FAQ
86. Gázgyári megálló 2. (GCgazm)

Jellemző utcakép

Jellemző utcakép

Gyönyörű sárga homlokzatok

Gyönyörű sárga homlokzatok

Hangulatos tér

Hangulatos tér

Sárga, sárga, sárga

Sárga, sárga, sárga

Munkástelep lakóépületei

Munkástelep lakóépületei

Ipari műemléképületek

Ipari műemléképületek

A kátránytornyok

A kátránytornyok

A környék fölé magasodnak

A környék fölé magasodnak

A Dunái kinyúlik a volt iparterület

A Dunái kinyúlik a volt iparterület

Itt minden sárga :)

Itt minden sárga :)

A láda valahol erre...

A láda valahol erre...

A mikroládácska

A mikroládácska

A tisztviselőtelep egyik lakóháza

A tisztviselőtelep egyik lakóháza

Régen itt nagy élet volt

Régen itt nagy élet volt

A Duna menti platánokkal szegélyezett sétány

A Duna menti platánokkal szegélyezett sétány

Szélesség N 47° 33,832'
Hosszúság E 19° 3,182'
Magasság: 106 m
Megye/ország: Budapest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.02.09 15:00
Utolsó lényeges változás: 2016.04.30 16:59
Utolsó változás: 2021.08.23 08:37
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: ribizli, Flóra, CCFZ >> skiccpausz
Ládagazda: skiccpausz
Nehézség / Terep: 3.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3 m
Megtalálások száma: 2075 + 6 sikertelen + 22 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2008-04 volt 27 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 1.9 megtalálás hetente


A COVID-19 koronavírus miatt kialakult járványügyi helyzet miatt, bizonyító erejű képpel megtámogatott, jelszó nélküli logot is elfogadok megtalálásként. A lényeg, hogy nem kell a ládához hozzányúlnod a jelszóért, elég csak egy fotót készíteni a rejtekről, illetve a környezetéről.

A pici mikroládácska a megadott koordinátán fekete vaspajzs mögött, biztonságban kapaszkodik neodymium talpacskáival :D A kupakban ott a jelszó.

A meglelésének menete:

1, állj szembe a fallal a megadott koordinátán
2, keresd meg tekinteteddel a falon a "(gáz)irányjelző" táblácskát
3, egy nyíl jelzi, hogy hol kapaszkodik a feketeség mögött a ládácska (nem 6,5 és nem 9,9, hanem a kék hegy irányába)
4, nézz szét, hogy se a mögötted lévő oviból, se a rengeteg hangulatos zöld-keretes ablak valamelyikéből nem lesik a ténykedésedet
5, gyors mozdulattal kapd ki a sötétségből a ládát
6, majd hasonló körültekintéssel loggolj és rejtsd vissza pont oda, ahova a nyíl mutat!
FONTOS: Vigyél íróeszközt !

x, ha nem találod pont a nyíl magasságában a ládácskát, akkor lehet, hogy gravitáció uraság lejjebb taszigálta...
x, segítség és figyelmeztetés: viharos időben gyorsan keresd :)A ládába TravelBug NEM helyezhető.

Megközelítés

A Munkástelep az Óbudai Auchantól északi irányba, a Tisztitelep keleti, a Kátránytornyok pedig északkeleti irányba találhatóak. Autós megközelítés esetén itt érdemes leparkolni:  N 47° 33,808' E 19° 3,114' [GCgazm+Parkoló]
Gyalogosan a H5-ös hévről az Aquincum megállónál kell leszállni. A 106-os busz az Árpád-hídtól szinte "házhoz visz", a Sujtás utcánál kell leszállni. (A járat érdekessége, hogy "egyirányú":)
De a legoptimálisabb kerékpárral bejárni a helyszínt.
Madártávlatból ÍGY néz ki a terület.

