FAQ
1434. Kerékpárral a Fertő-tó körül 1. (GCfer1)

Térkép 1.

Térkép 1.

Térkép 2.

Térkép 2.

Kerékpárút a szőlők között

Kerékpárút a szőlők között

Nádas a nyugati parton

Nádas a nyugati parton

Jellegzetes burgenlandi kisváros főtere

Jellegzetes burgenlandi kisváros főtere

Kócsag

Kócsag

Alkony a Fertő tavon

Alkony a Fertő tavon

Szélesség N 47° 44,368'
Hosszúság E 16° 39,265'
Magasság: 165 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2016.08.15 00:00
Megjelenés időpontja: 2006.08.15 22:47
Utolsó lényeges változás: 2021.09.11 21:18
Utolsó változás: 2022.06.05 21:10
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+4V)
Elrejtők: Attibati
Ládagazda: Attibati
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.5
Úthossz a kiindulóponttól: 56000 m
Megtalálások száma: 255 + 1 sikertelen + 26 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


WAP
1. A ládát a Fertőrákos-Mörbisch közötti kerékpárút közelében egy kidölt fatörzs alá rejtettem. A jelszó első része a ládában található.
2. A jelszó második része az adott koordinátán levő oszlopban található tárgyra felirva. (3 betű). Keresd a damilt. (Alternatív jelszóért lásd a részletes leírást)
3. A jelszórészlet a forrásnál található legfelső tábla utolsó sorának első szava. (6 betű)
4. Az utolsó előtti jelszórészlet a kilátóba vezető létra mellett a kilátó falába csavarozott kisebbik tábla első szava. (5 betű)
5. A kilátó lépcsője melletti oszlopon levő térképen látható legkeletebbi osztrák telepúlés neve.

(Fertőrákos és Balf között a kerékpárút új nyomvonalon megy, megköszönném, ha elküldenétek a trackjét.)

WAP vége

Földrajzi áttekintés

A Fertő-tó az osztrák -magyar határon, a Lajta -hegység és a Soproni -hegység által határolt területen fekszik. Közép -Európa harmadik legnagyobb és egyben legnyugatibb sztyeppei tava. Hossza 36 km szélessége 7-15 km, vízfelülete 309 km2 amelyből 75 km2 tartozik hazánkhoz..A víz rendkivül sekély, átlagosan 1 m alatti, de a két métert sehol nem haladja meg, emiatt víze nyáron könnyen felmelegedik, nemritkán eléri a 30 C-ot
A tó vízében és iszapjában magas a nátrium koncentrációja, amely különböző anionokhoz kapccsolódik. Emiatt víze erősen lúgos és sós. Ennek van pozitiv és negativ hatása is : a tófenék iszapja gyógyhatású a keleti part viszont szikesedik.
A tó környéke földtanilag a Kisalföldhöz tartozi, amely dimbes-dombos és nyáron hűvösebb , csapadékosabb mint az Alföld.A tó keleti partja azonban szikes, sós tavaival, homokos síkságaival, egy-egy, inkább már csak idegenforgalmi látványosságnak meghagyott gémeskútjával inkább az Alföldre hasonlít mint Kisalföldre. A nyugati partot szegélyező dombsor a Soproni - hegység nyúlványa.
A tó nevét adó "fertő" szó jelentése mocsaras, agyagos, sáros hely. Ez részben ma is érvényes, hiszen a magyar rész vízfelületének 4/5 -ét , az osztrák rész felét nád fedi.
A tavat két patak táplálja: a magyar oldalon Fertőrákosnál a Rákos -patak, az ausztriai oldalon pedig a Wulka -patak. Mesterségesen nem sikerült eddig szabályozni a tó vízállását, a patakokon és néhány forráson kívül csak a csapadék pótolhatja az elpárolgott vizet. Állandó partvonala ezért nincs is, vízfelületének kiterjedését folyton változtatja, többször ki is száradt. Általában 100-120 évenként történik meg, hogy vize teljesen eltünik

Növény - és állatvilág

A Fertő tó élővilágát alkotó növények és állatok kedvelik vagy legalábbis tűrik a sós vizet. A legjellegzetesebb növénye a nád. Felületének jelentős részét többé-kevésbé összefüggő nádas borítja.
A tó környéki dombokon szőlőművelés folyik de sok a gyümölcsfa is.Weiden am See-ben a cseresznyevirágzás majdnem akkora esemény tavaszonként, mint Japánban. A tó környéki bükkösökben és tölgyesekben 20 orchideafaj virágzik amelyek védett növények.
A tóban sok a ponyt és az angolna, de az elmult századok alatt legalább 50 féle hal volt honos. Halászatuk fortélya ma már csak néprajzi érdekesség.
A Fertő tó madárvilága a kiterjedt nádas miatt igen gazdag, közel 300 madárfajt tartanak nyilván, amelynek majd a fele fészkel is itt.
A Fertő tó és környéke elnyerte a Világörökség címet a kultúrtáj kategóriában 2001 decemberében.

