geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1047. Tordai sóbánya (Erdély) (GCToSo)

A sóbánya régi bejárata

A sóbánya régi bejárata

Ferenc József galéria, vagy a sajtraktár, ahogy tetszik

Ferenc József galéria, vagy a sajtraktár, ahogy tetszik

A fekete folyosó egyike

A fekete folyosó egyike

Válaszúton

Válaszúton

Az erkélyről

Az erkélyről

A trapéz alakú tárna

A trapéz alakú tárna

Ping-pong terem

Ping-pong terem

Sósztalaktitok

Sósztalaktitok

Gazdagok lépcsője

Gazdagok lépcsője

A harang alakú akna és sófolyásai

A harang alakú akna és sófolyásai
Szélesség N 46° 35,258'
Hosszúság E 23° 47,240'
Magasság: 340 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.08.01 12:00
Megjelenés időpontja: 2004.08.21 22:30
Utolsó lényeges változás: 2010.08.24 12:27
Utolsó változás: 2018.06.28 14:05
Rejtés típusa: Virtuális geoláda
Elrejtők: Anikó, Melinda, Mónika, Timi, István és Miklós
Felhasználó: MikiCache
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 446 + 1 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


A virtuális láda jelszava a Sóbánya új bejárata melletti márványtábla utolsó sorának első szava és utolsó száma (összesen 8 karakter).

Az új bejárat miatt megváltozott adatokat VasG-nek köszönhetjük.

Az erdélyi Tordára, a Kolozsvártól 35 kilométerre levő városba, az E60-as főúton jutunk el.

Miután Kolozsvár felől beértünk Tordára az  N 46° 34,786' E 23° 46,249' [GCToSo+Utelagazas] pontban észak-keleti irányban letérünk és követjük a "Salina" jelzést. Kis utcákon autózunk kb. 750 métert, míg egyszer csak a zsákutca végéhez érünk. Azaz itt még nincs vége, mert az utca egyenesen folytatódik a hegy gyomrában, de ez már maga a Sóbánya, a Ferenc József galéria. A bejárat előtt nyugodtan parkolhatunk, persze ha még maradt hely. A sóbányába való belépti díj felnőtteknek 15 lej.

Megjegyzem, mindez már csak részben igaz, mert utolsó ottlétünk óta egy új bejáratot készítettek, ami egészen máshol van, de a fenti bekezdés az eredeti bejáratra még mindig igaz:-)

Bejutva a bányát záró kapun, egy kivilágított vízszintes és egyenes, 917 méter hosszú sóba vájt és 40 cm vastag falakkal megerősített alagút elejére jutunk. Időnként láthatunk egy-egy faragott követ az alagút bal falába építve, melyeken számok vannak. Ezek ugyan a bejárattól mért távolságot jelentik, de érdekes módon nem méterben, hanem ölben. Adott pillanattól kezdve az alagút fala a szürkés-fehérből ébenfeketére és simává változik. A sima és helyenként mintha vízmosta felületeket nem a víz, hanem a nedves légáramlatok alakították ilyenné. Nyáron a beáramló meleg levegő következtében, a falak felső részében kondenzáció keletkezik. A sóval túltelített lecsapódás lecsordogál a falak tövébe, ahol lehűl, és kristályt alkot. Az ébenfekete falak alsó részét ezért hófehér sókicsapódások borítják. Az alagút mellékjárataiban különböző, a sókitermelés korában használt berendezések maradványait szemlélhetjük meg, melyek közül, pl. a lovak által meghajtott, csilléket vontató kötelek kerékáttételeihez falépcsőn fel is kapaszkodhatunk.

Lassan elérjük az első, és eddig egyetlen, a turisták előtt megnyitott trapéz alakú tárnát. Egyben itt van a tériszonnyal rendelkezők végállomása is. A kivilágított tárna méretei döbbenetesek. A 80 méteres hosszúságával még elvolnánk, de amikor a sómennyezet alatt úgy 2,5 méterre, a sófalból kiálló fagerendákra épített faerkélyen lépegetve lenézünk az alattunk tátongó 50 méteres mélységre, hát bizony picit meginog az ember lába. De persze félelemre semmi ok, nagyon masszív a palló, ami egyébként teljesen körbevezet. Itt fenn a tárna szélessége úgy 30 méter lehet, 50 méterrel lejjebb meg 50 méter. A tárna mindkét végén van egy-egy 13 emeletes fa-lépcsőház, melyen biztonságosan le lehet érni a terem aljára, ami micsoda meglepetés... szintén sóból van:-) Minden emeleten követhető az emeletek kiásásának éve. A víz beszivárgásának következtében az északi falon sósztalaktitok képződtek. A sztalaktitok évente 2-3 cm-el növekednek. Amikor elérik a kb. 3 méteres hosszúságot saját tömegüknek tulajdoníthatóan leszakadnak. Ezért ez a veszélyes terület el is van kerítve.

A trapéz alakú tárna egyik vége mellett van a régebbi technológia szerint keletkezett harang alakú Mária Terézia akna. Ez az akna a trapéz alakúnál még vagy 20 méterrel mélyebb, fenekén egy 4-8 méter mélységű és 70 méter átmérőjű földalatti tóval, benne egy 5 méter magas só-szigettel. Az akna északi falán egy sózuhatag található, ami a beszivárgott sós oldatból alakult ki.

Az oltár termében történt a munkások névsorolvasása munkakezdéskor és a munka befejezése után. Az oltárt sóból faragták. Hetente egyszer lelkész tartott itt vallásos szertartást, melyen a munkások, a bánya vezetői, valamint a környékbeli nemesek is részt vettek. Utóbbiak a szépen díszített falépcsőn ereszkedtek le a bányába. Ezért a lépcső a "Gazdagok lépcsője" nevet kapta. Egyébként 1700 körül építették. (Csak zárójelben merem megjegyezni, hogy ennek ellenére jobb állapotban van, mint nagyon sok más 2-3 éves faépítmény.)

A bánya összes termének kivételesen jó akusztikája van, a harang formájú aknákba, mint pl. a Mária Terézia akna, érdemes lekiabálni:-) Viszont útközben az egyik mellékfolyosó végében levő aknába lekiabálva legalább 16 visszhangot tudtunk megszámolni-:) A benti hőmérséklet állandóan 10-12 fok között van, ezért tanácsos meleg ruhát vinni magunkkal! A látogatás gyalogosan történik, így a termeket légszennyezés nem éri, légzőszervi bántalmak kezelésére kiváló hely. Sőt, garantálható, hogy a legtöbb kesser legnagyobb ellenségei, melyektől általában már nem is látják az illető célpontot, a csalán a szúnyog és a sisnya teljes mértékben ismeretlen fogalom itt a sóbányában:-)

Azért félretéve a tréfát nem árt tudni, hogy habár a bánya végig ki van világítva, az apróbb részleteket csak saját világító eszközzel fogjuk csak igazán élvezni. És még valami: a sóbánya az év minden napján nyitva tart, viszont a látogatási idő az évszaktól és a turisztikai szezontól függően változik. Érdeklődni a +40/744/837-905 telefonszámon lehet. Ahhoz, hogy megismerkedhessünk ezzel a különleges helyszínnel, áldozzunk rá legalább két órát. Nem fogjuk megbánni.

Egy kis történelem
Az erdélyi sókészlet mintegy 13,6 millió éves. A só elszigetelt tengerek fenekén rakódott le, a meleg és viszonylag nedves, enyhén szárazságra hajlamos éghajlati viszonyok közepette.

A Torda város ÉK-i részén kezdődő sóréteg 45 négyzetkilométeren terül el, vastagságának átlagértéke 250 m. A tektonikus gyűrődés központi részén a sóréteg gyakran meghaladja az 1200 m vastagságot is. A tordai só monominerális képződmény, 99 %-ban halit (NaCl) alkotja. A nem oldódó anyagok, főként a CaSO4 nem lépik túl a 0,7%-ot. A teljes készlet nagysága 38,750 millió tonnára becsülhető. A sót takaró szárazföldi képződmények 0,5 és 20-25 méter vastagságúak. Virágosvölgy és a Sóvölgy vidékén a sót fedő réteg erodálódása miatt a só a felszínre bukkant és emiatt a só megléte a legrégibb időktől kezdve közismert.

Tordán a só kitermelése felszíni kamrák formájában már a rómaiak idején megkezdődött, a bányászatot igazoló dokumentumok 1075-re vezethetők vissza. Torda mint királyi vár a környékbeli sóbányák védelmét biztosította. Az egyik korabeli dokumentum szerint 1271. május 1-én a "tordai sóbányát" Erdély káptalanja kapta adományként. Időközben a sóbányászat nagyon sok átalakuláson ment keresztül, míg 1690-ben kezdődtek meg a ma is létező sóbánya kialakulásához vezető munkálatok. A Bécsi Udvar által hozott rendelkezéseknek köszönhetően, melyeknek célja a régió gazdasági megerősítése volt, a XVII. század vége és a következő század eleje fellendülést hozott az erdélyi bányászatban.

A só kitermeléséhez - statikai okok miatt - egy újabb technológiát alkalmaztak. A korábban alkalmazott piramis alakú kistermekből való kitermelést felváltotta a harang formájú nagytermekből való bányászat. A tordai sóbányában így jött létre öt fontosabb akna, az Alsó-, a Felső-, a Kolozsi-, a Mária Terézia- és a Szent Antal termek. Ami pedig a méreteket illeti, pl. az Alsónak nevezett akna alapjának átmérője 85 méter, magassága pedig 105 méter. A bánya 1840-ben kritikus gazdasági helyzetbe került, mivel a marosújvári sóbánya egyre nagyobbá vált, de az 1850-es években a trapéz alakú tárnák megnyitásával a kitermelés újabb lendületet kapott. Ez utóbbi ásási móddal nagyobb mennyiség kitermelése vált lehetővé ugyanabban a mélységben. 1853-ban elkezdték a Ferenc József galéria ásását, melynek teljes hossza 917 méter. Ezzel egy időben felújították a Mária Terézia aknát, és mellette megnyitották a Gizella és Rudolf aknákat is. Egy-egy ilyen akna méreteire jellemző, hogy több százezer tonna sót biztosított, több évtizeden keresztül.

A sót mindvégig szakképzett bányászok termelték ki, a függőleges kiemelés pedig lovak által húzott csigaszerkezettel történt. Az aknákban faggyúviaszos gyertyákkal és fáklyákkal világítottak. A só kitermeléséhez soha nem használtak robbanóanyagot, csak kizárólag emberi és állati erőt.

1932-ben leállt a munka, a sóbánya pedig feledésbe merült egészen a második világháborúig, amikor a város lakóssága itt keresett menedéket a légitámadások elől. 1950-1992 között a Ferenc József galéria első 500 métere sajtfélék tárolására szolgált. Ma már csak turisztikai látnivaló és gyógyhely, a sóbányászat történetének valódi múzeuma.

Hát akkor látogassuk meg:-)

Nagyon kellemes sóbányászást kívánunk,

Anikó, Melinda, Mónika, Timi, István és Miklós
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (300 db): környezet: 4.66 rejtés: 4.11 web: 4.68 átlag: 4.48

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


L&L 2020.06.20 15:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.23
:)

zoli86 2020.01.20 16:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.2.2]

kemese78 2019.10.23 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

jelszóvadászok 2019.10.06 13:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Varga-Tarsoly familia 2019.09.16 05:59 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.50 súly: 2.53
:)

Jelszóvadászok12 2019.08.30 23:59 - Megtaláltam
Megtaláltam

ricsivivi 2019.08.20 13:00 - Megtaláltam
köszi. Gyönyörű volt.

ha8llh 2019.08.07 10:40 - Megtaláltam
Székelyturánk utolsó állomásán itt Tordán éjszakáztunk.

A szállás a Wineyard Salin panzióban volt, ami pontosan a sóbénya felett

van. Innen belátható az egész város, nagyon klassz hely.

Laky730 2019.08.02 09:33 - Megtaláltam
Megtaláltam! :D

Jó volt megkeresni, köszönöm a rejtést!

A ládát Laky981-el találtam meg. [Geoládák v2.2.5]

bgecco 2019.07.21 10:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Nola666 2019.06.10 13:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

mravikek 2019.06.10 12:37 - Megtaláltam
Meglelve eme remek rejtek! [Geoládák v2.2.5]

cosinus0 2019.05.17 15:00 - Megtaláltam
Lenyűgöző méretek, nagyon érdekes volt a sóbánya. A kiépítettsége a látogatók számára szuper. Érdekes magyar nyelvű vezetésben is részesültünk. Köszi a rejtést! ide érdemes eljönni!

20190517_15543920190517_160518
20190517_160317 
mozgo 2019.05.09 11:54 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.00
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

fodor8peter 2019.04.12 14:31 - Megtaláltam
Világörökség-színvonalúra építették át a helyet, ennek megfelelően nagy a tömeg is. A látvány magáért beszél, egyszer mindenképpen érdemes eljönni!

antonia03 2019.03.14 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.03
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5] Székelyföldre menet sokszor elmentünk Torda mellett, de most kofejezetten ide jöttünk, így eljutottunk a sóbányába is. :)

IMG_20190314_135535IMG_20190314_133858
H.B. 2019.03.10 11:52 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.60
Érdekes és lenyűgöző leszállni a bányába.

foxfoxfox 2018.12.13 10:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

dr.Markusz 2018.11.01 16:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

U-111 2018.10.31 09:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

benedekturi 2018.10.31 08:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

kétbakancsos 2018.10.04 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Nagyon szép érdekes hely. TFTC!

SóbányaÓriáskeréken
A bányábanCsónakázó tó
pataiadri 2018.09.22 14:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

jjoska 2018.09.20 12:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.67
Csodálatos látvány.

benist 2018.09.18 12:00 - Megtaláltam
Gyalog, a falépcsőn mentünk le a bányába, majd lifttel még meglátogattuk a még mélyebben lévő csónakázó tavat is. Már több sóbányában jártunk, de ez is igen látványos volt, érdemes volt felkeresni. Az alapos nézelődés után felfelé már felvonóval mentünk.

Peti123 2018.09.12 15:00 - Megtaláltam
Látványos volt a mérete miatt, tetszett a bánya. Már régóta szerettem volna ide eljutni.

coteacote 2018.09.09 10:40 - Megtaláltam
Köszönjük megtaláltuk.

Bovkati 2018.08.31 11:57 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

kobcikrajci 2018.08.18 10:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.5.4]

feketelovag 2018.08.15 15:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.56
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

GeoPatikuS 2018.08.14 10:50 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

lembo 2018.08.14 10:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.81
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.4]

carSfamily 2018.08.04 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

banyóka 2018.08.03 16:11 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.91
Erdélyi utolsó találatunk.Köszönjük.

zöldek 2018.07.31 12:06 - Megtaláltam
ok

Kiaribua 2018.07.25 10:24 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget. Érdemes megnézni, de nekünk a parajdi jobban tetszett. Már több tárna van nyitva és akkora a forgalom, hogy a lifteknél hosszú sorok alakulnak ki - persze a lépcső igazi alternatíva.

mepetya 2018.07.16 16:25 - Megtaláltam
Nagyon tetszett a bánya. Szerintem sokkal szebb, mint a parajdi. Monumentális a belső tér.

Leonszio 2018.07.13 15:45 - Megtaláltam
Köszönjük
A bánya is nagyon klassz volt.

bazsogeleba 2018.07.13 13:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

mcmester1987 2018.07.02 00:00 - Megtaláltam
Köszi!

alucifer 2018.06.28 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.23
MEGTALÁLTUK
Köszönöm a rejtést!


20180628_13353420180628_133628
20180628_13423420180628_135627
20180628_14113920180628_142444
SandorCsaba 2018.06.10 11:37 - Megtaláltam
Köszi a rejtést! :)

Kata kincsei 2018.05.29 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.80
"Határtalanul":) Megtaláltam. Köszi:)

sandorfabi 2018.05.23 16:00 - Megtaláltam
Nagyon tetszett a sóbánya, igazi élményt jelentett a meglátogatása. Köszönjük a rejtést !

