geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
2917. Tatai Esterházy-kastély és parkja (GCTaEs)

Esterházy kastély

Esterházy kastély

Esterházy kastély

Esterházy kastély

Belső udvar

Belső udvar

Díszes bejáró

Díszes bejáró

Falfestmény

Falfestmény

Kandalló

Kandalló

Faldísz

Faldísz

Ajtó boltozat

Ajtó boltozat

Díszes korlát

Díszes korlát

Esterházy-sétány és a Tatai tó partja

Esterházy-sétány és a Tatai tó partja
Szélesség N 47° 38,754'
Hosszúság E 18° 19,081'
Magasság: 142 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2011.03.06 17:15
Megjelenés időpontja: 2011.03.06 18:46
Utolsó lényeges változás: 2013.10.24 18:42
Utolsó változás: 2019.11.15 07:02
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Zsézsé
Felhasználó: Zsézsé
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 1673 + 6 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 3.4 megtalálás hetente


A ládát a kastély bejáratától nem messze, egy kétágú fa törzsébe rejtettük. A fa üregébe felülről, mellmagasságból kell benyúlni és kiemelni a ládát (műanyag átlátszó, jól záródó csőláda). Ajándék nem helyezhető bele.
Pótjelszó a nagyobb rendezvények idejére másik koordinátán.

A ládába TravelBug nem helyezhető.

A kastélyegyüttes nyitvatartási rendje:

A kastély jelenleg felújítási munkálatok miatt zárva tart. Várhatóan 2020 második felében nyitja meg újra kapuit a tisztelt látogatók előtt.

Megközelítés:

Gépkocsival:
M1-es autópályáról Tata (Környe) leágazásnál a Környei úton befelé hajtva a városba, majd a Kocsi útra jobbra lefordulva  N 47° 38,633' E 18° 18,591' 134 m [GCTaEs+kereszteződés)], s tovább egyenesen a Kossuth téren át (a kéttornyú Szent Kereszt plébánia - nagytemplom előtt elhaladva) a Rákóczi úton a Hősök terére érve, újfent jobbra kanyarodva a Kastély téri parkolóban leparkolva  N 47° 38,735' E 18° 19,060' 138 m [GCTaEs+parkolo].

Vonattal:
Bp - Komárom - Győr vasútvonal óránként közlekedő személy és gyors vonataival.

A láda:

A ládát a kastély és park időszaki nyitvatartása miatt az Esterházy-sétányon (a nap 24 órájában hozzáférhető helyen), egy kétágú fa törzsébe rejtettük. A fa üregébe felülről, mellmagasságból kell benyúlni és kiemelni a ládát (műanyag átlátszó, jól záródó csőláda). Ajándék nem helyezhető bele.
Pótjelszó a nagyobb rendezvények idejére másik koordinátán.
A visszarejtés során kérek mindenkit, hogy körültekintően járjon el.
Megkérek mindenkit, hogy a helyszínen megrendezendő nagyobb rendezvények alkalmával ne kerese meg a ládát, hanem a pótjelszóval logoljon: N 47° 38,804' E 18° 19,081' 136 m [GCTaEs+pótjelszó]. A pótjelszót a függőleges ereszcsatorna kapu felőli oldalán 1,7 méter magasan találjátok.

Esterházy-kastély története:

