geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1030. Lajta-parti caching party (GCMOVA)

start!

start!

sétálóutca vihar előtt...

sétálóutca vihar előtt...

R.k. plébániatemplom

R.k. plébániatemplom

Magyar utca vége

Magyar utca vége

malom a hídról

malom a hídról

"felvonóhíd"

"felvonóhíd"

alagút

alagút

Vár

Vár

Szt. Anna kápolna

Szt. Anna kápolna

itt indulj neki!

itt indulj neki!
Szélesség N 47° 53,019'
Hosszúság E 17° 16,429'
Magasság: 126 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.08.04 17:00
Megjelenés időpontja: 2004.08.08 21:40
Utolsó lényeges változás: 2021.10.13 14:36
Utolsó változás: 2021.10.13 14:59
Rejtés típusa: Multi geoláda (4V)
Elrejtők: NZs & KáVé
Ládagazda: NZs
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 578 + 3 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


Mosonmagyaróvári séta 4 virtuális ponttal.
Jelszó 1. része: N 47°52.481' E017°16.149' 133m - az épület kapuja fölötti 4 számjegy összege.
Jelszó 2. rész: az N47°52.642' E017°16.281' 127m koordinátán található szobor készítőjének vezetékneve (4 karakter, ékezet nélkül).
Jelszó 3. rész: N47°52.753' E017°16.463' 127m - a kápolna homlokzatán látható szám harmadik és negyedik számjegye.
Jelszó 4. rész: a Wittmann parkerdőben a gyalogösvény mellett álló fa talajszinti odvában átlátszó vitaminos doboz. (A koordinátái az oldal fejlécében.) A fa tövéből 3 törzs ered, az egyik elágazik, így lesz 4 ágú a fa.
------------------------------------------------------------------

Mosonmagyaróvár Mosonból és Magyaróvárból 1939-ben egyesült, ma kb. 30 ezer lakosú város - a Kisalföld nyugati részén, a Kis-Duna és a Lajta találkozásánál fekszik. Magyaróvár helyén már a római uralom idején Castrum ad Flexum néven ismert település volt. Moson vidékén avar emlékek maradtak. Az ősi eredetű, történelmi vonatkozásokban, műemlékekben gazdag város a Szigetköz és a Hanság nagy részének gazdasági, kulturális központja. Szembeötlő vonása a vízi városi jelleg: belvárosán a több ágra szakadt Lajta folyó kanyarog át, hogy hamarosan egyesüljön a Mosoni-Dunával. 17 kisebb-nagyobb híd ível át a folyóágakon. A környéken kitűnő alkalom nyílik vízi sportokra, horgászatra. A nagy idegenforgalom a sok látnivalónak is köszönhető: a vár és az azt körülvevő őspark, a Sóház, a szép barokk polgárházak, a Hanság Múzeum sok látogatót vonz. A Magyaróvár városrészben található termál strandfürdő és kemping, a város melletti Duna-ágak kirándulóhelyei felüdülést biztosítanak a kikapcsolódásra vágyóknak. Szeretjük ezt a hangulatos kisvárost, meg aztán méltatlanul kevés láda található errefelé, ezért gondoltuk úgy, hogy első ládánkat ide rejtjük. Reméljük, nektek sem okoz majd csalódást!
Mosonmagyaróvár könnyen elérhető vonattal, autóbusszal is. A vasútállomás és a buszpályaudvar a belvárostól délre fekszik, innen a Kossuth Lajos utca vezet a város középpontjába. Az út gyalog elég hosszú, érdemesebb helyi buszra szállni.
A 10-es úton kocsival érkezve a Szent István király úton haladjunk egyenesen, majd a Fő úton, a Régi vámház tér környékén érdemes leparkolni (fizető H-P és Szo. de.). A Szigetközi úton, Halászi felől érkezve a multi utolsó pontját érintjük először, a Lajta híd után célszerű leparkolni, és elsétálni az első ponthoz.