Az útvonal

A túrát érdemes Sopronból indítani. Fertőrákos felé induljunk és útközben lavadászhatjuk a GCkecs és GCfpp ládákat. A multi első pontját, a ládát Fertőrákos és a Mörbisch (Fertőmeggyes) közötti kerékpárút melletti erdőben rejtettem el még a magyar oldalon,egy kidölt fatörzs alá.  N 47° 44,368' E 16° 39,265' 165 m [GCfer1-1]

Ahogy átérünk a határon Mörbishbe( Fertőmeggyes), kerékpárosok légióival találkozhatunk. A túra során a B10 jelzésű kerékpárutat kell követnünk ami végigkalauzol minket a tó körül. Az út végig jól jelzett , kicsit zavaró viszont, hogy a tó felé letérő ágak is B10 jelöléssel vannak ellátva így nem egyszer előfordul hogy egy kereszteződésbe két irányba is folytatódik a kerékpárút. A tájékozódás megkönnyítése érdekében a tó körbejárása során készült tracket innen , az útvonalon található vízvételi helyeket pedig innen tölthetitek le. (letöltés után textként elmenteni, majd gpx-re átnevezni a kiterjesztést)

A városka strandjához kiépített kerékpárút vezet. A strandon a kerékpárok számára külön parkoló van. A strand tiszta , gondozott nagy területű. A fürdőhely területén található kikötőből hajóval átkelhetünk a tó keleti partjára.
A túra következő állomása Rust (Ruszt) amely mindössze 5.5 kilométerre fekszik Mörbischtől.. A városkát kétféle kerékpárúton is megközelíthetjük: az egyik a szőlők között felkaptat dombra , a másik a tó felöli oldalon halad. (A track a szőlőhegy felé vezető változatot tartalmazza) A kerékpárutat a szőlők között húzódó gazdasági utakból alakították ki. A kerékpár- és gazdasági utakon - a célforgalmat kivéve (értsd a szőlősgazdák járműveit kivéve) tilos a gépjármű közlekedés.
Rustot jobb kéz felől elhagyva Oggau (Oka) felé folytatjuk utunkat.

A két város között található a multi 2. pontja  N 47° 49,431' E 16° 39,427' 148 m [GCfer1-2]
A jelszó második részét az adott koordinátán található oszlopban található plusszos doboz rejti. (3 betű) Amennyiben a mikroláda ismét eltünne a jelszót a  N 47° 49,483' E 16° 39,452' 145 m [GCfer1+2. pont alternativ] koordinátán található tábla segítségével is összeállíthatjátok: Jegyezzétek fel az első sor első, a harmadik sor harmadik és a negyedik sor negyedik betűjét.
Az út ezen a szakaszon már eltávolodik a tótól, a nádas egyre szélesebb, a partot nem is lehet megközelíteni.
Oggaun átkerekezve egy laktanya és egy srand mellett haladunk el. Az országút melletti kerékpárutat elhagyva kanyargós mezei kerékpárúton haladunk tovább. Ezen a szakaszon az út megtréfálja azokat, akik először járnak erre. Egy nagy U kanyart ír le, és az embernek az az érzése támad, hogy már megy is hazafelé. Hamarosan a Wulka folyát keresztezzük a kerékpárút fahídján, majd az 50-es út mellett folytatódó kerékpárúton begurulunk Donnerskirchenbe (Fertőfehéregyháza)
A község határában talákozunk a B12 -es kerékpárúttal ami egészen Joisig (Nyulas) párhuzamosan fut a B10 úttal.. Már itt eldönthetjük, hogy utunkat az emelkedőkkel-lejtőkkel tarkított hegyi úton folytatjuk vagy maradunk a sík terepen futó B10-es úton. (A multi pontjai a B10 út mellett helyezkednek el)
Utunkat "díszlövések" kísérik , ugyanis többnyire szőlők között haladunk, ahol automata madárriasztók riogatják pukkanásaikkal a seregélyeket. A kerékpárosok szőlőültetvénybe történő betévedésének megakadályozására szolgálnak az alkalmazott vegyszerek nevével ékeskedő táblák.

