geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1461. A Szigetköz csücske - Vének (GCVNEK)

véneki hangulat

véneki hangulat

Nepomuki Szt. János templom

Nepomuki Szt. János templom

emlékoszlopok

emlékoszlopok

kompocska

kompocska

Aranykert

Aranykert

a Torok

a Torok

egy színig rakott román uszály hasítja a vizet

egy színig rakott román uszály hasítja a vizet

vízivilág

vízivilág

helybéli segítőm, Forrás Jóska

helybéli segítőm, Forrás Jóska

Véneki naplemente

Véneki naplemente

A láda fája

A láda fája
Szélesség N 47° 44,346'
Hosszúság E 17° 47,351'
Magasság: 116 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.09.10 16:28
Megjelenés időpontja: 2006.09.17 19:00
Utolsó lényeges változás: 2019.10.02 19:10
Utolsó változás: 2019.10.17 20:45
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Az eredeti rejtés: NZs & KáVé.Újrarejtés: NZs & Dóri & Nicky
Ládagazda: NZs
Nehézség / Terep: 2.5 / 4.0
Megtalálások száma: 400 + 1 sikertelen + 11 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


Figyelem! A tulajdonképpeni látnivalónál, a két folyóág összefolyásánál építkezés folyik, ezért a láda legálisan megközelíthetetlen. A helyzet rendeződéséig kereshető az alternatív jelszó a mikroládában! Kérlek benneteket, hogy ne lépjetek be a lezárt területre!

Láda egy nagy, kétágú fán, kéreggel álcázva.
Alternatív jelszó - vastag fatörzsben, vitaminos dobozkában laminált lap: N47 44.469' E17 45.417'. Ne nyisd ki! A mező felől közelíts!
Ha csak idáig jössz, semmit nem láttál az egészből!
További látnivalók:
A két folyó összefolyása:
N47 44.357' E17 47.385' 110m
Komp kikötő:
N47 44.149' E17 45.574' 115m
Jurta tábor:
N47 44.431' E17 45.474' 115m
A ládába TravelBug nem helyezhető.

A csendes kis falut, Véneket és környékét szeretném Nektek bemutatni. Miért érdemes ide eljönni? Mert ez a Szigetköz alsó vége, a "csücske", itt egyesül újra a Mosoni-Duna az "Öreg" Dunával.

Kerékpárral, motorral és gyalogosan elvileg az 1-es útról a Gönyű-Véneki révnél is át lehet jutni a faluba, a menetrendet és a díjszabást itt találod.

A település már I. István uralkodása alatt lakott terület volt, és akkoriban a pannonhalmi apátság tulajdonát képezte. 1594-ben a törökök Vének felett keltek át a Dunán, hogy a Szigetközben táborozó magyar sereget megtámadják. Ugyanebben az évben Győr ostromakor a helység elpusztult. 1713-ban németeket telepítettek Vénekre, akik 3 évi adómentességet kaptak. Apfeldorfnek nevezték el a helységet az itt található sok almafa miatt. A XVIII.-XIX. században főleg a környező sziget- és csallóközi falvak lakói települtek le Véneken. Az itt élők mindennapjainak szerves része volt a Duna, megélhetésüket elsősorban a folyó biztosította. Halászattal, aranyászással, hajók vontatásával foglalkoztak, valamint a megye legjelentősebb hajómalom csoportja alakult ki a településen. Az első világháború után szűnt meg az utolsó hajómalom működése. Az itt élők jelenleg főleg háztáji gazdálkodással foglalkoznak, de a víz még ma is fontos szerepet játszik az életükben. A pici község lakói hiszik, hogy Véneknek nem csak múltja, hanem jövője is lesz. A két Duna, a páratlan természeti környezet kiváló pihenési lehetőséget biztosít az ide érkező vendégeknek.

