geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1620. Kistarcsai Élményösvény (GCKIST)

Erdőlakó

Erdőlakó

Az erdő hangjai

Az erdő hangjai

"Elefánt" :-)

"Elefánt" :-)

Mezitlábas izgi

Mezitlábas izgi

Egy a csendes kis ösvények közül

Egy a csendes kis ösvények közül

A félbevágott fenyő és alatt az alaposan álcázott láda.

A félbevágott fenyő és alatt az alaposan álcázott láda.

"A főút"

"A főút"

A láda

A láda
Szélesség N 47° 32,190'
Hosszúság E 19° 15,475'
Magasság: 207 m
Megye/ország: Pest
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.04.09 16:00
Megjelenés időpontja: 2007.04.09 23:12
Utolsó lényeges változás: 2009.04.05 21:47
Utolsó változás: 2017.04.09 19:13
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Dzsozy és családja
Ládagazda: Dzsozy
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 400 m
Megtalálások száma: 351 + 1 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente


2008.06.10 A ládát a mai nap adoptáltuk. Megpróbálunk jó gazdája lenni. Köszönjük.

WAP:

Két állomásos multi. Első pontnál van elrejtve a ládakoordináta. Egy érdekesen növő fa töve alatt keresd! A láda egy jellegzetesen vállmagasságban elvágott, karvastagságú fenyőfa tövében, avarral letakarva. 5x10-es műanyag konyhai doboz.

------------------------------------------

2008.03.19.
A kess jól funkcionál, de sajnos egy év alatt az Élményösvény igencsak átalakult. Mondhatni hűlt helye lett. Köszönhető ez a "jó akaratú embereknek". Az erdő azonban így is csodaszép tud lenni. Kellemes illat, hangulatos környezet fogadja az ide látogatót. Ezért tartjuk meg továbbra is a ládát.

------------------------------------------

Kérjük, csináljatok minél több fényképet az erdőről és a még esetlegesen megmaradt játékokról, hogy láthassuk a fejleményeket! Óvatosan, türelemmel keresgéljetek, mert néha nagy a forgalom az erdőben! Sok a gyerekes család, kocogó apuka, stb. És kérünk mindenkit, hogy NE túrja szét a láda környékét! Ha nem megy, ott a telefon! Jó keresgélést!

A kistarcsai lakosok és a Rügyecskék Alapítvány egykori fenyveserdei Élményösvényére csalogatunk Titeket egy rövid, de annál érdekesebb, élménydúsabb multira! Kifejezetten ajánljuk kisgyermekes családoknak, vagy mindenkinek, aki szívesen felfedezné az erdőt egy kicsit más szemüvegen keresztül!

A LÁDA:

Két állomásos multi. Első pontnál  N 47° 32,190' E 19° 15,475' 207 m [GCKIST-1] találjátok a láda koordinátáit. Egy vízszintesen induló fa töve alatt találjátok kis dobozba a 2. pont koordinátáját. És kéretik nagyon körültekintően visszarejteni! A ládát úgy helyeztük el, hogy megtalálásához végig kelljen menni az egykori élményösvényen, így egyszerre élvezhetitek a keresést és játszhattok az erdő ajándékaival. A láda egy jellegzetes, vállmagasságban elvágott, karvastagságú fenyő fa tövében, álcázva pihen. Kisebb méretű műanyag konyhai doboz.

Megközelítés:

A kistarcsai fenyveserdőt a 3-as főút Budapest és Kistarcsa közötti szakasza mellett, a Flór Ferenc kórház mögött találjátok. A főútról a kórház felé lekanyarodva, majd a kórház mellett elhaladva már láthatjátok is.

Kérünk mindenkit, hogy fokozottan ügyeljen az erdő érintetlenségére, ne túrja szét az erdőt és a ládát ne bugyoláljátok semmilyen oda nem illő anyagba! Anélkül is vízálló! Köszönjük! Az élményösvény állomásait pár hónap alatt megtizedelték a "jószándékú" erdőkerülők, így biztos, hogy jó pár állomást nem fogtok megtalálni. Csak semmi csüggedés, szippantsatok nagy levegőt a kellemes fenyőillatból és élvezzétek!

