FAQ
1346. Ajka-Csingervölgy és a Macskalik barlang (GCCSNG)

Ajka-Csingervölgy

Ajka-Csingervölgy

Molnár Gábor sírja. A kopjafa másik oldalán keresd az idézetet!

Molnár Gábor sírja. A kopjafa másik oldalán keresd az idézetet!

Néhány pillanatkép a múzeumból

Néhány pillanatkép a múzeumból

A Múzeum középen a csillével

A Múzeum középen a csillével

A gépház

A gépház

Őslény és Kőzettár

Őslény és Kőzettár

K+

K+

Kiszáradt patakmeder

Kiszáradt patakmeder

Ismeretlen német katona sírja

Ismeretlen német katona sírja

Macskalik barlang

Macskalik barlang

Ősz

Ősz

A láda helye

A láda helye

Ezt látja a láda, túloldalon a pihenő

Ezt látja a láda, túloldalon a pihenő

A megújult láda adoptáláskor, 2021.04.11-én

A megújult láda adoptáláskor, 2021.04.11-én
Szélesség N 47° 3,983'
Hosszúság E 17° 37,697'
Magasság: 400 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.03.08 12:00
Megjelenés időpontja: 2006.03.11 18:30
Utolsó lényeges változás: 2022.02.09 20:45
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Akebono, adoptálta akarair
Ládagazda: akarair
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 8000 m
Megtalálások száma: 301 + 1 sikertelen + 15 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Wap:
1. Molnár Gábor sírja
N47 05.060 E17 34.789
A kopjafán lévő idézet második szava.
2. Bányászati Múzeum
N47 04.847 E17 35.623
"utolsó csille szén" felíratú csillén a legrégebbi évszám.
3. A geoláda
N47 03,983' E17 37,697'
Bükkfa tövénél, a barlang közvetlen közelében, de még a legmagasabb térszínen.
A megtaláláshoz nem kell lemenni a barlanghoz.

Logoláskor a jelszórészleteket a leírás sorrendjében kell megadni!


A ládába TravelBug helyezhető.


Idegenforgalmi tudnivalók

Ajka a Budapest-Szombathely vasútvonal mellett fekszik, Budapesttől 150 km-re. A vasútállomástól az 1.sz. helyijárattal mehetünk tovább, a  N 47° 5,237' E 17° 34,919' 253 m [GCCSNG+Völgy büfé]megállóig. Közúton megközelíthető a 8. sz. főútvonalon is Ajka-Bakonygyepesnél letérve Ajka felé. A Bányászati Múzeum és a Bakonyi Erőmű Rt. Jubileumi Emlékháza Ajka város III. kerületében az Ajka-Csingervölgyből kiinduló Köves-árokban található. Gépkocsival jó minőségű, aszfaltos úton megközelíthető.

A múzeumot övező Parkerdőben télen síelésre és szánkózásra alkalmas épített pálya áll a téli sportot kedvelők rendelkezésére.
A Köves-árokból több turistautat követve megismerhető a Nyugat-Bakony számos természeti szépsége is. Kiinduló pont: Ajkacsingervölgy-Parkerdő

Az Ajkára látogató a Bányászati Múzeum és környéke megtekintése után felkeresheti a városközpontban, a templomdombon található Ajkai Városi Múzeumot. A létesítményt 1989. november 9-én a várossá nyilvánítás 30. évfordulóján nyitották meg. Itt kapott helyet Fekete István és Molnár Gábor írók emlékét őrző gyűjtemény.

Nyitvatartás:
Kedd-Szombat: 9-16 óráig

Belépődíjak:
Felnőtt: 600,- Ft
Diák, nyugdíjas: 400,- Ft
AJKAI óvodások, általános iskolások, valamint 65 év feletti nyugdíjasok számára a látogatás ingyenes!

Túraajánlatok:

Kék kereszt túra: Alsócsinger Völgy Büfé - Bányászati Múzeum - Jó szerencsét! forrás - Macskalik-barlang - Kab-hegy Vadászház.
Sárga sáv túra: Parkerdő Emlékmű - Töröktető - Jókai Bánya Pokollik barlang - Sárcsi-kút (GCSCSI) - Bújólik-barlang - Király-kút - Padragi sziklák (GCPadr) - autóspihenő - Padrag buszmegálló.
Sárga kereszt túra (összeköti az előzőket): Parkerdő Emlékmű - Szerencse fel! forrás - Szőke forrás - kis rét (sárga sávhoz kapcsolódik).

