FAQ
1029. Rupp-hegy, avagy Kis esti séta (GCRupp)

Kérlek vegyétek komolyan!

Kérlek vegyétek komolyan!

Előttem van észak

Előttem van észak

Hátam mögöt dél

Hátam mögöt dél

Balra a nap nyugszik

Balra a nap nyugszik

Jobbra pedig kél

Jobbra pedig kél

Az eredeti rejtés madáremberek számára

Az eredeti rejtés madáremberek számára
Szélesség N 47° 28,482'
Hosszúság E 18° 58,718'
Magasság: 269 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.08.06 10:40
Megjelenés időpontja: 2004.08.07 11:00
Utolsó lényeges változás: 2022.05.01 16:22
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Geobubó és CacheFinder
Ládagazda: CacheFinder
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 205 m
Megtalálások száma: 1565 + 11 sikertelen + 23 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2004-08 volt 30 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 1.7 megtalálás hetente


WAP-barát leírás
Egy 14x3x3 centiméter méretű hengert keress a megadott ponton. Toll legyen nálad. A környék néha forgalmas, ekkor körültekintő keresés ajánlott! A láda megszerzéséhez nem kell a jelzett turistautat elhagyni!
Segítség a megtaláláshoz visszafelé írva:

.náladlotáh albát sóicámrofnI


A ládába Travel Bug nem helyezhető.

Fontos információ
A Rupp-hegy egyike Budapest néhány kiemelkedően fontos védett területének, amelyet a Fővárosi Önkormányzat Természetvédelmi Őrszolgálata folyamantosan ellenőriz. Ezen a területen kerékpárral közlekedni, a jelzett turistaútról letérni, a kihelyezett kordonok mögé menni, a környezetben bármilyen kárt tenni, növényeket gyűjteni szigorúan tilos és súlyos pénzbűntetést von maga után! Kérünk benneteket a kihelyezetett táblákon lévő szabályok maradéktalan betartására! A láda csak külön engedéllyel maradhatott fenn, annak megszerzéséhez nem kell a jelzett turistaútról letérni!


A megközelítésről
Tömegközlekedéssel legegyszerűbben a Keleti Pályaudvar és a Kelenföldi Pályaudvar között közlekedő 8-as autóbusszal érkezhettek, melyről az "Irhás árok" megállónál kell leszállnotok.  N 47° 28,605' E 18° 59,249' 265 m [GCRupp+buszmegálló] Az autóval érkezők járműveiket az ajánlott, de kissé szűkös parkolóban hagyhatják hátra.  N 47° 28,514' E 18° 58,896' 269 m [GCRupp+parkoló] A hegyre a piros körtúra jelzésen lehet feljutni.

A helyszínről
Pösingermajor a Kakukk-hegy déli meredek lejtőjén kialakult városrész, melynek közepén meredeken emelkedik ki az 1977 óta védett Rupp-hegy. A török megszállás alól felszabadított Buda első polgármestereinek egyike Bösinger Ferenc Ignác volt, aki 1688-ban az első telepesek között érkezett Bécsből Budára és 1695-től 1705-ig töltötte be ezt a tisztséget. Patikái (például a Budai Várnegyedben ma is meglévő Arany Sas Patika) mellett jó kapcsolatai révén jelentős földbirtokokra is szert tett. Ezek egyikén építette fel majorját, mely a városrész nevét adta. Az egykori szőlőkertek és gyümölcsösök helyén ma már többnyire kertes családi házak, elegáns villák állnak. A terület védettség alá vonását már az 1940-es években kezdeményezték, de ez végül csak 1977-re valósult meg. A Rupp-hegy a Budaörs felett található Csíki-hegyek vonulat egyetlen fővároson belül található része, amely Budaörsi Kopárok néven is ismert. A hegytetőről kitűnő kilátás nyílik a Budapestre.  N 47° 28,482' E 18° 58,791' 275 m [GCRupp+kilátás] Tiszta időben egészen messzire el lehet látni innen.

