FAQ
1142. Domonyvölgy (GCDOMV)

Domonyvölgy légifotó (forrás: wikipédia)

Domonyvölgy légifotó (forrás: wikipédia)

Domonyi tó

Domonyi tó

Kapudísz a tó partján

Kapudísz a tó partján

Egres patak

Egres patak

Kilátás a völgyre

Kilátás a völgyre

Kilátás

Kilátás

Strand (forrás: astrand.hu)

Strand (forrás: astrand.hu)

Strand (forrás: astrand.hu)

Strand (forrás: astrand.hu)

Strand (forrás: astrand.hu)

Strand (forrás: astrand.hu)

Strand hangulat fokozódik (forrás: astrand.hu)

Strand hangulat fokozódik (forrás: astrand.hu)

Az eredeti rejtek távolról (korábban nagy fa volt)

Az eredeti rejtek távolról  (korábban nagy fa volt)

Viharkárok a régi rejteknél (korábban nagy fa volt)

Viharkárok a régi rejteknél (korábban nagy fa volt)

A tó nyáron (retro kép)

A tó nyáron (retro kép)

Az étterem teraszáról (retro kép)

Az étterem teraszáról (retro kép)
Szélesség N 47° 38,149'
Hosszúság E 19° 24,552'
Magasság: 228 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.04.02 10:30
Megjelenés időpontja: 2005.04.04 23:50
Utolsó lényeges változás: 2021.04.18 22:41
Utolsó változás: 2022.05.29 21:18
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: SagiK & Vica >> Szárnyaló Sas és rágcsa13
Ládagazda: Szárnyaló Sas
Nehézség / Terep: 1.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 200 m
Megtalálások száma: 1114 + 3 sikertelen + 16 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2005-04 volt 41 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Hálásan köszönöm Pogánypetinek az új dobozt!!!


Röviden
A láda (15X10X8cm-es konyhai doboz) a tó melletti akácos erdőben van elrejtve a domboldalon. Klasszikus rőzsehalmos rejtésként lett újrarejtve egy akácfa alatt, az úttól 10m-re.
A láda eredeti rejtője és sok éven keresztül gondos gazdája SagiK volt, 2021 áprilisában Szárnyaló Sas adoptálta. A ládaoldal így nézett ki adoptálás előtt.


A ládába TravelBug helyezhető.


Megközelítés
Autóval a 3-mas úton haladva ki van írva, hogy Domonyvölgy, ott kanyarodj le. Frissen aszfaltozták a bekötőutat, ott nem lesz gondod. A környék elég homokos, így az aszfaltról letérve sem ragadsz a sárba, de a ládához még homokra sem kell hajtanod, jól járható út vezet oda. Ha végigmész kocsival, sétálni alig 200m-t kell, szinte drive-in-cache.
Ajánlott parkoló:
 N 47° 38,063' E 19° 24,455' 164 m [GCDOMV+parkoló]
Segédpontok a kanyarodáshoz:
 N 47° 37,781' E 19° 24,511' 197 m [GCDOMV+1segédpont-kanyarodáshoz] Itt NE a strand felé menj hanem kanyarodj le!
 N 47° 37,880' E 19° 24,627' 196 m [GCDOMV+2segédpont-kanyarodáshoz] Itt ne menj be az átjárás tilosba, hanem menjél fel az emelkedőn és utána balra!

Tömegközlekedéssel a Volánbusznak van Domony (Domonyvölgy) megállója, ott kell leszállni és besétálni.

Domonyvölgy
Domony közigazgatási területéhez tartozik az évről évre látványosan fejlődő Domonyvölgy.
A Gödöllő Tájvédelmi Körzet közvetlen szomszédságában található, fürdésre, horgászásra alkalmas mesterséges tavak, szép erdők teszik kedvelt kiránduló- és üdülőhellyé.

A tó egyik fele horgásztóként működik, ez is körbe van kerítve.
A Lázár Lovas Park tulajdonosai Lázár Vilmos, Lázár Zoltán, valamint a Domonyvölgyi Szabadidőpark és strand szomszédságába költöző Klausmann Viktor elhatározták, hogy területen egy szabadidő parkot alakítanak ki. Így jött létre 2005 tavaszán a D-Beach. Sajnos egyben ez azt is jelentette, hogy a tó másik felét is körbekerítették, és fizetés nélkül csak kívülről lehet megnézni. A láda egy olyan helyre vezet, ahonnan van rálátás a tóra, és a mögötte lévő domboldalon egy kis kesserélmény után juthatsz a ládához.
A strand jegyárakról ezen a linken tájékozódhatsz.

