geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1122. Mátraderecskei Kanázs vár rom (GCKAZS)

Madártávlat

Madártávlat

Útban a S rom jelzésen

Útban a S rom jelzésen

Már közelg a cél

Már közelg a cél

Távolban a Mátra bérc

Távolban a Mátra bérc

Kilátás keleti irányban

Kilátás keleti irányban

Távolban a Cserhát dombjai

Távolban a Cserhát dombjai

Magányos bástya rom

Magányos bástya rom

Hegyek között völgyek között kanyarog a sínbusz

Hegyek között völgyek között kanyarog a sínbusz

A népi építészet remeke: kerékpáros rönkhíd a patak fölött

A népi építészet remeke: kerékpáros rönkhíd a patak fölött
Szélesség N 47° 56,430'
Hosszúság E 20° 5,362'
Magasság: 243 m
Megye/ország: Heves
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.01.22 12:30
Megjelenés időpontja: 2005.01.22 21:27
Utolsó lényeges változás: 2014.04.12 15:59
Utolsó változás: 2017.03.15 19:18
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: becko
Ládagazda: becko
Nehézség / Terep: 3.0 / 3.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1100 m
Megtalálások száma: 403 + 4 sikertelen + 14 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


WAP: egy szikla hasadékba kell lelépned, a jobb oldali szikla rejti a piciny ládikót, tőle egy méterre a baloldali sziklán találod a gravírozott pótjelszót.
update 2017: a két szikla között szépen növekszik egy fácska, nem is olyan egyszerű lelépni oda.
FIGYELEM a vártorony zavarja a GPS-t! Akkor vagy jó helyen, ha kijutottál a tornyon túli sziklateraszra.

A folyamatos eltűnések miatt Attibati - akinek ez volt az első rejtése - lemondott a ládáról, 2014.01.03.-án átvettem a gondozását.
2013.01.05.-én Reggel sporttárs pótládát helyezett ki, melynél jobb helyet hosszas keresgélés után sem találtam. Köszönöm a segítséget!

Alább Attibati eredeti leírása:

A vár területe rendezetlen, korlát nincs. A várfalak alatt és a vár belső területén is több méteres szakadékok tátonganak. Az egyetlen megmaradt bástya csonk számos meglazult követ tartalmaz így szeles időben nem ajánlott a vár látogatása.
Tudtátok, hogy a Mátrában 44 vaskori és középkori sánc és várrom található ? A várak a "Várak a Mátrában" jelvényszerző túramozgalom érintési pontjai. Ezek közül szeretnék bemutatni most egy kevésbé ismertet.

A mátraderecskei Kanázs vár története

A Mátra hegység északi részén Mátraderecske és Recsk között húzódó hegyhát nyugati végén, a Baláta-bércen állnak a vár maradványai. A rom három oldalról megközelíthetetlenül meredek sziklaszirten áll. Valamikor a várat csak kelet felől lehetett megközelíteni a gerincen, ahol azonban árok akadályozta meg az ellenségnek a várba való behatolását.
Eredetileg talán egy hétoldalú lekótorony állhatott e helyen, ha hinni lehet egy 1929-ben közölt alaprajznak. Az ilyen sokszögű lakótorony nem ismeretlen a szomszédos Nógrád megyében (Salgó, Hollókő). Ezeknek a lakótornyoknak az építési ideje hazánkban a XIII. század második fele. Legismertebb és legnagyobb ilyen lakótorony hazánkban a visegrádi Salamon-torony.
Ennek alapján feltételezhető, hogy a Kanázsvár első építése is a XIII. század második felében történt. A hatalmas Aba nemzetség valamelyik ágának tulajdonában lehetett. Feltételezhető, hogy ezt a vrat is az Aba nemzetséghez tartozó eddig ismeretlen birtokos építette. A várhoz tartozott Derecske és Recsk, valamint feltehetőleg még más közeli falvak, birtokok is.
A lakótornyot valamivel később, talán a XIII. században, vagy a XIV. század első felében egy várfallal körülvett udvarral bővítették kelet felől, amely fal a hegytető egy részének vonalát követte. Az udvart kerítő várfallal együtt vagy valamivel később épült a lakótorony északkeleti szöglete mellé egy négyzet alaprajzú torony, amelynek északkeleti része még csaknem 15 m magasságig ma is áll. Sarkait szépen megmunkált, szabályosra faragott kváderkövek erősítették. Az udvaron állhattak a vár épületei, amelyeknek falait, maradványait elfeledte a pusztuló falakról, évről évre lehulló sok kő, törmelék.
A várba eredetileg kelet felől lehetett bejutni, ahol a bérc, sziklafennsík kapcsolatban állt a hegyvonulattal. A várba való bejárást azonban a sziklába vésett, vágott kettős árokrendszerrel nehezítették meg az ellenség részére, ahogy azt a Benevárnál, a markazi és a szarvaskői vár romjainál is láthatjuk. Az árok felett, ahol az út vezetett, hidak, a kapu előtt felvonóhidak állhattak. Az árok által határolt terület a vár külső udvara volt, ahogy az a szarvaskői várnál is jól megfigyelhető. A várba Háromhányás-puszta irányából felvezető út a gyepes hegyoldalban jól kivehető.
A várból széttekintve, délre Recsk községet, a Nagy-kő kopár szirtjét láthatjuk. Balról jobb felé fordulva egy több hegyből álló gerincsor tárul elénk, amelyet az Oroszlánvár zár le. Ott állt egykor Oroszlánkő vára (602 m), ahová szükség esetén jelzéseket is adhattak Kanázsvárból.
A vár magas, megmaradt toronyrészét a korábbi feldolgozások több esetben is őrtoronyként említik, amelynek közepéig egy sziklába vágott lépcső vezet. Biztosra vehetjük, hogy e falmaradvány nem egy különálló torony, őrtorony volt, hanem egy korai várhoz szervesen hozzátartozó védőmű, talán éppen a kaputorony.
A vár pusztulására a török hódoltság alatt kerülhetett sor. Sajnos az eddig ismert adatok egyike sem szól a várról, így annak története, építéstörténete csak közvetve elsősorban a maradványok értékelésén keresztül valósítható meg.

