geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1558. Nádasdi erdő (GCNAER)

Héraklész

Héraklész

Gugyuló Jézus

Gugyuló Jézus

Fel a hegyre

Fel a hegyre

Szent Donát-kápolna

Szent Donát-kápolna

Kilátás a Som-hegyre

Kilátás a Som-hegyre

Nádasdi erdő

Nádasdi erdő

Emlékmű

Emlékmű

Graffitik

Graffitik

Lónyelvű csodabogyó (Ruscus hypoglossum)

Lónyelvű csodabogyó (Ruscus hypoglossum)
Szélesség N 46° 19,105'
Hosszúság E 17° 50,156'
Magasság: 170 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.02.03 11:30
Megjelenés időpontja: 2007.02.05 15:20
Utolsó lényeges változás: 2012.11.15 11:25
Utolsó változás: 2020.12.21 19:04
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Ajtony
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 176 + 1 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Segítség a valós rejtőhelyhez (a szűk völgy miatt nincs mindig jó műholdvétel):
A geoláda felé vezető út majdnem végig a kaposvári vasútállomástól induló sárga turistajellel Sárga sáv van jelölve. Ezután a S+ Sárga kereszt, majd a SO Sárga kör rövid szakaszán haladunk.
Az emlékfaltól indulva, nyugatra nézve az emlékfal bal kézre essen. Nyugatra indulunk a szekérúton, ekkor az út jobboldalán az első fa egy vastag, összenőtt kettős törzsű bükk, a másodikat és harmadikat kivágták. Az egykori harmadik fa tuskójának közepén lévő üreg a rejtőhely.
Jelszó képzése: három jelszórészlet egybeírva az alábbi sorrendben:
1. 46° 21,059' 17° 48,547' Gugyuló Jézus-szobor: a kétszavas feliratból az első szó, egy név. 46° 21,059' 17° 48,547'
2. 46° 20,819' 17° 49, 370' Szent Donát-kápolna: a műemlék tábla feliratából az első sor második szava, egy név.
3. 46° 19,105 17° 50,156' Láda: mérete 10 cm * átm. 4 cm. Jelszórészlet a logfüzetben.
Főbb koordináták:
Rosseb bakák emlékműve:  N 46° 21,205' E 17° 47,709' 135 m [GCNAER+indulás]
Egykori kaszárnya:  N 46° 21,173' E 17° 48,064' 135 m [GCNAER+útpont]
 N 46° 21,059' E 17° 48,547' 135 m [GCNAER-1]
 N 46° 20,819' E 17° 49,370' 200 m [GCNAER-2]
Leágazás:  N 46° 19,214' E 17° 49,916' 185 m [GCNAER+útpont]
Láda:  N 46° 19,105' E 17° 50,156' 145 m [GCNAER-3]


A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

6 km-es séta városunk központjától a Nádasdi-erdő történelmi nevezetességű pontjáig az első szakaszon a sárga sáv Sárga sáv jel mentén.
Az útvonal számos pontján városunk történelmének egy-egy jellegzetes momentuma tárul fel - a leíráshoz felhasználtam a "Kaposvár és környéke" c. könyv segítségét (Dávid kiadó, Kaposvár, 2000. Szerkesztő Dávid János).

"Somogyi rosseb"
Mindjárt az állomással szemben a somogyi "rosseb bakák" emlékműve található. A szobor Héraklészt ábrázolja, aki puszta kézzel küzd az oroszlán ellen. A 44-es gyalogezred iszonyú vérveszteségek és újraszervezések során bizonyította haláltmegvető bátorságát az első világháborúban.
A Baross utcán keletre indulunk.
A parkot elhagyva, bal kéz felől az új szakközépiskola egy régi kaszárnya átalakításával jött létre. Az eredeti épületegyütteshez egy kedves történet kapcsolódik.
Annak idején József főherceg látogatását várták, aki késett - nem tudták, hogy Kaposújlaknál lerobbant az autója és most lóháton közeledik. A kapuőrhöz több ízben is szalajtottak a tiszt urak egy őrmestert, hogy mi a helyzet. Végre belovagolt a főherceg. Tudatta az őrszemmel, hogy ő kicsoda. Mire a baka: Nem szeretnék a maga bőrében lenni! Az őrmester úr már háromszor is kereste!

