FAQ
1461. A Szigetköz csücske - Vének (GCVNEK)

véneki hangulat

véneki hangulat

Nepomuki Szt. János templom

Nepomuki Szt. János templom

emlékoszlopok

emlékoszlopok

kompocska

kompocska

Aranykert

Aranykert

egy színig rakott román uszály hasítja a vizet

egy színig rakott román uszály hasítja a vizet

vízivilág

vízivilág

helybéli segítőm, Forrás Jóska

helybéli segítőm, Forrás Jóska

Véneki naplemente

Véneki naplemente

közeledünk a műtárgyhoz

közeledünk a műtárgyhoz

a volt Farkasúsztató

a volt Farkasúsztató

hajózócsatorna bejárati oldala zárva

hajózócsatorna bejárati oldala zárva

a zsilipet mozgató lánc

a zsilipet mozgató lánc

hajózócsatorna kijárata

hajózócsatorna kijárata

a zsilipek

a zsilipek

az új, mostani összefolyás

az új, mostani összefolyás
Szélesség N 47° 44,282'
Hosszúság E 17° 46,605'
Magasság: 116 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.09.10 16:28
Megjelenés időpontja: 2006.09.17 19:00
Utolsó lényeges változás: 2022.07.11 19:15
Utolsó változás: 2022.07.11 19:39
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Az eredeti rejtés: NZs & KáVé. Újrarejtés: NZs & Dóri & Nicky. Megint újrarejtés: NZs
Ládagazda: NZs
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Megtalálások száma: 421 + 3 sikertelen + 12 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


Hengeres, átlátszó mikroláda (Ø53x98mm) egy vastag fa tövén.

Alternatív jelszó - vastag fatörzsben, vitaminos dobozkában laminált lap: N47 44.469' E17 45.417'. Ne nyisd ki! A mező felől közelíts!
Ha csak eddig jössz el, semmit nem láttál az egészből!

A ládába TravelBug nem helyezhető.

A csendes kis falut, Véneket és környékét szeretném Nektek bemutatni. Miért érdemes ide eljönni? Mert ez a Szigetköz alsó vége, a "csücske", itt egyesül újra a Mosoni-Duna az "Öreg" Dunával.

Kerékpárral, motorral és gyalogosan elvileg az 1-es útról a Győr-Gönyű kikötőnél is át lehet jutni a zsiliphez, majd azon át a faluba.

A település már I. István uralkodása alatt lakott terület volt, és akkoriban a pannonhalmi apátság tulajdonát képezte. 1594-ben a törökök Vének felett keltek át a Dunán, hogy a Szigetközben táborozó magyar sereget megtámadják. Ugyanebben az évben Győr ostromakor a helység elpusztult. 1713-ban németeket telepítettek Vénekre, akik 3 évi adómentességet kaptak. Apfeldorfnek nevezték el a helységet az itt található sok almafa miatt. A XVIII.-XIX. században főleg a környező sziget- és csallóközi falvak lakói települtek le Véneken. Az itt élők mindennapjainak szerves része volt a Duna, megélhetésüket elsősorban a folyó biztosította. Halászattal, aranyászással, hajók vontatásával foglalkoztak, valamint a megye legjelentősebb hajómalom csoportja alakult ki a településen. Az első világháború után szűnt meg az utolsó hajómalom működése. Az itt élők jelenleg főleg háztáji gazdálkodással foglalkoznak, de a víz még ma is fontos szerepet játszik az életükben. A pici község lakói hiszik, hogy Véneknek nem csak múltja, hanem jövője is lesz. A két Duna, a páratlan természeti környezet kiváló pihenési lehetőséget biztosít az ide érkező vendégeknek.

Összeállítottam egy olyan útvonalat, amelyet végigjárva útba ejthetitek a látnivalókat:

