FAQ
1267. Vay Kastély és Múzeum (GCVaja)

A park bejárata

A park bejárata

A kastély

A kastély

A kastély alaprajza

A kastély alaprajza

A kastély parkja

A kastély parkja

Matuzsálem

Matuzsálem

Szobrok a parkban

Szobrok a parkban
Szélesség N 47° 59,851'
Hosszúság E 22° 10,093'
Magasság: 142 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.09.08 00:00
Megjelenés időpontja: 2005.09.12 06:40
Utolsó lényeges változás: 2021.12.06 16:21
Utolsó változás: 2022.02.12 21:08
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Rekinejó
Ládagazda: Rekinejó
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 533 + 3 sikertelen + 5 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2011-07 volt 14 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


Röviden
Örökbe fogadtam ezt a ládát. Egyelőre a rendes láda elhelyezése még folyamatban van, de addig is a kihelyezett pótjelszóval kereshető.
A pótjelszó egy 10X3X0,4 centiméteres táblán olvasható a N 47° 59,850' E 22° 10,096' koordinátán, (a tűzrakóhely melletti fa asztal alján jobb oldalt).

A park sétálójegy váltása ellenében látogatható, ha a kastélyba is bemégy és megtekinted a kiállításokat, akkor nem kell sétálójegyet váltani. Záróra után a szomszédos parkoló felől az N 47 59.685 E 22 10.232 ponton található "hátsó bejárat"-on, a helybeliek ösvényén is megközelítheted a parkot és a ládát. Nézd meg a képeket.

A kastély a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteményét őrzi.

Nyitva tartás
Április 1-től - Október 31-ig: hétfő kivételével minden nap 10 órától - 18 óráig
November 1-től - Március 31-ig: szombat, vasárnap kivételével 8 órától - 16 óráig

Nyíregyházát a 41-es főúton Vásárosnamény irányába elhagyva a 34-es kilométernél érjük el a 49-es út Mátészalkára vezető elágazását. Jobbra fordulva kb. 3 kilométer megtétele után érünk a történelmi Szabolcs és Szatmár vármegyék határán fekvő településre. A 41-es főúton már tábla jelzi a Vay család kastélyát. A települést Nyíregyházáról vasúton (Vaja - Rohod vasútállomás) és autóbusszal is könnyen elérhetjük.

A téren álló gótikus eredetű egyhajós, támpilléres református templom a XIV-XV. században épült. Az 1821-ben végzett átalakítások során kapta kétszintes tornyát, melynek hegyes, négy oldaltoronnyal kialakított, eredetileg fa építésű sisakja alatt található kerengője körbejárható. A templom előtti fenyőfákkal körülölelt parkban találjuk Vay Ádám generális - kurucvezér - turulmadaras síremlékét és obeliszkjét. A téren - az obeliszk és a kastély közötti parkrészben - áll az I. és II. világháborúban elesettek és áldozatok emlékére 1992-ben emelt emlékmű.

Ugyancsak az út bal oldalán találjuk a Vay család kétemeletes (XVI. század végén) XVII. század elején emelt kastélyát. Az eredetileg 30 x 10 méteres téglalap alaprajzú, alápincézett épületét téglából falazták. A nyugati homlokzat tengelyében kapott helyet a kőkeretes bejárat. Az építési munkálatok minden bizonnyal többször, akár hosszabb időre is félbeszakadtak. Erről árulkodik a földszinti helység boltozatának készítését a díszítésben megörökítő 1650-es évszám is. A család építési kedve azonban több átalakítást is hozott a kastély életében. Az észak-nyugati sarkában Vay Péter (1574-1656) rendelkezése értelmében emelt háromszintes torony építése 1659-ben fejeződött be. Az ezt követő generációk is kivették részüket a kastély átépítéséből. Ekkor épült a kastély dél-keleti sarkán álló kváder díszes tornya. Végleges formáját az épület az építkezések elkezdése után eltelt 90 év alatt, a XVIII. század első felére érte el. A barokk kori munkálatokat elrendelő személy feltehetőleg Vay László lehetett, aki a család golopi kastélyát is építette.

A XIX. század első felében a kor népszerű irányzatának megfelelően romantikus, gotizáló stílusú átépítések zajlottak a kastélyban. Külső megjelenésében a homlokzati nyílásokról eltávolították a kőkereteket és felső lezárásukat csúcsívessé alakították. A romantikus elképzeléseknek megfelelően várkastély szerű felhúzható fahidat és hozzá meredek rámpát is létesítettek. A fahíd meglétére utaló jeleket a lépcsőházban és a második emeleti nagyteremben található árnyékszékben is megtalálhatjuk. Az 1800-as évek végén, és az 1900-as évek elején a kastélyt újratatarozták. Az épület kívülről új vakolatot kapott, míg belsejében új ajtószerkezeteket helyeztek el és új falépcsőt építettek. Ekkor (1896) készítette Lohr Ferenc festőművész a második emeleti nagyterem freskóját is, melyen a család egy tagja, Vay Titusz az 1396-os nikápolyi csatában hozzásegítette I. Zsigmond királyt a meneküléshez. 1418-ban hálájának jeléül a király címer-, és pallosjogot adományozott a Vayaknak.

