geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1221. Nagykálló - Harangod (GCHARA)

Ilyen épületek várnak

Ilyen épületek várnak

Nagykállóról így jutsz el Harangodra

Nagykállóról így jutsz el Harangodra

Látkép a régi láda közeléből

Látkép a régi láda közeléből

Ürgék

Ürgék

A tanösvény egyik állomása. Ha itt jársz, már közel vagy:)

A tanösvény egyik állomása. Ha itt jársz, már közel vagy:)

A tópart

A tópart

Kilátó

Kilátó

Tánccsűr-tető

Tánccsűr-tető
Szélesség N 47° 53,851'
Hosszúság E 21° 51,200'
Magasság: 127 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.07.10 17:00
Megjelenés időpontja: 2005.07.16 17:50
Utolsó lényeges változás: 2014.06.15 21:35
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Timcsi, Mischi, Christel, Apuci
Ládagazda: Timcsi
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 529 + 1 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást saldar készítette.


WAP-barát:

A normál méretű láda Harangod kirándulóhely egyik domboldali erdejének szélén, egy szép facsomó földszinti ágai közé ékelve várja a látogatókat.

Harangodra eljutni Nagykállóból a Bátori utcáról az Arany János útra fordulva ( Itt már tábla is jelzi a kirándulóhelyet) és azon haladva lehet.

Nagykálló környékén igen sok szép kirándulóhely található, ezek közül is figyelemreméltó a szépnevű Harangod. Természetes bája, a táj árnyékot adó erdeje, horgászásra, csónakázásra alkalmas tava, a szabadban tölthető kellemes program vonzerő lehet a pihenésre és nyugalomra vágyó turisták számára. Aki a kirándulóhelyet felkeresi, gyönyörködhet az iskolát teremtő magyar építész, Makovecz Imre tervezőcsoportjához tartozó Ekler Dezső tervei alapján felállított tánccsűrben, kilátótoronyban és az egyéb épületekben( büfé, étkező, fürdő). Itt szinte minden - szobrok, gyermekjátékok, hulladéktárolók, oszlopok - míves népi faragásokkal készült. A tánccsűr 300 fő befogadására alkalmas. Ebben a szép környezetben nyaranta Téka-tábor működik, amely a hagyományőrző tevékenységek szervezésére összpontosít. Népi tánc és táncházas foglalkozások, fafaragás, agyagozás, szövés, bőrmegmunkálás és lovaglás a választható programok.
Harangod a 145 km távú, Nyíregyháza és Tiszacsécse közötti Móricz Zsigmond-túra egyik állomása. A Pagony erdei tanösvény több mint húsz állomással szintén itt található. Aki pedig kicsit ráérősen érkezik ide, süthet, főzhet, grillezhet a szabadban, és amíg az étel készül, figyelheti a bátor ürgék rohangászását és figyelmes üldögélését a kiterjedt mezőn. Figyelem! Nem kiönteni őket! :-))

Reméljük mindenki kellemes élményeket szerez ezen a páratlan szépségű és nyugalmú helyen, ahogyan mi is mindig feltöltődve térünk innen haza.

Timcsi, Mischi, Christel és Apuci

Nagykálló történetéről a IV. KMGT alkalmából Hebego anyukája segítségével nagyon sok érdekes, új információt szerezhettünk, ezúton is köszönjük!
Mivel a várost bemutató láda hamarosan megjelenik, az itt csak "összeszedett" leírást Nagykállóról felcseréljük egy Harsányi Gézáné (Hebegő anyukája, lelkes helytörténész) által papírra vetett Harangodról szóló leírással, amelyet teljes egészében közreadok.