A multi geoláda állomásai:

1. Molnár Gábor sírja

Molnár Gábor 1908. december 2.-án született Budapesten. Apai dédapja Pápán volt evangélikus lelkész. Tizenegy éves volt, mikor édesapja meghalt. Pápán mezőgazdasági képesítést szerzett, s néhány évig ezen a munkaterületen is dolgozott. 1930-ban a Nemzeti Múzeum erkölcsileg támogatott expedíciójával Brazíliába utazott, s amikor társai betegség miatt visszatérésre kényszerültek, ő egyedül vállalta a munka folytatását. Gyűjtéseiből sokat hazaküldött, közben az őserdőben elejtett vadak bőrének értékesítéséből, mérges kígyók eladásából tartotta fenn magát, majd fazendafőnöki munkát vállalt. 1932-ben, robbanás következtében mindkét szemére megvakult.
1980. október 29.-én 72 éves korában, baleset következtében érte a halál. Sírja a gyermekkor vadregényes helyszínén az Ajka-Csingervölgyi temetőben található. Munkásságát az ajkai Városi Múzeum Emlékszobája őrzi.
Legfontosabb művei:
Kalandok a brazíliai őserdőben (1940); Az óriáskígyók földjén (1955); Jaguár-országban (1960); Pálmakunyhó az őserdőben (1963); Ahol az ösvény véget ér (1964); Egymillió hős országa (1966); Holdárnyékban az őserdő (1967); A dzsungel doktora (1967); Horgászom az Amazonason (1968); Bíborviskó (1969); Gyémántmosók (1972); Makk és jaguár (1972); Éjbe zuhant évek (1973); Én kedves Amazóniám (1975)Én kedves Amazóniám (1975); A csendes halál démona (1977); A Bakonytól Amazóniáig (1978);

A jelszó első része:
Az író sírjánál található kopjafán lévő idézet második szava.  N 47° 5,060' E 17° 34,789' 256 m [GCCSNG-1]

A kriptongyár

A temető mellett található a világon elsőként alkalmazott eljárást megvalósító gyár. A kriptonlámpának az az előnye, hogy azonos fogyasztás mellett több fényt ad. A kriptongázzal töltött izzó feltalálója Bródy Imre (1891 - 1944) magyar fizikus volt. Mivel az új töltőgáz nagyon drága volt, munkatársaival eljárást dolgozott ki a kripton levegőből történő előállítására. 1937-ben indult meg a termelés Ajkán. Ezután Bródy újabb fényforrásproblémákon dolgozott, de 1944-ben Magyarország német megszállása után együtt maradt családjával, így annak ellenére, hogy a gyár mentességet szerzett neki, a biztos halált választotta. 1944. december 20-án halt meg Mühldorf-ban, a fasizmus áldozataként.
Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat díjat nevezett el róla, így állítva emléket munkásságának.

2. Az ajkai Bányászati Múzeum

Az ajkai Bányászati Múzeum  N 47° 4,847' E 17° 35,623' 308 m [GCCSNG-2] volt hazánk első szabadtéri skanzen műszaki emlékmúzeuma, amely az ajkai szénbányászat műszaki és történeti emlékeinek gyűjtését vállalta fel abból a célból, hogy a tiszteletre méltó múltra visszatekintő szakmakultúra emléktárgyait, dokumentumait átmentse a jövőnek. Az ajkai szénbányászat 100. évfordulóján, 1965. augusztus 6-án nyitotta meg kapuit.
Az Ármin szállítóakna bányászati múzeumként való megnyitását az a sajnálatos bányakatasztrófa is indokolttá tette, amely itt a függőaknában, illetve a földalatti aknarakodón történt 1909. január 14-én, ahol gázban, füstben 55 csingervölgyi bányász vesztette életét.
A megnyitást követő években létesült az épületeket körülvevő géppark, az 55 m-es bemutató táró, és egy külön épületben, az egykori bányamentő-állomás épületében kapott helyet az Őslény- és Kőzettár
A Bányászati Múzeum és a mellette felépült Bakonyi Erőmű Rt. Jubileumi emlékházának tárgyi emlékei, dokumentumai őrzik a múltat, emlékeztetnek generációk tisztes helytállására.
A múzeum épületeit, az aknaszállító gépet, az Országos Műemléki Felügyelőség 1983-ban műemlékké nyilvánította.
A múzeum kapuján belépve a következő épületeket láthatjuk (balról-jobbra): gépház, aknaház az aknatoronnyal, kovácsműhely, transzformátorház, amely ma a kiállító terem szerepét tölti be. Az épületeket a géppark veszi körül és jobbra látható a bemutató-táró betonidomkővel biztosított bejárata is.
Üzemeltetője és fenntartója 1993-tól Ajka város Önkormányzata. A Városi Könyvtár és Múzeum igazgatása alá tartozik. Az épületek állagmegóvásához értékes segítséget adott az Országos Műszaki Múzeum Technikatörténeti és Műtárgyvédelmi Kuratóriuma.

