FAQ
1084. Brassó, Kronstadt, Brasov (GCBras)

Régen

Régen

Városháza

Városháza

Fekete Templom

Fekete Templom

Nincs tériszonya

Nincs tériszonya

Benéznek a Havasok

Benéznek a Havasok

Jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal? Igeen!

Jellemző-e GPS-t valószínűleg zavaró sűrű erdő, magas sziklafal? Igeen!

Ropi utca

Ropi utca

Helikopterről...

Helikopterről...

...valahogy így nézhet ki

...valahogy így nézhet ki

Városfal-részlet

Városfal-részlet
Szélesség N 45° 38,053'
Hosszúság E 25° 35,578'
Magasság: 953 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.08.10 14:00
Megjelenés időpontja: 2004.10.16 23:30
Utolsó lényeges változás: 2021.08.18 18:16
Rejtés típusa: Multi geoláda (3V)
Elrejtők: Barbárka, Mudman, Szilvi, Botond
Ládagazda: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.5
Megtalálások száma: 119 + 1 sikertelen + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente


1.: N45°38,467 E25°35,248
Falba vésett szöveg utáni monogram 2 betű
2.: N45°38,356 E25°35,332
A szobor talapzatán lévő név első három betűje.
3.: N45°38,053 E25°35,578
"Titi" alatti név

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)


Kedves Keresők!
Két, hegycsúcsra telepített erdélyi ládánk után ezúttal egy háromállomásos városi sétára invitálunk Benneteket Erdélybe. Rendhagyó sétára - hisz részben lebegve teheted meg -, egy rendhagyó városba. Egy városba, amelynek minden utcájába benéznek a havasok. Egy városba, melyben évszázadokon keresztül békésen élt együtt magyar, szász és román. Egy városba, amelyet bár óriássá duzzasztott a szocialista iparosítás, mégis megőrizte történelmi levegőjét, és ahol a lakótelepekre még bejárnak a havasból a medvék a szemét között kurkászni. Brassóba szól a meghívótok.

Nem célunk, hisz lehetetlen is volna, Brassó minden szépségét és érdekességét bemutatni ezzel a multiládával. Három célpontot választottunk ki: egy kötelezőt, egy kevéssé ismertet és egyet, mely különös látószögből enged rátekintést a városra. Nagyon reméljük, hogy e három pont meglátogatása után kedvet kapsz majd a város nevezetes és rejtett szépségeinek felfedezéséhez, és a környező vadregényes hegycsúcsok meghódításához.

Sétánkat kezdjük a Belvárosban!
Hallottad már azt a mondást, hogy "nem az iskolának, hanem az életnek tanulsz"? Tudod kitől származik? A brassói Johannes Honterustól, az erdélyi reformáció jeles alakjától, akire e gyerekbarát iskolafelfogása miatt bizony ferde szemmel néztek akkoriban a nagy professzorok. Iskolát és ebben könyvtárat alapított (mai napig megvan mindkettő). Hírnevét az 1539-ben alapított nyomdája alapozta meg. Legnagyobb hatású munkája a reformációról szóló Reformationsbüchlein, amelyben lefektette az evangélikus hitvallás alapjait és amelynek nagy szerepe volt abban, hogy Brassó lakossága, illetve az erdélyi szászság áttért az evangélikus hitre. Korabeli emlékírók szerint az első magyar iskola létesítését még Honterus rendelte el, 1547-ben.
Keressük hát meg, hol áll a diákbarát pedagógus szobra, hol áll az iskola bejárata fölött a felirat: "Non Scholae Sed Vitae". Ha követed a GPS-en az 1. ponthoz  N 45° 38,467' E 25° 35,248' 597 m [GCBras-1] mutató nyilacskát, a keskeny utcák közül hirtelen egy méltóságteljes óriás magasodik föléd: A Fekete Templom. Az 1477-ben felhúzott nagytemplom, a gótikus építészet eme legkeletibb alkotása 1698-ban leégett, közismert nevét ekkor megfeketedett falairól kapta. Legendás keleti szőnyeg-gyűjteményén kívül ismét megcsodálhatók a késő gótika e legjelentősebb alkotásának kecses kőcsipkéi, német kőfaragók a közelmúltban fejezték be a templom restaurálását. Ennek során sok szobrot, kőcsipkét újra ki kellett faragni, mert a savas eső egészen szétmarta azokat. Ha megtaláltuk a bölcs Honterus szobrát és a régi gimnázium épületét (melynek jeles diákjai voltak Károli Gáspár és Bakfark Bálint), kerüljünk egyet az égbetörő csúcsívek körül és kutassuk fel az első jelszórészletet. A főbejárattól balra indulva keresd a templom falának köveibe vésett szöveget. Az itt található monogram betűit (2db) jegyezd fel: ez az első részlet.

