FAQ
1245. Aragyásza-barlang - Szamosbazár (Erdély) (GCBaMe)

A Babilon-kapu kívülről...

A Babilon-kapu kívülről...

...és belülről

...és belülről

A Nagy-ablak

A Nagy-ablak

Barlangszoros

Barlangszoros

Átkelés a barlang patakján

Átkelés a barlang patakján

A Medúza-zug

A Medúza-zug

A Fortuna-liget

A Fortuna-liget

A Belvedere sziklaerkély sziklafala

A Belvedere sziklaerkély sziklafala

A Balcazar-barlangban

A Balcazar-barlangban

Tűzrakóhely - pihenőhely

Tűzrakóhely - pihenőhely
Koordináták: a láda maximális nehézségű!
Magasság: 1261 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.07.17 11:20
Megjelenés időpontja: 2005.08.09 19:20
Utolsó változás: 2008.10.29 18:59
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Miki, Anikó, Melinda és Dani
Ládagazda: MikiCache
Nehézség / Terep: 3.0 / 5.0
Megtalálások száma: 218 + 4 sikertelen + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


WAP: 10x10x5cm-es doboz, egy hatalmas, talpon álló fenyőfa gyökereinek takarásában, mohával, avarral, ágakkal álcázva. Kérjük szépen gondosan visszarejteni, mintha a sajátod volna. Köszönjük.

Ezzel a geoládával a Pádis-karsztvidék egy kicsiny kis szeletét szeretnénk bemutatni, mely káprázatos karsztvidék Erdélyben, az Erdélyi-Szigethegységben és azon belül is a Bihar-hegységben található.

Megközelíthetősége
Fontos koordináták:
Figyelem!
A Szamosbazár túra
A Bihar-hegység ismertetése
Irodalomjegyzék:
Geoláda megtalálói:

Megközelíthetősége
Természetesen, mint a legtöbb célpontot, a Pádis-karsztvidéket is legalább két irányból meg lehet közelíteni, de itt csak azt fogjuk leírni, melyen mi is odajutottunk. Magyarországot az ártándi határátkelőnél hagyjuk el, majd Nagyváradon (Oradea) a dél-keleti irányú DN76 (E79)-es főutat kell keresni. Koordinátát a kiinduláshoz felesleges lenne megadnom, hiszen Nagyvárad utcáit - ahogy a munkálatok haladnak - még egy pár évtizedik fogják bütykölni, ezért az útelterelések folyamatosan változnak. Belényest (Beius) elhagyva is a DN76-on maradunk, és csak az  N 46° 36,217' E 22° 25,336' 241 m [GCBaMe+1Utelagazas] pontban térünk kelet felé, Vasaskőfalva (Pietroasa) irányába. A faluban az  N 46° 35,436' E 22° 33,242' 337 m [GCBaMe+RosszUt] pontban véget ér az aszfaltburkolat. Innen 23 km van szálláshelyünkig, a Varasó-ház, (Cabana Varasoaia)-ig. Ez bizony egy meglehetősen rossz minőségű út, de megijedni nem szabad, azért annyira nem rossz:-) A magas alvázú gépkocsik kényelmesen, de óvatosan végig tudnak menni, a terepjárók meg röhögve. Az én alacsonyalvázúmmal, nyolc napra és négy személlyel megpakolva, három óra alatt sikerült, de karcmentesen. Budapest, Clark Ádám tér- Varasó-ház 365 km.


Fontos koordináták:
"Y" elágazás, dél-keleti irányba Pádis: az  N 46° 35,462' E 22° 33,301' 337 m [GCBaMe+2Utelagazas] pontban.
Az utolsó benzinkút: az  N 46° 35,442' E 22° 33,532' 339 m [GCBaMe+Benzinkut] pontban.
"Y" elágazás, keleti irányba Pádis: az  N 46° 35,365' E 22° 34,873' 377 m [GCBaMe+3Utelagazas] pontban.
"T" elágazás, keleti irányba a Varasó-ház: az  N 46° 35,545' E 22° 41,019' 1152 m [GCBaMe+4Utelagazas] pontban.
Öt út találkozása, észak-keleti irányba a Varasó-ház: az  N 46° 36,069' E 22° 42,517' 1244 m [GCBaMe+5Utelagazas] pontban.

