FAQ
1318. Szentes főterén (GCSZEN)

Szentes főtere

Szentes főtere

A megyeháza, az iskola és a Nagytemplom

A megyeháza, az iskola és a Nagytemplom

Épületek a multi sorrendjében jobbról balra

Épületek a multi sorrendjében jobbról balra

Főtér a Nagytemplom tornyából 100 éve...

Főtér a Nagytemplom tornyából 100 éve...

...Főtér a Nagytemplom tornyából napjainkban

...Főtér a Nagytemplom tornyából napjainkban

A Nagytemplom belülről - a karzatokkal 4000 fő befogadására alkalmas

A Nagytemplom belülről - a karzatokkal 4000 fő befogadására alkalmas

Iskola esti fényekben

Iskola esti fényekben

Iskola hóesésben

Iskola hóesésben

Polgármesteri hivatal karácsonyi fényben

Polgármesteri hivatal karácsonyi fényben

Szentes fényei - B.Ú.É.K.

Szentes fényei - B.Ú.É.K.
Szélesség N 46° 39,165'
Hosszúság E 20° 15,416'
Magasság: 89 m
Megye/ország: Csongrád-Csanád
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2005.12.19 08:00
Megjelenés időpontja: 2005.12.21 15:40
Utolsó lényeges változás: 2017.07.31 08:58
Utolsó változás: 2021.08.02 15:20
Rejtés típusa: Multi geoláda (3V)
Elrejtők: Danpan
Ládagazda: danpan
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Megtalálások száma: 690 + 2 sikertelen + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.8 megtalálás hetente


Háromállomásos minimulti a szentesi Kossuth téren.
Jelszó: A három jelszórészlet sorban egybeírva.

1. Virtuális pont a Nagytemplom mellett:
Régebben láda volt, de jelenleg a jelszórészlet alkoholossal van felírva az odunál.

Mikroládika a megjelölt fa keleti odvában. Az alkalmas pillanat kivárása (forgalmas környék!) után egy gyors és nagy nyújtózkodás!

 N 46° 39,165' E 20° 15,416' 89 m [GCSZEN-1]

2. Kiss Bálint Református Általános Iskola: A bejárattól balra lévő felső tábla első szava. Jelenleg felújítás miatt nem olvasható! A jelszórészlet: kiss
 N 46° 39,156' E 20° 15,345' 89 m [GCSZEN-2]

3. Megyeháza: Hány emberi alak látható összesen a homlokzatra és a tetőre pillantva? (Számmal.)
 N 46° 39,132' E 20° 15,359' 89 m [GCSZEN-3]

Szentes a nagy terek, tágas parkok és a szép épületek városa. Utóbbiak közül szeretnénk három kiemelkedőt bemutatni.

1. Református Nagytemplom
Rövid története:
Az 1774-ben felhelyezett ellipszis alakú, vörösmészkő táblát őrző torony testének meghagyásával 1808-1826 között új templom épült.
Kiss Bálint református lelkész közreműködésével Fischer Ágoston kecskeméti építészt bízták meg a tervek elkészítésével. Az építmény a legnagyobb magyarországi templomok sorába tartozik. A 40 métert meghaladó torony klasszicista, az épület többi része későbarokk (copf) stílusjegyeket hordoz. A főbejárat kőkeretes, szemöldökíves kiképzésű, a torony legömbölyített sarkainál szintekre tagolt pilaszterek futnak. Kosáríves oromzata fölött vas korláttal védett körüljáró látható. A torony magasított, rézből készült, bordázott félgömb kupolával van fedve.
A déli homlokzatot 1891-ben támpillér sorral erősítették meg. A 48 x 24 méteres belső térben kialakított emeletes karzat aszimmetrikus, a hajó északi oldalán és a két rövid végén állnak. A karzat mellvédjén copf füzérdíszítés látható. A szószék késő copfstílusú, politúrozott felülettel, aranyozott szegélyekkel, kékesszürke márványozott oszloptesttel és vázadísszel készült alkotás. A ma is üzemelő orgona Angster József és fia pécsi mesterek munkája (1909). A templom felszereléséhez 18. századi iparművészeti tárgyak is tartoznak: ónlámpák, ónkannák, úrasztali pohár.
A felújításról:
Az utóbbi évtizedekben az épület állaga nagyon leromlott. 1981-ben a torony melletti csehsüveg boltozat meggyöngült, behorpadt, majd be is szakadt. A boltozatot akkor megerősítették, de a rohamos állagromláson ez nemigen segített. 2000-re elkészült a templom teljes felújítására az engedélyezési és kiviteli terv. Ez akkori árakon kb. 200 milliós felújítási költségekről szólt. Mivel ekkora összeg nem állt rendelkezésre, csak a legfontosabb állagmegóvó lépések kezdődhettek meg. Nagy anyagi erőfeszítések, és kitartó pályázatírás eredményéül 2000-ben megkezdődhetett a templom statikai megerősítése. Ezt követte a karzat megerősítése, majd a tető hátsó részének cseréje. A teljes felújításra azonban további százmilliók voltak szükségesek.
2006-ban a renoválási munkálatok teljesen új fejezete kezdődik. Egy uniós pályázattal ugyanis lehetőség nyílik a Nagytemplom teljes felújítására, a Kossuth tér és az abból nyíló Kiss Bálint utca rekonstrukciójára, és 50 fős emelt szintű szeretetotthon kialakítására. A pályázat összértéke 1 milliárd Ft körüli.
Templomi Galéria
2004-ben a második emeleti karzaton Templomi Galériát alakítottak ki. Itt kapott helyet az állandó gyülekezettörténeti kiállítás, ahol az egyházközség történetének főbb dokumentumait, fényképeit, tárgyait láthatjuk. Megtekinthetők és megvásárolhatók Szentes városával kapcsolatos kiadványok, multimédiás CD-k.
Látogatható: hétköznap 9-16 óráig. Ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetéssel: 63/314024
Belépőjegy az Árkád Galériában váltható. (A templombejárattól kb. 50m-re keleti irányban.)
Belépő árak: felnőtt: 400 Ft/fő; diák, nyugdíjas és csoportos: 200 Ft/fő.
Látogassa meg a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség honlapját!