A 2. koordináta  N 45° 38,356' E 25° 35,332' 596 m [GCBras-2] a Cérna utcához vezet. Mókás neve persze nem lett volna elegendő, hogy ezt az utcát kívánjuk megmutatni Nektek. De itt a név tényleg kötelez: a cérna utca ugyanis tényleg cérnavékony. Európa legkeskenyebb utcájának mondják, még a legszélesebb részén is eléred egyszerre mindkét oldalát kinyújtott karral. Mint Brassó belvárosában minden utcát, a Cérnát is csupa hangulatos régi ház övezi. Kevés ilyen gyönyörű épen megmaradt régi városmagot találni a világon.

Ha már eluntátok az oda-vissza mászkálást a Cérnácskán, ideje felkerekedni a 3. pont  N 45° 38,053' E 25° 35,578' 953 m [GCBras-3] megkeresésére. Ezt mindenképpen nappal érdemes megtenni, hiszen a célpont a belváros fölé magasodó Cenk-hegy, a cél pedig a kilátás. A Cenkre feljuthatsz gyalog vagy felvonóval. Nem lustaságból, de az utóbbit nagyon ajánljuk. Az ára barátságos (párszáz forint), az élmény pedig, ahogy kicsivé zsugorodik alattad a város és kitágul a panoráma a környező hegyekre, felejthetetlen. Odafenn aztán lesz idő és hely a hosszas bámészkodásra.
A felvonó megállójától jobbra induló ösvényen az elpusztult brassói magyar emlékek egyikéhez, az Árpád-szoborhoz kalauzol a 3. koordináta. A közhiedelemmel ellentétben, a cenk-tetői "Árpád-szobor" nem a honfoglalók vezérét örökítette meg, hanem egy honfoglalás-kori közvitézt. A harcos balját egy pajzson nyugtatta, melyen Magyarország címerét munkálta meg a művész, jobbjában leeresztve egy kardot markolt. A talapzaton ez állt: 896-1896. A szobor nem azért került a Cenk-tetőre, mintha Árpád hadai erre is jártak volna, hanem, hogy jelölje az ország legdélkeletibb pontját. Hasonló emlékműveket avattak egyébként a millennium évében Dévényben (az ország észak-nyugati határszélén), Zimonyban (a szerb határ közelében), Munkácson, Pannonhalmán s a Csepel-szigeten. Az emlékmű szoboralakját 1913-ban egy szélvihar döntötte le, talapzatát az impériumváltást követően semmisítették meg. A szobor megmentett bronzfejét jelenleg a brassói evangélikus egyház őrzi.
Az egykori szobor megmaradt alapzatán, a mellvéd egyik oldalán négy keresztnév áll keretben. A Titi alatti név a jelszó harmadik része.

