsa volt.

mike andros 2020.10.31 11:37 - Megtaláltam
Megvagy!!! [Geoládák v3.7.6]

kekati 2020.09.20 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.52
Köszi

[Jóváhagyta: MikiCache, 2021.04.21 18:29]

sinus90 2020.08.28 14:24 - Egyéb
Még kép, azért készültek:

-1
-2fa halmok itt is
sinus90 2020.08.28 14:24 - Megtaláltam
A másik multi 3 pontja után jöttünk busszal a Csitári megállóig. A forrás és a kápolna környéke ápolt gondozott, tetszett! Az állatfarm is érdekes. A láma nem köpött le, a fehér csacsi eldobta magát a napon...
Az alagútba bementünk és gomolyaggal is készültünk!!!!!
A patak alagút felőli oldalán maradtunk, de nem az a jó oldal!
Szerencsére a láda hamar meglett a jó oldalon.
Köszi a rejtést!

-1-2
-1
-2-1
-2Készültünk!
stikli08 2020.08.23 20:51 - Megtaláltam
Köszönöm rejtést! Hont felől tettem egy nagy kört, mert erre még nem jártam... Börzsöny ezer arca, imádom! [Geoládák v3.5.0]

MSS 2020.07.26 18:05 - Megtaláltam
Meglett!

piroska 2020.06.13 14:00 - Megtaláltam
Jó hely és még gévagombát is találtunk.

"J&J" 2020.06.13 13:59 - Megtaláltam
A meteorológusok fenyegetődzése ellenére szép időben túráztunk a környéken, Piroskával közösen.
Az alagutat is megnéztük, baloldali ága zsákutca, illetve van egy hosszú kiágazás, amit nem követtünk végig. Jobbfelé is hosszan vezet, de csak addig tudtunk továbbmenni, amig el nem árasztotta egy patak.
Tényleg rejtély a célja, de az alig hihető magyarázat, hogy a várbeliek ezen a sötét, szűk járaton tettek volna meg oda-vissza 6 km-t a Csitári forráshoz, amikor lóháton kényelmesen és gyorsan lejöhettek volna az erdőn keresztül....

Wilka74 2020.05.21 16:44 - Megtaláltam
Bringás keresgélés Péterrel a Börzsönyben. Egyik legmeghatározóbb GC élményem volt a mai nap egésze. Nagyon tartottam tőle, nem tudtam mennyire fogom bírni, lesz e technikai vagy egyéb gond, végül egy tökéletes, egész napos élmény lett belőle. Nagyorosziból indultunk a Nagy-völgyön át, majd visszafelé a Bernecebaráti, Hont, Drégelypalánk útvonalon tekertünk. Közben az előre eltervezett pontokat kerestük fel.
Felkerestük a pontokat, nekem a második kicsit indokolatlannak tűnt, de csak mert elfelejtettem a fáradtság miatt az alagút felkeresését. Nem baj, majd legközelebb. Köszi a rejtést!

IMG_5837IMG_5839
IMG_5840 
KP1965 2020.05.21 16:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.11
A Nagy-völgyi kerékpárutat tekertük végig Andrással Nagyoroszitól Bernecebarátiig, majd vissza Honton és Drégelypalánkon keresztül. Néhány gyalogos kitérővel elérhető és az útba eső, valamint a hazaúton drive-in felkeresettel együtt épp tíz ládát találtunk meg. Ez volt a hatodik.
A csodatevő kút vizéből sajnos nem ihattunk, mert a vírusveszély miatt le volt zárva. Ettől függetlenül a mai utunk egy csoda volt! :)

20200521_16343620200521_165149
nfmate 2020.05.10 11:52 - Megtaláltam
családi séta. Köszönet [Geoládák v3.3.2]

csomix 2020.04.10 21:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (536 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]