FAQ
1256. Tündér-barlang (GCTDBG)

Megközelítés felülről, a Tündér-szakadékban

Megközelítés felülről, a Tündér-szakadékban

Jó helyen jártok

Jó helyen jártok

Kalandorok a Tündér kapujában

Kalandorok a Tündér kapujában

A láda megtöltése valahol a közelben történt... :-)

A láda megtöltése valahol a közelben történt... :-)

Dugig tömtük kinccsel!

Dugig tömtük kinccsel!

A kisebb barlangba télvíz idején nehezebb lesz bekukkantani

A kisebb barlangba télvíz idején nehezebb lesz bekukkantani

Megközelítés a szülőcsatornán át; ez a legbiztonságosabb! :-)

Megközelítés a szülőcsatornán át; ez a legbiztonságosabb! :-)

Apróságok. Közel életnagyságban.

Apróságok. Közel életnagyságban.
Szélesség N 47° 42,583'
Hosszúság E 18° 49,599'
Magasság: 304 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.08.21 17:00
Megjelenés időpontja: 2005.08.26 17:30
Utolsó lényeges változás: 2010.11.30 23:45
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Croc. Dundee, Dr. Jones, Quatermain
Ládagazda: Elveszett Geoláda Fosztogatói
Nehézség / Terep: 4.0 / 4.0
Megtalálások száma: 298 + 1 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


A Pilisi Parkerdő Zrt S-3421/2010. ügyiratszámú levelében a geoláda elhelyezését a jelzett turistaúttól távol lévő helyszín miatt kifogásolta, a geoláda elhelyezéséhez nem járult hozzá. A geoláda a területről eltávolításra kerül, megszűnt.
Vigyázat! Időjárástól függően csúszós, veszélyes környék! Erősen ajánljuk a nappali "vadászatot".

Wap:
helyszín -> Fekete-hegy déli oldala,
hagyományos geoláda -> valahol a barlangban ;-) ,
mérete -> 20X20x10 cm-es zöldeskék fedelű, áttetsző konyhai doboz


Ez az első közös ládánk, és be kell valljuk, nagyon jól szórakoztunk a rejtés során.

Megközelítés:

A helyszín legkönnyebben Kesztölc felől közelíthető meg gépkocsival. A Klastrompusztára vezető műútról ágazik le a kék jelzés a Fekete-hegy irányába, ezen elindulva néhány méteren belül egy felfelé tartó földúton lehet eljutni a barlangot rejtő hegyoldalba. Innen a GPS utmutatása alapján még kb. 50 métert kell ereszkedni délkeleti irányban a barlang előtti kis tisztásig. (Ezen az úton közeledve nem látható a barlang nyílása, hátulról érkeztek! Egy magas sziklafal viszont árulkodó lesz...)
Kalandvágyó, erdei túrára sem rest kessereknek a felülről történő becserkészést ajánljuk, pl. GCsimo és a Klastrom-szirtek felől. (Utóbbiról csodálatos a panoráma!) Ahol a Zöld kereszt (zöld kereszt) belefut a Sárga sáv (sárga sáv)-ba, nyugat felé indul egy viszonylag széles erdészeti út. Egészen a Tündér-szakadékhoz vezet, nem kell róla letérni. Látni fogjátok, hol kezdődik az árok. Télen és esős időszakban elővigyázatosan ereszkedjetek alá, mert veszélyesek lehetnek a csúszós sziklák és a kisebb-nagyobb szakadékok!

A Tündér-barlangról:

A Fekete-hegy déli oldalában helyet foglaló barlang - sok társához hasonlóan a Pilisben - hidrotermális eredetű. A hévízek által formált, színes belső rétegek és oldásformák erről tanúskodnak. A tágas bejárat egy viszonylag nagy, bivakolásra is kitűnően alkalmas, kb. 15 m2-es, 4-5 m belmagasságú helyiségbe vezet. Ebből több kisebb üreg nyílik a tér majd' minden irányába, de egyik sem nyúlik mélyen a kőzetbe.