A szobor egykori helye alatt kilátóteraszt találunk. Mögötte természetes barlang nyílik, melyben egykor vendéglő működött. Itt aztán lábaid előtt fekszik Barcaság központja, az átjáróház Havasalföld és Erdély között, a szászság elhagyott városa, az erdélyi művelődéstörténet egyik fővárosa: Brassó, Kronstadt, Brasov.
A magyar királyok által rendre és következetesen megerősített kiváltságok következtében Brassó Erdély leggazdagabb kereskedővárosa, ugyanakkor a helyi mesterembereknek köszönhetően az egyik legfejlettebb kézműiparral rendelkező központja volt. A szabad kereskedelem oltalma alatt jelentős jövedelme és virágzó kapcsolatai voltak a városnak. A havasalföldi vagy moldvai vajdák éppúgy a kedvében jártak a brassói tanácsnak, mint az erdélyi fejedelmek. Gazdag kereskedelmi és kézműipari tevékenysége esélyt jelentett a közművelődési intézmények fejlődésének: a reformáció utáni időktől folyamatosan Brassó volt az erdélyi szellemiség egyik fontos bástyája.
Története a XIII. század elejéig nyúlik vissza, amikor a német lovagokkal érkezett német telepesek megalapították Brassót, Bertalant és Coronát (utóbbit a mai Fekete templom körül). Corona egy szűk völgybe, földművelésre teljesen alkalmatlan helyre épült, így ez a település kezdettől városi jellegű lehetett, iparosok és kereskedők lakhatták. Bertalan és Óbrassó lakói ezzel szemben főleg földművelők voltak. Az utóbbi kis településből és környékéből nőtt ki idővel Brassó magyarok lakta városnegyede, a Bolonya (Blumana, Blumenau). A Coronától délre jött létre a zömmel románok - kereskedők és fuvarosok - lakta Bolgárszeg (Scheii Brasovului, Obere Vorstadt), különálló település, mely máig megőrizte sajátosságát: kör alakú főterén van a templom, s ide torkollnak minden irányból a szűk, kanyargós utcák, mint bármelyik hegyvidéki településen Erdélyben. Észak felé pedig összefüggő városnegyeddé lett a szász földművelők lakta Óbrassó (Brasovvechi, Altstadt).
Az így kialakult várost - a Belvárost és három külvárosát - a szászok a központi Corona nevéről Kronstadtnak kezdték nevezni, a magyarok és románok pedig; alighanem azért, mert a kezdeti időkben az egész Barcaság közigazgatási központja egy Szent Márton-hegyi (tehát óbrassói) épületben volt, Brassónak (Brasov).
A Cenkről letekintve balról jobbra látjuk az egykori Bolgárszeget, Coronát és Óbrassót.

Az utóbbi évszázad politikai változásai gyökeresen megváltoztatták a háromnemzetiségű Brassó népességi viszonyait is. Míg a XX. század elején a 40 ezres lélekszámú városban a három nemzetiség (a magyar, a szász és a román) részaránya egyaránt harminc százalék körül mozgott, a XXI. század elejére a 350 ezres nagyvárosból a szászok csaknem teljesen eltűntek (kivándoroltak Németországba), a magyarok 24 ezerre csappant létszámukkal pedig a lakosság már-már elenyésző töredékét alkotják.

A Cenkről remek kilátás nyílik nemcsak a városra, de a környező hegyekre: a Keresztényhavasra, a Schuler-ra, a Nagy-Kő-havasra. Csupa csalogató túracélpont. Ne nagyon állj ellen a hívogató csúcsoknak, egynapos túrával elérhető mindegyikük és nem fogod megbánni, hogy nekiindultál.

Jó városnézést, szép kirándulóidőt kívánunk:
Mudman és Barbárka

Hasznos koordináták:

 N 45° 38,358' E 25° 35,613' [GCBras+sorozo]

 N 45° 38,638' E 25° 35,816' [GCBras+etterem]

 N 45° 38,342' E 25° 35,565' [GCBras+ivokut]

 N 45° 38,585' E 25° 37,902' [GCBras+piac]

 N 45° 38,487' E 25° 35,291' [GCBras+turabolt1]

 N 45° 38,604' E 25° 35,568' [GCBras+turabolt2]

 N 45° 38,829' E 25° 35,806' [GCBras+temeto]

Ládatörténet:
2019. június 3. A láda régóta beteg, a ládagazda már nem aktív (vagy nem látszik javítási szándék), a ládaoldal nincs aktualizálva, ezért adoptálhatóvá teszem. [Admin(Fazék)]
Állapot: kereshető

KRW értékelés (79 db): környezet: 4.69 rejtés: 4.10 web: 4.49 átlag: 4.42

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


S13 2022.11.26 15:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

carmin 2022.09.24 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést.
[g:hu+ 2.9.12]

Jó régen voltam Brassóban, van már vagy 20 éve. Azóta sokat szépült a város.