Kapos
Nemsokára átkelünk a Kapos hídján. Az először idelátogatónak nagy csalódás lehet: a híres-nevezetes Kapos keskeny patak, egyelőre eléggé elhanyagolt partokkal - de hát mi akkor is szeretjük.

Gugyuló Jézus
Dél felé tartunk a Béla király utcán. A Csalogány utca kiágazásánál találjuk Kaposvár legrégebbi szobrát, egy guggoló Jézust ábrázoló festett szobrocskát, amelyet az 1721-ből származó tabernákulum-oszlop rejt (a kaposváriak elnevezése szerint Gugyuló Jézus). Ezt a fából készült szobrot 2006 elején ellopták, de nagy megkönnyebbülésünkre megtudtuk, hogy csak egy hiteles másolatról van szó, az eredetit biztonságban őrzik, és annak alapján hamarosan sikerült a pótlás.
A jelszó első része az oszlopon található kétszavas feliratból az első, egy név (5 betű).
A Béla király utcát annak egy éles bal kanyarjánál hagyja el a sárga sáv Sárga sáv jel, amelyen utunkat folytatjuk.
Kisvártatva rátérünk egy keskeny útra, amely jó kis kaptatóval a domb tetejére vezet.

Szent Donát-kápolna
A domb tetején találjuk a Szent Donát-kápolnát. Eddig a virtuális ládáig városi autóval is jöhetünk; az út egyautónyi széles, tűrhető állapotban lévő aszfalt burkolata esős időben is autózható. A kápolnánál ugyan nincs kialakított parkoló, de két-három autó biztonságosan elfér. Tovább is lehetne autózni, de akkor nem lenne részetek a szép kultúrtáj élményében!
A jelszó második része a műemléktábla első sorának második szava, szintén egy név (5 betű).
A kápolna a XVIII. század első felében épült, a pontos évszám ma nem ismert, mivel a hegyközségi évkönyv már korábban elveszett. Itt minden a helyi jelentőségű, de nagy múltú szőlőkultúrára emlékeztet. A kápolna ajtaja zárva, de az ajtózár melletti kémlelőnyíláson beleshetünk.
Szent Donát a szőlőtermesztők védőszentje, és az oltárképen szőlők között láthatjuk. Az oltár feletti kupolán egy korábbi renováláskor a vakolat alól korabeli freskómaradvány került napvilágra, amely Jézust ábrázolja, egyik oldalán a korabeli Kaposvár, másik oldalán a valahai kaposvári vár ábrázolásával. A szőlőág erről a képről sem hiányzik. A Jézusra utaló szalagfelirat: Ego sum vitis vere, azaz "én vagyok az igazi szőlőtő".

Ivánfa-hegy
Délnek fordulva végigmegyünk az Ivánfa-hegy keskeny gerincén, és valóban megkapó kilátásban gyönyörködhetünk. Északra a város egy részének látképe, jobbra-balra a mély völgyekkel elválasztott, párhuzamosan futó hosszú dombgerincek; körös-körül a gondosan kezelt szőlőskertek kis hétvégi házakkal. Az ilyen hobbikertek a XX. század 70-es és 80-as éveiben élték fénykorukat; nem is számított komoly polgárnak, akinek ilyenje nem volt. Ma már egyre több az elhanyagolt, elvaduló, többnyire reménytelenül eladásra kínált kert is.
A terület alapját képező, mélyen eltemetett, földtörténeti ókorból származó kristályos kőzetekere a Pannon-tenger homokos-agyagos üledékei, majd lösz települt; ezek a "sárgaföldből" álló dombok főleg a víz eróziós munkája nyomán változatos felszínnel jöttek létre.
A kerteket elhagyva (most már semmi esetre se menjünk tovább autóval!) kis erdős részben haladunk, majd kiérünk a nyílt terepre. A jel a szántóföld szélén keletre, majd délnek tart; rövidesen a Nádasdi-erdőbe ágazik ki kelet felé a sárga L Sárga rom jel, amelyen megközelíthetjük a ládát.