DSS és Szandra 2018.05.15 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.22
Megtaláltam, köszi a rejtést. Pár éve már jártam a sóbányában, de másodjára is nagyon frankó hely. :)

Access Denied 2018.05.02 15:00 - Megtaláltam
Ok

katica 2018.05.02 15:00 - Megtaláltam
Köszi! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

ellfelek 2018.04.05 15:00 - Megtaláltam
Torockói íjászversenyre jöttünk, bár én csak kisérőnek. Az első nap a sóbánya volt betervezve. Nagyon örülök, hogy ide bejöttünk. A képek magukért baszélnek, de élmény volt mindezt átélni.
Köszi a rejtést!

IMG_20180405_133617IMG_20180405_135506
IMG_20180405_135949IMG_20180405_140401
IMG_20180405_142052IMG_20180405_142941
IMG_20180405_144338 
stikli08 2018.03.12 15:29 - Megtaláltam
Pazar... [Geoládák v2.2.4]

emmerwald 2017.11.02 08:54 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.00
A városban jól látható ki az úr majd 100 éve. Ennek ellenére kellemes meglepetés okoztak a bányában a magyar nyelvű feliratok. A 9:00-órás nyitásra már a bányában is voltunk. A látnivaló lélegzetelállító, mindenkinek csak ajánlani tudom.

A galériából a "játszótér"Csónakázási lehetőség...
Ki ne hagyd! 
Gyömi 2017.09.24 15:50 - Megtaláltam
Köszönjük!

Dipi 2017.09.09 16:00 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

goligon 2017.08.12 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.55
Vagabund tábor 5. nap. Köszi!

IMG_4913IMG_4919
IMG_4930IMG_4935
IMG_4941IMG_4943
bumba 2017.08.12 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
Ok.

Papi13 2017.08.12 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.38
ok

Tiszaparti 2017.08.03 14:30 - Megtaláltam
Köszi!
A jelszó leírásának megfogalmazása nem túl szerencsés. A teljes évszám kell a jelszóhoz nem csak az utolsó szám.

Csaba & családja 2017.07.26 17:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.57
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. A tábla a helyén van. A bányának két bejárata van, egy a hegytetőn, egy pedig bent a városban.

Bl4st3r & Amy 2017.07.02 14:06 - Egyéb
Piros kereszt A láda utolsó logjai alapján karbantartást igényel. Kérlek ellenőrizd a láda állapotát! Üdv: ládadoki

Saláta Bogi & Sanya 2017.06.02 09:00 - Megtaláltam
A bejárat melletti márvány tábla megszűnt létezni. Kérjük, a fényképek alapján a megtalálás elfogadni. Köszönjük! Egyébként nagyon jó hely, kár lenne kihagyni.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2017.07.10 13:22]

DSCN4470DSCN4471
DSCN4482 
Kimberli1 + Imi30 2017.05.21 09:00 - Megtaláltam
A képek alapján kérnénk a találat elfogadását. Az általunk a tábláról leolvasott jelszó valamiért nem egyezik meg a ládaoldaléval.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2017.07.01 19:32]

IMG_0216000258
0031000200
Demko 2017.05.19 14:00 - Megtaláltam
Kati mama találata!

Utazók 2017.05.16 14:15 - Megtaláltamkörnyezet: 1 rejtés: 1 web: 5 átlag: 2.33 súly: 2.45
Nagyon szép! Köszönjük a rejtést!

renault 2017.04.30 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.86
Szép környék

Cszoli 2016.10.10 14:25 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. A negreni vásáral egybekötve. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

carmin 2016.10.03 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.46
Engem lenyűgözött a méretével a sóbánya. Tetszett a látogatók számára a kialakítása is, ami nem tetszett az a teke zaja volt. Köszönjük a rejtést.

DSC08569DSC08574
DSC08576DSC08580
DSC08581DSC08584
DSC08593DSC08594
DSC08595DSC08597
hezolta 2016.08.11 08:17 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.15
Köszönöm.

Majtika 2016.08.03 10:00 - Megtaláltam
.

bigmick 2016.07.19 12:16 - Megtaláltam
Köszi a rejtést.
BigMick, Iza [g:hu 1.5.3a] [wapon beküldött szöveg]

GCToSo_20160719120901.jpg 
nagyi11 2016.07.18 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk! :)

WP_20160718_11_13_26_SelfieWP_20160718_11_28_55_Pro
WP_20160718_11_52_51_Pro 
Szemán 2016.07.14 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.65
Köszi

K&H 2016.07.12 13:00 - Megtaláltam
Erdélyi túránk utolsó állomása volt, útban haza álltunk meg. Lenyűgöző volt, az idegenvezető srác pedig nagyon jópofa volt. A felvonóknál nagy volt a sor ezért a lépcsőket vettük igénybe, ami testedzésnek sem volt utolsó. Fent kajáltunk egyet az egyik büfében, viszont sajnos a román büféssel egy kisebb nézeteltérésbe bonyolódtunk.

Maszat1 2016.07.11 15:24 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Pilis50 2016.06.24 23:00 - Megtaláltam
Wielicska - Aknaszlatina után itt is ..

A kislány nem tudta, hogy Hedvig hol dobta be a jeggyürűjét a sóbányába ...

 
markaszerviz 2016.06.24 12:31 - Megtaláltam
Ez sem lett meg, azért köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Attibati 2016.06.23 23:59 - Megtaláltam
Fantasztikus élmény volt a sóbánya bejárása, bár a nagyterembe felállított óriáskereket, minigolf pályát és egyéb szórakoztató létesítményeket kicsit idegennek éreztem a helytől.

Bl4st3r & Amy 2016.06.23 22:31 - Megtaláltam
+

CacheFinder 2016.06.23 13:54 - Megtaláltam
A magyar geocaching túracsapattal kerestük fel a pontot. Köszönjük a lehetőséget!

maxxtro123 2016.06.23 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
Köszönöm!

kópé1993 2016.06.23 13:30 - Megtaláltam
Az Erdélyi geotúra utolsó ládája volt ez! Tetszett a sóbánya, és az is hogy magyar vezetőnk volt! :)

P6230506P6230536
P6230538P6230564
P6230568P6230569
EPMárta 2016.06.23 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam a Geotúra 2016 csapat tagjaként.

kectam 2016.06.23 13:00 - Megtaláltam
A 2016 évi erdélyi geotúra csapat tagjaként találtam meg
Köszönöm a lehetőséget

DSC01024DSC01032
DSC01060 
Liberty 2016.06.23 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.22
26/26. A 2016. évi erdélyi geotúra csapat tagjaként

Először jártam Erdélyben, nagyon vártam ezt a túrautat. Gyönyörű helyeket kerestünk fel, remek társasággal, jó hangulatban. Köszönet a szervezésért és a rejtésekért. Sok szép túrával és élménnyel lettem gazdagabb.

Erdélyi túránk utolsó állomása volt a sóbánya, amely óriási élményt nyújtott számunkra. Sok érdekességet tudtunk meg a sóbányászatról a hatalmas hangerővel rendelkező magyar nyelvű idegenvezetőnktől, Orsitól. A Mária Terézia teremben mi is kipróbálhattuk hangerőnket és 18 visszhangot számoltunk meg.

Torda címere
fercsipeter 2016.06.23 12:25 - Megtaláltam
2016-os Erdélyi GeoTúra tagjaként!

ludens 2016.06.23 12:23 - Megtaláltam
Erdélyi geotúrán ezúttal Marcsi egyedül képviselte a családot.

molka 2016.06.23 12:00 - Megtaláltam
Köszi!

JAck:66: 2016.06.23 12:00 - Megtaláltam
+

acsipapa 2016.06.23 12:00 - Megtaláltam
meglett

Webber 2016.06.23 12:00 - Megtaláltam
Meglett. Ebben a sok láda-regisztrálásban jobban elfáradtam, mint a túrán bármikor. :)

fcsaba 2016.06.23 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.01
A 2016-os erdélyi geotúra során, útban hazafelé meglátogattuk a tordai sóbányát. Érdemes volt bemenni; köszönjük a rejtést!

pliptai 2016.06.23 12:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

DSC03406DSC03408
IMG_3330_mIMG_3342_m
IMG_3344_mIMG_3352_m
IMG_3358_mIMG_3363_m
IMG_3368_mIMG_3373_m
IMG_3377_mIMG_3380_m
IMG_3381_mIMG_3387_m
IMG_3398_mIMG_3407_m
IMG_3408_mIMG_3422_m
IMG_3423_mIMG_3424_m
atipapa 2016.06.23 11:57 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Ancs 2016.06.23 11:25 - Megtaláltam
2016-os erdélyi geotúra levezető találata.
Hihetetlen, hogy itt Erdélyben minden kvázi bezárt sóbányából vidámparkot csinálnak. Nyilván így lehet órákra lent tartani az embereket, de valahogy nekem ez nem illik bele a képbe.
Az idegenvezetés egyébként remek volt, bejártuk a bányát mindenhol s láttunk ismét természeti csodákat.
Köszi

20160623_11163720160623_113722
20160623_11382420160623_114310
20160623_11450320160623_114651
20160623_11484520160623_115215
20160623_11521920160623_115353
20160623_11555020160623_115953
20160623_12100920160623_121053
20160623_12115820160623_121220
20160623_12130920160623_122014
20160623_12202820160623_122105
20160623_12212320160623_122544
20160623_122558 
LionDaddy 2016.06.23 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.32
Az Erdélyi Geotúra csapatával megtaláltam.

A túra 5. napjának egyetlen és egyben utolsó találata.
A hazaút hosszúsága miatt a mai napra csak ez az egy láda fért bele az időnkbe, de ez annál érdekesebb volt. A kinti forróságból felüdítő volt belépni a kb. 20 °C-szal hűvösebb bányába. A mintegy 50 perces idegenvezetés alatt nagyon sok érdekes dolgot tudtunk meg a sóbányászatról, a bányáról és még visszhangot is számoltunk a Mária Terézia tárnában.
A vezetett látogatás végén egyénileg jártuk be a látogatók és gyógyulni vágyók számára kialakított részeket. Műszaki ember lévén engem itt a cirkuszi-bazári dolgok (óriáskerék, minigolf, stb.) teljesen hidegen hagytak, megpróbáltam a technikai részletekre és a sórétegekkel, a kőzettel kapcsolatos érdekességekre koncentrálni.

Köszi a rejtést!

P1360095P1360103
P1360105P1360106
P1360109P1360116
P1360120P1360121
P1360122P1360124
P1360127P1360141
P1360142P1360148
P1360151P1360153
P1360157P1360159
P1360161P1360162
P1360163P1360167
P1360168P1360170
P1360173P1360175
P1360176 
Pepe 2016.06.23 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.21
Az ötnapos erdélyi geotúráról hazafelé tartva álltunk meg itt. Orsikának, az idegenvezetőnknek akkora hangja volt, hogy még nekem is sok volt. De különben aranyos volt. Kipróbáltuk a vízhangot, aminél kiderült, hogy a mélyebb hangok tovább visszhangzanak. Tehát a "ma, ma ma" jobban mint a csa, csa, csa" :-)

yano6ard 2016.06.22 00:00 - Megtaláltam
Geotúra2016

Göde 2016.06.21 12:00 - Megtaláltam
Kánikulában csodálatos hűvös.

Molli 2016.06.21 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.63
Köszönöm a rejtést!

menace 2016.05.20 17:10 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

t-peter 2016.05.18 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.86
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést!

000 
lucannuss/Debreceni Nyuszik 2016.05.15 23:59 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.50 súly: 2.88
Köszi szépen:)

dobozipatikus 2016.05.15 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 1 web: 4 átlag: 2.67 súly: 2.32
Megtaláltam köszi

imageimage
darti68 2016.04.27 15:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.22
Erdélyi kirándulás közben kerestük fel a sóbányát. Lenyűgöző volt!

 
Mikulás trágársága elüldözött 2016.03.17 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2n] [wapon beküldött szöveg]

Sajnos továbbra is igaz, hogy telefonról nem tudok képet feltölteni. A "fájlok kiválasztása" megnyomása után csak a hangrögzítő és a dokumentumok könyvtárat ajánlja fel képkiválasztásra, ott meg nincsenek képek... :(

Hey-ho 2016.03.12 14:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. [iGC] [wapon beküldött szöveg]

19izsi73 2016.03.12 00:00 - Megtaláltam
Már számtalan sóbányában jártam, de persze ez is teljesen más...
Beszéljenek a képek.

DSC_9199 (Copy)DSC_9207 (Copy)
DSC_9210 (Copy)DSC_9211 (Copy)
DSC_9212 (Copy)DSC_9215 (Copy)
DSC_9218 (Copy)DSC_9219 (Copy)
DSC_9220 (Copy)DSC_9221 (Copy)
R.Betti 2016.02.16 12:08 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.58
Nagyon tetszett a bánya.
Köszönöm. :-)

csg69 2016.02.16 12:08 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.29
Megvan :)

Brasil 2016.02.16 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.38
Koszonom!

tabletta 2016.02.11 11:39 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.2m] [wapon beküldött szöveg]

DSCN4873 
sáriék 2015.12.28 00:00 - Megtaláltam
+köszönjük

norgraph 2015.10.29 15:49 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.40
Köszönöm!

Luki 2015.10.29 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.76
Mi a régi bejáraton jöttünk be és sétáltunk végig a bányában. Valami eszméletlen látvány volt. Fenn a magasban majd lenn nézelődtünk. Hihetetlen egy dolog ez itt a föld alatt. Minden egyes négyzetmétere tetszett. Miután mindent megnéztünk ki mentünk az új bejárat felé, de sajna akkora volt a bejövő tömeg, hogy beszélgetésünk után annyit kaptunk hogy nem tudnak vissza engedni ha kimegyünk.
Sajnos a csapatunk időhöz kötött indulás miatt nem tudott kívülről átmenni a bejárathoz :(
Kérlek fogadd el találatomat, képek alapján.

Köszönöm ezt az élményt, ide a rejtés nélkül biztosan nem jutottam volna el!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2015.12.10 23:07]

 
vgabor77 2015.10.10 15:20 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.00 súly: 2.00
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést.

GYEZegzug 2015.09.22 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.74
Megtaláltam. A GCTRV Torda, Római erőd új ládája a csőbe téve,- cső a csőben jó szorosan. Köszi szépen a lehetőséget.

pajika 2015.09.13 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.40
Köszönöm

b.bea78 2015.08.20 14:00 - Megtaláltam
Érdekes és hatalmas a bánya.

ballasz 2015.08.19 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.61
Az esős időjárás miatt jöttünk el ide, későbbre terveztük volna a bánya meglátogatását. Így aztán nem is igazán készültem fel belőle. Az új bejárathoz vezetnek a táblák a városközpontból, a régihez gyalog mentünk el a bányán keresztül. Hihetetlen sok ember volt a bányában, jó sokat lépcsőzhettünk. Az óriáskereket is kipróbáltuk.

tjanek 2015.08.13 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.52
Köszönjük a rejtést.
Tóthék apraja nagyja.

 
tpetya 2015.08.13 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.52
Köszönjük a rejtést.
Tóthék apraja nagyja.

tkriszta 2015.08.13 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.45
Köszönjük a rejtést.
Tóthék apraja nagyja.

Mary Lou 2015.08.13 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.54
Megtaláltuk.
Torockói nyaralásunk alatt látogattuk meg a sóbányát.
Kicsit kettős érzéssel távoztunk.
Tetszett maga a bánya, hatalmas mérete, sórajzai a bányászati kiállítás.
Nem tetszett amit a bányából csináltak, ez szerintünk nem odavaló.
Köszönjük!

galgo 2015.08.04 16:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.44
Buszunk lerobbant az induláskor, 3 órás késés, program átszervezés, a sóbányába éppen befértünk az ottani magyar idegenvezető jóvoltából.
Persze hogy a jelszó rögzítése lemaradt.
Ebben a sóbányában még nem voltuk, csak Parajdon. Meg kell mondanom nem csak a komoly beruházásnak köszönhetően, de nekem ez jobban tetszett.

galgo és era

[Jóváhagyta: MikiCache, 2015.09.14 11:43]

KakukkOK 2015.08.02 16:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.14
Erdélyi nyaralásunk torockói állomásáról kerestük fel a bányát.
Vasárnap lévén rengetegen voltak, csak a parkolóhely megtalálása körülbelül fél órát vett igénybe, ezért a hét közbeni látogatást javasoljuk.
A bánya hatalmas és lenyűgöző, mintha egy másik bolygón találná magát az ember.
Köszönjük a rejtést!

