FAQ
1559. Hegyhátszentmárton kastélydomb (GCHEK)

A falu

A falu

Erre indulj! Ösvényt rejt a bokor

Erre indulj! Ösvényt rejt a bokor

Itt állt az Ivánczyak kastelluma

Itt állt az Ivánczyak kastelluma

Csákánydoroszló a várdombról

Csákánydoroszló a várdombról

A völgyben ment az út

A völgyben ment az út

Háttérben a Rába, közrefogva egy kis szigetet

Háttérben a Rába, közrefogva egy kis szigetet

A bejárati kapupillér alapjának maradványai még láthatók

A bejárati kapupillér alapjának maradványai még láthatók

A bemérés

A bemérés

A rejtek

A rejtek

A Lugos patak völgye

A Lugos patak völgye
Szélesség N 46° 56,382'
Hosszúság E 16° 28,783'
Magasság: 235 m
Megye/ország: Vas
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.02.06 13:30
Megjelenés időpontja: 2007.02.06 16:06
Utolsó lényeges változás: 2008.11.16 12:34
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ferencz család
Ládagazda: Ferencz család
Nehézség / Terep: 2.0 / 3.0
Megtalálások száma: 426 + 1 sikertelen + 1 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2007-08 volt 19 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást ID24 készítette.


WAP: A láda a várdomb közelében egy tuskó alatt bújt el.


A ládába TravelBug helyezhető.


Hegyhátszentmárton község Vas megyében, az Őriszentpéteri kistérségben. Lakosainak száma 71 fő!!!

Nevét középkori templomának védőszentjéről kapta. Első okleveles említése 1431-re keltezhető. Még a 14.század első felében vétel útján új birtokosa lett a Lugos-patak völgyének, illetve az azt közrefogó vidéknek. A Surányból származó Ajakas Miklós házassága révén került a hegyháti nemességbe; s 1355-re Iváncot, Viszákot és a Lugosvölgyét is a tulajdonában tudhatta. Első udvarháza helyéről, Iváncról, az Ivánczy előnevet vette fel.

Az Ivánczy család birtoka volt Szentmártonfalva is. Az első adat arról, hogy az Ivánczy családnak nemesi kúriája is állt Szentmártonfalva területén 1417-ből datálódik. Történt, hogy Ivánczy Gergely szentmártoni udvarházára törtek Maráci Miklós fegyveres szolgái, akik az egyik jobbágyot súlyosan bántalmazták, egy Lugoson lakót pedig nyíllal halálra sebeztek.

Gergely fia, Mihály, fiatal korában, 1431-ban Luxemburgi Zsigmond királytól címeres levelet kapott rokonaival, a Dobri és Fernekági családbeliekkel együtt.

A 15. században már az Ivánczy családé volt Lak, Ivánc, Himfalva, Miske, a két Lugos, Viszák, Vásárhely, Németfalu és Szentmártonfalva egybefüggő birtoktömbje, így a család a hegyháti köznemesség vagyonosabb középrétegéhez tartozott. Néhányukat alispánként is említik oklevelek, de volt köztük olyan is, aki egyházi pályára lépett, hogy csak az 1442-ben Pádua egyetemén tanuló Ivánczy Istvánt említsük.

A szentmártoni kúria nagyobb mérvű átalakítása a 16. század elejére tehető. Egy 1552. évi tanúkihallgatási jegyzőkönyvben néhai Ivánczy Mihályt nevezik meg az új kastély építtetőjeként. Az építéshez, és egyben erődítéshez, a még közösen birtokolt ivánci erdő faanyagát használták fel. Alig fejezték be a munkálatokat, amikor 1528-ban a kastély majdnem leégett. Ennek oka, az éveken át tartó viszály volt a környék két főúri családja, a Nádasdyak és az Ivánczyak között. Történt, hogy Nádasdy Márton szolgái és jobbágyai Ivánczy Péter, és féltestvére, János szentmártoni kastélyára törtek, és lándzsáikra égő szalmát kötözve, azt el akarták foglalni. Péter és János emberei azonban a lángokat megfékezték, és a kastélyt teljesen rendbehozták.

A kastély Ivánczy Péter Vas megyei alispán (1548-1561) életében élte a fénykorát, erről az előkerült régészeti leletek is tanúbizonyságul szolgálhatnak. Péter Nádasdy Tamás bizalmasa volt. Szentmártoni kastélyában gyűjtötte be a rovásadót, a tömlöcében haramiákat, marhatolvajokat és török rabokat is tartott fogva. Katonaként is megállta a helyét, részt vett Nádasdy parancsnoksága alatt a babócsai csatában, amely Szigetvár felmentésére indított sikeres akció volt 1566-ban. Szentmártoni kastélyából keltezett leveleiből egy rendkívül lelkiismeretes, mogorva alispán képe rajzolódik elénk. Élete végére sok ellenséget szerzett magának, a császárnál is bevádolták hűtlen kezelés gyanújával. Nem maradt ideje tisztáznia magát, s leányának a szentmártoni kastélyban tervezett mennyegzőjét sem érhette meg, mert ismeretlen betegségben hirtelen meghalt még 1561-ben.