A láda adoptálás előtti utolsó helye egy érdekes hely, ami miatt a jelszó is született. Ha van kedved, látogasd meg, a rejtés közelében van, az út túloldalán, ezen a ponton:
 N 47° 38,123' E 19° 24,570' 164 m [GCDOMV+Érdekes hely]

Domonyvölgy története
Meglepő, de a modern nyaralóhelynek tűnő völgynek a középkorra visszanyúló gazdag történelme van. Az Egres patakon malmok működtek, azok duzzasztottak maguknak tavat. A tó úgy tűnik így jött létre. De ne szaladjunk előre, nézzük a történetet részletesen:

A középkor folyamán Domonyvölgy már lakott hely volt. Birtokosát az Árpád-korban nem ismerjük, de feltételezhetjük, hogy a szomszédos Sydó vagy Sidó (Vácegres) községet birtokló, bencés rendházat is létesítő, tekintélyes Sydó-nemzetség uralta a területet.

Először 1343-ban, Egerszegh néven említik ezt a területet. A határ egy részét, az itt lévő majort ma is így nevezik.

Az Egerszegi-család birtoka a XIV. és a XV. században. Egy 1525. szeptember 16-án keltezett okirat nemes Egerszegi Pétert, mint királyi embert említi. Ezekben az időkben önálló település. A török időkben, az elnéptelenedő Domony mellett Egerszeg is elpusztult. A szabadságharcot követően a XVIII. században ismét megtelepedtek az emberek az Egres partján. Egerszeg többször szerepel a különféle okmányokban, de már mint puszta. A XVIII-XIX. században a terület a Grassalkovich-uradalom része.

1837-ben 7 katolikus és 5 református lakja. A pusztához 68 hold szántó, 84 hold rét és 678 hold erdő tartozott.

A XVIII. századtól kezdve az Egres keleti oldalán elhelyezkedő dombokon is kialakult egy település, amelyet ettől kezdve Domonyi völgynek, Domonyvölgynek neveztek, és Domony község külbirtokaként kezeltek. Domony és Domonyvölgy története egybemosódott.
Domonyvölgy lakosságának egy része az egerszegi majorban dolgozott, másik része a domonyi nemesség jobbágya volt, részben pedig molnárkodott. Mindössze egy nemesi család ittlakásáról tudni, az Udvardy-családéról. Az 1730-as taxális összeírás szerint Domonyban 4 molnár volt: Molnár Tamás, Molnár András, Molnár Mihály, Molnár János. Az 1744. évi összeírás ismét 4 molnárt említ: Orciák Jakab, Molnár János, Molnár József, Mikacs Pál.
Az Egres vize ebben az időben 5-7 malmot hajtott, s ebből hármat, de inkább négyet Domonyvölgyben. Domonyvölgy kedvelt hely lehetett. Ezt bizonyítja a XIX. század első felében készült összeírás, amely név szerint feltünteti a domonyi közbirtokosságot. A felsorolás végén megemlíti Udvardy Istvánt, Sándort, özv. Udvardy Albertnét, s gyermekeit Örzsét, Józsefet, Máriát, akik laknak a' Domonyi völgyben.

Egy 1844-ben Budán kiadott összeírás a következőket írja Domonyvölgyről: "A' Domonyi völgyben 5 vizi malom és 1 Csárda, mellyet Garai Cs. Hívnak, nem messze a' Fűrész malomhoz, a' kis Baghi Cs.[Csárda] is meglátszik oda."

Az 1864-ben, a tagosítást követően készült színes térképről a következőket olvashatjuk le: A rajz négy kisebb tavat tüntet fel, amelyek a malmok víztározói voltak. A délnyugatra néző domboldalakon szőlő tenyészett, amit minden bizonnyal a nemrég felszabadított jobbágyság és zsellérség, azaz a paraszti lakosság használt. A vízimalmok közül három még az 1920-as években is működött, de az őrlés a '30-as évekre megszűnt.

"Egervölgy vagy maikép Domyony völgy ezen egy s' a szomszéd Zsidó község határában nyugaton eredő kis patak vonul keresztül délfelé mely számos apró forrásokból nagyobbíttatván s' domony völgyön öt malmokat hajt, ugyan ezen völgyön van a' községnek káposztás kertjei. - laknak itt továbbá még taxás zsellér házakban 12 családok. - fekszik délre."
A XIX. század végén a domonyvölgyi lakosság növekedését bizonyítja, hogy 1883-ban már önálló, egy tantermes iskolája is működött.

Forrás
http://www.astrand.hu/domonyvolgy.php

Ládatörténet
2006.07.28. Másodszor is ellopták. A véletlen megtalálást kizártnak tartom, ezért gondolkodom a láda kivégzésén. Amíg döntést nem hozok, addig jelszó nélkül logoljatok fénykép/tracklog/"ottvótam" megerősítéssel, és jóváhagyom. Bocs.