W05-44 2015.07.27 15:07 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.78
Az öt napot igénybe vevő erdélyi utazásunk során érintettük Tordát is, ahol a hasadékot ugyan csak távolról szemléltük meg, de a sóbánya felfedezésével nem maradtunk adósok. A helyszín egyszerűen lenyűgöző, elképesztően gyönyörű a bánya! :)

PEx2 2015.07.08 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 3 átlag: 4.33 súly: 4.16
Nagyon szuper hely, nagyon tetszett! Gyalog mentünk le a lépcsőkön, majd csónakáztunk, majd lifttel jöttünk fel. Köszönjük!

tau 0470 2015.07.02 10:58 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.44
A Szegedi Vox Nova Kórussal kerestük fel a sóbányát. Köszönettel.

kiemelő szerkezetóriáskerék
múzeumoltár
Terdik Család 2015.06.30 14:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Megtaláltuk. Számunkra lenyűgöző helyet mutatott meg a rejtés.
Köszönjük.

 
Istennyila 2015.06.30 14:41 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.1w] [wapon beküldött szöveg]

petiba 2015.06.20 14:30 - Egyéb
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]
Családi kirándulás alkalmával ismét...
Hétvégén nagyon nagy a tömeg, csak fent, az étterem előtt találtunk parkolóhelyet.
Nagyon jó a láda leírása, köszönjük.

GCToSo_20150620140158.jpgGCToSo_20150620140243.jpg
GCToSo_20150620140323.jpg 
mitibi 2015.06.17 00:00 - Megtaláltam
Megtaláltam.Köszönöm!

Mariannaaa 2015.03.28 10:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.94
Kedves Rejtő!

Egy orvosi konferencia keretében utaztunk Marosvásárhelyre, ennek keretében jutottunk el Tordára. A sóbánya csodálatos világa lenyűgözött minket, mindenkinek ajánlani tudom!

Üdv:
Mariannaaa és kompaktor

kompaktor 2015.03.28 10:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.76
Utolsó erdélyi kirándulásunk alkalmával látogattunk el a bányába, majd azután a hasadékba is. Soha nem jártam azelőtt ilyen helyen, nagyon megfogott - maradandó élmény volt a bányában mászkálni. A "Visszhangok Termében" az "alkohol" szót ajánlotta az idegenvezető elkurjantásra - megfogadtuk a tanácsát. :-)

Nagyon jól éreztem magam itt, köszönöm a rejtést!

Piás 2015.02.17 16:25 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.00 súly: 4.02
Már voltam itt jó néhányszor, 1991-ben nem így nézett ki.

cipollino 2014.10.01 12:32 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 2.66
Köszi a rejtést.

Vironia 2014.10.01 11:32 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.66
Izgatottan vártam, hogy milyen lesz a Sóbánya? Nagyon tetszett!! Köszönöm.

otisz21 2014.09.25 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.55
Megvan, köszi!

 
Lehetetlen 2014.08.24 12:40 - Megtaláltam
Sokkot kaptunk! Jobb lett volna cirkusz és vidámpark nélkül, olyan kiépítéssel megoldva, ahol ennyi ember befogadása is megoldható.

CSS Team 2014.08.24 12:40 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 3.83 súly: 3.82
Szürreális! Nem is önmagában a bánya - az igazából nagyon tetszett a csíkos falaival, az ízléses világításával! De kinek jut eszébe vidámparkot létesíteni egy bányában?? Óriáskerékkel, ping-pong asztalokkal, bowlinggal, csónakázással, színpaddal (rettenetes hangosítással)? Iszonyatos volt a tömeg, a lift nem működött, mindenki a keskeny lépcsőkön tolongott fel-le... A csónakázótóhoz már nem is mentünk le, hanem kimenekültünk. Nem nekünk való ez... :S

nszabi 2014.08.14 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.52
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget!

szamosszamoca 2014.08.10 00:00 - Megtaláltam
+

S-A 2014.08.09 12:28 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.72
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

mayagabor 2014.08.05 14:00 - Megtaláltam
Köszönjük!

Túramaci 2014.08.03 17:27 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszi a rejtést! Maci&Momó [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

alexino1 2014.08.03 15:43 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.Ali :) [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

petiba 2014.07.31 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.98
Úgy tűnik, mindegyik sóbánya más. Sem a krakkói, sem a parajdihoz nem hasonlítható, gyönyörű élményben volt részünk.
Köszönjük a rejtést.

büfés 2014.07.29 12:23 - Megtaláltam
Egy újabb élmény.Köszi a rejtést
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.
[g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

nistvan 2014.07.23 13:27 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.96
Először a régi bejáraton mentünk be. Éppen találtunk parkolóhelyet. Innét hosszú folyosón kellett menni a a nagy Rudolf aknába. Ez érdekes volt így is. Amiért viszont érdemes az új bejáratot megnézni az a bazár és a két kis sós vizű tó. A bazárban lehet fürdősót kapni a tavakat pedig fürdés nélkül is meg lehet nézni.
Szóval aztán mi is elmentünk kívül az új bejárathoz és így meglett a jelszó is.
Egyébként nagy tömeg volt bent és sokan sportoltak is.

Köszönet!

norko 2014.07.23 10:20 - Megtaláltam
Kicsit csalódás volt az a sóbánya, én teljesen másmilyennek gondoltam. Meg persze az is közrejátszott, hogy a rossz idő miatt valószínű, rengetegen voltak.

Sanchoo és M. 2014.07.12 15:50 - Megtaláltam
Megvan, köszi! :)) később bővebben [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

lili02 2014.07.11 15:00 - Megtaláltam
ok

bolyak 2014.07.11 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.67 súly: 3.94
A húgom 50. születésnapjára kapott erdélyi nem geo-de ha már úgyis ott vagyunk és láda is van akkor ládázzunk- túra. 15/15

Szürreális ez a földalatti holdbázis.

nandorbauman 2014.06.10 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.50 súly: 2.83
Meglett, köszi a rejtést! Ani, Áki és Nándi

picuresnagyur 2014.06.07 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
a bánya klassz, pláne ilyen melegben :) köszi - mivel a régi bemutatót nem láttuk, nekünk tetszett, hiszen ha úgy vesszük, egy tájseb rekultivációját oldották meg kreatívan... mi lépcsőztünk mindenhol és nem haltunk bele :)))

MirP 2014.05.04 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 3.5 átlag: 3.67 súly: 3.34
Erdélyi hosszú hétvégénkből hazafelé ugrottunk be megnézni a sóbányát. Szép ez a bánya, csak az a baj vele, hogy a nagy csarnokban lent már majdnemhogy Disneylandet alakítottak ki. Szerintem ez teljesen illúzióromboló. Mivel csoporttal voltam, ezért nem tudtam lelépni ládát keresgélni, de a bányában készítettem egy pár fotót a megtalálás elfogadásához, amennyiben lehetséges. :)

[Jóváhagyta: MikiCache, 2014.05.28 15:34]

 
Thull 2014.05.03 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.19
Köszönöm a rejtést!

jutics 2014.05.03 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.46
Csodálatos ez a hely, ezt mindenkinek látni kellene! A törpéket hiáb kerestük, biztos egy másik aknában ástak! :) Rengeteg a túrista, sokat várakoztunk a le- és feljutásnál is, pedig a lépcsőt használtuk. Köszönöm a rejtést! :)

 
haywire 2014.05.03 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.59
Erdélyi hosszúhétvége 6/13
Nem gondoltam volna, hogy ilyen hely is létezik, és hogy el is jutok ide. Mintha Mória egyik bányájában lettem volna. :D
Nagyon szép hely, lenyűgöző. És milyen jól ki van építve a turisták számára.
Köszönjük a rejtést! :)

 
cav004 2014.04.19 16:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.78
A felnőtt belépő már 20 lej, téli nyitvatartás téli időszakban 9-17 ora között, 16 óráig lehet bemenni.
A parkolóban volt kürtőskalácsos, de mikróban melegítették...

Vértes 2014.04.19 16:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.06
Azért került erre a napra a bánya, mert az 5 napból ez ígérkezett az esőnapnak.
Nagyon tetszett a bánya, hatalmas a tér, és rengeteg lépcsőt másztunk, mert a lifteknél hosszú sorok álltak.

jgyuri 2014.04.19 16:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.55
Megérte ide is eljönni.

placi75 2013.11.02 11:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.28
Megtaláluk. Köszönjük a lehetőséget: PLaci,Csongi [g:hu 1.4.28] [wapon beküldött szöveg]
Az utóbbi években az egyik kedvenc helyünk, amikor erre járunk és tehetjük, ellátogatunk ide. Jó a jelszó, netes kereséssel nem sikerült megfejteni, lehet több időt kellett volna szánni rá. De tudtam, hogy hamarosan élőben is hamarosan megtalálom. Csak ajánlani tudom ezt a helyet mindenkinek!
Ja, és útközben és a környéken több geoláda is található, következő kiruccanásokkor tervben van a meghódításuk. :)

Pomisa 2013.10.28 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.06
Tetszett a sóbánya.
Email és a fényképek alapján kérném a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2013.12.18 20:10]

Köszönjük a rejtést.

Magas
GyEdit 2013.10.26 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 1.30
Megtaláltam!

sereszaki 2013.09.18 09:43 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.78
Erdélyi kirándulásunk első állomása volt a tordai sóbánya. Igazán nagy élmény!
Köszi a rejtést!

tóthék 2013.08.27 12:33 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.39
Megtaláltuk.
Tóthék apraja nagyja.

Szamoska 2013.08.24 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.56
Megtaláltuk. Nagyon szép volt a sóbánya, köszönjük a rejtőnek, hogy megismertette velünk ezt a helyet.

 
tevelady 2013.08.20 08:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.96
Imádom a sós levegőt (bár a torkom rögtön reagál, 1 óra után már fájdigált is). Szép volt az a tágas tér, főleg a csónakázó tó. Hegyóval útban hazafele BP-re az MKBT túra utolsó programjaként.

Hegyo 2013.08.20 08:28 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.68
Megtaláltam Teveladyvel az MKBT erdélyi túránk utolsó állomása során hazafelé. Tetszett.

Cumi75 2013.08.05 12:00 - Megtaláltam
Mai program a sóbánya megtekintése volt, így a ládát sem hagyhattam ott.

urbanj 2013.08.05 11:00 - Megtaláltam
Torockóról hazafelé jövet megtekintettük a sóbányát. Sokkal szebb, mint a parajdi! Köszönjük, hogy megmutattad.

 
horvathszaby 2013.08.04 13:59 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.54
Erdélyi körútunk utolsó állomása volt a sóbánya...
Sajnos a parajdiba nem tudtunk elmenni, mivel kedden tűz ütött ki így a bánya és a sószoros is le volt zárva...
Házigazdánk mondta, hogy a tordai bánya ugyan kissebb, de szebb, így mindenképpen kihagyhatatlan volt....
A tordai hasadék megmászása után, a 38 fokos melegből, igazi felüdülés volt a kellemes 10-12°-os hőmérséklet...
Mivel a lifteknél akkora sor állt, hogy több, mint 1 órát kellett volna rá várni, a lépcsőt választottuk...
Tényleg nagyon szép a bánya és egy csomó lehetőség van arra, hogy a gyógyulni és pihenni vágyok eltöltsék lenn a szabad idejüket.
Köszönjük a rejtést!

Csuek 2013.07.31 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.93
Sajnos zárás után érkeztünk. Nagyon szépen kiépült a környéke.

tzapa 2013.07.30 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.4.27] [wapon beküldött szöveg]

JuJó 2013.07.25 15:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.58
ok

mSac 2013.07.17 12:23 - Megtaláltam
ok

Farfalla 2013.07.17 12:23 - Megtaláltam
ok

Magnes50 2013.06.06 15:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk, de a bánya fél négykor bezárt.
A parajdit előző nap láttuk, de állítólag ez szebb lett volna :-((

monic1006 2013.06.02 14:45 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.00 súly: 2.08
4 napos erdélyi kirándulás alkalmával ejtettük útba a Tordai sóbányát. szs-outdoor-ral együtt találtuk és nagyon örültünk neki, hogy ilyen könnyen fellelhető virtuális láda, mivel 35 fős buszos kiránduláson voltunk, így nem kellett ránk várni a többieknek a keresgélés miatt. ;)
Ez az első erdélyi ládánk. De reményeink szerint nem az utolsó!
Nehezen tudtam eldönteni, hogy a rejtésre hány pontot adjak, a közvetlen környezetet, vagy a bánya belsejét vegyem-e figyelmembe. A bánya bejáratának környezete elég sivár, emiatt a 2-es a rejtésre, ellenben nagyon megéri megtekinteni, mert szerintünk nagyon szép! Sajnos csak 2 óránk volt a bent tartózkodásra, megért volna egy egész napot is! Na de majd legközelebb! :)

szsoutdoor 2013.06.02 14:45 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.00 súly: 2.08
Erdélyi hosszú hétvége keretében kerestük fel a sóbányát. A "láda" helye elég sivár, de a sóbánya csodálatos. Elgondolkodtató, hogy pár száz évvel ezelőtt mire volt képes az emberiség pusztán kézi erővel. Ez volt az első erdélyi (és határon kívüli) láda találatunk monic1006-tal. Köszönjük a rejtést!

DBell 2013.05.27 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.61
megvan

x16xel 2013.05.27 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.66
Megvan.

Ötvös család 2013.05.17 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.57
Köszönjük a rejtést!

 
sio 2013.04.20 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.31
Céges kirándulás alkalmával leolvasva.
Köszönjük a lehetőséget.

Panyek 2013.01.24 10:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 3.37
Megtaláltuk kislányommal és feleségemmel. A pénztáros néni javaslatára levittük a kétéves gyermekemnek a babakocsit... tök fölösleges volt, nem kell olyan sokat sétálni, cserébe lehetett cipelni a lépcsőkön a kislány mellett a kocsit is. A csónakázást, minigolfozást és játszóterezést nagyon élveztük. Ezeknél csak a sós fal "nyalogatása" volt érdekesebb:)

Nem rég jártam a lengyel wieliczka-i sóbányában, nos ahhoz képest igen gyenge a tordai, giccses világítással, minimális információs táblákkal, vagy vezetéssel. Viszont rossz idő esetére gyerekekkel is nagyon kellemes félnapos program!

Bejáratsós
csöpög 
VERBOLA 2012.10.22 10:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.83
.

izsolt 2012.08.27 10:05 - Megtaláltam
klassz volt
esőben érkeztünk, talán ennek köszönhető hogy volt parkoló dögivel
bent minigolfoztunk, sajnos egyre többen lettek emiatt sokat kellett állni a liftekhez (szeretek lépcsőzni úgy egyébként, de 1 éves kislányom ott volt kenguruban a hasamon, így annyira nem :-)
mire kijöttünk elállt az eső, milliárd autó körben, öröm volt távozni a Tordai-hasadék felé

CsKaroly 2012.08.10 16:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést. [g:hu 1.4.18] [wapon beküldött szöveg]

cukicacher 2012.08.07 16:37 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.17 súly: 2.97
Torockói nyaralásunk első megtalálása. Igazi ritkaság, csak a körülmények szervezése balkáni. A parkolóhely oly kevés. hogy nem sok autó fér el. Nem tudom, hogy mire számítanak, mivel mennek ide az emberek? Nekünk nagy szerencsénk volt, mert pont két kocsi ment el és mind a két kocsival egymás mellett tudtunk parkolni. A nagy középső placcra ami a bejárat előtt van ki van írva, hogy természetvédelmi terület. Én inkább szeméttelepnek néztem. A parkoló körül és az út mentén elég nagy zsibvásár van, ami nem túl mutatós. A bejutás a bányába simán ment, és nem is mondható drágának a belépő a magyar pénztárcának. Modern jól kialakított a fogadótér, és a bevezető. Találtunk magyar feliratokat is, de sok A4 lapra írt és kirajzszögezett feliratot is láttunk. A bánya belső tere is szerintem vásári és a felépített fa szerkezetek a világításukkal szerintem giccsesek. Ilyen nagy-forgalmú helyre négy személyes lifteket telepíteni nem nagy előrelátásra vall. Igaz talán a lépcsőmászást akarják népszerűsíteni.
Még nagy csalódás volt a két sós tó amiben megfürödtünk és lebegtünk, de nem a sós víz miatt, hanem az egész telepen nem volt édes víz. El lehet képzelni a WC állapotát, hogy nem lehetett lehúzni.
Még hátra van a Székelykő, meg a kőlyuk. Hajrá...

