geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1217. Kürti Arborétum (GCKURT)

a gátoldal

a gátoldal

a Tisza

a Tisza

öreg fekete nyár

öreg fekete nyár

Szent Márton Zarándokút

Szent Márton Zarándokút

a gáton

a gáton

fürdőhely

fürdőhely

közel a ládához

közel a ládához

az arborétum felújított bejárata

az arborétum felújított bejárata

Apáczai Gimnázium tábora

Apáczai Gimnázium tábora

Lengő trapéz

Lengő trapéz

Arborétum bejárata

Arborétum bejárata

Fácántelep

Fácántelep

fecskefiókák

fecskefiókák

a "fürge" gyík

a "fürge" gyík

a tiszavirág

a tiszavirág

"vajon hol is lehet az az első pont?"

"vajon hol is lehet az az első pont?"
Szélesség N 46° 53,393'
Hosszúság E 20° 7,023'
Magasság: 81 m
Megye/ország: Jász-Nagykun-Szolnok
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.07.01 23:00
Megjelenés időpontja: 2005.07.06 23:30
Utolsó lényeges változás: 2017.10.10 17:37
Utolsó változás: 2021.03.13 19:48
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: petiba, WebMonster, Chubby
Felhasználó: ditke01
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 200 m
Megtalálások száma: 579 + 3 sikertelen + 15 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


WAP: A gáton egy műtárgy tövében. A visszarejtést a Tisza felől alulról közelítve is ellenőrizd!

A láda ismét új helyre került, nem túl messzire a Tiszakürti Arborétum bejáratától.  N 46° 53,249' E 20° 7,056' 85 m [GCKURT+arborétum főbejárata] Itt van egy kényelmes parkoló  N 46° 53,239' E 20° 7,008' 85 m [GCKURT+arborétum főbejárata] is.
A láda és az arborétum felkeresése előtt vagy után érdemes a Tisza-parton sétálni, nyáron akár fürödni is.

Papi Lajos (1921-1987) szobrászművész Madáritató című alkotása a Tiszakürti Arborétum főbejáratával szemben található. A mészkőből faragott díszkút 1985-ben készült. A kút kellemes, gyógyhatású, kissé kénes, fluorban gazdag ásványos vizet ad.

A Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet létrejöttének alapját a terület értékes madárvilágának megőrzésére alapított Pélyi Madárrezervátum adta, még a múlt század hetvenes éveinek közepén. Ezt követően néhány évvel, 1978-ban megalapították a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetet, amely a Tisza középső magyarországi szakaszán, mintegy 134 fkm hosszon a folyó hullámterének jelentős részét magába foglalja. A kijelölésnél természetvédelmi oltalom alá kerültek a kiskörei vasúti hídtól a tiszaugi közúti hídig a folyó legértékesebb szakaszai, továbbá az árvízvédelmi töltések közötti holtágak, rétek (legelők, kaszálók) és erdőterületek.

A tájvédelmi körzet 9500 hektáron őrzi a szabályozások után, mintegy száz év alatt kialakult másodlagos tájat. Fűz-nyár ligeterdők és az általuk körülölelt hullámtéri rétek váltakoznak egymással.
A fűz-nyár ligeterdők jellegzetes eleme az egyre fogyatkozó állományú fekete nyár (Populus nigra). A Tisza hullámterében a genetikailag tiszta fekete nyár állomány folyamatosan öregedik, illetve rendkívül nehezen újul.

A gát víz felőli oldalán érdemes megnézni:
 N 46° 53,320' E 20° 6,789' 85 m [GCKURT+öreg fekete nyárfa]

Az elmúlt évszázad során a Kárpát-medencében szinte mindenütt, a vízfolyások az ármentesítés és egyéb vízrendezési beavatkozások következtében elveszítették természetes arculatukat. Az Alföldnek ezen a táján, a Tisza rendkívül gazdag élővilága viszonylag jól megőrződött, annak ellenére, hogy a kanyarulatok átvágásával a folyó hossza jelentősen csökkent, az "élő ártér" pedig mára csak a viszonylag keskeny hullámtérre korlátozódik. Az ökológiai folyosóként betöltött élővilág-védelmi szerepe mellett, rendkívül nagy a folyó tájesztétikai jelentősége is.
A Tisza ezen szakasza, mint jó természetességű élővíz a Kárpát-medence egyik legnagyobb biodiverzitású és számos egyedi elemmel rendelkező élő rendszerei maradtak fenn. A legjelentősebb, és egyben közismert természeti érték a folyóban a tiszavirág (Palingenia longicauda), amelynek az utóbbi évtizedben számos rég nem tapasztalt tömeges és igen látványos rajzása volt tapasztalható.