A helyszínről röviden + koordináták

Egy kellemes sétára hívlak titeket az egykori Óbudai légszeszgyár impozáns épületeihez, égig-érő tornyaihoz és hangulatos lakóövezetéhez. TÉRKÉP ITT
x Munkástelep  N 47° 33,879' E 19° 3,166' [GCgazm+Munkástelep]
x Tisztitelep  N 47° 33,460' E 19° 3,152' [GCgazm+Tisztitelep]
x Kátránytornyok  N 47° 33,805' E 19° 3,382' [GCgazm+Kátránytornyok]
A tornyokhoz egyelőre nem lehet sajnos bemenni, de pillanatnyilag innen tökéletes rálátás van rájuk:  N 47° 33,766' E 19° 3,346' [GCgazm+Rálátás a tornyokra]

Érdekes Hangulatos Épületek! Érdemes rászánni pár órát a sétára, bejárni az egész területet, kicsit ízlelgetni a helyszín hangulatát.

FELADVÁNY: Hol készülhetett EZ a kép? Megfejtés jöhet logba. :D

Az Óbudai Gázgyár

A 20. század elején a terjeszkedő Budapesten egyre nőtt a gázfogyasztás. Ennek a növekvő keresletnek a kielégítésére a főváros 1908-ban úgy határozott, hogy Óbudán a Homokos-dűlőn új légszeszgyárat hoznak létre.
A tervek elkészítésével egy elismert zürichi gázgyárost, Weiss Albertet bízták meg. Segítségére volt még Bernauer Izidor világítási igazgató, és Schön Győző mérnök. A tervezést két éven belül befejezték.
1910-ben elkezdődött a gázgyár építése. Első lépésként egy dunaparti védművet készítettek, majd a vasút iparvágányai és a közutak következtek. 1913-ra a gyár épületeinek és gépeinek nagy része már készen állt a termelésre. Az év októberétől kezdve fokozatosan megkezdték a gyár üzemeltetését. A hivatalos megnyitót 1914. június 13-án tartották.

A gyár a maga idejében a legkorszerűbb technológiát alkalmazta, amely napi 250 ezer köbméter gáz termelését is lehetővé tette. A területen tizenegy kilométernyi vasúti pálya kapott helyet, amely közvetlenül a budai, jobb parti körvasútra és az esztergomi vasútvonalra kapcsolódott.
A gyár területét saját lakóteleppel és egyéb kiszolgáló épületekkel vették körül. Ezek voltak a Almási Balogh Lóránd által tervezett, szintén 1914-ben épült Munkástelep és a Tisztitelep. A munkástelep még ma is a kor hangulatát idézve ad otthont az itt élő volt gázgyári munkásoknak.

Az első világháborúban Óbuda lakosainak a villamos áramot a gyár területén található, Sulzer által gyártott dízel-aggregát biztosította. A ma is álló és működőképes gép 180 fordulat/perc-nél 800 LE teljesítményt ad le, és 110 voltos egyenáramot termel. A háborúk után a gázgyártás újraindult az üzemben.

A gyár a gáz mellett még egyéb melléktermékeket is előállított, mint a koksz és kátrány. A kátrányt a ma is megtekinthető kátrány-tornyokban tárolták, és itt választották szét gravitációs úton könnyű és az útépítéshez használt nehéz kátrányt.
A főváros földgázra való átállása miatt már 1980-ban be akarták zárni az üzemet, de erre csak négy évvel később, 1984 októberében került sor. Ennek oka, hogy az energiaválság miatt az itt termelődő kokszra szükség volt.
1984-től 2004-ig a területen csak adminisztratív munkát végzett a gázművek. Ezt követően került át a terület a főváros tulajdonába. A területen található kiemelkedő értékű épületeket műemléki védettséggel látták el. Néhánynak a közelmúltban sikerült új funkciót találni. Azokat felújították és a környéküket parkosították. Az egykori gyár déli részében irodaházakat és lakóparkokat hoztak létre.
A meglévő tervek alapján a műemléki épületegyüttesből múzeumot, illetve kultúr- és fesztiválparkot kívánnak létrehozni.

