FAQ
1558. Nádasdi erdő (GCNAER)

Héraklész

Héraklész

Gugyuló Jézus

Gugyuló Jézus

Fel a hegyre

Fel a hegyre

Szent Donát-kápolna

Szent Donát-kápolna

Kilátás a Som-hegyre

Kilátás a Som-hegyre

Nádasdi erdő

Nádasdi erdő

Emlékmű

Emlékmű

Graffitik

Graffitik

Lónyelvű csodabogyó (Ruscus hypoglossum)

Lónyelvű csodabogyó (Ruscus hypoglossum)
Szélesség N 46° 19,105'
Hosszúság E 17° 50,156'
Magasság: 170 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.02.03 11:30
Megjelenés időpontja: 2007.02.05 15:20
Utolsó lényeges változás: 2012.11.15 11:25
Utolsó változás: 2020.12.21 19:04
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+2V)
Elrejtők: Ajtony
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 188 + 1 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Segítség a valós rejtőhelyhez (a szűk völgy miatt nincs mindig jó műholdvétel):
A geoláda felé vezető út majdnem végig a kaposvári vasútállomástól induló sárga turistajellel Sárga sáv van jelölve. Ezután a S+ Sárga kereszt, majd a SO Sárga kör rövid szakaszán haladunk.
Az emlékfaltól indulva, nyugatra nézve az emlékfal bal kézre essen. Nyugatra indulunk a szekérúton, ekkor az út jobboldalán az első fa egy vastag, összenőtt kettős törzsű bükk, a másodikat és harmadikat kivágták. Az egykori harmadik fa tuskójának közepén lévő üreg a rejtőhely.
Jelszó képzése: három jelszórészlet egybeírva az alábbi sorrendben:
1. 46° 21,059' 17° 48,547' Gugyuló Jézus-szobor: a kétszavas feliratból az első szó, egy név. 46° 21,059' 17° 48,547'
2. 46° 20,819' 17° 49, 370' Szent Donát-kápolna: a műemlék tábla feliratából az első sor második szava, egy név.
3. 46° 19,105 17° 50,156' Láda: mérete 10 cm * átm. 4 cm. Jelszórészlet a logfüzetben.
Főbb koordináták:
Rosseb bakák emlékműve:  N 46° 21,205' E 17° 47,709' 135 m [GCNAER+indulás]
Egykori kaszárnya:  N 46° 21,173' E 17° 48,064' 135 m [GCNAER+útpont]
 N 46° 21,059' E 17° 48,547' 135 m [GCNAER-1]
 N 46° 20,819' E 17° 49,370' 200 m [GCNAER-2]
Leágazás:  N 46° 19,214' E 17° 49,916' 185 m [GCNAER+útpont]
Láda:  N 46° 19,105' E 17° 50,156' 145 m [GCNAER-3]


A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

6 km-es séta városunk központjától a Nádasdi-erdő történelmi nevezetességű pontjáig az első szakaszon a sárga sáv Sárga sáv jel mentén.
Az útvonal számos pontján városunk történelmének egy-egy jellegzetes momentuma tárul fel - a leíráshoz felhasználtam a "Kaposvár és környéke" c. könyv segítségét (Dávid kiadó, Kaposvár, 2000. Szerkesztő Dávid János).

"Somogyi rosseb"
Mindjárt az állomással szemben a somogyi "rosseb bakák" emlékműve található. A szobor Héraklészt ábrázolja, aki puszta kézzel küzd az oroszlán ellen. A 44-es gyalogezred iszonyú vérveszteségek és újraszervezések során bizonyította haláltmegvető bátorságát az első világháborúban.
A Baross utcán keletre indulunk.
A parkot elhagyva, bal kéz felől az új szakközépiskola egy régi kaszárnya átalakításával jött létre. Az eredeti épületegyütteshez egy kedves történet kapcsolódik.
Annak idején József főherceg látogatását várták, aki késett - nem tudták, hogy Kaposújlaknál lerobbant az autója és most lóháton közeledik. A kapuőrhöz több ízben is szalajtottak a tiszt urak egy őrmestert, hogy mi a helyzet. Végre belovagolt a főherceg. Tudatta az őrszemmel, hogy ő kicsoda. Mire a baka: Nem szeretnék a maga bőrében lenni! Az őrmester úr már háromszor is kereste!

Kapos
Nemsokára átkelünk a Kapos hídján. Az először idelátogatónak nagy csalódás lehet: a híres-nevezetes Kapos keskeny patak, egyelőre eléggé elhanyagolt partokkal - de hát mi akkor is szeretjük.

