FAQ
1185. Gútai hajómalom (SK) (GCGuVi)

A hajómalom I.

A hajómalom I.

Európa leghosszabb fedett fahídja

Európa leghosszabb fedett fahídja

Jó helyen jársz

Jó helyen jársz

A hajómalom II.

A hajómalom II.

Bejárat a malomba - infomáció

Bejárat a malomba - infomáció

Ha szomjas vagy nézz be a másik oldalára

Ha szomjas vagy nézz be a másik oldalára

Kemence

Kemence

Gútai hálógyár

Gútai hálógyár

Gútai hálógyár

Gútai hálógyár
Szélesség N 47° 55,207'
Hosszúság E 18° 0,251'
Magasság: 113 m
Megye/ország: Szlovákia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.05.22 14:00
Megjelenés időpontja: 2005.05.24 18:11
Utolsó lényeges változás: 2020.07.31 16:00
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Baloghék
Ládagazda: G&C
Nehézség / Terep: 3.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 450 m
Megtalálások száma: 288 + 3 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP-BEGIN
A láda egy konyhai doboz. 5cmx20cmx20cm-es méretekkel.
Fa repedésében.
WAP-END

Tartalomjegyzék

Megközelítés
Ládáról
Környezet
Forrásmunkák


Megközelítés:

Gépkocsival:
Komárom irányából az 573-as úton közelíthető meg Gúta (Kolárovo). A  N 47° 54,613' E 18° 0,354' 108 m [GCGuVi+1. keresztezodes] kereszteződésnél balra. Majd a  N 47° 55,095' E 17° 59,680' 111 m [GCGuVi+2. keresztezodes] és a  N 47° 55,228' E 17° 59,892' 108 m [GCGuVi+3. keresztezodes]kereszteződéseknél jobbra. Itt hagyhatod gépkocsidat.  N 47° 55,227' E 18° 0,004' 111 m [GCGuVi+parkolo]

Kerékpárral, gyalogosan:
A hídon át  N 47° 55,248' E 18° 0,068' 111 m [GCGuVi+Hid] a hajómalom bejáratához  N 47° 55,241' E 18° 0,108' 111 m [GCGuVi+Malom], vagy a ládához. Nyitvatartási időt nincs. Ha meg szeretnéd tekinteni belülről a malmot, akkor érdeklődj a malom mellett lévő Malomkocsmában, készségesen állnak rendelkezésedre.


Ládáról:

A ládáról többet egyéb logomból olvashatsz. A sapka az első megtalálót illeti.


Környezet:

