geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1550. Bogácsi kaptárkövek és Színészliget (GCBKAP)

Bogács címere

Bogács címere

Egykor Szent György, ma Szent Márton temploma

Egykor Szent György, ma Szent Márton temploma

Irány és távolság

Irány és távolság

Az öreg fától már nincs messze

Az öreg fától már nincs messze

Mellette a Mária kő

Mellette a Mária kő

Lentről

Lentről

A kaptárkő felülről, mellette az ösvény

A kaptárkő felülről, mellette az ösvény

A kaptárkő tetején

A kaptárkő tetején

A rejtek

A rejtek

A Színészliget nagy keresztje

A Színészliget nagy keresztje
Szélesség N 47° 55,203'
Hosszúság E 20° 32,674'
Magasság: 241 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.01.20 16:34
Megjelenés időpontja: 2007.01.24 13:30
Utolsó lényeges változás: 2020.04.15 22:37
Utolsó változás: 2020.11.20 11:18
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: NaSza és tapiapi
Felhasználó: tapiapi
Nehézség / Terep: 1.5 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 2000 m
Megtalálások száma: 475 + 7 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


Kétpontos multiláda, 1 hagyományos láda és 1 virtuális pont.
1. pont: A kaptárkövek gerincén végigsétálva egy villám sújtotta fa tövében 8*12*5 centiméteres doboz, a jelszó első részletével.
2. pont
Agárdi Gábor, Szabó Gyula, Cserhalmi György, Garas Dezső fáinak ölelésében áll a színész fája. Vezetékneve a jelszó második része.


A kaptárkőnél lévő ládába TravelBug helyezhető.


Ez egy több éve megszűnt láda "húsvéti feltámadása", 2019-ben. Köszönöm NaSza hozzájárulását. Eredeti ládaoldalát szinte teljes egészében megőriztem, a ládát újrarejtettem, a Színészligettel kiegészítettem.

Bogács

A Bükk hegység déli lábánál, a Hór- és a Szoros-patak völgyében, nagyon szép környezetben épült település: Bogács. Ez a község határainkon túl is ismertté vált a gyógyvizéről, kristálytiszta oxigéndús levegőjéről és a táj szépségéről. A Bogácson töltött idő alatt megismerhető az itteni emberek vendégszeretete, a termálvíz gyógyító ereje, a tüzes bogácsi borok kitűnő zamata, élvezhető a tiszta levegő.
A szláv lakosságnak emlékei azok a szláv eredetű helynevek is, melyekkel Borsod megye át meg át van szőve. Bogácsot szláv eredetűnek tartja, nevét az ó-szláv "bogatu"= gazdag szó leszármazottjának tekinti. Bogács már a kora Árpád-korban lakott település volt, s nemesi birtokosai a község nevéről magukat Bogácsiaknak nevezték. A községnek már a két háború között önálló orvosa, szülésznője, helyi gyógyszertára, és négy tanerős katolikus népiskolája volt.

Bogácsi kaptárkövek

Bogács határában, a Hintó-völgyben található egy ötfülkés kaptárkő. Kaptárkövek a szomszédos községekben is szép számmal találhatók. Az esetek nagy részében feltűnően szabályos riolittufa-fülkék.
Rendeltetésükkel kapcsolatban eltérő vélemények alakultak ki. A kaptárkövek első leírójának Bartos Gyula egri főkáptalani levéltárosnak az volt a véleménye, hogy a fülkékben minden valószínűség szerint a késői vaskorszakban egy itt lakó kelta eredetű néptörzs elégetett halottainak hamvait tartalmazó urnáit helyezte el. Borovszky Samu a következőket írja:" A társadalmi fejlettség előre haladásáról tanúskodik a bronzkor emberének temetkezése is. Halottaikat ebben a korban is elégették, s néhol urnába helyezett hamvaik számára a hegyoldalakban apró fülkéket vájtak. Ezek a vájt fülkék az un. kaptárkövek." Vilkuna finn etnográfus határozottan méhészkedéssel összefüggő emléknek tartja. Ezen a véleményen van tőle függetlenül Guanda Béla professzor, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Néprajzi Intézetének vezetője is. Bogács lakosságának egy része évszázadokon át, ún. barlanglakásokban lakott. Nemcsak konyháját, szobáját, hanem állattartó óljait és kamráit is riolittufába vájta. Nyilvánvaló, hogy egyáltalán nem jelentett különösebb nehézséget az ilyenfajta munkában gyakorlott embereknek az, hogy méheik részére az alkalmas riolittufába méhlakásokat vájjanak.
Akár autóval, akár gyalogosan érkeztek, kiindulási pontként a régi autós mozit ajánljuk.  N 47° 54,950' E 20° 32,186' 189 m [GCBKAP+parkoló]
Innen egy kellemes kis sétával éritek el az első pontot. A turistaút hossza 1290 lépés. A séta során elsőnek borospincék, a Kiskút-forrás és a 450 éves Szent Márton fa és a Mária kő mellett haladhatunk el. A kaptárkövet könnyen megtalálhatjuk.
 N 47° 55,203' E 20° 32,674' 241 m [GCBKAP-1]