Fő célpontunk az Aragyásza-barlang, de ezzel a geoládával az egész Szamosbazárt be szeretnénk mutatni. Az egész út, Varasó-háztól Varasó-házig úgy 11 km, de vegyük szépen sorba a megtekintendőket.


Figyelem!
A hegyekbe indulunk, ahol a hegyek törvénye érvényesül! Az eső és a hideg váratlanul érkezik! Tehát vigyünk magunkkal meleg ruhát és esőkabátot! (Nem esernyőt!) Az éjszakák hidegek! A barlangok sötétek és gyakran sárosak, csúszósak! A környéken sok a forrás, mégis vigyünk magunkkal vizet. Túráink egyik legfontosabb kelléke a kényelmes, vízhatlan bakancs, amely a bokánkat is védi!

A turistajelzések mindenütt egyszerűen tökéletesek sőt, példamutatóak. Mégis érdemes felkészülni térképpel, esetleg útleírással. Térképként a Dimap "A bihari Pádis karsztvidéke" 1:30000-es térképét, míg útleírásként, amiben egyébként térképek és kitűnő rajzok is vannak, az "ERDÉLY HEGYEI" sorozat 20. kiskönyvét, Palczer János "Bihar Vlegyásza" című munkáját tudnánk ajánlani.


A Szamosbazár túra
A már említett Varasó-ház-ból észak-nyugati irányba elindulva, a sok jelzésből most csak a piros pöttyöt kövessük. Pár száz méter után balra megpillantjuk a festői Varasó-tavat, mely a Bihar-hegység egyetlen állóvize. Kialakulását a tó fenekén elhelyezkedő agyagréteg tette lehetővé, ami nem engedte, hogy a víz elfolyjon a mészkőrétegek között. A Varasó-nyergen áthaladva és végig a piros pötty jelzést követve, végül elhaladunk az  N 46° 37,765' E 22° 42,461' 1284 m [GCBaMe+Viznyelo] pontban levő víznyelő közelében, amit érdemes közelebbről is megnézni. Nem sokkal arrébb ugyanez a patak az  N 46° 37,795' E 22° 42,489' 1272 m [GCBaMe+Vizkitores] pontban rövid időre előbújik, hogy pár méterrel arrébb, az  N 46° 37,810' E 22° 42,482' 1268 m [GCBaMe+Babilon] pontban, az Aragyásza-barlang Babilon-kapuján ismét eltűnjön. És itt kezdődik nagy kalandunk, ami miatt a nehézséget 5-ösnek ítéltük. Ezzel elsősorban arra szeretnénk a figyelmet felhívni, hogy a közel 200 méter hosszú, hatalmas barlangon az átkelés nem veszélytelen. Jól jön a fejlámpa és a vízhatlan bakancs, ami persze nem azt jelenti, hogy ezt a barlang-utat száraz bőrrel meg lehet úszni, de semmi sem lehetetlen:-)

Miután láncok segítségével leereszkedünk a barlang bejárata elé és átkeltünk a már ismert patakon, "15 m-es ovális barlangszájon át indul ösvényünk. Az út gyakran nehezen, vagy egyáltalán nem járható, egyrészt a nagy vízáradat tönkreteszi a falépcsőket és a karfákat, - melyekből ottjártunkkor, csak szánalmas famaradványokat találtunk, másrészt a magas vízállás is megakadályozhat bennünket a barlangon való átkelésben." Ez utóbbi esetében felül kell megkerülnünk a barlangot, hogy megkereshessük a ládát, de ez nagyon nagy kár lenne, hiszen utunk egyik leglátványosabb része maga a barlangon való átkelés. "Az alig 200 m hosszú barlangon, az öt ablakán beszűrődő fény miatt minden különösebb fényforrás nélkül végigmehetünk, bár a pallókon és a sziklapadokon nagy segítségünkre szolgálhat egy fejlámpa", főleg ha ezek a pallók már nem léteznek, hiszen ebben az esetben utat kell találnunk a sziklaoldalban, esetleg a patak medrében. Egyébként velünk is ez történt, de körültekintéssel, és óvatosan fel lehet kapaszkodni a sziklaoldalakra, majd lecsúszni a patakmederbe, mindenütt megkeresve a járható utat.

