geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1284. Szombathelyi séta (GCszhe)

Zsinagóga

Zsinagóga

Főtér - Szentháromság szobor

Főtér - Szentháromság szobor

Emlékmű

Emlékmű

Csónakázó tavi kilátás

Csónakázó tavi kilátás

Az új láda

Az új láda

A láda rejteke

A láda rejteke
Szélesség N 47° 13,849'
Hosszúság E 16° 37,276'
Magasság: 218 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.10.02 16:00
Megjelenés időpontja: 2005.10.12 11:30
Utolsó lényeges változás: 2016.11.02 11:31
Utolsó változás: 2017.07.22 19:49
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+4V)
Elrejtők: Andi&Parker
Ládagazda: Andi&Parker
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 619 + 4 sikertelen + 17 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente
A ládába TravelBug nem helyezhető.
A láda új helyen, egy kidőlt fa tövében egy tuskó mellett.Wap: 1.pont: a zsinagóga mellett található emlékfal márványtáblájának utolsó sorának első négy karaktere 2.pont: Szentháromság szobor hátulján található táblán az utolsó előtti sor (5 karakter)3. pont: az emlékmű előtt található zászlórudak száma betűvel ékezet nélkül 4. pont: fa cölöpök száma (egy számjegy, számmal). 5.pont: maga a láda, ez már nem a belvárosban van, hanem a parkerdőben, az elöző pontoktól 4km távolságra. Ha megérkeztél a parkerdőbe javasoljuk, hogy haladj az ösvényen, majd onnét térj le a ládához!

Szombathely már régóta várt egy multira, és a mi terveink között is szerepelt ennek megvalósítása. Második ládánk megkeresésére invitálunk benneteket Szombathelyre, Parker szülővárosába. Egy ötállomásos kb. 6 km-es valódi ládával végződő multigeoláda.

A pontsorozat szándékosan egy kicsit azokat a dolgokat próbálja megmutatni, amit nem biztos, hogy megtalálsz egy utikönyvben. Zsinagóga helyett hangversenytermet találsz, hiába keresnéd az OTP fiókot, az régi emlékművet, a szigetet és a felrobbantott vasúti hidat. Azért írjuk ezt itt le, mert sokan nem értették, miért épp ezek a pontok kerültek ide, amikor "annyi más jobb látnivaló" is van Szombathelyen. Ezt mi sem vitatjuk természetesen, és jó szívvel ajánljuk ezek felkeresését is. Szombathely megér két napot is!

Javasoljuk, hogy a pontokat gyalog közelítsd meg, de ha mégsem így tennéd akkor rendelkezésedre állnak a helyi járatok, melyekről a helyszínen, vagy a www.vasivolan.hu-n tudsz tájékozódni! A belvárosban fizetni kell a parkolásért, így javasolt az első pont környékétől kelet felé parkolni, arra már ingyenes.

A pontok felkeresésének sorrendje tetszőleges, mi az 1,2,4,3,5 sorrendet javasoljuk :)


1.pont Zsinagóga épülete  N 47° 13,700' E 16° 37,389' 217 m [GCszhe-1]
Jelszó: a zsinagóga mellett található emlékfal márványtáblájának utolsó sorának első négy karaktere
2.pont Főtér -Szentháromság szobor  N 47° 13,849' E 16° 37,276' 218 m [GCszhe-2]
Jelszó: jelszó a szobor hátulján található táblán az utolsó előtti sor (5 karakter)
3.pont Emlékmű  N 47° 13,781' E 16° 36,033' 237 m [GCszhe-3]
Jelszó: az emlékmű előtt található zászlórudak száma betűvel ékezet nélkül
4.pont Csónakázó tó  N 47° 14,056' E 16° 35,950' 227 m [GCszhe-4]
Jelszó:a fa cölöpök száma (egy számjegy, számmal)5.pont  N 47° 13,260' E 16° 33,591' 279 m [GCszhe-5]
Jelszó: a ládában. Javasoljuk, hogy haladj a futóösvényen, majd onnét térj le a ládához, ha elérted az elhagyott erdőművelési utat (kb. 50m)!

A teljes jelszó a pontok sorrendjében megkapott jelszavak egybeírva ékezetek nélkül!

