FAQ
1470. Segesvár (Erdély) (GCSSVR)

A várfalon kívül

A várfalon kívül

Óratorony

Óratorony

Jellegzetes utcaképi kellék

Jellegzetes utcaképi kellék

Átjáró a torony alatt

Átjáró a torony alatt

Kellemes pihenőhely

Kellemes pihenőhely

Hangulatos utcácskák

Hangulatos utcácskák

Ez a biciklis végül elütött :)

Ez a biciklis végül elütött :)

Érdemes figyelni a bábjátékot

Érdemes figyelni a bábjátékot

Az új rejtek

Az új rejtek
Szélesség N 46° 13,073'
Hosszúság E 24° 47,537'
Magasság: 444 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.09.15 00:00
Megjelenés időpontja: 2006.09.28 08:10
Utolsó lényeges változás: 2021.08.26 07:44
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: DBotond
Ládagazda: DBotond
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 284 + 3 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
Ez egy örökbefogadható geoláda. Sajnos már 9 hónapja beteg, és a szabályaink szerint - négy hónapon túli betegállomány után és a javulás látható jele nélkül - ÖRÖKBE FOGADHATÓ. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!
Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.
Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!
Köszönjük a közösség nevében! :)

(a leírás szövegét módosítottam: halaszkiraly, 2020.12.28)


WAP: A láda kereshető 2021. augusztus 17-től, mert játékostársunk morph újrarejtette. Köszönjük. Normál méretű konyhai doboz (kb 8*10*20 centi), rondella sarkán, kihullott kövek helyén borostyánnal és kövekkel takarva. Az ösvény a templomot és az óvárost köti össze a falon kívül, magassarkúban és babakocsival nem járható, de egyébként igen. A mugliveszély alacsonyabb.

2014 május 26 - jelszó módosítva.

WAP: 2011 aug 20 - Doboz újrarejtve, jelszó módosítva. 2008.09.11.-én más rejtekhelyet kerestem a doboznak. A korábbihoz képest, az új helyszín a felkeresése már nagyobb sétát igényel, de ennek köszönhetően alaposabban megismerhetjük az óvárost. Ezúttal a ládavadásznak meg kell másznia a 178 fokból álló lépcsőt
(ami a GPS adatai szerint 105 m és a szintkülönbség 28m)  N 46° 13,084' E 24° 47,465' 424 m [GCSSVR+lépcső] és a Szász templom melletti várfal belső, templom felőli oldalában, a fal tövében, egy kő mögött megtalálja a kis filmes dobozt, benne a logbook. Rejtéskor figyelembe vettem, hogy a temető kapujában ülő ember épp takarásban legyen, míg a másik oldalon levő padok se látszanak. Viszonylag forgalmas hely, ezért kérem a ládavadászokat, hogy körültekintően járjanak el, így némi odafigyeléssel könnyen lebonyolíthatjuk a megtalálást és visszarejtést. Figyelem, a jelszó megváltozott!
Tollat, ceruzát vigyetek!

2008.05.04.-én az elveszett dobozt pótoltam. Figyelem, a jelszó megváltozott!

A virtuális rejtés 2007 03. 18-án megváltozott! Az érdekesség kedvéért egy mikroládát helyeztem el az óratoronytól északnyugati irányba, a vár körül körbefutó sétány melletti kőfalban. Kb 190 cm magasságban egy kivehető kő mögött lapul a kis fekete filmes doboz, benne egy összetekert logbook.