2. Kiss Bálint Református Általános Iskola
1803-ban épült régi iskolaépület - Szentes város első emeletes épülete - a 19. század elejére már szűkösnek bizonyult. "A formájára nézve ékes, a bennlakókra nézve egészséges" új református elemi népiskola alapkövét 1928. október 31-én, a reformáció napján helyezték el. A kész épületet pontosan egy évvel később 1929. október 31-én adják át a gyermekeknek. Az új iskola 280.000 pengőből épült fel.
1948-ban államosítják az intézményt, 1993-tól visszakerül a református egyház fenntartásába. Ebben az évben készült el az új tornaterem is, emeletén 4 új tanteremmel. Az első évek kezdeti bizonytalansága után az iskola látványos eredményeket elérve fejlődésnek indult. Folyamatosan növekvő tanulólétszám, versenysikerek, kiemelkedő sporteredmények mutatják az intézmény mindennapjaiban is megmutatkozó felpezsdülést. 2005-ben a tornaterem fölötti tetőtérben újabb négy tanterem került átadásra. További részletek az iskola honlapján.

3. Megyeháza
Szentes városképét meghatározó, legjelentősebb középület az 1883-ban épület neoreneszánsz stílusú Megyeháza.
Szegvár után 1883 és 1950 között, 67 éven keresztül Szentes adott helyet a Csongrád megye közigazgatási székhelyének. Többszöri tervezés és pályázati felhívás után Makay Endre budapesti műépítész terveit fogadta el bíráló bizottság egyhangú szavazattal. A központi helyen felépült székház fő homlokzata a Kossuth térre néz. Középrizalitja a kocsifeljárót foglalja magában, mely fölött a közgyűlési terem helyezkedik el. Az ionoszlopokkal tagolt, boltíves ablakok szegleteiben a mesterségek allegorikus nőalakjai láthatók a földművelés, állattenyésztés, ipar, kereskedelem, halászat, hajózás attribútumaival. A rizalit attika falán Csongrád megye címere, két oldalán Justicia és Minerva ülőszobrai alkotnak timpanonszerű kompozíciót.
Az épület déli és nyugati homlokzata síkszerű, plasztikai díszítése mértéktartó. A székház előcsarnokát, főlépcsőházát, a közgyűlési nagyterem oldalfalait és mennyezetét antik görög építészeti elemeket idéző gipszstukkó díszíti. A nagyterem festészeti munkáit Hegedűs (Herzl) Vilmos helybeli mester készítette. A közgyűlési terem díszes csillárja fővárosi bádogosmester munkája.
A megyeszékhely 1950-ben Hódmezővásárhelyre, majd később Szegedre került. Azóta a patinás épület eredeti funkciójához képest mindig töredék feladatokat látott el. Tulajdonjogi rendezetlenség miatt az épületszerkezetek - mint például a tetőfedés, esőcsatorna - rendszeres karbantartása elmaradt, így erőteljes beázások keletkeztek, ami több helyütt életveszélyes helyzetet okozó károsodását idézett elő. Az épület teljes felújítására 2003-ban nyílt lehetőség pályázati források segítségével. A pályázati anyaghoz a TEAM Számítástechnika alkotó-közössége interaktív HTML CD-mellékletet készített. A felújítási munkákkal 2005 évvégére teljesen elkészülnek. Az épület ezután ismét méltó lehet régi nagy híréhez. Nemcsak Szentes, de az egész régió konferencia és kulturális központjává válhat a Megyeháza épülete. Az épülethez gyönyörű udvar társul színpaddal, mely kiválóan alkalmas kerti rendezvények, színházi előadások, koncertek lebonyolítására.
Jelenleg a Csongrád Megyei Levéltár Szentesi Levéltára gyűjteményének ad helyet az épület, mely az 1883-ban kialakított eredeti helyén őrzi a történeti Csongrád vármegye értékes iratait.
A Széchenyi-legetből ideköltözött a Kosza József Múzeum! Tel.: 63/313-352

