FAQ
117. Ahonnan láttuk a Magas-Tátrát! (GCBukk)

Íme a fatörzs

Íme a fatörzs

Togo jóvoltából...

Togo jóvoltából...

... ilyen közelről csodálhatjuk a Tátrát!

... ilyen közelről csodálhatjuk a Tátrát!

Magas-Tátra 1 by Kepenu

Magas-Tátra 1 by Kepenu

Magas-Tátra 2 by Kepenu

Magas-Tátra 2 by Kepenu

Alacsony-Tátra by Kepenu

Alacsony-Tátra by Kepenu

A magyar rész is nagyon mutatós innen :)

A magyar rész is nagyon mutatós innen :)

A láda

A láda

A rejtekhely a fatörzs alatt

A rejtekhely a fatörzs alatt
Szélesség N 48° 5,377'
Hosszúság E 20° 33,950'
Magasság: 820 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2002.03.09 16:00
Utolsó változás: 2021.08.15 16:29
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Laci, Erzséb és Willy, az ebadta...
Ládagazda: Adoptálható ládák
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.0
Megtalálások száma: 431 + 1 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.4 megtalálás hetente


A láda (jelenleg egy 3 literes kör alakú konyhai doboz) egy kidőlés után a helyére visszafordult gyökeres nagy fatörzs gyökerei között van elrejtve, szikladarabokkal álcázva.

A ládába TravelBug még nem helyezhető.

Ez egy örökbefogadható geoláda. Ha szívesen lennél a gazdája, kérlek, keress meg!

Ha egy árva ládát szívesen gyógyítanál, ha van rá módod, előtte vedd fel a kapcsolatot a LádaDokikkal.

Ha csak a helyszínen derül ki, hogy a gazdátlan láda gyógyításra szorul, segíts rajta bátran! Változtass azon, amin szükséges! Ha akarsz, találj ki új jelszót, keress a közelben egy jobb rejteket!
A megváltozott adatokat juttasd el minél hamarabb az Adoptálható ládák felhasználónak!

Köszönjük a közösség nevében! :)


A Bükk egyik szép kilátóhelyére szeretnénk felcsalogatni! Ha nagy szerencsétek van és jó időt fogtok ki, akkor megpillanthatjátok a Magas-Tátra csúcsait is!

Ajánlott megközelítési útvonalak

A Geocache-t megközelítheted a gyönyörű környezetben lévő Sebesvíz Panzió felől északnyugatról, a Lendeczky út felől délről (például Hollóstetőről indulva), vagy keletről, Lillafüredről. (Célszerű az egyik irányból felmenni, és valamely másik úton lejönni.)

Rövid segítség GPS-el nem rendelkezőknek

Papíralapú turistatérképeken a Varga-Kurtai bércet keresd!

