geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1047. Tordai sóbánya (Erdély) (GCToSo)

A sóbánya régi bejárata

A sóbánya régi bejárata

Ferenc József galéria, vagy a sajtraktár, ahogy tetszik

Ferenc József galéria, vagy a sajtraktár, ahogy tetszik

A fekete folyosó egyike

A fekete folyosó egyike

Válaszúton

Válaszúton

Az erkélyről

Az erkélyről

A trapéz alakú tárna

A trapéz alakú tárna

Ping-pong terem

Ping-pong terem

Sósztalaktitok

Sósztalaktitok

Gazdagok lépcsője

Gazdagok lépcsője

A harang alakú akna és sófolyásai

A harang alakú akna és sófolyásai
Szélesség N 46° 35,258'
Hosszúság E 23° 47,240'
Magasság: 340 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.08.01 12:00
Megjelenés időpontja: 2004.08.21 22:30
Utolsó lényeges változás: 2010.08.24 12:27
Utolsó változás: 2018.06.28 14:05
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Anikó, Melinda, Mónika, Timi, István és Miklós
Felhasználó: MikiCache
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 446 + 1 sikertelen + 8 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2007-05 volt 42 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


A virtuális láda jelszava a Sóbánya új bejárata melletti márványtábla utolsó sorának első szava és utolsó száma (összesen 8 karakter).

Az új bejárat miatt megváltozott adatokat VasG-nek köszönhetjük.

Az erdélyi Tordára, a Kolozsvártól 35 kilométerre levő városba, az E60-as főúton jutunk el.

Miután Kolozsvár felől beértünk Tordára az  N 46° 34,786' E 23° 46,249' [GCToSo+Utelagazas] pontban észak-keleti irányban letérünk és követjük a "Salina" jelzést. Kis utcákon autózunk kb. 750 métert, míg egyszer csak a zsákutca végéhez érünk. Azaz itt még nincs vége, mert az utca egyenesen folytatódik a hegy gyomrában, de ez már maga a Sóbánya, a Ferenc József galéria. A bejárat előtt nyugodtan parkolhatunk, persze ha még maradt hely. A sóbányába való belépti díj felnőtteknek 15 lej.

Megjegyzem, mindez már csak részben igaz, mert utolsó ottlétünk óta egy új bejáratot készítettek, ami egészen máshol van, de a fenti bekezdés az eredeti bejáratra még mindig igaz:-)

Bejutva a bányát záró kapun, egy kivilágított vízszintes és egyenes, 917 méter hosszú sóba vájt és 40 cm vastag falakkal megerősített alagút elejére jutunk. Időnként láthatunk egy-egy faragott követ az alagút bal falába építve, melyeken számok vannak. Ezek ugyan a bejárattól mért távolságot jelentik, de érdekes módon nem méterben, hanem ölben. Adott pillanattól kezdve az alagút fala a szürkés-fehérből ébenfeketére és simává változik. A sima és helyenként mintha vízmosta felületeket nem a víz, hanem a nedves légáramlatok alakították ilyenné. Nyáron a beáramló meleg levegő következtében, a falak felső részében kondenzáció keletkezik. A sóval túltelített lecsapódás lecsordogál a falak tövébe, ahol lehűl, és kristályt alkot. Az ébenfekete falak alsó részét ezért hófehér sókicsapódások borítják. Az alagút mellékjárataiban különböző, a sókitermelés korában használt berendezések maradványait szemlélhetjük meg, melyek közül, pl. a lovak által meghajtott, csilléket vontató kötelek kerékáttételeihez falépcsőn fel is kapaszkodhatunk.

Lassan elérjük az első, és eddig egyetlen, a turisták előtt megnyitott trapéz alakú tárnát. Egyben itt van a tériszonnyal rendelkezők végállomása is. A kivilágított tárna méretei döbbenetesek. A 80 méteres hosszúságával még elvolnánk, de amikor a sómennyezet alatt úgy 2,5 méterre, a sófalból kiálló fagerendákra épített faerkélyen lépegetve lenézünk az alattunk tátongó 50 méteres mélységre, hát bizony picit meginog az ember lába. De persze félelemre semmi ok, nagyon masszív a palló, ami egyébként teljesen körbevezet. Itt fenn a tárna szélessége úgy 30 méter lehet, 50 méterrel lejjebb meg 50 méter. A tárna mindkét végén van egy-egy 13 emeletes fa-lépcsőház, melyen biztonságosan le lehet érni a terem aljára, ami micsoda meglepetés... szintén sóból van:-) Minden emeleten követhető az emeletek kiásásának éve. A víz beszivárgásának következtében az északi falon sósztalaktitok képződtek. A sztalaktitok évente 2-3 cm-el növekednek. Amikor elérik a kb. 3 méteres hosszúságot saját tömegüknek tulajdoníthatóan leszakadnak. Ezért ez a veszélyes terület el is van kerítve.

