geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1604. Aracsi pusztatemplom (GCARAC)

Tábla az aszfaltút végén

Tábla az aszfaltút végén

A pusztában

A pusztában

Elölről...

Elölről...

oldalról...

oldalról...

...hátulról

...hátulról

A hozzáépült torony

A hozzáépült torony

Leveles oszlopok

Leveles oszlopok

Kisütött, besütött

Kisütött, besütött

A torony alatt

A torony alatt

Atlasz

Atlasz

Kopjafa - ezen van a pótjelszó

Kopjafa - ezen van a pótjelszó
Szélesség N 45° 38,631'
Hosszúság E 20° 16,361'
Magasság: 84 m
Megye/ország: Szerbia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.03.24 17:00
Megjelenés időpontja: 2007.03.28 00:30
Utolsó lényeges változás: 2016.03.09 19:46
Utolsó változás: 2019.12.20 06:48
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: jager250372
Ládagazda: jager250372
Nehézség / Terep: 2.5 / 3.5
Megtalálások száma: 58 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


WAP

A láda egy műanyag tárolódoboz a templomrom körüli ligetes részen, kövek alatt található.


A ládába TravelBug nem helyezhető.Megközelítés

A Szent István Pusztatemplom romja a Vajdaság Bánsági részén található, ahol a magyarság történelmi múltjának, anyagi és szellemi kincseinek jelképe. Magyarországról a Zenta (Senta) - Ada (Ada) - Óbecse (Bečej) - Törökbecse (Novi Bečej) útvonalon közelíthető meg a legkönnyebben. Adánál ugyan nemrégiben épült egy új híd a Tiszán, ezen átkelve lenne ideális elérni a célt Padé (Padej) és Bocsár (Bočar) településeken átutazva, de kétes az úthálózat kiépítettsége, ezért ezt az opciót (autósoknak legalább is) még nem merem ajánlani.

A templomrom területileg Törökbecséhez (Novi Bečej) tartozik, lakosságának megközelítőleg 30%-a magyar. A városból egyrészt Karlovabeodra (Novo Miloševo) - Nagykikinda (Kikinda) felé haladva, a  N 45° 40,657' E 20° 14,945' 84 m [GCARAC+Crossing1] ponton tudunk jobbra letérni, illetve a Basahíd (Bašaid) felé vezető útról a  N 45° 36,935' E 20° 15,916' 82 m [GCARAC+Crossing2] pontban. A templomrom az első ponttól 5 km-re, a második ponttól 4.5 km-re található aszfaltburkolat nélküli úton haladva. Légvonalban persze kevesebb, de nem célszerű ezt az opciót választani. Autóval a Crossing1 irányából közelíthető meg, ez egy könnyen járható, zúzottkővel borított út. A Crossing2 irányából való megközelítést viszont egyáltalán nem ajánlom autósoknak, még teljesen száraz időben sem.