2006.07.29. Barangoló a tegnapi sikertelen keresés után nem bírt belenyugodni, és ismét kiment a ládához. Nagyon köszönöm, példaértékű a segítségnyújtás! Az előző megtalálók egyike nem a megfelelő módon álcázta vissza a ládát, hanem berakta a helyére és elépakolt homokot. Az megfagyott, így szinte be volt betonozva a láda. Ma a puha talaj megkapirgálása után a láda előkerült.

2009.08.30 A ládát áthelyeztük. Júliusban a hatalmas viharok kettétörték a rejtek mellett található nagy fát. Ez a környezetben olyan károkat okozott, hogy a helyszín rejtésre alkalmatlanná vált. A ládát az eredeti rejtektől kb. 80m-es távolságban újra rejtettük. Egy olyan terepet kerestünk, ahol még egy kis kilátás is akad.

2017.06.17 új láda került ki a jelenleg Érdekes helyként jelzett ponton

2020.10.23. Mazsola069 és Istennyila kessertársaink javították, új jelszó került a logbookba. Köszönjük. [Admin(Fazék)]

2020.04.18 Szárnyaló Sas adoptálta, SagiK volt olyan kedves és átadta a ládát. Köszönöm. Az újrarejtés, felújítás szokás szerint rágcsa13-mal közös kaland volt. A ládaoldal így nézett ki adoptálás előtt
Állapot: kereshető

KRW értékelés (725 db): környezet: 4.18 rejtés: 4.13 web: 4.24 átlag: 4.18

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
+
a látnivalóért fizetni kell


R4ek 2023.01.08 09:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.48
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Farkascsalád 2023.01.07 14:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! BUÉK! [Geoládák v3.12.10]

dorkamolnaar 2022.12.26 14:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Világutazó 2022.11.18 11:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.12.10]

Regi&Zotya 2022.10.23 15:13 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

flora1101 2022.10.20 12:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést. Szép a hely.

wellesley 2022.10.14 18:32 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

k3cs0 2022.10.08 10:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Zsofin 2022.10.08 10:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Milamber 2022.10.02 16:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

johnnycache 2022.10.02 14:15 - Megtaláltam
Köszönöm az élményt! :-)

szomi 2022.09.08 13:15 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 3.66
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Redteam 2022.09.06 13:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

gyaply 2022.09.04 14:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

peti1212 2022.08.19 18:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.97
Péntek délutáni és egyben utolsó fürdőzési lehetőséget kihasználva a völgyi strandon, zárás előtt begyűjtöttem ezt a ládát is. A tó vizének 2/3-a kiszáradt, elég lehangoló élményt nyújtott sajnos. Köszönöm a rejtést!

-dSz- 2022.08.14 16:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.39
GCGDF2-GCERKR-GCMARG-GCDOMV 2/4.
Megtaláltuk hpetykával, egy remek 30 km-es körtúra keretében, köszönjük a rejtést!

A webes leírás példaértékű, minden szavát faltam :)

-dSz- [Geoládák v3.12.10] [Geoládák v3.12.10]

hpetyka 2022.08.14 16:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Bilibókus 2022.07.23 14:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

bpityusz 2022.07.16 20:16 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Malni 2022.07.16 11:17 - Megtaláltam
Megvagy láda, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Dzsipiesz 2022.07.09 16:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.30
Cuki találata, én meg regisztráltam :) Köszönöm a rejtést, jó hely ez a Domonyvölgy. Nem olyan messze, romos elhagyott laktanyakomplexum is található.

FamilyB 2022.06.22 10:17 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.50 súly: 2.66
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
A láda és a tartalma jó állapotban van. [Geoládák v3.12.10]

Pityeszti 2022.06.19 14:32 - Megtaláltam
Köszönjük.

Pogánypeti 2022.05.26 10:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.31
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! Ládacsere megvolt, a többit majd otthonról... [g:hu 1.6.4]
A ripityára tört ládát kicseréltem egy teljesen új kétfülű konyhaira. Érdekes módon a láda tartalma száraz volt, a Logbook teljesen jó, csak félig van betelve, ezért azt hagytam. Van még a ládában toll, "mugli tájékoztató" és ajándékok, melyek szintén jó állapotban vannak, így csak a ládát kellett cserélnem. Az új láda mérete egyezik az előzőével!
A csere után 2 kullancsot vettem észre magamon, úgyhogy logolás után nézzétek majd át magatokat!!!
Köszi a rejtést! :)

Domonyvölgyi III.sz. víztározóA régi ládát kukáztam a benne lévő maszkkal együtt
Az új ládaSzép lesz, ha kész lesz... :)
duranyikd 2022.05.14 11:09 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.9]
Láda törött!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1133 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]