Böbe&Pali 2012.08.03 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.29
ok

tomasz63 2012.07.27 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.19
Három napos torockói túrázásaink első állomása volt a bánya.
Nem voltam még ilyenben, ezért érdekes volt számomra.
A sok fából készült építmény már-már giccsesnek tűnik, fényárban úszva szinte karácsonyi hangulatot hoz a tikkasztó nyárba.

M.Sasa 2012.07.24 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.77
18-an jöttünk zömmel Debrecenből Torockó környéki túrázásra. Szép hely. Köszi a rejtést.

Hinter 2012.07.24 12:45 - Megtaláltam
Kb. 10 évvel ezelőtt már voltam a sóbányában. Akkor nekem jobban tetszett.
Köszi a rejtést.

szuperpocok 2012.07.23 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 2 web: 3 átlag: 3.17 súly: 2.00
meglett. koszi!

GCsoka 2012.07.12 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.56
Erdélyi családi nyaralás során néztük meg ezt a monumentális föld alatti világot, a sci-fi irodalomban jósolt jövőnk helyszínét...

vViktor 2012.07.05 00:00 - Megtaláltam
Erdélyi nyaralás keretében.

Tordai hasadék után jó volt hűsölni. Mivel a másik bejáratnál mentünk be, így a jelszó kimaradt, track alapján kérem az elfogadást.

http://connect.garmin.com/activity/196612584

"De ezen a földön találtam kincset " - Republic

[Jóváhagyta: MikiCache, 2012.07.12 09:44]

Kicsicsapat 2012.06.25 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.79
Megtaláltam!

Nervas 2012.06.22 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.60
Meglelve

porgesz 2012.06.16 10:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.56
Nagyon tetszett, ugyan a csónakázást és az óriáskereket is kihagytuk, de így is lenyűgöző volt.

mike andros 2012.05.28 09:24 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.43
Egy sima egyszerű virtuális. Mivel az eső miatt Torockó elúszott, így a B tervet vettük elő. A bányát érdemes megnézni. Érzi az ember, hogy milyen kicsi.
Nagyon köszönjük a lehetőséget!
Ildikó, Mike

perRetZ 2012.05.10 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.92
Gyonyoru hely, de nem hozzam hasonlo teriszonyosoknak. Ugy feltem, hogy talan eletemben meg soha, de nagyon fantasztikus elmeny volt. A gigantikus nem fejez ki elege nagyot, hogy erre hasznaljam. Egy konferenciara menet alltunk meg Tordan, a banyaban nagyon kevesen voltak, valoszinuleg a hetkoznap miatt. Ami furcsa volt, hogy a parajdi sobanyaval szemben nem volt olyan intenziv a so-szag. A belso kialakitas erosen giccses, de hihetetlen nagy munka lehetett. A banya erdekessege, hogy ha fentrol nezzuk, ugy nez ki, hogy ha hentrol az alapszintig a magassag 1 akkor a banyato az alapszinttol 0.5 magassagra van, az alapszinttol nezve felfele 1 lefele 0.75, a totol nezve meg az elso szint 1 onnan a felso szint meg 0.5. Teljesen elveszett a szemmertekem.
Amikor kiertunk, ugy orultem, hogy elfelejtettem a jelszot megkeresni, ezert kerem a rejtot, hogy fogadja el a megtalalasomat.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2012.06.13 20:02]

 
Bartha család 2012.05.06 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.97
Hazafelé Budapestre Kézdivásárhelyről még egyet aludtunk Kolozsváron Zolinál és Enikőnél. Velük látogattuk meg a sóbányát. Élmény volt! Kipróbáltuk az óriáskereket is. Legjobban a visszhangok terme, azaz a József tárna tetszett. Nagyon szép a Gazdagok lépcsője is. A Rudolf tárna hatalmas méreteivel pedig lenyűgöző! A harang alakú Terézia tárna sózuhataga is szuper ! Jó ötlet, hogy lehet csónakázni. Ezt mi nem próbáltuk ki. Szépen felújították! Bár egyeseknek talán túl modernnek, csicsásnak tűnhet a bánya az óriáskerékkel, játszótérrel, bowling- és minigolfpályával, billiárddal, pingponggal stb., de szerintem pont az a lényeg, hogy így talán a családok sokkal több időt töltenek itt el, belélegezve ezt a gyógyító sós levegőt. Nekünk bejött!

Munkásember
Mélység"Vidámpark"
Ezt nem lehetett kihagyni!
Rudolf tárna
ÓriáskerékenSókristályok
Terézia tárna tava
Oltár
Gazdagok lépcsőjénélFerenc József galéria
bence máté 2012.05.01 17:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.36
okay

nagy.lajos82 2012.04.20 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.28
Kiváló túra. Valamiért a jelszót nem fogadja el. Képek alapján kérem jóváhagyni. :)

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2012.06.04 19:39]

 
fabkor 2012.03.15 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.22
Erdélyi körút egyik állomása. Nagyon monumentális. Látszik, hogy a só az úr.
Mi a csoporttal régi bejáraton mentünk be. Ez is működik még. Busszal ez könnyebben megközelíthető. így itt nem volt jelszó amit le lehetett olvasni

[Jóváhagyta: MikiCache, 2012.03.23 09:41]

gyöngyfűző és párja 2012.03.14 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Nagyon klassz hely! Jó időben még visszajövünk!

 
marcutiu 2012.02.17 13:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.26
Megtalaltam!
Koszonom a rejtest!
;-)

OsiOsi 2011.11.23 00:00 - Megtaláltam
ok

FoJo 2011.09.18 10:36 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.34
Kicsit körülményes volt az odajutás mivel valami egyházi ünnep miatt útlezárás volt így némi kerülőúton lehetett megközelíteni. Vasárnap lévén látogatók tömegei keresték fel ezt a kissé szórakoztató közponntá is alakított látványosságot. Monumentális méretei lenyűgözőek. Nagyon szépek a falakon mennyezeten kialakult sóképződmények.
Köszönjük a rejtést!

becko 2011.09.17 00:00 - Megtaláltam
megvan

Petrukkio 2011.08.14 14:33 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.67 súly: 2.73
Érdemes megnézni a sóbányát!

 
Csöreszék 2011.08.10 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 3 átlag: 4.17 súly: 3.24
+one

 
SzoViki 2011.08.10 14:30 - Megtaláltam
+one

Csöpke 2011.08.07 08:47 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.14
Ez végre gyorsan meglett, talán túl gyorsan is. Sajnos a bányába nem mentünk le, kb. 400 lépcső túl sok lett volna!!
Most ráértünk volna ládát keresgélni, míg a csoport a bányába volt ??!!

Cicon a bejárat előtt. 
bortel 2011.08.01 10:00 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

krizis 2011.07.31 13:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.58
Csodálatos élmény a mélyben...

Hüsecsalád 2011.07.26 11:00 - Megtaláltam
Megvan!

segoy 2011.07.26 09:40 - Megtaláltam
EKE XX. vándortábor alkalmával, bambasanaddal.

Kriszti és Zsolt 2011.07.21 12:13 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.00
Nagyon szép! Köszönjük!

belus01 2011.07.10 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk.

tanker007 2011.07.07 16:31 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.33 súly: 3.36
Mi a régi bejáraton mentünk be a bányába, miután végigjártuk a bányát utána ugrottunk el az új bejárathoz a jelszó miatt. :)
Szerintem sokkal látványosabb ez a bánya mint a parajdi.

 
zsoooc 2011.07.02 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.99
Megtaláltuk.

Emese62 2011.07.02 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.16
A Csabai bihargók túráján vettünk részt. Nagyon szép volt bánya, extra felhasználás!

BékaBütyök 2011.06.28 13:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.60
Klasz volt. Tényleg nem való tériszonyosoknak. A vízhangok terme a legjobb, azt ne hagyjátok ki. (Úgy néz ki, mintha zárva lenne, de nincsen.)
Béka, Bütyök, Orsi, Lali, Anti

öregmedve 2011.06.27 12:00 - Megtaláltam
Nem is építmény, hanem kiemelvény, de annak aztán gyönyörű!

lepke 2011.06.27 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
Ez igazán nagyszerű élmény volt!
Mondjuk, meg is küzdöttünk érte, mert mindenféle közlekedési mizéria, továbbá az esős időjárás, nemkevésbé a saját topaságunk nehezítették a dolgunkat, de megérte a látvány egyedülállósága.
Először a régi bejárathoz mentünk, és nem tudván, hogy a föld alatt át lehet menni az új részhez, úttalan utakon, a kertek alatt kerengtünk, még szerencse, hogy ismét sikerült "nyelvet fogni" egy kedves magyar nő személyében, aki el is kísért bennünket egy darabon.
Eleinte gyanútlanul haladtunk a fekete sófolyosón, ám amikor megláttuk a hatalmas mélységet, a lélegzetünk is elállt. Bevallom, erősen kapaszkodtam a korlátba, beleszédültem a látványba, és végig remegett a lábam, mikor a galérián mentünk.
A lámpákkal való játékos megoldás is ragyogó, igazi európai minőséget sikerült itt a látványvilággal varázsolni.
Végigmentünk a folyosón a régi bejárathoz, utána megnéztük Tordát, amelyről azt hittem, hogy falu, és kellemesen meglepett, hogy a 2009-ben frissen felújított tér milyen szép, tágas.
Sóvárogva néztem a Tordai-hasadék felé, de sajnos arra már nem maradt időnk és erőnk, na meg a változékony, hol esős, hol derűs idő sem kecsegtetett.

diego 2011.06.26 09:37 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.62
Erdélyi körút alkalmával ide is ellátogattunk. Nekem nagyon tetszett.
A fényképezésre szánjatok sok időt, mert borzasztó nehéz eltalálni a megfelelő beállításokat a rengeteg lámpa miatt.
A belépő 15 Ron

 
laky981 2011.06.22 11:16 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.78
Megtaláltam! :)
Egy szakmai tanulmányút során sikerült 3 napot Erdélyben eltöltenem, melynek során a Tordai sóbányát is meglátogattuk. Ha már itt jártam, akkor nem hagyhattam ki a ládavadászatot sem... ;)

KápolnaGazdagok lépcsője
Csónakázó tó a mélybenVidámpark a mélyben
Csónakázó tó a mélybenAz új bejárat
zeus 2011.06.14 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.88
Nagyon tetszett, bár még keményen a korlátba kapaszkodva sem mert lenézni az akna aljára, és valószínűleg a panoráma lift kapaszkodójában is ott maradt markom nyoma:)

Judith 2011.06.11 13:00 - Megtaláltam
Csoportos utazás.
Nagyon szép a bánya, még soha nem jártam hasonlóban. Rengetegen voltak.

 
halindaattila 2011.05.29 13:35 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 2.5 web: 3.5 átlag: 3.17 súly: 3.03
Megtaláltuk köszönjük! A sóbánya gyönyörű érdemes felkeresni. Csak az odalátogató fiatal suhancokkal van a gond. Ők azért jönnek a bányába, hogy az ordibálásukat vagyis vízhangjukat felvegyék telefonra és azon gusztustalan módon röhögjenek. És ez idő alatt mit sem törődve magára hagyva rögzítetlen autójukat másnak bosszúságot okozzon egy két hetes összesen 800 km ert futott autónak és gazdájának. Arra kérek mindenkit aki oda látogat ha teheti minél magasabban parkoljon a parkolóban és mint ahogy a mellékelt fényképek is mutatják nem elég csak a kézifék mert az nem biztos, hogy működik. Igenis tessék használni az egyes fokozatot az autó rögzítésére!!!!!!!!!!
Még mai napig nem térítették meg a káromat.

 
Alba Regia 2011.05.23 00:00 - Megtaláltam
Hét napos erdélyi túra során.

boszorkányok 2011.05.09 11:19 - Megtaláltam
Csak gratulálni tudok a felújítóknak, meg a régi mérnököknek! ;)

Skalp 2011.05.09 11:19 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.70
Jó pár éve jártam itt, sok a különbség. Egy pár régi rész le van zárva, ezeket hiányoltam. A modern felújítástól kicsit megdöbbentem, de miután végiggondoltam, hogy az erre szoruló embereknek sok időt el kell tölteniük itt bent, így már szépnek is találtam a kivitelezést. No, jó az óriáskerék azért már határeset, de mindenesetre meghökkentő. A koordináta a bánya régi bejáratára mutat a jelszó meg az új bejáratnál van. De a két pont között szerencsére van egy út a föld alatt :)
Most csak 15 óráig van nyitva!!!

Tériszony!Vízi világ
Laczy76 2011.04.15 12:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.03
Erdekes banya, a regi bejaraton mentunk be, megkerestuk a com-os ladat, korulneztunk, kicsit minigolfoztunk a benti jatszoteren, majd az uj kijaraton jottunk is es eppen elertuk a varosba tarto buszt is. :) Koszi a rejtest!

 
gpisti77 2011.04.15 11:47 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.36
Megtaláltam, köszi a rejtést!

GeoBandi 2011.04.02 08:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.23
Köszönöm a rejtést!

rimano 2011.03.19 15:46 - Megtaláltam
Megtaláltuk. A&N&Zs&Zs

kai & fil 2011.03.13 00:00 - Megtaláltam
Egy élmény volt a bányalátogatás!

 
Togo 2011.02.18 17:55 - Megtaláltam
Megtalálás letudva [wapon beküldött szöveg]

Mr Bean 2010.12.28 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.98
Zárva volt.

yamael66 2010.11.07 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.17 súly: 3.12
oriaskerek. a banyaban. ?!?

jbako 2010.11.02 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.37
Gyönyörű odabent minden. Érdemes megnézni! Kösz.

a bejárattábla, de a jelszó nem látszik!
a lejáratcsónakázó tó a föld alatt
csarnok a föld alattóriáskerék
ahol a fal és a mennyezet találkozika vaslemezt a rozsda megeszi
itt a homok is sóbol van :) 
Hev 2010.09.18 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.24
Hát nem tudom, hogy hol az új bejárat minket mindenesetre itt engedtek be... ---> lásd a képen. A burkolaton a régi jelszót olvastuk le :-(
Kérném a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2010.10.14 23:27]

szkte 2010.09.18 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.78
A főbejáratnál a régi jelszót kerestük meg. :-(

[Jóváhagyta: MikiCache, 2010.10.14 23:27]

bonisbela 2010.09.10 09:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
Szép...

TóLiftből
SócsapokSzínház
Sótömb 
gyildarefo 2010.08.27 10:04 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.32
Amikor elindultunk 10 napos túránkra, akkor még jelszóként a régi bejárat volt megadva, de oda nem tudtunk eljutni. Mi is az új bejáraton mentünk be, de nem tudtunk a virtuális márványtábláról, ezért a képek alapján kérnénk az elfogadást. Köszönjük!
A bánya szerintünk ezzel a vidámpark jelleggel egy kicsit elvesztette a hangulatát, de mint elmondták azóta a heti 150 főről 2-3000 főre emelkedett a látogatók száma. És manapság egyeseknek ez a fontos...

[Jóváhagyta: MikiCache, 2010.09.08 19:23]

Itt állok az új bejáratnálÚj bejárat
Réka a sólépcsőnélFolyosó a régi bejárat felé
Kiemelő szerkezetÓriáskerék ide?
Mini golfpálya ide?Csónakázó tó, ok
mokuska09 2010.08.25 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.50 súly: 1.48
Röviddel zárás elött értünk oda . Nehezen engedtek be az volt a feltétel hogy idejében érjünk vissza különben reggelig ülhetünk bent. A nagy sietségben elfeledkeztünk a jelszorol A képek alapján kérem megtalálás elfogadását.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2010.09.08 19:23]

VasG 2010.08.22 14:30 - Egyéb
Nagy átalakítások voltak, mióta legutóbb itt jártam. Egyik szemem sír, a másik nevet.

Lucypapa 2010.08.13 00:00 - Megtaláltam
Mi is az új bejáraton jutottunk be. Tavaly a régiről is készítettem képet, de azon csak a jelszó egyik fele látható.