A VÁROS TÖRTÉNETÉBŐL
A város határában már az i. e. 8-5 sz.-ban letelepültek emberek, amit a korszak régészeti kutatásai is bizonyítanak. A régi okmányok arról tanúskodnak, hogy a település fekvése az évszázadok folyamán változott.
Egy 1268-ból származó okmányban Kis Gútának nevezik a települést, a Vág bal partján feküdt a Nyitra folyó partja mellett. Az esztergomi érsek tulajdona volt. A 14. században egy másik település is létrejött, amelyet Nagy Gúttának emlegettek. A mohácsi csata után mindkét település lakosai a török előtti félelmükben biztonságosabb helyre költöztek: Csallóközbe, a Kis-Duna jobb partjára, oda, ahol a mai Gúta található.
1576-ban az esztergomi bég katonái dúlták fel a községet. Ebben az időben Nagy Gúta már lepusztult templomával együtt.
Határában állt a Békevár  N 47° 55,495' E 18° 0,239' 115 m [GCGuVi+Vár], amelyet 1349-ben említenek először. Mária királynő építette a gázlók és a kereskedelmi utak védelmére. Az 1662-1664-es évben barokk erődítménnyé építették át, amely később a gúnyos "Békavár" nevet kapta. 1708-ban az erődöt a kuruc tüzérség lőtte rommá.
1551-től Villa Guta néven, megerősített városként fejlődött. IV.László király oklevele nemcsak városi rangra emelte, egyúttal többféle privilégiumot is kapott, például vásártartási jogot, vámmentességet, nem kellett sem harmincadot fizetnie, sem révet.
Lakossága földműveléssel, gyümölcstermesztéssel, állattenyésztéssel, halászattal foglalkozott.
A városlakók - polgárok - gyakran pereskedtek a felettes hatóságokkal privilégiumaik megtartása végett.
A városlakók háborúk idején sokat szenvedtek a török rajtaütésektől, a zsoldos katonáktól meg az osztrák hadseregtől. Elemi csapások is sújtották Gútát. Történelmi forrásokból ismeretes az 1669-es és az 1715-ös nagy tűzvész. Rendszeresen pusztító árvizek gyötörték a falut.
A 19. század végén és a 20. század elején a falu és a helyi lakosság élete minden területen fellendült. Felépültek az árvízvédelmi töltések. A Kis-Dunán vashíd épült. Megépítették a vasutat, gőzmalmot és a téglagyárat. Üzembe helyezték a Kohn-féle halászhálógyárat.
A községet az 1938-45-ös években Magyarországhoz csatolták. 1945-1947-ben kitelepítették a lakosság egy részét - magyar nemzetiségűeket -, és szlovák visszahonosított lakosságot telepítettek ide.
1948 augusztusától a falu neve Kolárovo.

A VÍZIMALMOKRÓL - ÁLTALÁBAN
A múltban - a 20. század elejéig - a táplálék alapvető fajtája a gabona és a belőle készített termék volt. A gabona feldolgozásának lényeges technológiai eljárása volt az őrlés. Ezt a civilizáció történetének legrégibb idejétől kezdve ismerjük. A legősibb, a kézi törés az időszámításunk előtti 13. évezredből ered. A fejlődés folyamán a nyomás általi zúzást felváltotta a forgómozgással végzett őrlés.
A vízimalom olyan mechanizmus, amelynek három alapvető alkotórésze van: a motor (ez a vízikerék), erőátviteli mechanizmus és a munkagépek (őrlőberendezés).
A legrégibb feljegyzések olyan malmokat említenek, amelyek kisebb esésű, lassú folyású vizeinken működtek. Napjainkig csupán néhány ilyen malom maradt fenn: a tallósi Maticza-malom (Maticza János építtette 1893-ban), Takács Béla malma Pozsonyeperjesen és a Németh család famalma Jókán.
A vízimalmokhoz hasonló a konstrukciójuk, és ugyanolyan alapelvek szerint működtek a hajómalmok.
Az őrlő-, erőátviteli és meghajtóberendezést két összekapcsolt csónakra szerelték rá, amelyet hajóként horgonyoztak le a víz folyásában. Ezek a malmok - a vízikerék állandó merülésének köszönhetően - hatékonyabban kihasználták a vízi energiát. Bizáncból erednek. Virágzásuk a 19. századra és a 20. század elejére tehető, különösen a Dunán és a Vágon. A Vág alsó folyásának és a Dunának a nagyobb városainál a hajómalmok egész telepeket alkottak. A Vágon épített malmok hosszúkásak és nyeregtetősek voltak, a dunai malmokat ötszögűekre építették sátortetővel. Annak ellenére, hogy a hajómalmok évszázadokon át szegélyezték a Duna és a Vág partját, kénytelenek voltak meghátrálni a fejlődés előtt. A Duna mint Európa folyama főként a 20. század második felében nagy forgalmú közlekedési úttá vált, és ez együtt járt a szigorú biztonsági szabályok tiszteletben tartásával.

