geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1625. Mezőtúri séta (GCMTUR)

Városháza

Városháza

Nagy Lajos király

Nagy Lajos király

1956-os emlékmű

1956-os emlékmű

Tűzoltólaktanya

Tűzoltólaktanya

Belvárosi Református Nagytemplom

Belvárosi Református Nagytemplom

Nemzeti Szálloda

Nemzeti Szálloda

"Bazár"

"Bazár"

Fazekas Múzeum

Fazekas Múzeum

Mezőtúr ékessége

Mezőtúr ékessége

Ha ezt látod már közeledsz!

Ha ezt látod már közeledsz!

A láda új helye

A láda új helye

QR kód: megtalálás bejelentése WAP-on

QR kód: megtalálás bejelentése WAP-on
Szélesség N 47° 0,369'
Hosszúság E 20° 36,812'
Magasság: 83 m
Megye/ország: Jász-Nagykun-Szolnok
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.04.11 00:00
Megjelenés időpontja: 2007.04.13 06:59
Utolsó lényeges változás: 2015.04.07 13:36
Utolsó változás: 2015.04.07 15:07
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: Szakica & Szabitaxi
Ládagazda: szakica
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 1500 m
Megtalálások száma: 448 + 1 sikertelen + 2 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.6 megtalálás hetente


Wap
Négypontos multiláda Mezőtúron.
Jelszórészletek a bejárásuk javasolt sorrendjében:
1. A város alapító szobrán, a koronán lévő "liliomok" száma. ( egyjegyű szám)
2. A bronz emléktáblán szereplő hónap
3. a falon elhelyezett emléktáblán látható négyjegyű szám.
4. A jelszó utolsó részét az Erzsébet-ligetben leled egy fa tövében, téglák mögött, talajszinten elhelyezett konyhai dobozban, ebben található a 8 betűs szó.

Gyertek velem és ismerjétek meg az ezernyi szépséget és titkot rejtő sík vidék csodáit, látogassatok el Mezőtúrra!
4 multiponton keresztül szeretném bemutatni városunkat, itt és közvetlen környezetében ez az első geoláda, amely talán néhány érdeklődőt is szerez e "nemes játékba".

Mezőtúr a Nagyalföld középső részén, Budapesttől 150 km-re, Szolnoktól 50 km-re, a 46-os főút mentén helyezkedik el. A Hortobágy-Berettyó-főcsatorna két partján található város a Budapest-Szolnok-Lökösháza nemzetközi vasútvonalon vonattal is könnyen megközelíthető.
19000 lakost számláló város őrzi gazdag történelmi múltját. Mezőváros, iskolaváros és vásárváros - Mezőtúr mindhárom jelzőt büszkén viseli. A 15-16. századtól bizonyítható tényeken nyugszik a mezőtúri fazekasság története, hiszen az első tárgyi emlékek ebből a korból származnak. Az eltelt fél évezred folyamán a kézművességnek ez az ága nagyban befolyásolta a város fejlődését, és Mezőtúrt országszerte ismertté tette, hisz "az agyagban van elrejtve a város múltja, ez jelenti jelenét, s meghatározza a jövőjét is".
A múlt hamisítatlan varázsát idézi minden év augusztusában a Túri Vásár. A rendezvények keretében színpadi fellépések, népi iparművészek várják a látogatókat. Az utóbbi években a vásárt megelőző héten összművészeti programok szórakoztatják az érdeklődőket. (idén: 2007. augusztus 26-án)

A városi sétánk kiindulópontja az ősi város történelmi központja, Mezőtúr mai főtere, a Kossuth tér. Szabályosan elrendezett épületeivel egyedülálló az alföldi városok főterei között, amely egy kellemes parkot zár körbe, ahol szobrok, emlékművek őrzik a 629 éves város múltját. Többek között itt láthatjuk Nagy Lajos királyunk, a város alapítójának mellszobrát is. "N 47° 00,025'" "E 20° 37,825'"
A Kossuth tér 1. sz. alatt található a Városháza, Az Alföld egyik legnagyobb Városháza épületének korabeli kialakítását Mezőtúr nagy közigazgatási kiterjedése indokolta. Az eklektikus stílusú négyszintes épülethez tartozó toronyból gyönyörű panoráma nyílik a városra
Városháza jobbján a tér északkeleti sarkát zárja le az önkormányzati tűzoltó-parancsnokság épülete. Magyarország egyik legszebb tűzoltólaktanyájának is tartott építmény 1929-ben készült el.
A Városházával szemben áll a Belvárosi Református Nagytemplom. Mai arculatát és jellegzetességét: a négy jón oszlopos, timpanonos főnézetét 1843-45-ben alakították ki. Stílusa kívülről klasszicista, míg belseje késő barokk jegyeket mutat. Befogadóképessége 3000 ülő- és 1000 állóhely.
Közvetlenül a Nagytemplom mellett várja vendégeit a Nemzeti Szálloda. Az impozáns épületet 1894-ben egy tekintélyes túri kereskedő építtette.
A Kossuth tér déli oldalát foglalja el a város első emeletes épülete, a Bazár. Kétszintes épületét 1884-ben ugyan párizsi mintára tervezték eklektikus stílusban, nevét mégis a keleti bazárokra emlékeztető jellege után kapta, hiszen egykor 12 különböző üzlet működött itt. A főtér déli oldalát a 2005-ben felújított Postapalota zárja, amely 1938-ban épült a Bazár mellé.