A kastély mégsem Vay Titusz nevezetes tettének köszönheti jelentőségét. A Rákóczi-szabadságharc idején a Vay család birtoka jelentős szerephez jutott. II. Rákóczi Ferenc fejedelem első ízben 1703. július 14-én (vagy 19.) járt e falak között. Ez alkalommal nyerte meg a Vay testvéreket, Lászlót, Mihályt és Ádámot a forradalom ügyének. Korábbi közös szenvedés emléke alapján Rákóczi bízott a Vay család támogatásában, és várakozásában nem is csalódott. A vajai várra még aznap kitűzik a forradalom jelszavával - "Pro libertate" - ékesített zászlót. Vay Lászlót a parasztfelkelés elől a kisvárdai várba menekült bizonytalan nemesség meggyőzésére küldi. Ugyanezen megnyerés érdekében adja ki Rákóczi 1703. július 18-án a naményi pátenst, melyben a haza megmentésére és a népfelkeléshez való csatlakozásra szólítja fel a nemeseket. Vay László küldetése azonban nem járt sikerrel. A nemesből kuruckapitánnyá lett Vay Lászlónak nem sikerült meggyőzni a nemeseket, akik azonban biztosították Rákóczit, hogy nem állnak az útjába és nem fogják hátba támadni. Vay Ádám fegyveresen is kiállt a felkelés eszméi és a fejedelem mellé. Az ónodi országgyűlés 1707. június 13-án kimondja a Habsburg-ház trónfosztását. Vay Ádám a Kálló elfoglalásáért később udvari marsali kinevezést is kapott Rákóczitól.

A forradalom hanyatlásakor a fejedelem újból visszatért Vajára. 1711. január 31-én érkezett a kastélyba, és itt folytatta Pálffy János tábornaggyal, (a császári küldöttel) az egyeztető tárgyalásokat. Ekkor fogalmazódtak meg a szatmári békekötés pontjai, melyet Vay László is ellátott kézjegyével. A szabadságharc lezárásával Vay Ádám családjával együtt követte Rákóczit a száműzetésbe. 1719-ben halt meg a lengyelországi Danzig (ma Dansk szerz.) városában. Sosem folyamodott a császárhoz kegyelemért. Felesége csak férje halálát követően kért kegyelmet családjának. Gróf Erdődy Gábor egri püspök közbenjárására kaptak amnesztiát. Fiát, Ádámot később Heves vármegye alispánjává választották, és 1742-ben visszakapta az apai vagyon egy részét.

A fejedelem kétszeri látogatását a bejárat fölött 1897-ben állított emléktábla is megörökíti. A déli szárnyban kapott helyet a kuruc és labanc időket és a Rákóczi-szabadságharcot bemutató kiállítás, ahol időrendi sorrendben ismerkedhetünk meg a forradalom fontosabb eseményeivel és tárgyaival. A második emeleti lépcsőfordulóban kapott helyet az a barokk szán, melyen a hagyomány szerint a Vay család egyik tagja szánkóztatta meg Mária Teréziát a nyáron sóval felszórt úton. A nagyteremből nyíló északi bástyaszobában került bemutatásra a Vay család történetét ismertető kiállítás. Itt ismerhetjük meg a család megyebeli birtokait, valamint Vay Ádámnak és feleségének Zay Annának életútját a szabadságharc napjain át, egészen a bujdosásig, majd egy vitrinbe került a Vay Ádám hamvainak újratemetéséről készített összefoglaló. A szemközti falon a Vay-család családfáját láthatjuk.

Az első emeleti nagyteremben a 2000. évben végzett régészeti kutatások során került elő az a stukkódíszítés, mely a boltíveken fut végig. Ezek az előkerült faliképek a XVII. századi épülettel egyidősek. A ma látható félig megmaradt eredeti díszítést 2003-ban állították helyre. Ez a helység volt a kastély díszterme. A terem közepén álló intarziás asztalt lombard stílusú székek szegélyezik. A terem bejárata mellett a füzéri várnál végzett ásatások során előkerült kályhacsempék alapján rekonstruált cserépkályha áll. A szemközti falon a Vay család címerét láthatjuk. A kastélyt északi és déli szárnyra osztó csodás falépcsőn térünk vissza a földszintre.

Állandó kiállítások:

Pinceszint : Kőtár (Lapidárium)
Földszint: Könyvtár (Konferenciaterem)
Első emeleti nagyterem: Emlékezés a Rákóczi-szabadságharcra
Második emeleti nagyterem: A Vay család bemutatása

Forrás:
A múzeum
Állapot: kereshető

KRW értékelés (333 db): környezet: 4.66 rejtés: 4.14 web: 4.53 átlag: 4.44

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Klemensz 2022.07.09 16:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

sandorfabi 2022.05.29 23:59 - Megtaláltam
Találat kerékpártúra közben. Köszönjük a rejtést! Nagyon szép a kastély és a park!!! köszönet hogy megmutattad!