Gugyuló Jézus
Dél felé tartunk a Béla király utcán. A Csalogány utca kiágazásánál találjuk Kaposvár legrégebbi szobrát, egy guggoló Jézust ábrázoló festett szobrocskát, amelyet az 1721-ből származó tabernákulum-oszlop rejt (a kaposváriak elnevezése szerint Gugyuló Jézus). Ezt a fából készült szobrot 2006 elején ellopták, de nagy megkönnyebbülésünkre megtudtuk, hogy csak egy hiteles másolatról van szó, az eredetit biztonságban őrzik, és annak alapján hamarosan sikerült a pótlás.
A jelszó első része az oszlopon található kétszavas feliratból az első, egy név (5 betű).
A Béla király utcát annak egy éles bal kanyarjánál hagyja el a sárga sáv Sárga sáv jel, amelyen utunkat folytatjuk.
Kisvártatva rátérünk egy keskeny útra, amely jó kis kaptatóval a domb tetejére vezet.

Szent Donát-kápolna
A domb tetején találjuk a Szent Donát-kápolnát. Eddig a virtuális ládáig városi autóval is jöhetünk; az út egyautónyi széles, tűrhető állapotban lévő aszfalt burkolata esős időben is autózható. A kápolnánál ugyan nincs kialakított parkoló, de két-három autó biztonságosan elfér. Tovább is lehetne autózni, de akkor nem lenne részetek a szép kultúrtáj élményében!
A jelszó második része a műemléktábla első sorának második szava, szintén egy név (5 betű).
A kápolna a XVIII. század első felében épült, a pontos évszám ma nem ismert, mivel a hegyközségi évkönyv már korábban elveszett. Itt minden a helyi jelentőségű, de nagy múltú szőlőkultúrára emlékeztet. A kápolna ajtaja zárva, de az ajtózár melletti kémlelőnyíláson beleshetünk.
Szent Donát a szőlőtermesztők védőszentje, és az oltárképen szőlők között láthatjuk. Az oltár feletti kupolán egy korábbi renováláskor a vakolat alól korabeli freskómaradvány került napvilágra, amely Jézust ábrázolja, egyik oldalán a korabeli Kaposvár, másik oldalán a valahai kaposvári vár ábrázolásával. A szőlőág erről a képről sem hiányzik. A Jézusra utaló szalagfelirat: Ego sum vitis vere, azaz "én vagyok az igazi szőlőtő".

Ivánfa-hegy
Délnek fordulva végigmegyünk az Ivánfa-hegy keskeny gerincén, és valóban megkapó kilátásban gyönyörködhetünk. Északra a város egy részének látképe, jobbra-balra a mély völgyekkel elválasztott, párhuzamosan futó hosszú dombgerincek; körös-körül a gondosan kezelt szőlőskertek kis hétvégi házakkal. Az ilyen hobbikertek a XX. század 70-es és 80-as éveiben élték fénykorukat; nem is számított komoly polgárnak, akinek ilyenje nem volt. Ma már egyre több az elhanyagolt, elvaduló, többnyire reménytelenül eladásra kínált kert is.
A terület alapját képező, mélyen eltemetett, földtörténeti ókorból származó kristályos kőzetekere a Pannon-tenger homokos-agyagos üledékei, majd lösz települt; ezek a "sárgaföldből" álló dombok főleg a víz eróziós munkája nyomán változatos felszínnel jöttek létre.
A kerteket elhagyva (most már semmi esetre se menjünk tovább autóval!) kis erdős részben haladunk, majd kiérünk a nyílt terepre. A jel a szántóföld szélén keletre, majd délnek tart; rövidesen a Nádasdi-erdőbe ágazik ki kelet felé a sárga L Sárga rom jel, amelyen megközelíthetjük a ládát.

Természetbarátoknak:
Még a sárga L Sárga rom túristaút leágazása előtt 330 m-rel egy vadászles közelében egy kis kitérőt téve keletnek a lejtőn lefelé vezető szekérúton, egy kis szerencsével rátalálhatunk a lónyelvű csodabogyó (Ruscus hypoglossum) nevű örökzöld védett törpecserje kisebb telepeire, amely sokkal ritkább, mint a szintén védett, de errefelé közönséges szúrós csodabogyó (Ruscus aculeatus).