A Mátráról mindent megtudhatsz itt.

Megközelítés :

A vár megközelítése három úton lehetséges:

- Aki gyalogosan - vonattal - érkezik, annak legcélszerűbb Mátraderecske vasútállomáson leszállni, és onnan a Sárga rom jelzésen jönni a várba. A vasútállomástól a várig kb. 20 perc. Ennek az útvonalnak a hátránya, hogy a település elég lepusztult részén halad át és érint egy szeméttelepet is.

- Akik autóval érkeznek, azok a Recsk-mátraderecskei műúton a Háromhányás nevű tanyánál  N 47° 56,635' E 20° 6,009' [GCKAZS+Háromhányás-tanya]
térjenek be a délnyugati irányba tartó földútra. Itt érdemes parkolni, mert a várig vezető földutat benőtte a növényzet és két helyen mély kátyúk is vannak. Az országúttól Háromhányás pusztától a várig pontosan egy kilométer az út.

- A vár az állomástól induló Sárga keresztjelzésen is megközelíthető. Az üdülőterület elhagyása után a Sárga kereszt élesen jobbra fordul  N 47° 56,468' E 20° 4,856' [GCKAZS+S keresztről letérés] mi egyenesen menjünk tovább a fiatal akácerdő szélén vezető úton. Mikor ez az út a Lahóca hegy irányába elfordul  N 47° 56,382' E 20° 4,978' [GCKAZS+akácos útról letérés] toronyiránt induljunk el a szántó szélén  N 47° 56,457' E 20° 5,130' [GCKAZS+Átjáró] irányba. Utunkat sűrű bozót szegélyezi amin csak itt juthatunk át. Tenyészidőszakban ügyeljünk arra hogy ne okozzunk zöldkárt, a tábla szélén közlekedjünk.A vár az üdülők elhagyása után végig jól látszik. Ereszkedjünk le a vasúthoz majd a vasüti hídon átkelve elérjük a várba vezető turistajelzést.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (286 db): környezet: 4.39 rejtés: 4.35 web: 4.51 átlag: 4.42

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


koltaicinti 2021.12.04 11:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Magor1 2021.12.04 11:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.3]

toroki 2021.11.21 15:30 - Megtaláltam
Felmenni-lejönni igen meredek. A várak a Matrában füzetből a túravezető felolvasta a tudnivalókat.A ládát sajnos nem találtam meg.Utána a. A vasúti síneken gyalogoltunk Recskre. A fotók alapján kérem a jelszó nélküli elfogadást.A 3. kép, amely közelében van a láda... Köszönöm a rejtést!

[Jóváhagyta: becko, 2021.12.05 16:10]

IMG_20211121_161724IMG_20211121_162041
IMG_20211121_153851IMG_20211121_153914
izsolt 2021.11.14 10:35 - Megtaláltam
2008 októberében már jártam itt mátrai várak túramozgalom miatt, de a ládát elfelejtettem megkeresni :-D

mai túrán pótoltam

Wilka74 2021.11.07 08:58 - Megtaláltam
Nem jutottunk el a rejtésig. Sár, kerítés, dzsindzsa volt bőven, így feladtuk, illetve a korábbi GCOVV tapasztalatai alapján szebb helyek felé vettük az irányt. [Geoládák v3.12.2]