Az Aranyhajú Tündér titka:

Ha bejutottál a barlangba, nézz körül! Izgalmas és szép a környezet vár, de a láda titkát a Tündér csak azok előtt fedi fel, akik a segítségét kérik.
Ha elfáradtál a nagy keresgélésben, pihenj le egy kicsit a bejárattal szemben. Aki emelt fővel és könnyű lélekkel fohászkodik, annak a Tündér megmutatja a könnyebbik utat. Akit viszont súlyos terhek kötnek a földhöz, csak a barátság erejével szerezheti meg a kincset.

Egyéb tudnivalók:

Itt hívjuk fel a figyelmet, hogy nem ajánljuk a magánakciót! Bár a láda "levadászása" egyedül is sikerülhet, a rejtés kissé extrém volta miatt legalább egy, de inkább két társsal kezdjetek neki! A végén figyeljetek, mi van a lábatok alatt, vagy ugyanazon az útvonalon távozzatok, ahogy érkeztetek a ládához!!

A láda egy kb. 20X20x10 cm-es, 4 literes hagyományos, zöldeskék fedelű, áttetsző műanyag konyhai doboz, gondosan bezacskózva. 2007. április 14-én kicseréltük a törött ládikót és most kapott egy pukkanóbuborékos védőszkafandert is. Egyúttal kérünk mindenkit, hogy a ládakeresésnél ne alkalmazzon olyan módszereket, amelyek Nr. 2. láda testi épségét veszélyeztetnék. Előre is köszönjük! (A logbook híradása szerint akadtak olyanok, akik kődobálással derítették ki, hol rejtőzik a Tündér kincse; mivelhogy nem hoztak magukkal lámpát... Mások bottal halászták le, úgy, hogy szegény Nr. 1. a sziklán landolt. Hát ezért volt oly' rövid életű szegény.)

Para-lik:

Az elszánt kessereknek ajánljuk még megtekinteni a  N 47° 42,6009' E 18° 49,6660' 370 m [GCTdgb+trollbarlang] pontnál lévő időszakos vízesést a szurdokban. Kis híján majdnem ide került a láda... A vízesés mögötti barlangot azonban félelmetes lények tömege őrzi. Arachnofóbiások kerüljék ezt az amúgy sem veszélytelen helyet! ;-) A kedves kis denevér álmát se zavarjátok meg, ha kérhetnénk...!

Kilátás:

A Tündér-barlang fölötti ritkás erdőből - amin áthalad a földút Kesztölcre vezető műút irányába - szép kilátás nyílik a szemközti hegyekre és a Klastrom-sziklákra.

Spoiler - ha mégis elakadnál:

A megadott koordinátákat nem a barlang főbejáratánál mértük, hanem egy följebb lévő szűk nyílásnál. Ha itt beférsz, kényelmesen és biztonságosan eljutsz arra a teraszra, ahonnan már elérhető közelségű a ládát rejtő mélyedés.

Kellemes és biztonságos kirándulást kívánunk!
/Elveszett Geoláda Fosztogatói/
Állapot: megszűnt

