FAQ
1164. Szádelői-völgy (SK) (GCSZDL)

A völgy bejárata

A völgy bejárata

Sziklafal

Sziklafal

A Cukorsüveg

A Cukorsüveg

A szoros

A szoros

Ezt látja az első láda

Ezt látja az első láda

Az első láda régi-új rejteke

Az első láda régi-új rejteke

A völgy hosszában

A völgy hosszában

Cukorsüveg felülről

Cukorsüveg felülről

Ládát rejtő sziklafal

Ládát rejtő sziklafal

Kilátás Szádelőre

Kilátás Szádelőre
Szélesség N 48° 38,329'
Hosszúság E 20° 48,965'
Magasság: 488 m
Megye/ország: Szlovákia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.04.30 14:20
Megjelenés időpontja: 2005.05.05 07:20
Utolsó változás: 2021.01.03 16:26
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: Zergi és a zergék, bakancsosok
Ládagazda: Zergi
Nehézség / Terep: 4.0 / 4.0
Megtalálások száma: 253 + 5 sikertelen + 13 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


Röviden
A parkoló melletti büfé asztala: N48° 37,051' E20° 48,956' 247 m.
Az első ponthoz közeli fahíd: N48° 38,297' E20° 48,947' 475 m.
Az első pont a völgy felső végében levő, a domboldalban ívben hajló fa tövénél levő szikla alatt: N48° 38,329' E20° 48,965' 488 m (ha kell, akkor még táblák hátulján is van pótjelszó).
A második pont a kilátóterületen egy kisebb sziklafal aljánál kövekkel takarva: N48° 37,634' E20° 50,018' 559 m.

Jelszó: a két ládában található szó egymás után írva.

Ezzel a ládával a Gömör-Tornai-karsztvidék egyik gyöngyszeméhez, az európai hírű látnivalóhoz szeretnélek benneteket elkalauzolni a Z\ jelzésen, a közel 10 km-es tanösvény bejárásával!
A Szádelői-völgy Magyarországról legjobban megközelíthető a tornanádaskai határátkelőtől, mely csak magyar-szlovák viszonylatú! Nyitvatartása májustól szeptemberig 08-20-ig, októbertől áprilisig 08-16-ig. Telefon: 48/550-208. Innen gépkocsival Tornán (Turna nad Bodvou), vagy jókora országúti sétával gyalog, illetve kerékpáron Szádudvarnokon (Dvorniky) keresztül egyaránt elérhető a völgy. MÁV információ Miskolc: 46/412-665, Volán információ Miskolc: 46/340-288, SAD információ Rozsnyó: 00-421-58-7322072.
A nyáron őrzött parkoló Szádelő (Zádiel) falu északi végében a csörgedező Szár (Blatnicka)- patak partján található, a parkolódíj személykocsinak jelenleg 2 EUR. A szezonális büfé finom csapolt sörrel várja a látogatókat!

Szádelő nevének szád előtagja az ősi magyar száj szóból keletkezett, jelentése "nyílás, hasadék". A település az 1317. évi oklevélben szerepel. Neve azt jelzi, hogy a falu a hasadék nyílása előtt, a szurdokvölgy bejáratánál fekszik.

A Szádelői-völgy egyedi szépségű, patakos, vízvájta, észak-déli irányú sziklakanyonja a Felső-hegyet és a Szádelői-fennsíkot választja el egymástól. A több km hosszú, 300 m mély, nagy esésű szoros alja - melyben egykor a Kassa - Rozsnyó kocsiút vezetett - helyenként csupán 10 m széles. A völgy mélye hűvösebb a magasabban fekvő, de meleg, napos fennsíkoknál, ezért általában alpesi növényfajok is megtelepedtek. Gazdag kagylókövületekről is ismert. A szurdok közepén tornyosuló 105 m magas különálló sziklacsúcs, a Cukorsüveg a Szádelői-völgy legjellegzetesebb sziklaalakulata. Az 1954 óta védett, fenséges, zord mészkőszoros a Szádelői-fennsík peremének kilátópontjáról nyújt igazán festői képet, ezért túránk is felkeresi.