1. Lillafüred felől (Trackman leírása)

Autóval vagy tömegközlekedéssel jussunk el az 5-ös busz lillafüredi végállomásáig, ahol a műútról az S Sárga sáv jelzés nyugatra indul, felfelé a Vesszős-völgyben ( N 48° 5,639' E 20° 37,154' 364 m [GCBukk+1Start]). (Autóval a kis hídon áthajtva jobbra találhatunk egy füves területet, ahol le lehet parkolni.) Induljunk fel tehát a Vesszős-völgybe az S Sárga sáv jelzésen. Mintegy másfél km hosszan eléggé emelkedik az út; kb. félúton bal kéz felől elhagyjuk a Vesszős-forrást, amiből "feltankolhatunk", ha eddig nem tettük volna. A völgyből kiérve egy kis mező után egy szekérútba futunk, mely balra, azaz nyugatra a P+ Piros kereszt jelzés ( N 48° 5,704' E 20° 36,178' 635 m [GCBukk+P+]). Indulunk erre, de vigyázzunk, mert pár méter után a P+ jobbra letér a jól járható földútról, és keresztülvezet egy irtáson. Kövessük a P+ Piros kereszt -t! Mintegy 1,5 km után, a Borókás-tebernél elhaladunk a 4. sz. víznyelő barlang mellett. Kövessük még mindig a P+ Piros kereszt -t; a fák közül kiérve az út először jobbra kanyarodik, majd újra erdős részbe fut, itt a balra vezető útra kanyarodik a jelzés, és az erdőben, de egészen a szélén haladunk tovább újra nyugatra. Nem egyészen egy kilométer múlva az út egy keréknyomnál köves - tehát jobb minőségű - útba torkollik, haladjunk ezen tovább nyugatra, még mindig a P+ Piros kereszt -on.
Mintegy 300m múlva az út egy jobb kanyarral lejteni kezd, azaz csak kezdene, mert a jobbkanyar kezdetéből balra, elég hegyes szögben egy másik, valamivel keskenyebb, avarral és gallyakkal borított út kezd emelkedni a hegyoldalban. Hagyjuk itt el a P+ Piros kereszt turistajelzést, és kezdjünk felfelé kapaszkodni ezen az úton! ( N 48° 5,709' E 20° 34,120' 680 m [GCBukk+Balrafel]) Kb. 500m után rájöhetünk, hogy ez egy szerpentinút: időnként éles kanyarokkal haladunk tovább felfelé. Számos - nem túl jó állapotú - erdészeti út ágazik el erre-arra, de a ládához vezető utat nehéz eltéveszteni, mert "adja magát": a legjárhatóbb utat kell csak követnünk. Bal-jobb-bal-jobb kombináció után - a P+ Piros kereszt elágazástól kb. 1,5 km-re van az egyetlen eltéveszthető kereszteződés: itt egyenesen és balra is közel azonos minőségű út vezet tovább. ( N 48° 5,538' E 20° 33,849' 772 m [GCBukk+Balra!]) Kanyarodjunk balra! Még 600m-t gyalogolva egy kerítést pillantunk meg bal kéz felől, majd újabb 50-60m után megszűnik az emelkedés és a fák közül kiérve egy 4-es elágazásban találjuk magunkat, pár méterre egy magaslestől. ( N 48° 5,365' E 20° 33,834' 787 m [GCBukk+4-es elág.]) Itt a nagyjából keletre, felfelé induló utat válasszuk. Balról egy kerítés lesz, létrával, de ne dőljünk be neki, a kerítés mellett haladjunk még felfelé. Kicsivel több, mint 100m után balkézről meglátunk egy kidőlés után a helyére visszafordult gyökeres nagy fatörzset, amelynek gyökerei között van a geocache.
Gyönyörű innen a kilátás és tiszta időben, ha szerencsénk van, megláthatjuk a Magas-Tátra hófödte csúcsait!

Ha valakinek a leírás nem lenne elég, akkor a turistautak.hu oldalról tud kütyüre tölthető térképet letölteni.

Azoknak, akiknek nem térkpes a gps-ük, track-ként tudják beszerezni és gps-re tölteni a fent leírt útvonalat.

2. A Sebesvíz panziótól

A Miskolc-Eger útról a lillafüredi Hámori-tónál térjünk Ómassa felé, majd erről az útról térjünk balra fel Jávorkút irányába, ahol azt tábla jelzi. Ez az erdészeti szerpentinút felvisz minket a Bükk-fennsíkra, ahol a Tekenősi rétet kb. 500 méterrel elhagyva nagy tábla jelzi a Sebesvíz-panzióhoz balra letérő kis utat. Aranyos kis tóparton parkolhatunk:  N 48° 6,017' E 20° 33,144' 629 m [GCBukk+Parkoló]. A panziót és a kapcsolódó létesítményeket megkerülve jussunk el az alábbi kiindulópontig:  N 48° 5,961' E 20° 33,253' 647 m [GCBukk+2Start], ahonnan a kelet felé tartó földúton menjünk az ötföldút kereszteződéshez  N 48° 5,922' E 20° 33,494' 662 m [GCBukk+Hegyirányban], ahol a nagyjából hegyirányban egyenesen futó utat válasszuk. 340 méter múlva elérjük a P Piros sáv jelzésű Kühne Andor utat, a  N 48° 5,781' E 20° 33,652' 679 m [GCBukk+Balrapiros] pontban, ahol a P Piros sáv jelzésen induljuk balra, kelet felé 200 métert. Itt ( N 48° 5,784' E 20° 33,820' 676 m [GCBukk+Jobbrafel]) térjünk jobbra felfelé a hegynek egy keskeny földúton, amely egy hajdani elektromos kerítés faoszlopai mellett vezet. Még megvan a kerítés veszélyeire figyelmeztető tábla a  N 48° 5,669' E 20° 33,752' 702 m [GCBukk+Elektromos] pontban, ahol az utunk egy szélesebb szerpentinútba torkollik. Ezen folytassuk utunkat felfelé. Innentől ugyanaz a leírás, mintha Lillafüred felől jönnénk. Számos - nem túl jó állapotú - erdészeti út ágazik el erre-arra, de a ládához vezető utat nehéz eltéveszteni, mert "adja magát": a legjárhatóbb utat kell csak követnünk. Bal-jobb-bal-jobb kombináció után van az egyetlen eltéveszthető kereszteződés: itt egyenesen és balra is közel azonos minőségű út vezet tovább. Kanyarodjunk balra! Még 600m-t gyalogolva egy kerítést pillantunk meg bal kéz felől, majd újabb 50-60m után megszűnik az emelkedés és a fák közül kiérve egy 4-es elágazásban találjuk magunkat, pár méterre egy magaslestől. Itt a nagyjából keletre, felfelé induló utat válasszuk. Balról egy kerítés lesz, létrával, de ne dőljünk be neki, a kerítés mellett haladjunk még felfelé. Kicsivel több, mint 100m után balkézről meglátunk egy kidőlés után a helyére visszafordult gyökeres nagy fatörzset, amelynek gyökerei között van a geoláda.