A botanikai értékekről
A Rupp-hegy Budapest azon területeinek egyike, amely az egykor összefüggő természetes növénytakaró maradványait még napjainkban is őrzi. A közel 7,7 hektáros terület, mint a Csiki-hegyek vonulatának utolsó tagja, mindig is a botanikusok egyik kedvelt kutatási területe volt. Megfordult itt Sadler József és Zólyomi Bálint, vagy az utóbbi években Dobolyi Konstantin és Seregélyes Tibor is. A terület növényzetére a sűrűn látogatott degradált gyepek és a telepített erdei fenyves kivételével a természetes növénytársulások jellemzőek. A főként molyhos tölgy alkotta zárt mészkedvelő tölgyesben megtalálható a Kerti berkenye (Sorbus domestica), a Déli berkenye (Sorbus graeca), a Barkóca berkenye (Sorbus torminalis) és a Lisztes berkenye (Sorbus aria) mellett a Budai-hegység bennszülött növényének tekinthető Budai berkenye (Sorbus semiincisa) néhány példánya is. További fásszárú társulásai a felnyíló mészkedvelő Karszttölgyes, valamint a Sajmeggyes karsztbokorerdő. A szikla- és pusztafüves lejtősztyepp mellett egy kisebb Nyílt dolomit-sziklagyep folt is megfigyelhető. Néhány az itt előforduló 38 védett növényfajból: Tavaszi hérics (Adonis vernalis), Csillagos őszirózsa (Aster amellus), Magyar bogáncs (Carduus collinus), Magyar repcsény (Erysimum odoratum), Apró nőszirom (Iris pumila), Nagyezerjófű (Dictamnus albus), Magyar gurgolya (Seseli leucospermum), Fekete kökörcsin (Pulsatilla pratensis ssp. nigricans), Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis), Homoki vértő (Onosma arenaria agg.), Bíboros kosbor (Orchis purpurea), fehér madársisak (Cephalanthera alba).

A zoológiai értékekről
A terület állatvilága a vegetáció kedvező állapotának köszönhetően viszonylag gazdag. A Nyerges szöcske (Ephippigera ephippiger), a Selymes futrinka (Carabus convexus), a Szarvasbogár (Lucanus cervus), a Farkasalma lepke (Zerynthia polyxena), a Gyászlepke (Nymphalis antiopa), a Tarka szemeslepke (Chazara briseis pannonica) csak néhány védett faj a terület rovarfaunájából. Kétéltűek közül megtalálható a Leveli- (Hyla arborea), és az Erdei béka (Rana dalmatina). A hüllőket a Fali- (Podarcis muralis)-, a Zöld (Lacerta viridis)- és a Fürge gyík (Lacerta agilis) mellett a Pannon gyík (Ablepharus kitaibelii) és a rézsikló (Coronella austriaca) képviseli. A madárfajok között a közeli összefüggő erdők miatt előfordulnak a kevésbé urbanizálódottak is, mint a Rövidkarmú fakusz (Certhia brachydatyla), az Örvös légykapó (Ficedula albicollis), a Sárgarigó (Oriolus oriolus), a Fülemüle (Luscinia megarchynchos) és a Csilpcsalp-füzike (Phylloscopus collybita).

A geológiai értékekről
A terület földtani felépítése a budaörsi hegyekkel mutat rokonságot. A felső triászkori Fődolomitra felső, eocén korú Abráziós breccsa konglomerátum települ. Ez a képződmény sziklás tengerpartokon keletkezik. A tenger pusztító munkája során összetört sziklák anyaga épül be a képződő üledékbe. Az ezt követő üledékek a tenger mélyülését jelzik. A hegy teteje közelében, a felszínen már a Budai márga található meg.