Szentesről
A 33 ezres városnál csak Szegedet és Hódmezővásárhelyt lakják többen a megyében. Van azonban, amiben Szentes Európa-szerte is az első. A Kurca és a Tisza vizein kívül tengernyi termálvíz fakad a városban, és összesen 32 kútja ontja fehér aranyát! Ond vezér nem sejthette, hogy Európa legsűrűbb geotermikus mezője fölé települ. A 90 C° feletti kifolyási vízhőfokú vízzel üvegházakat, fóliasátrakat, kórházat és lakóházakat is fűtenek, s a város ugyancsak a termálvizet felhasználva a vágott virágok és dísznövény-szaporító anyagok legnagyobb termelője hazánkban. Felszíni termál-tava 122 hektár területű. Szentes 1996-tól a nemzet sportvárosa címmel büszkélkedhet. A város több intézménye is a város szülötteinek nevét viseli, így pl. a Horváth Mihály Gimnázium. A háromszáz férőhelyes Őze Lajos Filmszínház legendás karakterszínészünk emlékét őrzi. Az alföldi realista festőművész, Koszta József nevét viseli az a néprajzi és helytörténeti múzeum, amelynek legkülönlegesebb darabja egy 6000 éves szobrocska, a sarlós isten. A Múzeumhoz kapcsolódóan külön geoláda üzemel. Útban a Széchenyi-liget felé érdemes átmenni az Eszperantó-hídon!  N 46° 39,030' E 20° 15,110' 85 m [GCSZEN+esperanto-hid]

Egyéb látnivalók
A város központjában érdemes megtekinteni a városházát  N 46° 39,111' E 20° 15,342' 89 m [GCSZEN+varoshaza], az ortodox templomot, az evangélikus templomot  N 46° 39,094' E 20° 15,605' 89 m [GCSZEN+evangelikus templom], a Luther téri Díszkutat  N 46° 39,087' E 20° 15,628' 89 m [GCSZEN+diszkut], de a könyvtárként működő egykori Zsinagóga  N 46° 39,159' E 20° 15,994' 90 m [GCSZEN+zsinagoga]épületét is.

Irodalom
Szentesi Mozaik Internetes Hírújság. A fotók és a szöveg Vidovics Ferenc engedélyével kerültek felhasználásra.
Szentes helyismereti kézikönyve
Szentesinfó
Szentes város hivatalos lapja

Kellemes kirándulást, jó keresést kíván : Dani, Panka, Bogi és Sárkó (Danpan)
Állapot: kereshető

KRW értékelés (399 db): környezet: 4.55 rejtés: 4.01 web: 4.59 átlag: 4.38

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


gores 2022.11.12 10:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.78
Megtaláltuk, köszönjük.
Az 1. ponton a jelszórészlet elhasználódott.
Kisakkoztuk.

Icsernus76 2022.11.12 09:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Hokuszpok 2022.10.22 18:00 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszi a rejtést!

Chubby 2022.10.18 12:32 - Megtaláltam
Erre bóklászva ezt is sikerült előkotorni. :) [Geoládák v3.12.10]

Slydee 2022.10.08 17:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

zoll 2022.10.07 14:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Andi, Zoli [Geoládák v3.12.10]

zsuzsi es sanyi 2022.10.01 15:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.63
Ládázás Lilcsivel. Köszönjük a rejtést :)

Sir Pajszer 2022.09.22 13:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

sogor36 2022.09.11 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 3.5 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 4.13
Köszi a rejtést.

Barbidzsiii 2022.09.10 15:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Szabó família 2022.08.15 13:24 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Boldika80 2022.08.14 11:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

koviturazik 2022.08.13 15:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

oryszcsak 2022.08.09 10:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Corso123 2022.07.24 18:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.46
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

SzokeCs 2022.07.18 17:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Bianita 2022.07.18 17:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Trom 2022.07.18 14:57 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Mirtt 2022.07.18 13:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Vandor79 2022.07.06 16:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

eazs 2022.06.27 13:23 - Megtaláltam
Köszönjük

OsiOsi 2022.06.26 11:53 - Megtaláltam
Hát . . .

VaVi 2022.06.24 18:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

PÉV 2022.06.18 14:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.77
"Amikor lassítottam, egyből megtaláltam az utat. Ezért sétálok most is. Mert rá kell szánni az időt, fel kell készülni."

-Szelle Ákos ~ Veszettül-

Hódmezővásárhelyről jöttem át megkeresni a multipontokat. A filctollas megoldásnál én (is) benéztem az első karaktert, az utolsó sem volt egyértelmű. Az emberi alakoknál pedig nem is figyeltem fel sokmindenkire... A tér egyik padjától felhívtam a rejtőt, aki készségesen segített a jelszó összefűzésében. Nekem a kicsit messzebb található virágos napóra tetszett a legjobban.
Szép a város közepe.

Erre jártam - megtaláltam.
Köszönöm.

-MEGVAN!-

[Geoládák v3.12.10]

gertam 2022.06.06 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.55
gertanikóval közös találat.

4 napos kirándulás Gyulán és környékén (első nap).

Köszönjük a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (699 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]