Breitenbrunn (Fertőszéleskút) mellett elhaladva de még Jois (Nyulas) előtt találjuk a multi 3. pontját  N 47° 57,097' E 16° 46,471' 126 m [GCfer1-3] A jelszórészlet a forrásnál található legfelső tábla utolsó sorának első szava.
Joistól 5 km-es enyhén dombos , lejtős úton érhetünk Neusiedl am See-be (Nezsider) A várossal szintre teljesen összeépült Weiden (Védeny) amit elhagyva a Zitzmannsdorf-i réteken kerekezünk át. Ez egy füves sztyepp, amelyet régen hatalmas marhacsordák népesítettek be. A terület szigoruan védett , tilos a kijelölt utakról letérni. A nádas egyre gyérül, keskenyedik, egyre jobban rálátni a tóra. Az út itt egy néhány kilométeres szakaszon nem aszfaltos, hanem aprószemű zúzottkővel borított .

Hamarosan egy kilátóhoz érünk ami egyben Fertő -tó kerülő túránk első részének utolsó előtti, 4. állomása  N 47° 53,371' E 16° 51,267' 123 m [GCfer1-4] A jelszórészlet a kilátóba vezető létra mellett a kilátó falába csavarozott kisebbik tábla első szava. (5 betű)

A multi utolsó5. pontja  N 47° 49,528' E 16° 47,928' 122 m [GCfer1-5] az Illmitz előtt található kilátótorony. Az 5. jelszórészlet: A kilátó lépcsője melletti oszlopon levő térképen látható legkeletebbi osztrák telepúlés neve
Akik egy napos túrát terveztek, azok Illmitzből áthajózhatnak Mörbishbe.

A túra leírásában nem taglaltam részletesen az érintett települések nevezetességeit. Ezt megtaláljátok dr. Bodor Pál: Kerékpárral a Fertő-tó körül c. könyvében ami a Frigoria kiadó gondozásában jelent meg. A könyv tartalmazza a környékbeli szálláslehetőségek jegyzékét is.
Rengeteg információ található még a tóról és a környező településekről a http://ferto-to.lap.hu/ honlapon.

Kérlek benneteket, hogy a multit ne autózzátok le. Egyrészt több ponthoz - még a közelébe sem - lehet eljutni autóval mert vagy természetvédelmi területen fekszik, így gépkocsival járható utak nincsenek vagy csak a helyi szőlősgazdák használhatják. Másrészt az útvonal bejárása nélkül szegényebbek lesztek egy varázslatos élménnyel. Harmadrészt nem tartom sportszerű dolognak az autós teljesítést azokkal a ládászokkal szemben , akik kerékpárral teljesítették a távot.

Ládatörténelem:

2007. jul.12.

A 2. állomásnál hiányzik az a bizonyos objektum, csak az alapja van meg. Az ott lévő alumíniumtáblára Veszett Disznó ládásztársunk felírta a jelszórészletet. Köszönet a segítségért.

2008 jul 19

A 2. állomáson a jelszó egy plusszos dobozba került. Köszönet HZ-nak a kivitelezésért.

2009.06.14

A 2. ponton az ismételten eltünt mikroláda pótlása.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (162 db): környezet: 4.77 rejtés: 4.59 web: 4.77 átlag: 4.71

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Rastaman 2022.09.04 20:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.55
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

bogyó&babóca 2022.07.21 14:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.49
A nagy melegben víz mellett kell lenni , 35fok 133km drótszamáron víz közelben !Ezt betartottam !!:)
85 kmernél tönkrement az első váltóm onnantól csak a legkisebb fogaskereken tudtam tekerni :/
Fertő-tó ✅

GYEZegzug 2022.07.15 14:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.56
Baráti társaságban pihentünk a Fertő-tó mellett immár másodjára. Tavaly kezdtük el begyűjteni, most a siker nagy része a fiataloké lett.
Jó volt itt lenni irány Sopron a "Rothos-találkozó".
Köszi szépen a lehetőséget.

kofarago 2022.07.06 14:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

bagolyvera 2022.06.26 16:25 - Megtaláltam
Ignis9cel (és egy kis segítséggel) megtaláltuk a pontokat, nem biciklivel, de nekünk így is tetszett! Köszönjük a lehetőséget!