Webber 2022.05.29 11:26 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.12.8]

frank530601 2022.05.23 10:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést.

Vay kastély 
bobori94 2022.05.22 12:01 - Megtaláltam
Csak a pótjelszó volt elérhető, de meglett. Köszönjük! [Geoládák v3.12.10]

adamdudas92 2022.05.22 12:01 - Megtaláltam
Közös megtalálás bobori94-gyel és szüleimmel! :-)

utigabi60 2022.04.18 13:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Ancsurko 2022.04.03 13:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Stamnes 2022.04.03 13:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.16
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Láda nincs, a pótjelszó a helyén figyel az asztal alatt. A vár klassz. [Geoládák v3.12.7]

Forest& 2022.03.27 13:50 - Megtaláltam
Köszönöm ????

Blabo 2022.02.26 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.78
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6] (pótjelszóval)

47C898DC-1AE8-42E8-B8D5-ACA0C136F1B9E55D0670-727F-49AA-8FF0-02189FF3172D
7966B0F3-C7E9-40A7-8095-EE9F9016C979D9363674-02C6-49FA-8783-12832C2D48CE
95E03A74-7089-4C9D-BF09-024ED65D0CAEDD78C607-9668-469E-B69D-5E1387DA4B92
Ark Hunter 2022.02.18 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Green Eye 2021.12.04 13:40 - Megtaláltam
Alföldi kéktúra közben itt jártam e csodás parkban. Épp készült az adventi és karácsonyi hangulat teremtése, szóltak a karácsonyi énekek. A ládát nem találtam meg sajnos, a ponton nem volt az üregben a láda. Köszönöm, hogy megmutattad ezt a helyet!
Kérem, hogy a képek alapján fogadd el a megtalálást!

[Jóváhagyta: Rekinejó, 2021.12.07 19:11]

 
aranyalmafa 2021.10.21 14:15 - Megtaláltam
Már a pénztáros hölgy előre jelezte, hogy nincs meg a láda. Napközis gyerekek kifosztották. Így én is már csak a hűlt helyét találtam.
Mindenesetre köszönöm a lehetőséget.

Kérném a feltöltött kép alapján az elfogadást.
[g:hu+ 2.7.14]

[Jóváhagyta: fabian11, 2021.10.25 13:34]

20211021_141411 
vViktor 2021.06.26 09:07 - Megtaláltam
Én sem leltem, érdemes lenne egy alternatív jelszót alkalmazni.

Kép alapján kérem elfogadni.

Köszönöm!

[Jóváhagyta: fabian11, 2021.07.15 19:20]

20210626_085135 
norko 2021.06.25 18:00 - Megtaláltam
Kis kitérőt tettünk a ládához AK közben, igyekeztünk minél több ládát begyűjteni, hiszen nem mindennap jutunk el erre a környékre. A leírást sajna nem olvastuk el, csak ott szembesültünk vele, hogy valószínűleg nincs láda...de azért bőszen kerestük, hátha mégis...A park növényei azért kárpótoltak kicsit...

[Jóváhagyta: fabian11, 2021.07.10 13:44]

202323315_565323394484859_6196951734350918788_n 
MoMaszter 2021.06.07 10:00 - Megtaláltam
A GCVTTT megkeresése után leparkoltunk itt is. Megnéztük a csodaszép fazsindelyes templomot és - amennyire hétfőn lehetett - a Vay kastélyt is. Sajnos az odúban - ami nekünk egyértelműnek tűnt - csak egy nagy kavicsot találtunk. Be is fotóztunk, hátha félrecsúszott, de sajnos semmi.

A fotókat rövidesen csatoljuk!

Vélhetően eltűnt a geoláda!

[Jóváhagyta: fabian11, 2021.06.08 17:31]

Vajai fazsindelyes templomKavics
Tetthely 
laky981 2021.05.09 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Tibcsiii 2021.05.08 09:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Lisi 2021.04.17 15:52 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

Labanicscsalád 2021.03.31 18:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Szemán 2021.02.19 13:56 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.5.10]

cserpaktomi 2021.01.09 12:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Mivel a kastély zárva tart a hátsó bejáraton közelítettük meg a ládát.

martonjozseffgy 2020.11.22 11:04 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.16
Unaloműző ládázás 5 fokos, szeles hidegben. A kastély a pandémia miatt 1 hónapra bezárt, így maradt a Bölcsőde felőli surranópálya. Még jó hogy nincs keresés. A rejtek tényleg magasabban van mint a leírásban van, de egy felnőtt nyújtózkodva eléri. Köszi.

20201122_11063520201122_110619
20201122_11071720201122_110734
20201122_11074820201122_110323
20201122_11023320201122_110107
PBM 2020.10.30 16:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.63
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]
Sötétedéskor sikerült betoppanni a parkba, senki nem kért sétálójegyet. A rejtés szemmagasság fölött van némivel, vagy a rejtő lehet NBA játékos :)
Talán vagy 20 éve voltam errefelé, akkor azért nem fogott meg ennyire a hely, talán még fel sem volt újítva.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (543 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]