FAQ
1301. Bozsok, Sibrik-kastély (GCSibr)

Dr. Végh Gyula

Dr. Végh Gyula

A Batthyány-kastély a XVII. században

A Batthyány-kastély a XVII. században

Az egykori főbejárat

Az egykori főbejárat

Málló kőfaragvány

Málló kőfaragvány

Az "alsó" kastély napjainkban

Az "alsó" kastély napjainkban

A Sibrik-Végh-kastélyszálló

A Sibrik-Végh-kastélyszálló

Sibrik Osvát és gersei Pethő Éva feltételezett címere

Sibrik Osvát és gersei Pethő Éva feltételezett címere

Az "új" terasz

Az "új" terasz

pleasure ground

pleasure ground

A "felső" kastély belső udvara

A "felső" kastély belső udvara

A tábla hátoldalán olvasható ideiglenesen a jelszó

A tábla hátoldalán olvasható ideiglenesen a jelszó
Szélesség N 47° 19,814'
Hosszúság E 16° 29,536'
Magasság: 349 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.11.01 12:00
Megjelenés időpontja: 2005.11.05 08:27
Utolsó lényeges változás: 2014.09.30 01:02
Utolsó változás: 2022.10.17 09:34
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Quatermain és családja
Ládagazda: Elveszett Geoláda Fosztogatói
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 1113 + 21 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.2 megtalálás hetente


WAP:
A Sibrik-kastély parkja megközelíthető a nap bármely szakában, de ajánljuk a nappali látogatást. A geoláda a kastély külső terméskő falában, kb. másfél méter magasan, egy üregben pihen: 20x30 cm-es áttetsző konyhai doboz, kövek takarják, kéretik gondosan visszahelyezni
Alternatív jelszó: a kastélykert falu felőli főbejárata előtt álló "Írottkő Natúrpark" információs tábla hátoldalán olvasható, alkoholos filccel írt felirat.

A kőszegi hegyek között Bozsok:
erdők, patakok, zuhatagok,
vízimalom-csatornák, ahol
fal-maradvány árokra hajol
a középkori faragott kövek
között jár-kel gyerek és öreg.
Magaslati mennybolt sötétkékje
S alacsony, gyors felhők szárnyverése.

Cs. Nagy István: Bozsok

BOZSOK TÖRTÉNETE

A Kőszegi-hegység lábánál megbúvó kis falu története igencsak figyelemreméltó. Már a népvándorlás előtt is lakott hely volt: régészeti leletek sokasága bizonyítja, hogy illírek, pannonok, kelták, szlávok, hunok és avarok jártak erre. A rómaiak az Ős-Bozsok körüli hegyek forrásaiból - aquaeductusokon keresztül - látták el Savariát, a tartományi székhelyet vízzel. Bulcsú vezér magyar harcosai közül sokan innen indultak nyugati hadjárataikra. A sikertelenül végződött Lech-mezei csata hírhozói is közülük valók voltak. A középkori okiratokban 1279-ben említik először Busuk néven a települést. A történelem során sok földesúr birtokolta a területét: leghosszabb ideig a Batthyány- és a Sibrik-család kezében volt. Ennek megfelelően a két családhoz kötődnek a falu legjelentősebb, ma is látható emlékei.