Segesvár: Erdély szívében fekszik, a Nagy-Küküllő középső szakasza mentén elterülő medencében,46° 13' 150 keleti hosszúságon és 24° 47' 400északi szélességen. Szárazföldi mérsékelt éghajlatú.
Ebben a természetes amfiteátrumban, melyet majdnem teljes egészében erdő borít, a kőkorszaki időkig vezetnek vissza az emberi civilizáció nyomai. Figyelemre méltó a bronzkorszak késői periódusa (Kr.e.1700-1300), amikor a vidéken a Segesvár-Wietenberg kultúra fejlődött. Később, a dák királyság idején, a Nagy-Küküllő völgye fontos kereskedelmi úttá vált, amelyet a Wietenberg dombra épített erodítmény tartott ellenőrzése alatt.
A kereszténység első két századában (Kr.u.106), amikor Dacia római tartománnyá vált, ezt a várat lerombolták, s helyette a római hadsereg őrhelyet létesített a Podmoalenak nevezett helyen, hogy ellenőrzésük alatt tarthassák a kereskedelmi utakat. Habár rövid ideig tartott, a római közigazgatás jelentos elrómaiasított lakosságot hagyott maga után, erre utalnak a Szőlőhegy és Fehéregyháza-Sárpatak tájain feltárt nyomok. Az ezredforduló után a magyar törzsek behatolnak Erdélybe.
A XII. században a Nagy-Küküllő völgye egy időre az Árpád-házi királyság déli határa lett. Lehetséges, hogy határőrségi megfontolásból egy kis erődítmény épült a Várdomb magaslatán. Ebben az időszakban II. Géza magyar király felajánlotta a szászoknak, hogy telepedjenek le Magyarországon és Erdélyben, s autonómiájuk biztosítása fejében vegyenek részt a határok védelmében, az ország fejlesztésében. A középkori krónikások szerint, az első szászok 1191-ben vagy 1198-ban telepedtek le Segesvárott.

Letelepedésük utáni évtizedekben a helység csendes fejlődésnek indult. Az 1241-es tatárdúlás után hatalmas erőfeszítéssel újjáépült, s a középkori Erdély "hét vára" közé emelkedett. A XIII. század második felében a Várdombot erős fallal vették körül, amely a középkor vége felé egy olyan kisvárost védett, mely 160 házból és 13 közösségi épületbol állt.
A várat 14 bástya erősítette és védte, melyek közül csak 9 bírta ki az idő megpróbáltatásait, megtartván napjainkig azon kézműves céhek nevét, melyeknek helyet adott.
Az összes közül, az Óratorony a város büszkesége és jelképe. A XIII-XIV. században épített tornyot, melyet eleve a "kapu nagytornyának" neveztek, a XVII. sz. elején egy kezdetleges órával láttak el, melyet 1648-ban alakítottak át olyanná, "milyen még akkoriban nem létezett Erdélyben." Az új óramű a percmutató és a negyedóra ütése mellett képes volt mozgásba hozni néhány fabábot, melyek a hét napjait jelképező pogány istenek voltak: Diana, Mars, Mercurius, Jupiter, Venus, Saturnus és a Nap.

A város katonai jellege kezdettől fogva annyira nyilvánvaló volt, hogy a város megnevezése már az első írásos emlékekben várként szerepel: Castrum Sex (1280), Schäßburg (1298), Segesvar (1301), Sighisoara (1431). 1367-ben mint várost említik, "civitas de Seguswar" nevén, és rövid ido alatt felvirágzott a kézművesek tevékenysége a helységben.
A következo században olyan hírnévre tett szert, hogy 1431-ben Vlad Dracu havasalföldi herceg itt telepedett le "a segesvári leshelyen" és 1436-ig innen vezette Erdélyi déli határainak védelmét, saját képével veretett pénzt és előkészítette országa trónjának megszerzését.
A hagyomány úgy tartja, hogy a "Vlad Dracu" épületben született és lakott Vlad Tepes, aki büszke lévén elődeire, "Draculea"-nak nevezte magát, vagyis "a Dracunak nevezett fia".

A rejtek környéke:"A lépcsőzetektől balra a szép gymnaziumi épület van, melly 1790-ben újból rakaték, jobbra gyümölcsös kertek terülnek, ezeken alul a paplak, felűl pedig a temető van.
A várhegy tetején a Sz. Miklós tiszteletére épült templom áll, mellynek építését 1409-ben meg kezdék, 1483-ban pedig bevégezék. Nevezetes emléke a gót építésnek. Különösen szentélyét szép és szoborművekkel ékesitett gyámoszlopok díszesítik. Homlokzata, úgy látszik, legtöbb ujíttatást és eltorzítatást szenvedett. A torony alacsony. Belseje a templomnak fehérre van meszelve s ékesítékeitől nagy·részben megfosztva."