Összeállítottam egy olyan útvonalat, amelyet végigjárva útba ejthetitek a látnivalókat:

A faluba érkezve a T-elágazásnál jobbra tartsatok. Itt, a sarkon található a helyi vendéglátóipari egység, a kereszteződésben pedig tábla mutatja az Aranykert Jurtatábor felé vezető utat. Érdemes leparkolni, ha kocsival érkeztél. A Petőfi Sándor utcán elindulva mintegy 50m után jobbra meglátod a Faluházat. Az udvarra nyíló kétszárnyas kapu nappal általában nyitva áll, ezen jobbra befordulva lehet megközelíteni a Jurtát.  N 47° 44,431' E 17° 45,474' 115 m [GCVNEK+jurta] Az egyedi, kör alaprajzú épületet a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány 1993-ban építtette, és a falu 900 éves fennállásának ünnepségén adták át a felújított Faluházzal együtt. Jelenleg az Önkormányzat tulajdonában van, Kiss Tamás üzemelteti. A Jurtáról részletesen ITT tájékozódhatsz.
A Faluházban egy helytörténeti kiállítás is található, melyet a község 900 éves fennállásának tiszteletére 1993-ban adtak át. Megtekintése előzetes egyeztetés után lehetséges.
Az utcán kicsit továbbhaladva feltűnik a Nepomuki Szent János templom, amely 2006. augusztusában ünnepelte újjáépítésének 100. évfordulóját. Bejárata előtt három hatalmas farönkből faragott emlékoszlop emlékeztet az eseményre.
Eredetileg 1733-ban épült, majd az 1800-as évek végén szétbontották, hogy helyén a jelenlegit felépítsék. 1906-ban szentelték fel az új templomot. Oltárképét Patay László festette, akinek vizsgamunkája volt a festmény, ez volt az első oltárképe. Az épületet 1960-ban újították fel először, 1993-ban a fazsindely helyére anyagi okok miatt került cserép.
(Amennyiben netán zárva lenne az utcai kapu, innen, a templom kertje felől is megközelíthető a Jurta. Ha szeretnéd megnézni belülről is a Jurtát, a kiállítást, vagy a templomot, telefonon egyeztess Kiss Tamással, a Jurta üzemeltetőjével: 30/500-6096.)

A templommal átellenben indul az utca, amely a révhez vezet.  N 47° 44,149' E 17° 45,574' 115 m [GCVNEK+komp] A komp túlsó parti kikötője a Győr-Gönyű kikötőtől nem messze található, a 1-es út mentén. A révátkelés sajnos jelenleg nem üzemel.

A révhelyeken - hidak híján - a révészek a gyalogosokat ladikokkal, a kocsikat komppal szállították át a Dunán és annak számtalan ágán. A révjog az uradalomé volt, és tőle kapta meg a révész. A kompbér harmada, a csónakbér egésze illette a révészt. A révész a parton lévő kis kunyhóban lakott, és hangos kiabálással hívták az egyik partról a másikra. Éjjel-nappal egy szóra indultak, pedig rossz időben, jégzajlásban ez nem volt túl kellemes. Éjjel bizony sokáig kellett "hőrögetni", amíg meghallotta a kiáltozást. A révész volt a kapocs a falu és a szárazföld között.

Térjünk vissza a kocsmához, majd induljunk el a Petőfi utcán az ellenkező irányba. Egyre szűkülő utcácskán haladunk, míg nemsokára meglátjuk az árvízvédelmi töltést. Itt, ha balra nézünk, megtekinthetjük az Aranykertet.
A falu északkeleti szélén, közvetlenül az árvédelmi gát tövében lévő Aranykert-liget százados tölgyfáit a vénekiek ültették. 1896-ban a honfoglalás és a hét vezér emlékére hetet, két évvel később még ötöt Erzsébet királyné tiszteletére. A Természeti Törzskönyvbe 1982-ben jegyezték be a ligetet.