Két kastély, két sors:
a BATTHYÁNY-KASTÉLY puszulása


Az egykor Sibrik-család "atyai" kőkastélyát 1616 őszén a szomszédos Rohoncot uraló Batthyány Ferenc és utódai zálogba vették. (A két család viszonya nem volt felhőtlen; a "gyengébb" Sibrikek hátrányára.) Nagy költséggel kétemeletes, négy saroktornyos főúri kastéllyá építették át: kapuja fölött óra is volt. Az épületet magas kőfal és vizesárok övezte, amelyen túl díszes kertet létesítettek. A kastély kedvelt helye lett az új tulajdonosoknak. Különösen szerette az új lakást Batthyány Ádám és neje, Strattmann Eleonóra, akik több előkelő vendéget fogadtak Bozsokon. Megfordult itt II. Rákóczi Ferenc is: először mint főúr, a szabadságharc után mint bujdosó, más kuruc előkelőségekkel együtt.
Az elegáns kastély fénykora 1832-ben gróf Althanné halálával ért véget, aki kolera áldozata lett. A szörnyű haláleset elriasztotta a tulajdonosokat, az épület lakatlanná vált. 1841. aug. 10-én egyik tornyába belecsapott a villám és kigyulladt az épület. A haláleset és a tűzvész hatására a Batthyányiak az 1860-as években eladták a kastélyt a rohonci várral és a hozzájuk tartozó földekkel együtt.
Száz év múlva egy műemléki felmérés még megóvhatónak tartotta a kastélyromot. Mérsékelt anyagi ráfordítással a - még ma is látható - földszinti boltozatos helyiségekben múzeumot lehetett volna berendezni vagy vendéglőt kialakítani. Mégis enyészetre jutott, annak ellenére, hogy a helyi hagyomány szerint egykor Mátyás király vadászkastélya volt.
 N 47° 19,128' E 16° 29,082' 313 m [GCSibr+Battyány-romkastély]
Segédpontok:
Főbejárat:  N 47° 19,141' E 16° 29,161' 332 m [GCSibr+Főbejárat]
Kút:  N 47° 19,127' E 16° 29,124' 332 m [GCSibr+nyitott kút a földfelszínen] (A területen ráakadtunk egy félig nyitott KÚTRA, közvetlenül a földfelszínen. Gyerekekre fokozottan vigyázni!)
Hátsó bejárat-1:  N 47° 19,151' E 16° 29,110' 324 m [GCSibr+HátsB1]
Hátsó bejárat-2:  N 47° 19,139' E 16° 29,026' 324 m [GCSibr+HátsB2] (Ha valaki a Kalapos-kő felől közelítene a Kék sáv (kék sáv) jelzésen.)

Aranypatak

A patak neve beszédes. A múltban valószínűleg aranyat sodort a hegyekből. A történelmi források és a helyi hagyomány is egybehangzóan Aranypataknak nevezi a településen átfolyó kis vízfolyást. Az aranymosás műveletéről azonban csak az "Oladon élő" Tóth József könyvtáros visszaemlékezéseiből tudunk, aki szemtanúként számolt be egy aranymosó szerkezetről. Végh Gyula és Miske Kálmán régész (a Szent Vid vár feltárója Velem fölött) szerint inkább hagyományról lehet beszélni.

Kolostor - legenda - rom

Mindeddig tisztázatlan, laktak-e szerzetesek a falu központjában álló katolikus templom melletti négyszögletes épületben. A premontrei prépostság elméletét cáfolják, de kérdéses az is, hogy a pálosokhoz tartozott-e valamikor. A romot nem lehet megközelíteni, mivel magánterületen áll, de a templomkertből kiválóan megszemlélhető, fényképezhető.
 N 47° 19,551' E 16° 29,519' 343 m [GCSibr+Kolostorrom]