KRW értékelés (256 db): környezet: 4.70 rejtés: 4.69 web: 4.62 átlag: 4.67

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
+
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Elveszett Geoláda Fosztogatói 2010.11.29 22:00 - Egyéb
Több, mint 5 éven át fogadta kincskereső természetbarátainkat a Barlang Aranyhajú Tündére. Akik itt jártak, és fölfelé tekintettek, sosem feledik el elbűvölő szépségét. Ma délelőtt minket is meleg fénye kísért (csodálatos késő őszi napsugár), hiába szomorú kötelességünk teljesítése végett jöttünk látogatóba. A Tündér furcsa kis barátai most is kitartóan őrizék a ládát (még, ha általában alvást is színlelnek :-)), amit a hatalom utasítására el kellett vinnünk.
Legnagyobb örömünkre a láda tele volt kinccsel, majdnem annyira gazdag, mint a kihelyezéskor! (Találtunk benne LED-es zseblámpát, vicces figurákat, könyvjelzőt, kulcstartót, gyermekrajzokat, fohászt, tudományos cikket és sok minden mást.) A vastag emlékkönyv csak félig telt meg, de így is közel 300 bejegyzés tanúskodik arról, hány embernek szereztünk szép és kalandos élményeket a helyszínnel; hogy az Utazó ügynököket ne is említsük.
A ládát és a logbook-ot megőrizzük, hátha egyszer változik a "törvény", ill. revideálják az illetékesek a "10 méternél nem lehet távolabb" passzust. Mindenesetre köszönjük mindenkinek, aki vállalva a nem veszélytelen megközelítést felkereste GCTDBG-t és megosztotta velünk az élményeit. Reméljük, sok emberben megerősítettük a természet szeretetét és tiszteletét! Megtiszteltetés volt! /Quatermain/ (2010.11.21; eredeti publikálva a .com-os oldalon)

Ui.: A ládát múlt héten vasárnap 10:30-kor hoztuk be. Az adminisztrátor (kulisz) nem engedte, hogy bármilyen megjegyzést hozzáfűzzünk a ládaleíráshoz, ezért nem volt lehetőségünk eddig jelezni. Örülünk, hogy láda nélkül is maximális élményt tudtunk nyújtani a hellyel. :-)

Valahogy így érzünk... ;-)Aranyló napsugarak búcsúztatták a ládát
zem 2010.11.26 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.72
Ennyit még nem kerestem ládát, mint ezt - hiába... :-) Volt hasrafekvés sárban (a vonaton hazafelé igencsak takargattam a nadrágom :-)), sisak nélkül szűk lyukba bújás, kúszás, falmászás.. A ládáról az volt a tippünk végül, hogy begyűjtésre került. Találkoztunk a pókokkal is, meg volt velünk egy tündér Sinus90 személyében, de hát így (ládátlanul) jártunk..

Nagyon sajnálom a megszüntetést!

Köszönjük szépen az élményt, a helyszínt és a példás rejtést! :-)
(Fotók fognak felkerülni, kis időt kérnék)

[Jóváhagyta: Elveszett Geoláda Fosztogatói, 2010.11.29 22:41]

sinus90 2010.11.26 12:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.73
Sikeresen felküzdöttem magam /lefelé már jobb úton jöttünk le/. Zem igazán mindent bevetett, alulról, felülről, botos keresgélés, nyakbaülés... de a ládát nem találtuk meg. Ha ott volt, jól el volt dugva az biztos!
Nem ismertem a helyet és egyedül nem is kísérleteztem volna. A likon nem férek be...
Örülök, hogy itt is jártam.

[Jóváhagyta: Elveszett Geoláda Fosztogatói, 2010.11.29 21:58]

 
mihoj 2010.11.13 13:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.75
Sokáig keresgéltük a ládát, mert a leírást kicsit nem jól értelmeztem. :P
Aztán a Tündéri ima segített tényleg. :D
Annyira azért nem veszélyes, de mindenképp kalandos a rejtés, és a megtalálás.
Denevér barátaink kicsit ellenezték a látogatásunkat, a "ládaőr" azért bőszen aludt. :D
Nem fértünk be a "biztonságos" bejáraton, végül nekünk is a botos megoldás vált be, vigyázva, hogy ne sérüljön a láda. Kellett is, mert nem volt visszatéve a csomagolóanyagba a geoláda. Mi visszacsomagoltuk atombiztosra, így ismét kipiszkálható a helyéről. :) Bár nyakba-ülős megoldással talán könnyebb?!
köszönjük a rejtést!