A Komárom megyében található tatai gróf Esterházy-kastély műemléki együttese a XVIII. század második felében épült, Fellenthali Fellner Jakab tatai építőmester tervei alapján, későbarokk stílusban.
A kastély jelentős szerepet játszott a történelemben is: I. Ferenc császár és király (1792-1835) és felesége, Ludovika királyné ide menekültek a napóleoni harcok elől. Hosszú hetekig itt laktak, és az uralkodó itt írta alá a napóleoni háborúkat lezáró bécsi (v. schönbrunni) békét 1809-ben. 1897-ben Ferenc József (1848-1916) és II. Vilmos (1888-1918) német császár látogatott ide egy tatai hadgyakorlat alkalmával.
A kastélyegyüttes Fellner Jakab, hazánk neves építészének egyik legfontosabb műve. Fellenthali Fellner Jakab (Nikolsburg 1722 - Tata 1780) építész, tatai építőmester a késő barokk, kora klasszicizmus kiváló hazai művelője, Galánthai Balogh Ferenc, az Eszterházyak (vagy Esterházyak - az eltérő írásmód a tatai grófi ág sajátos megkülönböztetése) jószágkormányzója, és Esterházy Károly egri püspök felfedezettje. Fő műve az egri Líceum.
A tatai kastély műemlékegyütteséből kiemelkedik a főépület arányosan impozáns tömbje, melynek kéttornyú déli homlokzata az Öreg-tó partján álló Eszterházy-sétányra néz. Nyugat felől az un. "kiskastély" és a hozzá kapcsolódó melléképületek karéja öleli körül. Az együttes művészetileg nagyon értékes része még a kocsiszín kis épülete, mely ugyancsak magán viseli a fellneri építészeti jegyek legjellegzetesebb vonásait.
1762-ben az Esterházy család un. fraknói ága, Esterházy József országbíró három unokaöccse, Ferenc, Károly és Miklós családi egyességgel felosztotta egymás közt birtokait. Esterházy Ferenc gróf (1715-1785), később magyar kancellár és Eszterházy Károly (1725-1799) egri püspök vette birtokba a cseklészi uradalmat. A tatai és gesztesi birtokok Eszterházy Miklós (1711-1764) koronaőr, aranygyapjas vitéz, és volt drezdai, madridi, pétervári követ tulajdonába kerültek.
Eszterházy Miklós nagyszabású építkezéseket vett tervbe a tatai vár lebontásával ill. átalakításával. Egy, a fertődi kastélyhoz hasonló nagyságrendű épületet kívánt emeltetni. A megvalósításról több építésszel is tárgyaltak (pld. Canevale), míg végül a Balogh Ferenc jószágkormányzó által javasolt fiatal kőműves mester, Fellner Jakab kapta meg a megbízást. El is készültek a tervvázlatok, melyeknek hatására Fellner egyre-másra kapta a különféle megrendeléseket az Eszterházy-családtól szerte a birtokaikon (Pápa, Gesztes, Eger, Tata, Csákvár). Főként Esterházy Károly egri püspök látta el munkával. Legnagyobb szabású művét, az egri líceum építését bízta rá.
A tatai vár helyén létesülő un. "vízi vár" nagyszabású, szép terveinek eredeti példányai sajnos elvesztek az Esterházy Levéltár 1945-ös megrongálódásakor. Szerencsére azonban Révhelyi (Réh) Elemér, Fellner Jakab munkásságának és a magyar barokk építészetnek egyik legkiválóbb kutatója még a levéltár égése előtt megvizsgálta az eredeti terveket, és lefényképezte azokat. Így a tervek fotókópiái a tatai Kuny Domokos Múzeum tulajdonába került "Révhelyi-hagyatékban" megtalálhatók.
Eszterházy Miklós elképzelései a tatai vár szerencséjére nem valósultak meg. Váratlan halála után utódja, Eszterházy József anyagi okokra hivatkozva visszavonta a megrendelést, és egy jóval kisebb volumenű építkezésre adott utasítást.
Jelenlegi ismereteink szerint 1753-ban készült el Fellner Jakab tervei alapján Balogh Ferenc jószágkormányzó rezidenciája. Erősen valószínűsíthető, hogy ez az un. "kiskastély" kéttraktusú szárnya az épület-együttes nyugati oldalán.
1763-ban fognak hozzá az "új kastély" megtervezéséhez, ez lenne valószínűleg a "vízi kastély", vagy "vizi vár", amelynek csupán tervei készülnek el, hiszen 1764-ben Eszterházy Miklós meghal. Helyette megépítették a jelenlegi kéttornyú, tetőteraszos un. "nagykastélyt", mely mai formáját a rendelkezésre álló levéltári adatok alapján 1776-ban nyerte el. A Révhelyi-hagyatékban megtalálható egy Fellner Jakab által jegyzett alaprajz, mely nagyon kis eltéréssel gyakorlatilag a mai nagykastély alaprajzával megegyező. Ezzel a dátummal zárul le a kastély fellneri korszaka.
1802-ben "új épület a kastély mellett": valószínűleg ekkor építik be a Balogh féle szárnyat a kastélyt körülzáró együttesbe.
A Balogh féle kiskastély nyugati homlokzatán látható évszám, 1857 újabb átalakításról tanúskodik, ezúttal valószínűsíthetően a kiskastélyban.
1874-ben ismét átalakításokat hajtanak végre a kastélyon (a déli kapu mellvédévszáma: MDCCCLXXIV): jelenlegi feltételezéseink szerint a nagykastély földszinti helyiségei ekkor válnak lakhatóvá, és az épületben lévő vörös márvány kandallók is erre az időre datálhatók.
Az épületegyüttes utolsó átalakítása 1897-ben zajlott, amikor vízvezetékkel látták el a kastélyt, és minden bizonnyal dekorációs átalakításokat is végeztek a belső helyiségekben.
A II. világháborút követően államosították a kastélyt. Ezt követően évtizedekig kórházként, idegszanatóriumként működött.