A parkolóból ( N 48° 37,051' E 20° 49,956' 247 m [GCSZDL+parkolo]) indul a Z\ tanösvény jelzés, melyet körtúránk során végig követünk! A Szádelői-völgy patakos szurdokában futó, a közforgalom (és a kerékpározás) elől lezárt, keskeny aszfaltút eleinte erősen emelkedik. A sűrű, árnyat adó erdővel fedett völgyben a hol jobb, hol a bal parton hömpölygő Szár (Blatnica)-patak kisebb zúgókat alkot, csacsogását helyenként függőleges falú, kőfolyosót alkotó komor sziklarézsűk visszhangozzák. Egyszerre megnyílik felettünk a lombsátor (ősztől tavaszig sokkal jobban látszanak a sziklák), megpillanthatjuk a Cukorsüveg gigantikus, karcsú sziklatornyát. Tovább haladva jobbra található a Király-barlang (Královská jaskyna), mely arról nevezetes, hogy a mondák szerint a muhi csata után az őt üldöző tatárok elől menekülő IV. Béla király itt húzódott meg, mielőtt görgői udvarházába eljutott kis csapatával.

Lassan megszelídül a szurdok, egy gyümölcsfás, fenyvessor szegélyezte tisztáson erdészház áll. Itt egy fahídon jobbra térve a K, Z és persze a Z\ jelzésen elhagyjuk az aszfaltutat. A fahíd közepe:  N 48° 38,297' E 20° 48,947' 475 m [GCSZDL+fahid], innen rövid iránymenetben haladva a 15x8x8 cm-es belméretű, sárgafedelű konyhai doboz-láda egy kidőlt fa tövénél található, mert a völgyben csak minimális műholdjel volt csak fogható!  N 48° 38,329' E 20° 48,965' 488 m [GCSZDL-1]
Láda karbantartás során két helyre, a patak két oldalán levő táblák hátuljára is felírtam az alternatív jelszót:)

A hegyoldal árnyas bükkösében régi szekérúton kapaszkodunk a Szádelői-fennsík felé, a hajtűkanyar előtt jobbra, egy sziklaélről már lelátunk a szorosra. Felérünk a platóra, a Sziklán (Na skale) levő útelágazásba. A szikla párkányáról nagyszerű panoráma nyílik a völgyre, a Cukorsüvegre, s a párába vesző Tornai-medencére. A bájos, ligetes Szádelői-fennsík rétjeit birkákkal legeltetik, hodályukat balra pillantjuk meg. Átmegyünk egy alig érezhető nyergen, majd egy festői, tisztásos, borókaligetes, kissé karros, széles dombtetőn. Árnyas sűrűben keresztezzük a több, mint 100 ha területű, őskori szádelői földvár (Hradisko) jól felismerhető, köves, 5 m magas, 10 m széles északi sáncát.

Fenyőerdőfoltok, rétek kísérnek ki a fennsík nyugati peremére, a Szádelői-szurdokvölgy fölé kiugró sziklagyepes tetejére. Lélegzetelállító kilátás nyílik innen a szorosra, mely különösen jobbra, a fölé hajló lapos sziklagerinc letöréséről teljesedik ki igazán. Itt helyeztem el az előzővel megegyező méretű, második ládát egy kisebb sziklafal aljában, sziklákkal takarva. Figyelem! Gyerekeket ne engedjetek el felügyelet nélkül a környéken!  N 48° 37,634' E 20° 50,018' 559 m [GCSZDL-2]