Ignis9 2022.06.26 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.12.10]

gaalgabor5 2022.06.23 16:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.21
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Fertőrákosról indulva az óramutató járással megegyező irányban egy nap alatt biciklivel teljesítettem a kört! 5 óra 44 perc tekerés és majdnem ugyanennyi pihenő útközben :-). Jó idő volt, nem fáztam :-), így a déli meleget a forrásnál töltöttem, illetve az első 35 és az utolsó 35 km-t szembeszéllel tettem meg. A végén a Fertőrákos előtti emelkedőknél 2 helybéli simán lehagyott, de a többi szakaszon jó tempóban haladtam :-).
Azt gondoltam kevés látszik majd a tóból, de kellemesen csalódtam, mindkét parton sokáig rálátni. A déli részen pedig a madarak látványa kárpótol!
Így jobban tetszett, mint a balatoni kör.

Nargoth 2022.06.06 12:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

rosie 2022.06.06 12:39 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Aniko & Gyuri 2022.05.14 18:38 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.9]

stmester 2021.10.17 19:22 - Megtaláltam
A füzetbe három éve logoltam be és indultam tovább a Mithras szentély felé. De a második pontnál elnéztem valamit, így akkor nem fejeztem be a kört. Most kaptam segítséget amit köszönök és meglett minden részlet.

Fertő tóFertő tónál
fer1 kilátó 
Katona55 2021.10.17 19:20 - Megtaláltam
Közös találat stmesterrel.

tfmb 2021.10.08 13:29 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.96
Köszi a rejtést!

nmárti 2021.10.03 15:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.60
Egy újabb szuper helyeken vezető multi végére sikerült pontot tenni. Korábban volt egy próbálkozás, de abbamaradt egyéb okok miatt. Szeretem ezt a környéket. Köszi a rejtést!

Attibati 2021.09.11 08:00 - Egyéb
A ládát kicseréltem, ajándékokkal feltöltöttem és mintegy 150 méterrel áthelyeztem.

bevir 2021.08.08 10:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.78
Megtaláltam! Köszönöm a rejtést!

Hörcsög 2021.07.24 17:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.15
Nagyon régóta tervben volt már a Fertő-tó megkerülése, aminek most jött el az ideje. Egy nap alatt terveztem letekerni a 115 km-es távot, ami végül is sikerült, de kisebb kitérőkkel 135 km kerekedett ki belőle jó 498 méteres szintkülönbséggel. Az elmúlt 8 évben biztosan nem tekertem ekkora távot és az utolsó 45-50 km erős szembe szélben telt. Mit ne mondjak, nem esett jól az önbecsülésemnek hogy a vége felé 50-60-as hölgyek is lenyomtak e-bike-al. Ebből is látszik hogy igazi sportértéke csak az emberi erővel hajtott kerékpárnak van! Nem lebecsülendő az e-bike-ot, mint időtöltés remek lehet, de semmi több. Fertődről indultam és a nap végén is ide érkeztem meg. A szintidőmet nagyban rontotta a hőség és a Mithras-szentély felkeresése, ami azonban nagyon megérte! Jó móka volt! Köszönöm a rejtést! Sajnos a ládika belülről nedves, de a logfüzet - még - rendben van.

huszerl 2021.06.13 16:45 - Egyéb
Csak az első ponton jártam, viszont ott a doboz tartalma igen vizes volt. A doboz nem tűnt töröttnek, csukva is volt, mégis minden el van ázva benne. Valaki jelezze, hogy mi a helyzet, aki azóta járt arra.

MAjacky 2020.10.25 10:25 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszi a rejtést!!!

zsoffer 2020.08.21 18:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

szentvik 2020.08.21 18:48 - Megtaláltam
Egynapos Fertő kerülés zárótalálata. Fordított irányban, mint a másik multinál is. [Geoládák v3.3.2]

Péter60 2020.08.17 14:59 - Megtaláltam
ok

Bittmann 2020.08.08 11:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Évi&Zoli 2020.08.02 14:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.03
Egy régi vágyunkat teljesítettük a hétvégén. Már minden tavat körbe tekertünk, a Fertő-tó eddig valahogy kimaradt. Mostantól már ez is a trófeáink közé tartozik! Egy felejthetetlen élménnyel lettünk gazdagabbak! Köszönjük!

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
-11-12
Sánta8 2020.07.19 22:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (282 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]