A trapéz alakú tárna egyik vége mellett van a régebbi technológia szerint keletkezett harang alakú Mária Terézia akna. Ez az akna a trapéz alakúnál még vagy 20 méterrel mélyebb, fenekén egy 4-8 méter mélységű és 70 méter átmérőjű földalatti tóval, benne egy 5 méter magas só-szigettel. Az akna északi falán egy sózuhatag található, ami a beszivárgott sós oldatból alakult ki.

Az oltár termében történt a munkások névsorolvasása munkakezdéskor és a munka befejezése után. Az oltárt sóból faragták. Hetente egyszer lelkész tartott itt vallásos szertartást, melyen a munkások, a bánya vezetői, valamint a környékbeli nemesek is részt vettek. Utóbbiak a szépen díszített falépcsőn ereszkedtek le a bányába. Ezért a lépcső a "Gazdagok lépcsője" nevet kapta. Egyébként 1700 körül építették. (Csak zárójelben merem megjegyezni, hogy ennek ellenére jobb állapotban van, mint nagyon sok más 2-3 éves faépítmény.)

A bánya összes termének kivételesen jó akusztikája van, a harang formájú aknákba, mint pl. a Mária Terézia akna, érdemes lekiabálni:-) Viszont útközben az egyik mellékfolyosó végében levő aknába lekiabálva legalább 16 visszhangot tudtunk megszámolni-:) A benti hőmérséklet állandóan 10-12 fok között van, ezért tanácsos meleg ruhát vinni magunkkal! A látogatás gyalogosan történik, így a termeket légszennyezés nem éri, légzőszervi bántalmak kezelésére kiváló hely. Sőt, garantálható, hogy a legtöbb kesser legnagyobb ellenségei, melyektől általában már nem is látják az illető célpontot, a csalán a szúnyog és a sisnya teljes mértékben ismeretlen fogalom itt a sóbányában:-)

Azért félretéve a tréfát nem árt tudni, hogy habár a bánya végig ki van világítva, az apróbb részleteket csak saját világító eszközzel fogjuk csak igazán élvezni. És még valami: a sóbánya az év minden napján nyitva tart, viszont a látogatási idő az évszaktól és a turisztikai szezontól függően változik. Érdeklődni a +40/744/837-905 telefonszámon lehet. Ahhoz, hogy megismerkedhessünk ezzel a különleges helyszínnel, áldozzunk rá legalább két órát. Nem fogjuk megbánni.

Egy kis történelem
Az erdélyi sókészlet mintegy 13,6 millió éves. A só elszigetelt tengerek fenekén rakódott le, a meleg és viszonylag nedves, enyhén szárazságra hajlamos éghajlati viszonyok közepette.

A Torda város ÉK-i részén kezdődő sóréteg 45 négyzetkilométeren terül el, vastagságának átlagértéke 250 m. A tektonikus gyűrődés központi részén a sóréteg gyakran meghaladja az 1200 m vastagságot is. A tordai só monominerális képződmény, 99 %-ban halit (NaCl) alkotja. A nem oldódó anyagok, főként a CaSO4 nem lépik túl a 0,7%-ot. A teljes készlet nagysága 38,750 millió tonnára becsülhető. A sót takaró szárazföldi képződmények 0,5 és 20-25 méter vastagságúak. Virágosvölgy és a Sóvölgy vidékén a sót fedő réteg erodálódása miatt a só a felszínre bukkant és emiatt a só megléte a legrégibb időktől kezdve közismert.

Tordán a só kitermelése felszíni kamrák formájában már a rómaiak idején megkezdődött, a bányászatot igazoló dokumentumok 1075-re vezethetők vissza. Torda mint királyi vár a környékbeli sóbányák védelmét biztosította. Az egyik korabeli dokumentum szerint 1271. május 1-én a "tordai sóbányát" Erdély káptalanja kapta adományként. Időközben a sóbányászat nagyon sok átalakuláson ment keresztül, míg 1690-ben kezdődtek meg a ma is létező sóbánya kialakulásához vezető munkálatok. A Bécsi Udvar által hozott rendelkezéseknek köszönhetően, melyeknek célja a régió gazdasági megerősítése volt, a XVII. század vége és a következő század eleje fellendülést hozott az erdélyi bányászatban.

