geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1101. Bodrogkeresztúri kétputtonyos (GCBoKe)

A község címere

A község címere

A római katolikus templom

A római katolikus templom

A református templom

A református templom

A görög katolikus templom

A görög katolikus templom

A Rákóczi-ház

A Rákóczi-ház

A Dereszla pincészet

A Dereszla pincészet

A Bodrogzug

A Bodrogzug

Nyári tőzike (Leucojum aestivum)

Nyári tőzike (Leucojum aestivum)

Haris (Crex crex)

Haris (Crex crex)

Hát ez bizony szivacs! :)

Hát ez bizony szivacs! :)
Szélesség N 48° 9,987'
Hosszúság E 21° 21,619'
Magasság: 156 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2004.11.30 00:00
Megjelenés időpontja: 2004.12.05 19:49
Utolsó lényeges változás: 2020.08.28 14:57
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: The Goonies
Ládagazda: guess.who
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.5
Megtalálások száma: 489 + 1 sikertelen + 16 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


[WAP: kétpontos minimulti. A jelszó részei:
1. pont: N48° 09.809' E21° 21.769', 118 m, a sírfelirat 3. sorának középső szavának első 7 betűje(az utolsó: t!), majd a gótikus ablakok száma,
A templom felújítása alatti időben a virtuális pont jelszórészleteit ideiglenesen egy itt készült fotót tartalmazó maillel lehet megszerezni.
2. pont: N48° 09.9869' E21° 21.6189', 156 m, mikroláda a kerítés tövében, beton alatt, kővel takarva]

A tokaj-hegyaljai borvidéket bemutató ládasorozatunk első ládája egy kétpontos minimulti, mely egyben az első saját ládánk is.
Kérjük, hogy a jelszót jól őrizzétek meg, a ládasorozat többi tagjához hasonlóan!

A láda:
Kétállomásos minimultival igyekszünk megmutatni a falu néhány érdekességét.
Az első pont a római katolikus templom  N 48° 9,809' E 21° 21,769' 118 m [GCBoKe-1], amely a jelszó első részét adja, a következő módon: a megadott koordinátánál látható sírfelirat 3. sora középső szavának első 7 betűje, melyből az utolsó "t" (így is értelmes szó) + a gótikus ablakok száma.
A templom felújítása alatti időben a virtuális pont jelszórészleteit ideiglenesen egy itt készült fotót tartalmazó maillel lehet megszerezni.
Innen könnyű sétával elérhető a domb tetején található második pont, amely sietősebb és türelmetlenebb emberek számára szinte drive-in megtalálás is lehet, mivel jó minőségű aszfaltúton közelíthető meg 200 méterre. Ilyenkor érdemes az autót a  N 48° 9,934' E 21° 21,577' 160 m [GCBoKe+Parkoló] ponton található parkolóban hagyni. Itt látható a lentebb említett zsidó kolónia régi temetője, illetve a csodarabbi sírja is -sajnos a korábbi sírrongálások miatt már körbekerítve (akit érdekel belülről is, a kapun jelzett címen elkérheti a kulcsot). Rövid gyaloglással elérhető a láda helye a  N 48° 9,987' E 21° 21,619' 156 m [GCBoKe-2] pontban. Itt egy kék fedelű mikroládát keress, a kerítés tövében, beton alatt, egy lapos kővel takarva.
A Dereszla tetejéről szinte tökéletes körpanoráma nyílik: Észak felé a Zemplén déli hegylába látható, a gyöngyfüzérszerűen fűzött falvakkal: Bodrogkisfalud, Szegi, Szegilong, Olaszliszka... Kelet felé a Bodrog és a Bodrogzug védett területe és holtágai figyelhetők meg. Tiszta időben a távoli Sátoraljaújhely és Sárospatak hegyei is kivehetők. Dél felé a Tokaji-hegy (a csúcsán levő GCToka ládával) északi, löszös nyúlványai látszanak, míg Nyugat felé a Tarcalt eltakaró Henye, illetve a távolban Mezőzombor és Szerencs.

A teljes jelszóhoz írjuk egymás után a sírfelirat szavának 7 betűjét, a templomablakok számát, illetve a ládában található szót.