A képek alapján kérném a megtalálás elfogadását.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2010.08.21 11:50]

Köszi

 
Tubee 2010.08.07 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.64
Sajnos jelszó nélküli megtalálás lett belőle, mert csak utólag tudtam meg, hogy ezen a nemrég felújított helyen már található magyar geoláda. Kérem a képek alapján a megtalálás elfogadását. Sajnos csak most jutottam el odáig, hogy beregisztráljam a "megtalálást". A hely fantasztikus, bár elmondások alapján a parajdi nagyobb, de mivel én még abban nem voltam, nagyon tetszett. Óriáskerék a föld alatt, csónakázó tó szintén. Fantasztikus harang alakú bánya. Elképesztő méretekkel. Sajnos szombaton voltunk itt, így nagyon sokan voltak. Liftet mint olyan így elfelejthettük, túl sokat kellett rá várni. A trapéz alakú résznél, mikor fent a szélén sétálva lenéztünk, az 1 méteres korláton túl, na az félelmetes...

[Jóváhagyta: MikiCache, 2010.10.14 23:27]

lefelé menetsztárfotó a sókristállyal
óriáskerék a föld alattmarhajól néz ki, mintha nem Romániában lennénk
ETUS42 2010.07.30 12:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 2.5 web: 4.5 átlag: 3.67 súly: 1.00
Másodszorra sikerült bejutnunk a bányába. Először 28-án próbálkoztunk, de kb. délután 3-ra értünk oda, és 3-ig lehet csak belépni. Sajnos csak a jelszó első felét tudjuk, a többit nem sikerült megtalálni, leolvasni. Ha lehet, kérjük a fotók alapján az elfogadást.
Köszönjük.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2010.09.08 19:24]

BejáratA folyosó
MélységFentről
climbela 2010.07.18 16:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.10
Erdélyi terepgyakorlatunkat követően, hazafele beugrottunk megpihenni és informálódni... Úgy hallottuk jelentős változás történt. Sajnos/szerencsére (nézőpont kérdése): ...igen...

200. öl a régi bejárattól...Lépcsők és felvonó(k)
FényszörnyekPénz-, idő[t/k]öltés
Gábor és Edit 2010.07.16 14:45 - Megtaláltam
Az új bejáraton mentünk be a bányába - 15 perccel zárás előtt. Mivel a városban és környékén útépítések zajlanak, a sok terelés miatt még a helybéliek sem tudtak útbaigazítani a bányához, és a GPS is keveset ért. Az ebből adódó időveszteség és az időhiány miatt nem bajlódtunk a régi bejárat keresésével.
Kérjük a rejtőt, fogadja el a megtalálásunkat.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2010.08.01 12:34]

Az új bejárat
soka9001 2010.07.15 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.56
Csopotrosan látogattunk el a bányába. Torockószentgyörgyön szálltunk meg és a várat, no meg az óriást is sikerült megmásznunk.
A jelszó első felét leolvastuk de a másodikkal meggyűlt a bajunk. Mivel két bejárat van, lehet,hogy rossz oldalon közelítettünk ????? De az is lehet hogy mégsem ?
A fotók alapján kérem elfogadását.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2010.07.25 18:03]

 
ginginke 2010.07.11 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.70
Erdélyi kirándulásunk első ládája lett volna, az 1. szó meg is lett a kifeszített plakáton, de a többi egyszerűen nem találtuk meg. Gyönyörű a bánya, lélegzetelállító. ( a dátum el van állítódva a fotógépen) Kérem, hogy a fotók alapján tekintse megtaláltnak. Köszönöm szépen!

[Jóváhagyta: MikiCache, 2010.08.01 14:24]

bejáratnálalagútban
fentről 
Levi csapata 2010.07.10 18:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.94
Megtaláltuk,most csak a jelszóért mentünk,igaz nem volt egyszerű leolvasni a rács miatt,de azért kitalálható.2005-ben voltunk lennt,akkor még nem volt ilyen szépen felújítva.Évente járunk erre,ezért jövőre ismét meg fogjuk látogatni lennt is.

12
3 
sanya002 2010.07.10 13:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Új bejárat felől érkeztünk mi is. Fényképek alapján kérném a megtalálás elfogadását!

[Jóváhagyta: MikiCache, 2010.07.25 18:03]

LejáratÓriáskerék
Színpad
Tó
fodorcsalad 2010.06.23 12:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.08
Lenyűgöző volt. Amire akarnak költeni, arra azért van miből.
Szuper hely!
A Viacolorral kirakott két szót nem fogadja el a rendszer jelszóként, így kérjük a képek alapján történő elfogadását.
Köszönjük!

[Jóváhagyta: MikiCache, 2010.07.25 18:03]

Fenn
Alagútban 
Petri Bertúr 2010.06.20 13:22 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.52
Egy nagy csoporttal, Túr osztálykirándulása keretében. A bejáratból még nem sejtettük, mi vár minket odalenn... :) Köszönjük!

kifelé jövet 
szbarna 2010.06.01 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.33
Osztálykirándulás alkalmából. A mai nap esősen indult, úgyhogy a sóbányával kezdődött a nap. Nagyon szép hely, döbbenetes a két bejárható tárna, a tóban kipróbáltuk a csónakázást, jó volt.
Köszönöm a rejtést: szbarna

duranyikd 2010.05.29 08:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.40
Csoportos kiránduláson vettünk részt, mi is az új bejárathoz érkeztünk. :(
A bánya nagyon szépen fel lett újítva. Belépő 15 LEI.

Fényképek alapján kérjük a megtalálás elfogadását!

[Jóváhagyta: MikiCache, 2010.06.14 19:19]

attila32 2010.05.22 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.18
A buszunk az új főbejárathoz vitt minket, ezért a jelszót sajnos nem tudtuk meg. Csodálatos a bánya.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2010.05.31 11:01]

vmlinuz 2010.05.04 13:00 - Megtaláltam
Már a felújitott bányában voltunk, az új bejáratnál mentünk le. Nekem tetszik igy felújitva, mondjuk az óriáskerék az hülyeség szerintem is.

tivi2007 2010.04.24 17:00 - Megtaláltam
Tordai hasadékban túráztunk és utána a sóbánya látogatása következett.
Két évvel ezelőtt a parajdi sóbányát néztük meg, most a tordait, szerintem ez sokkal klasszabb.

pokers 2010.04.24 17:00 - Megtaláltam
tivi2007 szervezte buszos kirándulás.
Mivel az új bejárathoz kellett mennünk, és esélyünk se volt a régihez eljutni, így az idegenvezetőtől kérdezte a jelszót tivi, de sajnos nem jól tudta.

Köszönet a rejtőnek, hogy megadta a jó jelszót.

erbeo 2010.04.22 08:22 - Megtaláltam
Erdélyi kirándulásunk egyik csúcspontja volt a sóbánya, nagyon tetszett. A burkolaton lévő felirat elég nehezen olvasható, de azért sikerült kivennem :)

tarsolyos 2010.04.05 09:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.39
Megvan.

 
panysti 2010.03.27 13:10 - Megtaláltam
Meglett egy kis fejtörés után, ötletes rejtés. Köszi!
Jelenleg a belépődíj felnőtteknek 15 lej (kb. 1000 ft), diákoknak pedig 8 lej (kb. 540 ft), nyitva tartás 9-17 óráig. Nagyon szépen lett felújítva, érdemes meglátogatni. A bányában lehet csónakázni, mini golfozni, tekézni, sportpálya van, koncert színpad, két modern lift, kezelési lehetőség.

lodoktor 2010.03.07 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.85
nehez volt rajonni mi i s a a viacolor

magyarday 2009.11.16 13:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.16
Nagyon csúcs ez a bánya, köszönjük!

Evetke 2009.10.18 14:16 - Megtaláltam
Megvan?
Sóbányába tratament végett útba esett.
A jelszó első részét majdnem úgy írtam le, ahogy kiejtik. :)
A jelszó második felét leginkább csak tippeltem. A felének a fele, ha látszott rendesen. Elég koszos az a Viacolor, ráadásul egy busznyi látogató topogott éppen rajta. Az egyik szó elolvasása erejéig közéjük elegyedtem, úgy téve, mintha velem is a tömeg lökdösődne, nem én tologatnám el őket a betűkről. A másik szót simán kitaláltam. :)

Végek 2009.09.16 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.35
Még sosem jártam sóbányában, így hatalmas élmény volt! Hihetetlen, hogy mit tudtak csinálni kezdetleges eszközökkel.

FüggőfolyosóOltár
A természet játékaEmelőgép
vik-er 2009.09.10 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.86
Pont áramszünet volt a bányában. A kövezet egy kissé poros volt, de nagy nehezen sikerült elolvasni a megfejtést. Szenzációs a bánya átalakítása! Amit végül vasárnap megnéztünk.

Zahy 2009.08.21 11:10 - Megtaláltam
BEAC erdélyi túráján jöttünk el a sóbányába. Szuper már most is, és ha mindaz megvalósul amit a vezető emlegetett, hát az maga lesz a csoda.

"J&J" 2009.08.21 11:10 - Megtaláltam
Szerintünk ez szebb, és izgalmasabb, mint a parajdi bánya. A burkolaton levö jelszorészlet a kosz miatt alig láthato. Van ennél egy egyszerübb megoldás is, de tul könnyü lenne, ha megirnám....

 
job1 2009.08.13 14:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.23
Megérte nagyon, gyönyörű ez a bánya.
Várom már, legyen vége a benti munkálkodásnak, lehessen normálisan ellenni lent.
A gyerekeim nagyon élvezték.
Jó adrenalinszint rendező az erkély!!! mindenkinek ajánlom.

Ja, és a viacoloros bejegyzés nem látható, kérdezni kell a bódésokat, mi volt vmikor olvasható!
Ők is rákattantak mától a geocachingre, azt mondták már sokan kérdezték, s nem értik, miért:)

Kérdezzétek majd meg őket, merre van a sósfürdő, hihetetlen jól mutat, kedvem támadt mártózásra. Az úton majd figyelni, a táblák két irányba mutatnak, a bal strandot kell keresni.

Hideg vanMIntha bálna gyomrában lennénk
Lenti munkákSócsapok
MagaslesÉpülő lift, háttérben a tó
Ezt a tavat ne hagyjátok kiVisszamegyünk, s teszteljük a kaját is
LCSOKA 2009.08.09 13:03 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.61
A Transilvania GeoQuest Eventről hazafelé látogattuk meg a sóbányát. Érdekes. Köszönjük, hogy megmutattad ezt a helyet.

Barangoló alias elel 2009.08.03 12:15 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.78
Első alkalommal jártam Erdélyben, minden bizonnyal nem utoljára de az, hogy ilyen klassz helyeken az a GC segítségével történt.
Köszönöm a rejtést!

pover 2009.08.03 11:42 - Megtaláltam
ok

Schabee 2009.08.03 11:42 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.90
Előző évben már jártunk itt, de akkor nem tudtunk bemenni. Most pótoltuk és nagyon jó, hogy bementünk. Nekem nagyon tetszett a hely. Kár, hogy ben nagyban fúrtak faragtak, de azért így is élvezetes volt.

A lépcsőn felfelé jövet elsütött "Küldhetnének segítségemre egy helikoptert!" a környéken lévő magyart értőkben nagy derültséget okozott. :)

Amikor kiértünk nagy szél támadt azt hittük elmossa a Tordai hasadéki túránkat, de szerencsére esőt nem kaptunk, a vihar elvonult.

Tavaly nem tudtuk mit kell leolvasni, most az egyik ott dolgozó hölgyet kérdeztem meg, és ekkor esett le h a kapubejáratnál és nem a bányabejáratnál van a keresett szó. Majd mikor megtudtam mi a megoldás rájöttem van egy másik ilyen felirat is :)

pappkat93 2009.07.20 13:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, bár azt a viacolor dolgot keresni kellett, mert elég koszos a padló és nem láttszik.

b.zs. 2009.07.19 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.69
OK!

varilac 2009.07.15 10:55 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.08
Aki nem találja a padlóburkolatban lévő szavakat kérdezze a jegyárustól, ugyanis ha 2-3 ember cselleng a bejárat elött már nem olvasható. Lent a bányában ledöbbentő az emberi hülyeség netovábbja, ugyanis beszereltek egy nagy oriáskereket, és a vasmonstrum ellopja az egesz rálátást a teremre. Eltünt a varázsa az egésznek.

Tutu2 2009.07.13 11:00 - Megtaláltam
A jelszó második felét nem tudtuk leolvasni.Kérem a képek alapján elfogadni.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2009.07.27 11:24]

laja 2009.07.12 14:55 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 2.76
Kórussal kirándultunk Erdélyben, és amikor volt egy kis szabadidő, és volt láda a közelben nem szalasztottuk el a lehetőséget :)
Érdekes volt.

feri65 2009.07.03 10:30 - Megtaláltam
CC csapatépítő állomása. Érdemes volt lemenni, rendkívüli látvány volt.

Kérem a rejtőt a fényképek alapján jóváhagyni.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2009.07.27 11:24]

 
*Vica* 2009.07.03 10:30 - Megtaláltam
CC csapatépítő fő célja. A látogatás után a bejáratnál megnézhettük a bányában épülő szórakozóközpont látványtervét. A kissé futurisztikus kinézet miatt szerintem elveszti jellegét. Első határon túli ládám.

Figyelmetlenségem miatt a viacoloron lévő két szó helyett csak az egyiket olvastuk le. A fényképek alapján kérem a rejtő jóváhagyását!

[Jóváhagyta: MikiCache, 2009.07.27 11:24]

Már áll az óriáskerék
 
Gyombi 2009.06.02 12:47 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Ruttkay 2009.06.01 16:17 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 2 web: 5 átlag: 3.67 súly: 3.62
s.o.s [wapon beküldött szöveg] Mármint sós a bánya fala...:)

Mama és Papa 2009.05.27 11:00 - Megtaláltam
Sajnos a jelszó második részét nem sikerült megtalálni, rengeteg túrista volt, iskolások,sajnáljuk, mert sok időnk nem volt .A bánya nagyon lenyűgözött, jobban tetszett, mint a Parajdi, valahogy nem olyan mű.
Félő, hogy a sok lelógatott fénycső itt is elveszi eredeti széségét.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2009.06.05 18:22]

Befelé a bányábaSókristályok
Munkaeszköz
Akár egy cseppkő
dudikoph 2009.01.03 15:00 - Megtaláltam
Erdelyben szilvesztereztunk, es elugrottunk ide is. Regebben tobbszor jartam mar a banyaban, csak a lanyok, illetve a jelszo miatt jottunk ide, de sajnos mar epp zarva volt, nem emlekeztem a nyitva tartasra...

zem 2008.12.31 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.55
Jelenleg 9h és 14.30h közt van nyitva a bánya, a belépő 8, illetve 4 lei. Felemás érzések kavarogtak bennem: előző nap mire odaértünk már nem akartak beengedni, nagy csapat ott dolgozó emberke, magyarul és angolul egy szót sem szóltak, csak mutogatták a nyitvatartási táblát. Másnap odamenve ugyanazon egyik emberke már beszélt magyarul... de csak addig, míg egyedül volt. Benn az ismertető táblák románul, angolul és talán még egy nyelven. Magyarul nem. Viszont a tiltó táblák magyarul is... Persze ezek semmit nem vonnak le a só és bányája értékéből és szépségéből, no meg a kimerítő leírásból. Köszönjük a rejtést!

Pet 2008.10.31 16:10 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 3 átlag: 4.00 súly: 3.60
A jelszó második felét mi is csak kereséssel találtuk meg.
A szálláson vettük észre, hogy mindenkinek sós az arca.

Paleo.team 2008.09.01 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.17 súly: 3.37
Megtaláltuk!
Hazafelé jövet kerestük fel GCToSo-t. Leirás nélkül egy kicsit elbizonytalanodtam, mert a koordináták egy csatornafedélre mutattak, viszont az információs irodában dolgozó fiatal fönök besegitett a rejtvénybe látva a földet páztázó tekintetemet, mert csak azt kérdezte, hogy "Ti is a verseny miatt keresitek a feliratot?", majd megmutatta azt, ami kibökte a szemem.
Tényéleg nehezen észrevehető a dolog, főleg ha sokan vannak a pénztár elött, de ha tudja valaki, hogy mit keres, akkor azért rájön.
Köszi a pontositási segitséget Bugár-orientering csapatnak.
Képek később!