A SIBRIK-VÉGH-KASTÉLY, a castrum-elmélet
és 485 db ezüst érme


A római időkben a bozsoki völgyből induló vízvezeték a község főutcáját követve haladt és a mai országhatáron túl torkollott a rohonci ágba. Az előírásoknak megfelelően 7 km-enként vízházak épültek, amelyek segítettek az üzemzavarok elhárításában. Velemnél a régészek teljes egészében feltárták a vízházat, a bozsokira azonban csak feltételezések vannak. Sokan úgy vélik, hogy a mai Sibrik-kastélyszálló helyén római castrum állt. A kastély későbbi tulajdonosa, az Iparművészeti Múzeum egykori főigazgatója, Dr. Végh Gyula is így vélekedett az épület talapzatából kikerült római hullámos rovátkás téglák és építési törmelék alapján 1944-ben. Később Sedlmayr János építész, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal munkatársa sem cáfolta ezt. "A négyzetes körítőfalak vonala, valamint az épületből most előkerült római oszloptörzs e feltételezést megengedi." - írta 1960-ban.
Bizonyos, hogy ezt a kastélyt is újjá kellett építeni a XVII. század első évtizedében. A bejárat fölötti, két címert ábrázoló kőtábla alapján többen feltételezik, hogy Sibrik Osvát és neje, gersei Pethő Éva építette 1614-ben. (Deák Ferenc édesanyja, Sibrik Erzsébet ebből a - középkorban pallosjoggal is rendelkező - családból származott.) A kastély építéstörténete ellentmondásoktól terhes.
Dr. Végh Gyula 1906-ban vette meg a kastélyt és a hozzá tartozó birtokot Sibrik Kálmántól. (Bozsokon élő legenda volt, hogy az egyik Sibrik kincset rejtett el a kastélyban, azzal az instrukcióval, hogy csak az utolsó Sibrik találja meg azt. Egy közeli telken az 1980-as években ásás közben 485 db ezüst érmét találtak.)
A Végh-család megfiatalította a kastélyt és a hozzá tartozó tekintélyes nagyságú kertet. Teraszt építettek a pleasure ground (virágos díszkert) felé, amelyre feljáró vezetett fel. A kert gyűjteményes jellege arra utal, hogy erdőből alakították át és meghagyták a koros faállomány nagy részét: tölgyeket, kőriseket, szelídgesztenyéket. A ma is látható nyírt tiszafákat és puszpángokat szintén Végh Gyula telepítette. Az elismert tudóst és művészeti írót egyik totalitárius politikai éra sem kedvelte: végül a kitelepítés procedúrája 1951-ben öngyilkosságba kergette.

Napjainkban:

A kastély 1960-tól kezdve a Vas megyei Tanács továbbképző- és üdülőháza lett. (Az eldugott, távoli helyszín kiválóan alkalmas volt a pártfunkcionáriusok védelmére.)
Az épület később a Savaria Tourist kastélyszállójaként működött. Korhű berendezései sajnos megsemmisültek, de a belső terek kiosztásából, a boltíves mennyezetekből sejthető egykori szépsége. Ajánljuk megtekinteni a Végh Gyula emlékkiállítást! A Batthyány-kastély egyik kandallójából menekítették ide azt az udvaron látható vaslemezt, amely Batthyányné Strattmann Eleonóra monogramját viseli.
2016-ban a Vas Megyei Kormányhivatalhoz került az épület, továbbképző központot működtetnek benne. 2018-ban nagy felújításba kezdtek a területen.

 N 47° 19,814' E 16° 29,536' 349 m [GCSibr+h]
A geoláda a Sibrik-kastély külső terméskő falában, kb. másfél méter magasan, egy üregben pihen: 20x30 cm-es áttetsző konyhai doboz, kövek takarják, kéretik gondosan visszahelyezni! Mivel a vizesárok felől több irányból megközelíthető a rejtekhely, igyekezzetek elkerülni a kesser-csapás kialakulását! Köszönjük!

A láda elrejtése a kastélyszálló igazgató asszonyának beleegyezésével történt 2006-ban.

Végül a Velem-felől a Kék rom (kék rom) és Kék kereszt (kék kereszt) -en vagy a Kalapos-kőtől a Piros háromszög (piros háromszög)-ön érkezőknek két ajándékpont:
Hátsó kapu:  N 47° 19,984' E 16° 29,421' 368 m [GCSibr+HátsKSibrik]
Szűz Mária kegyhely:  N 47° 20,277' E 16° 29,108' 389 m [GCSibr+Szűz Mária kegyhely] (POI!)

[Irodalom: Kuntár Lajos: Bozsok, Szombathely én.]

Tartalmas kirándulást kívánunk!
/Quatermain és családja/

Info: A Sibrik-kastély melletti régi lovarda és tekepálya ma is eredeti funkciójában működik, ahol gyerekek számára is van lehetőség lovaglásra.