A község:
Bodrogkeresztúr a Zemplén délkeleti lábánál található község. A terület alapkőzete a riolittufa, melyet a falu feletti hegyen nagy mennyiségben bányásztak, belőle főként házak építőanyaga készült, mivel könnyen faragható. Emellett fontos talajalkotó a pleisztocén idejéből származó lösz és az agyagos barnaföld is.
Már az újkőkorban, és a rézkorban is lakott település volt, a Kr.e. 2100-2000 közötti időszakot az itt talált nagy mennyiségű rézkori lelet miatt "bodrogkeresztúri kultúra" néven ismerik a régészek. A szintén ásatások során előkerült bronzból készült szerszámok és ékszerek miatt feltételezik, hogy öntőműhely is működött e helyen. Ezen kívül a Dereszla-dombon a Kr. e. XIII. századból való nagyobb mennyiségű aranyékszert is találtak.
A település első írásos említése egy 1239-ben keltezett oklevélben található, amelyben egy várról is említés történik, melyet valószínűleg a Tiszán átkelő tatárok pusztítottak el két évvel később. A község 1411-től tokaji várbirtok volt, később Brankovics György, Hunyadi János, és Mátyás király tulajdonában is előfordult; utóbbi Szapolyai Imrének zálogosította el. 1517-es és 1520-as források már mezővárosként említik, melynek népessége meghaladja Tokajét; mivel a szőlő és bortermelés, illetve a kereskedelem fejlődése igen megemelte rangját. 1567-ben, a török uralom alatti összeírás elpusztult településként jelöli meg; de hamarosan újjáéled, gazdasági- és társadalmi élete is fellendül, melyet jól példáz, hogy 1595-től 1617-ig a faluban nyomda is működik.
A XVII. sz. elejétől előbb a Bocskai-, majd a Thököly- és a Rákóczi-szabadságharc is tizedelte lakosságát, mivel a tokaji labancok és a szerencsi kurucok közötti ütközőzóna volt. A Rákócziak bukása után a községet kifosztották, gazdaságilag kimerült, ám a szőlő- és bortermelésnek köszönhetően újból sikerült talpraállnia. Az 1720-as évektől az eredetileg görög borkereskedők helyét fokozatosan lengyel származású zsidó kereskedők vették át, akiknek idővel komoly létszámú kolóniája alakult ki a faluban. A termelési módszereket korszerűsítették, kereskedelmük pedig messzi földön híressé tette az itt készült bort.
Az 1848-49-es szabadságharc alatt újabb háborúskodás köszöntött a területre: bár Klapka György kétszer is győzelmet aratott a császári csapatok felett (1849. január 22-i győzelmét a faluban emlékoszlop is őrzi  N 48° 10,381' E 21° 21,152' 120 m [GCBoKe+Klapka] ), fél évvel később a cári csapatok feldúlták és kifosztották a környéket. Ezután a községben bujdosott Eötvös József, az első felelős magyar kormány vallás- és oktatásügyi minisztere. Akkori lakóházában ma a nevét viselő általános iskola működik.
A XIX. század végén a filoxérajárvány miatt a szőlőterületek nagy része elpusztult, nagyjából 15%-nyi maradt csak meg a korábbi termelésből. Több évtizedig tartott, mire a hegyaljai bortermelés az új, ellenálló fajtákkal és hibridekkel ismét fellendülhetett, de eközben a falu elvesztette mezővárosi rangját.
A XX. század elejére a település zsidó lakosságának már országos hírű iskolái voltak, és itt élt rabbi Steiner Saje (1851-1925), akit már életében is csodarabbiként tiszteltek bölcsessége és jótékonysága miatt. Nevéhez több csodás történet fűződik, a helyi mesékben és mondákban is fontos szerepet kapott. Sírja a falu dombján ma is ismert zarándokhely. A zsidó hagyományok és a kultúra nagyobb része azonban a II. Világháborúban, 1944. májusában elpusztult az akkor elhurcolt többszáz fős zsidó lakossággal együtt.
A Hegyalja zárt borvidék, engedélyezett hagyományos szőlőfajtái a furmint és a hárslevelű, ezekből készülnek a borkülönlegességek: a szamorodni, az aszú és az aszúeszencia. (Harmadik fajtaként néhol a sárga muskotályt is termesztik, ennek aránya azonban mindössze 5% körül mozog.) A terület borászati szempontból legfontosabb értéke az aszúsodást okozó speciális mikroklíma: koraősszel a Bodrog közelsége miatti párásabb időszakokat hosszabb napos és száraz időszakok követik, ez pedig ideális a nemesrothadást okozó botrytis penészgomba számára. E folyamat során a szőlőszem elveszíti alma- és ecetsavtartalmát, illetve víztartalmát, miáltal csak a koncentrálódott, magas cukortartalmú aszúszem marad a fürtön. A riolittufába vájt pincékben él a tokaji bor érlelésének másik fontos alappillére: a nemespenész, amely a bor érlelése során játszik szerepet.
Bodrogkeresztúr 2002-ben a tokaji borvidék tagjaként a világörökség részévé vált. A község ismertebb borászata a fentebb említett Bodrog-Várhegy Kft., amely a Dereszla pincészetet üzemelteti. (Elérhetőségük a Pincészetek oldalon olvasható.)
Ezen felül ajánljuk a Tokaji weblapot, ahol sok érdekesség olvasható a tokaji borvidékről, a szőlő- és borfajtákról, a bor érleléséről.

