FAQ
1240. Parajdi Sósziklák (Erdély) (GCPASO)

Indulás a parkolóból

Indulás a parkolóból

A Korond völgye

A Korond völgye

Ez vajon só vagy hó?

Ez vajon só vagy hó?

Közel a ládához

Közel a ládához

Egy kicsi sóbarlang

Egy kicsi sóbarlang

"Sókarfiol"

"Sókarfiol"

Sótüske a láda közelében

Sótüske a láda közelében

Sószikla a földben

Sószikla a földben

A parajdi helyi járat

A parajdi helyi járat

Az új rejtés

Az új rejtés
Szélesség N 46° 32,517'
Hosszúság E 25° 7,180'
Magasság: 490 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.07.29 11:26
Megjelenés időpontja: 2005.08.04 23:00
Utolsó lényeges változás: 2020.09.21 10:02
Utolsó változás: 2020.09.23 10:26
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Viri és Zazi
Ládagazda: perRetZ
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 347 + 8 sikertelen + 12 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


WAP:
A felvezető ösvény a völgy alsó részén, a BAL oldalon bevezet a fák közé!!
A Sószoros két fő irányból közelíthető meg, a Korond patak folyásirányát figyelembe véve van egy felső és egy alsó bejárat. A felső bejárat a település Székelyudvarhely (Odorheiu Secuiesc) felőli részén található, parkoló, méz-árus valamint üzemanyagtöltő állomás található ennek közelében. Ez esetben mindig a patak jobb oldalát követve jutunk a láda közelébe. Ez hosszabb gyaloglást és nagyobb szintkülönbséget jelent, időszakos terepakadályok, kisebb földcsuszamlások esetén létezik híd, amely a tuloldal elérését szolgálja.
Az alsó bejárat a Wellness és a Régi Bánya közelében, Parajd Alsósófalvát érintő részén van, itt parkoló, wc és térképes információk várnak, rövidebb a táv és minimális a szintkülönbség. A víz bal partján haladunk, folyásiránnyal szemben, van egy második híd is a közelünkben, ha akadályba ütközünk és kerülni kell.
A láda új helye a FÁK KÖZÖTT keresendő a völgy BAL oldalán, egy fenyő tövénél, ágakkal és levelekkel álcázva, kb 34-35 méterre a régi rejtéstől, kis ösvény vezet arra.


A ládába TravelBug nem helyezhető.

FIGYELEM!!!
A helyi törvények értelmében belépős lett a természetvédelmi terület. Felnőtteknek fejenként 8 RON a belépő, gyerekeknek 4 RON, van csoport és nyugdíjas kedvezmény. A bevételeket a terület fenntartására, védelmére és promóciójára fordítják!


A láda a termeszetvedelmi gondnokságot végző Sóvidék Hegyalja Turisztikai Egyesület engedélyével rendelkezik.


2020.09.20. Dósa Levente, Parajdról fantasztikus segítséget adott a láda meggyógyításához. Új helyre rejtette, ösvényt vágott hozzá és még a ládaoldal aktualizálásában is segített. A közösség nevében köszönöm. tapiapi/ládadoki/
2016.07.12 - Ládakarbantartás
Új láda, rögökkel álcázva.
2013.10.12 - Ládakarbantartás
A láda egy méterrel odébb/lennebb került. Remélem a szarka nem talál rá.
2013.08.03 - Ládakarbantartás
A láda újra kereshető.
2013.03.29 - Ládakarbantartás
A láda újra kereshető, remélem jó sokáig várja látogatóit.A parajdi sóbányát sokan ismerik, de a parajdi sósziklákat már kevesebben. Ezen szeretnénk változtatni ezzel a ládánkkal. Erdély egy szép vidékére invitálunk benneteket, a Parajdi Sóhátra.

"...A területen jellegzetes sókarsztjelenségeket figyelhetünk meg. A felszínen dolinák, víznyelők találhatók, azokon a területeken pedig, ahol a só kibújik az üledék-takaró alól, oldásbarázdák, karrok tüskéi ékesítik a sósziklákat. A sósvizű források mentén gyakoriak a sókivirágzások. Ezek a formák azonban nem időtállóak, folyamatosan képződnek és tűnnek el...
...Száraz időben távolról a sósziklák hófehérnek tűnnek, míg a páratartalom növekedésével szürkés színben pompáznak..."
(Parajd központjába kihelyezett ismertető tábla)

MEGKÖZELÍTÉS:
Marosvásárhely (Targu Mures) felől az E60 vagy 13 sz. főúton Balavásárnál (Balauseri) forduljunk balra a 13A útra Székelyudvarhely (Odorheiu Secuiesc) felé. 43 km megtétele után érünk Parajdra (Praid). A láda megtalálásához ajánlott parkolót ebből az irányból, a településen áthaladva érhetjük el. Haladjunk tovább és a Parajd vége táblát követő bal kanyarba kell leparkolni.  N 46° 32,642' E 25° 7,702' 524 m [GCPASO+parkoló]
Csíkszereda (Miercurea Ciuc) felől a 13A úton kell elindulni Székelyudvarhelyen (Odorheiu Secuiesc) keresztül érhetjük el Parajdot (Praid), ám ebben az esetben a település előtt lesz a parkoló.

