geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1531. Nagyberki, Szalacska-hegy (GCNBER)

A Vigyázó-kastély

A Vigyázó-kastély

Ahogy egy sólyom látná (fénykép: Civertan Bt.)

Ahogy egy sólyom látná (fénykép: Civertan Bt.)

Ilyen közel áll a ,,szakadékhoz''

Ilyen közel áll a ,,szakadékhoz''

Az útról nézve...

Az útról nézve...

Ide VOLT elrejtve eredetileg, most nem!

Ide VOLT elrejtve eredetileg, most nem!

A rejtéskor ő is segített :)

A rejtéskor ő is segített :)

Többen is vannak a környéken

Többen is vannak a környéken

Lelet

Lelet

A másik irányból

A másik irányból

Ősi halomsír a túlsó dombon

Ősi halomsír a túlsó dombon
Szélesség N 46° 19,069'
Hosszúság E 18° 1,258'
Magasság: 219 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2006.12.27 14:30
Megjelenés időpontja: 2006.12.30 17:10
Utolsó lényeges változás: 2018.10.28 15:00
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Zerind HUN
Ládagazda: Zerind HUN
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 100 m
Megtalálások száma: 199 + 2 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


1. Az N46° 21,872' E18° 00,517' koordinátánál hány ember áll a hídon? (1 számjegy)
2. Az N46° 19,069' E18° 01,258' koordinátán található láda, a kápolna alatti út kápolnával ellentétes oldalán, turistajeles fa tövében.


A ládába utazó kisebb ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!


Ez a kétállomásos multi a Zselic északi peremén fekvő Nagyberkibe vezet el benneteket.

1. pont: Vigyázó-kastély

Az 1760 körül épült rokokó stílusú kastély közvetlenül a 61-es főút mellett áll, a kercseligeti elágazásnál. Parkja kissé elhanyagolt, de természetvédelmi terület, különösen értékesek az öreg platánok, lucfenyők, japánakácok és fekete diófák. Ez a park nincs elkerítve, bármikor be lehet menni. Itt áll egy 1812-ben készített Nepomuki Szent János-szobor is, a  N 46° 21,872' E 18° 0,517' 130 m [GCNBER-1] koordinátánál. A jelszórészlet: hány ember áll itt a hídon? Egy számjegy.

2. pont: Szalacska-hegyi Szent Antal kápolna

A kápolna valószínűleg 1773-ban épült, barokk stílusú, ma értékes műemlék jellegű épület. A helyiek között van, aki szerint itt őrzik Szent Antal egyik ereklyéjét (ujjpercét), de nem mindenki tud ilyesmiről. A kulcs sajnos egy olyan embernél van, akit ritkán lehet megtalálni itt kint a szőlőhegyen, úgyhogy bemenni valószínűleg nem tudtok. Minden év június 13-a, Antal napja körül itt tartják az istentisztelettel egybekötött Szent Antal-napi hegyi búcsút.
A láda a kápolna alatt vezető út kápolnával ellentétes oldalán található egy olyan fa tövében, amelyre turistajelet festettek.
A kápolna koordinátái:
 N 46° 19,062' E 18° 1,259' 226 m [GCNBER+kápolna]
A láda koordinátái:
 N 46° 19,069' E 18° 1,258' 219 m [GCNBER-2]

Megközelítés:

Nagyberki Kaposvár és Dombóvár között fekszik a 61-es főúton, a kastély közvetlenül az út mellett van, azt megtalálni nem okozhat gondot. A kápolnához már nem vezet ennyire egyszerű út. Kercseliget felé kell elindulni (a vasútállomás is erre van), majd a Kisberki nevű falurészt elhagyva (vigyázat, táblára itt is Nagyberki van kiírva, becsapós :) ) az első úton jobbra kell menni a piros Piros kereszt jelzést követve. Teljesen jó minőségű út vezet egészen az  N 46° 19,930' E 18° 1,377' 140 m [GCNBER+parkoló] pontig, itt az út mellett meg lehet állni autóval. Utána földes-zúzott köves út következik, néhol jobb, néhol rosszabb állapotban, de ha muszáj, ezen is simán végig lehet menni autóval. Kb. 1800 méter után elérjük a kápolnát, ami a környék legmagasabb pontjára épült.
A megadott úthossz azt jelenti, hogy autóval nagyon közel menve a pontokhoz mennyit kell gyalogolni.

Vajon mi lesz a kápolna sorsa...?