A pusztatemplom

A rom hatalmas falai már messziről a táj fölé emelkednek, lenyűgöző látványt nyújtva az arra járóknak. A templom története kissé a régmúlt homályába vész. Igazából teljes biztonsággal nem lehet tudni, hogy mikor épült, melyik szerzetesrend használta és mi volt az igazi neve. Egyes kutatók szerint, a forráshiány miatt - kis túlzással - könnyebb bebizonyítani azt, hogy nem is létezett.
A Szent István alapította monostorok között már az aracsit is megemlítik, de valószínűbb, hogy a ma látható templom nagy része, a XIII. század első évtizedeiben épül, román stílusban, alaprajzát a bencés templomok sajátosságai jellemezik.
A 26 méter hosszú, 15 méter széles téglaépítmény faragott mészkővel díszített. Eredetileg torony nélküli, háromhajós, három apszisos, boltozott, bazilikás elrendezésű, a padozat vörös márványból készült.
Az alaprajz, a pillérformák és a szentélyrész előtti szakasz a Csák nemzetség vértesszentkereszti templomáéval (GCVeKo), a boltozati rendszer pedig a franciaországi Bourges székesegyházát is jellemző megoldással rokonítható. A díszítőfaragványok egy része antikizáló kompozíciójú. Ezek az esztergomi királyi palota és az érseki székesegyház provence-emiliai eredetű stílusrétegének a hatásáról tanúskodnak: mestereik a tudásukat ott szerezték. A faragványok egy másik csoportja gótikus jellegű, egy közülük a pannonhalmi bencés főapátsági templom reimsi kapcsolatú faragványaival mutat összefüggést.
A nyolc pillér és a két gerinchordó faloszlop fejezete kőből faragott leveles díszű, kivétel a főapszistól délre fekvő gerinchordó faloszlop fejezete, ahol emberi alak tartja a vállkövet, mint Atlasz az égboltot. Ugyanezen faloszlop fejezetének déli oldalán a levéldísz fölött jobb arcrészét tenyerével megtámasztó figura látható. A tetőzet faszerkezetű volt, máztalan cserépfedéssel. Az apszisokat is tető fedte, melyeknek kőből faragott kis félkörös párkányzatuk volt.
Az északi csúcsíves tornyot később építették hozzá, ami már ferences fennhatóságra utal. A torony alsó részét a keleti, északi és nyugati oldalon egy-egy nyomott csúcsívű, tégla kereteléssel egybefogott, kettős csúcsíves ikerablak tagolja. Ebben az időszakban, amikor a csúcsíves tornyot 1380 körül hozzáépítették, a főhajó tetőgerinc magasságát is megemelték. A torony felső része nyújtott nyolcszögű, a legfelső részei és a toronysisak a kereszttel leomlott, elpusztult.
Korai története során többször kifosztják (tatárok, kunok), de újraépül, virágkorát a XV. század első felében éli.
Később a kolostort megerősítik, de a törökök könnyedén elfoglalják. Érdekesség, hogy a védők állítólag a becsei várral összeköttetésben lévő alagúton keresztül távoztak.
Az épületekkel a törökök nem tudtak mit kezdeni, kifosztásuk után a sorsukra hagyták őket, így csodával határos módon megmaradnak és a XIX. században "fedezik fel" újra a romokat. A templom mellett található kolostorépületek csekély maradványai láthatóak.
A templomból mára a nyugati fal, a szentélyrész a hozzá csatlakozó északi főhajófal két árkádnyi szakaszával és a toronnyal maradt fenn eredeti állapotban.
A templomrom történetéről és művészi értékeiről Raffay Endre és Szűgyi Ferenc munkáiban olvashatunk részletesen.

A település

A mai Aracs település Törökbecse részét képezi, a középkori település a török időben teljesen elpusztult. Az 1400-as évek elején vásáros hely, majd mezőváros volt, többször tartották itt a Torontál megyei gyűléseket is. 1536-ban pestisjárvány sújtotta a vidéket, sok lakója elmenekült, a törökök már egy hanyatló települést találtak itt.

A templomrom jelentősége

A Délvidéken nagyon kevés műemlék maradt vissza a középkori magyar hagyatékból és ez felértékeli azokat, amik ránk maradtak.
Az Aracsi Pusztatemplom a délvidéki magyarság egyik legnagyobb becsben tartott műemléke, gyakran művelődési és egyházi esemény színhelye a templomrom. Irodalmi folyóirat, két civil szervezet és a délvidéki közélet szereplőinek adományozandó díj is az Aracs nevet viseli.
Burányi Nándor írta a 2005-ös Vajdasági Magyar Kalendáriumba:
"Meg kell őriznünk, ápolnunk kell az itteni középkori magyar évszázadok romjait. Szükségünk van rájuk, akár fának a gyökereire."
A rejtés célja is ez, mely egy igazi jelképet szeretne bemutatni.

Bővebb információ, szálláslehetőség:

www.aracs-turizmus.info

A láda

A láda egy műanyag tárolódoboz , mely a templomrom körüli ligetes részen, kövek alatt található.