"Az út a baloldali sziklaháton indul, majd egy széles terem következik, ahol a különös, fátyolos fény felülről szűrődik be, álombeli hangulatot nyújtva. A mészkőképződmények bizarr formái még a Bihar-hegyek barlangjaiban jártas turistát is megigézik. A szorosabb és sötétebb útszakasz után világosabb csarnokokon haladunk át", majd a barlang elkeskenyedve kanyarog. Itt kénytelenek vagyunk a patak szélén, esetleg a barlang két falába támaszkodva lépegetni, imitt amott belelépve a patakba, majd a barlang végén jön a főpoén, de ezt inkább nem lőném le. Csak annyit mondok: nem könnyű:-) Ha ezen is túljutottunk, akkor az Aragyásza-barlang másik végén találjuk magunkat, a Medúza-zug-ban, egy óriási élménnyel gazdagabban. Innen a geoláda megtalálása tulajdonképpen gyerekjáték, majd pár lépést még megtéve a kiszélesedő szurdokvölgyben egy  N 46° 37,945' E 22° 42,558' 1252 m [GCBaMe+KardinalisPont] kardinális ponthoz érünk.

Itt érintkezik a kis kör és a nagy kör, de hogy érthetőbb legyek, "a Szamosbazár körútja két körút összetevéséből áll, amelyek egy 8-as szám alakjához hasonlítanak. A kisebbik kör a nyugati, vagy a barlangi út, melyet az előbb tettünk meg, míg a keleti, a nagyobbik kör a Meleg-Szamos szurdokját két oldalról megkerülő nagy körút. A Meleg-Szamos forrásvidéke és szorosai alkotják az ún. Szamosbazárt, amelyet a hatalmas sziklaszoros járhatatlan szakadéka és a tetőn körbe vezető, kilátóval ellátott panorámaút tesz felejthetetlenné. A körút során barlangokat, vízeséseket, szakadékokat, vad és bejárhatatlannak tűnő sziklás erdőrengetegeket és különféle sziklaképződményeket csodálhatunk meg."

Még ki sem érve az előbb említett Medúza-zug utáni rövid szorosból, de ennek éppen a végében balra, azaz nyugatra, megtaláljuk a piros pötty jelzést, ami még a völgy előtt felkapaszkodik a sziklákra, és arról is meg lehet ismerni, hogy az első lépést csak egy kb. fél méteres, sziklába vert csőbe kapaszkodva tudjuk megtenni. Utána már nincs gond, de nagyon oda kell figyelni, hova lép az ember. Pár métert haladva komoly szakadék fog mellettünk tátongani, aztán még tovább érve, és pár métert letérve a főútvonalról, óvatosan meg lehet közelíteni a nagyon veszélyes  N 46° 37,916' E 22° 42,544' 1277 m [GCBaMe+Kilatopont] kilátópontot, ami a Medúza-zug felett és az Aragyásza-barlang hatalmas kijáratával szemben van. Tovább haladva a jelzett úton rendre meglátogathatjuk a barlang ablakait, melyek innen úgy néznek ki, mintha feneketlen mélységekbe vezetnének. Közben meg hallatszik a mélyben zubogó patak hangja. Itt is legyünk nagyon óvatosak, mert a szó szoros értelmében lépten nyomon találunk kisebb, nagyobb lyukakat, melyekbe nem tanácsos beleesni. Ezen az ösvényen végighaladva visszaérünk a Babilon-kapuval szemközti ösvényre, azaz itt zárhatjuk a kis kört. De ezt majd később, most inkább látogassuk meg a Szamosbazár többi részét.

A kardinális pontból nyugatra nyílik egy kis völgy. A pontban állva látszik egy vízesés, ami nagyon közel van. Ezt is érdemes közelebbről megnézni. A kardinális pontból szintén a piros pötty jelzésen tovább, azaz észak-keleti irányba indulva és pár métert megtéve a Fortuna-ligeten találjuk magunkat, ahol padok és asztal van. Itt uzsonnázhatunk és rápihenhetünk az előttünk álló páratlan kalandra.

"A Szamosbazár a Bihar kirándulóhelyeinek fejedelme, csak a Csodavár versenyezhet vele. Mint valami bazárban összesűrítve, úgy látható itt a Szamos forrásvidékén, mindenféle természeti különlegesség. A hatalmas Aragyásza-barlang felső világítással és földalatti patakkal, szűk sziklaszakadékok, sziklabálványok, hatalmas szirtfalak szédítő kilátópontokkal. Van itt fenyvesliget, cseppkőbarlang, jéghideg forrás, dübörgő, sebes vizű patak, szédítő kilátó és minden szép és jó, ami a természetjáró számára elképzelhető."