Clericz 2021.10.31 19:23 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A megközelítése nagy kihívás. A sárga L jelzés egy elkerített részen halad át, azt megkerülve maradnak a vadcsapások igen meredek hegyoldalban a végén egy kis sziklamászással. Mire felértünk kifingtunk, de a pazar kilátás megérte. Lefelé ismét a sárgán próbálkoztunk, ami nem turistaút inkább csúszda, de jó muri volt. [Geoládák v3.12.2]

smico50 2021.09.23 10:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Páratlanpáros 2021.09.23 09:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.94
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A sárga jelen mentünk a földút után. Kis híd, két kerítés és föl meredeken. Aki erről közelít számítson egy kisebb dzsungelharca. [Geoládák v3.12.1]

WP_20210923_09_03_03_ProWP_20210923_10_17_40_Pro
WP_20210923_09_24_45_ProWP_20210923_09_49_22_Pro
johnnycache 2021.08.22 14:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.10
Köszönöm az élményt! :-)

becko 2021.08.18 23:59 - Egyéb
3 hétig vártam a fotót, nem jött...

os128 2021.08.17 12:55 - Nem találtam meg
Sajnos eső után mentünk így a sziklákon nem mertünk mászkálni. Fotót tudok küldeni. [g:hu 1.6.7]

[Elutasította: becko, 2021.09.12 15:01]

os128 2021.08.17 12:55 - Egyéb
Sajnos eső után mentünk így a sziklákon nem mertünk mászkálni. Fotót tudok küldeni. [g:hu 1.6.7]

os128 2021.08.17 12:55 - Egyéb
Sajnos eső után mentünk így a sziklákon nem mertünk mászkálni. Fotót tudok küldeni. [g:hu 1.6.7]

homemadebyjuci 2021.08.08 11:00 - Megtaláltam
Eredetileg a Várak a Mátrában jel miatt mentünk, de ha már ott voltunk, megkerestük a ládát is.Ami GPS nélküli keresőként sztem a helyén volt, a pótjelszóval együtt! Sűrűn nem járnak ide, ahogy a növényzet mutatta, jó kis kaptatós út oda-vissza, volt kerítésmászás is visszafele már :-). A parkolás nem túl bizalomgerjesztő, de a Büdös kútnál megoldottuk :-) Köszi!

anettx 2021.04.05 15:16 - Megtaláltam
TFTC!
Heves-Borsodi-dombság tájain jártam.
Annyira nem volt vészes most a növényzet, a patakátugrás és a kerítéskerülés meg dobott az élményen:)
Pótjelszóval, ládát nem találtam mert kapkodtam, siettem vissza a kocsihoz mert a nyomornegyed végén parkoltam:( szóval szerintem nem tűnt el a láda. [Geoládák v3.9.6]

gckazs-IMG_7857 
Hegaliz 2021.04.04 17:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

anzsu7 2021.03.14 08:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa, Józsi [Geoládák v3.9.6]

kocsisjozsef74 2021.03.14 08:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
Nagyon nehéz!

Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zsuzsa, Józsi [Geoládák v3.9.6]

ariel21 2021.03.06 15:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.92
Mátraderecske, Háromhányás felől közelítettük meg a tornyot. Beugratós hogy a vár előtti "sík" terepet kerítéssel bekerítették, amin van egy átjáró de sajnos ez csak a területre bejutást biztosítja, ki nem lehet jönni. Ennek megfelelően várt jelző felfestést egyáltalán nem lehet látni. Az az út ami felvezet esős idő után rendkívül csúszós, túrabot nagy segítség.
Ha feljutottál, a teraszról csodás a panoráma!

[Jóváhagyta: becko, 2021.03.14 15:52]

5A3D208F-CB64-43EC-BBE6-63F35FD6E6C8548FCAC8-C187-42F0-83E5-031966FB3DAD
C81A81EF-5A4B-426B-BB62-ED5D287775A5AB46AE2E-5AAD-48E7-B0C8-033E7D9118FC
C0FDA1C8-57A4-43C2-8809-86F83F49A0250B70BA05-BA92-46A0-AA51-50FD5CA9B216
A3825E0F-82D2-42AF-8A4A-8B5B0153DCD0 
Aniko & Gyuri 2021.01.24 12:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.9.0]

Jelszóvadászok12 2020.12.26 20:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.56
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Fedor88 2020.10.24 10:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

GRegina 2020.10.24 10:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Vajk17 2020.09.12 18:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.00
Megtaláltuk még múlt hónapban, csak a jelszót nem fotóztam le, egy fa tövébe volt, de nem valami stabil volt, kb 6 méterrel lentebb van a pótjelszótól, ha a póthelszó a jobb oldalon van, akkor a láda a bal oldalon lesz egy szikla hasadásban. Mi legalább évente kétszer feljárunk a várba, már rutinosan felszaladunk.

dobozipatikus 2020.04.11 11:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (421 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]