A jelszó első része: a  N 47° 52,481' E 17° 16,149' 133 m [GCMOVA-1] koordinátán található épület kapuja fölötti 4 számjegy összege. Az itt induló sétálóutcán bőven találhatunk helyeket az éhség és a szomjúság csillapítására.

A Szent László teret elérve megnézhetjük a város legszebb, értékes építészettörténeti emlékét, az Óvári R.k. plébániatemplomot. Középkori eredetű, nagyméretű oldalkápolna-soros barokk templom, homlokzati toronnyal. 1668-ban építették, 1777-78-ban átalakították. A jelszó második része a  N 47° 52,642' E 17° 16,281' 127 m [GCMOVA-2] koordinátán található szobor készítőjének vezetékneve (4 karakter). A Magyar utca végén jobbra látható a Régi Malom épülete a Malom-csatornával.

A helyiek szerint a kapu mindig nyitva áll a várkapuban, ahol a Lajta folyó ágai által közrefogott szigeten fekvő régi várhoz a hajdani felvonóhíd helyén mellvédes, pilléres téglahíd vezet. A boltozatos, alagútszerű, 10m hosszú várkapu két oldalán gótikus ülőfülkesor látható. Így érünk be a falakkal övezett várudvarra, amelynek közepén a négyszög alaprajzú, kétemeletes, sarokbástyás várépület magasodik. A Hanság és a Duna mocsaraitól védett területen a nyugat felé irányuló forgalmat ellenőrző középkori várat első formájában a IX. században valószínűleg Bajorországból ide települt németek építették. A vár történelmünk során viharos időket élt meg. Egykor négy tornya volt, de a nagy átépítés során 1810-ben az északi tornyok beleolvadtak a második emeletbe. A vár árokrendszere, kazamatái, folyosók bonyolult rendszere, külső falainak jelentős része, az egykori börtöncella, ahol a lőcsei Fehér asszony raboskodott, továbbá a vár kútja ma is megvan, de nem látogatható. A területen ma Agrártudományi Egyetem működik, de a belépés több kapun is lehetséges, díjtalan és problémamentes - legjobb tudomásunk és eddigi tapasztalataink szerint. A boltozatos kapualjban római feliratos kőtáblát keressetek, ennek utolsó karaktere VOLT(!) a jelszó harmadik darabja. (Alsó, nagyobb tábla!) Ha ez megvan, a kapu után mindjárt jobbra érdemes egy körsétát tenni felfelé a lépcsőkön, majd az épületek között is. Aki ügyes, megtalálhatja a kis tavat, amely időnként béka-kuruttyolástól hangos. Ez a pont már nincsen benne a multiban!

A közelben  N 47° 52,753' E 17° 16,463' 127 m [GCMOVA-3] található a szép, barokk, fatornyos Szent Anna (Lucsony) kápolna, amelyet a pestisjárványtól való megszabadulás emlékére építettek. A homlokzatán látható szám harmadik és negyedik számjegye a jelszó 3. része.

A műemlék mögött, a Lajta folyó hídján túl a Wittmann parkerdő kezdődik, amely szabadon látogatható. Itt volt ellopásáig a valódi láda, mely a jelszó 4., egyben utolsó részletét is tartalmazta. A nyáron sűrű lombú fák miatt elég gyér műholdvételre kell számítani, a rejtéskor minden trükk bevetése ellenére is csak 8-10m-es pontosságot tudtunk elérni.
Az ötödik jelszórészlet a koordinátán álló 4 ágú fa talajszinti üregében található. A fa tövéből 3 törzs ered, de az egyik elágazik, így lesz 4 ágú a fa. A jelszóhordozó egy átlátszó vitaminos doboz, benne papíron a jelszórészlet. Kinyitni nem kell!  N 47° 53,019' E 17° 16,429' 134 m [GCMOVA-4] Elővételkor és visszarejtéskor is óvatosan járjatok el, nagy a forgalom a parkban!
Abban az esetben, ha megint eltűnne a doboz (mint már annyiszor...) az 4. jelszórészlet a  N 47° 53,014' E 17° 16,375' 124 m [GCMOVA+potjelszo] koordinátán álló ház száma.