"...ne tessék visszariadni a Szamosbazár nevétől, ez olyan bazár, ahol nem vernek át senkit, itt nem árulnak semmit pénzért, mindent ingyen élvezünk. A Meleg-Szamos a legcsodálatosabb alakulatoknak és képződményeknek egy egész panorámára való hosszú képsorozatát alkotta meg. Barlangok, portálék, katavothronok, klammok, sziklatornyok egész láncolata követi a legkellemesebb változatosságban egymást, egy keleti bazár tarkaságával és sokféleségével hizlalva szemet, lelket; s alig fog az elnevezésen megütközni az, aki a legkülönfélébb természeti szépségeknek e gazdag kiállítását végigjárja." - írja Czárán Gyula - a bihari hegyek lelkes rajongója, szépségeinek kutatója és felfedezője - a Szamosbazár leírásában.

A Fortuna-ligetet elhagyva hamarosan elhagyjuk az amúgy is járhatatlan Szamos-szorost és egy jó fél órás, de nem megerőltető kapaszkodás után felérünk egy kiugró sziklaerkélyre, a Belvedere sziklaerkélyre. A látvány döbbenetes!

A kilátótól továbbhaladva az ösvényen az út egy erősen meredek, és apró kavicsos szerpentinen ereszkedik le. A rendkívülien nehéz terepen roppant óvatosnak kell lennünk. Gyökerekbe kapaszkodva, meg-megcsúszva, de egy jó fél óra múlva enyhül a lejtő. Közben az  N 46° 38,194' E 22° 43,158' 1292 m [GCBaMe+Nyugatra] pontból nyugati irányba indul egy rövid ösvény, mely végén egy érdekes és vad környezetben levő barlangot tekinthetünk meg. További óvatos ereszkedést követően ösvényünk elhalad egy jellegzetes  N 46° 38,254' E 22° 43,166' 1240 m [GCBaMe+Cukorsuveg] cukorsüveg alakú sziklaoszlop mellett és az  N 46° 38,319' E 22° 43,174' 1224 m [GCBaMe+Baal-templom] Baál-templom (Carpita) sziklavára után, rövid erdei út végén leér a Szamos partjára. A patakon a legjárhatóbb átkelőt az  N 46° 38,438' E 22° 43,237' 1182 m [GCBaMe+Atkelo] pontban találtuk. Víztartalékunkat felfrissíthetjük az  N 46° 38,405' E 22° 43,166' 1190 m [GCBaMe+Ivoviz] pontban levő forrásnál, majd odafigyelve a forrástól pár méterre a hegyoldalba kapaszkodó piros pötty jelzésünkre elkezdjük immár emelkedő utunk folytatását.

A meredek erdei ösvény első 20 perce után elhaladunk egy az  N 46° 38,436' E 22° 42,993' 1269 m [GCBaMe+Belcazar] pontban levő barlang szája előtt. Ezt hívják Belcazar palotájának. Ez egy rendkívül érdekes barlang, érdemes felfedezni. Magas, több méteres magassága van és nagyon keskeny. Pádison a barlangok talaját jellemzően borító havat, jeget, vizet itt nem találjuk meg. 75 méteren keresztül folyamatosan emelkedik a talaj és élesen többször is kanyarog, míg egy nagyobb terembe nem érünk.

Piros pöttyös utunkat folytatva, "tovább kapaszkodunk enyhülő emelkedőn a Szamossal párhuzamosan, kidöntött fatörzseket és sziklákat kerülgetve, míg ki nem jutunk az erdőből. Részben az erdőben, részben nyílt helyen, de jobbról egy magas sziklafal kísér az utunkon. Ezek A Bábel-sziklák, a Három arkangyal, az Elvált- és a Szemirámisz-torony."

Az  N 46° 38,218' E 22° 43,035' 1293 m [GCBaMe+1Kilatas] pontból, ahova megint nagyon óvatosan menjünk, elképesztő kilátás nyílik a Belvedere sziklaerkélyre és az egész sziklafalra.