A parkolóból, gyalogosan, egy kisebb lejtőn vezető földúton kell tovább haladni észak felé. Lehet egy kicsit rövidíteni, ha célba veszed a  N 46° 32,487' E 25° 7,497' 509 m [GCPASO+dombtető] pontot. A dombtetőről, elénk tárulnak a parajdi sósziklák.

Innen tovább ajánlatos végig a patak jobb oldalán haladni a láda irányában, jól járható ösvények vannak, felesleges átmenni a bal oldalra majd a vízen átkelni.
A másik megközelítés a Sóbányától vezet a Bánya útján a Alsósófalva irányába, jobb oldalunkon a Parajdi Wellness épületei, parkolója - vele szemben kis híd található a Régi Bányához, amely őrzött terület viszont gyalog áthaladhatunk és a patak bal partján, egy ösvényen maradva gyorsan a láda közelébe érhetünk. Parkolni a Wellness parkolójában, néhány közeli magán-parkolóban és a kis híd utáni részen lehet, ezek elérhetősége / programja változó, a nyári szezonban rendszerint zsúfoltak.

Érdekesség a sószikla  N 46° 32,530' E 25° 7,196' 501 m [GCPASO+1szikla] ládához közeli részén található egy akna bejárata  N 46° 32,539' E 25° 7,223' 501 m [GCPASO+bejárat], érdemes megnézni.

Tovább haladva a kis patak partján további szép sósziklákat fedezhet fel az arra járó  N 46° 32,515' E 25° 7,140' 495 m [GCPASO+2szikla]. A  N 46° 32,479' E 25° 7,080' 478 m [GCPASO+2elágazás] elágazásban jobbra kapaszkodva további érdekes képződmények tárulnak a kíváncsiskodók elé, itt juthatunk fel a sósziklák tetejére is.
Az ösvényen tovább sétálva egy kimerült bánya lezárt bejáratához érünk  N 46° 32,493' E 25° 6,840' 495 m [GCPASO+Volt bánya], majd tovább menetelve és mindig a jobb oldali utat választva, beérhetünk Parajdra. Figyelem!!! A megadott ponton túl az út egy cigány-telepen halad át. Erre mindenki számítson, aki ezt az utat választja.

PARAJD:
"Parajd Hargita megye nyugati felén fekszik, a Görgényi havasok lábánál, a tengerszint felett 580 m magasságban.

A környék fő attrakciója a Sóbánya, melyet már a rómaiak is ismertek, sótartaléka elég volna a világnak 400 évig. A kitermelt kamrákat gyógyászati és turisztikai célokra alakították ki. Ezeknek az embereknek, akik 4 órát vannak lent a föld alatt, kialakítottak futball pályát, a gyerekeknek játszóteret fa játékokkal, sózót (itt a gyerekek nem homokoznak, hanem sóban játszanak), büfét, ahol megihatnak egy finom forró teát és haraphatnak valamit. És nem csak ennyit, hogy növeljék a gyógyulás esélyeit, fokozva a fizikai hatást egy pszihológiai hatással, "építettek" egy - a világon egyedülálló - ökumenikus kápolnát, ez lett a bánya büszkesége. Itt nem csak istentiszteleteket, miséket tartanak, hanem koncerteket is. Előadtak itt régi- és klasszikus zenét, kórusok- és egyéni előadók léptek fel.

A falutól 6 kilométerre van a székelyek egyik legrégebbi vára: Rabsonné vára. A legenda szerint a három testvértündér (Rabsonné, Tartód, Firtos) egyike építtette, aki az ördögtől kért egy olyan alagutat, amelyen ő Gyulafehérvárra (150 km) ment volna a misére. Egy olyan rövid alagutat, hogy harangoztak már, mikor ő még fésülködött a várában, és mégis elért a misére. A fizetség két hegy ezüst és egy hegy arany lett volna, de amikor a fizetés napja eljött, Rabsonné két ujjára egy-egy ezüst érmét, a kettő közé pedig egy aranyat tett. Látva az ördög, hogy rászedték, mérgében elrontotta az alagutat. A pikánsabb változatot helyben hallhatják. Mai napig is keresik ennek a tündérnek az elrejtett kincseit.