A déli nap besüt a festői szurdokba, a mészkőfalak, -tarajok vakító fehéren törnek ki a sötétzöld lombbundából. Innen fentről ügyet sem vetünk a völgyből még büszkén magasra törő Cukorsüvegre. Dél felé a Tornai-medence mögött jól látszik az Alsó-hegy (kőbánya) elkeskenyedő, ellaposodó vége. Itt, a Szádelői-völgy felett állva szinte megelevenedik előttünk a szoros keletkezésének (egyik) népmeséje: "Egyszer Szent László király a pogány tatárok elől menekült. Mikor üldözői már-már utolérték, a hegy a lóháton vágtató király mögött hirtelen tövig kettészakadt, s a pogányok mind a mélységbe zuhantak, hol agyonzúzták magukat." (Ez az erdélyi Tordai-hasadék mondája is.) A K, Z\ jelzés fenyőfoltok között, karros ösvényen visszavezet a fennsíkra. Karsztbokros, lapos magaslatán jobbról egy zsomboly beszakadását érintjük, a plató füves, borókás, köves hullámos bércháttá kezd válni. Nyergének tisztásán fontos elágazás: a keleti irányt tartva karsztbokros, nehezen járható, karros-sziklás gerincen Torna igen romos vára mellett Torna felé vezet tovább, de a Z\ még egy kisebb csúcs előtt a lapos nyeregben hirtelen jobbra (!!!) tér.

A fokozatosan nyugatnak forduló keskeny, kőmorzsalékos ösvénytől keletre feltűnik Torna várának romja. A meleg, cserjés oldalban éppen 10 szerpentinkanyarral, az országút felhallatszó zajában ereszkedünk le Szádelőre. Felső szakaszáról több alkalommal is kilátás nyílik a Tornai-medencére, az Alsó-hegyre és a Szalonnai-hegységre. A templommal egy vonalban érünk be a településre, balra a buszmegállót (ill. a távolabbi vasútállomást), jobbra a Szádelői-völgy bejárata előtti parkolót érhetjük el.

Gépkocsival nem túl nagy távolságban szlovák területen található Krasznahorka büszke vára, a betléri Andrássy-kastély és a szilicei jégbarlang, valamint Rákóczi kassai ládája is! De okvetlenül érdemes megnézni a mártonházi (Ochtina) aragonit- és a gombaszögi szalmacseppkő-barlangokat is!

Irodalom és térkép: A Gömör-Tornai-karszt és a Cserehát - Cartographia.

Jó túrázást és ládamegtalálásokat kívánok!

2005.05.10. 08.38. Köszi a figyelmeztetést Akloz, valóban elírtam egy számjegyet! Bocsi! Már javítottam, a jó koordináták vannak fenn.
Zergi

2006.06.06.
További értesítésig a láda csak félkarú óriás! Állítólag kidőlt az első ládánál a fa és eltűnt a láda. Igyekszem pótolni, de a völgyet addig se hagyjátok ki!!! A jelszó most a fennsíkon található ládában van....

2006.06.26.
Pupunak köszönhetően újra lett telepítve az első láda is, köszi!

2011/09/28.
Kicseréltem az Szdl1 ládáját. Feleakkora, mint a régi, ajándék alig-alig fér bele!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (178 db): környezet: 4.95 rejtés: 4.74 web: 4.83 átlag: 4.84

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


laclac88 2022.08.02 15:51 - Egyéb
2022.07.23-tól a szárazság miatti erdőtüzek miatt a Kassai Járás területén tilos az erdőlátogatás, de ezzel már csak a parkolónál szembesültem sajnos...

Másokat mondjuk kevésbé zavart a kiírás. :)
[g:hu+ 2.9.11]

IMG_20220802_154925IMG_20220802_151143
16594490220322484235483930241243 
Kredenc89 2022.07.21 14:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nem egy könnyű láda, az első pont keresése egy jó 30 percet igénybe vett nekem is, a hely gyönyörű, megéri! [Geoládák v3.12.10]

OsiOsi 2022.07.12 17:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.41
Sajnos a legtöbb időt az 1. pont megtalálása emésztett fel.

Szerintem a 4-es nehézségből vissza lehetne venni, hiszen a rejtő az 1. pont nélkül is elfogadja a megtalálást.

Postasandi197 2022.06.05 20:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.92
Megtaláltuk, köszönjük!

Hoho71 2022.06.05 11:05 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést

porhanda 2021.12.28 18:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
A hó miatt az első láda nem lett meg, az eléggé kopott pótjelszó segített. A második rendben.

