geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1221. Nagykálló - Harangod (GCHARA)

Ilyen épületek várnak

Ilyen épületek várnak

Nagykállóról így jutsz el Harangodra

Nagykállóról így jutsz el Harangodra

Látkép a régi láda közeléből

Látkép a régi láda közeléből

Ürgék

Ürgék

A tanösvény egyik állomása. Ha itt jársz, már közel vagy:)

A tanösvény egyik állomása. Ha itt jársz, már közel vagy:)

A tópart

A tópart

Kilátó

Kilátó

Tánccsűr-tető

Tánccsűr-tető
Szélesség N 47° 53,851'
Hosszúság E 21° 51,200'
Magasság: 127 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.07.10 17:00
Megjelenés időpontja: 2005.07.16 17:50
Utolsó lényeges változás: 2014.06.15 21:35
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Timcsi, Mischi, Christel, Apuci
Ládagazda: Timcsi
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 521 + 1 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást saldar készítette.


WAP-barát:

A normál méretű láda Harangod kirándulóhely egyik domboldali erdejének szélén, egy szép facsomó földszinti ágai közé ékelve várja a látogatókat.

Harangodra eljutni Nagykállóból a Bátori utcáról az Arany János útra fordulva ( Itt már tábla is jelzi a kirándulóhelyet) és azon haladva lehet.

Nagykálló környékén igen sok szép kirándulóhely található, ezek közül is figyelemreméltó a szépnevű Harangod. Természetes bája, a táj árnyékot adó erdeje, horgászásra, csónakázásra alkalmas tava, a szabadban tölthető kellemes program vonzerő lehet a pihenésre és nyugalomra vágyó turisták számára. Aki a kirándulóhelyet felkeresi, gyönyörködhet az iskolát teremtő magyar építész, Makovecz Imre tervezőcsoportjához tartozó Ekler Dezső tervei alapján felállított tánccsűrben, kilátótoronyban és az egyéb épületekben( büfé, étkező, fürdő). Itt szinte minden - szobrok, gyermekjátékok, hulladéktárolók, oszlopok - míves népi faragásokkal készült. A tánccsűr 300 fő befogadására alkalmas. Ebben a szép környezetben nyaranta Téka-tábor működik, amely a hagyományőrző tevékenységek szervezésére összpontosít. Népi tánc és táncházas foglalkozások, fafaragás, agyagozás, szövés, bőrmegmunkálás és lovaglás a választható programok.
Harangod a 145 km távú, Nyíregyháza és Tiszacsécse közötti Móricz Zsigmond-túra egyik állomása. A Pagony erdei tanösvény több mint húsz állomással szintén itt található. Aki pedig kicsit ráérősen érkezik ide, süthet, főzhet, grillezhet a szabadban, és amíg az étel készül, figyelheti a bátor ürgék rohangászását és figyelmes üldögélését a kiterjedt mezőn. Figyelem! Nem kiönteni őket! :-))

Reméljük mindenki kellemes élményeket szerez ezen a páratlan szépségű és nyugalmú helyen, ahogyan mi is mindig feltöltődve térünk innen haza.

Timcsi, Mischi, Christel és Apuci

Nagykálló történetéről a IV. KMGT alkalmából Hebego anyukája segítségével nagyon sok érdekes, új információt szerezhettünk, ezúton is köszönjük!
Mivel a várost bemutató láda hamarosan megjelenik, az itt csak "összeszedett" leírást Nagykállóról felcseréljük egy Harsányi Gézáné (Hebegő anyukája, lelkes helytörténész) által papírra vetett Harangodról szóló leírással, amelyet teljes egészében közreadok.