Denevérek.megvan.
Az alvó őr. :)Reg.
maczy 2010.11.07 11:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.36
Ahogyan azt már kedves barátom és
keresztkomám qtya leírta, valóban gyorsan
megszereztük a kincset. Másodszor jártunk
itt a héten, mert hétfőn nem maradt időnk
a Tündéreket meglátogatni. Ma ezzel kezdtük
a napot, és mint a mellékelt képen látható,
valóban laknak benne tündérek, de csak a
bátor ládavadász vakuvillantására válnak
láthatóvá.

megközelítés"...rögtön becsinálok..."
Tündérek a barlangban!!!Qtya logol
Ádám a szülőcsatornában
qtya 2010.11.07 11:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.56
Keményen készültünk a hatalmas megpróbáltatásokra ! Öt tökös fiú, négy belevaló csaj, két vagány kölyök, hogy a barátság erejéböl véletlenül se legyen hiány... Két perc alatt meglett. Pici csalódottság. MINDEN nagyon SUPER. Köszönjük !!!!!

Azazello 2010.11.01 16:17 - Megtaláltam
Kéktúra Dorog-Piliscsaba szakasza, 2. Láda
Nagyon tetszett a barlang, denevérek fejem körül cikáztak, nagyon cukik!

vrasek 2010.11.01 15:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 2.43
Lentről közelítettük meg a barlangot ami igen meredek volt. Odaérve mi is találkoztunk néhány denevérrel akik bátran őrizték a barlangot körbe-körbe repkedve a fejünk körül. Aztán megláttuk a dobozt, amit nem volt egyszerű leemelni a rejtekből még segítséggel sem. Tényleg nagyon ajánlott az óvatosság, mert nagy a csúszás veszély, ami miatt mi is pórul jártunk.

Denevér pajti 
hadidoki 2010.10.31 13:38 - Megtaláltam
Megtaláltam!
Nem volt nagy ügy... Már a tűzokádó sárkány barlangjáig (el ne higgyétek azt a tündér mesét!) majdnem kitörtem a nyakam, majd a barlangban megküzdöttem a repülő sárkánnyal. Elszántan védekezett. Mivel nem vagyok 2,5 m magas óriás, előkaptam hát a mindig magamnál hordott zseblétrámat és hipp-hopp, már meg is volt a kincs.

Halász család 2010.10.31 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.29
OKT közben a denevérek nagyon védelmezik a ládát.
Ketten kelletünk hozzá. Föntről aki befér a hasadékon annak könnyebb.

Gyalogoskupa 19,4 km

ZoLiza 2010.10.31 09:21 - Megtaláltam
Sajna nincs meg a rejtő segítségével sem. [wapon beküldött szöveg]

[Jóváhagyta: Elveszett Geoláda Fosztogatói, 2010.10.31 10:01]

Köszönjük szépen!

Puzzle Apartman Gyula 2010.10.31 09:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.77
ZoLizáékkal közös ládázásunk második reggelén ezzel a ládával kezdtünk. A kocsikat a Klastrompusztára vezető úton hagytuk és a Kék sáv jelzésen sikeresen és könnyedén értük el a barlangot. Természetesen a GPS jele nem volt pontos, így a leírásra hagyatkoztunk. Ennek köszönhetően Gergő lámpával kezdett a barlangban. Ettől a denevérek megijedtek és kirepültek a barlangból. A repülő denevérektől Gergő ijedt meg és visítva rohant kifelé a barlangból. A visító Gergőtől Zoli ijedt meg, így teljes volt a kör. :))))
Miután Gergőt megnyugtattuk elkezdtük az összes járatot és nyílást átkutatni. Élményben bőven volt részünk! :) Azonban hiába túrtunk, semmit nem találtunk. Ekkor telefonáltunk a rejtőnek, majd a korábbi megtalálóknak. Az intsrukciók alapján újra átnéztük a már ismert helyet, de nem találtuk. Így a telefonos beszélgetés és a hamarosan mellékelt képek alapján kérném szépen a találat elfogadását!
Előre is köszönöm!

[Jóváhagyta: Elveszett Geoláda Fosztogatói, 2010.11.02 11:27]

Lehetetlen 2010.10.23 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.08
Kéktúra közben, egy kis kitérővel. A barlangban láttunk denevéreket, jó sok guanót, meg egy traverzáló brekit.:-)
Kösz.