IMG_1470IMG_1471
IMG_1473IMG_1488
IMG_1489IMG_1493
IMG_1495IMG_1497
IMG_1512IMG_1517
IMG_1536IMG_1537
IMG_1544IMG_1549
IMG_1553IMG_1561
IMG_1573IMG_1586
IMG_1592IMG_1584
kobcikrajci 2022.08.23 08:55 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

-1-2
-3-4
 
nmárti 2022.04.15 18:03 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.62
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. A város maga nagyon tetszett, bár a felvonó már ötkor bezár. Hangulatos utcák, terek, szép épületek. Felmásztunk a fehér toronyba a rengeteg lépcsőn , szépek voltak a havas hegyek a távolban. [Geoládák v3.12.7]

szabokarnyka 2022.02.20 14:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Szabo Judit 2022.02.20 14:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

koviturazik 2021.11.07 14:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

tapiapi 2021.08.16 23:59 - Egyéb
Hurrá, a láda hosszú idő után meggyógyult. Köszönöm a gondoskodást invictus3 játékostársunknak! [tapiapi, ládadoki]

Invictus3 2021.08.13 11:55 - Megtaláltam
Megvan, köszi!
Erdélybe jöttünk a családhoz, ekkor ütött szöget a fejemben, hogy miért is ne gyógyítanám meg ezt a ládát, úgyis jövünk Brassóba. Hétfőn fel is kerekedtünk unokatestvéremmel, Robival. Az első pontot megtaláltuk könnyedén, olvasható módon van a falba vésve. Itt tehát nem volt szükséges a pótlás, a második pontnál viszont már annál inkább. A hangulatos, szűk utcán többször végigsétáltunk, de nem jött az ihlet, mi lenne az ideális jelszóhordozó. Továbbálltunk, hogy felkabinozzunk a Cenkre, de hétfő lévén, a kabin karbantartás miatt nem járt. Így hirtelen előkaptuk a már elvetett ötletünk, és egy gyors mekizés után elvonatoztunk Sinaiára, dolgunkvégezetlenül.
Pénteken az egész családdal jöttünk már be Brassóba, és egyből a kabinnál kezdtünk. Kb. fél óra várakozás után be is szállhattunk, fent a betűknél fotózkodtunk, majd felmentünk a harmadik ponthoz. A logokkal ellentétben ezt is megtaláltuk, nincs legraffitizve, kis nézelődés után meglelhető, és vésett felirat lévén sokkal időtállóbb, mint egy lötyögő információs tábla felirata, így ezt a pontot se cseréltük. A fotózáshoz még annyi, hogy nem érdemes a BRASOV feliratnál tolongani, innen fentről többet is lehet látni, és kevesebben is vannak :)
Lekabinoztunk, majd ismét a Cérna utca került a középpontba, végigjártuk ismét többször, végül a Cenk felőli végén a szobor talapzatát választottuk ideális jelszóhordozónak.
Ezután a Fekete templomba is bementünk, megéri! Az impozáns templomba a belépő néhány lej, fotózni szabad, mindenhol vannak magyar feliratok, érdemes eltölteni bent egy fél órát.
Hazafelé még végigsétáltunk a főutcán, majd hazamentünk Sepsiszentgyörgyre.
Összességében nekem ez egy nagyon emlékezetes láda lesz, egyrészt mert Brassó egy gyönyörű város, és nagyon rég jártam itt utoljára; másrészről mert jó érzés volt egy régóta beteg láda ismételten kereshetővé tétele :)

