geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1381. Kissikátori körtemplom (GCKKOT)

Domaháza felöl érkezve, már az útról látszik

Domaháza felöl érkezve, már az útról látszik

Arra kell menni

Arra kell menni

Felérkezés a templomhoz

Felérkezés a templomhoz

Ezen az úton jöttünk fel

Ezen az úton jöttünk fel

Egy másik szemszögből

Egy másik szemszögből

A rejtektől így látszik

A rejtektől így látszik

Esti megvilágításban

Esti megvilágításban

TB nem elhelyezhető

TB nem elhelyezhető
Szélesség N 48° 12,046'
Hosszúság E 20° 7,480'
Magasság: 248 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.05.11 00:00
Megjelenés időpontja: 2006.05.14 17:22
Utolsó lényeges változás: 2016.08.05 09:15
Utolsó változás: 2018.03.26 02:20
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Togo
Ládagazda: Togo
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 290 m
Megtalálások száma: 227 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetenteA ládába TravelBug nem helyezhető.

WAP:
A láda a templomtól 230 méterre, fa tövében, egy 10*15*5 cm-es konyhai tárolóedény.2007.10.21.
Mikulás és Zsu a mai napon újrarejtették a ládát. Ez úton is köszönöm nekik a szíves közbenjárásukat.

Kissikátorba, a Kisboltdogasszony tiszteletére szentelt körtemplomhoz invitálom meg a játékostársakat.  N 48° 12,116' E 20° 7,632' 225 m [GCKKOT+templom]

A templomról:

Kissikátor Római katolikus temploma a falun kívül, északnyugatra, mintegy 800 m-re, a ,,Kápolna laposa" dűlőben van a temetővel együtt. Barokk stílusban épült körtemplom. Eredetileg Szent Miklós tiszteletére szentelték, újabban Kisasszony napján (szept. 8-an) tartják a faluban a búcsút. Régebben Várkonyhoz, a XVIII. századtól Domaházához tartozik, mint filia.

Csikvári, Borsod vármegye monográfiájában a templomról ezt írja: "valószínű az Örsúr nemzetség építette kerek templomát, mely átépítés után is a románkor stílusát sejteti." Fényes Elek 1851-ben így emlékezik meg róla: "A falutól távol, egy hegy élén régi kerek idomú templomka." Pesty az 1864. évi összeírásban "Kis gömbölyű kápolnaszerű templomka"-nak jegyezte fel. Genthon, a templom építését a XVIII. Századi kialakítással, román eredetűnek tartja. Csomor Ernő, Szentsimon történetében írja, hogy festett kazettás mennyezete a vakolat alatt ma (1966) is megvan.

A falut 1746-ban mindössze 42 személy lakta. Ezek katolikusok voltak. Soós István az egri egyházmegye plébániák történetében így ismerteti a templomot: "A falu földesura ekkor a jászói premnontrei prépostság volt. A kis körtemplom a XVIII. század közepén romosodni kezdett, de Balogh Bernát domaházai plébános 1764-ben helyreállíttatta. A század végére igen szűkössé vált, a hívek ezért új templom építését kérték. Ezen alkalommal, (1797-ben) a kiküldött megyei bizottság a következőket jelentette a helytartótanácsnak: "Sikátor helységének temploma oly kicsiny, hogy egész kerek formára építve belső bősége csak 15 öleket tészen. Mely kápolnácska az helységtül majd egy fertály órányi messzeségbe, egy alkalmatlan járó hegyen ugyan kőből, de sárral és csekély fundamentomra vagyon építve, mely miatt ugyanannyira beszállott a földbe, hogy régebbiek a kápolnácskábul a földet kihordáván, most négy lépésnyi garádicsokon le fele, mint valamely pinczébe járnak be, azért is egészségtelen. Mivel Sikátor helységének fele el töröltetett szerzeti jószághoz tartozna, ezen jószágnak jövedelmibül az esedezőknek számokhoz alkalmatos templom építetne". De a költség hiányában a templom nem épült fel.

Az újjáépítés során találtak egy 1312-es évszámmal ellátott kagyló alakú, ötvös által domborított ezüst keresztelő edényt, melyet ma a domaházai plébánián őriznek. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy a templom valóban Árpád-korabeli alapokra épült. Egyetlen Árpád-korabeli kör alaprajzú templom hazánkban.