Hasonlóan csodálatos kilátásunk van az  N 46° 38,036' E 22° 42,827' 1255 m [GCBaMe+2Kilatas] pontból is, de ezúttal a Moloh-vízesésre. Ettől a ponttól pár méterre egy kettős piros pötty jelzésen le lehet ereszkedni a Szamos szorosába, majd pár métert felkapaszkodva a csúszós, mohás patakmederben a vízesést közelebbről is meg lehet csodálni. "A Szamos járhatatlan szorosa innen még szebb látványt nyújt. A természet ősi, vad, ember nem járta képét nem lehet elfelejteni. Itt van a Száraz-barlang, amely 400 m hosszú és 10 m magas."

Visszakapaszkodva, majd továbbfolytatva piros pöttyös utunkat, kisebb, nagyobb emelkedők és ereszkedők, a végén pedig egy erősebb ereszkedő és egy patakátkelés után visszaérünk a Fortuna-ligetbe, ezzel zárva a nagy kört.A Bihar-hegység ismertetése
"Az Erdélyi-Szigethegység amint már a neve is elárulja, jól körülhatárolt, nagy kiterjedésű majdnem 20000 km2-nyi hegytömb, amely nyugatról elválasztja a Tisza alföldjét a keletre elhelyezkedő Erdélyi-medencétől, míg északon a Szamos, délen a Maros szab határt a hegyvidéknek. Fő vonzerejét nem a hatalmas hegycsúcsok, hanem a szirtekben, zuhogó vízesésekben, vízelnyelő barlangokban, elszórt hegyi tanyákban gazdag vidéke jelenti. Sehol máshol nem található ennyi lenyűgöző karsztjelenség mindössze néhány kilométerre egymástól, mint itt, a Czárán Gyula által feltárt turistaparadicsomban.

A hegység állatvilága nem túl gazdag. Előfordul itt medve, szarvas és farkas is, de gyakoribb a vaddisznó és az őz.

A Bihar-hegység legismertebb tájegysége Pádis vidéke, egy 1200 m középmagasságú karszt-fennsík, melyet hatalmas szakadékok öveznek, ezek között pedig mély völgyek, szorosok és kanyonok találhatók. A karsztfennsíkon dolinák, töbrök, barlangok, gleccserek, karrok, marmiták alakultak ki. A völgyekben rohanó vizek töbrökben, víznyelőkben, vagy barlangok szájában tűnnek el, majd kilométeres távolságokban karsztforrások formájában jelentkeznek újra."

Pádisi ládasorozatunkkal olyan természeti csodákra szeretnénk felhívni a figyelmet, mint a Szamosbazár, melynek egy része az Aragyásza-barlang, a Boga-csűr, az Elveszett Világ, az Eszkimó-jégbarlang, a Pokol Tornácai, azaz a Csodavár, és a Rozsda-szakadék.

Egytől egyik télen járhatatlan, megközelíthetetlen célpontok! Használjátok ki a nyarat és főleg a kora őszt ezen csodálatos célpontok felkeresésére.

Ebben kívánunk Nektek nagyon jó időt, kellemes túrákat, sok pozitív, felejthetetlen élményt és Jó Szerencsét a barlangokban!

Anikó, Melinda, Dani és Miki


Irodalomjegyzék:
- Palczer János - Bihar Vlegyásza
Állapot: kereshető

KRW értékelés (153 db): környezet: 4.97 rejtés: 4.71 web: 4.89 átlag: 4.85

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Alex0509 2022.11.12 11:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

GeoEvike 2022.11.06 13:04 - Megtaláltam
3 napos barlangász hétvége utáni egy hetes pádisi felfedező körút utolsó ládája lett ez a gyönyörűség a Mócok temploma után. Ez a túra igazi csoda és tanösvény. szuper hogy nincs agyontiltva a járás és tapasztalhatja mindenki a barlangjárás szépségeit.
A ládától 1 km-re le lehet parkolni.
Számunkra a legértékesebb és leggazdagabb látványosság az Aragyásza-bg-on átkelés volt, ahova nagyon jó szolgálatot tett a bejáratott gumicsizmánk és fejlámpánk. Nem volt sok víz, jók a telepített láncos részek.
A barlangba felülről több helyről besüt a nap és jól szemlélteti a barlangok kialakulását. A kijárat után hamar megtaláltuk a ládát, a táblák jelzése szerint eddig lehet hivatalosan menni a körön, innen tovább a nagy panoráma kört a tömeges fadőlése miatt nem engedélyezett látogatni.
Visszafelé a kis kör felszíni részén haladtunk, ami nem annyira élvezetes, mert csak a kidőlt fák szomorú látványa fogad, jobb lett volna visszafelé is a barlangon keresztül menni.
Így a kis kör túra nézelődéssel és fotózással nem több mint 2 óra.