H A R A N G O D

" - Maga a szó együttesen jelenti a térben egymáshoz közeli -az egykori ősfolyammeder mélyedésében megbújó- utcányi tanyát a lovas pályával, az egykori iskolaépületből lett varrodával, és a vonzó majálisok, az egyre ismertebb nyári Kaláristáborok helyszínéül szolgáló Harangod - pusztát.
Hogy a táj ősidők óta lakott, sokféle jel sejteti: az autópálya építése előtt (2005) talált kút, ősrégi edénytöredékek, kőbaltadarab. Azt, hogy az Árpád korban már lakott hely volt, írásos dokumentumok igazolják, ám az a település elpusztult a tatárjárás idején.
A hely elnevezéséhez fűződik Nagykálló környékének legősibb legendája, amely szerint az 1200-as években a mai Nagykállótól délre volt egy falucska, Búzna Dada nevű. Amikor a hírnökök jelentették, hogy gyilkolva, fosztogatva, mindent felégetve közelednek a tatárok, a lakosság élelmét, állatait, munkaeszközeit mentve a mocsárba menekült. Amint a templomhoz érkeztek, megállította őket az öreg pap.
-Mentsétek a harangot is fiaim, mert ha a tatárok felgyújtják a falut, a tűzben lezuhan a haranglábról, és tönkre megy, megolvad. - mondta.
Szekérre engedték hát a harangot, majd ahol lehetett, tutajra emelték, és eveztek észak felé. Már közel jártak egy biztonságosnak látszó, dombok védelmében lévő helyhez, amikor miért, miért nem, megbillent a tutaj, és a harang a vízbe csúszva elmerült a mocsárban.
Telt-múlt az idő. A tatárok által teljesen elpusztított Búzna Dada egykori lakói új, mocsarakkal körül vett, védett helyen felépítették az új települést, Kállót. Lett új fatemplom is, kupolás, magas toronnyal. Csak a harang hiányzott sokáig. Ám néha, ködös őszi estéken észak felől harangszót hozott a szél. Az emberek hite szerint abból az irányból, ahol a harang elveszett. S ilyenkor babonás félelemmel mondogatták az öreg papnak: -Hallod Atya? Ott, arra szól a harangod!
És azt a helyet, amely mellett a harang elsüllyedt, így nevezik azóta: Harangod.
A legenda - legenda. Az viszont már tény, hogy egy V. István által adományozott, Guth-Keled nemzettségbeliekhez címzett, 1265-ből való okirat, és
egy 1385-86-os birtokper iratanyaga már e néven említi a helyet. 1661-ben itt vonultak az erdélyi várak bevételére I. Lipót hadai, s a török kor helyi lakóiról vallott az 1967-ben előkerült, Kahler Frigyes és Német Péter által értékelt éremlelet. A puszta kilátótornyából pedig 1570 után a kállói várőrség jelezte harangszóval, ha ellenség közeledett. Az 1900-as évek elejének szomorú tanyaképét, a kegyetlen harangodi cselédsorsot Váczi Mihály költő édesanyja írta le. 1944-ben a tanyai iskolában tartották fogva a Nyíregyházáról elhurcolt zsidók egy részét.
A Vadkert, és a harangodi dombok mindig is a kállóiak kedvelt kirándulóhelyét jelentették. 1980-ban a Vadkert helyén víztározó tó létesült, amelynek vizét az egykor Mosolygóvíznek, ma VII. számú főfolyásnak nevezett patak táplálja. 1987-ben kezdődött a népművészeti táborozást szolgáló, Ekler Dezső tervei szerint megalkotott, sok tekintetben egyedi faépületek létesítése. És azóta minden nyáron benépesül a táj.
Észak felől kopár arcú homokdombok, homlokukból kinőtt, zöld erdő-sörénnyel, keletről szelíd akácerdő, délről az Őr-domb, ahonnan a legszebb kállói panoráma látható, s ahonnan talán Rákóczi Ferenc is latolgatta, hogyan közelítse meg a várat, nyugatról fel-felcsobbanó halaival, szépen szárnyaló madaraival a tó. S mindez körülöleli a völgyet, ahol lisztfinomságú homok ingerel, hogy ledobd a cipőd, ahol nyári zápor után félelem nélkül futkos karnyújtásnyira tőled az ürgekolónia apró népe.
Ott van a tánccsűr is, amit ha a túlpartról nézel, olyan mint egy épp elrugaszkodni készülő kitárt szárnyú nagy madár, de benne dobban a láb a deszkapadlón a zene ütemére.
Ha egyszer megkóstoltad a táborlakók békességes nomád-tevékeny életét, ha sikítva siklottál a téli domboldal érintetlen havában, ha átjárt a majális mámoros, tavaszillatú nyüzsgése, ha találgattad innen valakivel a nyári égbolt csillagképeit, s elgondolkodtál a sokszínű, bomló őszi fák alatt a múlandóságról, ez a táj megfogott, és nem ereszt.
Sodorhatott bárhová a sorsod, ha Kállóban jársz, akár csak fél órára is, ki kell jönnöd a Harangodra, ha pedig itt élsz, messziről jött vendégednek ezt feltétlenül meg kell megmutatnod."
Állapot: kereshető