A Gázgyári munkás és tisztviselői lakótelep

A történet éppen 100 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a szénalapú városi gáz gyártását megkezdte az Óbudai Gázgyár. A terület építészeti kialakításban két tervező tevékenykedett. A munkásoknak helyet adó lakótelepet - beleértve az iskolát és az óvodát - Almási Balogh Lóránd, a gyárat és a tisztviselők telepét pedig Reichl Kálmán tervezte. Az eldugott tisztviselőtelep a Duna partján a hatalmas platánfákkal övezett Almási Balogh Lóránd utcát szegélyezi. A területet keletről gyümölcsös kertek és a Jégtörő út határolja, ahol a gyár szolgálatában egykor vasúti sínek futottak. A terület épületrendezési koncepcióját a dolgozók gyárban betöltött pozíciója alapján megépült kilenc lakóház szemlélteti. Ennek értelmében a tervező 4+1, számozással ellátott, összesen 17 lakásból álló házat valósított meg. Így került a telep közepére a gyárvezető otthona, egy földszintes, 5 szobás, 422 m2 alapterületű, a VII-es lakóház. Tőle két irányba épültek az egyemeletes, földszintes és ikerházas telkek négy-, három- és kétszobás házai. Lakói annak függvényében kaptak helyet a gyárvezető otthonához minél közelebb, hogy milyen szinten álltak a ranglétrán. Ez a hierarchia a telep külső megjelenésében is érzékelhető. Az épületek sarkain fellelhető indadíszek is árulkodtak az ott lakók magasabb beosztásáról. A fából faragott oromzatok sokfélesége, az eltérő, néhol keleties hangulatú tetőkialakítások, az íves falformák vagy akár a megtört szögben elfordított és kiugró ablakok megoldása teszik egyedivé ezt az eldugott kis partszakaszt. A sárga és vörös színű házak homlokzatán terméskövet, nyerstéglát és vakolt felületeket is láthatunk. A lakások mindegyikéhez fürdőszoba és WC tartozott, a házakban pedig külön mosókonyha is létesült. Az itt lakóknak a gyár munkásai közül segítő személyzet, házicseléd is járt. Kertész által rendben tartott park vette körül a lakóépületeket, valamint teniszpálya is rendelkezésükre állt.

Védett épületei

Száraztisztító: Földszintes, nagy belmagasságú, csarnokszerű épület
Óraház: Ebben az épületben voltak a gyárból kikerülő gáz mérésére szolgáló órák
Víz- és kátránytornyok
Villamos központ: Itt található a gyár áramellátásáért felelős Diesel-generátor és a hozzá tartozó kapcsoló- és elosztóhelyiség

További infók

viztorony.hu
Az Óbudai Gázgyár története I.
Hír a Gázgyár rehabilitációjáról
Flyvideo
INGY0MBINGY0M - Város, építészet, kultúra
Budapest100
Óbudai Gázgyár - Wikipédia
Séták Budapest peremén
Budapest - Gázgyár
Fotók a felújítás előtti légszeszgyárról
Panorámafotó a Flóriánról
100 éve a térség legmodernebb gázgyára volt, ma az ivóvizünket fenyegeti
Sokkoló gázgyári szennyezés
Rákkeltő méreg szivárog a Dunába Óbudánál- Videó

Ládatörténet

2017.10.18.
Új logpapirkát kapott a kapszula.
skiccpausz

2016.04.29.
A ládikó sajnos eltűnt, majd újra lett telepítve.
skiccpausz

2015.09.18.
A láda virtuálisról újra hagyományos (mikroládává) változtatva. A leírás és a képek is bővültek, frissültek.
Keressétek szeretettel,
skiccpausz

2015.06.27.
A ládát örökbefogadtam, nemsokára felújítom az oldalt és magát a ládát is!
skiccpausz

2003.12.07.
**A LÁDA ÁTALAKULT VIRTUÁLISSÁ!!**
A helyszín régi nagy kedvencem, tessék alaposan körüljárni és megcsodálni. Világosban és sötétben egyaránt varázslatos! A jelszó a megadott pontnál található tábla felirata. Figyeljetek az írásjelekre!