Az eredeti leírás így szólt:

Az Ösvény:

Két környezetvédő szervezet: a berlini Ökowerk környezeti neveléssel foglalkozó, 20 éves múltra visszatekintő egyesület (www.oekowerk.de), valamint a Rügyecskék Alapítvány (www.rugyecskek.hu) közreműködésével jött létre az élményösvény a kistarcsai fenyveserdőben. A hazánkban egyedülálló élményösvény annyiban különbözik a szokásos természeti tanösvényektől, hogy nem olvasni lehet a különböző állomásokon az erdő élővilágáról, hanem gyakorlatokat és feladatokat elvégezve érzékszerveinket bekapcsolva megismerni és megtapasztalni azt, képességeinket és készségeinket próbára tenni és fejleszteni.

Az erdei élménytúra kezdete az erdő lakótelepi oldalán kezdődik, a széles ösvénytől balra.

Az első tisztáson rögtön egy zöld osztályteremmel találkozunk, amelyet farönkökből összeállított ülőalkalmatosságok alkotnak.
Cél: az idevezető út után megpihenni, ráhangolódni az erdőre, ismeretanyag átadás.

Az ösvényen elindulva a következő tereptárgy a fa telefon, amely egy hosszabb és egy rövidebb rönkből áll. A látogatók megtapasztalhatják, hogy ha társuk az egyik végét megkarcolja, megkopogtatja, vagy valamit mond, a másik végén hallani fogják a hangot.
Cél: az érzékszervek megszólaltatása, ráhangolódás az erdőre, az erdő hangjain át.

Ugyanezek a farönkök egyensúlyozó faként is szolgálnak, amelyen
- előrefelé nyitott szemmel
- előrefelé bekötött szemmel és
- hátrafelé is végig mehetnek a látogatók.
Emellett megfigyelhetik a fa kérgét, megszámolhatják évgyűrűit.
Cél: A mozgáskoordináció fejlesztése, a félelem legyőzése, kihívásoknak való megfelelés.

Az ösvényen tovább haladva, balra tűnik fel az ugrógödör, a következő állomás. A gödör jobb szélén különböző állatok fába égetett nyomai láthatók, az ugrógödör szélétől épp az ugrásuknak megfelelő távolságban. A távolugró gödörben nekifutva kipróbálhatják, hogy maguk mekkorát ugranak, melyik állat ugrásával ér föl a megugrott távolság. Az "ugrógödör" arra is alkalmat ad, hogy a látogatóknak megmutassuk, hogy melyik nyom milyen állatnak a lábnyoma, miről ismerhetők fel ezek a természetben.
Cél: mozgásfejlesztés, játékos ismeretterjesztés, ráhangolódás az erdő állataira.

Ezt követően a tisztáshoz érve megismerkedünk a süniházzal, amely a közelből összehordott ágakból áll. Az áglabirintusban szívesen időznek az erdő kisállatai, mert biztonságban érzik magukat.
Cél: játékos tanulás az erdőlakók életéről, a fa szerepéről a természetben és az állatok
életében.

A tisztásra érve a különböző fafajtákat hangjuk alapján is megismerhetik a látogatók az erdőxylofon kipróbálásával, ami többfajta fadarabból áll és különböző hangokon szólal meg.
Cél: az erdő sokszínűségének megtapasztalása a fafajták hangainak összehasonlításával zeneiség fejlesztése, a természet hangainak zenei besorolásával.

Az ösvényen továbbhaladva a vaklépcső állomás következik, ami félkörben leásott különböző hosszúságú farönkökből áll. Kettesével javasolt rajta végigmenni, úgy, hogy a pár egyik tagja bekötött szemmel a legmagasabb rönkre lép, a kezét fogó vezető, pedig mellette állva hangjával irányítja a következő lépcsőfok megtalálásában, egészen a lépcső végégig, majd szerepet cserélve végigmennek rajta újra.
Cél: kommunikáció és bizalomerősítés, mozgásfejlesztés.

A következő állomás a pókháló egy sűrűn benőtt fakeretben kifeszített kötél, amelynek érintése nélkül kell a gyermekeknek a "behálózott" területen átmászniuk. Először csak pár kötéllel kezdjük, majd ha ez sikerült, újabb kötél kerül kifeszítésre, mígnem lehetetlenné válik a kis lyukakon az átmászás a kötél érintése nélkül.
Cél: mozgásfejlesztés, koordináció, játékos ismeretszerzés.