A település legrégebbi épülete az 1481 és 1520 között, késő gótikus stílusban épült egyhajós római katolikus templom, melynek homlokzat előtti tornya, egykorú vasalt kapuszárnyai, 1800 körült készült szószéke és népies copf stílusú főoltára megtekintésre érdemes. A reformáció korszakában a XVI. sz. közepétől 1711-ig (rövid megszakításokkal) a református gyülekezet használta a templomot.
A későbarokk stílusú görög katolikus templom ( N 48° 9,784' E 21° 21,608' 136 m [GCBoKe+Gortemp]) 1782-ben készült el, de a XIX. század közepén tűzvész pusztította el. Később újjáépítették ugyan, de nem pontosan az eredeti formában, sőt tornyot csak 1927-ben kapott. A templomot 1996-tól folyamatosan felújítják, a külső renoválás és a harangtorony villamosítása is elkészült, a tetőzet pedig vörösrézborítást kapott.
A református templom ( N 48° 9,907' E 21° 21,853' 126 m [GCBoKe+Reftemp]) 1786-91 között épült, copf stílusban, berendezése 1798-ban készült el, de gúlasisakos, órapárkányos tornyát csak 1803-1807 között emelték. A szőlőfürtös díszítésű, koronás copf szószéke a felirata szerint 1798-ból származik. A XX. század 90-es éveinek végén a templom beszakadó födémszerkezete életveszélyessé vált, így a teljes templomot, a toronnyal együtt felújították, restaurálták, mely 2003 májusában készült el. A toronyban élő denevérek védett vagy fokozottan védett fajainak populációját Európa egyik legjelentősebbjei közé sorolják, így a felújítást a természetvédelmi hatóságokkal együttműködve végezték.
További említésre méltó épületek: a Kossuth u. 57. alatt található, eredetileg korabarokk Rákóczi-ház ( N 48° 9,909' E 21° 21,946' 96 m [GCBoKe+rakohaz], melyet valószínűleg a Rákócziak építtették a XVII. században, a XVIII. században barokk stílusban átépítették; kapuzatának ívein latin nyelvű zsoltárvers vésete található: "Békesség legyen a te várfalaid között, csendesség a te palotádban"); a Felső u. 48. alatti Máriássy-kúria ( N 48° 9,866' E 21° 21,774' 126 m [GCBoKe+mariassy], amelyet a névadó Máriássyak, a Hegyalja akkori legmódosabb családja építtetett 1780-1800 körül, későbarokk stílusban; sajnos ma már elég rossz állapotban van).
A Bodrog partján, a falu korábbi kompkikötőjének helyén néhány éve alakították ki a Hét vezér-parkot ( N 48° 10,084' E 21° 21,957' 104 m [GCBoKe+7vezer], a honfoglaló vezéreket ábrázoló fából faragott szobrokkal.
A Dereszla pincészet ( N 48° 10,161' E 21° 21,708' 109 m [GCBoKe+pinceszet] épülete szintén többszáz éves; falában egy 1848-ban belőtt ágyúgolyó látható, a mögötte húzódó, zegzugos, több kilométer hosszúságú pincerendszer a világháborúkban a falu lakosainak óvóhelye volt.