Nem unatkozhatnak itt a turisták, csillagtúrákat is lehet szervezni ebből a községből, ellátogatva olyan helyekre, melyek nem csak ország szinten, de világ szinten is ismertek, mint például Korond, ahol a fazekas mesterség első munkafázisait lehet látni, el egészen a kész termékek látványos eladásáig, Farkaslaka Tamási Áron szülőházával, Székelyudvarhely Orbán Balázs emlékművével, Csíkszereda környező katolikus falvaival, Tusnád borvizeivel, Szent Anna tó legendájával, Bálványos kéngödrével, ásványvizeivel, legendás várával. Más irányt választva eljuthatnak Gyergyóba (örmény templom), a Gyilkos-tóhoz, Békás-szorosba, hazatérhetnek Borszéken és Toplicán keresztül."
(praid.ro)

Sóvidék hivatalos honlapja

Szállások a környéken

A parajdi sóbánya honlapja

Parajdi Sóbánya

Látogatási idő:
Van nyári illetve téli program, ezt legpontosabban a bánya weblapján (salinapraid.ro) találjuk meg, hétvégén és ünnepnapokon meghosszabbított program van érvényben. Látogatás időtartama 1-2 óra.

Érezzétek jól magatokat Parajdon!
Viri és Zazi'
Állapot: kereshető

KRW értékelés (229 db): környezet: 4.79 rejtés: 4.37 web: 4.74 átlag: 4.64

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Deák Réka 2022.08.13 12:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Gyeta 2022.08.10 16:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Furdan_Zoli 2022.08.09 18:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Lima1417 2022.08.08 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

63.jimmy 2022.07.28 17:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

mackomisi12 2022.07.13 16:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

h725 2022.07.11 17:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.10
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.14]

Komplex program volt, először a bányába mentünk le, amit jó alaposan bejártunk. Azután indultunk a sósziklákhoz. Mindkettő nagy élmény volt, de talán az utóbbi még inkább. Nyugodtan, szemlélődve végigjártuk az egész tanösvényt körbe. A rejtés közelében picit izgultunk, mert elég sok mugli is jár arra. De szerencsére pont akkor sikerült teljesen észrevétlenül keresgélni, majd logolni is. Elképesztő hely, különleges, monumentális. Köszönjük a rejtést !

Bogi, Vali, Zsolt

Hintázunk a bányábanTemplom a bányában
Harangláb a bejáratnálA patak
Sósziklák alattAz erkélyen
Hatalmas mezőnTávlatok
Iszapkezelés 
k&s 2022.06.23 14:27 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.45
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

nbaggio 2022.06.17 18:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.57
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Sajnos nem maradt nálunk elég Lej, de a kapunál Józsinak volt egy mentő ötlete: "gyorsan barátkozzunk össze, mert akkor a barátaim ingyen beengedhetem!" [Geoládák v3.12.10]

IMG_2371IMG_2375
IMG_2379IMG_2393
IMG_2397IMG_2398
ha8je 2022.04.19 11:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

GAMANO 2022.04.07 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük! [g:hu 1.6.7]

20220407_15440920220407_134448
20220407_14225020220407_151439
20220407_144148 
Zazi és a Lányok 2021.10.25 16:22 - Megtaláltam
Nagyon furcsa volt megtalálni ezt a ládát, hiszen mi rejtettük 2005.-ben. Akkor még nem voltak lányaink, most meg már kész nagylányok.
Élénken élt bennünk az eredeti rejtek, ami nincs messze a mostanitól, rá lehet látni egyikről a másikra.
A mostani környezet sokkal kirándulóbarátabb mint ami a rejtés idején volt.

A15D582E-FC89-4636-9735-0977D7D4C50B6A6C9D33-D3CD-4434-8306-889C97F54B48
27D288E8-D5D4-4872-9B2B-12875417AAF4604A98AD-555D-464E-B877-F0FE17F44918
M & M 2021.09.23 14:09 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.14
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Kicsit küzdeni kell érte :) [Geoládák v3.12.1]

Brasil 2021.09.23 14:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Dezsőke247 2021.09.23 14:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

denes111 2021.08.25 11:18 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

Lalu 2021.08.24 13:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.34
Megtaláltuk. Köszi szépen a rejtést! Nagyon szép és kellemes séta volt.

Paul 2021.08.10 10:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

BicskásLászló 2021.07.15 19:44 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.

latrak 2021.07.15 19:44 - Megtaláltam
Különleges élmény volt! Köszönjük szépen!

eccaecca 2021.07.07 15:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

tapiapi 2020.09.21 10:06 - Egyéb
Dósa Levente, Parajdról fantasztikus segítséget adott a láda meggyógyításához. Új helyre rejtette, ösvényt vágott hozzá és még a ládaoldal aktualizálásában is segített. A közösség nevében köszönöm. tapiapi/ládadoki/

tapiapi 2020.07.07 15:00 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


tiktak 2020.07.06 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.80
Szuper hely, sajna a rejtésnél nagy sárcsuszam lett, nem küzdöttünk vele, de az egész hely csodálatos volt! [Geoládák v3.4.1] Esetleg egy elfogadást kérhetnénk?

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2020.08.26 18:51]

20200706_104856 
WonderGo 2020.06.14 11:51 - Nem találtam meg
Fél óra és 20 méteres körzetes keresés után nem találtam meg. Nehéz eljutni a helyre, úgyhogy egyáltalán nem ajánlom a keresését. [Geoládák v3.4.1]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (367 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]