Jó keresést és kellemes időtöltést kívánok. DBotond

Forrás: Maros megye hivatalos honlapja'
Állapot: kereshető

KRW értékelés (171 db): környezet: 4.72 rejtés: 4.33 web: 4.63 átlag: 4.56

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


MarciMilánBálint 2022.05.04 12:09 - Megtaláltam
A láda helye könnyen meglett, de nekem már doboz sem volt. Lefele menvén vettem észre a földön eldobva a logbookot, de a jelszó hiányzott belőle. Sajnos nem készültem cseredobozzal, úgyhogy egy zacskóba tudtam csak becsomagolni, és így dugtam visza a helyére.
Kérem, hogy a képek alapján fogadd el a találatot.
Segesvárnak ez a része gyönyörű!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2022.06.08 06:27]

ssvr1ssvr3
ssvr2 
nmárti 2022.04.17 16:38 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.62
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. A mai fénypont, nekem. az óváros nem véletlenül lett Unesco világörökség része. nagyon tetszettek a szűk utcák, az épületek, tornyok. A turisták kevésbé,de ilyen helyeken ez van. A kis ösvény a ládához gyorsan elvitt, a dobozban csak egy füzet volt,de legalább volt doboz. [Geoládák v3.12.7]

erdélyiek11 2022.03.12 11:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.6]

bogyó&babóca 2022.01.02 14:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.40
Köszönöm , a láda rendben volt!

szolyaagi 2021.10.24 16:04 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Senator62 2021.09.26 13:50 - Megtaláltam
Meglett! Köszi a rejtést!
Őszi Erdélyi kirándulásunk utólsó találata.

Marton Zoli 2021.09.26 13:50 - Megtaláltam
Erdélyi barangolásunk utolsó napján megtaláltuk.

Skultéty család 2021.09.03 15:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.40
Köszönjük!

20210903_150628 
Csg12 2021.08.29 10:40 - Megtaláltam
Erdélyből Budapestre cucu.recordsal. Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

tapiapi 2021.08.26 07:42 - Egyéb
Hurrá, a láda meggyógyult. Köszönöm a gondoskodást játékos társunknak, morph-nak! [tapiapi, ládadoki]

Judith 2021.08.20 17:40 - Megtaláltam
Megcsíptem!

A-Vlad-Drakul-haz-es-a-Segesvari-oratorony-scaledDSCN2723
morph 2021.08.17 17:18 - Megtaláltam
Rövid erdélyi nyaralásunk egyik délutánját Segesváron töltöttük, ahol bejártuk az óvárost, megnéztük a templomot, felmentünk a toronyba, és a főtéren egy jót limonádéztunk.

Csak az autóban olvastam, hogy beteg a láda, így a nálunk levő (tiszta :)) műanyag dobozt használtuk fel a pótlására, helyben vett füzetet-tollat raktunk bele. Ajándék és leírás nincs benne, ezt jó lenne, ha a következő kereső tudná pótolni.

20210817_16071320210817_162054
20210817_16222420210817_165249
20210817_17183320210817_182233
20210817_18265620210817_182805
tapiapi 2020.03.12 13:59 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról.
Email-t küldtem a rejtőnek.


Kimberli1 + Imi30 2019.08.19 16:00 - Megtaláltam
Kerestük, de nem találtuk meg. Óriási a forgalom, így nem is vittük túlzásba. A képek alapján kérném a találat elfogadását. Köszönöm!

[Jóváhagyta: DBotond, 2019.08.26 15:57]

Kép 895XKép 891X
Kép 892X 
kobcikrajci 2019.07.17 13:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.67 súly: 4.63
Székelyföldi barangolás 1/3. Úton Hargita felé egy kis séta a történelmi városközpontban. Egy közeli utcában parkoltam, és a temető felől másztam meg a dombot. Így a sok turista ellenére is meghitt az egész. A ládával viszont nem volt szerencsém, mint ahogy az előttem keresgélőknek sem. A megadott helyen és a leírás szerint egy mozdítható követ sem találtam, láthatóan alapos munkát végeztek a korábbi kesserek. :) Felhívtam halászkirályt, hátha tud a helyet illetően segíteni, a log neki köszönhetően sikerült. Hogy a comos játékosok mit és hol találtak meg, arról sajnos fogalmam sincs, de az ottani logokat olvasva most úgy tűnik, hogy arrébb kerülhetett a cache.

