FAQ
1564. Surján völgye - Szarvaskert (GCSZKE)

Bivalyok

Bivalyok

Kormos bika

Kormos bika

Szarvasok nyáron

Szarvasok nyáron

Kedvencünk, a szamár

Kedvencünk, a szamár

Mindenféle birka

Mindenféle birka

Fehér fagyöngy (Viscum album)

Fehér fagyöngy (Viscum album)

Szarvascsapat

Szarvascsapat

Etető

Etető

Vaddisznók

Vaddisznók

Dámszarvasok

Dámszarvasok

Löszfelszín eróziója

Löszfelszín eróziója

Néhány szarvas

Néhány szarvas
Szélesség N 46° 13,929'
Hosszúság E 17° 48,009'
Magasság: 245 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.02.06 10:02
Megjelenés időpontja: 2007.02.08 15:00
Utolsó lényeges változás: 2018.07.14 15:47
Utolsó változás: 2020.12.21 19:02
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Ajtony és Zerind
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 276 + 1 sikertelen + 8 egyéb
Megtalálások (havi bontásban):

A legaktívabb hónap 2007-04 volt 12 'Megtaláltam' loggal,    OFF
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Két pontból álló multi.
1. 46° 13,823' 17° 50,383' : hány db nagytermetű magyar kőris fából áll a facsoport?
2. 46° 13,929' 17° 48,009' hagyományos láda
Jelszó: Az első pontra adott válasz, egy egyjegyű számjegy egybeírva a logbookban lévő jelszórészlettel.

A láda nevéből következik, hogy itt nem a végláda helye a lényeg, hiszen a szarvaskert nagy kiterjedésű, és amíg végigmegyünk a két pont között, annak újabb és újabb részletei tárulnak fel. Tehát ne robogj végig autóval az erdészeti úton, mert a lényegről maradhatsz le. A hagyományos geoláda a Zselic dombvidékén haladó piros sáv Piros sáv jelzésű túristaút közelében, a Köveskúti-erdőben van elrejtve szemmagasságban. Mérete 20*10*10 cm. Ha Bőszénfa felől jössz, a turistaúttól balra 15 m-re keresd, miután a jelzés derékszögben elkanyarodott nyugat felé. Azok számára jelent élményt, akik a turistaúton gyalog vagy kerékpárral haladnak a 67-es úttól kezdve. Ideiglenes bejegyzés: A jelzett ösvény átvág egy tarra vágott, elkerített erdőrészen. A jelzett út ennek ellenére követhető, mert mind alul, ahol a jelzés felkanyarodik a hegyre, mind a felső kijáratnál az átjárást kapu teszi lehetővé. A kapukat magad után mindig gondosan csukd be, hogy kizárd az újulatot rágáskárral tönkretevő állatokat!

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

A ládához vezető útvonal fő érdekessége a természetes környezetben tenyésztett (háziasított vagy vad) változatos állatvilág megfigyelése.
Az ennek helyet adó, hosszan elnyúló kelet-nyugati irányú völgy Bőszénfa község határában található.
Az erdőlátogatási és közlekedési korlátozásokat tekintve ez a segédlet hasznos lehet.

Bőszénfa község
Bőszénfa a Kaposvárt Szigetvárral összekötő 67. sz. út közvetlen közelében, egy hosszan elnyúló észak-déli völgyben fekvő kis község. Ha Kaposvár felől közelítünk, bal kéz felé nézve a párhuzamosan futó szomszédos domboldalakon előbb Simonfa, majd Bőszénfa látképében gyönyörködhetünk.
Bőszénfa címere liliomot és hármas zöld halmon lépdelő arany szarvast ábrázol. A hármas halom a zselici dombos tájra, a liliom a település első uraira, a Győr nembeli Dersffyekre utal. A szarvas -gondoljunk a honvisszafoglalást kezdeményező csodaszarvasra! - a magyarság egyik totemállata, amely a környéken páratlanul szép állományokban élt és él.
Ma az egész világ trófeáit rangsorolva, gímszarvasnál az első tíz helyezettből öt, míg a dámszarvas esetében hat magyarországi.
Az országút hosszú lejtőjén leereszkedve, a település részét képező Kisbőszénfára érünk. Ajánlatos már a táblánál lassítani, mert az első elágazásnál jobbra le kell kanyarodni ( N 46° 13,721' E 17° 51,010' 160 m [GCSZKE+leágazás])
Autóval csak párszáz méternyit haladhatunk előre; a behajtani tilos tábla előtt parkolhatunk ( N 46° 13,722' E 17° 50,829' 160 m [GCSZKE+parkoló]). Kiszállva első pillantásunk a kerítés mögött figyelő félelmetesen nagy, magyar szürke fajtájú "kormos" bikákra eshet.