3. Hollóstető - Lendeczky út felől

A Miskolc - Eger út bükkszentkereszti és bükkzsérci elágazása között a műútról induló K4 Kék négyszög jelzést válasszuk, amely a  N 48° 3,976' E 20° 35,481' 580 m [GCBukk+3Start] pontban indul felfelé. Változatos, szép terepen haladunk elég sokáig, mígnem a  N 48° 4,795' E 20° 34,216' 690 m [GCBukk+Balrakék] pontban elérjük az aszfaltozott Lendeczky utat. Itt balra felfelé menjünk a Lendeczky úton, a K Kék sáv jelzésen a következő útkereszteződésig  N 48° 4,941' E 20° 33,951' 748 m [GCBukk+Jobbra földút], ahol a jobbra letérő már jelöletlen földutat válasszuk! Egy nagyívű balkanyarral kerülünk meg egy kisebb hegyet ezen az úton, majd egy kereszteződésben találjuk magunkat ( N 48° 5,155' E 20° 34,131' 755 m [GCBukk+Egyenestfel]), ahol háromfelé lehet továbbmenni. Mi a széles földútról letérünk az egyenesen felfelé vezető, a legmeredekebben emelkedő útra, ami kevesebb, mint 100 méter után máris egy másik földútba torkollik a  N 48° 5,207' E 20° 34,099' 767 m [GCBukk+Balra földút] pontban. Itt tovább balra felfelé a földúton! Egy S kanyarkombináció után egy hosszabb egyenes következik, majd egy éles jobbkanyarral kerüli el a földút az utunkat álló kerítést. Innen nagyjából egyenesen 200 méter és egy magasles mellett elhaladva találjuk magunkat az 1. és 2. leírásokban is említett 4-es elágazásban. Itt a nagyjából keletre, felfelé induló utat válasszuk. Balról egy kerítés lesz, létrával, de ne dőljünk be neki, a kerítés mellett haladjunk még felfelé. Kicsivel több, mint 100m után balkézről meglátunk egy kidőlés után a helyére visszafordult gyökeres nagy fatörzset, amelynek gyökerei között van a geoláda.

Kellemes túrázást!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (300 db): környezet: 4.57 rejtés: 4.51 web: 4.58 átlag: 4.55

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell

Régi láda, nincs moderálva.

Favágó82 2023.01.31 18:03 - Megtaláltam KRW környezet: 2 rejtés: 1 web: 5 átlag: 2.67 súly: 3.46
Húztam-halasztottam ennek a ládának a keresését, mert kiesik mindentől. Ma nekivágtam a hegynek egyenesen, mivel a hóban nem látni az utakat. Felérve keserű szájízzel tapasztaltam, hogy szinte nem lehet semerre nézelődni. Két nappal ezelőtti társam ásását folytattam a hóban, de én sem jártam sikerrel. Szerintem olvadásig felejtős. Felhívtam a rejtőt, aki segített. Köszönöm. Inkább teljesítmény túrának neveznén ezt a ládát.