LátképA csúcson
Temetőből 
Macusa 2019.07.08 13:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 2.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 4.19
Sajnos nem találtuk meg, valószínűleg elveszett. Minden lehetséges helyet megnéztünk. Túrista szezonban szinte lehetetlen észrevétlenül megkeresni, ezért javaslom egy virtuális pót jelszó kijelölését is. Kérem a képek alapján elfogadni. Köszi

[Jóváhagyta: DBotond, 2019.07.15 22:48]

DSC_0775DSC_0777
DSC_0779 
Reggel 2019.06.23 15:01 - Megtaláltam
Együtt kerestük szollosi73 barátommal. Sajnos nem leltük meg. Kérlek fogadd el a találatot.

[Jóváhagyta: DBotond, 2019.07.15 22:49]

szollosi73 2019.06.23 15:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 4.15
Sajnos hosszas keresés után se találtuk meg, pedig elvileg minden kis lyukba benéztünk.
Szeretnék kérni a képek alapján egy elfogadást.
Köszönöm.

[Jóváhagyta: DBotond, 2019.07.15 22:49]

A mai napot az Ispán-kútnál kezdtük, a Petőfi emlékhelynél, onnan Fehéregyházára mentünk a Petőfi múzeumba, aztán Segesvár következett. Vasárnap lévén a parkolás ingyenes volt a városban, így azzal nem kellett bajlódnunk. Jó nagyot sétáltunk a várban, nagyon tetszettek a kis zegzugos utcák. Megmásztuk az óratornyot, majd megebédeltünk a Drakula szülőházban lévő étteremben. Közben persze nem feledkeztünk el a ládáról sem, de hiába kerestük Józsi barátommal hosszasan, sajnos nem lett meg. Ettől függetlenül nagyon tetszett minden, gyönyörű a vár.
Köszönet.

Segesvár (Erdély)-1Segesvár (Erdély)-2
Segesvár (Erdély)-3Segesvár (Erdély)-4
Segesvár (Erdély)-5Segesvár (Erdély)-6
Segesvár (Erdély)-7Segesvár (Erdély)-8
Segesvár (Erdély)-9Segesvár (Erdély)-10
Segesvár (Erdély)-11Segesvár (Erdély)-12
Segesvár (Erdély)-13Segesvár (Erdély)-14
Segesvár (Erdély)-15Segesvár (Erdély)-16
Segesvár (Erdély)-17Segesvár (Erdély)-18
Segesvár (Erdély)-19Segesvár (Erdély)-20
ticy14 2019.05.25 15:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

halaszkiraly 2019.04.03 09:22 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

eltájoló 2019.03.21 14:35 - Megtaláltam
A fal tövében nem találtam a ládát. A lyuk, és a kövek meglettek, de a láda sajnos nem. A lenti parkolóból jöttem fel, átvágva a temetőn, majd megkerülve a dombot. Szép volt a kilátás, a kis utcácskák hangulatosak. A képek alapján, kérlek fogadd el a találatot!

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2019.05.14 18:53]

GCSSVR-1GCSSVR-4
GCSSVR-2GCSSVR-3
Pongi57 2018.11.10 09:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.28
Pár napos céges kiruccanás alatt megtaláltam. 3 órás vezetett sétán kaptunk ízelítőt a történelmi városrész életéből, múltjából és jelenéből. Nagyon hangulatos kis utcácskák, régi épületek között sétáltunk egy kissé csípős reggelen, de a ködön átsejlő napsütéstől kísérve. A láda közvetlen közelében lévő templomba csak pár percre mentem be és amíg a többiek a templomban hallgatták az idegenvezetőt, addig én megkerestem a ládát és vásároltam egy magyar nyelvű szép kis rajzos könyvet a bejáratnál. Innét a temetőn keresztül sétáltunk át Petőfi Sándor szobrához. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

Szász templomPetőfi és Pongi
emmerwald 2018.10.30 16:59 - Megtaláltam
Ok

kétbakancsos 2018.10.02 11:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Szép városi sétát tettünk. Köszönjük a rejtést!

KilátásTorony
KéményekSegesvár
Dipi 2018.09.17 15:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 4.5 átlag: 3.83 súly: 2.94
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

sok belegyömöszölt papírlap van benne.(.com-os .hu-s vegyesen ) Jó lenne logfözetet cserélni .


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (296 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]