Természetbarátoknak:
Még a sárga L Sárga rom túristaút leágazása előtt 330 m-rel egy vadászles közelében egy kis kitérőt téve keletnek a lejtőn lefelé vezető szekérúton, egy kis szerencsével rátalálhatunk a lónyelvű csodabogyó (Ruscus hypoglossum) nevű örökzöld védett törpecserje kisebb telepeire, amely sokkal ritkább, mint a szintén védett, de errefelé közönséges szúrós csodabogyó (Ruscus aculeatus).

Latinca-forrás
A sárga L Sárga rom jelből kiágazó sárga kör Sárga telikör jelen érünk a forrás völgyébe.
A kis rejtett völgyben kiépített forrás és Latinca-emlékmű található. Korábban több évtizedig kultikus hely volt; ma már az emlékmű és forrás elhanyagolt. A forrás vizét ivásra nem javasolnám. Ebben a festői szépségű környezetben lőtte agyon a Prónay-féle különítmény a kommün alatti tevékenységük alapján Latinca (sokan Latinka néven ismerik a helyi direktórium vezéralakját) Sándort és 4 vádlott-társát a Tanácsköztársaság bukása után, 1919. szeptember 17-én.
Az elhanyagolt, és oda nem illő ábrákkal "díszített" emléktábla előtt elgondolkodhatunk a szerencse forgandóságán.
A ládika rejtekhelye az emlékműtől nyugati irányban, az út jobboldalán egy nagy kivágott fa tuskójában található az N 46° 19,105' és E 17° 50,156' koordinátákon. Ha továbbmegyünk a sárga L Sárga rom jelen kelet felé, majd északra, a város területére visszaérve begyűjthetjük a bencés apátságnál elhelyezett geoládát.
Egy jótanács: ha nem megyünk az apátság felé, akkor a visszaútnál nem javaslom azt az újítást, hogy a sárga sáv Sárga sáv jel elkanyarodásakor egyenesen északra haladjunk a jelöletlen úton az Ivánfa-hegy gerincére történő visszakanyarodás helyett, mivel a város egy elhanyagolt, barátságtalan részébe jutnánk.
Ha nem hagytuk az autót a kápolnánál, akkor az Ivánfa-hegy gerincén visszavezető útról egy másik mélyúton is leereszkedhetünk a  N 46° 20,389' E 17° 49,418' 185 m [GCNAER+útpont] pontnál balra kiágazva.
Az erdős környezet látogatásakor két tanács, főleg ha a ládától tovább folytatjuk utunkat a sárga L Sárga rom jelzésen:
1. A kullancsok elleni védekezést javaslom.
2. Az erdőlátogatási és közlekedési korlátozásokat tekintve ez a segédlet hasznos lehet.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (112 db): környezet: 4.33 rejtés: 4.26 web: 4.56 átlag: 4.38

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


baggio 2021.10.16 16:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Petrukkio 2021.10.16 16:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

zoll 2021.08.07 12:03 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Andi, Zoli [Geoládák v3.11.3]

RUNiko 2021.07.27 06:54 - Megtaláltam
Köszönöm az élményt!:) [Geoládák v3.11.3]

eltájoló 2021.07.27 06:53 - Megtaláltam
Az első két pontot este szedtük be. Nem jutott idő a harmadikra, így ezzel kezdtük a napot. Valóban nem volt pontos jel, így a leírás sokat segített.
A ládika rendben a helyén van. Köszi a rejtést.

Aniko & Gyuri 2021.06.16 09:44 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

scele 2021.05.13 11:52 - Megtaláltam
mögvan

Béla 53 2021.04.28 13:59 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.9 teszt]

Bennnybenő 2021.04.19 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

Kissdaniel991 2021.04.19 15:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

Thedavid24 2021.04.18 15:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

fa-peti 2020.10.10 18:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

tabletta 2020.10.10 18:04 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
A láda tíz méterrel odébb, de megvan épségben. [g:hu 1.6.4a]

GYEZegzug 2020.10.03 16:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.50
A GC39FV alkalmából kellemes ládázás.

stmester 2020.10.03 15:22 - Megtaláltam
Két év után ez is meglett.

homokfalhomokfal2
Katona55 2020.10.03 15:20 - Megtaláltam
Közös találat stmesterrel.