H A R A N G O D

" - Maga a szó együttesen jelenti a térben egymáshoz közeli -az egykori ősfolyammeder mélyedésében megbújó- utcányi tanyát a lovas pályával, az egykori iskolaépületből lett varrodával, és a vonzó majálisok, az egyre ismertebb nyári Kaláristáborok helyszínéül szolgáló Harangod - pusztát.
Hogy a táj ősidők óta lakott, sokféle jel sejteti: az autópálya építése előtt (2005) talált kút, ősrégi edénytöredékek, kőbaltadarab. Azt, hogy az Árpád korban már lakott hely volt, írásos dokumentumok igazolják, ám az a település elpusztult a tatárjárás idején.
A hely elnevezéséhez fűződik Nagykálló környékének legősibb legendája, amely szerint az 1200-as években a mai Nagykállótól délre volt egy falucska, Búzna Dada nevű. Amikor a hírnökök jelentették, hogy gyilkolva, fosztogatva, mindent felégetve közelednek a tatárok, a lakosság élelmét, állatait, munkaeszközeit mentve a mocsárba menekült. Amint a templomhoz érkeztek, megállította őket az öreg pap.
-Mentsétek a harangot is fiaim, mert ha a tatárok felgyújtják a falut, a tűzben lezuhan a haranglábról, és tönkre megy, megolvad. - mondta.
Szekérre engedték hát a harangot, majd ahol lehetett, tutajra emelték, és eveztek észak felé. Már közel jártak egy biztonságosnak látszó, dombok védelmében lévő helyhez, amikor miért, miért nem, megbillent a tutaj, és a harang a vízbe csúszva elmerült a mocsárban.
Telt-múlt az idő. A tatárok által teljesen elpusztított Búzna Dada egykori lakói új, mocsarakkal körül vett, védett helyen felépítették az új települést, Kállót. Lett új fatemplom is, kupolás, magas toronnyal. Csak a harang hiányzott sokáig. Ám néha, ködös őszi estéken észak felől harangszót hozott a szél. Az emberek hite szerint abból az irányból, ahol a harang elveszett. S ilyenkor babonás félelemmel mondogatták az öreg papnak: -Hallod Atya? Ott, arra szól a harangod!
És azt a helyet, amely mellett a harang elsüllyedt, így nevezik azóta: Harangod.
A legenda - legenda. Az viszont már tény, hogy egy V. István által adományozott, Guth-Keled nemzettségbeliekhez címzett, 1265-ből való okirat, és
egy 1385-86-os birtokper iratanyaga már e néven említi a helyet. 1661-ben itt vonultak az erdélyi várak bevételére I. Lipót hadai, s a török kor helyi lakóiról vallott az 1967-ben előkerült, Kahler Frigyes és Német Péter által értékelt éremlelet. A puszta kilátótornyából pedig 1570 után a kállói várőrség jelezte harangszóval, ha ellenség közeledett. Az 1900-as évek elejének szomorú tanyaképét, a kegyetlen harangodi cselédsorsot Váczi Mihály költő édesanyja írta le. 1944-ben a tanyai iskolában tartották fogva a Nyíregyházáról elhurcolt zsidók egy részét.
A Vadkert, és a harangodi dombok mindig is a kállóiak kedvelt kirándulóhelyét jelentették. 1980-ban a Vadkert helyén víztározó tó létesült, amelynek vizét az egykor Mosolygóvíznek, ma VII. számú főfolyásnak nevezett patak táplálja. 1987-ben kezdődött a népművészeti táborozást szolgáló, Ekler Dezső tervei szerint megalkotott, sok tekintetben egyedi faépületek létesítése. És azóta minden nyáron benépesül a táj.
Észak felől kopár arcú homokdombok, homlokukból kinőtt, zöld erdő-sörénnyel, keletről szelíd akácerdő, délről az Őr-domb, ahonnan a legszebb kállói panoráma látható, s ahonnan talán Rákóczi Ferenc is latolgatta, hogyan közelítse meg a várat, nyugatról fel-felcsobbanó halaival, szépen szárnyaló madaraival a tó. S mindez körülöleli a völgyet, ahol lisztfinomságú homok ingerel, hogy ledobd a cipőd, ahol nyári zápor után félelem nélkül futkos karnyújtásnyira tőled az ürgekolónia apró népe.
Ott van a tánccsűr is, amit ha a túlpartról nézel, olyan mint egy épp elrugaszkodni készülő kitárt szárnyú nagy madár, de benne dobban a láb a deszkapadlón a zene ütemére.
Ha egyszer megkóstoltad a táborlakók békességes nomád-tevékeny életét, ha sikítva siklottál a téli domboldal érintetlen havában, ha átjárt a majális mámoros, tavaszillatú nyüzsgése, ha találgattad innen valakivel a nyári égbolt csillagképeit, s elgondolkodtál a sokszínű, bomló őszi fák alatt a múlandóságról, ez a táj megfogott, és nem ereszt.
Sodorhatott bárhová a sorsod, ha Kállóban jársz, akár csak fél órára is, ki kell jönnöd a Harangodra, ha pedig itt élsz, messziről jött vendégednek ezt feltétlenül meg kell megmutatnod."
Állapot: kereshető