Fia, Lukács szintén kiváló katona hírében állt. Az 1577. évben a stájerországi rendek tőle, mint tapasztalt kapitánytól kértek híreket a török szándékáról.

Homályban maradt az oka annak, hogy miért gyújtatta fel 1576-ban Ivánczy Lukács a szentmártoni kastély fele részét, amely nagynénjét, Ivánczy Erzsébetet illette. Azért is érthetetlen ez a kastély végső pusztulásának kezdetét jelentő cselekedet, mert a Hegyháton már megjelentek a törökök hódoltató előőrsei. Az események ettől kezdve felgyorsultak. 1582-ben már török adót fizettek az Ivánczy-falvak is. 1585-ben Ivánczy Lukács a pestis elől bújdosott, majd Sopronba tette át lakhelyét.

Végül bekövetkezett a katasztrófa: 1588-ban a törökök, mintegy sávban pusztítva, földig rombolták egész Nagyrákost, Viszákot, Lugost, Miskét, Németfalut és Szentmártont. Ez utóbbiak teljesen kihaltak, még 1598-ban is teljesen lakatlanok voltak. A Rába vonal török elleni megerősítésére 1594 körül készített felmérésben már nincs említve a szentmártoni kastély, az Ivánczy család férfiága pedig 1650-ben kihalt.

Ha a múlt század végét épségben megérhette volna, bizonyára meihlette volna a romantikus történelemszemlélet bűvöletében élő regényíróink valamelyikét. A megmaradt romokból, árkokból a ma arra kiránduló egy kis képzelőerővel maga elé idézheti a középkori hegyháti nemesi kastélyok talán legszebbikét, amely a Rába- és Lugos-patak fölött hírtelen emelkedő domb tetején magaslott. Nyugati oldalán lévő kapujához hosszan kanyargó út vezetett fel, a falon és az árkon túl régi templom csatlakozott hozzá. Szentgotthárd és Körmend között a Rába völgyéből mindenhonnan látható volt.

Pusztulását, mint oly sok magyar várnak, és falunak, tehát a török okozta. Több változata kering a Szentmártoniak körében a tragédiának, a Piros árokban lemészárolt lakosságról, a kastélytól Németújvárig kiépített alagútrendszerről mondákat mesélnek. A vár egykori építtetőiről, lakóiról azonban ma már szinte semmit sem tudunk.

A régi Szentmártonfalvát a Lugos völgyében a török végleg elpusztította, nem települt vissza. 1685-től itt, az egykori kastély mellett éledt újjá a falu Hegyhátszentmárton néven. A török idők után először a föld feletti építőanyagot hordták el innen a környékbeliek, majd késöbb "téglabányának" használva a várdombot, a föld alatti részeket is jórészt kiásták.

(Forrás: Horváth István: A Hegyhátszentmártoni Ivánczy-kastély története a 15-16. században)

****************

Horváth Istvánnal személyesen is találkoztunk a rejtéskor, nagy szeretettel mesélt a kastellum történetéről, a faluban lakik, és rendszeresen ásatásokat végez a vár területén a szombathelyi múzeumnak továbbítva a leleteket.

****************

A várdomb a község északi szélén, a temető mellett található. A láda innen nem messze rejtőzik egy tuskó tövében. Azért írtam, hogy várdomb, mert mára már csak ez maradt a hajdani várból- ezt a csalódások elkerülése miatt írom!

****************

A falun átmegy a kéktúra útvonala, ha van időtök, induljatok el egy kicsit rajta. A lovasbázis után kiértek a Lugos-patak völgyébe, ahol érdemes kicsit sétálni, körülnézni, mert gyönyörű hely!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (239 db): környezet: 4.01 rejtés: 3.99 web: 4.40 átlag: 4.13

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


izsolt 2023.01.07 16:10 - Egyéb
Kedves következő kereső, és találó :-)

lenti logok alapján légy már kedves bemérni a láda valódi pozícióját és megkérni egy admint hogy írja át a ládaoldalon..