Major
 N 46° 13,823' E 17° 50,383' 157 m [GCSZKE-1]
A major épületegyüttese -magtár és istálló- mint kulturális örökség, II. kategóriás védelem alá tartozik.
A vöröstéglás majorhoz tartozó terület, amelyen bivalyok, rideg (magyar szürke) marhák és lovak osztoznak, már utal a vidék alapvető gazdasági tevékenységére, az állattenyésztésre.
A környék a Pannon Lovasakadémia (Kaposvári Egyetem) vadaskerti vadgazdálkodásának legjellemzőbb területe. Itt található a legnagyobb létszámú ménes a haflingi fajtából, amely egy viszonylag kis termetű, jellemzően "szőke", fakóbarna, igénytelen osztrák hegyi fajta; kezdő lovasoknak ideális.

Szarvaskert
De a természetbarátok számára sokkal érdekesebb az, hogy a környék a gím- és dámszarvas, valamint vaddisznó vadaskerti tartásának bemutató értékű helye.
A vadállomány természetes körülmények között, szabadban, de a takarmányt emberek által kipótolva szaporodik; ilyen módon a természetes eltartóképességnél lényegesen nagyobb állománysűrűség érhető el. A Lovasakadémia itteni mintegy 600 hektáros területén 1200 gímszarvas, 150 dámszarvas és 300 vaddisznó él.
A kiváló fizikai állapotban lévő tenyészállatokat vérfrissítés és állományjavítás céljából olyan országokban értékesítik, ahol okszerű vadgazdálkodást folytatnak; a többi állat sorsát a ne bolygassuk - a gazdasági ágazat egyik végterméke a vadhús.
Induljunk nyugatra a piros sáv Piros sáv turistajelzésen. A Surján-patak, majd a Szenttamási-patak völgyében a jó állapotú erdészeti út gyakorlatilag végig vízszintesen halad, könnyű sétát ígér -a sorompóig akár babakocsival is- bármilyen időjárási viszony mellett is. A változatos domborzatú, legelőkkel, erdőkkel, bozótosokkal tarkított terepen elkerített vadaskertekben folyik a tenyésztés. A sík, részben vizenyős részen található kertekben egy kis szerencsével vaddisznókondát figyelhetünk meg - szeretik a rejtőzködő életmódot, ezért csendben ajánlatos közelíteni.
A vaddisznó nemzetünk sorsát tragikusan befolyásolta a valóságban is. Vaddisznóvadászaton szenvedett halálos balesetet Szent Imre herceg (1031) és VII. Zrínyi Miklós, a török elleni hadjáratok zseniális hadvezére. Szent István halála (1038) után közvetlen örökös hiányában az ország évtizedekre a trónviszályok áldozata volt, Zrínyi halála pedig késleltette a török kiűzését. Nem véletlen, hogy mindkét esetben felmerült a gyanú idegen hatalmak által szervezett merényletekre.
A domboldalakban figyelhetők meg a nagyobb létszámú csapatokban legelésző szarvasok. Nagyszerű látvány, ahogy a közeledőket észlelve a csapat megmerevedik, felénk fordul, füleit hegyezi, majd nagy valószínűséggel eliramodik. A parkolótól 3,55 kilométert megtéve az erdészeti úton elhagyjuk a vadaskerteket és a sorompónál a Zselici Tájvéldelmi Körzet erdőjébe érünk. Autóval már csak a SEFAG engedélyével haladhatunk tovább az aszfaltos úton. Az erdőben itt az erdészeti céllal telepített vöröstölgy (Quercus rubra) állomány a jellemző - ez a cakkos levelű, hatalmas, zömök makkot termő amerikai faj tulajdonképpen tájidegen; ezen a vidéken a természetes faállomány összetétel a dombok égtáji kitettségétől függően jellemzően hársas-bükkös vagy bükkös, a déli oldalakon kocsánytalan tölgyes-gyertyános. A vöröstölgy nevét őszi színpompájáról kapta, a sötétbíbor levelek nagyon mutatósak a hazai tölgyfajok elbarnuló lombozatához hasonlítva.
A sorompó után 300 méterrel le kell térni a szilárd burkolatú útról; a jel felkanyarodik a hegyre.