Nyitva tartás:
Hétfő szünnap.
K-P: 11-16, Szo, V: 10-16 óráig

Belépőjegy:
Felnőtt: 700,- Ft
Diák, nyugdíjas: 500,- Ft
AJKAI óvodások, általános iskolások, valamint 65 év feletti nyugdíjasok számára a látogatás ingyenes!

A jelszó második része:
A bejárattól 15 méterre, "utolsó csille szén" feliratú fekete csillén található három évszám közül a legrégebbi.
Ha éppen zárva van a múzeum, kívülről is le lehet olvasni.

Őslény és Kőzettár

1976-ban egy szerény, néhány kis tárlószekrényből álló gyűjteménnyel indult a természettudományos ismeretterjesztést szolgáló kiállítás, amelynek az alsócsingeri Bányászklub adott otthont.
Jelenlegi helyét a volt bányamentő állomás épületéből alakították ki, amelyet 1978-ban a bányásznapon nyitottak meg. A ma már több mint 1000 db-os gyűjtemény bemutatja az ókortól a jelenkorig az egyes korok jellemző kőzettípusát, ősállatvilágát (paleozoikumtól a holocénig).
A terem közepén az ismert ásványosztályok jellegzetes szép kristályai láthatók.
Külön szekrényekben találhatók az Ajka térségében bányászott szén, bauxit és mangán kőzetek típusai, valamint az ajkai terület rétegsorát reprezentáló kőzetgyűjtemény.
Recsk, Gyöngyösoroszi, Rudabánya és az Erdélyi Érchegységből származó kőzetek és ásványok színesítik a látnivalókat.
Egy külön szekrényben nyert elhelyezést a Bakony-hegységből származó ammonitesz gyűjtemény.
A szekrények mellett magyarázó szövegek, térképek, metszetek segítik a látogató ismeretszerzését.
A falakon Magyarország földtani térképei, az élővilág törzsfája, a földről készült sematikus metszet csodálatos bolygónk, a föld fejlődéstörténetébe avatja be az érdeklődő látogatót.
A kiállított anyag gyűjtésében nagy segítséget jelentett Természettudományi Múzeum, az egykori Veszprémi Szénbányák, a budapesti Eötvös Loránd Tudomány Egyetem támogatása és sok magánszemély, akiknek neveit a gyűjtött anyag mellett feltüntették.
Az Őslény és Kőzettár 1983-tól Hantken teremként is ismert, utalva Hantken Miksa geológusra, aki először értelmezte a szénkutatások, szénkibúvások alapján az ajkai területet. Szakvéleménye alapján indították meg az első bányavágatokat, mélyítették az első aknákat.
A múzeum kerítésén kívül látható az a szabadtéri színpad, amely előtti a téren 1975-93 között a hivatalos bányásznapi ünnepségeket tartották.

3. Macskalik barlang és a geoláda

A Macskalik barlang  N 47° 3,983' E 17° 37,697' 452 m [GCCSNG-3] a Kabhegy É-i lábánál vezeti le a bazalttakarón összegyűlt csapadékot a nummulinás mészkő mélyebb rétegeiben keletkezett üregekbe. Kútszerű aknájának akkori alján 1935-ben Bertalan K. és Szokolszky 1. kisebb melléküreget tárt fel, melyet a Markó L. vezette 1961. évi kutatások aknája már 5 m mélyen talált meg az újabb fenékszint alatt. Az akna 11 m mélységig hatolt a humuszos kitöltésbe, járható üreg feltárása nélkül. A nagy tömegű (3000 liter/perc) víz eltűnési útja tehát - egyelőre - továbbra is rejtély.


A jelszó harmadik része
a ládában, egy bükkfa tövénél, a barlang közvetlen közelében, de még a legmagasabb térszínen.
A megtaláláshoz nem kell lemenni a barlanghoz.
Kérlek gondosan rejtsd vissza, lehetőleg ágakkal és avarral álcázva.
Logoláskor a jelszórészleteket a leírás sorrendjében kell megadni!Megközelítés:
Ha már az első pont begyűjtésén túl vagy, akkor a járművet a 2. pontnál, a Bányászati Múzeum melletti biztonságos parkolóban lehet hagyni, majd innen a Kék kereszt turistajelzésen a Macskalik barlangig. A katonasírnál  N 47° 4,076' E 17° 37,006' 430 m [GCCSNG+Katonasír] van egy kerítés, ahol a túristajelzést is bekerítették. Itt balra kell fordulni végig a kerítés mentén, majd jobbra, egyenesen tovább a gyalogösvényen. Turistatérkép mindenképpen javasolt.
A táv oda - vissza 8 km, szintkülönbség 100 méter.