Láda-történelem:
2006.08.21.: A multi geoláda hagyományos ládává alakult, koordinátái: N 47° 19.814' E 16° 29.536' 349m! Ezentúl csak a Sibrik-kastélyt kell felkeresni, az előző két pont opcionális. A Batthyány-romkastély tavasztól őszig nehezen közelíthető meg a sűrű növényzet miatt. A területébe benyúló kert határvonalára is figyeljen mindenki és a fenti sorokban említett, földfelszíni kávájú nyitott kútra!
2008.03.hó: Az eredeti geoládát valaki eltulajdonította a logbook-kal együtt. Birka8 jóvoltából a rejtekhely kapott egy új ládát, amit ezúton is köszönök!
2008.11.03-án ládakarbantartást végeztünk: némi kinccsel gazdagítottuk a ládát és kapott - újra - egy igazi, vastag logbookot.
2013.10.14.: ládacsere (kisebb helyett nagyobb), új logbook (ez már a negyedik), ajándékfeltöltés.
2018.08.18.: karathl kessertárs jóvoltából alternatív jelszóleolvasás is lehetségessé vált, ui. a kastélyban jelenleg felújítási munka zajlik, a helyszín építési terület.
2019.10.26.: Ládakarbantartás: ládacsere, ajándékokkal feltöltés. Logbook marad, elég vastag.
2022.10.16.: Az ellopott ládát teli kincsesládával pótoltam a mai napon. Sok örömet kívánok minden természetbarátnak!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (664 db): környezet: 4.54 rejtés: 4.49 web: 4.63 átlag: 4.55

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


sipkap 2023.03.15 14:39 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Horváth Edit 2023.03.13 17:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

mikecore69 2023.03.05 17:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.02
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Miki +Ivi [Geoládák v3.12.10]

btomili 2023.02.25 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Adamant69 2023.02.25 07:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

hugipogi 2023.02.01 21:49 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.67 súly: 1.70
Köszönöm a rejtest!

daraboss 2023.01.01 21:57 - Megtaláltam
BUÉK 2023
Panna, Róza, Danó, Kati, Trixy, Tomi, Miki [Geoládák v3.12.10]

Koko888 2023.01.01 14:58 - Megtaláltam
BUÉK, megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zara és Gábor [Geoládák v3.12.10]

ArNick 2022.12.31 14:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a lehetőséget! [g:hu 1.6.7]

Hentsey Péter 2022.11.05 16:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

HGeorge79 2022.11.04 12:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Elveszett Geoláda Fosztogatói 2022.10.16 17:20 - Egyéb
Az ellopott ládát teli kincsesládával pótoltam a mai napon. Sok örömet kívánok minden természetbarátnak!

/Quatermain/ [Geoládák v3.12.10]

smico50 2022.10.12 13:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!Segítséggel mert a láda nincs a helyén. Pótjelszo pedig a tábla cseréje miatt megszünt. Ezt a Páratlanpáros pótolta. [Geoládák v3.12.10]

Páratlanpáros 2022.10.12 13:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A láda eltűnt. A pótjelszót az új táblán pótoltuk. Köszönjük a segítséget Bence 2009-nek.[Geoládák v3.12.10]

Pribusz Dániel 2022.09.04 16:03 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Pribusz Bence 2022.09.04 16:03 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Pókusz 2022.09.03 14:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

nb7100 2022.08.22 18:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Bence2009 2022.08.17 09:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

mangogyuri 2022.08.11 09:48 - Megtaláltam
Megtaláltuk. A ládát az üregben a leírással ellentétben nem takarták kövek, és hely se volt kövek elhelyezésére. Mi úgy hagytuk a ládát, ahogy találtuk, bízva abban, hogy a ládakeresőkön kívül nem jár arra senki. Köszönjük a rejtést!

geocápák 2022.08.06 17:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.60
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Radián 2022.08.05 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.85
Kéktúra közben. Köszönjük a rejtést! :)

anagyricsi 2022.07.24 16:11 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 2.5 átlag: 4.17 súly: 2.51
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

konyves_csalad 2022.07.23 11:18 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.11]

Renaaata 2022.07.21 13:32 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1134 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]