Park:

A gróf Esterházy-kastély parkja egy hatalmas kertkompozíció része. Ez a kompozíció, a tatai park-együttes a magyarországi kertművészet történetének kimagasló értékű és jelentőségű emléke. Különlegessé teszi, hogy a kiterjedt parkrendszer az egész várost és tájat behálózza, "parkosítja".
E nagylélegzetű kompozíció kicsiny, de korántsem értéktelen, jelentéktelen darabja az Esterházy-kastélyhoz tartozó kastélypark. A kastély közvetlen környékén sűrítve megtalálható mindaz, ami az egész parkegyüttes értékét adja.

Láda karbantartás:
2017. március 04. Új műanyag csőláda került kihelyezésre

Bővebb információk a kastélyról:

Műemlékek Állami Gondnoksága
Műemlékek Nemzeti Gondnoksága
Esterházy-kastély rajza és tört
Állapot: kereshető

Értékelés: értékelés (788 db): környezet: 4.56 rejtés: 4.41 web: 4.60 átlag: 4.52

 + történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 + szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 + különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 + település belterületén van a láda?
 + van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 + babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 + kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 + sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 + szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 + el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Atmosz&Zozmosz 2020.09.19 18:45 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. Bővebben később! :-) [g:hu 1.6.7]

DFRi 2020.09.19 18:18 - Megtaláltam
Megvagy láda :-) Köszi a lehetőséget!!!
Brigi&Feri&Mira [Geoládák v3.6.0]

Saragergo 2020.09.16 18:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

erika60 2020.09.16 11:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Natir81 2020.09.13 14:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A ládát a kétkarú fa egyik üregében keressetek, mert a két ág közötti rész beszakadt. [Geoládák v3.6.0]

mokubean 2020.09.13 12:29 - Megtaláltam
megtaláltuk, köszönjük

R.Guszty 2020.09.13 12:15 - Megtaláltam
Tatan sétáltunk a két to körül. Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

KremesEmber 2020.09.13 09:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

szalais78 2020.09.12 13:34 - Megtaláltamkörnyezet: 3 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.50 súly: 3.60
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget!
[g:hu+ 2.3.4]

DjYoki 2020.09.06 17:06 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

TomiVera 2020.09.06 16:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

rrol 2020.09.05 21:33 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük!

gyfulop1987 2020.09.05 18:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

renata83 2020.09.05 16:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

janoskatibor 2020.08.30 11:16 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 2 web: 5 átlag: 4.00 súly: 1.00
Megtaláltuk. Szuper rejtek.

anettnori 2020.08.29 18:09 - Megtaláltam
Megvan!

GréJuBé 2020.08.25 12:45 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést! Látom a leírásban, hogy láda karbantartás keretében új cső került kihelyezésre, de az már nem a leírás szerint kereshető - ügyes az álca, de mi is alapvetően a "fa üregbe felülről" lehetőséget néztük, hiába. A cső tartalom szétázott, karbantartást igényel (a leírás is).

Peterancsa 2020.08.23 18:17 - Megtaláltam
Ez is megvan, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

kapaja 2020.08.21 12:59 - Megtaláltam
Köszönöm.

Plavi 2020.08.20 17:27 - Megtaláltamkörnyezet: 3.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.50 súly: 3.64
Hazafelé tartva beugrottunk egy kicsit sétálni a tó körül és megnéztük a 20-ai programot is.

utigabi60 2020.08.20 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

tothreka 2020.08.19 19:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Szeleburdi Országjárók 2020.08.18 15:14 - Megtaláltamkörnyezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.59
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! ???? [Geoládák v3.5.3]

noi_jim 2020.08.16 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.12]

ricsi0220 2020.08.14 13:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1685 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.