FAQ
1030. Lajta-parti caching party (GCMOVA)

start!

start!

sétálóutca vihar előtt...

sétálóutca vihar előtt...

R.k. plébániatemplom

R.k. plébániatemplom

Magyar utca vége

Magyar utca vége

malom a hídról

malom a hídról

"felvonóhíd"

"felvonóhíd"

alagút

alagút

Vár

Vár

Szt. Anna kápolna

Szt. Anna kápolna

itt indulj neki!

itt indulj neki!
Szélesség N 47° 53,019'
Hosszúság E 17° 16,429'
Magasság: 126 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.08.04 17:00
Megjelenés időpontja: 2004.08.08 21:40
Utolsó lényeges változás: 2021.10.13 14:36
Utolsó változás: 2021.10.13 14:59
Rejtés típusa: Multi geoláda (4V)
Elrejtők: NZs & KáVé
Ládagazda: NZs
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 620 + 4 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


Mosonmagyaróvári séta 4 virtuális ponttal.
Jelszó 1. része: N 47°52.481' E017°16.149' 133m - az épület kapuja fölötti 4 számjegy összege.
Jelszó 2. rész: az N47°52.642' E017°16.281' 127m koordinátán található szobor készítőjének vezetékneve (4 karakter, ékezet nélkül).
Jelszó 3. rész: N47°52.753' E017°16.463' 127m - a kápolna homlokzatán látható szám harmadik és negyedik számjegye.
Jelszó 4. rész: a Wittmann parkerdőben a gyalogösvény mellett álló fa talajszinti odvában átlátszó vitaminos doboz. (A koordinátái az oldal fejlécében.) A fa tövéből 3 törzs ered, az egyik elágazik, így lesz 4 ágú a fa.
------------------------------------------------------------------

Mosonmagyaróvár Mosonból és Magyaróvárból 1939-ben egyesült, ma kb. 30 ezer lakosú város - a Kisalföld nyugati részén, a Kis-Duna és a Lajta találkozásánál fekszik. Magyaróvár helyén már a római uralom idején Castrum ad Flexum néven ismert település volt. Moson vidékén avar emlékek maradtak. Az ősi eredetű, történelmi vonatkozásokban, műemlékekben gazdag város a Szigetköz és a Hanság nagy részének gazdasági, kulturális központja. Szembeötlő vonása a vízi városi jelleg: belvárosán a több ágra szakadt Lajta folyó kanyarog át, hogy hamarosan egyesüljön a Mosoni-Dunával. 17 kisebb-nagyobb híd ível át a folyóágakon. A környéken kitűnő alkalom nyílik vízi sportokra, horgászatra. A nagy idegenforgalom a sok látnivalónak is köszönhető: a vár és az azt körülvevő őspark, a Sóház, a szép barokk polgárházak, a Hanság Múzeum sok látogatót vonz. A Magyaróvár városrészben található termál strandfürdő és kemping, a város melletti Duna-ágak kirándulóhelyei felüdülést biztosítanak a kikapcsolódásra vágyóknak. Szeretjük ezt a hangulatos kisvárost, meg aztán méltatlanul kevés láda található errefelé, ezért gondoltuk úgy, hogy első ládánkat ide rejtjük. Reméljük, nektek sem okoz majd csalódást!
Mosonmagyaróvár könnyen elérhető vonattal, autóbusszal is. A vasútállomás és a buszpályaudvar a belvárostól délre fekszik, innen a Kossuth Lajos utca vezet a város középpontjába. Az út gyalog elég hosszú, érdemesebb helyi buszra szállni.
A 10-es úton kocsival érkezve a Szent István király úton haladjunk egyenesen, majd a Fő úton, a Régi vámház tér környékén érdemes leparkolni (fizető H-P és Szo. de.). A Szigetközi úton, Halászi felől érkezve a multi utolsó pontját érintjük először, a Lajta híd után célszerű leparkolni, és elsétálni az első ponthoz.

A jelszó első része: a  N 47° 52,481' E 17° 16,149' 133 m [GCMOVA-1] koordinátán található épület kapuja fölötti 4 számjegy összege. Az itt induló sétálóutcán bőven találhatunk helyeket az éhség és a szomjúság csillapítására.