KRW értékelés (342 db): környezet: 4.66 rejtés: 4.34 web: 4.58 átlag: 4.53

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Juci&Csaba 2021.10.16 10:41 - Megtaláltam
Nagyon szép hely, itt sok időt lehet eltölteni.Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

traxx 2021.10.03 12:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.42
Megtaláltuk

Danrek 2021.09.28 14:25 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.17 súly: 2.08
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

stmester 2021.09.14 14:09 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Pocmókok 2021.09.05 14:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük :)
[g:hu+ 2.7.14]

kasap 2021.08.27 17:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. :-) Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

anettx 2021.08.22 08:20 - Megtaláltam
TFTC! Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kirándulgatás
[Geoládák v3.11.3]

galnora 2021.08.21 18:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.2]

KeresTalál 2021.08.21 12:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.40
Köszönjük a rejtést.

Bigzoli 2021.08.20 13:06 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Enikő és Zoli [Geoládák v3.11.3]

KBarna84 2021.08.15 19:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 3 átlag: 4.33 súly: 1.00
Jó kis erdei túra lett belőle, pedig a szélén van, Szuperül el van rejtve! Köszönjük!

Gyömi 2021.08.15 13:37 - Megtaláltam
Köszönjük!

smico50 2021.08.15 09:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

gasparak 2021.07.31 18:11 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

oláh.judit 2021.07.31 18:11 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

bajnokzsofi 2021.07.25 12:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

marosikids 2021.07.25 12:06 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Pogánypeti 2021.07.22 12:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget. A többit majd otthonról! [g:hu 1.6.4]
Ez volt a mai napi ládavadászatom 3. találata a hatból!
A GCXX16 levadászása után a Kerekerdő Turisztikai Központból gyalogoltam el ide a Harangodi-tóhoz mindenféle földutakon, keresztül az M3 alatt. A ládát gyorsan megtaláltam, logolás után néztem szét a pihenőben.
Életemben nem láttam még egyszerre ennyi ürgét! Csak álltam egy helyben és fényképeztem őket, ahogyan ugrándoztak, játszottak egymással. Kissé félénkek voltak, de látszott, hogy nemigen tartanak az emberektől, tudják, hogy nem bántjuk őket. Sajnos a büfé nem üzemelt, így a sörözés most elmaradt... :(
Innen a Kenderáztató-tóhoz gyalogoltam tovább, a GCKETO ládáért...
Köszi a rejtést! :)

Téka-táborTéka-tábor
TánccsűrTánccsűr
TánccsűrHarangod (Koncz Vilmos,2001)
HarangodKinyújtózva... :)
Szia Uram! :)))Társas lények
KajálásFigyelés
HarangodÉtkező
ÉtkezőKonyha mosogatóval
Fürdő, vizesblokkMost senki nem játszott...
Judit és Béla 2021.07.17 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.45
Megtaláltuk.

dobozipatikus 2021.07.12 13:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

kicsimuki 2021.07.07 18:06 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Páratlanpáros 2021.06.28 16:02 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.2]

raffiakötő 2021.06.20 10:21 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! logba nem tudtunk írni mert senkinél nem volt toll... :( [Geoládák v3.11.1]

cserpaktomi 2021.06.19 14:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.1]

CsKaroly 2021.06.12 14:28 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.11]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (531 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]