Pomisa 2020.10.19 19:06 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 2 átlag: 3.00 súly: 4.21
Most nézegettem a 2014-es képeket és ekkor vettem észre, hogy ezt a multit elfelejtettem bejelenteni. Mi akkor elég nehezen találtuk meg a jelszórészeket. Fent a hegyen meg sietni kellet, hogy ne esteledjen ránk mert a helyiek mondták, hogy sötétedés után medvék szoktak erre lenni. Szerencsére az utolsó libegővel még leértünk.
Köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.4]

Kimberli1 + Imi30 2019.08.18 19:00 - Megtaláltam
Köszönjük! picuresnagyur logja alapján megtalálható és logolható :)

picuresnagyur 2019.06.22 09:51 - Megtaláltam
Köszönöm. Segítségül másoknak.
Az 1. pont kis keresés után meg is lett (templom oldalsó falán - szembeállva a baloldalt értve ezalatt - kis emléktábla féle egymásra döntött két betűje a monogram, . A 2. pont tábláját leszerelték, de a felső kijáratnál lévő XX. századi évszamos kis tábla 1., 2., 4. számjegyét összeadva is meghatározható az érték. Az utolsó pont pedig egy négybetűs női név.
Nagyon szép város Brassó. A temlpomba 10 lej a felnőtt belépő (fotózni tilos), a Takácsok tornya 7 lej. A fekete és fehér torony zárva, de a kilátás miatt érdemes felmenni.

DSCN1682DSCN1672
DSCN1664DSCN1626
DSCN1616DSCN1704
DSCN1692DSCN1580
DSCN1610DSCN1650
DSCN1640DSCN1743
DSCN1702DSCN1646
DSCN1752DSCN1680
DSCN1633DSCN1736
DSCN1596DSCN1710
DSCN1631 
Csizmások 2019.01.11 17:52 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


Snipermaster 2018.11.01 23:59 - Megtaláltam
Az első pontnál még megtaláltam a (vélt) jelszó részletet, a többinél viszont nem lehet leolvasni, ahogy azt többen is írták előttem.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2018.12.07 20:48]

20181101_16433320181101_110008
20181101_11120520181101_131419
Ákibard 2018.10.05 15:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.33 súly: 3.38
Október 4-8 között Brassóban töltöttem el az időt. Egy vasúti kocsit kísértem Romániába, utasokkal Marosvásárhelyig, onnan üresen Brassóig hoztak el a CFR-esek. Az oda-és visszaút közötti szabadidőmet Brassóban. Bukarestben, és Sinaia hegycsúcsainál töltöttem.
A láda:
A megtalálás élményét Strombus nagyjából összefoglalja. Nem okozott meglepetést a láda, előre olvastam a logját. Ennek ellenére a Brassói 3 napos szabadidőm során felkerestem a pontjait, már csak azért is, mert a felvonó (Telecabina) és a Brasov felirat érdekelt.
A Felvonóhoz könnyű odajutni, kellemes kis erdős rész veszi körül. Az utazás rövid, de a kilátás megéri. Az út végén angolul útbaigazított minket a kabin kezelőszemélyzete. A Brasov feliratot csak hátulról lehet megnézni, illetve egy pici kiszögellésen oldalról, de ott rengetegen voltak... A felirattól nincs messze a csúcs, ahol szintén nem kevés ember volt. Itt próbáltam megkeresni a szükséges keresztnevet. Azonban a feliratok harmadát a természet, másik harmadát a pihenő emberek foglalták el. A harmadik harmad grafittis volt. Kb lehetetlen küldetés volt megkeresni, de azért küzdöttem.
A kis utcácska valóban érdekes, egy olyan pont ahová GC nélkül nem jöttem volna el. Magam sem tudom, mit kellett volna leolvasni, de az előre jelzett kudarc miatt már nem is erőlködtem annyira.
A templomnál találtam egy feliratot, de az nem véset volt. Amúgy a templom melletti rész éppen munkaterület.
Tényleg elég vegyes ez a láda így, inkább feledhető emlék. Nem mondom, hogy szüntessük meg, de talán egy felújítás ráférne.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2018.11.30 21:28]

Ezt a kocsit hoztam Brassóba :)
spanyesz 2018.08.10 14:04 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.33 súly: 3.14
Megtaláltuk, köszönjük!