A láda rejtekhelye
 N 46° 13,929' E 17° 48,009' 245 m [GCSZKE-2]
A "láda" a dombtetőn, a jelzett túristaút közelében rejtőzik. Korábban talajszinten feküdt, de mivel már 4 alkalommal kellett összetört ládát cserélni, most felkerült fejmagasságba 2010.08.21-én. (Ez az erdő már nem tartozik a vadaskertekhez, de gondoltam, jót fog tenni egy kis hegymászás. Ha jó formában vagy, a piros sáv Piros sáv jelzésen tovább haladva, eléred a GCROPO ládát.)
Állapot: kereshető

KRW értékelés (150 db): környezet: 4.59 rejtés: 4.29 web: 4.60 átlag: 4.49

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Szamoska 2022.10.05 15:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.90
Nagyon tetszett ez a multi, köszönöm a lehetőséget.

flora1101 2022.08.07 13:55 - Megtaláltam
KÖSZI

EmesESE 2022.06.09 11:11 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.44
Megtaláltuk! 🙂
Jó hogy velünk volt a bicikli, így azzal gurultunk el a tarvágásig, onnat gyalog sétáltunk fel a hegyre. Láttunk mindenféle házi és vad állatot.
Köszönjük a lehetőséget! [Geoládák v3.12.10]

nepster 2022.05.27 12:41 - Megtaláltam
Megtaláltam köszönöm. Zselici bringás kör alatt lett meg.

Paul 2022.05.21 13:13 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.9]

gym 2022.05.06 10:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.8]

Moncsiroli 2022.04.30 18:08 - Megtaláltam
Köszönöm

joove 2022.04.17 14:15 - Megtaláltam
Zselicben tekerve. Köszönjük a rejtést.

Elveszett Geoláda Fosztogatói 2022.03.14 12:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 4.15
DDP közben.

/Quatermain/ [Geoládák v3.12.6]

hacsabi 2022.03.13 13:22 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

erdei csiperke 2021.11.06 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.86
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Robinson76 2021.10.28 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.44
Gyönyörű környezet, rengeteg szép állat, itt megvan minden, mire az ember vágyhat!

sirgalahad 2021.08.27 10:06 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.60
Sosem láttam ennyi csacsit
Gyere füles, adj egy pacsit!
Gondolja ő - más se hiányzik
Hátat fordít, rám se iázik

viad 2021.08.25 11:34 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

RUNiko 2021.07.30 15:02 - Megtaláltam
Köszönöm az élményt!:) [Geoládák v3.11.3]

eltájoló 2021.07.30 15:01 - Megtaláltam
mmxxviii) Jó volt visszatérni ide, mert az útvonalon végighaladva nosztalgiáztunk kicsit a régi túlélőversenyes pontokon. A tarra vágott részen már nem csak kapuk vezetnek át, hanem csináltak létrákat.
A láda jó állapoban a rejtekében rejtőzik. Köszi a rejtést.

Kovács Beni 2021.07.26 15:21 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszi a rejtést!

Hokuszpok 2021.07.26 15:19 - Megtaláltam
Megtaláltam!Köszönöm a rejtést!

tassyg 2021.07.23 11:10 - Megtaláltam
Köszönjük!

tfmb 2021.07.16 16:29 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.92
Köszi a rejtést!

nmárti 2021.07.14 09:33 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.58
Itt döbbentem rá, hogy én már jártam itt korábban. Jó hely, köszi a rejtést!

breimanne 2021.07.14 09:28 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Ashmelia 2021.06.20 13:25 - Megtaláltam
Megtaláltam! :) [g:hu 1.6.5]

Webber 2021.06.20 13:25 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.11.1]

Cerberus 2021.06.20 13:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.42
Megtaláltam! Kaposvár környéki háromnapos terepjárós/gyalogos cachertúra Ashmelia és Webber társaságában 16/34.

Köszönöm a rejtést!


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (285 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]