geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1904. Bivalytói (Bivaly-tói) tanösvény (GCBTO)

Itt fordulj balra

Itt fordulj balra

Megérkeztél a parkolóhoz

Megérkeztél a parkolóhoz

Kulturált ember ezeket használja

Kulturált ember ezeket használja

A tanösvény területe

A tanösvény területe

Erre indulunk

Erre indulunk

Az 1. ponton meg is pihenhetsz

Az 1. ponton meg is pihenhetsz

Vadetető és sózó

Vadetető és sózó

Néha ilyen nehezítés is utadba akadhat

Néha ilyen nehezítés is utadba akadhat

Kubikgödör nagyvíz után

Kubikgödör nagyvíz után

Bemérés a 2. ponton

Bemérés a 2. ponton

Nem mindenütt érdemes leülni

Nem mindenütt érdemes leülni

Ilyen magasan állt a víz

Ilyen magasan állt a víz

A túlparton Tiszavárkony

A túlparton Tiszavárkony

A kilátó, mögötte a 3. pont

A kilátó, mögötte a 3. pont

Kilátás

Kilátás

Ilyen, ha az északi cölöphíd víz alatt áll

Ilyen, ha az északi cölöphíd víz alatt áll

Pillantás a hídról, miután lement a víz

Pillantás a hídról, miután lement a víz

Száraz időben a régi gáton is visszatérhetsz

Száraz időben a régi gáton is visszatérhetsz

A rejtek

A rejtek
Szélesség N 47° 4,183'
Hosszúság E 20° 12,147'
Magasság: 82 m
Megye/ország: Jász-Nagykun-Szolnok
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.05.15 00:00
Megjelenés időpontja: 2007.11.19 08:04
Utolsó lényeges változás: 2017.07.05 12:26
Utolsó változás: 2020.10.03 09:53
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+4V)
Elrejtők: kulisz, később riasztos csapata
Ládagazda: Katulyakutatók
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 6200 m
Megtalálások száma: 189 + 2 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.3 megtalálás hetente


1. gravírozott tábla a Hegyi juhar alatt
2. gravírozott tábla a déli cölöphíd előtti üres információs táblán
3. gravírozott tábla a kilátónál a Life Sumar tábláján
4. gravírozott tábla az Alföldi mocsárréten
5. 10x10x8 cm-es doboz egy kidőlt fa alattA ládába TravelBug nem helyezhető.


"Meg vót már teremtve az egísz világ, megvótak a hegyek, a vőgyek,
a kisebb, nagyobb folyók, csak még a Tisza állot az Úr zsámolyánál.
- Hát tevéled mit csináljak, szegíny fejeddel? - mondja az Úristen.
- Csak bízd rám, Atyám, - mongya Jézus, - majd eligazítom én!
Avval Jézus elévett egy aranyos ekét, elibe fogott egy szamarat,
oszt mondta a Tiszának, hogy mennyen mindenütt után a barázdába.
Azután nekivetette az ekét a fődnek, szántotta a folyónak az ágyát.
Az pedig mindenütt ment a nyomába szorgalmasan, ahogy megbeszíltik.
Hanem szerteszíjjel igen sok cötkíny, kóró, bogáncs vót, amit a szamár
nagyon szeretett, meg éhes is vót, egyikhez is hozzákapott,
a másokhoz is, nem haladt egyenesen, hanem ide-oda rángatta az ekét.
Ezír olyan girbe-gurba, csivirgős-csavargós a Tisza folyása!"


A Tisza Rákóczifalvai szakasza, az ártér változatos vízgazdálkodású és terepadottságú területe sokszínű élővilágnak ad otthont. A tanösvény kb. 6 km hosszú, erdőben, mezőn, fahídon, helyenként a Tisza partján vezet. A tölgyes erdő szélén kialakított pihenőhelytől (parkolótól) indul, érint két, 50 ill. 40 méter hosszú fahidat és egy szintén fából épített 8 méter magas kilátót. Az út mentén információs és térképtáblák, padok, esőbeállók, szeméttárolók találhatók, a parkolónál illemhely is lett létesítve. A tanösvény gyalogosan vagy kerékpárral látogatható.

Kinek ajánljuk?