Petrav 2018.08.10 14:04 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.33 súly: 3.14
Megtaláltuk, köszönjük!

Szőkekapitány 2018.08.04 14:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést

monic1006 2018.08.01 15:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.63
A XXVII., Feketehalmon rendezett EKE Vándortábor második túranapján kicsit lazábbra vettük a figurát és buszos, honismereti túrán vettünk részt Brassóban.
Egyáltalán nem bántuk meg, hogy ezen a napon nem húztunk bakancsot - ehhez nagy mértékben hozzájárult az is, hogy a túravezetőink jobban ismerték a várost, mint a saját tenyerüket.
Sok magyar vonatkozású helyet felkerestünk, Telecabina-val felmentünk a Cenkre, ahonnan gyönyörű látvány tárult elénk a városra, megnéztük az óvárost, a Fekete templomot és az Árpád szobor fejét a magyar evangélikus egyház brassói központi hivatalának udvarában is megtekinthettük, csodás élményekkel gazdagodtunk, de vissza kell még térjünk ide, mert a Cérna utcán nem volt időnk végigmenni :D
Köszönjük a rejtést!

szsoutdoor 2018.08.01 15:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.63
A XXVII. EKE Vándortábor második túranapján honismereti túrán vettünk részt, úticélunk Brassó volt. Már tavaly, mikor megtudtuk, hogy az idei Vándortábort a brassóiak szervezik, elhatároztuk, hogy az egyik túránk Brassóba fog vezetni. Érdemes volt felkeresni a várost, remek túravezetőnk volt, sok érdekességet láttunk és tudtunk meg. Szerencsénk volt látni az Árpád-szobor fejét is. A pontokat mi fordított sorrendbe kerestük fel, a jelszórészletek meglettek hamar, de a Cérna utcai táblák minket is megzavartak kicsit. Köszönjük a rejtést

banyóka 2018.07.28 17:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 3.90
A Cenk-hegy volt a kedvencünk, bár nem volt egyszerű megtalálni a feliratot, az alapzaton többen is ültek. Itthon derült ki hogy valami nem stimmel a jelszóval. Köszönjük a segítséget PetraSpanyinak. Az első jelszórészletet olvastuk le rosszul .

Csóka család 2018.07.06 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.09
Köszönjük a rejtést!
Brassó szép, sok a látnivaló, szinte futottunk egyiktől a másikhoz. A bemutatott helyek is látványosak, de még annyi minden van ott, amit érdemes felkeresni.
A Cenk sajnos elég elhanyagolt. A Cérnácskánál gondosan kell kiválasztani a táblát, a templom kövein pedig valós szöveget és nem "graffitit" kell keresni.

Strombus 2018.05.22 07:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.33 súly: 4.48
A jelszót egy játékostárstól kértem el.

Gyönyörű város, jó stílusban megírt ismertető, pocsék, elhanyagolt "rejtés", az "erre jártam, utólag (!) eszembe jutott, hogy akár ládát is rejthettem volna és ezért karosszékből megteszem" szomorú esete. :-(

Az eredetileg is rossz koncepció szerint kialakított multi az elmúlt 14 évben erősen amortizálódott, így sorra jelszó nélküli megtalálások vagy feltételezhetően fiktív logok születnek. Bekapcsolom a villáskulcsot, de nem igazán látom értelmét a javításnak, mert ez a láda akkor sem lesz sokkal jobb, a helyhez méltóbb, ha valamelyik jószándékú kessertárs új jelszóhordozókat keres az eredeti, ma már inaktív rejtő által önkényesen kiválasztott három helyszínen. Ennek a ládának inkább a Game Overben a helye, aztán rejtsen jobbat aki tud és akar - nemcsak rejteni, hanem karbantartani is!