Bugár-orienteering 2008.08.23 15:00 - Megtaláltam
megjegyezném, hogy a viakolor 'padló' burkolatba nincs nyomtatva semmi, hanem két színű kőből van úgy kirakva, hogy az alapszín a szürke, fakó pirosból pedig a két szó.
köszönöm a segítséget egyedk-nak.

a folyosóa 'cseppkövek'
a fal mintázata 
targonczas 2008.08.22 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.75
A jelszót egy kicsit benéztem és csak az elejét olvastam el. Így lemaradtam a viacolor-ról.
A száraz adatok nem mondtak semmit. A valóságban viszont megdöbbentő méreteket láttunk.

Kérem a képek alapján a rejtő fogadja el a megtalálást.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2008.10.29 19:03]

beatlowe 2008.08.21 12:08 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.33 súly: 2.20
Életem első sóbányája. Nem volt rossz.

Kati&Gergő 2008.08.18 12:54 - Megtaláltam
Elképesztő méretek! A viacolor problematikával sikeresen megküzdöttünk.

egyedk 2008.08.18 12:54 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.50 súly: 2.48
A wieliczka-i sóbánya után kissé más élményre számítottam. Tordát azonban nem a művészi kidolgozottság, inkább a hatalmas méretek és a többé-kevésbé természetes folyamatok által alakított formák és színvilág tette érdekessé.

Végül megtudtuk, mi is az a "viacolor". :o)
Rövid tájékoztatásunk után már a helyi vezetők is tudnak segíteni a kesselőknek.

Jázmin 2008.08.18 12:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 1 web: 5 átlag: 3.67 súly: 2.41
"Tisztelet a bányász szaknak!"
szédületes mélységek, vicces viszhangok! :o)
A viacolor kicsit megkopott.

pkatona 2008.08.16 10:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.99
Már régen szerettem volna megnézni a bányát. Szerintem van olyan szép és érdekes mint a Parajdi. Itt jobban érzékelhető a bányászat folyamata. Megdöbbentő a méretek. Köszönjük a tartalmas leírást. A Katona család

gyattis 2008.08.11 13:24 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.01
Erdélyi ládázásunk utolsó állomása. Igazi gigantikus sóbánya!

Irány a Föld gyomraProfi asztalos munka
Lenyűgöző méretek 
bmarianna 2008.08.11 13:24 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.60
Erdélyi nyaralásunk méltó befelyezése.

jeti-matterhorn 2008.08.11 13:24 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.11
Család és a csapat.A bánya csodálatos!!!

ghiago 2008.08.09 18:44 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.52
Sajnos későn értünk a bányához. Köszönöm Pkatona segítségét. Amikor a Tordai-hasadékhoz megyünk akkor a bányát is megtekintjük.

RAdames 2008.08.09 11:32 - Megtaláltam
.

R.Guszty 2008.08.09 11:32 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.32
Most csak a jelszó leolvasására volt időnk, de legközelebb megnézzük a bányát is.

Maci012 2008.07.29 10:00 - Megtaláltam
ok

Baggio10 2008.07.24 11:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 2.85
Kellemes séta volt, de maradnék az erdei levegőnél!

SirLes 2008.07.24 11:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.80
Esett az eső, ezért felkerestük a sóbányát. Tetszettek a hatalmas tárnák.

túráZoo 2008.07.22 12:50 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.25
Ideális és lebilincselő esőnapi látnivaló!
Köszönjük az invitálást.

álomfogók 2008.07.14 15:00 - Megtaláltam
Az előző napi Székelykő turának sajnálatos következménye egy nem tervezett pihenő lett, ami alatt kissé épülgetni kellett a család 40%-ának. És mivel a kánikula maradt délutánra is, pihentetőbb programot kellett tervezni. A klima szempontjából a bányalátogatás mindenesetre ideálisnak bizonyult (kijönni annál sokkolóbb volt még 5 óra tájt is).
A jelszó beazonosításában egy helybéli fiatalember volt a segítségünkre, aki amikor látta, hogy a második piros betűs szót próbálom meglelni az akkor még igen számos látogató között, odajött hozzám és megmondta, hozzátéve, hogy már sokan játszották itt ezt a játékot.

Gergő és az álomfogók

VP 2008.07.13 10:35 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 1 web: 5 átlag: 3.50 súly: 4.21
Hazafelé Torockóból.
Bihar-Torockó kirándulás.
VP, Mila, Piroska, Misi, Miki, Gyula

Pifu 2008.06.27 13:52 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.49
Sajnos nem volt időnk be/lemenni, de be fogjuk pótolni!

Cs.Pityesz 2008.06.23 00:00 - Megtaláltam
ok

usakal 2008.06.22 20:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.05
Nyárádszeredai lovastúra melléktermékeként hazafelé Imolával és Kingával.

H. Gábor 2008.06.15 15:03 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.10
Torockó Túra 2.2.6
Ja, hogy só! Sörnek olvastam, halvány volt a print. Azért bementünk. Sajnálom, hogy nem vittem paprikát-paradicsomot vagy hagymát.
Eszter, Barnus, Dodó, Sebike, (lélekben Honka is!!!) +én.

"Trianonba akarok menni, a dolgokat a helyükre tenni,
Hogy lehessünk Nagyszalontán, családi körben eztán.
Hisz, amiről nem mondunk le, az mindig a miénk marad:
Kolozsvár, Pozsony, Zenta, Munkács, Udvarhely, Arad
Mert hát, MAGYAROK LEHETÜNK EGYENKÉNT,
DE LEHETNÉNK EGYEK MIND,
MAGYARKÉNT!"

Walker 2008.06.15 15:02 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.26
Egy hét Erdélyben ! Már régóta készültem, végre sikerült csatlakozni egy kitűnő társasághoz, kiváló szervezésben. Itt tényleg érvényesült Janó kolléga mottója (amit én is magaménak érzek) : ....az út élménye a lényeg .....a láda csak ráadás ! Gyönyörű helyeken jártunk, rengeteg élményben volt részünk. Biztos vagyok benne, hogy a legmaradandóbb emlékek a legnehezebb túrák rossz időben maradnak. Köszönet a szervezésért, és a jó társaságért.
Lenyűgöző !
Köszönet a rejtőnek.

trainux 2008.06.15 15:01 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.79
Torockó túra
Szokatlanul óriási mélység/magasság plusz a különleges mintázatú sófal nameg a visszhang :)

 
encso 2008.06.15 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.46
Torockó v.02

Bubuka 2008.06.15 15:00 - Megtaláltam
Torockó v2.0 során.
A méretek lenyűgözőek. Érdekesek a harang alakú kitermelések.

Éva 2008.06.15 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.47
Azt hittem, hogy a hallstatti és a wielickai sóbányák után már nem tud újat mutatni, mekkorát tévedtem!

Láp Lidérce 2008.06.15 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.06
Csodás Erdély 5.

Bütyök+Zulu 2008.06.15 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.79
Szép volt. Érdelkes mintákat rajzoltak a sórétegek. Számoltuk a visszhangot, játszottam egy jó ping pong partit, nyestük, csavartuk a nemlétező lasztit Juli nagyival. Félelmetes volt körbe menni a sófalba ágyazott erkélyen. Lemásztunk a bánya aljába, onnan is megnézük a "sócsapokat".

fkmaster 2008.06.15 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.95
Torockó túra részeként jártunk itt. A parajdi és a lengyel wieliczkai bányák után egy újabb megdöbbentő szépség, köszönöm.

SylverRat + Bogee 2008.06.15 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.79
Torockó túra v2.0 5/15.
Tömény só... Sókirakódás a korláton, a lépcsőn, "sócsapok" a plafonon. Érdekes mintázatok a falon.

kl 2008.06.15 15:00 - Megtaláltam
Félelmetes

MaciMac 2008.06.15 15:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.30
Tisztelet a hajdani sóbányászoknak!
A méretek lenyűgözőek.

 
akosgy 2008.06.15 14:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.48
Torockó v2.0 keretében. A hasadékban megvolt az öblítés, ideje volt tartósítanunk magunkat egy kis sóval. Lélegzetelállítóak a bánya hatalmas termei, légúti problémák és tériszony kezelésére kiválóan alkalmasak. :) A visszhangteremben kis vita volt a vájtfülűek és az enyhén nagyothallók tábora közt, hogy 13x vagy 17x visszhangzik-e MaciMac sikolya, a végeredményt valaki küldje el mail-ben pls. :)
A gépem akksijai már az elején megadták magukat, úgyhogy a fotózással szerencsére nem kellett bíbelődnöm. A zsebrevágott sótömb pedig túlélte a hazautat is, így Parajd után Tordáról is díszeleg már egy a nappali asztalán.
Köszi a rejtést és a túrát! :)

arrabona 2008.06.15 14:59 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.90
Torockó 2. túra ötödik ládája. Félelmetes látvány, de közben gyönyörű.

 
ésTöri 2008.06.15 14:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.04
Fantsztikus élményben volt részünk. Csodálatos és félelmetes is egyben, hogy mire képes az emberi munka és "szellem", na meg a természet együtt.
Köszönet a rejtésért!!

totzoli65 2008.06.15 14:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.60
Hatalmas a mélység, hihetetlen emberi munkáról tanuskodik. Élmény volt látni a rajzolatokat, a több szintes bányászás sajátosságát, az építészeti érdekességeket! Külön élmény a viszhang, a fények, sókirakodások, a falak rajzolata! Szombat óta csak tátjuk a szánkat! :-)) (és nem csak a "gyüszü" miatt ;-) )

folyósóhááááát.....
nem tegnap volt !a fölülről épített ház esete :-)
Mackka 2008.06.15 14:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.71
Ezt nem tudjuk feldolgozni.
Mackka & Haushinka & Zolka & Péter

Luxi69 2008.06.15 14:35 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.95
Torockó v2.0 túra alatt teljesítve.

kriger 2008.06.15 14:33 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.65
Torockó v2.0 túra

Zsézsé 2008.06.15 14:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.32
Megvan! Torockó v2.0 túra keretén belül.

Ildióbuda 2008.06.15 14:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.18
Végre egy hely, ahol nem fölfelé kellett másznunk... Először! Aztán jöttek a lépcsők visszafelé! De nagyon megérte! Megragadó hely!!!

Puszkany 2008.06.15 14:19 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.05
Nagy élmény 40m magasan deszka pallókon sétálni, tudva azt, hogy alattunk nincs semmi. Érdekes a sófalban látható mintázat.

Ata72 2008.06.15 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.69
Csodálatos, bámulatos, hihetettlen, érdekes, hatalmas, elgondolkodtató.
Ilyesmi jelzőkkel lehet körülírni a látványt! De minek? Ezt látni kell, nem olvasni.
:)

Külön köszönet a túravezetőnknek, aki egyben a tárlatvezetőnk is volt! Nélküle jóval sótlanabb lett volna a bánya.

Helga09 2008.06.14 14:30 - Egyéb
2006.06.03-an voltam itt a jelszot megnezni, de ma sikerult a banyaba is lejutnom. Szerintem ezt latni kell, nagyon erdekes. A kivancsisag nagyon hajtott, mert a velemeny nagyon megoszlik mar ami a parajdi es tordai banya szepseget illeti. Szerintem nem lehet osszehasonlitani, teljesen kulonbozo a ket banya, mindkettonek megvan a sajatossaga, a maga szepsege, erdekessege, kulonlegessege. Egyiket sem szabad kihagyni, megeri meglatogatni.
Koszonom a rejtest, lehet nelkule nem jutok el ide sem!
Irany a Tordai-hasadek...

Osz-Palek befele tartanak a banyaba
félelmetesen magasan...
kifele a szabadbalábmelegítés :-)
eszel 2008.05.02 12:32 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.11
Fantasztikus hely, ezt látni kell!

 
tomv84 2008.03.23 15:27 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.81
A sóbánya látogatása feledhetetlen élmény volt, sajnos negatív értelemben. Első nap pont zárás után egy órával értünk oda. Kisebb csoport gyűlt már össze, minden eszközzel próbáltunk bejutni, de sikertelenül. Másnap újra megpróbáltuk, már reggel kilenre, nyitásra odaértünk, de ekkora kikerült egy tábla, hogy átalakítás miatt 3 napig zárva. :( Sajnos 140 km-t utaztunk feleslegesen. Érdemes lenne a ládaleírásba beletenni a nyitvatartást, illetve a honlapcímet. A bánya 2008 márc 24 és 27 között nem látogatható, egyébként bemenni 9-13:30-ig lehet. Információt itt: http://www.salinaturda.com/home_gb.htm

fhantom 2008.03.05 14:24 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

sz.v.endre 2007.12.25 11:45 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.02
Egy kis Karácsonyi ládázgatás, útban Gyergyószentmiklós felé. A bányában már korábban voltam, a Parajdi sokkal látványosabb. (szerintem)

prisoft 2007.10.31 11:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.45
Fantasztikus hely! Köszönjük!

Márti, Reni, prisoft

baggio 2007.09.21 12:17 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 2.97
Leírás késöbb.

Yoda&lukit 2007.09.21 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.68
Csodas hely, kar lett volna kihagyni. Le az orditozo romanokkal!
Yoda es Lukit

Yozef 2007.09.19 14:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.08
Idő hiányában sajnos a bánya kimaradt, Parajdit néztük meg hamarabb, akkor még nem tudtuk, hogy ezt érdemesebb lett volna, majd legközelebb.

Lencsi 2007.09.16 10:10 - Megtaláltam
Még sosem jártam sóbányában... a szakavatottak azt állítják, a tordai szebb, és kézzel foghatóbb, mint a parajdi. Nos, nem tudom, de hihetetlen élmény volt. Sajnos a fotók a sötétben elég rossz minőségűek lettek, talán párat azért majd feltöltök, de az fix, hihetetlen, hogy a visszhang teremben egy egyszerű tapsnak 13x hallani a visszhangját, és jó 3sec várakozás után még 2x :) Lehet, hogy öreg kecske vagyok, de én bizony meg is kóstoltam ;)
Réka & Lencsi

ez tűnt fel először :)a folyósó
Visszhang terem - tényleg volt nekia csöppnyi mélység
nem karfiol, só :) 
meli&co 2007.08.16 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.48
Megvan!

LótiFuti 2007.08.07 12:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.88
Klassz hely!
Eddig azt hittük, hogy az embernek csak a magasban van tériszonya ... erre most kiderült, hogy a mélyben is! (:-))
A jelszó összeillesztése okozott egy kis gondot. Először sokáig kerestük a Viacolort, amikor meg meglett, akkor meg a szavakat nem találtuk. Hmmm. Mindkettő ott volt az orrunk előtt ... becsapós!

Geofánt 2007.08.04 13:05 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.73
Torockói kirándulások harmadik túrája. Ezúttal az eső és a szomorkás időjárás miatt csak öten: Lívia, Erika, Brúnó, Misó és István.
Köszönjük!

SólámpaFolyoSÓ
RégmúltKristálytiszta
Klubb Lövő 2007.08.03 16:07 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.17 súly: 2.26
Csoportos kirándulás sorná ez volt a második láda amit nagy nehezen sikerült felszedni, miután a csoport elindult befele :D, érdekes rejtés! Köszi
Gábor

Csuhás 2007.07.31 15:56 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.13
Majdnem megtréfált a jelszó, de végül rendben van a dolog. Jómagam visszatértem ámbár máshogy mint terveztem.. De a lányok arcán jó volt látni az ámulatot. Fotókat az első egyéb lognál is találtok, most csak pár kocka amit álvány nélkül sikerült összehoznom. Köszönöm a rejtést!

Dalma, Débora, Csuhás

FotósokTériszonyfokozó
SólefolyásSószalma cseppkövek
Itt jártunkHarang és...
..trapéz 
mala 2007.07.24 14:47 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.60
Lenyűgöző, félelmetes, ..... és még sorolhatnám a jelzőket. Hogy mire volt képes az ember sok-sok évvel ezelőtt. Történelem és természetismeret óra a föld alatt. Élveztük minden percét. Köszönet a rejtőnek. A jelszó kicsit nehezen lett meg, mert a burkolat egyes darabjaiban kerestük, mire rájöttünk a turpisságra.

 
ZoLiza 2007.07.19 09:38 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.56
Már korábban jártunk itt, most csak a jelszóért jöttünk.
Magyar nyelvű tájékoztatót lehet kapni a pénztárnál.
Irány a Fogaras.... mert iszonyú meleg van! :)

K-55 2007.07.16 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 3.56
Torockóról Szentegyháza felé tartva ejtettük útba. A jelszó második része elég nehezen böngészhető ki a burkolókövekből. Ráadásul a magyar nyelven információt kérő érdeklődésünkre megkaptuk, hogy "Romániában vagyunk!"

lacpap 2007.07.15 14:22 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.04
Kellemes ,családias séta,jó volt a kánikula elől elmenekülni és közben megcsodálni mindazt ,amit a bánya rejt.Csodálatos és méretei miatt helyenként talán félelmetes is...