A Szent László teret elérve megnézhetjük a város legszebb, értékes építészettörténeti emlékét, az Óvári R.k. plébániatemplomot. Középkori eredetű, nagyméretű oldalkápolna-soros barokk templom, homlokzati toronnyal. 1668-ban építették, 1777-78-ban átalakították. A jelszó második része a  N 47° 52,642' E 17° 16,281' 127 m [GCMOVA-2] koordinátán található szobor készítőjének vezetékneve (4 karakter). A Magyar utca végén jobbra látható a Régi Malom épülete a Malom-csatornával.

A helyiek szerint a kapu mindig nyitva áll a várkapuban, ahol a Lajta folyó ágai által közrefogott szigeten fekvő régi várhoz a hajdani felvonóhíd helyén mellvédes, pilléres téglahíd vezet. A boltozatos, alagútszerű, 10m hosszú várkapu két oldalán gótikus ülőfülkesor látható. Így érünk be a falakkal övezett várudvarra, amelynek közepén a négyszög alaprajzú, kétemeletes, sarokbástyás várépület magasodik. A Hanság és a Duna mocsaraitól védett területen a nyugat felé irányuló forgalmat ellenőrző középkori várat első formájában a IX. században valószínűleg Bajorországból ide települt németek építették. A vár történelmünk során viharos időket élt meg. Egykor négy tornya volt, de a nagy átépítés során 1810-ben az északi tornyok beleolvadtak a második emeletbe. A vár árokrendszere, kazamatái, folyosók bonyolult rendszere, külső falainak jelentős része, az egykori börtöncella, ahol a lőcsei Fehér asszony raboskodott, továbbá a vár kútja ma is megvan, de nem látogatható. A területen ma Agrártudományi Egyetem működik, de a belépés több kapun is lehetséges, díjtalan és problémamentes - legjobb tudomásunk és eddigi tapasztalataink szerint. A boltozatos kapualjban római feliratos kőtáblát keressetek, ennek utolsó karaktere VOLT(!) a jelszó harmadik darabja. (Alsó, nagyobb tábla!) Ha ez megvan, a kapu után mindjárt jobbra érdemes egy körsétát tenni felfelé a lépcsőkön, majd az épületek között is. Aki ügyes, megtalálhatja a kis tavat, amely időnként béka-kuruttyolástól hangos. Ez a pont már nincsen benne a multiban!

A közelben  N 47° 52,753' E 17° 16,463' 127 m [GCMOVA-3] található a szép, barokk, fatornyos Szent Anna (Lucsony) kápolna, amelyet a pestisjárványtól való megszabadulás emlékére építettek. A homlokzatán látható szám harmadik és negyedik számjegye a jelszó 3. része.

A műemlék mögött, a Lajta folyó hídján túl a Wittmann parkerdő kezdődik, amely szabadon látogatható. Itt volt ellopásáig a valódi láda, mely a jelszó 4., egyben utolsó részletét is tartalmazta. A nyáron sűrű lombú fák miatt elég gyér műholdvételre kell számítani, a rejtéskor minden trükk bevetése ellenére is csak 8-10m-es pontosságot tudtunk elérni.
Az ötödik jelszórészlet a koordinátán álló 4 ágú fa talajszinti üregében található. A fa tövéből 3 törzs ered, de az egyik elágazik, így lesz 4 ágú a fa. A jelszóhordozó egy átlátszó vitaminos doboz, benne papíron a jelszórészlet. Kinyitni nem kell!  N 47° 53,019' E 17° 16,429' 134 m [GCMOVA-4] Elővételkor és visszarejtéskor is óvatosan járjatok el, nagy a forgalom a parkban!
Abban az esetben, ha megint eltűnne a doboz (mint már annyiszor...) az 4. jelszórészlet a  N 47° 53,014' E 17° 16,375' 124 m [GCMOVA+potjelszo] koordinátán álló ház száma.

Ajánlom figyelmetekbe a közelben található Szigetközi vízivilág nevű ládánkat is, valamint az újabb móvári multit, a GCM56-ot!