A faluba érkezve a T-elágazásnál jobbra tartsatok. Itt, a sarkon található a helyi vendéglátóipari egység, a kereszteződésben pedig tábla mutatja az Aranykert Jurtatábor felé vezető utat. Érdemes leparkolni, ha kocsival érkeztél. A Petőfi Sándor utcán elindulva mintegy 50m után jobbra meglátod a Faluházat. Az udvarra nyíló kétszárnyas kapu nappal általában nyitva áll, ezen jobbra befordulva lehet megközelíteni a Jurtát.  N 47° 44,431' E 17° 45,474' 115 m [GCVNEK+jurta] Az egyedi, kör alaprajzú épületet a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány 1993-ban építtette, és a falu 900 éves fennállásának ünnepségén adták át a felújított Faluházzal együtt. Jelenleg az Önkormányzat tulajdonában van. A Jurtáról részletesen ITT tájékozódhatsz.
A Faluházban egy helytörténeti kiállítás is található, melyet a község 900 éves fennállásának tiszteletére 1993-ban adtak át. Megtekintése előzetes egyeztetés után lehetséges.
Az utcán kicsit továbbhaladva feltűnik a Nepomuki Szent János templom, amely 2006. augusztusában ünnepelte újjáépítésének 100. évfordulóját. Bejárata előtt három hatalmas farönkből faragott emlékoszlop emlékeztet az eseményre.
Eredetileg 1733-ban épült, majd az 1800-as évek végén szétbontották, hogy helyén a jelenlegit felépítsék. 1906-ban szentelték fel az új templomot. Oltárképét Patay László festette, akinek vizsgamunkája volt a festmény, ez volt az első oltárképe. Az épületet 1960-ban újították fel először, 1993-ban a fazsindely helyére anyagi okok miatt került cserép.
(Amennyiben netán zárva lenne az utcai kapu, innen, a templom kertje felől is megközelíthető a Jurta.)

A templommal átellenben indul az utca, amely az egykori révhez vezet.  N 47° 44,149' E 17° 45,574' 115 m [GCVNEK+komp] A komp túlsó parti kikötője a Győr-Gönyű kikötőtől nem messze volt található, a 1-es út mentén. A révátkelés a torkolati műtárgy elkészültével megszűnt, mivel a műtárgyon kerékpárral át lehet jutni az 1-es útról Vénekre.

A révhelyeken - hidak híján - a révészek a gyalogosokat ladikokkal, a kocsikat komppal szállították át a Dunán és annak számtalan ágán. A révjog az uradalomé volt, és tőle kapta meg a révész. A kompbér harmada, a csónakbér egésze illette a révészt. A révész a parton lévő kis kunyhóban lakott, és hangos kiabálással hívták az egyik partról a másikra. Éjjel-nappal egy szóra indultak, pedig rossz időben, jégzajlásban ez nem volt túl kellemes. Éjjel bizony sokáig kellett "hőrögetni", amíg meghallotta a kiáltozást. A révész volt a kapocs a falu és a szárazföld között.

Térjünk vissza a kocsmához, majd induljunk el a Petőfi utcán az ellenkező irányba. Egyre szűkülő utcácskán haladunk, míg nemsokára meglátjuk az árvízvédelmi töltést. Itt, ha balra nézünk, megtekinthetjük az Aranykertet.
A falu északkeleti szélén, közvetlenül az árvédelmi gát tövében lévő Aranykert-liget százados tölgyfáit a vénekiek ültették. 1896-ban a honfoglalás és a hét vezér emlékére hetet, két évvel később még ötöt Erzsébet királyné tiszteletére. A Természeti Törzskönyvbe 1982-ben jegyezték be a ligetet.

A töltésen menjünk át egyenesen. A csendet, a horgászást, vagy éppen a csónakázást kedvelők vásárolnak itt telket maguknak. Érdekesség, hogy mivel ez a terület árvíz idején többnyire víz alá kerül, sok ház lábakon áll.
Elérve a Rózsa utca végén a "körforgalmat", parkoljunk le. A  N 47° 44,278' E 17° 46,338' 117 m [GCVNEK+parkolo] pontnál jobbra folytassuk utunkat az ösvényen. Rövidesen kiérünk a töltéshez, azon balra megyünk tovább. Tőlünk balra látható az egykori Farkasúsztató - ma már csak egy kicsi holtág. Rövidesen elérjük a torkolati műtárgyat, vagyis a zsilip hídját. Nem messze innen találjuk az átlátszó műanyag hengert (Ø53x98mm, valaha vitaminos dobozként szolgált) egy nagy fa tövében, kövekkel és fakéreggel takarva. A microcahe rejti a jelszót, logbook nincs, a hengert NE nyisd ki, nincs benne semmi a laminált lapon kívül!
A jelszó szorosan kötődik a környékhez, de a netcache reménytelen! ;-)

Kérlek Benneteket, hogy nézzetek jól körül logoláskor: bár a rejtek nyugodt helyen van, járhatnak arra idegenek, horgászok vagy helyi gyerekek, valamint az üzemi épületből is odalátni! Visszarejtéskor is körültekintően járjatok el, a takaró kérgeket is visszatéve az eredeti helyükre! Köszönöm.
A ládába TravelBug nem helyezhető.