Az időjárás csodás 13 fok volt napsütéssel.
Köszönjük szépen a helyi idegenvezetést!
Évi ♡ Toti

20221106_12304520221106_123510
20221106_12520520221106_123255
20221106_12374320221106_122943
20221106_122753 
Toti 2022.11.06 13:02 - Megtaláltam
Igazi természeti csoda. Köszönet érte! Részletek Évi logjában. [Geoládák v3.12.10]

Jaksi74 2022.10.31 13:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Böbe68 2022.07.16 20:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Mainju71 2022.07.16 20:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Deák Réka 2022.07.04 16:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Furdan_Zoli 2022.07.04 16:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

johnnycache 2022.06.06 11:40 - Megtaláltam
Köszönöm az élményt! :-)

Petrukkio 2021.07.18 10:34 - Megtaláltam
Köszi szépen, jó kis túra volt.

Antiemes 2021.07.17 17:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.29
Egy kb. 10 tagu csoporttal keltunk at a barlangon Padisrol indulva, a Szamos-bazaron at. Sajnos mire kiertunk a barlangbol (epsegben, amit ezuton is koszonok!) mar sietosre kellett fogni a dolgot es vissza kellett indulnunk. Kerlek, fogadd el a kepek alapjan a megtalalast. Az egyik kepen szerepel az a fa is, ahol szerintem a lada van.

Ez a 3 nap felejthetetlen volt!

A GCPoTo-nal is jartunk, ott tobben is kerestuk a ladat, sikertelenul. Oda is jelszo nelkuli megtalalast fogok logolni.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2021.08.21 13:18]

IMG_20210717_171936Tuleltuk! IMG_20210717_171944
IMG_20210717_113813 
ha8je 2020.09.13 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

13 2019.08.08 18:01 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

SirLes 2019.06.15 11:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.56
Megtaláltam Marcival
Szuper jó hely, de ez a letarolt erdő szörnyű. Volt olyan hely ahol vagy 5 percig kerestem merre lehetne továbbmenni. Lehet hogy a barlangot megkerülve, most nehezebb a terep mint a barlangon keresztül.
Mi sikeresen elfelejtettük elhozni a lámpánkat, így ahol nagyon kellett mobillal néztük meg a lépést. Előttünk ment egy rosszul felszerelt fiatalok álló csapat, volt köztük olyan, aki rendesen beleesett a patakba. Mikor átértek nagyon szépen énekeltek, talán hálát adtak azért, hogy túlélték :)

P1030587P1030589
P1030590P1030596
P1030597P1030602
P1030604P1030609
P1030611P1030614
P1030615P1030618
P1030620P1030622
P1030623 
hacsate 2018.09.15 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.34
Valamiért nem fogadja el a rendszer a jelszót.

Vállalkoztunk a lehetetlenre. Körbementünk a Belvederés nagy körúton. 2017-ben volt egy 30 perces szélvihar, ami a meredek hegyoldalakban lévő nagy fák egy részét kicsavarta. Nem túlzok ha azt mondom, hogy kb. 1000 db fán kellet vagy átmásznunk vagy alatta átbújnunk. Így is szép volt az út, de kevés időnk volt gyönyörködni. Illetve volt egy-két kilátópont, amit nem is tudtunk megközelíteni. Rettenetes néhol a látvány, amit a kidőlt fák nyújtanak. Hogy kifogják-e ezt egyáltalán valaha pucolni, az kérdéses. Lehet úgy fog ez is járni, mit a Hernád-áttörésben a Kisel kanyon. Majd az idő megoldja a völgy gondját.
Utoljára 10 éve jártam itt, de mondhatni könnyű szerrel végig jártuk 4 óra alatt. Most 7 óra kellett hozzá. És még egy másfél óra Pádisig, oda és reggel idáig. De megérte. Czárán Gyula nagyon találóan nevezte ezt el bazárnak. Itt minden van, amit a karszt szerelmesei kereshetnek a hegyen: barlangok (még átjáró is), vízesés, gyönyörű liget, csodás patak part, Isteni szirtek-sziklák....
Aki teheti, a tiltás ellenére is járja végig, nehéz de megéri.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.10.25 15:48]