Szép időt fogtunk ki, télen is nagyon szép a völgy lentről és fentről is. A körtura 7-es pontja környékén kissé nehéz volt tájékozodni a cserjésben.

kovigaga 2021.05.23 14:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A ládákkal minden rendben. [Geoládák v3.10.5]

kócoska 2020.12.26 12:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! az első láda valóban a sziklakő alatt/mellett alatt van, s rá van dőlve a fa, meg egy csomó másik fa is ki van dőlve ugyanott. a táblákon lévő esetleges pót jelszót ne is keressétek a táblák át vannak.festve... ha valaki lesz oly kedves, hogy visz filcet könnyen pótolhatja. A második koordinátája pedig kicsit pontatlan, nem kell annyira lemenni, mint gondolod... a kilátás onnan nagyon szép a Cukorsüvegre, a Rejtő biztosan ezt akarta megmutatni! A táj csodaszép volr, logbookot vittem, bár nem kell, mert volt benne már... Endre érdeme mindkettő láda :) az elsőt 40percog kotorásztam, mire ő feljött s megmutatta :D [Geoládák v3.8.3]

horvi28 2020.08.24 15:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Fekete Ákos 2020.08.12 13:59 - Megtaláltam
Köszönjük!

Zilianyó25 2020.08.01 09:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]
Lélegzetelállító táj, megfontolt lépésekre késztető terep(lefelé)...
Az első láda a megjelölt helyen van, a fa kidőlt, a sziklát kell keresni. Ami miatt nehezen lehetett megtalálni, h kb. egy évnyi avar, törmelék fogságából ástuk ki. Most már csak tenyér nagyságú szikladarabok fedik. A tartalma ép, picit nyirkos.
A második (fenti) láda is a helyén van, valóban nagyon szélen, de óvatosan megközelíthető.
A parkolás szgk. részére 2 euró.

kisscsaba.repair 2020.07.21 19:01 - Nem találtam meg
Sajnos mi sem találtuk meg az első ponton a ládát,és ahogy már jelezték,a táblán sincs ott a pót jelszó. Illetve valami emailcím szerű volt,de az kötve hiszem,hogy az lenne.
Maga a környezet csodálatos, és sokadjára is ámulunk, hogy nincs szemét az erdőben,! Sajnos ez kis hazánról nem mondható el.... [Geoládák v3.4.1]

kupec 2020.07.05 16:15 - Megtaláltam
Erős felindulásból elkövetett ládázás. A mai napra csak 2 doboz volt tervezve, de elég időben végeztem az Aragonit-barlanggal, így átjöttem ide. Vasárnap lévén számítottam rá, hogy tömeg lesz, de ez annál is nagyobb volt. Mondjuk, mint nálunk egy nyári hétvégén a Szalajkában vagy Dobogókőn. Parkolni csak a falu elején tudtam. Az 1. pontig mindenki felment, sok embert láttam strandpapucsban, rengeten feltolták a babakocsit, sőt néhány ikerkocsit is láttam.A borzasztó hőség ellenére kellemesen lehetett haladni a hűs völgy mélyén. Némi probléma adódott az 1. ponton, a sűrű lombok miatt ide-oda ugrált a jel, fél órát túrtam a hegyoldalt (csalán van elég), de eredménytelenül. Sebaj, leszaladtam a táblákon pótjelszót keresni, de semmi. Bosszúsan folytattam az utat a 2. pont felé, aztán amint felértem a peremre, elmúlt a rossz kedvem, a gyönyörű kilátás kárpótolt mindenért és itt már a tömeg is jóval kisebb volt. A 2. pont gond nélkül meglett, üldögéltem egy darabig a völgyet bámulva, aztán mentem tovább a parkoló felé. Nekem a kör 11 km lett.

[Jóváhagyta: Zergi, 2020.07.06 07:21]

1.pont közelébenTábla az 1. pontnál
Valahol itt kell lennie az 1. ládánakKilátás
krino30 2020.02.07 14:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.1.2]

Balear 2020.02.07 12:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.84
Nagyon megérte végigcsinálni ezt a túrát. Gyönyörű hely.