A műtárgyon áthaladva folytathatjuk utunkat jobbra kanyarodva az 1-es út és azon Gönyű felé, vagy balra a Torda-szigeten (ami ma már csak félsziget). Innen jól megfigyelhető az egyik parton a hajózsilip, a másikon a Gönyű kikötő. A mai állapot (2022.07.11) szerint kb. a N47 44.289 E17 47.109 pontig, a "körforgalomig" lehet normális körülmények között eljutni, tovább szinte áthatolhatatlan dzsindzsa van.
Innen jól látható, ahol a kettéválasztott folyó (a Nagy-Duna és a Mosoni Duna) újra egyesül.

Elhelyeztem egy alternatív jelszót egy átlátszó vitaminos dobozba zárt laminált táblácskán a  N 47° 44,469' E 17° 45,417' 117 m [GCVNEK+alternativ] helyen, egy kivágott vastag fa csonkjában. Ne nyisd ki! Ha rám hallgatsz, a mező felől közelítesz... Ha csak az alternatív pontot keresed meg, az egészből semmit sem láttál!

Figyelem! Árvíz idején a láda valószínűleg nem kereshető! Az ártéri növényzet sajátosságai miatt nyáron nagy lehet a dzsindzsa, sok a szúnyog!

források:
Magyarország régiói - Nyugat-Dunántúl. Ceba Kiadó 2004. 149.o.
Vének község honlapja.
Google műholdkép a környékről itt található.


Ehelyütt is szeretném megköszönni Forrás Józsefnek a bemutatandó pontok kiválasztásában és a leírás elkészítésében nyújtott segítségét!


2007. októberében a ládát feldúlta valaki/valami. Elveszett a logbook is, így egy ideig beteg volt.
2008.01.12-én ládagyógyítók: Csuhás és zem jártak arra és meggyógyították. Köszönet a segítségért! Végleges helyének megtalálásáig az eredeti rejtektől 1 lépéssel hátrébb, és 2 lépéssel a Dunához közelebb, kő alatt és fával takarva kereshető!
2013-ban a láda tönkrement. Új helyen, kissé megújult koncepcióval és egy alternatív jelszó lehetőséggel kibővülve újraéledt 2014.03.14-én.
'
Állapot: kereshető

KRW értékelés (300 db): környezet: 4.35 rejtés: 4.17 web: 4.50 átlag: 4.34

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
-
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


wyzard 2023.01.07 12:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Nur 2022.12.25 16:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.11
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

megyermi 2022.12.25 16:02 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Réka & Misi :) [Geoládák v3.12.10]

Münichek 2022.11.10 16:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Gabesszino 2022.11.02 14:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Messziről látható volt. Kicsit még betakargattam! [Geoládák v3.12.10]

paidlp 2022.10.17 15:39 - Megtaláltam
Fogom! :)
Köszönöm a rejtést!

Kisem 2022.10.09 16:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Szalay-team 2022.09.11 12:12 - Megtaláltam
Szigetközből hazafelé egy kis kitérő a családdal...
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Kölkök 2022.08.21 12:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.08
Megtaláltuk,köszönjük a rejtést. Kölkök???? [Geoládák v3.12.10]

EVANDU 2022.08.03 18:00 - Megtaláltam
Az atmeneti ladat amelyet NZs helyezett el (koszonjuk) lecsereltem a ladacsere program kereten belul.
Immar a jol megszokott fules muanyag lada keresendo a fa csoportnal kb 1 meter magasan elrejtve.
Most nincs sok viz de johet egyszer akar egy arviz is :-)

Domika87 2022.07.30 14:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Cicapapa51 2022.07.29 18:11 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.76
Megtaláltam, köszönöm a rejtést.
Lesétáltunk egészen a spitc-ig.
A községben hatalmas a nyugalom.
TFTC
Cicapapa51

vileda 2022.07.13 11:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

NZs 2022.07.11 12:00 - Egyéb
Olyan információt kaptam, hogy a terület már járható a civileknek is. Ma felmértem az állapotokat. Az eredeti helyzethez képest szinte minden változott. Egy kis hengeres dobozt helyeztem ki a jelszóval, amíg jobb ötlet nem lesz. Az alternatív pont is kint van, bár ott semmi látnivaló.
A ládaoldalt frissítettem és tettem fel néhány új fotót is.