GRegina 2023.01.29 14:03 - Nem találtam meg
Azt gondoltam valóban van kilátás. Fák miatt már nincs. Hóban a ládát sem sikerül megtalálni. Képek alapján lehet kérni a megtalálás elfogadását? [Geoládák v3.12.10]

Skalp 2022.10.19 13:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

emmis 2022.10.19 12:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

BaumyGeo 2022.06.29 12:59 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.41
Köszi a rejtést! Megtaláltuk! Hollóstető felől érkeztünk. Nagyon kellett figyelni a gps-t, nehogy rossz felé menjünk. Kerítés már nincs, mint ahogy kilátás sem. Felmentünk a szomszédos Felső-bércre is, de ott sem jártunk sikerrel. Jó volt egy ilyen ősi ládát találni. Mi voltunk az éven a harmadik megtalálók, talán nem véletlenül.

4C6215BE-F260-4123-A241-4CC1FF5442D53E13220F-79A5-4FE9-90A4-4443C014B0E4
C6DE4001-A470-4335-93EB-8882BF2463AB 
hinia lux 2022.04.18 10:44 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Bükki ládázós hosszúhétvégénk szállása a Sebesvíz Panzióban volt, így természetesen megkerestük a ládát. Az utolsó napunk reggelén hazaindulás előtt felgyalogoltunk a panziótól a ládához.
Samu B. reggel a következő locsolóverssel lepett meg: "A Bükk-fennsík havas táján, meglocsollak nyakad táján." Persze ez egy vicc, és csak a rím miatt született, szép napsütéses tavaszi időben ládáztunk napokig.
Erre mi történik, ahogy gyaloglunk a ládához, egyszercsak elkezd szállingózni a hó. Nem akartunk hinni a szemünknek, hogy még a végén bejön a locsolóvers. :)

Sebesvíz PanzióCsak felfelé
Hópelyhek a kutya fejénLádaközelben
Gropius & Ruffy 2022.04.18 10:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

james 2021.09.25 08:17 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.

James
[g:hu+ 2.7.14]

Tibcsiii 2021.06.06 13:36 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

anettx 2021.06.05 15:39 - Megtaláltam
TFTC! Bükki barlangok nyomán Lillafüred környékén
Ősláda, nem sok mindent mutat, de kirándulásnak jó volt.
[Geoládák v3.10.5]

gcbukk-IMG_8693 
v4nd4 2021.06.04 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

elvont 2021.06.04 12:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

amlozek 2021.04.05 11:11 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.89
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Csoki2 2021.03.28 17:15 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.5.10]

xandra.nemeth 2021.03.07 14:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 2.58
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

sovi85 2021.02.13 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.99
Sajnos nem találtuk meg, mert teljesen belepte a hó.
GPS trackkel tudom igazolni, hogy ott jártunk.

[Jóváhagyta: Adoptálható ládák, 2021.03.02 17:27]

IMG_20210213_135645 
csirepanna 2020.10.10 13:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

anettnori 2020.07.06 10:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.34
Megvan! [g:hu 1.6.5]

A mai cél GChbk2 letekerése volt.
A multi első pontjától gyalog becserkészve. Sajnos, a rejtés célja már nem teljesülhet, viszont remek állapotban van maga a rejtés.

IMG_20200706_104011IMG_20200706_104020
akoca 2020.07.05 13:48 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.0]

belus01 2020.06.03 11:50 - Megtaláltam
Megtaláltuk, de nem láttuk!

Strombus 2020.05.23 11:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 3 átlag: 3.67 súly: 4.55
Ma már nem elég a nagy szerencse és a jó idő, fára mászó tudomány is kell!

Meglepett a rejtés. Ekkora hatalmas kő alatt épségben a láda, benne 2006-tól vezetett logbook! Klassz!

Péter60 2020.05.23 11:13 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.55
Szuper kis ősláda. Annyira ős, hogy annak idején még nem volt foglalva a "bukk" név, pedig a Bükk számtalan helye érdemesebb lenne erre a névre.
Persze kilátás nulla, de nem bántuk a kitérőt a GCbhk2 felöl.

bzslt 2020.05.09 16:27 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

ha8je 2020.05.09 15:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

SandorCsaba 2020.05.09 10:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (440 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]