Azért leírom a mi küzdelmeinket, bár az, hogy háromból két pontnál vallottunk kudarcot, részben a mi hibánk is, de a ládaoldal és az előző logok olvasása nem igazán motivált ennél hosszasabb küzdelemre és sajnos lehetőségünk sem volt rá.
1. pont: Fekete templom. Sajnos már sötétben értünk ide, pontosabban a keresés közben egészen ránk sötétedett. "A főbejárattól balra indulva keresd a templom falának köveibe vésett szöveget. Az itt található monogram betűit (2db) jegyezd fel" Balra indulva? Mi az, hogy balra? Milyen magasan, milyen távolságra? Az 1-es terepnehézséghez jóval szájbarágósabb segítséget várna az ember, ráadásul egy olyan helyen, ahol az épületek között a koordináták is ugrálnak. Nem sikerült megtalálnunk.
2. pont: Cérna utca. Na, itt Péter60 valamit félreolvasott így nem találtuk a megfelő számokat (van három tábla is, mindegyiken számok is), de másnap reggel visszarohantam és akkor már meglett a helyes leolvasnivaló.
3. pont: Hajnali hatkor indultam, hogy továbbutazásunk előtt ezt a pontot becserkésszem. Szerencsére a városnak azon az oldalán, a hegy lábánál volt a szállásunk. Közelinek, bár égbeszökőnek tűnt a cél. Valójában 400 m szintkülönbség és 3.5 km volt a táv a csúcsig (így a fejlécből hiányzó távolságadat kb. 5000 m), ahol egy összegrafitizett, réges rég szobrát vesztett, ittfelejtett mellvéd és az ígért panoráma fogadott. Igaz a panoráma már kicsit arrébbról, mert ezt a környéket már eléggé benőtték a fák az elmúlt 14 év során. De hát ezt a rejtő nem tudhatja, hisz sosem jár erre. Nem kaphatnánk a régi szoborról legalább egy képet?
A mellvéden találtam Titi vésést, de nem volt keretben és csak egy szám volt alatta, így tudtam, ez nem a helyes. Találtam bekeretezett neveket is, de azok között nem volt Titi. A szükséges feliratot talán festékfirka takarja. :-( Végül feladtam és egy másik ösvényen, egy szerpentínesebben lerohantam, így a 132 cm széles Cérna "utca" ismételt érintésével 8-ra vissza is értem a szálláshelyre és kisebb lecseszéssel és a kapkodós pakolás miatt egy tárgyam ottfelejtésével megúsztam. A Fekete templom falának nappali megtekintésére sajnos már nem volt idő. :-( Bent szerencsére már pár évvel ezelőtt láttam. Nyitva sajnos csak reggel 10-től, ha jól emlékszem, 17 óráig van.

A felsorolt "hasznos koordináták" között biztosan sokak segítségére van a két túrabolté, de talán még hasznosabb lenne a Cenk-hegyre vivő felvonóé - az üzemidővel és árral együtt.

Cenk-hegy felirattal GCBrasCenk-hegy lábánál szépségek
2018 05 21 Brassó Városfal bástyávalCérna utca GCBras-2
Egy régi kapu2018 05 21 Brassó egy belső udvar a Fehér-torony felé menet
2018 05 21 Brassó este a Fehér-toronynálFekete templom egyik kapuja (2007)
Brasso főtér - 2007-es képemFőtér és Fekete templom a Cenk-hegyről GCBras-3
Brassó Főtér a Cenk-hegyről GCBras 
Péter60 2018.05.21 19:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 1 web: 3.5 átlag: 3.17 súly: 4.48
Strombus mindent leírt, így kár a gőzért, jöjjön valaki új, lelkes, aki törődik is a dologgal.

emmerwald 2018.03.31 19:30 - Megtaláltam
Minden pont könnyen meglett. Köszönjük!

DSCN7488DSCN7504
DSCN7509DSCN7540

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (131 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]