Roberto Kesser 2022.07.07 09:09 - Megtaláltam
Hosszú lesz!
Nagyon régóta (3-5 év!) figyelem a közelben elhelyezett .com-os ládának a sorsát, de mivel belengették, hogy azt 30 napon belül archiválják, ha a rejtő nem reagál, muszáj voltam végre cselekedni!
E nélkül a löket nélkül most sem indultam volna el, mert se e ládának a megtalálásához, se a .com-os megtalálásához nem fűztem egyáltalán semmi reményt..
De szorított az idő és nekiveselkedtem egy győri üzleti út során Budapestről.
Régi véneki haverom, aki már Nagybajcson él, folyamatosan jelentette az építkezés állapotát és a megközelítés most az általa szerzett ladik ill. az általam kölcsönözhető SUP nélkül is legálisnak ígérkezett.
Miért is vagyok ennyire ráállva erre a rejtésre (ill. a .com-os párjára).
A .com-on sok statisztikai mátrix teljesítéséh4ez is hiányzott az a láda ÉS gyermekorom nyaralásainak közelsége is közre játszott, hogy felkerült a kívánság listámra.
Befejeződött a műtárgy építése, így a terület már aszfalt/földúton megközelíthető Vének-üdülőtelep és Gönyű kikötő irányából is - gyalogosan, mert a vége már behajtani tilos.
De az igazi nehézségek az utolsó 500 méteren kezdődnek.
Nem folytonos csapást követve a nyakig érő aljnövényzetben, néhol töltésköveken, néhol sáron át lehet eljutni a csücsökig.
Itt utoljára vagy 30 éve gyerekkén jártam és jó volt újra látni a helyszínt!
Még akkor is, hogyha az új műtárgy miatt már terelt úton folyik a Mosoni-Duna és nem ez az összefolyás csúcs.
Sajnos, majdnem végig esett az eső. Legerősebb zivatarok viszont pont akkor voltak, amikor a .com-os, ill. ezt a .hu-s ládát kerestem.
Az előző meg is lett, ez utóbbi elfogadását - telefonos egyeztetés után - köszönöm a rejtőnek!
Köszönöm az élményt és a múltidézést!

20220707_08135620220707_084115
20220707_08412420220707_084308
20220707_09141320220707_091732
20220707_09265020220707_093222
20220707_093728 
Visti48 2022.03.26 12:48 - Megtaláltam
Bobby Holmes társaságában. Köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Bobby Holmes 2022.03.26 12:48 - Megtaláltam
Köszönöm Wilka74-nek a segítséget!
Sajnos a pótláda meglett, de szörnyű állapotban van. Ilyen rossz állapotú ládát talán egyszer láttam eddig életemben, konkrétan azt hittem, csak valami szemét, hiányzik a kupakja és a logbook halálra ázott, majd összeszáradt.
Lényeg a lényeg, nagyapámmal kiürítettük a Győr utáni részt végleg és hazafele ezért a ládáért is kijöttünk, bár nem mondom hogy megérte. Azzal talán jól jártunk, hogy nem kellett a sziget végéig kimenni, kicsit GCRGYO-szerűnek tűnik. Vének amúgy a semmi közepe, jó messze van mindentől, itt se laknék, az biztos. Köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Alexia28 2022.03.20 15:31 - Nem találtam meg
Az alternatív jelszó olvashatatlan, az üveg teteje hiányzik. [Geoládák v3.12.7]

Adamx89 2022.03.20 15:29 - Nem találtam meg
Alternatív jelszó olvashatatlan, üveg teteje nincs meg. [Geoládák v3.12.7]

Wilka74 2022.02.05 10:31 - Megtaláltam
Alternatív leolvasás, most a nevezetesség kimaradt. Köszi! [Geoládák v3.12.5]

Ambró 2022.01.31 16:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

Ricsi 77 2022.01.12 14:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

bagolyvera 2021.12.27 20:25 - Megtaláltam
Ignis9cel megtaláltuk, köszi!

Ignis9 2021.12.27 09:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.14
Bagolyverával közösen, köszönjük! :)

Szepikék 2021.08.17 14:40 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszi a rejtést.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (436 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]