A töltésen menjünk át egyenesen. A csendet, a horgászást, vagy éppen a csónakázást kedvelők vásárolnak itt telket maguknak. Érdekesség, hogy mivel ez a terület árvíz idején többnyire víz alá kerül, sok ház lábakon áll.
Elérve a Rózsa utca végén a "körforgalmat", parkoljunk le. A  N 47° 44,278' E 17° 46,338' 117 m [GCVNEK+parkolo] pontnál jobbra folytassuk utunkat. Egy darabig ugyan el lehetne még menni autóval is, de innentől már csak földút van, ami gyakran erősen sáros, hepehupás. Rövidesen kiérünk a Dunához. Itt az "út" balra elkanyarodik és áthalad a Farkasúsztatón mesterségesen létrehozott kőzáráson. A kanyartól kb. 1,4km légvonalban a "Torok", a két Duna-ág: a Mosoni-Duna és az Öreg-Duna összefolyása. Szép időben érdemes kisétálni ide, útközben megfigyelhető a Győr-Gönyű Kikötő is a víz túloldalán. A Torokhoz köveken lehet kimenni, vigyázzatok a lábatokra, a kicsiket jobb itt felvenni.  N 47° 44,357' E 17° 47,385' 110 m [GCVNEK+torok] Igazán érdekes látvány, ahogy a kettéválasztott folyó itt újra egyesül.

Ha megcsodáltuk a látványt a főkoordinátánál keressük meg a ládát. Egy nagy, négyágú fán (melynek két ága már letörött, így távolabbról V-t formálnak ágai) rejtezik a doboz, fakéreggel álcázva. A jelszó szorosan kötődik a környékhez, de a netcache reménytelen! ;-)

Kérlek Benneteket, hogy nézzetek jól körül logoláskor: bár a rejtek nyugodt és biztonságos helyen van, járhatnak arra idegenek, horgászok vagy helyi gyerekek! Visszarejtéskor is körültekintően járjatok el, a takaró kérgeket is visszatéve az eredeti helyükre! Köszönöm.
A ládába TravelBug nem helyezhető.

Arra az esetre, amikor a Farkasúsztatónál a kőzáráson átbukik a víz, ezért a láda megközelíthetetlen, elhelyeztem egy alternatív jelszót egy átlátszó vitaminos dobozba zárt laminált táblácskán a  N 47° 44,469' E 17° 45,417' 117 m [GCVNEK+alternativ] helyen, egy kivágott vastag fa csonkjában. Ne nyisd ki! Ha rám hallgatsz, a mező felől közelítesz... Ha csak az alternatív pontot keresed meg, az egészből semmit sem láttál!

Figyelem! Árvíz idején a láda nem kereshető! Az ártéri növényzet sajátosságai miatt nyáron nagy lehet a dzsindzsa, sok a szúnyog! Ilyenkor a terepnehézség 6-os, de van, aki szereti a kihívásokat! :-)

források:
Magyarország régiói - Nyugat-Dunántúl. Ceba Kiadó 2004. 149.o.
Vének község honlapja.
A komp üzemeltetőjének honlapja.
Vénekről térképet például itt találhatsz.


Ehelyütt is szeretném megköszönni Forrás Józsefnek a bemutatandó pontok kiválasztásában és a leírás elkészítésében nyújtott segítségét!2007. októberében a ládát feldúlta valaki/valami. Elveszett a logbook is, így egy ideig beteg volt.
2008.01.12-én ládagyógyítók: Csuhás és zem jártak arra és meggyógyították. Köszönet a segítségért! Végleges helyének megtalálásáig az eredeti rejtektől 1 lépéssel hátrébb, és 2 lépéssel a Dunához közelebb, kő alatt és fával takarva kereshető!2013-ban a láda tönkrement. Új helyen, kissé megújult koncepcióval és egy alternatív jelszó lehetőséggel kibővülve újraéledt 2014.03.14-én.

'
Állapot: kereshető

KRW értékelés (296 db): környezet: 4.34 rejtés: 4.18 web: 4.50 átlag: 4.34

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
-
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Szepikék 2021.08.17 14:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszi a rejtést.

Cerberus 2021.08.10 17:18 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.43
Megtaláltam! Fercsipeter társaságában kétnapos ládászós körút Győr környékén. Sajnáltuk, hogy nem közelíthető meg a láda által bemutatandó rész, így ez most csak pontvadászat lett. Majd egyszer még talán jövünk erre és meg tudjuk nézni az összefolyást.