A rejtésről
Egy 14x3x3 centiméter méretű hengert keress a megadott ponton. Toll legyen nálad. A környék néha forgalmas, ekkor körültekintő keresés ajánlott! A láda megszerzéséhez nem kell a jelzet turistautat elhagyni!
Segítség a megtaláláshoz visszafelé írva:

.náladlotáh albát sóicámrofnI

Mindenkinek jó keresgélést kíván: Geobubó és CacheFinder


A természetet és a megtalálás élményét beszennyező, ládát beázni hagyó és nedvesen tartó, bepenészesítő undorító nejlonzacskók ellenzői vagyunk, ezért kéretik ládáinkat ettől megkímélni! Köszönjük! A vízálló dobozaink viszonylag szellős helyekre vannak rejtve, így majd csak megszáradnak maguktól...
'
Állapot: beteg

KRW értékelés (984 db): környezet: 4.48 rejtés: 4.61 web: 4.51 átlag: 4.54

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


CacheFinder 2022.05.01 16:23 - Egyéb
Sajnos űgy tűnik, hogy a láda ellopódott. A pótlásáig türelmet kérek!

eltájoló 2022.05.01 16:22 - Megtaláltam
Fantasztikus a kilátás a csúcsról. Nagyon tetszett a hely.
A láda rejtése is ötletes. Meg is találtam a tartót, de a láda sajnos nem volt a helyén. Értesítettem a Rejtőt, aki kisegített a jelszóval. Ezúton is köszönöm neki. Remélem, a pótlással nem lesz majd baj. Köszönöm, hogy megmutattad a helyet!
mmcxciv

kutyafuli 2022.04.15 09:53 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.17]

vincentblonde 2022.04.12 15:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

utigabi60 2022.04.10 08:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

duna 2022.04.03 17:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

mirjam07 2022.04.03 15:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm az otletes rejtést! [Geoládák v3.12.7]

zsszentes 2022.04.02 12:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A papir kicsit elazott, tokeletesen olvashato csak nehezebb volt kicsit kivenni. [Geoládák v3.12.7]

balkri5 2022.03.27 14:43 - Megtaláltam
Megtaláltam Hegyoval. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Jake 2022.03.27 11:13 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! :)

Ebo 2022.03.26 13:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

BouLache 2022.03.26 13:46 - Megtaláltam
Mától kezdve ez a láda is rám mosolyog! :) ;) [Geoládák v3.12.7]

PÉV 2022.03.23 12:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.72
"egy fotókkal teli fa(...)tábla előtt állt. Mindegyik hússzor huszonötös színes fénykép (...). A táblát két függőleges vonal osztotta három részre, és a (...) tetején nagy(...) cím állt(...).

-Jennifer Hillier ~ A hentes-

Aládaoldalon megadott parkolót használtam, majd pár lépés után meg is pillantottam a tanösvény első bemutató tábláját. A rövid séta jól esett, szép tiszta tanösvény, szemetet nem láttam eldobva. Az ismertetőtáblák mellett elhelyezett szemeteskukák jó célt szolgálnak.
A láda könnyen meglett, tetszett nagyon a 'rejtés'. A kilátás szép volt. Logolás után a pince fölött ereszkedtem le a kijelölt túristaútra, majd elballagtam a kocsihoz.

Erre jártam - megtaláltam.
Köszönöm.

-MEGVAN!-

[Geoládák v3.12.7]

Világutazó 2022.03.17 11:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.12.7]

Jolcsii58 2022.03.15 10:28 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

borkazsolt 2022.03.09 09:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Lücsi 2022.03.01 10:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

magyar65 2022.02.28 13:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Xorbit 2022.02.27 14:56 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.45
Egy, a környékre költöző barátomat látogattuk meg és ennek kapcsán cserkésztük be a ládát.
Köszi a munkád és a rejtést!

Seldon86 2022.02.27 10:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Szellszi 2022.02.26 11:47 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.46
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

MókusCukik 2022.02.22 15:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

aps 2022.02.22 14:55 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

agota10 2022.02.20 11:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

lehel.kis 2022.02.20 11:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1599 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]