Olvasnivaló az arborétumról

A kert története

Séta a kertben

Nyitva tartás és árjegyzék

A gáton halad el az alföldi Szent Márton zarándokút. (Kiinduló pontja Kunszentmárton, az ország legnagyobb Szent Márton temploma, jele a Pieta szobor kerítésoszlopára felfestett St M, azaz Szent Márton.)
Cikk a zarándokút megnyitásáról

A Tájvédelmi Körzet legjelentősebb élőhelyeinek számítanak egyrészt maga az élő folyó és annak medre, továbbá az ártéri vizes élőhelyek, a holtágak, kubikok és egyéb mocsár, mocsárrét jellegű habitatok. Úgy a hullámtéren, mint a mentett ártéren fenntartható különféle gyepterületek számos olyan egyedi jellemzővel rendelkeznek, aminek okán azok megőrzése a prioritások között szerepel. A természetes eredetű különböző szerkezetű puhafás ligeterdők közül különös jelentőségük van a folyópartot kísérő galériaerdőknek és a folyószabályozás idejéből származó kubikerdőknek. Ezeknek az erdőknek a természetes megújulása tekintetében nagy jelentőségük van az elmúlt másfél évtized árvizei során természetes úton települt állományoknak. A Tájvédelmi Körzet jellemző és legnagyobb értéket képviselő növény- és állatvilága zömmel ezekhez az erdőkhöz kötődik. Az emberi tényező kizárásával az ártér jelentős részén, s a hullámtérben is a szukcessziós folyamatok folytán puhafás ligeterdők tartósan fennmaradó zárótársulásnak tekinthetők, még akkor is ha annak eredete, illetve megtelepedése pionír jelleggel történik. A füzekkel és nyárakkal meghatározott állományok - eltekintve az alsóbb vegetációs szintekben rendszeresen jelen lévő adventív cserje- és fafajoktól - jelentősen különböznek más, az Alföldre jellemző erdőtípustól.
bővebben a Közép-Tiszai vidékről

Akik szeretnék alaposabban megismerni ezt a különleges erdőtípust és folyóparti élővilágot, azoknak ajánlom a Tiszaugi hídtól a gáton kerékpárral eltekerni Tiszakürtre. Megközelítőleg 7 km az út hossza. A 44. számú főútról itt  N 46° 51,971' E 20° 3,356' 83 m [GCKURT+leágazás] kell lekanyarodni a tiszaugi lehajtóval szemben északi irányba. Kicsit autózni kell a betonúton, majd a gát előtt lehet hagyni az autót.  N 46° 51,996' E 20° 3,153' 82 m [GCKURT+leágazás]

-----------------------------------------------------------------------------
[2016. 3. 29. A láda régóta beteg volt, így szabályaink szerint átkerült az adoptálható ládák közé, 2016. 3. 29. Admin (Fazék)]

WAP:
A hátsó bejárat és Tiszakürt tábla közötti út menti akácfa tövében (ami a bejárathoz közelebb van).

Az eredeti láda multi volt, mely egy kicsit bemutatta a Tisza-partot, s annak élővilágát. A sok kérést figyelembe véve, kicsit átalakítottam a ládát, mely immár hagyományos. Ennek ellenére érdekes lehet az eredeti láda néhány pontja...

A kis kiruccanást érdemes nyári melegben, fürdőruhával felszerelkezve megkezdeni.
Szeretnénk, ha az arborétum megtekintése előtt a Tisza-part, az ártér élővilágával ismerkednétek egy kicsit. Reméljük, hogy a gáton való kb. 2 km-es séta kellemes kirándulás lesz!