A községnek honlapja is van, amely a www.bodrogkeresztur.hu címen érhető el.

A Tisza és a Bodrog összefolyása fölötti terület sérülékeny vizes élőhelyei, illetve a flóra és fauna értéke miatt már 1986-ban megalakult védelmükre a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzet, amely a Ramsari Egyezményben is szerepel. Sarló alakú morotvatavai, láp- és mocsárrétjei, bokorfüzesei és a folyómenti galériaerdői nagyon sok fészkelő és átvonuló madárnak nyújtanak menedéket. A kora tavaszi áradást követően (ilyenkor a teljes területet egybefüggő víz borítja, akár 4 méter magasságban is, ez a bodrogkeresztúri Dereszláról jól megfigyelhető) a tápanyagdús öntéstalajon hamar megindul az élet: a sárga nőszirom, később a nyári tőzike, ősszel pedig kornistárnics és Tisza-parti margitvirág nyílik. A holtágakban nagy mennyiségű fehér tündérrózsa, sárga vízitök, kolokán és sulyom található, a parti részeken nyílfű és sásfélék élnek a nádasok és gyékényesek között. A telepített nyárasok szélén az ősöreg kocsányos tölgyek még itt-ott megmaradtak hagyásfaként, de sokukat villámcsapás pusztította el.
Másutt félelmetes rovar az egyiptomi sáska, de itt milliószámra fordul elő, és terített asztalt jelent a kis- és nagy kócsagoknak, vörös- és szürkegémeknek, fekete- és fehér gólyáknak, melyek nagyobbik része a területen fészkel. Igen jelentős a fokozottan védett haris populációja is: ez a félénk madár leginkább a kaszálóréteken fordul elő, általában éjjel mozog, így nemigen kerül az ember szeme elé. Rajtuk kívül kormoránokat és több récefajt is megfigyelhetünk itt, köztük a fokozottan védett cigányréce is rendszeresen előfordul.
A Bodrogzug egyik legnagyobb előnye, hogy sem szilárd burkolatú út, sem légvezeték nem darabolja az élőhelyeket, az emberi tevékenység is minimális (a kijelölt rétek éves kaszálásán, a turistákon és a sajnos mindenütt megjelenő illegális horgászokon kívül). A terület szabadon látogatható, Bodrogkisfalud felől komppal lehet megközelíteni ( N 48° 10,233' E 21° 21,703' 112 m [GCBoKe+komp], a közlekedéséről és a viteldíjról a helyszínen kell érdeklődni), de kérünk mindenkit, hogy a természetvédelmi előírásokat a legszigorúbban tartsátok be az élőhelyek és az itt előforduló növények, állatok védelmében!!

A ládakereséshez sok sikert, kellemes kirándulást és jó időt kívánunk!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (294 db): környezet: 4.47 rejtés: 4.30 web: 4.61 átlag: 4.46

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Skalp 2021.10.17 13:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

CyberPunk 2021.10.10 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.62
Megtaláltam!

Moo 2021.10.10 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.01
Köszönjük! :)

Kiaribua 2021.09.16 15:50 - Megtaláltam
Köszönjúk a rejtést és az informatív ládaoldalt.

ha2 2021.09.10 12:55 - Megtaláltam
Szép helyeken vezet a séta.
Ha majd elkészül a templom felújítása, ismét el fogok jönni. Van itt még látnivaló a környéken is.

IMG_20210910_125646IMG_20210910_125637
IMG_20210910_125525IMG_20210910_124727
IMG_20210910_125507IMG_20210910_123938
IMG_20210910_123528IMG_20210910_123536
IMG_20210910_113831 
reczy 2021.09.09 18:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

ViszlaiLívia 2021.09.09 18:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.0]

Green Eye 2021.08.31 17:40 - Megtaláltam
A templom tatarozása miatt a rejtő segítsége kellett az első ponthoz. A második pont sima találat. Szép időben csodás kilátás nyílt fentről. Köszönöm, hogy megmutattad! Nem is tudom, miért nem jártam még itt Újhelyi révén. Igaz, több évtizede elköltöztem. Most itthon vagyok, a Rákóczi-túra mellett sokat ládázom a környéken.

 
ludens 2021.08.24 10:00 - Megtaláltam
A leírást követve a rejtő segítségével jutottam az első részlethez.
Kellemes sétát tettünk a felújítandó templomtól a ládához. A csúcsra érve egy helyi szőlőtulajdonos jött ki beszélgetni velünk. Gondolom, az érési időszak vége felé mindenki gyanús.
Kösz!