Ezekszerint akkor a "várárokban" kell félkört leírni és megkeresni a félig kidőlt fát

előre is köszi a többi játékos nevében

Mészárosék 2022.12.28 11:48 - Nem találtam meg
Hátööö.. Sosem nézem meg a logokat mielőtt elmegyünk egy ládához, hát most egy picit bánom, mert kötéllel és hegymászó felszereléssel készülhettünk volna..
Rengeteg alkalmasabb hely lett volna a láda elrejtéséhez, ezen a meredek domboldalon. úgy hogy a láda pontos helye sem ismert, nem indultunk le. [Geoládák v3.12.10]

fullz 2022.11.12 12:17 - Megtaláltam
fullz+Zsuzsa

Nem a ponton, hanem a domboldal alján egy félig kidőlt fa alatt. (Pont alatt 10m!!)

izsolt 2022.11.04 10:25 - Megtaláltam
Magyarország turistaútjain #204 (DDK Zalalövő-Egyházasrádóc)

olvastam a korábbi logokat hogy veszélyes és csúszós, piha, gondoltam, nem körömcipőben kellene ládázni menni

Aztán eléggé megnyúlt az arcom mikor a domb tetejéről lenéztem, a saras meredek oldalra, épp esett az eső, hát, berezeltem

tracklog alapján kérnék szépen elfogadást (egy körömcipő nélkül is betoji kesser)

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2023.01.03 12:58]

Logbíró GYEZegzug
Nem a ponton, hanem a domboldal alján egy félig kidőlt fa alatt van, megtévesztő a leírásban a tuskó alatt kifejezés.


 
Era11 2022.11.01 21:03 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Horváth.simon 2022.10.31 12:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ditke01 2022.10.25 12:08 - Megtaláltam
Meglett.
Rendkívül nehezen sikerült, minden közeli tuskót megnéztem a vizes, csúcsó domboldalban.
(indokolatlan a rejtes helye, vizes időben és egyedül nagyon veszélyes...és megtévesztő a leírásban a tuskó alatt kifejezés, hiszen egy fa tövében van)
[g:hu+ 2.9.12]

Ebo 2022.08.27 13:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

BouLache 2022.08.27 12:57 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.00 súly: 3.89
Az árok alján találhatjátok a ládát, ne a hegyoldalban keresgéljetek. Ahogy az előző kolléga írta egy félig kidőlt, de élő fa tövében! :) [Geoládák v3.12.10]

bigmick 2022.08.26 15:01 - Megtaláltam
Sokáig keresgéltük az esőtől felázott meredek domboldalban, de sajnos nem sikerült felllelni.
Bigmick, Iza
[g:hu+ 2.10.5 dev]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2022.09.29 05:43]

GCHEK_20220826_150321GCHEK_20220826_150335
gvviki 2022.08.18 12:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.18
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Meredek utakon közelíthető meg, de a látványért megéri! Túracipő ajánlott!
[Geoládák v3.12.10]

Hegyhátszentmárton kastélydomb-1Hegyhátszentmárton kastélydomb-2
farkasmoni20 2022.08.16 17:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

csillagtiziano 2022.08.14 17:49 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Ilus.Unicorn 2022.08.08 18:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! ???? [Geoládák v3.12.10]

Bob&Bobek 2022.08.08 12:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]
Gps-em szerint a megadott coo-tól 9 méterre, egy furcsa növésü fa tövében.


Le Snoblè 2022.08.03 15:15 - Megtaláltam
Kerékpáros cipőben, életveszély megközelíteni a koordinátát. Sajnos a ládát nem is találtuk meg az adott ponton, tovább nem merészkedtünk. Pedig a helyszín szép.

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2022.09.06 17:28]

HegyhátszentmártonTracking
hidasedina 2022.08.02 12:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 2 web: 5 átlag: 3.67 súly: 3.24
Nem a ponton, hanem a domboldal alján egy félig kidőlt fa alatt. Nagyon kellemetlen keresés volt, érdemes lenne feljebb helyezni a ládát.

aztakutyafáját 2022.07.16 11:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

karcsi9641 2022.07.06 12:02 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.14]
Hát ez keserves keresés volt. A meredek, erősen felázott domboldalon estem-keltem. A logbook elázott, úgynéz ki, hogy ellepte a víz a dobozt.

distike 2022.06.27 11:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget,

Barnus-Nóri-kincsetkeres 2022.05.05 19:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Radián 2022.04.18 15:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.82
Köszönjük a rejtést! :)

earl77 2022.04.15 16:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, lent, vízszintes fánál, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

Meteorick 2022.03.23 12:43 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.27
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! A ládát megtaláltuk, de nem a helyén volt, hanem kirakva egy kifordult fa törzsére. Ennek közelében helyeztük most el. [Geoládák v3.12.7]

medusa 2022.02.20 12:16 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (428 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]