Városnéző sétánkat folytassuk a Kossuth úton, amely a tértől néhány száz méterre található északi irányban. Tekintsük meg az ország egyik legrégibb iskoláját, a Szegedi Kis István Református Gimnáziumot, amelyet a reformáció idején, 1530-ban alapítottak. Mai épülete 1889-ben készült el eklektikus stílusban, teljes felújítására. Az ódon falak között több neves személyiség töltötte diákéveit, például Szép Ernő költő és műfordító - akinek első diákkori verses kötete itt jelent meg, valamint Tamkó Sirató Károly költő és Erdélyi József népi költő is. Az iskola épületével szemben áll az egykori Úri Casino, amely 1896-ban, a honfoglalás ezredik évfordulója emlékére épült.
Mezőtúron található Európa egyetlen Fazekasmúzeuma. A Túri Fazekas Múzeumnak a Bolváry-kúria ad helyet és otthont. A település legrégibb műemlék jellegű, patinás épülete egyfajta méltóságot nyújt ezeknek, az értékeknek, hirdetve a mezőtúri fazekasok - akik voltak és vannak - ízlésének és keze munkájának remekeit. A Múzeum alapítását a város gazdag történelme, néprajzi sajátosságai - a virágzó kisipar, a híres vásárok, a kiterjedt tanyavilág, a pásztorélet - csakúgy indokolták, mint a Badár Balázs által híressé tett és világhírre emelt mezőtúri fazekasság. A Múzeum állandó kiállítása ennek történetét mutatja be napjainkig. Az értékesebb darabok között olyan ritkaságnak számító tárgyak tekinthetők meg, mint az 1820-ban készült rátétes feketekerámia gyertyamártó, a Móricz-étkészlet 1905-ből, amelyet id. Badár Balázs készített. Városunk közigazgatási területe alatt található az ország legnagyobb agyagkészlete, ami évszázadok óta bázisa a túri fazekasiparnak, melyet Badár Balázs (1855-1939.) tett világhíressé. Tehetséges követői a mai napig méltó reprezentánsai az ország fazekas- illetve kerámiamestereinek.

Város néző sétánk végén látogassatok el az Erzsébet-liget árnyas fái közé és a Ligeti-tó kéklő vizéhez, ahol megpihenhetsz. Szomszédságában található a gyógyvizű strandfürdő és a fedett uszoda.
E kellemes környezetben, egy háromtörzsű fa tövében helyeztem el a ládát ágakkal, avarral letakarva, amelyet az alábbi ponton találsz. (N 47 00, 380 E 20 36, 841)

Egyéb látnivalók:
- A Budapest felől érkezőket az első közlekedési lámpánál egy csodálatos bronz szobrot körül ölelő szökőkút fogad.
- A Kossuth-ház, amely a Kossuth úton, a kórház udvarán található, nevezettessége, hogy alföldi toborzó útján kétszer is itt szállt meg Kossuth Lajos.
- Városi Galéria- az 1862-ben épült egykori zsinagóga kiállításoknak, zenei programoknak máltó helyszíne.
- A város főutcáján a Dózsa György úton láthatjuk Dózsa György szobrát.
-Ezen az úton érjük el a Teleki Blanka Gimnáziumot (egykori lánygimnázium), amely 1897-ben az Alföld első leánynevelő intézeteként nyitotta meg kapuit. Az épület felújításai során eredeti, díszített, kovácsoltvas lépcsőkorlátait éppúgy sikerült megőrizni, mint tekintélyt parancsoló impozáns mivoltát.
- A Szabadság téren áll a kulturális élet központjának számító Móricz Zsigmond Könyvtár és Közösségi Ház, amely híres írónkról kapta nevét, aki a környéken töltötte diák éveit, múlt század eleji dzsentri/parasztvilág ábrázolása - is ide, a környékhez köthető. Az Uri muri tulajdonképpen Túri muri, és sok ismert mezőtúri emberfigurát rajzol novelláiban is. Az egykori gőzfürdő helyén lévő, mezőtúri téglából épült kétszintes épületben a városi könyvtár gyermek- és felnőtt részlege, valamint a Tourinform-iroda és az Internet-szoba mellett időszaki kiállítások kapnak helyet

A felkeresendő helyszínek:

1.pont  N 47° 0,025' E 20° 37,825' 83 m [GCMTUR-1]
A város főterén a város alaptó szobrán, a koronán lévő liliomok számát, pontosan számláljátok meg.