Ládatörténet:

2020.07.15.: Vincenzo65 új helyen pótolta az elveszett ládát.

2021.04.10.: Adoptálta a ládát akarair! "A közösség nevében is köszönetet mondok a láda eredeti rejtőjének, Akebono kessertársnak és a karbantartást végzőknek.
Mai napon meg is kezdtem a munkát. 04.11-én a szerény, csupán jelszót tartalmazó befőttes üveg helyett a helyszínhez méltó, új ládát telepítettem tele ajándékokkal és a kötelező tartozékokkal."
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (195 db): környezet: 4.55 rejtés: 4.34 web: 4.64 átlag: 4.51

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


ottgyuri 2022.08.14 11:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Szilkó76 2022.07.10 16:07 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Ekarp 2022.07.06 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

lypapp 2022.06.11 15:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.57
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

2013 januárban a többi pont felfedezése után már kerestük, de nagy hóban akkor nem találtuk meg a végládát a Macskaliknál.

Ma végre sikerrel jártunk, a hely különleges, a táj is nagyon szép.

FOKOZOTT KULLANCSVESZÉLY A MACSKALIKNÁL:
Monty kutyánkon a víznyelő melletti padokon ülve legalább 15 kullancsot találtunk, szinte záporoztak ránk a fákról.

Maclura 2022.04.23 16:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.99
Ezt a Padragkút - Kab-hegy - Csingervölgy túrát még a hideg téli napokon terveztem meg és most (04.23.) nyílt esélyem az odautazásra. A túraterv készítésekor a 3. pont még máshol volt és ez majdnem megtréfált. A 9 pontból 8 találat +1 jelszó nélküli az esők után közvetlenül. A Macskalik-barlang volt az egyik legjobb pont a mai túrán. Köszönet a rejtésért.

Toti 2022.04.23 14:39 - Megtaláltam
Barlangász túraverseny során megtaláltam, köszönöm a rejtéseket! [Geoládák v3.12.8]

GeoEvike 2022.04.23 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Évi ♡ Toti [Geoládák v3.12.8]

carmin 2022.04.11 15:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
[g:hu+ 2.7.17]

IMG_8368IMG_8369
IMG_8380IMG_8393
IMG_8228IMG_8232
IMG_8240 
Szőkekapitány 2022.03.27 11:59 - Megtaláltam
Köszönöm szépen a rejtést.

tfmb 2022.03.11 13:13 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.01
Köszi a rejtést!

Bruka 2022.02.26 13:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.96
Szuper túra!

F.Levi 2022.02.20 16:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

Jaksi74 2022.02.20 16:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

sogor36 2022.02.20 15:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.10
Gc túra a Bakonyban közben levadászva.

Dr.Lada 2022.02.20 15:02 - Megtaláltam
Micra73-al elkövetve.:-)

Log, képek később.
[g:hu+ 2.7.16]

Liberty 2022.02.20 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.62
A GCJARO Csingervölgyi túrája közben kerestük fel ezt a remek multit. A bányászati múzeumban 1 órás idegenvezetésben volt részünk. Horváth Károly a múzeum vezetője sok érdekes dolgot mesélt a bánya életéről, múltjáról és a kiállított tárgyakról. Nagyon szép útvonalon értünk a Macska-lik barlanghoz, mind a három pont tetszett. Köszönet a rejtésért.

Ajka címereMolnár Gábor sírja
Akarair a mai túránk szervezője és vezetője, az örök fiatal Káldi Géza túravezető-kessertárs, Horváth Károly a Bányászati múzeum vezetője
Lent az aknában
Sok színű tölgy túristajelzések a Csinger-völgyben
Macska-lik barlang
pappcsalád 2022.02.20 15:00 - Megtaláltam

[g:hu+ 2.7.16]

hmarika 2022.02.20 14:59 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

jasa2 2022.01.27 15:12 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.76
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

akarair 2021.11.14 14:20 - Egyéb
A harmadik ponton lévő fizikai ládát a mai napon a Macskalik barlang közvetlen közelébe telepítettem. Koordinátákat javítottam! Így a doboz most már nincsen túl messze a látványosságtól.

Vándor Csillag 2021.09.25 12:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

antonia03 2021.09.18 16:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

timuska74 2021.08.29 17:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Horváth Edit 2021.08.26 12:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

kópé1993 2021.08.12 13:25 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (317 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]