Bubuk 2007.06.24 23:27 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.95
Fantasztikus élmény a bánya, főleg vezetővel. Nekünk egy nyári iskola keretében lehetőséget kaptunk rá:)

Anikó és Tamás

lgaga 2007.06.13 12:33 - Megtaláltam
később

tika67 2007.06.10 18:15 - Megtaláltamkörnyezet: 2 rejtés: 1.5 web: 1.5 átlag: 1.67 súly: 2.66
Útbaejtettük hazafelé jövet.

Mercenary 2007.06.09 17:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 1.5 web: 3.5 átlag: 3.00 súly: 3.63
Sajnos már csak zárás után értem ide. A jelszóval egy kicsit meggyűlt a bajom..., de végül rájöttem.

Japan 2007.05.31 23:13 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 1.70
Időben, nyitásra érkeztünk. Rövid készülődés - mely főleg a meleg ruhák magunkra öltéséből állt - után elindultunk a bánya látogatásra. Kíváncsisággal telve fedeztük fel a bányát. Legjobban a visszhangok terme tetszett! Hosszasan elidőztünk és különböző szavakat, szótagokat kurjantottuk a méybe. A monumentális méretek és az emberi kitartás mindig csodálatra késztetnek.

osi 2007.05.30 16:00 - Megtaláltamkörnyezet: 2 rejtés: 2 web: 4 átlag: 2.67 súly: 2.23
jól felvitték a belépő árát (8 lej), és kifogytunk a lejből, úh. nem tudtunk bemenni...

Csapdoki 2007.05.24 14:48 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.91
Én még ilyet eddig soha nem láttam.Számomra megdöbbentő látvány volt a nagy terem,meg hát az egészcsoda érdekes látnivaló.Ajánlom mindenkinek. Kösz

erchegyia 2007.05.24 14:44 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.55
Torockó-túra 4/10

 
ésKata 2007.05.24 14:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.26
Szép és érdekes, helyenként félelmetes a méretei miatt. Kár a szennyeződésekért.

só,sóLia, Zöldfülű és jómagam
mindenütt só 
Zergi 2007.05.24 14:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.80
Fogtam!
A torockói túra második napján a Tordai-hasadék káprázatos tájáról a 30 fok feletti hőség elől jöttünk ide hűsölni. Nekem nagyon tetszett ez a sóbánya. Micsoda emberi, és persze mint kiderült állati erőfeszítésbe került kitermelni a korábban általános egyenértékesnek használt sót! Szóval a létrehozott kolosszális föld alatti termek nem célként szolgáltak, hanem büntetésként itt dolgozó élőlények munkájának mellékterméke volt. Az, hogy megnyitották a nagyközönség előtt, külön dícséretes.
A fényképek a fényszegény környezet miatt nem adják vissza azt az élményt, amit ott átéltünk. De legalább megpróbáltuk érzékeltetni.

Zergi 2007.05.24 14:39 - Egyéb
Néhány kép a Tordai-hasadékról

Az egykori lóugratás nyomaFüggőhídon
Vízmosta üregFáncsiék lógnak a szeren
Nem madár! Sziklamászó!
kivancsifancsi 2007.05.24 14:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.64
Erdélyi túra, 2. nap, 4. láda

A Tordai hasadék meglátogatása után közösen jöttünk a sóbányához. A szabadban kb 30 fokos hőség tombolt, így mindenkinek nagyon jól esett a bánya hűs levegője. A járatok nagyon érdekesek, de ennél is lenyűgözőbb a két tárna monumentális mérete. Hihetetlen, hogy emberi erővel ekkora lyukat vájtak a hegy gyomrába.

SóJárat
ZsuFelvonó
LányokItt volt a só
Itt volt a só valamikorMária Teresia akna
ZsuzsiCsengivel
SzaFru 2007.05.24 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.48
Szuper jó volt!:)!:)!:)!:)!:)!

Belga 2007.05.24 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 3.83 súly: 2.86
Utána valami édesre vágytam! Érdekes volt!

NaSza 2007.05.24 14:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.29
Na, ilyen helyen sem jártunk még! Kicsit félelmetes volt körbemenni a párkányon.

Marcsi 2007.05.24 13:37 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.48
Csapatban

szipeti 2007.05.24 13:11 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.72
A Torockó-túra 4. ládája.

 
Fonte 2007.05.24 13:07 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.65
Részletek később

Maya 2007.05.24 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.32
ok, részletek jönnek....

Levin 2007.05.24 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
Nagyszerű volt ebben a hűvös barlangban sétálni.
A sókristályról alkotott fogalmaim kissé átformálódtak. (gy.k. második kép) Ha egy ilyet belepottyantana valaki az étekbe amit főzők, lehet, hogy eltörném a hátán a fakanalat. :-)

jspanyik 2007.05.24 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.94
Torockó-túra (4/10).

radpeter 2007.05.24 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
O.K.! [wapon beküldött szöveg]
A Torockói Túra részeként.
Még nem jártam ilyen helyen, igazán nagy élmény volt. A hatalmas méretű csarnok, a hangok, a fények mind-mind maradandó emléket jelentenek.
Megpróbáltam kiaknázni a hosszú záridőben rejlő lehetőségeket, ugyhogy készült fénykép gazdagon. \o/

kulisz 2007.05.24 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.63
II. Erdély (Torockó)-túra 3.

részletek, képek később

scele 2007.05.24 12:55 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.77
ok

Márta 2007.05.24 12:49 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

BiBoLi 2007.05.24 12:46 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.65
A közös Torockó túra 2. napja. Nagy élmény volt, bár nekem, mint tériszonyosnak voltak nehéz pillanataim.

ozeki 2007.05.24 12:46 - Megtaláltam
ok

Akebono 2007.05.24 12:46 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.37
Torockói túra

 
Hz 2007.05.24 12:46 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 2.5 web: 4 átlag: 3.50 súly: 3.69
TTT

Útban befeléSóharangok
SzerkezetEz nem az a láda :)
SókütőZöld fény
Felüljáró :)Nagy-terem
A terem búrája :)Nyelvlecke
L@zy 2007.05.24 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.50
Erdély - Torockó-túra 4. pontja

Eletemben nem voltam meg ilyen helyen. Amikor a keskeny parkanyon setaltam vegig a tarna tetejen, az igazat megvalva nekem is megremegett a labam. Lelegzet elallito volt ez a hely. Koszonet erte!

Képek késöbb

SagiK 2007.05.24 12:45 - Megtaláltam
Jó volt a nagy hőségből egy kicsit elbújni a föld alá. Fantasztikus méretek, sajnos a saját képeim nem tudják visszaadni a hely hangulatát, de szerencsére voltak velünk profi fotósok és az ő képeiket meg tudom mutatni ismerőseimnek.
Egy dolog nem tetszett, a kijövetel. :) Olyan meleg volt, hogy rögtön le kellett ülnöm az ajtó mellett. ;)

ssophie 2007.05.24 12:45 - Megtaláltam
Kicsit féltem a párkányon. :)

zöldfülű 2007.05.24 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.30
Giccs-parádé 4. állomás :) Ez már más napra/lapra/wapra tarozik! (Remélem, meg is adja...)
Köszönöm a rejtést + az egész túrát

(h)egy közeli kép + besózott alakok (vagy csak só-várgó kesserek?)sós zsákot vigyenek!
???kicsapták...
sótartós(z)ótlanul
Csigabiga 2007.05.24 12:45 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.63
Meghódítottam!
A Mikicache által szervezett Torockói Túra keretén belül a negyedik (idei) erdélyi megtalálásunk.
A különösen nagy melegben igazán jólesett a bányában fogadó hűsség!
Végigsétáltunk hosszú bevezető alagútban, majd elértük a sóréteget. Meghallgattuk a visszhangokat, megtekintettük a régi bányaeszközöket, a kápolnát, egy hatalmas sókristályt, majd jött a csoda: az óriási bánya-terem! Lenyűgöző méretei vannak, fotókon nem is látni, hogy milyen hihetetlenül hatalmas! Először körbejártunk a felső fa-párkányon, majd az egyik lépcsőházban leereszkedtünk az aljába. Sétálgattunk, fotózgattunk, majd lassan elindultunk fölfelé a fa-lépcsőkön.
Újra végigmentünk a hosszú bevezető folyosón és amikor kiléptünk a bánya kapuján, szó szerint mellbevágott a hőség!
Megvártuk, amíg mindenki megjött, majd útnak indultunk Kolozsvár felé.
Köszönöm a rejtést! :o)

Fotók később!

csi/2 2007.05.24 12:43 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.45
Megvan!

red6t6 2007.05.24 12:43 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.37
Köszi a rejtést!
Torockói truné egyik állomása. A fekete falú falak a Nostromo járatait idézték fel bennem, és vártam mikor ugrik elém egy tekergő farkú alien, minek következtében sóbálvánnyá válok (hogy stílusos legyek:)), de aztán feltűnik Riplí, aki lelángszórózza a dögöt, aztán elindulunk a kijárat felé! :-))
Belül lenyűgözően monumentálisak a termek. A lenti kis sósziget a luk alján pedig Gollam otthona is lehetne...:-)

SóvarrógépRiplíííí
Persil a ruha rostok között...Só másztgóon
balumaci 2007.05.24 12:42 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.39
Erdély - Torockó-túra 4.

A részletek később.

lelcache 2007.05.24 12:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.85
A közös Torockó túra keretében. Bővebben, képekkel nemsokára, ha utolérem magam.

lelcache

Julisz 2007.05.24 12:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.66
Szöveg szenornál.

MukiJames 2007.05.24 12:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.32
A Tordai Hasadek meglatogatasa utan jottunk husolni.

Erdekes volt a banya, de nekem a turak alkalmaval latottak jobban tetszettek. Nem mindennapi latvany volt a mindenre es mindenhova lerakodott so. Altalaban nem szokott teriszonyom lenni, de a feneketlennek tuno melyseg folott kacskaringozo fa pallon megfordult egy-ket kellemetlen gondolat a fejemben...

A hegy gyomrabol kierve megcsapott minket a forro levego. Hat nem volt kellemes :)

Hazafele meg beugrottunk Kolozsvarra egy kis varosnezesre.

Erika, Muki

hangya 2007.05.24 12:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.70
Szöveg szenornál.

Lomex 2007.05.24 12:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.14
Szöveg szenornál.

szenor 2007.05.24 12:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.36
Nagyon tetszett.

VasG 2007.05.24 12:36 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.20
Megdöbbentő volt számunkra a bánya. Sokkal nagyobb volt, mint amekkorának képzeltem, monumentálisak az aknák. Külön tetszett a nagy teremben a furulyaszó, miközben ereszkedtünk le a lépcsőn.

geobubo 2007.05.12 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 3.59
Ez már a sokadik sóbányánk, de a méretei mindig lenyűgöznek.

logo 
morph 2007.05.10 09:45 - Megtaláltam
Évfolyamkiránduláson jártunk itt, torockói szállásunkról először a sóbányát majd a tordai hasadékot néztük meg. Elképesztő ez az óriási tárna a föld alatt, picit félelmetes volt a fa körfolyosón végigmenni és fa lépcsőkön sok emeletnyit lefele gyalogolni a mélybe.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2011.09.05 19:09]

köszönöm!

sós folyosó a föld alattsókristályok a falon
az említett falépcsőktárna
látogatás után pihenéstérkép
Viczi 2007.05.01 10:25 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.01
Gyönyörű hely, érdemes megnézni. Torockói hosszú hétvégénk alkalmával látogattunk el ide is. Kata, Viczi

FentrőlLentről
erdeisz 2007.04.30 08:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.88
Megtaláltuk, sőt a sót meg is kóstoltuk.

MataPeti 2007.04.28 12:06 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.33 súly: 2.83
A hosszú hétvégét kihasználva, székelyföld felé tartva ide is ellátogattunk.
A bányába sajnos nem mentünk be.

kószálók 2007.04.13 10:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.69
Erdélyi túránkba illeszkedett

hajo2 2007.04.13 10:18 - Megtaláltam
"Erdélyi tavasz" túránk során megtaláltam Hajo(Apa), Éva(Anya), és Kószálók társaságában.

 
Hajo 2007.04.13 10:18 - Megtaláltam
Mindjárt bemegyünk! [wapon beküldött szöveg]

Fantasztikus Kalotaszegi többnapos tavaszolásunk kihagyhatatlan állomása volt a sóbánya megtekintése. Nem csalódtunk. Köszönjük a rejtést! Innen továbbmentünk a Tordai hasadék, majd Torockó felderítésére.

Éva, Kristóf és Hajo
Áthatás a harang és a trapéz alakú tárnák közöttMéretes sócseppkő és sórétegek
Skali&Margó 2007.04.07 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.41
Fantasztikus élmény volt! Befelé menet a folyosón, amit sajtraktárnak használtak, még lehet érezni a sajt illatát. (Lehet, hogy csak képzelődtem?) Érdekes volt látni a bányalovak által kitaposott mélyedést, amin körbe-körbe jártak. A visszhangteremben a villany lekapcsolása után a feldobott marék só fényjátéka, majd a mélybehullásának hangja felejthetelen.
Skali-Margó

A bejáratnálA "sajtraktár"
A só-oltár 
UzBence 2007.03.18 11:00 - Egyéb
Megtaláltuk, de a jelszó második részét nem tudjuk. A kék transzparens ott van, de hol kellett volna keresni azt a Viacolor valamit?
Egyébként nem ez az első sóbánya, amelyben jártam, de összhatásában ez a leginkább lenyűgöző. Ha belegondolok, hányszor láttam a Salina táblát Tordán áthaladtamban...
Rengeteg fényképet készítettünk, és persze lementünk a lépcsőkön a Rudolf kamra talpára is, hogy lentről nézzük meg, hol remegett a lábunk fent a galérián - más is izgulhatott ott fönt, mert szokatlan módon odavégezte a nagydolgát a kerengőre...
UzBence (WKR nélkül, sajnos...), meg a Jani, meg a Jani, meg Béla

Sóoltár a falézbanÁttetsző sótömb (lámpát tettünk mögéje)
R19-es Jozsi 2007.03.14 13:27 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.76
Nagyon szuper hely! Hát tényleg nem való tériszonyosoknak. Rendesen "citerázott" a lábam, amikor lenéztünk a trapéz-alakú akna mélyére.

Köszönjük a rejtést, MikiCache!

Só-kápolnaMasina
Pancsa 2007.03.14 08:47 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.34
Fantasztikus hely!!!! Szedito magassag-vagy melyseg, a labunk rendesen remegett. Ezt a logot eppen a Parajdi sobanya internet-szobajabol irom :)

BARLANG-ASZOK 2007.02.25 13:34 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.30
:-) + EGY PAR FOTO

trapezteremsocseppkovek
kristalyokgrafika 1
varazskografika 2
thbarnabas 2007.01.06 17:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.30
Hazafelé úgy terveztük, benézünk a bányába, azonban jól elszámoltuk magunkat. Sötét volt, mire odaértünk, sehol egy lélek. A jelszó első fele megvan, a második rész vasrács mögött, nem volt olvasható. A képek alapján kérem a megtalálás elfogadását! (mindenképpen visszalátogatunk még ide!)
Persze Kolozsvárt is szerettük volna még megnézni, de erre sem kerülhetett már sor...

[Jóváhagyta: MikiCache, 2007.01.09 19:12]

MeSa 2006.11.09 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 2.64
Kecskemétről Csíkszeredára 4.
Thorozkói vár után vissza Tordára a bányát megnézni.
Megérte!
:-)
Hihetetlen élmény!
Nagyon tetszett!

Köszi: Sanyi

Szollo 2006.11.05 12:11 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.08
Nagyon szép. Legközelebb viszek ping-pong ütőt, lambdát, hálót...

kenau 2006.10.28 13:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 2.79
az utitarsak sajnos(?) a sobanya helyett a szakadekot valasztottak, igy nem jutottam be, csak a jelszoert mentem arra. de legkozelebb mar remelem le is jutok a banyaba...