A Színészliget

A színészliget 2009 tavaszán alakították ki Hanák Zsolt ötletgazda és a település akkori polgármestere, Verhóczki Sándor kezdeményezésére. A dombtetőn álló, középkori eredetű templomban jutott eszébe egyik látogatása alkalmával Hanáknak, hogy valamiképpen meg kellene hálálnia Bogácsnak, az itt élő embereknek azt a sok szeretetet, amit tőlük kaptak. Az ötvenes években ugyanis ebbe a faluba telepítették ki a Hanák családot. A falu befogadta őket, s ők is megszerették a falut.
A Színészliget első fái 2009 áprilisában kerültek a földbe, majd 2010-ben, 2012-ben, 2014-ben, 2015- ben és 2017-ben további fák kerültek a ligetbe, amelyet többségében maguk a színészek ültettek, maguknak.
A cél egy olyan park létrehozása volt, amely a magyar színművészet nagyjainak állít egyedülálló emléket Magyarországon, mely mindenkor látogatható. A fákat maguk a színészek, vagy hozzátartozóik ültetik.
A Színészligetben az ő fáik, méghozzá piramis tölgyek, már növekednek: Sztankay István, Haumann Péter, Bodrogi Gyula, Tordy Géza ,
Törőcsik Mari, Psota Irén, Berek Kati, Máthé Erzsi,
Sinkovits Imre, Raksányi Gellért, Zenthe Ferenc, Kállai Ferenc, Komlós Juci, Király Levente, Lukács Margit, Darvas Iván,Garas Dezső, Szabó Gyula, Avar István, Bessenyei Ferenc, Agárdy Gábor, Molnár Piroska, Kóti Árpád, Bitskey Tibor, Gera Zoltán, Hanák Zsolt, Szacsvay László, Csomós Mari, Andorai Péter, Cserhalmi György.

Agárdi Gábor, Szabó Gyula, Cserhalmi György, Garas Dezső fáinak ölelésében áll a színész fája. Vezetékneve a jelszó második része.
 N 47° 54,710' E 20° 32,084' 189 m [GCBKAP-2]

Szent Márton Műemléktemplom
A község neve először 1248-ban szerepel írásos okmányban, ekkor már állt a Szent György tiszteletére emelt templom.
A mai templom egy régebbi templomnak az alapjára épült, az építés pontos ideje ismeretlen. 1568. május 3-án az egri káptalan részére leltár készült, ez említi, hogy a templomnak még akkor is Szent György a védőszentje. Az 1724-ből származó adatok már Szent Mártont említik a templom védőszentjének. A 19. sz. végén többször vihar rongálta meg a templomot, így leégett a torony, villámcsapás olvasztotta meg a harangokat, melyeket a hívek pótoltak. 1992-93-ban nyeri el a szentély a mai alakját, bogácsi vörös- kőből faragja Csíki László mester a szembemiséző oltárt.

Szabadtéri Lepkemúzeum
 N 47° 54,420' E 20° 31,986' 180 m [GCBKAP+Múzeum]
Európában egyedülálló Szabadtéri Lepkemúzeum. A kiállítás Közép-Európa, ezen belül Bogács és környéke lepkefaunáját mutatja be.
Bogács, Erzsébet utca 4.
Nyitva tartás:
Május 1-től szeptember 30-ig, naponta: 10.00-12.00 és 14.00-18.00 óráig.
Csoportoknak előjegyzés esetén más időpontokban is kinyitnak.
Mobil:(20) 442-42-48

Horgásztó
A Szoros - patak felduzzasztásával a fürdőtől 300 m-re létesült mesterséges tó ma horgászparadicsom. A tóban telepített halak horgászhatók : törpeharcsa, csuka, ponty, keszeg, amur. Telelő telepe a vadrécének, vonuláskor pihenőhelye költöző madaraink közül a hattyúnak, vadlibának.