Ma a kápolna egy magas, 4-5 méteres löszfal tetején található, nagyon szép és érdekes látványt nyújt. De ez egyúttal a vesztét is okozhatja, hiszen a fal lassan-lassan pusztul, omladozik, és ha az a néhány fa nem lenne ott, már valószínűleg az egész leomlott volna, a kápolnával együtt. Sőt, még egy pince is van fúrva ebbe a falba kicsit odébb. A helyiek már többször nyújtottak be pályázatokat, hogy megerősítsék a falat, de sosem nyerték el. Úgy látszik, sajnos nem mindenkinek fontos az értékek megőrzése...

Nagyberkiről

1229-től ismert a falu története, akkor ismerjük első okleveles említését. A Kisberki nevű falut 1950-ben csatolták hozzá, innen több német családot kitelepítettek azidőtájt. Ma valamivel több, mint 1500-an lakják. A kastélyt 1760 körül építették, eredetileg a Schmidegg család birtoka volt, egy évszázaddal később került a Vigyázókhoz. Falu létére viszonylag jelentős a sportélete, a Kaposvölgye Vállalkozók SC focicsapata az országos NB2-ben játszott (a láda telepítésekor és utána még évekig).
A falutól délre fekvő dombokon régóta folyik a szőlőtermesztés. A Szalacska-hegyen néhány régi présház még látható, de a legrégebbit, ami 1769-ben épült, már áttelepítették a szennai falumúzeumba.

Ősi halomsírok, kelta kori település

Az idevezető út során, ha nyugat felé átnézünk a szomszédos domboldalra, többet is megláthatunk az ott lévő, nagyon régen keletkezett halomsírok közül! A régészek még ma sem tudják pontosan megállapítani róluk, hogy melyiket építették a bronz- vagy rézkori, és melyiket a római kori népek, ugyanis a régebben megépült sírokat a későbbi népcsoportok újra felhasználták a saját temetkezésükhöz. Ezen a környéken a kelták idejében is fontos település állt. A kelták maguk nem építettek halomsírokat, csak felhasználták a régieket, ezért a térképeken szereplő ,,kelta halomsírok'' kifejezés igen megtévesztő. Viszont működött itt kelta kovácsműhely, bronzöntöde és pénzverő is! Ma is lehet még találni errefelé (a Szalacska-hegyen és tágabb környezetében is!) különböző értékes leleteket, bár a legtöbbet elvitték már múzeumokba. Ha továbbmegyünk a piros Piros kereszt jelen dél felé, akkor elérjük a piros Piros sáv jelet, azon észak-nyugatra majd északra, Mosdós felé indulva eljuthatunk a halomsírokhoz.
Egy másik, nagyobb halomsír-csoportot láthatunk az erdőben, ha addig megyünk délre a piros Piros kereszt jelen, amíg kiérünk a szőlőkertek közül az erdőbe, itt egy sorompó zárja el az utat. Az ezután következő első balra vezető úton elindulva rögtön feltűnik az első halomsír, majd egyre több másik követi. Némelyiken meglátszik, hogy a ,,kincskeresők'' évtizedekkel ezelőtt felásták és kifosztották az egészet...

Szalacska-hegy, földvár

A Szalacska-hegyen egy ősi földvár nyomai látszanak. Ha jobban megfigyeljük, az egész szőlőhegy tulajdonképpen erre települt. Bármerre is megyünk a szőlőskertek, présházak között, ha elérjük a domb peremét, azt vesszük észre, hogy az igen meredek, sőt, néhol többlépcsős sáncokat is megfigyelhetünk. Különösen télen látványos ez, amikor nincsenek zavaró lombok a fákon.
Fent a hegyen nagyon jó minőségű feketeföldből áll a talaj, többek között ennek köszönhető, hogy a Szalacska-hegy országosan nyilvántartott bortermő hely. A Pannónia kincse nevű szőlőfajtáról meg kell említeni, hogy nevét Javós Gyula nagyberki oltványtermesztőtől kapta, ő szabadalmaztatta ezt a fajtát (először Budakeszin állították elő). A láda rejtésekor minket is meghívott egy szőlősgazda egy-egy pohár vörösborra, és általában is jellemző az itteni gazdák kedvessége. A ládáról ők is tudnak, nem kell aggódni, hogy meglátnak.