A következő állomáson egy fafotelre leülve gondolkodhatnak el a látogatók a fa felhasználási területein saját otthonukban. A szemben lévő évgyűrűszeleten tanulmányozhatják a látogatók a fa éveinek számát.
Cél: a fa tulajdonságainak és felhasználási területeinek megismerése, életkoruk megbecsülésének gyakorlása.

Visszatérve az ösvényre a következő állomás a mezítlábösvény lesz. Itt a látogatók cipőjüket levéve, bekötött szemmel, a korlát segítségével önállóan, vagy partneri kísérettel végigmennek az ösvényen, amelynek során különböző "lépőkádakban" a természetben előforduló anyagok (termések, háncs, termőföld, homok, kavics, rönkök, stb.) érzetével ismerkednek meg.
Cél: a tapintás, érzékelés fejlesztése, új ismeret közvetítése, külső és belső érzeteink összehangolása, játékos tapasztalatszerzés, önbizalomerősítés.

A következő állomás a széles ösvény túloldalán 3 messzelátó: a tisztáson rögzített vascsövek, amelyeken átnézve különböző részleteket lehet a környezetből kiválasztani és megszemlélni.
Cél: a részletekre figyelni, a megfigyelőképességet erősíteni.

Újra átkelve a széles ösvényen az utolsó állomás következik, két lépcsőben. Először egy felfüggesztett, természetes anyagokból készült céltáblátn kell a közelben (nem a mezítlábas ösvény lépőkádjából) összegyűjtött fenyőtobozokkal célba dobni. Aki a közepébe betalál, elindulhat a rejtekösvényen, amelynek végén egy ágakból készült sátor áll, amiben el is lehet bújni. A rejtekösvény a túra végén a közelben található ágakból tovább építhető, a kunyhó, vagy sátor tovább fejleszthető.
Cél: mozgásfejlesztés, érzékenyítés, az erdő adta lehetőségek önálló feltárása, megismerése, kipróbálása. Csoportos és egyéni tapasztalat- és élményszerzés.

Az ösvény célja az erdő jelentette élőhely megtapasztalása az emberi érzékszervek mindegyikével, ezáltal egészleges természetélmény biztosítása, valamint érzékszerveink fejlesztése.

(forrás: rugyecskek.hu)

Elindulj-e kisgyerekkel? Itt a válasz!

Itt találjátok az Élményösvény bemutatását az RTL KLUB televízió műsorában.


Itt az MTV műsorában.

Itt pedig az Újbuda TV-ben!
Állapot: megszűnt

KRW értékelés (289 db): környezet: 3.97 rejtés: 4.34 web: 4.53 átlag: 4.28

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Gyapotköpet 2009.04.04 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.83 súly: 1.70
Sajnos le maradtunk arról hogy a láda beteg illetve ezek szerint fölgyújtották.Így hát nekünk is csak a koordintát rejtő kis filmes dobozt valamint a vállmagasságban elvágott fát sikerült megtalálni.Így kicsit szomurúan de tovább álltunk a túránk kövektkező ládájához.reméljük rendbe lesz hozzva mihamarabb a láda és visszatérhetünk ide,Azért köszöünjük.

[Jóváhagyta: Dzsozy és családja, 2009.04.04 23:22]

R.Guszty 2009.03.31 17:25 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.59
A mikroláda a koordinátákkal némi keresgélés után meglett, de a második pont felé közeledve kis parázsló kupacra lettem figyelmes. Eltapostam a maradék lángokat, és rosszat sejtettem. Megpróbáltam megtalálni a ládát, de nem sikerült. A leírás alapján azt hiszem megtaláltam a fát (ami itthon a képek alapján beigazolódott), de a láda eltűnt, a tűzben pedig ott égett - legalábbis szerintem - a logbook. Gykorlatilag semmit nem lehetett megmenteni belőle, a vandál gondosan az elejétől gyújtotta fel. Kérem a képek alapján a megtalálás elfogadását, és a láda betegre állítását.

[Jóváhagyta: Dzsozy és családja, 2009.03.31 21:16]

a láda hűlt helyelogbook (?)
logbook (?) 
K.L. 2009.03.29 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 1 rejtés: 3 web: 3 átlag: 2.33 súly: 4.03
Olvasom mások bejegyzéseit... én egy kicsit realistább vagyok: elhanyagolt, piszkos, telepített erdő; az élményösvény egykori állomásaira csak a szokásosnál is nagyobb szeméthalmok emlékeztetnek.
Szerintem nem "olyan hely, ami valós értéket képez ... ahova tényleg érdemes akár több száz kilométert is autózni, vagy vonatozni" (idézet a szabályzatból).