Ajánlom figyelmetekbe a közelben található Szigetközi vízivilág nevű ládánkat is, valamint az újabb móvári multit, a GCM56-ot!

Kellemes sétát és jó keresgélést kívánunk:
NZs & KáVéLádatörténelem:
A ládát 2008.02.24. és 04.09. között ellopták. 04.20-án újrarejtettük a park távolabbi, csendesebb részén az aszfaltos gyalogúttól egy-két méterre, egy Y-alakú vastagabb fa aljánál levő üregbe. Reméljük, itt hosszú ideig megtalálható lesz - azonban ehhez a Ti segítségeteket is kérjük! A láda elővétele és a visszarejtése előtt nézzetek körül, nem lát-e valaki benneteket! Köszönjük.
2009.05.11. Több jelzés szerint 04.19. és 05.09. között az 5. ponton a dobozt ismét ellopták. További intézkedésig a láda beteg.
2009.05.26. Móváron járva ellenőrzést tartottam. A láda valóban eltűnt, a rejtő odú teljesen kipakolva, kipucolva. Sajnos semmit sem sikerült megtalálni a logbookból. A GCMOVA mától átalakul virtuális multivá - köszönhetően azoknak a gondatlan, felelőtlen és végtelenül önző keresőknek, akik képtelenek körülnézni, óvatosan ténykedni egy városi parkban elrejtett ládánál! Higgyétek el, én is sajnálom, ez volt az első ládánk, szomorú, hogy így alakult, de elegem van már a szélmalomharcból.
Adatok a leírásban módosítva.
2014.09.21. Az 5. pont koordinátájának pontosítása, a régi rejtekbe egy mikrocache elhelyezése és egy pót-pót tartalék jelszórészlet kihelyezése megtörtént.
2018.11.07. A folyamatos problémák miatt ismét új rejtekhely keresése.

2021.10.12 Szilágyiék a helyszínen járva ellenőrizték, a 3. pont megközelíthetetlensége kiszedve, az adatok áttéve a rejtett mezőbe.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (383 db): környezet: 4.49 rejtés: 4.20 web: 4.52 átlag: 4.40

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


csehipest 2021.10.18 18:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Szilágyiék 2021.10.12 16:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.11
Összekötöttük a sétát a GCM56 pontjaival, közben ennek a ládának a gyógyításában kicsit próbáltunk segíteni. A főtér mellett parkoltunk, onnan sétáltunk.

Tetszett a két útvonal, köszönjük hogy megnézhettük.

1. pont - Indulunk2. pont - szobor
Ez nagyon tetszett!Sétáltunk tovább
3. pont - továbbra sem látogathatóFekete István szobra - plusz egy kutya és egy fázós kesser
Várárok és híd4. pont - a háló mögött látható
5. pont - Itt álltunk meg 
bagolyvera 2021.08.18 14:44 - Megtaláltam
Ignis9cel erre jártunk, köszi!

Ignis9 2021.08.18 14:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.11
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) A 3. és a 4. pont nehezen közelíthető meg, mert felújítások, útépítések vannak a környéken. Az 5. ponton pótjelszóval. A munkálatok befejeztéig valóban nem élvezhető ez a multi sajna.

20210818_13570420210818_135921
20210818_143009 
Aniko & Gyuri 2021.07.31 18:52 - Megtaláltam
Az ötből 3 pontot megtaláltunk, a harmadik és negyedik építési terület, ezért lezárva, az utóbbi jelszó viszont leolvasható. Telefonon beszéltünk, a képeket otthonról küldjük. köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

[Jóváhagyta: NZs, 2021.08.02 10:16]