A láda esetleges eltűnésének esetére pótjelszó használható, mely a  N 45° 38,655' E 20° 16,357' 86 m [GCARAC+Pótjelszó] ponton lévő kopjafa délkeleti oldalán a címer alatt található felirat (két szó egybeírva ékezettel és csupa nagy betűvel).

A hely gyakran látogatott nem csak turisták, hanem kirándulók által is, akik akár napokra kiköltöznek sátorozni a romok köré, feltúrva az egész környéket, ezért sajnos a láda könnyen eltűnik. Ezért is tartozik hozzá alternatív jelszó, hogy ne érje csalódás az arra tévedt kessertársakat, ha esetleg a láda eltűnne. Ez volt az egyetlen ok, ami miatt a rejtés olyan amilyen - nem vezet hozzá kesserösvény és nem szúrható ki messziről. Annak érdekében, hogy illetéktelenek ne találják meg, meg kell hozzá mozdítani egy-két követ, vagy be kell menni a bokrok közé.

Nagyon szépen kérek mindenkit, hogy a rejtést ne bíráljátok felül, a ládát mindig az eredeti rejtekhelyére tegyétek vissza, még akkor is, ha szúrós bozót őrzi! A hely forgalmas, és ha a láda nincs kellőképpen elrejtve, könnyen eltűnik!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (31 db): környezet: 4.87 rejtés: 4.46 web: 4.71 átlag: 4.68

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
-
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
-
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


kobcikrajci 2021.10.01 16:48 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszi a rejtést!
[g:hu+ 2.7.14]

szamosszamoca 2020.01.05 18:36 - Egyéb
Felújítottuk a MGKE ládacsere program keretében!

IMG_20200105_183858Nagy sziklák odújába bújik a láda24
szamosszamoca 2020.01.05 18:35 - Megtaláltam
Kalandosan, töksötétben, de küldetés teljesitve. A láda felújítva várja a kessereket!

Szollo 2019.12.10 16:10 - Megtaláltam
Én is csak ládafedőt, és com-os ládát találtam.
A földút kis esőben jól járható autóval, csak az eleje saras.
Nagyon tetszett a rejtés. Utána mentem tovább Óbecsére.

Csaba & családja 2019.10.28 11:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.62
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést. A láda helyén csak a doboz fedelét és egy com-os ládát találtunk.

monic1006 2019.07.06 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
Bánáti Hazajáró túra alkalmával, egy "bakancslistás" vágyunk teljesült azzal, hogy eljutottunk az Aracsi pusztatemplomhoz - így némi szándékossággal ez lett az 500. (ÉÉÉRTEEED??? AZ ÖÖÖTSZÁZADIIIIK! - soha nem hittem vilna! 😊🙄)

A láda viszont gyógyításra szorul, a tereprendezést megsinylette a dobozka, csak a pótjelszót leltük meg, de így is 500!!! :))))

szsoutdoor 2019.07.06 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.70
A Bánáti Hazajáró Túra végén kerestük meg, alternatívval sikerült, a kövek között csak ládára utaló dobozmaradványokat találtunk. Aracsra eljutni régi vágyunk volt, így az 500. találatot ide időzítettük. Köszönjük a rejtést!

SirLes 2019.06.29 20:03 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.2y]

orszagoskek 2019.04.28 09:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.33
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Kellemes hangulatú hely. Az alternatív jelszót használtam. Tamás [Geoládák v2.2.5]

Sir Pajszer 2018.02.03 12:41 - Megtaláltam
Köszi!

picuresnagyur 2018.02.03 07:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.40
Köszi, valóban rokon a vértesszentkereszti kolostorral. Anno az volt az első megtalált ládánk.

becko 2018.02.03 06:34 - Megtaláltam
Szép város Kolozsvár...

GYEZegzug 2017.09.12 15:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.20
ok. Többit otthonról.

P_20170912_144920P_20170912_144927
P_20170912_145533P_20170912_145539
P_20170912_145812P_20170912_150000
P_20170912_150101P_20170912_150425
P_20170912_151151P_20170912_151225
P_20170912_151301P_20170912_150344
tarsolyos 2017.09.12 15:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.03
Köszönöm!