LionDaddy 2020.09.13 09:16 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.44
Kaposvári rövid hétvége, menet és jövet is ládázgatással múlattuk az időt.
13/7. találat
A GC7DOM pontjaival együttesen kerestük eme ládát is. Sok földút és szerencsére szinte senki nem akart szembe autózni velünk, de így is volt 1-2 érdekes pillanat.
Az 1. és 2. pont (pl. a Google Streetview-n) netkesselhető, időszerű lenne a rejtés átalakítása.

Köszi a rejtést!
[g:hu+ 2.3.4]

 
Elektromágnes 2020.09.05 19:46 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.11
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Kata81 2020.09.05 19:44 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.11
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

pliptai 2020.07.04 13:50 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

markovicsa 2020.06.20 16:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.05
Kéktúrázás közben megkerestem. Kaposváron volt 3 éjszaka a szállásunk, így volt időm a napi szakasz gyaloglása után ládázni.
Az első két pont keresése nem okozott gondot. A harmadik pont, nagyon kiesik. Sok kutyával kellett küzdeni, szabadon kószáltak, néhányan rám támadtak. Ajánlom, egy furkós bottal készüljetek fel. Sajnos a harmadik pontot nem tudtam megközelíteni, mert a sárga útjelzést lezárta egy kapu, lelakatolva. A kerítés mellett elmenni nem lehetett, olyan sűrű a cserjés. Rövid nadrágban, szandálban, nem láttam értelmét tovább keresni. Felhívtam a rejtőt, készségesen segített. Köszönöm.

DSC00015DSC00017
Fazék 2020.05.16 14:24 - Megtaláltam
Alighanem egyéni csúcs: az első 2 pontot 2008. január 12-én találtuk meg, ... aztán egy "kicsit" várni kellett a harmadik pontra. Most a GCRPKU után kombinált autós, biciklis, gyalogos megközelítéssel cserkésztem be az utolsó pontot. Nekem tetszenek ezek a dombvidéki földutak, de végig gyalog talán sok lett volna. A ládát előbb GPS-sel próbáltam keresni, hiba volt, feleslegesen botorkáltam a túloldali dombon, a leírást elolvasva már egyértelmű a helyzet. A ládánál nekem 37 méter távolságot mutatott a GPS; az én mérésem szerint a 3. pont helye: N46 19.113 E17 50.129

2020-05-16 14.07.092020-05-16 14.59.23
avori 2020.04.25 17:49 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük a rejtést! Szigorúan kesztyűben kerestük! :) Heni&Soma

JAck:66: 2020.03.15 13:00 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
Sajnálom, de nekem ez nem jött át.
2x3 km séta a zártkerti övezetben a semmiért. Szabadon engedett kutyák folyamatosan (5 kistestű, 2 nagyobb), utóbbiaknál jobbnak láttam visszavonulót fújni.
Sárga turistaút felől csak bottal és riasztóval/sokkolóval javaslom a keresést.
Hagyományos ládaként Zselicszentpál felől több értelmét látnám ennek a ládának.

[g:hu+ 2.0.34]

[Jóváhagyta: Ajtony, 2020.03.16 07:22]

Ajtony 2020.02.23 16:30 - Egyéb
Ma kimentünk pótolni, de kiderült, hogy megvan még, csak más módon rejtve ugyanott. A harmadik, rejtő fát kivágták, de a favágók úriemberek voltak: a kivágott fa odújából kisett dobozkát a kifűrészelt tönk közepén lévő üregbe visszarejtették. Ellenőriztük a "Proti92" által máshová rejtett dobozt is. Kiderült, hogy Ők valami régebbi eldobált dobozt találtak meg, amely már régen újabbal lett pótolva. Elég rossz állapotban van, de pótládának megteszi, addig is, amíg ez a kettős törzsű fa nem kerül sorra... nagy a favágó aktivitás. EZ úton is köszönöm "Proti92" segítségét.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (185 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]