KRW értékelés (346 db): környezet: 4.66 rejtés: 4.35 web: 4.58 átlag: 4.53

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


keviszonci 2021.12.21 12:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.4]

Rekinejó 2021.12.16 10:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Nagyon szép környék!

Bence2009 2021.12.05 12:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.3]

ABabámésén 2021.11.27 14:31 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.40
Kár a tóért. :(

kivancsifancsi 2021.10.27 11:36 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.46
A tapasztalat azt mutatja, hogy október második fele minden évben nagyon szép időt hoz, sok a napsütés, kellemes a hőmérséklet, gyönyörűek az erdők. Így hagyománnyá vált, hogy ilyenkor kiveszünk pár szabadnapot. Most is így tettünk, előbb eltöltöttünk pár napot Eszterrel kettesben a Zselicben és a Mecsekben, majd családilag a gyerekekkel együtt eljöttünk egy keleti kirándulásra.
Érdekes hely, gyerekeknek is nagyon tetszett. Az egyik nagy építményen jelenleg is dolgoztak. Érdekes ez a technika, hogy zsindelyszerűen egymásba nútolt deszkákkal meg tudják oldani, hogy ne ázzon be az épület. Köszi a lehetőséget, remek hely.

Fidorka 2021.10.27 11:36 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

Bendínó 2021.10.27 11:36 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

fulpes 2021.10.23 11:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.46
Nagykálló legszebb helye. Örülök, hogy rá számtam az időt. Mindenkinek tudom ajánlani. Nagyon jó a leírás. (Azért itt volna lehetőség rendes dobozt kihelyezni.)
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

20211023_11225720211023_112300
20211023_11243220211023_112443
20211023_11282920211023_112838
20211023_11365720211023_113808
20211023_114401 
Juci&Csaba 2021.10.16 10:41 - Megtaláltam
Nagyon szép hely, itt sok időt lehet eltölteni.Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

traxx 2021.10.03 12:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.42
Megtaláltuk

Danrek 2021.09.28 14:25 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.17 súly: 2.08
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

stmester 2021.09.14 14:09 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Pocmókok 2021.09.05 14:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük :)
[g:hu+ 2.7.14]

kasap 2021.08.27 17:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

anettx 2021.08.22 08:20 - Megtaláltam
TFTC! Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kirándulgatás
[Geoládák v3.11.3]

galnora 2021.08.21 18:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.2]

KeresTalál 2021.08.21 12:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.40
Köszönjük a rejtést.

Bigzoli 2021.08.20 13:06 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Enikő és Zoli [Geoládák v3.11.3]

KBarna84 2021.08.15 19:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 3 átlag: 4.33 súly: 1.00
Jó kis erdei túra lett belőle, pedig a szélén van, Szuperül el van rejtve! Köszönjük!

Gyömi 2021.08.15 13:37 - Megtaláltam
Köszönjük!

smico50 2021.08.15 09:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

gasparak 2021.07.31 18:11 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

oláh.judit 2021.07.31 18:11 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

bajnokzsofi 2021.07.25 12:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

marosikids 2021.07.25 12:06 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (539 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]