A só kitermeléséhez - statikai okok miatt - egy újabb technológiát alkalmaztak. A korábban alkalmazott piramis alakú kistermekből való kitermelést felváltotta a harang formájú nagytermekből való bányászat. A tordai sóbányában így jött létre öt fontosabb akna, az Alsó-, a Felső-, a Kolozsi-, a Mária Terézia- és a Szent Antal termek. Ami pedig a méreteket illeti, pl. az Alsónak nevezett akna alapjának átmérője 85 méter, magassága pedig 105 méter. A bánya 1840-ben kritikus gazdasági helyzetbe került, mivel a marosújvári sóbánya egyre nagyobbá vált, de az 1850-es években a trapéz alakú tárnák megnyitásával a kitermelés újabb lendületet kapott. Ez utóbbi ásási móddal nagyobb mennyiség kitermelése vált lehetővé ugyanabban a mélységben. 1853-ban elkezdték a Ferenc József galéria ásását, melynek teljes hossza 917 méter. Ezzel egy időben felújították a Mária Terézia aknát, és mellette megnyitották a Gizella és Rudolf aknákat is. Egy-egy ilyen akna méreteire jellemző, hogy több százezer tonna sót biztosított, több évtizeden keresztül.

A sót mindvégig szakképzett bányászok termelték ki, a függőleges kiemelés pedig lovak által húzott csigaszerkezettel történt. Az aknákban faggyúviaszos gyertyákkal és fáklyákkal világítottak. A só kitermeléséhez soha nem használtak robbanóanyagot, csak kizárólag emberi és állati erőt.

1932-ben leállt a munka, a sóbánya pedig feledésbe merült egészen a második világháborúig, amikor a város lakóssága itt keresett menedéket a légitámadások elől. 1950-1992 között a Ferenc József galéria első 500 métere sajtfélék tárolására szolgált. Ma már csak turisztikai látnivaló és gyógyhely, a sóbányászat történetének valódi múzeuma.

Hát akkor látogassuk meg:-)

Nagyon kellemes sóbányászást kívánunk,

Anikó, Melinda, Mónika, Timi, István és Miklós
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (300 db): környezet: 4.66 rejtés: 4.11 web: 4.68 átlag: 4.48

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


L&L 2020.06.20 15:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.23
:)

zoli86 2020.01.20 16:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

kemese78 2019.10.23 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

jelszóvadászok 2019.10.06 13:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Varga-Tarsoly familia 2019.09.16 05:59 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.50 súly: 2.53
:)

Jelszóvadászok12 2019.08.30 23:59 - Megtaláltam
Megtaláltam

ricsivivi 2019.08.20 13:00 - Megtaláltam
köszi. Gyönyörű volt.

ha8llh 2019.08.07 10:40 - Megtaláltam
Székelyturánk utolsó állomásán itt Tordán éjszakáztunk.

A szállás a Wineyard Salin panzióban volt, ami pontosan a sóbénya felett

van. Innen belátható az egész város, nagyon klassz hely.

Laky730 2019.08.02 09:33 - Megtaláltam
Megtaláltam! :D

Jó volt megkeresni, köszönöm a rejtést!

A ládát Laky981-el találtam meg. [Geoládák v2.2.5]

bgecco 2019.07.21 10:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Nola666 2019.06.10 13:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

mravikek 2019.06.10 12:37 - Megtaláltam
Meglelve eme remek rejtek! [Geoládák v2.2.5]

cosinus0 2019.05.17 15:00 - Megtaláltam
Lenyűgöző méretek, nagyon érdekes volt a sóbánya. A kiépítettsége a látogatók számára szuper. Érdekes magyar nyelvű vezetésben is részesültünk. Köszi a rejtést! ide érdemes eljönni!

20190517_15543920190517_160518
20190517_160317 
mozgo 2019.05.09 11:54 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.00
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

fodor8peter 2019.04.12 14:31 - Megtaláltam
Világörökség-színvonalúra építették át a helyet, ennek megfelelően nagy a tömeg is. A látvány magáért beszél, egyszer mindenképpen érdemes eljönni!

antonia03 2019.03.14 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.03
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5] Székelyföldre menet sokszor elmentünk Torda mellett, de most kofejezetten ide jöttünk, így eljutottunk a sóbányába is. :)

IMG_20190314_135535IMG_20190314_133858
H.B. 2019.03.10 11:52 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.60
Érdekes és lenyűgöző leszállni a bányába.

foxfoxfox 2018.12.13 10:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

dr.Markusz 2018.11.01 16:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

U-111 2018.10.31 09:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

benedekturi 2018.10.31 08:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kétbakancsos 2018.10.04 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Nagyon szép érdekes hely. TFTC!

SóbányaÓriáskeréken
A bányábanCsónakázó tó
pataiadri 2018.09.22 14:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

jjoska 2018.09.20 12:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.67
Csodálatos látvány.

benist 2018.09.18 12:00 - Megtaláltam
Gyalog, a falépcsőn mentünk le a bányába, majd lifttel még meglátogattuk a még mélyebben lévő csónakázó tavat is. Már több sóbányában jártunk, de ez is igen látványos volt, érdemes volt felkeresni. Az alapos nézelődés után felfelé már felvonóval mentünk.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (455 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.