Szombathely története

Szombathely római elődjét Claudius császár alapította Kr. u. 43 körül Colonia Claudia Savariensium (Savariaiak claudiusi kolóniája) néven. A legio XV. Apollinaris kiszolgált katonáiból, családtagjaiból és a hozzájuk csatlakozott kereskedőkből, iparosokból álló település létrejötte minden bizonnyal Pannónia tartománnyá szervezésével volt összefüggésben, ezért Emona (Ljubljana-Laibach, Szlovénia) és talán Scarbantia (Sopron-Ödenburg) mellett a tartomány legkorábbi településének tarthatjuk. A Borostyánkőút mellett létrejött város gyorsan fejlődött, ezért Pannónia 106-ban történt kettéosztását követően - de talán már korábban is - Savaria vált a tartomány civil igazgatásának és a császárkultusz központjává. Itt ülésezett a tartománygyűlés és itt álltak az istenné vált római császárok templomai is. A Római Birodalom Kr. u. III. század végi átszervezését követően Savaria lett tartomány, Pannónia Prima székhelye. Itt székelt a helytartó, itt őrizték a tartomány kincstárát. Falai között gyakran fordultak meg a római császárok is. Savariai tartózkodásukról az antik történetírók adatai mellett az itt kiadott császári rendeletek is tanúskodnak.
A várost 455-ben földrengés döntötte romba, ennek ellenére folyamatosan lakott település volt, amely valószínűleg a népvándorlás korában, a hun uralmat követően sem néptelenedett el. Nevét ugyan közel 350 év után, csak 791-ben említették először, amikor Nagy Károly egy hadjáratról visszatérve felkereste a várost.
A Savaria név használata a magyar államalapítást követően a középkorban is fennmaradt, amikor is - a XI. században - már grófsági székhely volt, kisebb méretű várral. Mai neve 1274-ben bukkant fel először.
A középkor évszázadaiban a város a győri püspök birtoka volt, a török korban viszont jelentősége felértékelődött, gyakorlatilag a vármegye székhelye lett. Hivatalosan azonban Szombathely csak 1578-ban lett a vármegye központja, amikor a vasvári káptalant ide telepítették.
A település a legsúlyosabb megpróbáltatásokon a Rákóczi-szabadságharc alatt esett át, így szinte második városalapításként is felfogható a szombathelyi püspökség 1777-es megalapítása. Ma jelentős turisztikai vonzerőt jelentenek azok a műemléképületek, amelyek többsége ebben az időben készült. A város igazi fejlődése azonban csak az 1800-as évek végén indult meg. Szombathely vasúti csomópont lett, lakossága néhány évtized alatt többszörösére növekedett. Ebben az időszakban kezdték a települést a nyugat királynőjeként emlegetni.

A kiegyezés után rohamos polgári fejlődésnek indult város jövőjét a trianoni szerződés törte ketté. A második világháború után pedig zárt város lett, elszigetelve nemcsak Ausztriától, hanem az ország többi részétől is. Ez a helyzet csak a hidegháborús évek elmúltával változott meg.

Érdekesség, hogy a város német neve a mai napig is: Steinamanger jelentése: kövek a mezőn. A név a földrengésben és a népvándorlás viharában elpusztult római Savaria romjaira utal.

A pontokról további információk:

Zsinagóga

Ludwig Schöne tervezte keleti és romantikus elemek felhasználásával az egykori zsidótemplomot, mely 1975 óta hangversenyteremként működik. Mellette a II. világháborúban elhurcolt zsidók emlékműve látható.

Főtér

A történelmi belváros szerkezetében máig őrzi középkori formáját. A Fő tér, korábban piactér adott helyet több évszázadon keresztül a szombathelyi heti és országos vásároknak. Innen is kapta nevét a település: Szombathelyen szombaton tartották a heti vásárokat. A közkedvelt teret számos műemléképület ékesíti (Pl. a híres színésznő Márkus Emília és az egykori igazságügy miniszter Horváth Boldizsár lakóháza, de itt találhatjuk meg Joyce kedvenc regényhőse, Leopold Bloom szülőházát is). 2000-ben helyezték át a Fő térre az egykor a pestis járvány emlékére állított neogótikus Szentháromság szobrot, melyen a város nyitott kapukat ábrázoló címere látható. Érdemes betérni az OTP bankfiókjába is, ahol az üvegpadló alatt az egykori Savaria római korból származó maradványai tekinthetők meg.

Szentháromság-szobor, Fő tér

A neoromantikus stílusú mű - Hudetz János alkotása, -1938-ban készült mű. Csak 2000. november 12-én került vissza a Fő térre eredeti helyére. A szobor elődjét, egy Szentháromság-oszlopot 1714-ben állíttaták, emlékeztetve a három évvel korábbi pestisjárványra. Az oszlop 1716-ban, a szombathelyi tűzvész idején megsemmisült. A város 1869-ben - közadakozásból - Hudetz János szobrászművésszel készíttette el a jelenlegi emlékművet. A szobrot 1932-ben egy szélvész ledöntötte, és 1938-ban készültek el a rekonstrukcióval. Akkor fordították meg a szobrot keleti irányba, hogy a Szent márton-templom felé nézzen. 1951-ben az emlékművet világnézeti okokból helyezték át - parkosításra hivatkozva - a Fő térről a székesegyház előtti térre.

Csónakázó-tó

A város nyugati részén, a Bartók Béla körút mellett, az egykori téglagyári gödrök helyén 1966-ban alakították ki a Tófürdőt és a Csónakázó-tavat, valamint az őket körülvevő pihenőövezetet. Jó időben lehetőség van csónakázni, és vizibiciklizni a tavon.

Emlékmű

1979-ben építették Hazánk "felszabadításának" emlékére. Hosszú ideig a város jelképe volt. A rendszerváltás után is megmaradt, miután leszedték róla a jelképet. Erre a helyre a kilátás miatt érdemes feljönni.