Apáczai Gimnázium tábora:
A 90-es években iskolánk megvásárolta Tiszainoka az ártérhez közeli telkét. Itt nyaranta kb. 10 turnusban hetente 20-30 diák nyaral. A tábort folyamatosan bővítgettük, fejlesztettük: van foci-, röpi-, kosárpályánk, kenunk, ... Öregdiákjaink tervezték a kisházat, amely mellett felállítjuk sátrainkat. Itt egész nyáron vannak gyerekek. A tábor melletti focipályán vívjuk meg a helyiekkel minden évben ádáz meccseinket.
Tiszainoka igen kis falu (400 fő). Mindentől elzárt, autóbusszal nehezen megközelíthető. Bár kompon át lehet menni Kécskére, ez sem mindig működik. (12 éven át vezettem a tábort, s a mai napig nosztalágiával járnak vissza a "gyerekek".)
Ha már itt jársz érdemes meglátogatni a fácántelepet, melyet a Cserkeszőlői Vadásztársaság tart fent, s 1 napostól 7 hetes madarakig lehet látni fácánokat! (N 46 54.542, E 20 09.717, 77m)
További érdekesség, hogy Inokán igen érdekes leleteket találtak 1987-ben egy ásatáskor. A leleteket elszállították, de a szentély kis maradványa még visszatemetés után is látható: N 46 54.223, E 20 09.466, 89m. Ettől nem messze régi sírköveket láthatunk az 1800-as évekből a régi temető maradványaként.

Lengőtrapéz: (opcionális)
Ehhez a ponthoz szoktunk leevezni a gyerekekkel. Innen ugrálunk a vízbe, melyhez nem kevés bátorság kell: fára kell mászni, s a kötéllel ügyesen elrugaszkodva kell indulni. A jó fotóhoz segítségre lesz szükségetek.
Egyébként igen gazdag a állatvilág: hajnalanta őzek, nyulak mennek a Tiszához inni. Az ártéren pedig biztosan találkoztok sok szúnyoggal is. :)
Kerékpárral Inokáról a gátőrházig kell a töltésen menni, innen pedig az ártéren vezet tovább egy kisebb földút.

Tiszakürti Arborétum:
Szintén a táborból szoktunk ide ellátogatni a gyerekekkel. Biciklivel (a második pontot kihagyva) kb. 10 perc az első ponttól. Itt a láda a park területén kívül esik, a focipálya melletti susnyásban őrzi sok-sok szúnyog egy fa tövében.
A parkot egyébként annak a Bolza Péternek a fia, Bolza József tervezte, aki a szarvasi arborétumot alakította ki. Itt a természetes erdő meghagyása mellett ültettek különleges fákat, bokrokat. A park az ártéren létesült a Tisza lecsapolásával, közvetlenül a töltés mellett. A víz közelsége, valamint a parkot körülvevő új dajkaerdő biztosítja az egzotikus fajok páradús kívánalmait. Így tudják átvészelni a forró, száraz nyarakat, valamint az igen hideg teleket.
Itt elsősorban tölgyesek vannak, de megtalálható Magyarország természetes fái melett a kínai óriásfenyő is.
Nyitvatartás:
márciusban: 8-17h
április 1 - szeptember 31.: 8-18h
októberben: 8-17h
december, január, február hónapokban ingyen látogatható.
(Telefon: 06-56-568-020)

Jó keresgélést!

Peti bá' és WebMonster (és ditke01)

2005. július 5. Mivel éppen bozótírtást végeztek, a láda kicsit "lejjebb" került: két kő alatt meg kell kaparni kissé a földet!
2005. július 27. Sajnos már több jelzés szerint is a felirat kopik: az objektumon több helyen/oldalon is látható a koordináta+jelszó, de a hétvégén újraírjuk.
2005. augusztus 14. A kapura három helyen újra jól látható módon kiírtuk a koordinátákat/jeszót.
2005. augusztus 28. Amennyiben az új kiírások is lekopnának, a kapu felső részében jobboldalon egy kis dobozban is megtalálhatók az adatok.
2005. szeptember 19. Bocsánat, de a kapufán lévő koordináták magára a kapufára mutatnak. Ügyes voltan. :( Zsorzs azóta legalább a "fában" elrejtett dobozban módosította ezt, s így már minden OK. (De ne a piros feliratot nézzétek!) Elnezést.
2006. július 1-jén a ládát rendbe tettem. Hajrá a szúnyogok ellen!
2007. augusztus 26.: ládaellenőrzés, ajándékfeltöltés.
2008. június 23.: A kapufánál lévő darazsakat kifüstöltük.
2009. április 19.: Ládaellenőrzés.
Többen jelezték, hogy a füzet nedves, s megrongálódott. Hazavittem, s kiszárítom. Új füzet várja a következő vadászokat egy jobb minőségű dobozban, ajándékokkal feltöltve.
Kérlek vigyázz rá, s óvatosan helyezd rá a nagy köveket!
Köszönöm.
2009. június 26.
Bár még azóta nem találta meg senki a ládát, a kürti részét valaki meglovasította. Pótoltam.
2010. június 27.
Az elveszett ládát ismét pótoltam.
2011. június 15. hamarosan meggyógyítom...
2011. július 2. Chubby segítségével újrarejtve. Köszönöm.
2016. július 31. A láda újra kereshető!!! Vidám játékot kívánok: ditke01
2017. június 27. délután az eltűnt ládát pótoltam.
2017. október 10. délután a láda új helyre került, mert ismét kifosztották.
2021.03.13-án egy értesítés után azonnal új ládát és logfüzetet helyeztem ki.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (316 db): környezet: 4.21 rejtés: 3.99 web: 4.33 átlag: 4.18