2003.11.02.
Még egy kevés türelmet kérek, és rendberakom ezt a ládát, mert a szívemnek nagyon kedves a környék.

2003. 04. 16.
Nagytakarítás van a környéken, így valószínűleg a láda is áldozatul esett, átmenetileg ne keressétek!

Eredeti leírás:
A kis lakótelep a Gázgyárral együtt épült az 1910-es években.

A furcsa tornyok a gyár területén állnak, víz- és a városi gáz gyártásához szükséges tárolóterek voltak.

További információ a tornyokról és a Gázgyárról...A régi ládaoldal

katt

Flag Counter
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (1255 db): környezet: 4.31 rejtés: 3.69 web: 4.00 átlag: 4.00

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

spanyesz 2022.08.09 17:22 - Megtaláltam
Jó pár éve lakom BP-n, de ma nonow22-vel először jártunk ebben a kis eldugott világban. Mindkettőnknek nagyon tetszett a "kis város", nagyon hangulatos, imadtuk. Sajnos a láda nem volt a helyén, ezt jeleztük is a helyszínen. Kérlek a feltöltött képek alapján fogadd el a talalatunkat! Köszi, hogy megmutattad!

[Jóváhagyta: skiccpausz, 2022.08.12 07:33]

IMG_20220809_172110IMG_20220809_172132
IMG_20220809_172412Screenshot_20220809-210640
nonow22 2022.08.09 17:22 - Megtaláltam
Spanyesszel ma erre tekertünk. Mindent végigtapogattunk, de a láda nem került elő a helyéről. :( A lakótelep egyébként nagyon különleges hangulatú, nagyon szerettem az épületeit.
A képek alapján kérem a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: skiccpausz, 2022.08.12 07:34]

IMG_20220809_171800IMG_20220809_172055
IMG_20220809_172546IMG_20220809_172355
IMG_20220809_172546IMG_20220809_172355
NI 2022.08.03 17:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.65
Megtalaltuk!

amenti 2022.07.31 18:03 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 2.64
Jó leírás a keresésre... miért is csak most olvastam :D

ZacskóATacskó 2022.07.26 08:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

fredie 2022.07.19 18:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Geoculus 2022.07.16 11:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

stirliviusz 2022.07.13 13:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Pongi57 2022.07.13 11:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.64
A Graphisoft parkból egyenesen ide jöttem. Érdekes hangulata van ennek a kis "szigetnek" a nagyváros közepén. Nagyon tetszett!
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.10]

20220713_11175520220713_111814
20220713_111848 
szirtes 2022.07.12 13:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Kiss_Karoly 2022.07.10 13:20 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.47
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

vargavirag96 2022.07.06 19:25 - Megtaláltam
Nem is tudtam, hogy van Budapestnek ilyen környéke, köszönöm a rejtést! Maga a rejtés módja is érdekes. [Geoládák v3.12.10]

kriszpolgar 2022.06.28 20:26 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

BIGW 2022.06.26 16:56 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.30
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Zsuzskaland 2022.06.25 14:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
tetszik ":) [Geoládák v3.12.10]

gvviki 2022.06.18 18:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.93
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Maki ès Muki 2022.06.06 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

nano 2022.06.05 13:54 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.54
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

HaKoBeRi Fing 2022.05.26 17:58 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.07
Megtaláltuk, köszi a rejtést! :) [Geoládák v3.12.10]

Zsoofii 2022.05.22 15:35 - Megtaláltam
Kedves kis környék, nem ismertem. A Gázgyár története is érdekes. Köszönöm.

GeOFaM 2022.05.22 08:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]
Pontos leírás, ötletes rejtés.

kisbrekeke 2022.05.14 16:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést :)

vincentblonde 2022.05.12 15:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.9]

joczo 2022.05.03 14:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Jolcsii58 2022.04.29 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Különleges hely. [Geoládák v3.12.8]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (2103 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]