A régi templomnak tetejét a visszaállított premontrei rend 1829-ben javíttatta. 1833-ban az összeomlott régi oltár pótlására megvették a pásztói templom használaton kívül helyezett oltárát, kijavították a Szent Miklóst ábrázoló képet. 1865-ben a templomot felújították, padlóját kikövezték, tornyát bádoggal befedték. A védőszentje a hívek kívánságára ettől kezdődően a Havi Boldogasszony lett.

A templom alapja szabálytalan kör. Régen fazsindely tetőzet fedte. 1965-ben a kis toronytetőt borító lemezt lebontották és vörösréz lemezzel borították. 1966-ban a külső vakolatát leverték és a falazatát XVIII. századinak ítélték. Új vakolattal látták el. A külső falánál leástak, hogy az alap mélységét megállapítsák. Több mint két méterig lementek, míg az alap alját megtalálták. Ilyen mélyre süllyedt le évszázadok alatt. Alapja a föld alatti külső oldalon lépcsőzetes középkori, a román korból.
1983-ban a műemléki helyreállítás során műemléki palával fedték be. A mennyezeten a felújítás során festett deszkamennyezetet találták, melyet tartósítás és restaurálás végett Budapestre vittek, de költség hiánya miatt az még nem történt meg.

A külső területről a templomba három lépcsőn kellett lemenni. A felújítás során a templom körüli területből lefaragtak és elegyengették. Az ajtót lesüllyesztették és a belső területet kissé megemelték, hogy a lépcsőt eltüntethessék. Csak az oltár előtt hagytak meg egy részt, hogy az eredeti zsaluzsányi téglaalapot látni lehessen. De az balesetveszélyessé vált, s ezért azt is feltöltötték. A régi karzatot avultsága miatt felújították. Új oltárt állítottak és a régi padokat új ülőhellyel, párnázott székekkel cserélték fel, körben a falak mellett is székeket helyeztek el.
A régi oltárképet, - mely Szent Miklóst ábrázolta - lecserélték a Mária születését ábrázoló olajfestménnyel, melyet Z. Biskó Béla budapesti festő festett. A régi oltárkép az 1960-as években elkallódott.

A szentély nem különül el a hívek helyétől, csak az oltár és a mögötte lévő terület van 20 cm magasan négyzet alakban kiemelve. Az oltár mögött egy igen réginek tartott Szűz Máriát ábrázoló faszobor áll egy konzolon, restaurálva, újból festve. Ugyancsak fából faragott a búcsúkereszt korpusza is. Gobelinnel hímzett fehér miseruha értékes egyházi emlék.
Jelenleg az elhalt domaházai plébánost a hangonyi plébános helyettesíti.

A lakosság elbeszélése a templom építéséről:

Réges-régen a Havi Boldogasszony (aug. 8.) rendkívüli időjárás volt. A temető egy részére kör alakú foltban hó hullott. Ennek a rendkívüli jelenségnek emlékére, mint egy figyelmeztető égi jelre határozta el a kis falu népe, hogy oda egy temetőkápolnát épít. Az alapot ott raktak le ahol a hó széle volt. Így lett az kör alakú.

Megközelítés és a láda:

Kissikátor egy zsákfalucska, amit Domaháza és Hangony közti útról lehet egy hídon át megközelíteni. A templom Domaháza felől érkezve már az útról látszik. A faluba nem is kell bemenni a felkereséséhez.

A templomhoz egy szépen kikövezett úton lehet feljutni innen:  N 48° 12,017' E 20° 7,645' 211 m [GCKKOT+parkoló-1]
Mióta bekerítették a temetőt innen közvetlenül csak akkor lehet eljutni a templomtól a ládához, ha a temető hátsó kapuja nyitva van. Ha ez a kapu nincs nyitva, akkor a mögötte lévő földutat amin a ládához lehet eljutni, ezen a ponton lehet elérni:  N 48° 12,115' E 20° 7,682' 211 m [GCKKOT+parkoló-2]
A megadott két pont között az út szélén a padkán lehet parkolni az autóval.