Tyúkanyó 2009.03.16 11:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.28
Az erdő szép, de kár, hogy az élményösvényből szinte semmi nincs már meg.

mfulop 2009.03.15 12:26 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.60
Az első multink :-)
Kár az ösvényért, de kellemes a környezet.A láda picit be volt ázva, hiába vizálló. Eszköz hiányában legalább a logbookot betettük egy műanyag zacsiba.

urbanj 2009.03.12 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 4 átlag: 3.67 súly: 3.13
Megtaláltuk. Kár az élményösvényért. :(

dzoli1 2009.03.07 17:40 - Megtaláltam
Szinte már sötétben...

tommeli 2009.02.21 13:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 3.42
Nagyon jót sétáltunk a 20 cm-es hóban.
tommeli+Dávid+Benjamin

guppik 2009.02.21 10:05 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 3.47
+1

hp-kzs 2009.02.15 15:44 - Megtaláltam KRW környezet: 2 rejtés: 4 web: 5 átlag: 3.67 súly: 2.77
Sajnos az élményösvény tényleg szinte teljesen eltűnt. Csatolva pár szomorú kép. Nagyon jópofa lehetett amikor még megvolt, szomorú látni a vandalizmust.

SzemétdombEz lehetett a vaklépcső?
Itt a láda 
vicaroka 2009.02.14 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.29
Jó ez a hely.

Városi Chilly csapat 2009.02.08 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.63
Megtaláltuk! Team munka volt, az elsőnél Apa remekelt, a másodikat viszont Anya találta meg :)) Apa gpsszel szemmagasságban kereste a fát, de nem ott volt.


macikák 2009.02.08 11:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.30
megtaláltuk

emeritt 2009.01.31 12:10 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 5 átlag: 3.67 súly: 1.00
Az első ládám. Köszönöm a segítséget a helyszínen

geo210 2009.01.31 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.00 súly: 1.78
Megtaláltuk. Kellemes baráti séta keretében levadásztuk. Jó rejtés volt. Köszi. Geo 210

Evetke 2009.01.30 12:46 - Megtaláltam
Dzsozyék ládái vol2 ;) [wapon beküldött szöveg]

Élmény volt az ösvény. Az ún. mezítlábas izgi és más csodák még hírből se, de bebóklásztam a fenyvest. :)

Béla fotogén az első pontnál :)Ez itt egy ezmi
Ez itt egy Erdei Rém 
pika001 2009.01.24 10:45 - Megtaláltam
Remek hely, sajnos az élményösvénynek tényleg csak hűlt helye :(
Köszönet a rejtésért!

 
befi 2009.01.18 15:55 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.01
ok

benyo1982 2009.01.18 15:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 1.00
Zöldfülü 1. megtalált geoládája. Köszi a rejtést.

mszilvia 2009.01.18 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 2.92
Megtaláltam. Köszi a rejtést.

geolaci 2009.01.17 11:36 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.73
Megtalaltam!

A Ládák Réme 2009.01.17 11:36 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.72
Telepített fenyves, de fenyves :)

Snipermaster 2009.01.17 11:36 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.24
megvan

Istyu 2009.01.16 14:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.68
Így múlik el nálunk minden, ami nem a profitról, a médiáról vagy az igénytelen bulvárról szól. A leírásban említett dolgoknak jószerivel már a nyomai is nehezen ismerhetők fel. Sajnálatos, hogy egy alapvetően nagyszerű kezdeményezés ilyen csúfos véget ér pénz és értő gondoskodás hiányában. Számomra meglepő, hogy nem akad a környéken egy olyan önszerveződő társulás, amelyik gondját viselné ennek a létesítménynek. Az ott lakók közönye is elgondolkodtató.

A rejtéseket nem volt egyszerű feltűnés nélkül megtalálnom, mert egy kutyasétáltató pár kitartóan követett végig a parkon keresztül. Próbáltam húzni az időt, eleinte kevés sikerrel. Később szorgalmas természetfotósnak álcázva magam végül sikerült levadászni a dobozkákat.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (361 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]