Köszönöm a rejtést!

fercsipeter 2021.08.10 17:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Kisszabo 2021.06.27 10:17 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.38
Sajnos nem találtuk meg... :((( Az egyik helyen kerítés volt, a másik úton mérges biztonsági őr. :((( A pótjelszó megközelítése sem volt lehetséges, annyira benőtte a csalán. (gyerekekkel voltunk, rövidnadrágban) Nagyon sajnáljuk, mert emiatt autóztunk ide. A helyszíneket azért Lefotóztuk. [Geoládák v3.11.2]

[Jóváhagyta: NZs, 2021.07.04 17:08]

IMG_20210626_173924IMG_20210626_174940
IMG_20210626_175318 
dj70 2021.06.18 17:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.95
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!

-Mike- 2021.06.18 17:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.85
Egy hatnapos Duna-túra keretében megkeresett láda.
Dunasziget - Ercsi között, kb 220 folyamkilométert tettünk meg kenuval. 20 Dunaparti ládát kerestünk meg közben, de elmondhatom, hogy 1-2 kivétellel senki nem gondol a vizitúrázókra, és a ládák 90 %-a a nyakig érő csalánosokban van elrejtve, ahol most még a szúnyog is ezer, és tele van minden ezzel a fehér szösz-szerüséggel, ami gazdagon tapad a csónakból kiszálló ember vizes nadrágszárára.
Ettől függetlenül élmény volt a vizitúra és a ládák felkutatása is!
Köszönjük a rejtést, és, hogy megmutattad ezt a helyet!
Ha nincs a láda, valószínűleg ki sem szállunk a kenuból épp itt.
---
Bementem vásárolni a faluba. A boltos hölgy nagyon kedves volt, utólag is köszönet érte, és hogy nyitva volt!

fa-peti 2021.06.05 15:45 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

zalajaro 2021.05.21 12:40 - Megtaláltam
Elkelt egy kis segítség. Kár hogy jó ideje megközelíthetetlen a csúcs.

20210521_121539[1]20210521_124155[1]
tomi322 2021.05.21 12:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Terrorizer 2021.05.08 16:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

András04 2021.05.01 17:41 - Megtaláltam
.

Silva 2021.05.01 17:40 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést.

Adrián2008 2021.05.01 17:39 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.9]

pappcsalád 2021.05.01 17:39 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.7]

Famágus 2021.04.17 15:28 - Megtaláltam
Alternatív jelszót gyakorlatilag gps nélkül találtuk meg.. cuki mókust figyelhettünk meg közelről.. Minden nagyon tetszett, Oldfoxxal köszönjük..

DSC06532 
oldfox 2021.04.17 15:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

agacska 2021.04.10 18:05 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! pótjelszóval. [Geoládák v3.10.3]

anettx 2021.03.20 09:21 - Megtaláltam
TFTC!
Győr környéke a Duna mentén.
Pótjelszóval.
[Geoládák v3.9.6]

S0beit18 2021.03.12 11:37 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 3.02
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

szollosi73 2021.02.28 13:46 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.17 súly: 4.25
Megvan!
Pótjelszóval lett meg. Az eredeti láda helye azért biztosan sokkal izgalmasabb, kár, hogy nem látogatható jelenleg.
Köszi a rejtést.

A Szigetköz csücske - Vének-1A Szigetköz csücske - Vének-2
A Szigetköz csücske - Vének-3A Szigetköz csücske - Vének-4
kocsisjozsef74 2021.01.30 14:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.97
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Zsuzsa, Józsi [Geoládák v3.9.0]

anzsu7 2021.01.30 14:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Zsuzsa és Józsi [Geoládák v3.9.0]

N.Zs. 2020.11.14 09:20 - Megtaláltam
Az építkezés miatt csak pótjelszóval.

IMG_9610IMG_9611
csattila87 2020.10.25 13:35 - Megtaláltam
Köszi

roko1821 2020.10.25 13:35 - Megtaláltam
Köszi


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (412 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]