IMG_5540 
takcil 2021.07.29 13:19 - Nem találtam meg
Háááát, ez most csalódás volt, sajnos csak a harmadik pont felkeresése után néztem meg a logokat, a várkapu lezárva, felújítás miatt, a többihez a korábbi szomorú tapasztalatok miatt el sem mentünk... :-( [Geoládák v3.11.3]

kmatija 2021.07.20 22:46 - Nem találtam meg
Lelkesen kerestük a multi pontjait a volt egyetemem városában, a várkapu èpp felújítás alatt van így az a részlet kimarad gondoltuk, a kápolnát is épp felújítják, de az évszám látható a táblán, valamint a felújítók "hagytak" egy kis rést, így tuti az a rész, lelkesen bevetettük magunkat a parkba, ami egykoron "a szállásunk" adta, hisz a kollégium ott volt/van, a fát mi megtaláltuk, fe a dobozka üresen van a rejtekben:( így szomorúan távoztunk a parkból. [Geoládák v3.11.3]

[Elutasította: NZs, 2021.07.29 11:28]

Fringilla és Kuglóf 2021.07.11 18:45 - Megtaláltam
Becsülettel végigjártuk a multit, melynek 5 pontjából hármat hiába kerestünk fel. A várkapu kívülről és belülről is le van zárva építkezés miatt, a kápolna felújítás miatt teljesen be van csomagolva, a parkerdőben a rejtek helyén kivágták a fát. Végül a rejtőt sem értem el telefonon, innen már nem volt mit tenni, feladtuk, ez nem a mi napunk volt. Kérem szépen a képek alapján a megtalálás elfogadását!

[Jóváhagyta: NZs, 2021.07.14 23:49]

IMG_20210711_175014IMG_20210711_175003
IMG_20210711_175618IMG_20210711_182535
IMG_20210711_182613 
yoko95 2021.07.04 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.66
Köszönöm a rejtést!

Bobby Holmes 2021.06.13 17:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Kopi 2021.05.18 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.72
Ritkán adok csupa 5-öst. A láda nem lett meg, de ez nem von le semmit.

LőrincDombiBarangolók 2021.05.15 11:51 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Jelszót kis matrica hátulján beletettük az üvegbe, a csiga mellé [Geoládák v3.10.5]

Famágus 2021.05.09 12:11 - Megtaláltam
Gyalogosan jártuk végig nagy részét, nagyon tetszett a vár és környéke, a sétáló utca, kutyással barátkoztunk és mindent megcsodáltunk :-) Oldfoxxal köszönjük!!!!
A ládában egy halott csiga volt mindössze, viszont valaki volt olyan jóságos, és felírta filccel a fa kérgére szemmagasságba a jelszó részletet. Később jöttem rá, be kellett volna tenni papírt, bár, ha mi észrevettük, más is meg fogja találni :-) Köszönet..

IMG_20210509_104136DSC06596
DSC06598DSC06600
DSC06609DSC06610
oldfox 2021.05.09 12:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

T.Roland 2021.03.07 16:28 - Megtaláltam
Megtaláltuk. A láda üres volt, így az alternatív pont (házszám) jól jött.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.5.10]

gypatricia 2021.03.03 17:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Lori0601 2021.02.28 14:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Pissti túrái 2021.02.18 12:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.14
A ládát megtaláltam, de sajnos üres volt, rejtő segítségével reggeltem.
Többi pont rendben volt.
Köszi, hogy megmutattad a várost egy másik szemszögből.

AB2819EC-EAC0-4F09-BF10-4B59615C5B6B 
Monik 2021.01.09 15:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.38
Idei első ládázásom, hosszabb kihagyás után. Köszönöm a rejtést és a Rejtő türelmes segítségét a jelszó összerakásában.

Nyúlék89 2020.12.21 18:31 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést! :) [Geoládák v3.8.3]

tam623 2020.12.06 10:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

pgyt99 2020.11.28 18:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

tofu 2020.10.10 11:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.45
Mai sétánk második multi ládája. Köszönjük a rejtést.

Smiley:) 2020.09.20 17:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A doboz az oduban van de üres. [Geoládák v3.6.0]

zalajaro 2020.08.27 14:20 - Megtaláltam
Aki keres, az talál! :)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (589 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]