Latinca-forrás
A sárga L Sárga rom jelből kiágazó sárga kör Sárga telikör jelen érünk a forrás völgyébe.
A kis rejtett völgyben kiépített forrás és Latinca-emlékmű található. Korábban több évtizedig kultikus hely volt; ma már az emlékmű és forrás elhanyagolt. A forrás vizét ivásra nem javasolnám. Ebben a festői szépségű környezetben lőtte agyon a Prónay-féle különítmény a kommün alatti tevékenységük alapján Latinca (sokan Latinka néven ismerik a helyi direktórium vezéralakját) Sándort és 4 vádlott-társát a Tanácsköztársaság bukása után, 1919. szeptember 17-én.
Az elhanyagolt, és oda nem illő ábrákkal "díszített" emléktábla előtt elgondolkodhatunk a szerencse forgandóságán.
A ládika rejtekhelye az emlékműtől nyugati irányban, az út jobboldalán egy nagy kivágott fa tuskójában található az N 46° 19,105' és E 17° 50,156' koordinátákon. Ha továbbmegyünk a sárga L Sárga rom jelen kelet felé, majd északra, a város területére visszaérve begyűjthetjük a bencés apátságnál elhelyezett geoládát.
Egy jótanács: ha nem megyünk az apátság felé, akkor a visszaútnál nem javaslom azt az újítást, hogy a sárga sáv Sárga sáv jel elkanyarodásakor egyenesen északra haladjunk a jelöletlen úton az Ivánfa-hegy gerincére történő visszakanyarodás helyett, mivel a város egy elhanyagolt, barátságtalan részébe jutnánk.
Ha nem hagytuk az autót a kápolnánál, akkor az Ivánfa-hegy gerincén visszavezető útról egy másik mélyúton is leereszkedhetünk a  N 46° 20,389' E 17° 49,418' 185 m [GCNAER+útpont] pontnál balra kiágazva.
Az erdős környezet látogatásakor két tanács, főleg ha a ládától tovább folytatjuk utunkat a sárga L Sárga rom jelzésen:
1. A kullancsok elleni védekezést javaslom.
2. Az erdőlátogatási és közlekedési korlátozásokat tekintve ez a segédlet hasznos lehet.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (115 db): környezet: 4.34 rejtés: 4.28 web: 4.56 átlag: 4.40

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


csehipest 2022.10.06 15:52 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

Az első két pont könnyen meglett, de a harmadik ponton nekem is az előző megtaláló segítségét kellett kérnem. Nem tudom, hogy régen is ekkora volt e ott a dzsindzsás, de én 15 perc keresgélés után csak két kullancsot szedtem össze meg egy rakás karcolást a kezeimen.

petheovacka 2022.09.24 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.17
"Toljad, babám, ha szeretsz (bringázni)!" mottó alatt véghezvitt zselici geotekerés a 4FA-túra keretében, kisebb kitérőkkel. Kösszi a rejtést! ---- Az első két pont már korábban meglett, most befejeztem. Oltári nagy a dzsindzsa a 3. pontnál.

IMG_20220924_123902IMG_20220924_125533
Madwe és Zsuzska 2022.07.21 19:19 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.11]
A harmadik pontnál Moncsiroli segített.
A pontnál akkora a dzsungel, hogy egy elefántot sem lehetne benne megtalálni, nemhogy egy tuskót... amire egyébként valószínűleg rádőlt az a fa, ami ott hever romokban.
Kérném a rejtőt, menjen ki terepszemlét tartani!

Moncsiroli 2022.06.04 14:09 - Megtaláltam
Köszönöm

fercsipeter 2022.05.17 12:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ha2 2022.05.17 12:45 - Megtaláltam
Oké

navigaator 2022.04.13 00:00 - Megtaláltam
-

fehérkút 2022.03.24 10:24 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.6 teszt]

Jekeba29 2022.03.24 10:24 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

GeoFox 2022.03.15 14:23 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.71
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Dóri és Gábor [Geoládák v3.12.6]

dendeocse 2022.03.12 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.27
Az első két pont már régen megvolt (kb. 1 éve), de akkor nem találtam a ládát. Most már részletesebb a leírás, egyből meg is lett. Anno jó 30-40 m-rel távolabb, a meredek domboldalban keresgéltem.

baggio 2021.10.16 16:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Petrukkio 2021.10.16 16:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

zoll 2021.08.07 12:03 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Andi, Zoli [Geoládák v3.11.3]

Vitya77 2021.07.27 06:54 - Megtaláltam
Dél-dunántúli piros túra közben. A kápolnát és a gugyuló Jézust sötétben találtuk meg, az emlékművet másnap kora reggel. Elég érdekes és sajátos hangulatú helyek. Köszi a rejtést!

RUNiko 2021.07.27 06:54 - Megtaláltam
Köszönöm az élményt!:) [Geoládák v3.11.3]

eltájoló 2021.07.27 06:53 - Megtaláltam
Az első két pontot este szedtük be. Nem jutott idő a harmadikra, így ezzel kezdtük a napot. Valóban nem volt pontos jel, így a leírás sokat segített.
A ládika rendben a helyén van. Köszi a rejtést.

Aniko & Gyuri 2021.06.16 09:44 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

scele 2021.05.13 11:52 - Megtaláltam
mögvan

Béla 53 2021.04.28 13:59 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.9 teszt]

Bennnybenő 2021.04.19 16:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

Kissdaniel991 2021.04.19 15:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

Thedavid24 2021.04.18 15:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

fa-peti 2020.10.10 18:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

tabletta 2020.10.10 18:04 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget.
A láda tíz méterrel odébb, de megvan épségben. [g:hu 1.6.4a]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (197 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]