20210824_13224620210824_132543
20210824_13414820210824_134204
Jenciék 2021.08.23 15:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést és a segítséget! [Geoládák v3.11.3]

Lili és Balu 2021.08.10 09:22 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

álomfogók 2021.07.19 15:50 - Megtaláltam
15 év után ideje volt lezárni ezt a sorozatot.

SandorCsaba 2021.06.27 11:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Köszönöm a rejtő segítségét. :) [Geoládák v3.11.2]

emmerwald 2021.05.09 17:02 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.26
A templom még felújítás alatt van. A Rejtő segített ki az első jelszórészlettel.
Köszönöm a rejtést!

IMG_20210509_165759IMG_20210509_174646
IMG_20210509_171028IMG_20210509_170534
katika59 2021.03.09 10:59 - Megtaláltam
E-mail segítségével meglett. Még tart a felújítás. Köszönöm a segítséget.

Sanzy01 2021.02.08 20:47 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést.
Geo-EMDÉ [Geoládák v3.9.0]

Emoke95 2021.02.08 20:13 - Megtaláltam
Megtaláltuk!
GEO-EMDÉ [Geoládák v3.9.5]

Micra73 2021.01.03 12:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.55
Sárospatak környékére jöttünk ma Dr.Ladával.Köszönjük a rejtő segítségét a jelszó első részénél.

IMG_20210103_124011IMG_20210103_124058
IMG_20210103_124113IMG_20210103_124119
esztelneki 2020.10.23 15:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.26
Átutazóban néhány ládát felkerestem ezen a gyönyörű vidéken. Fentről a ládától festői a kilátás. Köszönöm a rejtést és a segítséget a Rejtőnek!

emiGrant 2020.10.20 14:33 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.37
Én is segítségre szorultam, de a meglévő koordináta birtokában a láda hamar meglett. Bár Roy nem ládázik, amikor velem van, akkor majdnem mindig ő találja meg a rejteket. Sas szeme van, az biztos. Köszi a rejtést!

-1-2
-3-4
Tar család 2020.08.26 14:27 - Megtaláltam
Ládázásra épülő családi nyaralás közben megtaláltuk. Köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.7]

norko 2020.08.21 19:00 - Megtaláltam
Bodrogkeresztúri kerékpáros kör 11/11. Sajnos a templom területét mi is zárva találtuk (előtte ezt nem olvastam el..) mindkét oldalról, de egy helyi barátnőm segített a jelszóban.

gcboke 
Kapus 2020.08.20 16:12 - Megtaláltam
Pantya-val es gabor03-mal kerestük volna, de a templom udvarára nem tudtunk belépni. Szeretnénk kérni a megtalálás elfogadását a csatolt képek alapján. Köszönjük! [Geoládák v3.5.3]

[Jóváhagyta: guess.who, 2020.08.28 14:55]

Pantya 2020.08.20 13:31 - Megtaláltam
A templom területe építés alatt áll. Gabor03-mal és Kapus-sal probaptuk megtalalni, de amiatt nem sikerült. Kérjük a megtalálás elfogadását a képek alapján. Köszönjük! [Geoládák v3.5.3]

[Jóváhagyta: guess.who, 2020.08.28 14:55]

Screenshot_20200820-120757Screenshot_20200820-120821
gabor03 2020.08.20 12:21 - Megtaláltam
Pantyával es Kapussal próbálkoztunk. Sajnos a templom felújítás miatt nem lett meg az első jelszó részlet. A második pont rendben meglett. Képek alapján kérnem az elfogadását.

[Jóváhagyta: guess.who, 2020.08.28 14:55]

9B61A94A-5A20-4B9A-9B3F-D5977FE9B4EA44C6C291-BA55-4A94-9713-1D0C58BB00F7
572229FE-FEC6-48D0-B189-8DA36E0FA2EF 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (506 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]