A Szalacskai Borbarát Egyesület

Az egyesület 2007. március 31-én alakult meg a helyi szőlősgazdák példamutató kezdeményezésére. Céljuk a Szalacska-hegy építészeti, kulturális és történelmi értékeinek védelme, hagyományainak megőrzése és megismertetése az érdeklődőkkel, valamint természetesen a jófajta szalacskai borok népszerűsítése. Mindenkinek ajánlom színvonalas honlapjukat, melyről részletesen megismerhetitek a hely és a kápolna történetét, képeket találhattok a környékről, információkat a szalacskai rendezvényekről, sőt, még egy 1948-ban íródott verset is olvashattok egy, a földvárral kapcsolatos mondáról!Figyelem!
Éjszaka a szőlőhegyen polgárőrség működik, csak akkor menjetek sötétben, ha bíztok benne, hogy sikerül megmagyarázni nekik, hogy nem tolvajok vagytok :)

Kellemes kincskeresést!
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (123 db): környezet: 4.37 rejtés: 4.25 web: 4.55 átlag: 4.39

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Robinson76 2021.09.06 13:40 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.83 súly: 3.39
A két pont gyalogosan meglehetősen távol van egymástól, autóval pedig az út minősége miatt nem ajánlom. Sajnos az épületek állaga is katasztrófális, egyszóval csalódás volt. A rejtőnek azért jár a köszönet!

fkmaster 2021.08.06 14:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.39
Lásd Stüszi vadász!

Stüszi vadász 2021.08.06 14:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.95
Miután felautóztunk a kápolnához és megkerestük a ládát, egy vidám hang kérdezte, hogy meglett-e a geoláda. A hang tulajdonosa egy kedves lokálpatrióta férfi volt, aki a Szent Antal-kápolnát is kinyitotta és bemutatta nekünk.

zoll 2021.08.05 16:08 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Andi, Zoli [Geoládák v3.11.3]

TanEra 2021.08.02 20:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

bcs723 2021.07.31 13:49 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

SzandraTomi 2021.07.11 16:42 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük! :)

Aniko & Gyuri 2021.06.12 12:26 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

BouLache 2021.06.11 16:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.79
A szőlőhegyi templomnak van egy sajátos hangulata! Köszönöm, hogy megmutattad! :)

Csa.Csi87 2021.03.28 09:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.32
kerékpáros túra alkalmával meglelve

J.AdamsFamily 2021.01.02 14:15 - Nem találtam meg
Megtaláltuk, köszönjük szépen a rejtést!
Csodás környék! :)
Szép a Kilátás! [Geoládák v3.8.3]

[Elutasította: geocaching.hu, 2021.02.25 17:09]

GeoFox 2020.12.06 13:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.53
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Dóri és Gábor [Geoládák v3.7.6]

urbanj 2020.11.08 12:00 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést.

proti92 2020.10.23 11:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Elektromágnes 2020.10.05 18:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.28
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

Kata81 2020.10.05 18:39 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.28
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

Patti91 2020.10.04 14:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

viad 2020.09.27 10:37 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

szamosszamoca 2020.08.22 16:10 - Megtaláltam
Na a hídon álló embereket bevallom becsülettel totóztuk....ahová a koordináta engem vitt, ott nem volt semmi :(. A kápolnánál csúcsforgalom, kerékpárosok, crossmotor, utánfutós autó. Még jó, hogy fel és le nem volt az úton forgalom, sok helyen mi alig fértünk az úton, nemám hogy még egy autó! Ha már ide eljöttünk, gurultunk tovább, egy másik multit begyűjteni.

Korigumi 2020.08.20 16:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

breimanne 2020.08.20 14:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Bővebben otthonról. [Geoládák v3.5.3]

Kujti 2020.08.19 16:30 - Megtaláltam
Kölökkoromban innen nem messze volt telkünk, de sosem jöttünk el ehhez a kápolnához. Három évtized után csak "átsétáltam". Nem bántam meg,sőt... A kastély is csak most került "nem autóból, szélvédőn át nézelődő" szemeim elé. Köszönöm szépen!

Szent Antal kápolna 
Freebird 2020.08.14 23:44 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.11
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

csg69 2020.08.01 15:12 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.42
Megvan :)

BRita72 2020.05.31 15:43 - Megtaláltam KRW környezet: 1 rejtés: 1 web: 1 átlag: 1.00 súly: 2.26
MEGTALÁLTUK! Köszönjük a rejtést!

IMG_20200531_152256IMG_20200531_151246

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (209 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]