Parkerdő

Egy gyönyörű erdős rész a város mellett. A belvárostól 4 km távolságra, ha nem szeretnél ennyit sétálni, vagy csak fietős parkolót találtál akkor autóval is mehetsz erre a pontra.
Valaha egy erdei tornapálya volt itt, egy kis büfével, és játékokkal, mint szombathely leghosszabb csúszdája! (kb 5 méter magasról indult, egy eleve kicsit lejtős terepen). Emellett egy láncokból és pallókból épült függőhíddal, melynek a végén egy tűzoltórúd lecsúszó volt. Később ennek "bejárata" lett egy hatalmas deszkákból épült labirintus. És aztán az erdő elött volt még egy hagyományos nyomós/pumpás kút, amit szintén gyerekként élvezettel használtunk, mivel nem kis erőfeszítésbe tellett vizet fakasztani belőle.
Idővel kidőltek a festett üveges táblák az erdőben, majd a tornaeszközök is lassan. Mára talán már semmi nincs meg belőle, a játszótér pedig a "nem EU kompatibilitás" áldozatává esett, a kút kiszáradt

Viszont, most 2007 júniusában ez megváltozott. Az erdőben futóösvények lettek felfestve a fákra, és a régi játszótér helyén egy gyönyörű új játszótér épült, remek játékokkal. Ajánlott gyerekeseknek. Van több tűzrakóhely, talán még füves focipálya is. Ideális egy kis piknikre.

A régi ötödik pont:
Kiserdő


Az erdő területe a közeli vízműhöz tartozik, talán ezért maradhatott életben a betondzsungel mellett. A ládához közel található egy vasúti híd, mely a Szombathely-Rohonc vasútvonalhoz tartozott. 1945-ben a visszavonuló német hadsereg robbantotta fel maga mögött. A híd érdekessége, hogy egy új pillérrel alátámasztva félig a régi hídszerkezetet meghagyva építették újra. 1959-ben a vasútvonalat megszűntették, a síneket felszedték. Azóta csak gyalogos hídként használják. Többször is szárnyra kapott a hír, hogy felújítják ezt a vonalat, de eddig nem történt semmi.

További látnivalók:

Érdemes megnézni az Iseumot, a romkertet, a falumúzeumot és a város múzeumait.

A kámoni alborétum, mely az ország legnagyobb fenyő- és leggazdagabb fásnövény-gyűjteménye. Minden hónap külön látványosságot kínál az arborétumban: aranyfa, magnólia, rododendron, hárs, cédrus, rózsa, kaktuszok, pozsgások, örökzöldek láthatók.

Minden nyáron megrendezésre kerül a látványos Savaria karnevál. Egy egész hétvégés programokkal teli rendezvény, melyen bemutatásra kerül a római kor öltözékei, szokásai, ételei.
Érdemes megnézni az Iseumot, a romkertet, a falumúzeumot és a város múzeumait.

Forrrások: www.szombathely.hu, www.vendegvaro.hu, hu.wikipedia.org
Állapot: kereshető

KRW értékelés (422 db): környezet: 4.43 rejtés: 4.30 web: 4.50 átlag: 4.41

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


gst76 2021.10.17 16:08 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

KonDa 2021.10.14 11:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.64
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Szőkekapitány 2021.10.13 17:20 - Megtaláltam
Köszönöm szépen a rejtést.

szaatt 2021.10.12 15:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Kusz 2021.09.26 09:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

kohlhedi 2021.09.25 22:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszi a rejtést!❄️ [Geoládák v3.12.1]

Tyupi17 2021.09.25 19:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Páratlanpáros 2021.09.14 14:22 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Mészárosék 2021.09.09 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Justbeokay 2021.08.29 15:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

kutyi 2021.08.29 09:30 - Megtaláltam
Megtaláltuk Petra barátnőmmel.
Köszönjük!
Tücsök

IMG_0362IMG_0363
IMG_0374IMG_0387
IMG_0393IMG_0405
IMG_0493IMG_0496
IMG_0497IMG_0533
VaVi 2021.08.27 21:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

vikikrisztian 2021.08.23 18:54 - Megtaláltam
ynwa V&K [Geoládák v3.11.3]

20210823_13135120210823_114426
duranyikd 2021.08.22 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.86
Köszönjük a rejtést, és a jelszóval kapcsolatos segítséget.
Az első ponton nem voltunk elég figyelmesek.

Rózsás László 2021.08.21 18:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Köszönöm a segítséget! [Geoládák v3.11.3]

Jukka 2021.08.21 12:31 - Megtaláltam
Mindig öröm új dolgot találni, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

xnatyoB 2021.08.21 12:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Réka&Nimi 2021.08.20 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Köszönjük! Több körben megkerestük. A csónakázó-tó tetszett legjobban nekünk. A parkerdőben jót sétáltunk a játszóterezés után.

PEx2 2021.08.14 13:47 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

kir6 2021.08.11 15:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

scooper 2021.08.09 20:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Butchman 2021.07.29 19:02 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

GerySoon 2021.07.26 19:51 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 1.00
Megtaláltuk, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

bggergo29 2021.07.26 19:51 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 1.90
GerySoon-al megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Világutazó 2021.07.26 15:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.11.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (640 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]