A GÚTAI HAJÓMALOM
A Dunán és a Vágon is hazai jogokat élveztek a hajómalmok, de egytől egyig eltűntek, főként a folyószabályozások, a vízerőművek építése és a dunai hajóközlekedés rohamos fejlődése miatt.
A volt Komáromi Járási Építkezési Vállalat 1980-ban felkérte a Pozsonyi Szlovák Műszaki Főiskola Építészmérnöki Karának az építészet elméletével és történetével foglalkozó tanszékét egy hajómalom tervének a kidolgozására. Ennek a tervnek az első fázisa egy történelmi visszatekintés volt. Az ötlet, hogy kettős csónakra hajómalmot építsenek, a 6. századi Rómából eredt. Nálunk a legtöbb ilyen malom a 19. században működött legnagyobb és lassú folyóinkon. Bizonyos helyeken egész hajómalomszigetek épültek, mint pl. Komárom környékén, Dunaradványon, Párkányban; továbbá a Vágon, főként Galgóc és Gúta közelében.
A terv kivitelezői számára fontos szempont volt, hogy történelmi hűségre törekedjenek a dunai hajómalom, annak eredeti, régimódi technológiai berendezése megtervezésében, a legrégibb ismert típus alapján. Elengedhetetlen követelmény volt az is, hogy vegyék figyelembe a Dunán kialakult új feltételeket. Figyelembe kellett venni az új létesítmény funkcióváltozását is: nem munkára, hanem szemléltetésre, múzeumi célra készül.
Ezek alapján kidolgozták a hajómalomnak mint kiállítási tárgynak a tanulmányát.
A technológiai berendezést megvásárolták és beszerelték, de az erőátviteli berendezést - néhány más alkatrészszel együtt - újjal helyettesítették. Mivel a körülmények nem tették lehetővé a valósághű rekonstrukciót, jelentéktelen mértékben megnagyobbították a malom befogadóképességét a látogatók miatt. De ragaszkodtak az eredetileg tervezett anyagokhoz, a malom táji jellegének megőrzéséhez a legapróbb részletekig. Elvitathatatlan érdemeket szerzett a kivitelezésben a komáromi Szlovák Hajógyár.
A hajómalom 1995-ben a Szlovák Természet- és Tájvédő Egyesület Túzok Alapszervezetének a tulajdona lett Gútán. Mint minden hasonló régi műszaki berendezésnek, ennek is az a rendeltetése, hogy bemutassa a szerkezet ötletességét. A jelen számára a leghasznosabb e malmoknak az a képességük, hogy megszerzik a munkájukhoz szükséges energiát a vízből anélkül, hogy ökológiai kárt jelentenének a táj szempontjából. A folyó vizét oxigéndúsabbá, tehát a vízi élővilág számára hasznosíthatóbbá teszik.


Forrásmunkák:

Gútai hajómalom Honismereti kiskönyvtár 35. szám.
Gúta
Vodný mlyn [szlovák]

Menetrend
Állapot: kereshető

KRW értékelés (205 db): környezet: 4.61 rejtés: 4.15 web: 4.62 átlag: 4.46

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


breimanne 2022.06.26 12:15 - Megtaláltam
Magyar-szlovák vizitúrás csapattal voltam a Kis Dunán!Eljutottunk a Gútai malomhoz is, amit már nagyon régen szerettem volna megnézni!Nagyon sok fotót készítettem a szép környezetről és a szépen helyreállított hajómalomról. Sajnos az evezős társak sürgettek, így nem sikerült a rejtek megkeresése. Kérem a rejtőt, hogy a fotók alapján fogadja el! Előre is köszönöm!

[Jóváhagyta: G&C, 2022.06.28 10:18]

Köszönöm szépen az elfogadást

IMG_20220626_122036IMG_20220626_121200
IMG_20220626_121325IMG_20220626_120908_1
IMG_20220626_122255_1 
pgyp 2022.06.24 14:23 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.09
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]
Meglepően szép a malom és környezete, érdemes volt megnézni! Amikor sétáltunk vissza a kocsihoz egy kisiskolás csoport ment a szigetre játszani. Bátor turisták még a csacsit is etették, mi inkább tisztes távolból figyeltük.