2.pont . N 46° 59,994' E 20° 37,742' 83 m [GCMTUR-2]
Az üzletház helyén állt a "Makkhetes" vendéglő, melyet Móricz Zsigmond Úri muri regényében "Sárgarózsaként" szerepelt. Az épület lebontásának hónapja a jelszó második része!

3.pont . N 47° 0,333' E 20° 37,252' 82 m [GCMTUR-3] a Fazekas Múzeum kapu bejárata mellett, a falon elhelyezett emléktáblán látható négyjegyű szám.

4.pont . N 47° 0,369' E 20° 36,812' 83 m [GCMTUR-4]
A jelszó utolsó részét az Erzsébet-ligetben leled egy fa tövében, téglák mögött, talajszinten elhelyezett konyhai dobozban, ebben található a 8 betűs szó.

A jelszó négy részletét egybeírva adjátok meg!

Kérjük, hogy az illetéktelen megtalálások érdekében a visszarejtést körültekintően végezzétek!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (255 db): környezet: 4.29 rejtés: 4.14 web: 4.49 átlag: 4.31

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Jeti Úr 2021.10.08 14:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.05
Meglett. A láda már egy kicsit olyan, hogy is mondjam, viharvert. A jelszó rajta van a ládát elrejtő tégla belsején.

Jonigts 2021.10.03 18:36 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 2.5 web: 4.5 átlag: 3.33 súly: 3.13
Köszönöm a rejtést!

Jó volt ez a kis séta útbaejtve a 47 szélességi kört is.

Vironia 2021.09.20 14:10 - Megtaláltam
Cipollinoval közös ládakeresés. Köszi a lehetőséget!

cipollino 2021.09.20 11:25 - Megtaláltam
Ládázás Vironiával. Köszi a rejtést!

Karsaizita 2021.08.27 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 2 rejtés: 3 web: 3 átlag: 2.67 súly: 1.00
Megtaláltam!

Juci&Csaba 2021.08.21 11:53 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Braine 2021.08.20 10:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 2.56
Csak az üres dobozt találtam meg, és néhány papírt és a logbookot mellette. A jelszó egy téglára fel volt írva. A dobozt a logbook-al visszatettem az eredeti helyére. Téglával és gallyakkal álcázva.

sarokcsalad 2021.08.18 13:36 - Megtaláltam
Megtaláltuk.

A láda sajnos elvérzett, élek a gyanúperrel, hogy az abban csordogáló sárga folyadék nem véletlenül sárga... A bőrömön tapasztaltam, még jó, hogy a baba miatt volt nedves törlőkendőnk. [Geoládák v3.11.3]

Szabó família 2021.08.10 14:51 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.7]

Hodito Hodok 2021.08.01 11:56 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
a doboz törött, a füzet szét van ázva.
[Geoládák v3.11.3]

Béla 53 2021.07.20 08:00 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.

[g:hu+ 2.8.2 teszt]

AtiGabi 2021.07.05 15:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.45
Köszönjük!

Zsizsi60 2021.06.10 12:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.0]

egynagyati 2021.05.25 13:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Butchman 2021.05.23 13:53 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Noncsi0 2021.04.25 15:46 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Bence2009 2021.04.24 17:02 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

sandork84 2021.04.04 14:13 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 3 átlag: 3.00 súly: 1.00
Jó móka volt,köszönjük! :)

Hegedüs Zsuzsa 2021.04.02 09:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

IMG_4575IMG_4568
IMG_4567IMG_4579
IMG_4577IMG_4582
Dézsi család 2021.03.21 10:35 - Megtaláltam
Szuper volt! Egy kicsit félrevezető volt az emlékplakett, de GPS-sel sima volt a láda megtalálása! Köszönjük az élményt!

Rebike 2021.03.07 16:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Horus 2021.02.27 17:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Bakszakáll 2021.02.24 11:40 - Megtaláltam
Köszönöm a meghívást, elfogadtam:)

emmerwald 2021.02.21 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.21
Szép környék, köszönöm a rejtést!

IMG_20210221_111111IMG_20210221_114025
IMG_20210221_114511IMG_20210221_114606
IMG_20210221_112718IMG_20210221_114738
james 2021.01.30 08:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.9.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (451 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]