Miután a templom a falu temetőjének a szélén áll, így itt nem lett volna ildomos rejteket keresni, mert a sírok körül ügykezelő emberek nehezítették volna a logolást, ezért a doboz kicsit arrébb, a templomtól 230 méterre egy fa tövében található, egy 10*15*5 cm-es konyhai tárolóedény személyében.A láda kutyával is felkereshető.


free counters
Állapot: kereshető

KRW értékelés (147 db): környezet: 4.49 rejtés: 4.11 web: 4.50 átlag: 4.37

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


pukirallyteam 2022.01.22 16:06 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Lili és Gergő [Geoládák v3.12.5]

Fehér Márton 2021.11.03 15:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

kissss 2021.08.08 10:04 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.75
Szlovákiai csatangolásra indultunk, de csavartam egy kicsit a dolgon, eltértünk a megszokott útvonalunktól. Első nap Salgótarján felé vettük az irányt, hogy ritkán járt hazai tájakat, látnivalókat csodáljunk meg. Így tévedtünk ide is. Köszönöm a rejtést!

tura7en 2021.08.04 11:14 - Megtaláltam
Megtaláltuk.
Köszönjük a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Pincehegyiek 2021.07.18 21:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.55
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

eltájoló 2021.07.02 06:48 - Megtaláltam
Fél 6-kor indultam Bükkszékről, ahol pont elállt az eső. Na mire ideértem, itt már szakadt. Kb. 20 percig álltam a ravatalozóban, hogy elálljon. Közben volt időm jól megnézni a templomot. Szép. Érdemes volt ide ládát tenni.
A hátsó kaput könnyen ki lehet nyitni, nincs zárva. A hátsó út viszont csak a ládáig nagyjából félútig volt lekaszálva. Így sikerült a reggeli mosakodást is letudni. A láda nem volt a fészkében, visszatettem. Egyébként jó állapotban van. Köszi a rejtést.

Gyombi 2021.06.03 05:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.29
Hajnali séta során találtam meg a harmatos fűben, én sem tudom, találnék-e közelebbi rejteket. A templom érdekes és szép, köszönöm, hogy megmutattad!

K.L. 2021.05.22 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

skiccpausz 2021.05.11 12:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Kopacs86 2021.04.09 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 1.70
Kissikátor
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Zolnai 2021.04.01 16:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

szeles 2021.03.27 12:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

pliptai 2020.10.23 14:01 - Megtaláltam
Tetszenek a körtemplomok, ez sem volt kivétel! A környezet is nagyon rendben volt a dimbes-dombos tájjal! Köszönet a rejtésért!

kópé1993 2020.10.23 14:01 - Megtaláltam
A temetőben a közeledő halottak napja miatt sokan voltak. A rejtek környékén épp egy tehén csorda legelészett. Köszi a rejtést!

IMG_20201023_135240IMG_20201023_135249
IMG_20201023_140016IMG_20201023_140159
IMG_20201023_140644 
Bőrharisnya 2020.09.18 12:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.87
Köszönjük a rejtést.

targonczas 2020.08.23 06:36 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.12]

Votom 2020.08.20 14:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

nmárti 2020.07.31 10:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.55
Körnek kör, de simán elmentünk mellette, mert a fáktól semmi nem látszott. Épp temetéshez készülődtek, így gyorsan elhúztunk, köszi a rejtést!.

-1
-2 
Iván19 2020.07.22 11:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 2 web: 4 átlag: 3.33 súly: 3.51
Köszönöm a rejtést. Ez a láda nagy csalódás volt. A templomba nem lehetett bemenni, de még egy telefonszám se volt kifüggesztve. A rejtés helyét pedig végképp nem értem.

P7226261P7226260
P7226258P7226266
Lempike és Sándor 2020.06.16 15:47 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Judit és Béla 2020.05.22 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.39
Megtaláltuk.

Aniko & Gyuri 2020.05.10 15:17 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Szemán 2020.04.12 17:30 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.7]

Murmogoek 2020.02.09 09:16 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönöjük a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Csapdoki 2019.09.15 09:51 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.06
Verseny után itt is jártam.Köszi.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (230 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]