1656092816075 
james 2022.06.20 09:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.12.10]

redglobe 2022.06.18 12:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.68
Megtaláltam! Köszi a rejtést :)

Ódor 2022.05.28 11:54 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.91
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

fulpes 2022.05.20 10:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.54
Határtalanul kiránduláson a Csallóközben 30 gyerekkel. Nagyon szuper hely, szép környezet érdekes látnivaló, jó idegenvezetés. A láda környezetében már nagyra nőtt a csalán, de egyébként jó helyen van.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.9]

20220520_09503220220520_105004
20220520_10063020220520_100405
20220520_09533120220520_095151
20220520_094657 
stikli08 2022.04.24 11:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Komáromból 30km bringa, erre is jártam! [Geoládák v3.6.0]

NmthKata0911 2022.04.10 14:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

bartal96 2022.04.10 12:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Göde 2022.03.10 11:24 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Újabb kincs a tarsolyában. Köszönöm
[g:hu+ 2.7.16]

zotot 2021.11.09 13:23 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

bubac 2021.10.03 12:08 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

BRobi 2021.10.03 12:08 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget. :-)
[g:hu+ 2.7.14]

MEMME és ZEREB 2021.08.22 09:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.53
Köszi a rejtést!

IMG_0182 
Micra73 2021.07.03 16:13 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.74
Elkövetve Dr. Ladával. [Geoládák v3.11.3]

IMG_20210703_134705IMG_20210703_134751
IMG_20210703_134930IMG_20210703_135928
Szelicsán krisztián (P20) 2020.12.10 10:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bea+P20 [Geoládák v3.7.6]

Enci Ete 2020.10.22 18:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

aghzoli 2020.10.16 19:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.5]

Lukács Imi 2020.10.16 15:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.2]

becko 2020.08.06 10:59 - Megtaláltam
Komáromból indulva egy 70km-es bicajtúrán gyűjtöttem be a két Vág-parti ládát.
Gutáig a jobbparti kitűnő minőségű aszfaltozott gáton, visszafelé a túlparton, hol földutakon, hol a betonozott gáton, hol elenyésző forgalmú közutakon.
Megérte eljönni ide, szép ez a holtág.
Nekem 12m-t mutatott a kütyü a ládánál.

P1050707P1050711
P1050712 
G&C 2020.07.31 16:01 - Egyéb
Egy rovid .com-os "rejtegetes" utan megtalaltam az elveszett ladat ott ahova az ujat rejteni akartam.
Valszeg valaki annyira megsajnalta az ot koveto kessereket, hogy athelyezte kevesbe csalnos helyszinre ;-) (szolni nem szolt...)
Igy viszont az udvaron szorakozok ralatnak a keresokre.
Majd kiderul milyen hosszu eletu lesz itt...
Jo szorakozast!
G&C

G&C 2020.06.21 14:34 - Egyéb
Nehany heten belul folujitom!
g

zmoolnii 2019.11.30 13:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.0.0]

slaca 2019.08.13 16:12 - Megtaláltam
Sok csalánon át megtaláltuk.
Köszönjük a rejtést.

kitkat0123 2019.06.30 23:59 - Megtaláltam
A fahíd és a malom megtekintése után a ládával próbàlkoztunk a malom irányàból - a dzsindzsa miatt sikertelenül. Így aztán elindultunk körbe a lenyugvò nap fényében. Itt aztán véget is ért az idill, mivel a mintegy egy kilométeres távot a legagresszívabb ès szinte koordináltan tàmadó szúnyograj mellett kellett megtennünk.Azonban csapatunk elkèpesztő önfegyelemről tett tanúbizonyságot, nem hullottunk szét és a felderítőink sikeresen megtalàlták a ládát. Köszönöm a rejtést, szörnyű volt!. ;)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (301 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]