20180916_10320120180916_135957
DSCF9239DSCF9245
DSCF9256DSCF9258
DSCF9260DSCF9262
DSCF9264DSCF9270
DSCF9280 
targonczas 2018.08.18 14:04 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

kobcikrajci 2018.08.14 16:32 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszi a rejtést! [g:hu 1.5.4]

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
Radián 2018.08.11 11:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.76
Köszönjük a rejtést! :)

ndavid42 2018.07.23 11:28 - Megtaláltam
Nagy élmény volt végigmenni a barlangon a fejlámpák fényében! Már az előtte lévő egy-két láncos rész is ráhangolja az embert a bent várható terepre, de ott a sötétben, a víz csobogásának zajában mégis izgalmasabb. Pláne a vége felé, ahol már a bedőlt fenyők is nehezítik a járást. Bár, jobban belegondolva néhol inkább segítették az áthaladást, mert legalább volt mibe kapaszkodni. Visszafelé a fenti úton mentünk, hát... szörnyű a helyzet! Ekkora órási fák így szanaszét kidőlve, micsoda óriási vihar és pusztítás lehetett itt... Remélem azért idővel kicsit kitakarítják az utakat.
Megpróbáltunk a Szamosbazárban is tenni egy kört: először balra indultunk, de már az első pár méteren elakadtunk az első patakátkelésnél (mi bírtuk volna simán, de a csapat többi részének sok lett volna). Újra próbálkoztunk a jobb oldali úton, az már jobban járható a kidőlt fák ellenére. Azon a száz méteren túljutva fent egyébként már sokkal jobb a helyzet, viszont szorított az idő, vissza kellett fordulnunk sajnos. Jövőre igyekszünk újra eljutni ide, hátha több sikerrel járunk.

sereszaki 2018.07.23 11:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.91
A barlangon átkelni igen nagy élmény volt. Még úgy is, hogy pont kifogtuk a szerencsétlenkedő világbajnokság döntőseit, így csak igen lassan tudtunk haladni.
A ládák megkeresése után ( .hu és .com ) elindultunk a Szamosbazár körtúrán, de sajnos vissza kellett fordulnunk a rengeteg kidőlt fa miatt.
Talán majd jövőre...
Köszi az élményt és a rejtést!
sereszaki, ndavid42

gabortel 2018.05.06 12:01 - Megtaláltam
Négynapos Pádis-túra keretében, Glavoj-réti sátrazással. Eső, jégeső is volt, de talán ennek köszönhetően kevesen voltak. A környék majdnem minden ládája meglett, de ez nem.
A Szamosbazár körút ugyanis fadölés miatt ideiglenesen nem járható. Mi nem hittünk a feliratnak és nekiindultunk, de nem csak a felszínen, hanem a barlang második jobbos kanyarulatában is bezuhant fenyők állták az utunkat.
A rejtővel nem sikerült felvennem a kapcsolatot. Így a csatolt képek alapján kérném a találat elfogadását.

[Jóváhagyta: MikiCache, 2018.06.05 07:54]

bame1bame2
t.bela 2017.08.26 11:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.13
Felejthetetlen élményben volt részünk!
Köszönjük!

ellfelek 2017.08.15 13:00 - Megtaláltam
Erre csak azt tudom mondani, hogy: Tyűűű
Mikor megláttuk, leesett az állunk... Hatalmas barlangnyílás... Be lehet menni, végig lehet menni a patakon, ami a barlangban is folyik... Lenyűgöző, varázslatos... Ha csak ennyi lett volna ezen a napon, már az megérte volna... De még mentünk a Szamosbazár körtúrán, ahol azért volt még egy két izgalmas rész... Nagy meredek lejtők, kissebb barlangok és még az eső is megilyesztett egy pár percre... :) Visszafelé a barlang felett jöttünk, ahol láttuk a lukakat, ahol besütött a nap a barlangba... Nagy élmény volt!
Köszi a rejtést!

IMG_20170815_115726IMG_20170815_121609
IMG_20170815_124527IMG_20170815_135356
IMG_20170815_170620 
mitibi 2017.07.24 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.10
Köszönjük a rejtést!
Ilka, Tomi és mitibi.

Zsianor 2017.07.23 13:30 - Megtaláltam
Koszi rejtest, igy 3szor is eljutottam erre a szep helyre :)! Zsianor


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (233 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]