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Phara 2021.04.05 13:44 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést! Kristóf, Tamás és Amy kutya [Geoládák v3.9.6]

Sozsofi 2021.04.05 11:43 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! az Unkusok [Geoládák v3.9.6]

GLaszlo_gc 2021.04.02 13:37 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.5.10]

Hegedüs Zsuzsa 2021.04.02 13:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

IMG_4630IMG_4631
IMG_4608IMG_4610
IMG_4612IMG_4613
IMG_4615IMG_4617
IMG_4625IMG_4629
Petersen77 2021.03.28 17:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

V_Gabor 2021.03.28 13:51 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.49
A doboz rendben, egész új a füzet. Takarva volt a láda, én is próbáltam a legjobban álcázni.
Az arborétum nyitva van, 800 Ft a felnőtt jegy, csak kp. lehet fizetni. Nálam nem volt csak kártya.

Csodás napsütés, madárdal.

Köszönöm!
[g:hu+ 2.5.10]

2021-03-28 13.43.28R2021-03-28 13.43.46R
2021-03-28 13.44.25R2021-03-28 13.44.43R
2021-03-28 13.48.02R2021-03-28 13.48.09R
2021-03-28 13.49.34R2021-03-28 13.54.49R
zoananor 2021.03.27 14:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Senator62 2021.03.26 18:20 - Megtaláltam
Meglett! Köszi a rejtést! Egy gyors találat még a sötétedés előtt!

szolyaagi 2021.03.26 16:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.72
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

filogergo 2021.03.21 09:59 - Megtaláltam
Köszönjük! Nadi és Gergő

TheJegas 2021.03.15 13:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Ramika & Jégu [Geoládák v3.9.6]

gliderVIK 2021.03.15 12:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

minyu 2021.03.13 11:59 - Megtaláltam
Csodaszép napsütéses, madárcsicsergős időben egy kis arborétumi séta. Még így inkább alvó állapotban is gyönyörű az erdő, még egy őzike is elnyargalt mellettünk.
Sajnos a ládát darabokban találtuk, 1-2 papírdarab meglett, de nem volt nálunk se doboz, se papír, semmi :( Szerencsére ládagazdát sikerült elérni, és már pótolta is :)

160096705_3795110020597818_2511192386212315738_n160563255_3795109217264565_3516578233625968783_n
160745340_3795108657264621_4067944363971927804_n 
OsiOsi 2021.03.07 11:25 - Megtaláltam
Köszi. :-)

Maryzka 2021.03.06 12:43 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 2.5 web: 3.5 átlag: 3.00 súly: 2.58
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Egy láda darabokban volt, papírok szanaszét, de a valós láda megvolt, kincsek nélkül. [Geoládák v3.9.6]

ImreNóri 2021.03.06 10:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.95
Köszönjük!

Vitya1975 2021.03.03 13:30 - Megtaláltam
Rossz állapotú volt a doboz

prisoft 2021.01.02 15:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Louis 2021.01.02 15:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Szemán 2020.12.31 10:16 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.4.8]

KP1965 2020.12.29 15:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.17
16 találatunk volt a Szolnokot és környékét érintő autós túránkon, ez volt a tizenharmadik.

Wilka74 2020.12.29 15:16 - Megtaláltam
Az arborétumba most nem mentünk be, alantas szürkítés történt csupán. Tetszett, hogy valaki már egy cache-reacher-bench-et is elhelyezett, így nem kellett bekúszni a betonlap alá a ládáért. Köszi a rejtést!

enjoy 2020.11.09 12:11 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük! :)

EkkerSzabina 2020.11.09 12:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük! :)

Réka&Nimi 2020.10.24 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.69
Az arborétum nagyon szép őszi színű, utána a Tisza-part is megér egy kitérőt. A kilátó jelenleg nem látogatható. Köszönjük, nagyon kellemes sétát lehet itt tenni.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (597 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]