20170912_14534520170912_145513
20170912_14564620170912_145851
20170912_151114 
AntalAttila 2017.07.15 20:38 - Megtaláltam
Ezt is megtalálta a szegedi Antal család! Attila, Kitti, Réka, Levi. Köszönjük szépen a rejtést! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

Párduc50 2017.07.09 14:00 - Megtaláltam
Megszenvedtünk, mire eljutottunk a ládáért, de ott a találat már könnyű. Egy gólya uralta a romot, mely így MÉG SZEBB volt. Köszi!

0600
0102
0304
05 
pgyp 2017.05.28 13:37 - Megtaláltam
Megvagy! [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]
Délvidéki tanulmányút közben. A busszal az ajánlott parkolóig mentünk, majd mindenki minket figyelt mit is csinálunk. Természetesen hamar meglett a láda, logoltunk, visszarejtettük, meghallgattuk az idegenvezetőt majd elmentünk ebédelni Zentára.

Zsu. 2016.05.14 11:24 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

Mikulás 2016.05.14 11:24 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.61
Szerbiai hétvégi kirándulásra indultunk Zsuzsival. A kész tervek, útvonal, felkeresendő helyek, szállás már tavalyról megvolt. Anno 38 a fokos hőség riasztott vissza, most meg az esős időjárás - majdnem.
Ez a rom hatalmas és jelentős, sosem jöttünk volna ide, ha nincs a láda, emiatt is nagyon hálás vagyok! Nagyon szeretem az ilyen "eldugott" kincsket. Az idézőjel annak szól, hogy már messziről (4 km) látszik az impozáns rom az Alföldön. Az északi út teljesen kifogástalan, azaz drive-in. A templom mellett parkoltunk. Köszönöm a rejtést és az előző csapatnak az újrarejtést! Szép emlékekkel lettünk gazdagabbak.

Mikulás

imageimage
imageimage
imageimage
imageimage
image 
Kokó 2016.04.29 14:45 - Megtaláltam
Kényelmesen autózható úton lett "drájvin". Nagyon tetszett!

-1-2
-3-4
-5-6
-7-8
-9-10
Piroskaa1 2016.04.29 14:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.89
Nagyszerű ez a műemlék, ami ráadásul még jó állapotban is van. Ládázás közben volt szerencsém egy baglyot is látni :) Köszönöm a rejtést.

Blue Mali 2016.04.29 14:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
Köszönöm a rejtést!

Remek amit ez a láda megmutat!
Nagyon impozáns látvány így is!

Érdekes így a pusztában állva, mely messziről is tekintélyt parancsol!
Mindenkinek érdemes lenne látnia!

Köszönet!

povyagi 2016.04.29 14:42 - Megtaláltam
o/ Hurrá, megvan! [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

Mathau 2016.04.29 14:42 - Megtaláltam
"Fox in the box. Did you ever hear about the fox in the box?" [g:hu 1.5.2x] [wapon beküldött szöveg]

macikupac 2016.04.29 14:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 4.17 súly: 4.44
Balkán Express 5.

Ez a rom is azok között a helyszínek között volt, melyek elsőre kikerültek az útvonaltervből - mondván nem lesz rá időnk. Azután újraterveztünk és belefért. És látva a helyszínt milyen jól döntöttünk! Nagyszerű hely! Az északi megközelítés mellett döntöttünk, ami újabb helyes döntésnek bizonyult. Kiválóan autózható az út egészen a romig. Az egykori bazilika meg már több kilométeres távolságról látszott. Én mondtam is, hogy oda megyünk, de a többiek lehurrogtak, hogy az nem lehet, mert sokkal messzebbre megyünk. Még így, romjaiban is lenyűgöző a templom. Szépségesek a gótikus ívek, s milyen csodás lehetett az egykori (mára gyakorlatilag megsemmisült főhomlokzati rózsaablak. Ez is egy olyan célpont, ahová láda nélkül biztosan nem jutottunk volna ma el. Köszönet a csábításért! Mityó medvémmel kerestem meg.

[wapon beküldött és később kibővített szöveg]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (61 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]