Omlás 2006.10.22 08:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.03
1

Pupu 2006.10.22 08:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
Négy napra tervezett, de a zavartalan ügymenet jóvoltából három nap alatt befejezett Erdélyi túra, Omlás társaságában. Indulás Bp.-ről okt. 20.-án éjjel 2-kor, hazaérkezés 22.-én éjfélkor, autóztunk 1200 km-t. Végig jó időjárás, harmonikus, jó hangulatú túra. Megtalálások: Havasrekettyei vízesés, Vigyázó, Sebesvár, Kolozsvár, Székelykő, Toroczkay vár, Tordai sóbánya, Szkerisórai jégbarlang és Rozsda-szakadék.

Óriási élmény! Jártam már két nagyszerű sóbányában (Wieliczka, Lengyelország, Hallstatt, Ausztria), ez legalább olyan lenyűgöző, mint azok! Földbe (sóba) gyökerezett lábbal bámultunk. A visszhang-akna is egészen különleges. Magunkban voltunk, jól kiélvezhettük.

BiharyG 2006.09.23 09:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.82
Fantasztikus látvány, tériszonyosoknak különösen ajánlott :) Kár, hogy a fotók nem adják vissza a hihetetlen érzést. Köszönjük!

BiharyG + Zsuzsi

ps: a jelszó második felének meghatározása szerintem inkább "színes viacolorból kirakott két szó"...

Zsoland 2006.08.18 12:47 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.85
Egy szép Erdélyi kirándulás első megállója a tordai sóbánya. Rekkenő meleg kint, kellemes hideg bent, olyannyira, hogy már-már kabátot is lehetett volna venni. Szép természeti kincs, érdemes megnézni.

Timcsi 2006.08.14 22:19 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.67 súly: 2.82
Torockói hetünk egyetlen igazán esős napján - keresve sem találhattunk volna védettebb helyet :-)

kovajano 2006.08.07 10:44 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.97
fantasztikus hely ezt látni kell

Marlyn 2006.08.04 11:20 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.72
Rekkenő hőségben érkeztünk a sóbányához, és a belépőjegy megváltása után még nekiláttunk felöltözni, mivel a bányában 10-12 C a hőmérséklet. Felöltözve igen melegünk volt ezért sietve nekivágtunk. Ahogy átléptünk a bejáratot jelentő deszka-ajtón mintha egy hűtőszekrénybe érkeztünk volna meg.
Mivel idegenvezetés csak csoportok részére van, és semmi komolyabb ismertetőt nem találtok benn, érdemes a bejáratnál magyar nyelvű leírást vásárolni, azzal viszont nagyon jól lehet boldogulni.
A 16 visszhang termében (ez mindjárt az első terem a galériáról) szerencsénk volt, mivel egyedül számolgathattuk, hogy megvan-e a 16, de csak 12-ig jutottunk. A bánya többi termeit mindenki járja végig. A leírásból nagyjából úgyis kiderül mire számíthat, de élőben az igazi!

zsakar 2006.06.24 12:40 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.44
Voltunk egy évvel ezelőtt a sóbányában, most csak a láda kedvéért álltunk meg.

Evab 2006.06.21 11:10 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.46
Egészen elképesztő volt. Nem olvastam el a leírást (csak most az előbb :-))), ezért igazi nagy meglepetés volt az egész! Ráadásul a nagy teremben csak néhány villanykörte égett - mondták is a bejáratnál, hogy nincs rendesen világítás - így a "galéria" teljes sötétségben volt. De tapogatózva azért körbe tudtunk menni. Még soha nem voltam ilyen helyen, nagyon ajánlom mindenkinek! Ja, és persze az allergiám is rögtön elmúlt - sajnos, csak átmenetileg.

Crox 2006.06.05 10:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 2.15
A csíksomlyói búcsúról hazafelé ide is betértünk. Szép hely. Érdemes időt szakítani rá.

Helga09 2006.06.03 18:37 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.67 súly: 1.30
Kolozsvárról hazafele ezt sem hagyhattam ki. Sajnos nem sikerült lemenni a sóbányába, de legközelebb bepótolom. Az utánam érkezőknek egy kis segítség a bejutáshoz:
- a telefonszám +40-744837905 - re megváltozott
- jelenleg nyitva naponta 9,00 - 15,30-ig
- belépő felnőtteknek kb. 600 Ft, gyerekeknek ill. diákoknak fele

 
Bärlin 2005.11.01 14:54 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.21
A 2. Erdélyi láda és ez is virtuális lett, na sebaj, legközelebb egy igazit keresünk. Érzek valami szellemeset a jelszóban. Le nem mentünk, mert már hazafelé tartottunk és siettünk. A Parajdi bányában voltunk tavaly, az nagyon tetszett, biztos ez is olyan jó lehet, ezért a pontozás.

jiimbo 2005.10.06 15:12 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.25
Most jártam első alkalommal sóbányában. Mint mondják vannak nagyobbak, jobban kiépítettek is, de nekem így is nagyon tetszett!

DBotond 2005.10.03 15:54 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.50 súly: 1.70
Kicsit elfogult vagyok a parajdi sóbányával kapcsolatban, de ez is megér egy túrát.
Ajánlom mindenkinek.

Botond

szelt 2005.10.02 19:41 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.24
ok

Varhelyi 2005.08.11 17:18 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.09
Csak 4-ig volt nyitva úgyhogy másnap mentünk vissza. Nagyon nagy élmény a hatalmas csarnok a föld gyomrában, ha sikerül leküzdeni a tériszonyt.

dragunov 2005.08.01 19:35 - Egyéb
Érdekességként néhány kép a parajdiból.

dragunov

ui: közben megjelent egy parajdi láda is.

 
dragunov 2005.08.01 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.47
Egyhetes Erdélyi tartózkodásunkról hazafelé jövet útba ejtettük.
Voltunk a Parajdiban is, de ez jobban tetszett. Bár kicsit remegett a lábam, amikor körbesétáltunk a tárna tetején, a látvány lenyűgöző volt. A 16-szoros visszhang is király.
Köszönet érte.

dragunov

flektogon 2005.07.31 09:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.72
Ha már Tordán jártunk, megnéztük. A Manó azt mondta, hogy a zakopanei jobb. :)

Torda felé...Alagút
Torda 
vonós3as 2005.07.16 15:27 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.56
Tamás bátya nagyszerű javaslatára ejtettük útba. Hát cseppet sem bántuk meg, hihetetlen látvány, mondhatni elmerogyástani eset.
A rosszoskodást horrorfilm forgatással kezdtük a hosszú folyóson. Aztán megkóstoltuk a falat, majd a leányok jól megrángatták a sódarálót. A nagyteremhez érve még inkább be lettünk sózva. A kedves vendégek rémisztgetésére előkerült a gitár és a furulya. A gitár nem annyira produkálta magát, de a furulya, pijjegés, dobbantás elég kitartóan zengett. A méretek emberi ésszel nem igazán felfoghatóak. Még egyet sóvárogtunk a sóváraknál, majd bátorság próbát tettünk a körfolyosón. Miután Tamás több főkapcsolót is kipróbált, úgy döntöttük, hogy a dögkút mellett sietve távozunk. :-)
Kint annyira sokkolt a hőség, hogy elfelejtettük lefotózni a jelszót. Furamód Mediterrán Dániel még külön élvezte is napsütést.
A bánya után megnéztük a hasadékot is, ahol sikeresen megúsztuk a belépőt. Elszöktünk a jegyszedő bácsi elől, és bosszúból a jegyszedőházban jól megaludtunk. No, de ez már egy másik történet...

Köszönjük az invitálás!
Mari, Vera, Dani, Balázs és Tamás

[Jóváhagyta: MikiCache, 2005.08.26 14:52]

Álljatok oda!Alien
Hórukk!Szent Habakukk!
KoncertBárcsak én is tudnék ilyet építeni! (Sóvárnál sóvárgók)
A csapat a fotós nélkül :-)Há-há-háá!
He-he-hee!Lámpion
lacc 2005.07.14 20:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.26
Ildike, Ildi és Laci

Fűkocka 2005.07.12 09:36 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.88
Most megnézzük [wapon beküldött szöveg]
bemenet előtt logoltunk, majd töviről-hegyire bejártuk a bányarendszert.

tegnap este torda mellett találtunk megfelelő szálláshelyet. este is és egész éjjel ömlőtt az eső. itt már hallottunk az árvizekről és láttuk is.
hazafelé autózva ismét megálltunk egy-egy történelmi, geológiai emléknél...

Zsu. 2005.07.12 09:30 - Megtaláltam
Mikulással

Mikulás 2005.07.12 09:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.84
Felhőszakadás éjszaka a Torda melletti szállásunkon, esős reggelre ébredtünk. Na, akkor a Székely-kő meg a Torockói vár most kimarad. Ezokat nem szabad rossz időben "elpazarolni". Relatív közel van, majd visszajövünk... :)
De jól tettük, hogy nem csak a virtuális jelszóért jöttünk ide! A sóbánya szenzációs élményt nyújtott. Bejártuk minden zugát, amennyire lehetett. Csak ajánlani tudjuk. Néhány fotót sikerült készítenünk. Azért nem könnyű...

Zsu + Mikulás

 
Silvius 2005.06.27 11:05 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.38
Itt fáztam meg jó alaposan, ugyanis ki gondolta volna, hogy bent olyan hideg van. Nagyon tetszett a visssszzzhangngngnggggg, meg a hatalmas termek, kevésbé az, hogy néhányan odapisilnek, ahová nem lenne szabad. Talán ki lehetne itt alakítani egy-két WC-t, hisz sokan egész napokat töltenek a kiváló levegőbem, gyógyulás céljából. Amikor az ember kiér a melegbe, az elég sokkoló tud lenni.

DEZSECsapat 2005.06.19 10:30 - Megtaláltamkörnyezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 2.54
Elképesztő hely, a Parajdi sóbányához képest is. A harang alakú kürtő lenyűgöző méretű, hihetetlen, hogy emberek kézi szerszámokkal vájták ki. Meghallgattuk a tizenhatszoros visszhangot is! Torockóról ruccantunk át megnézni ezt a csodát.

hugeakos 2005.05.19 10:30 - Nem találtam meg
Nagyon csodallatos a banya, terepgyakorlaton voltunk es elmentunk vagy otvenen. Oltari elmeny volt. A jelszo is megvan de valamiert nem fogadta el, vagy lehet en nem csinaltam valamit jol. Kerlek segitsetek, vagy mondjatok el mi a csel ennek a jelszonak a beirasaban. Koszi

[Elutasította: MikiCache, 2005.05.30 19:08]

papesz 2005.04.13 10:23 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.85
Konferencián voltam Kolozsváron és ide is elvittek kirándulás címén. Őszintén szólva, csak jóval ezután derült ki számomra, hogy egy virtuális láda is leledzik a mélyben. Mindenesetre a sóbánya szerintem lélegzetelállító, teljesen biztos, hogy fogok még erre járni. Két dolog nyűgözött le igazán: a nagy fejtés-terem és a nagyobb, szögletes keresztmetszetű járatok falain a (vezetőnk magyarázata szerint) légáramlás által keletkezett hullámfodrok a sófalon. Lepetéztem volna, ha tudtam volna. Gyönyörű.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2005.04.27 20:06]

Xizan 2005.02.03 11:30 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 1 web: 4.5 átlag: 3.50 súly: 2.70
Még tavasszal voltunk, ládáról akkor még szó sem volt. Majd szkennelek képeket.

freddy 2005.02.02 15:09 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.04
Várfalváról sikerült nagynehezen eljutnom ide. Nem volt egyszerű :) Várfalva után felvett egy Golfos aki épp Tordára ment. Magyarul persze nem beszélt :) Szép Golf volt, de csak sikerült összetörni... Az egyik faluban szépen leparkolt az út mellé, majd valamiért meg akart fordulni. Csupán egy lépést hagyott ki a manus, nem nézett hátra :)) Puff, csatt... Stoppolhattam újból... Igaz kicsit félve :) Jól meg kell nézni milyen sofőr mellé ül be az ember :) Pár száz méter után felvett egy furgon. El is vitt Tordáig, én meg remegtem egész úton, hogy ez mikor törik össze :) Nohát, a napszemüvegemet meg elhagytam. Ehh... Mi jöhet még? Hát persze... Nagy nehezen a délelőtti túra miatt fájó sarkaimmal elbotorkáltam a sóbányáig. Itt nem nagyon értik a magyart. De a zalc-ot csak megértették :)
Szóval, a következő trauma: délben bezárt a sóbánya. Áááááá...
A sarkaimnak ugyan jó hír volt ez... De nekem nem!
Kidöcögtem a főútig. A vonatot lekéstem, viszont kolozsvárit még elérhettem. Még ki se értem a városból, mikor felvett egy kis puttonyos autó. Azok mindig felvesznek... :) Ő se beszélt semmi értelmezhető nyelvet, de a Kluzs szót megértette :)
Ez az út is viccesre sikerült. csupán kétszer kaptak el a rendőrök gyorshajtásért. Ráadásul ugyanabban a faluban :)) Na de a mai legnagyobb megrázkódtatás még hátra volt!!! Úgy történt, hogy én éheztem. Bementem egy hamburgerezőbe (persze, miután sikerült pénzt váltanom kissé átverés szagú árfolyamon), kértem egy hamburgert. Kaptam is egy hamburgert :) Nade amikor a vasútállomáson kértem egy hamburgert, mi adtak??? Hotdogot!!! Áááááááááááá... Ez már sok volt :) Vagy lehet, hogy az a kolozsvári hamburger?
Végül, felültem a szép IC-re, amivel szintén röpke 5 óra alatt Temesváron voltam.
Ja, Nagyváradtól egészen Aradig volt Vodafone térerő :)

Nyitva tartásEb mindenütt
Zazi és a Lányok 2004.10.24 15:46 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 4 web: 3 átlag: 3.50 súly: 3.29
Átutazóban érintettük ezt a pontot, megnézni nem volt lehetőségünk, mert zárva volt, de meg fogjuk tenni biztosan...

Csapattagok:
Viri, és Zazy

(Megjegyzés: A megtaláló neve pirossal)

K.L. 2004.10.03 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.50
Most nem volt időnk bemenni, majd legközelebb.

agluma 2004.10.02 13:40 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.41
nagyon szép volt, köszönjük az ötletet

GeoSkac 2004.09.17 00:00 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.56
Ha erre jártok mindenképpen nézzetek be, de akár csak ezért érdemes kilátogatni.

GPS Borisz 2004.09.16 10:00 - Megtaláltamkörnyezet: 4 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 1.85
ÉLETEM ELSŐ "SZŰZ" LÁDÁJA.

Csuhás 2004.08.21 23:00 - Egyéb
Ez a hely nem szerepelt eredeti terveink között, de Icsi Anyukája ügyesen keverte a sors lapjait, nem hagyhatta, hogy egy ilyen csudavilágról lemaradjunk, s utánunk telefonált: meg kell néznünk, élmény lesz, higyjünk "öreg Fejének" :o) ...és mi hittünk, s nem csalódtunk... illetve igen, de jóka irányba :o) Émelyítő érzés a sótól márványmintás falak között bolyongani, a sokemeletes sómélységbe letekinteni, a XIX. századi technika nagyszerűségét csodálni; s kalapot emelni eleink előtt, hogy a kor eszközeivel micsoda monumentális munkát vállaltak a föld mélyében... Hazatérve értesültünk csak arról, hogy éppen aznap lett kereshető ez a ládika, amelyen ott jártunk mi is. Mikicahenek köszönjük a "megtaláltam" lehetőségét, de nem éreznénk fairnek a többiekkel szemben... majd ha legközelebb arra járunk (talán októberben), becsülettel levadásszuk, s belogoljuk a zsákmányt, ahogy azt ildomos. Szerintük nem etikus megtaláltamot logolni csak azért mert jártunk egy leendö ládika helyén. Imi úgyis eltökélte, hogy rendszeres látogatói leszünk e jótékony helynek, a hörghurut talán így rövid pórázra kerül majd.

Imelda, Csuhás

A végtelennek tünő alagútItt már sóban
Ivek, rétegek, formák...Lóerőgép :-)))
Ott alul apró emberek..Sócseppkő (kicsi)
Sócseppkő (közepes)Sócseppkő (nagy)
Sóból van a lépcső.. (Szinte..).. meg a korlátja


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.