Köszönöm a rejtést

Judit és Béla 2019.10.28 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.37
Megtaláltuk.

ystray 2019.10.28 12:20 - Megtaláltam
megvan :)

Ancsa.Tomi 2019.10.26 14:16 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a lehetőséget! [g:hu 1.6.4]

Fringilla és Kuglóf 2019.10.25 21:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.76
Egyszer régen már jártam itt, most családostul jöttünk, babával, háti hordozóval. A nehezebb szakasszal kezdtünk, azaz fordítva tettük meg a nagy kört, az ereszkedés és a patakvölgy jutott a végére. A hídnál a jelszót megtaláltuk (e-mailben küldöm), a fenti dobozt viszont nem erőltettük, a helyét lefotóztuk, de arra gondoltunk, hogy szeretnénk, ha a gyermekünk nem csonka családban nőne fel, így aztán nem kockáztattunk a szakadék szélén. :)
Gyönyörű őszi idő volt, a hely pedig fantasztikus, még mindig. Köszönjük a rejtést!

[Jóváhagyta: Zergi, 2019.10.29 18:08]

szikla mögött lehet a ládakilátás fentről útközben
a fennsíkra érve elfáradt - pedig ő nem gyalog jött :)patakvölgy
Kollgab&Miló 2019.10.12 13:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

ha2 2019.09.29 14:00 - Megtaláltam
Három napos kiránduláson voltam Kassán, az MTE szervezésében.
Útban hazafelé megálltunk Jászón a 12.században, Könyves Kálmán által alapított kolostornál.
Ezután felsétáltunk az Áj falu feletti vízesésekhez. Utoljára maradt a Szádelői völgy végigjárása.
A sok parkoló autó láttán nagy forgalomra számítottam. Ennek ellenére szépen eloszlik a tömeg a hosszú útvonalon.
A tájba nem illő aszfaltozott út nem nagyon tetszett, de végül is oldalra és felfelé kell nézelődni.

Indul a túraValamikor itt országút haladt keresztül
NövényvilágHa felnézünk
Bővizű a patakMohás sziklák
BezárvaEmelkedő
Le is út fel is útFantasztikus látvány
Zeike 2019.08.13 16:30 - Megtaláltam
Szépnek induló túránk kalandos felhőszakadásba ment át. A jelszó első felét nem talátuk meg. A második pontnál pedig már nem álltunk meg keresgélni, mert teljesen el voltunk ázva. A képek alapján kérem a rejtőt a megtalálás elfogadására.

[Jóváhagyta: Zergi, 2019.08.13 19:00]

20190813_12041920190813_142936
20190813_15183720190813_154112
20190813_15483520190813_154416
Screenshot_20190813-132045_ghu 
benist 2019.07.10 12:30 - Megtaláltam
A parkolóból a patak mentén mentünk fel nejemmel a szurdok felső végéig, az 1. pontig. Itt sokáig kerestem a dobozt, de hiába. A számtalan tábla egyikén egy szinte olvashatatlan feliratból próbáltam a jelszó első felét kitalálni. Nejem a burkolt úton tért vissza a parkolóba, én a K- jelzésen, majd a szurdok mentén vezető ösvényen értem el a 2. pontot. Nem minden szorongás nélkül jutottam le a peremen elrejtett ládához. A láda, logfüzet rendben. Csodálatos innen a szurdokra való rálátás. A további út lefelé igen nehezen járható, de leküzdöttem.

dendeocse 2019.07.07 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.19
Megvan. Az első ponton a pótjelszóval.

L.Gergo 2019.04.21 13:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.26
Gyönyörűszép hely, megérte egy órát autózni idáig. A kanyonnak először a felső részét jártuk be és a végén a lenti úton tértünk vissza a parkolóba. Ezt a sorrendet bátran ajánlom, az elején a kaptató nem olyan vészes mint amilyennek tűnik, viszont ha a túra végén kéne itt leereszkedni, annak a fáradt lábak már nem örülnének. Az első ládát nem találtuk, pedig minden fát átnéztünk. Köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (271 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]