Kellemes sétát és jó keresgélést kívánunk:
NZs & KáVéLádatörténelem:
A ládát 2008.02.24. és 04.09. között ellopták. 04.20-án újrarejtettük a park távolabbi, csendesebb részén az aszfaltos gyalogúttól egy-két méterre, egy Y-alakú vastagabb fa aljánál levő üregbe. Reméljük, itt hosszú ideig megtalálható lesz - azonban ehhez a Ti segítségeteket is kérjük! A láda elővétele és a visszarejtése előtt nézzetek körül, nem lát-e valaki benneteket! Köszönjük.
2009.05.11. Több jelzés szerint 04.19. és 05.09. között az 5. ponton a dobozt ismét ellopták. További intézkedésig a láda beteg.
2009.05.26. Móváron járva ellenőrzést tartottam. A láda valóban eltűnt, a rejtő odú teljesen kipakolva, kipucolva. Sajnos semmit sem sikerült megtalálni a logbookból. A GCMOVA mától átalakul virtuális multivá - köszönhetően azoknak a gondatlan, felelőtlen és végtelenül önző keresőknek, akik képtelenek körülnézni, óvatosan ténykedni egy városi parkban elrejtett ládánál! Higgyétek el, én is sajnálom, ez volt az első ládánk, szomorú, hogy így alakult, de elegem van már a szélmalomharcból.
Adatok a leírásban módosítva.
2014.09.21. Az 5. pont koordinátájának pontosítása, a régi rejtekbe egy mikrocache elhelyezése és egy pót-pót tartalék jelszórészlet kihelyezése megtörtént.
2018.11.07. A folyamatos problémák miatt ismét új rejtekhely keresése.

2021.10.12 Szilágyiék a helyszínen járva ellenőrizték, a 3. pont megközelíthetetlensége kiszedve, az adatok áttéve a rejtett mezőbe.
Állapot: kereshető
1 játékos karbantartást javasolt; lásd a logot.

KRW értékelés (391 db): környezet: 4.50 rejtés: 4.21 web: 4.53 átlag: 4.41

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


RAM.FAM 2023.03.18 17:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Green Eye 2023.03.12 14:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Vasfüggöny túra előző napját Mosonmagyaróváron töltöttem, végigjártam a multikat. Tetszik a város, sajátos hangulata van. Szép épületek, érdekes kis utcák. A vizek teszik hangulatosabbá.

IMG_20230312_104854IMG_20230312_115521
IMG_20230312_122934
Ramszesz 2023.02.21 12:00 - Megtaláltam - KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.18
Móvári fürdőzés közben Katóval végigsétáltunk a városon felkeresve a pontokat. A Wittmann erdőben lévő negyedik pontnál valaki komolyan vette a vitaminos dobozkán lévő "Ne vidd el" felíratot és valóban nem vitte el azt, ellentétben a teljes tartalmával, beleértve a jelszót is. Így a közeli pótjelszót használtuk. Köszönjük a rejtést! Miután a leírásban is szerepel, hogy korábban többször is előfordultak hasonló esetek valamint hogy a láda egy forgalmas sétaút mellett van megfontolandó a láda áthelyezése.

20230221_11414020230221_114149
agikacica 2023.02.05 20:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

maerlyn 2023.01.28 11:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Klari2006 2023.01.14 11:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Sánta8 2023.01.14 11:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

foltimoka 2023.01.07 11:32 - Megtaláltam
Megtaláltam!
Az utolsó ponton a láda bár megvan, de teljesen üres, így a pótjelszóval logoltam.

FeldmanZ 2022.11.20 10:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

auerzoltan82 2022.11.18 20:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

álomfogók 2022.11.17 15:07 - Megtaláltam
Délelőtt némi fejtágítás talajtérképezésről a szakmérnöki hallgatóknak, ebéd után pedig egy kis városi séta a két multi pontjai mentén. A kettőből ezt sikerült lezárni. Tetszik Óvár. Visszajövök.

Soma00 2022.11.13 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.99
Köszönöm a város bemutatását.
A 4. pontnál a vitaminos doboz megvan, de teljességgel üres!
Megtalálás a pótjelszóval lehetséges.

baluka 2022.11.02 11:03 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Kinga12 2022.11.02 11:03 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

megyermi 2022.10.24 11:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Réka & Misi :) [Geoládák v3.12.10]

kitkat0123 2022.10.22 19:23 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
Negyedik ponton üres a fiola, a fán találtuk a jelszórészletet.
[Geoládák v3.12.10]

Robogo 2022.10.22 19:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, log később. Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Nita08 2022.10.09 13:00 - Nem találtam meg
Nzs

[Elutasította: NZs, 2022.10.13 23:00]

Leslie33 2022.10.09 09:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

magyar65 2022.09.14 19:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

NAKMFM 2022.09.03 15:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.17
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

bkk 2022.09.03 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszi!
Valóban nem azon az oldalon van a fa, mint a térkép alapján gondolnád.
Fiolát nem leltünk, a fára írt jelszórészlet volt hasznos, köszi azt is!

bapa 2022.08.14 07:02 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

VaVi 2022.07.25 17:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Cinnamontree 2022.07.24 21:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.54
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (632 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]