Termálfürdő.
A termálfürdő évente sok ezer gyógyulást, felüdülést kereső látogatót vonz. A 70°C-os termálvíz a 600 m mélységben lévő mészkőből a kőzetekben felhalmozódott gázok nyomásának hatására buzog fel. A kénes melegvizet a reumatikus fájdalmakban szenvedőkön kívül a nőgyógyászati panaszokkal küszködők is eredményesen alkalmazzák fürdőkúraként. A gőzölgő melegvíz a leghidegebb napokon is kellemessé teszi a fürdőzést.

Jó keresést kívánunk!

Közelben lévő ládák: GCCfto, GCCSUZ, GCCSVA, GCFELS, GCFAKO, GCNOBA, GCNOBI

Ládatörténet:

2007.03.15-én 14:23 láda ellenőrzést tartottunk és mindent rendben találtunk.
2007.06.16-án láda karbantartást végeztünk, mindent rendben találtunk. A hangya kérdést hamarosan megoldjuk.
2007.12.01-én 12:19 Láda ellenőrzést tartottunk és rendben találtuk.
2012.12.01-én a láda megszűnt.
2019.04.21-én NaSza jóváhagyásával újraéledt a láda, plusz multipontot kapott. új gazdája: tapiapi
Állapot: kereshető

KRW értékelés (329 db): környezet: 4.48 rejtés: 4.31 web: 4.56 átlag: 4.45

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


nazso.oszan 2020.12.27 12:40 - Megtaláltam
A pincesor előtt parkoltunk, onnan mentünk a kaptárkőhöz a piros háromszögön. Szerencsére a talaj még fagyott volt, így nem kellett sarat dagasztani. :-)
Köszönjük a rejtést.

IMG_20201227_132720IMG_20201227_131618
IMG_20201227_131450IMG_20201227_131017
IMG_20201227_124142IMG_20201227_122708
IMG_20201227_121610IMG_20201227_121146
IMG_20201227_115436 
pistannn 2020.12.13 13:55 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.08
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

skiccpausz 2020.12.03 16:45 - Megtaláltam
MTSZ Bükk felmérés közben meglelve.

BaumyGeo 2020.12.03 11:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.68
Köszi a rejtést! Megtaláltuk! A pincéktől indultunk. Fel a piros háromszögön egészen a ládáig. Onnan kis ösvényeken át a piros jelzésre, és úgy vissza Bogácsra.

Krinya0523 2020.10.30 08:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

hussan 2020.10.29 15:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Hegedüs Zsuzsa 2020.10.18 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.99
Délbükki ládák eső utáni keresése.
Köszönöm a rejtést.

IMG_3832IMG_3834
IMG_3836IMG_3837
gege68 2020.10.05 10:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

kópé1993 2020.10.01 17:15 - Megtaláltam
Bükki túra. Köszi a rejtést

IMG_20201001_165745IMG_20201001_165834
IMG_20201001_170201IMG_20201001_170503
IMG_20201001_170650IMG_20201001_171735
IMG_20201001_171802 
bettuskispal 2020.08.29 17:00 - Megtaláltam
Kis csaptommal fedeztük fel. Két kutyus, Daisyke a yorki lány és Hugó a tacsi fiú segített a keresésben. Nagyon élveztük! Köszönjük a rejtést!

Gyugyu95 2020.08.28 17:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.48
Ez a 300. ládánk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

zferke 2020.08.24 13:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.85
köszönöm a rejtést, remek multi!

judit1127 2020.08.23 21:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]

Kukucsi 2020.08.17 13:00 - Megtaláltam
Köszönjük!

petiba 2020.08.17 12:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.17
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.3]
Családi kirándulás alkalmával...

...mindenkinél van villany! :) 
LordHunter 2020.07.26 11:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

norci&endi 2020.07.24 18:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.94
Megtaláltuk. Köszönjük a rejtést! :)

mszabynah 2020.06.22 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.23
A 2. multipontot kerestük fel elsőként,ott gyorsan meglett a színész vezetékneve.Az 1. ponthoz a bejáratnál álltunk meg kocsival,nem volt egyszerű sok bolyongás után lett meg a láda.

wivien31 2020.06.22 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 2.04
Megtaláltuk bár eléggé bekellett hozzá menni az erdőbe plusz magánterületen van .

tapisomi 2020.06.08 15:43 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.52
Horgásztársakkal.

Kredenc89 2020.06.07 12:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

Caldera 2020.06.06 15:15 - Megtaláltam
Köszi! [Geoládák v3.4.1]

kingajani 2020.06.01 17:35 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.39 teszt]

aknitram 2020.06.01 17:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! :)
[g:hu+ 2.0.31]

Hajo 2020.06.01 12:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.0]

IMG_20200601_121037IMG_20200601_121731
IMG_20200601_121749IMG_20200601_123204
IMG_20200601_124127 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (482 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]