Ninja béka 
Mekett 2010.10.17 14:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 3.00
Nagyon tetszett a barlang. A többieknél én annyival ügyesebb voltam, hogy Fáncsival kitúrattam a ládát :)

kivancsifancsi 2010.10.17 14:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.97
Mekettel jöttünk túrázni, kihasználni a szép őszi napsütéses időt. Az autót Kesztölcön a megadott parkolóban hagytuk. Onnan a GCSAS, GCFEKO, GCTDBL körün sétáltunk egy jót.

Egy kicsit tartottunk tőle, de így utólag visszagondolva egyáltalán nem veszélyes. A rejtés zseniális, nagyon élveztem a kúszást-mászást a szűk járatban. Köszönöm, nagy élmény volt.

Gyalogos kupa: 14.1 km

Nyúl 2010.10.16 16:14 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 1 web: 4 átlag: 3.00 súly: 2.72
Amikor bementünk a barlangba, egy jó nagy "szemetes" szatyor volt a földre letéve.
Na, gondoltuk, igazán levihették volna a szemetesüket!
Aztán elkezdtünk keresgélni.
Végigmásztuk az összes üreget, de mindhiába. Aztán véletlenül belerúgtam a "szemetesbe". Igen csak ismerősen kongott, így hát belenéztem.
És láss csodát!
Ezt követően megpróbáltuk oda visszahelyezni, ahol- szerintünk - eredetileg is a helye lehetett.

tamapo 2010.10.16 14:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.84
Gyanúsan hamar meglett, nyilván már nem az eredeti helyre van téve a láda, ahogy akosgy oda tette. Amúgy valóban izgalmas környezet, nagyon kell vigyázni. Külön figyelemre méltó, hogy az útról semmi nem látszik, vakon kell bízni a GPS-ben!

atipapa 2010.10.04 17:31 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.53
Vadászok higyetek a figyelmesztetésnek ténleg nem olyan könyü föleg esöután szürkületben .Sajnálom nemtaláltam meg a ládát nem vitem fejlámpát,meg rendes cipőt.ezért még porúl isjártam,megcsuztam a barlan elött és egy szintel lejebb értem követ .De olcson megusztam,tanulságos volt soha többet nem megyek megfelelö cipönélkül vakon ládázni.Kérem a rejtöt a lelet és a baleset elöti kép alapján fogadja el a megtalállást.Köszönöm

[Jóváhagyta: Elveszett Geoláda Fosztogatói, 2010.10.05 11:10]

akosgy 2010.09.18 18:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.79
Kihasználva a pillanatnyi zavart az időjárásban, amikor is nem szakadt az eső, sétáltunk egyet az enyhe, napsütéses időben. Piliscsévnél parkoltunk, majd onnan tettünk egy körtúrát Klastrom irányába, fel a hegyre.

Visszafelé mentünk már a Kék sáv-en, útba ejtve a barlangot. A barlang szájában félrerúgtunk egy szemeteszacskót, majd vad keresésbe fogtunk. A láda csak nem akart előkerülni, amikor undorunkat félretéve kínunkban jobban megnéztük az imént odébb rúgott csomagot. Nos, az volt a láda. :)) Valaki egyszerűen letette a földre, a barlang szájába. Mivel valszeg nem ez lehetett az eredeti helye, logolás után visszarejtettem - valahová... ;)

Köszi!

Száz20 2010.08.18 17:05 - Megtaláltam
Megvan !!!

jiimbo 2010.08.11 10:30 - Megtaláltam
Remek!

Miután minden lehetséges sziklaodút megmásztam, csak benéztem a barlangba is...

pappara 2010.08.11 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 1.48
Igazi hegymászó teljesítmény utak nélkül.

Fagyi 2010.08.03 11:00 - Megtaláltam
Pilis50 társaságában.

Pilis50 2010.08.03 11:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.83
Jó hely, csak hosszú - napos - az út idáig.

 
mamago 2010.06.26 10:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.86
Megtaláltam.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (306 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]