Akik szeretik a természetet, szívesen elüldögélnek egy padon, figyelve a madarak röptét, a lepkék csapongását, hallgatva a "fű növését", a madarak dalát, szeretnek árnyas fák alatt és füves, virágos mezőn bolyongani és nem zavarja őket, ha mindeközben sáros lesz a cipőjük.


A tanösvény megközelítése

Ha gépjárművel érkezel Rákóczifalvára, a 442-es útról a volt Napfény Étteremnél (ma Sütöde) kell lefordulni a Rákóczi Ferenc útra, melyen - a buszforduló mellett elhaladva-, a  N 47° 5,167' E 20° 12,809' 90 m [GCBTO+letérés] pontig menj, ahol balra kell fordulni. A rév lejáróhoz (egykori Papírhodályhoz) vezető (rossz állapotú, de járható) úton haladjunk az út baloldalán kialakított parkolóig  N 47° 4,427' E 20° 12,139' 85 m [GCBTO+parkoló]
, ahol a tanösvény kezdődik. Aki a Szolnokról induló távolsági busszal érkezik, annak a József A. úti végállomáson (buszforduló) kell leszállnia és innen a Kék sáv jelzésen 2,4 km-t megtenni az előzőleg leírt úton a parkolóig. A déli irányból busszal érkezők a Napfény Étterem nevű am-ban szálljanak le és kövessék a gépjárműves megközelítésnél leírt útvonalat.

A tanösvény

A Bivalytói (újabban Bivaly-tói) tanösvény kiépítésének célja, hogy megismertesse az érdeklődőkkel a tiszai hullámterekre jellemző, egyedülálló természeti értékeket, képet adjon azokról a műszaki megoldásokról, területgazdálkodási és használati módokról, amelyek során megvalósul az árvízvédelmi, természetvédelmi és az agrárökonómiai érdekek és célkitűzések összhangja.

A tanösvény első szakasza a mentesített ártéren található tölgyerdőn vezet át, az erdőben meglévő utakon és nyiladékokon. A tölgyerdőt elhagyva az újonnan épített árvízvédelmi töltésen, majd egy ártéri réten áthaladva a tanösvény az elbontott töltés nyomvonalán, a kubikokkal párhuzamosan halad, majd merőlegesen lefordulva a déli cölöphídon keresztezi azokat.

A kubikgödrök (röviden kubikok) a Tisza-völgyi gátak vízoldalán jellemzően megtalálhatóak, és a töltések anyagául szolgáló föld kitermelése által keletkeztek (anyaggödrök). A kubikgödrök évi rendszerességgel viszonylag mély vízborítást kapnak, de hosszabb árvízmentes időszakban, valamint erősen aszályos években általában teljesen kiszáradnak. A projekt megvalósítása során a kubikgödrök között kapcsolatot létesítettek így biztosítva a víz átjárását azok mindegyikén. A hullámtéri csatornák végénél, ahol azok a kubikokhoz csatlakoznak, csappantyús elzárás lett beépítve, így a feltöltődött kubikgödrökben a víz az árhullámok levonulása után benntartható.

A tanösvény a hullámtéri területen először szintén a kubikokkal párhuzamosan észak felé halad, majd egy földút mentén kivezet a parti sávba, az övzátonyos területre.

Az övzátony anyaga a folyó hordaléka, mely a középvízi mederből a hullámtérre kilépő és lelassuló vízből rakódik a partélre. Korábban az övzátonyos partélen természetes mélyedések - fokok - voltak, melyek elősegítették a széles hullámtér bekapcsolását az árvízhozam levezetésébe. Ma az övzátonyokon általában sűrű növényzetet találunk, mely a vízmozgás lelassításával jelentősen megnöveli a lerakott hordalék mennyiségét. Hiányoznak a fokok, de sok helyen magas nyárigátakat találunk rajtuk - melyek ha rossz állapotúak is - a mögöttes területeket már nem védik az elöntéstől, azonban tömegükkel és magasságukkal jelentős vízvezető szelvényszűkítést okoznak.

A 321 fkm szelvényig a Tisza partjának vonalát követi a tanösvény, és a révlejáró után eléri a magasles jellegű kilátót. Ezután eltávolodik a folyótól, a meglévő legelő és hullámtéri erdő határvonalán vezet tovább észak felé, majd az északi cölöphídon átvezet a kubikokon. Itt alternatívaként vagy az elbontott régi fővédvonal nyomvonalán (csak hosszabb száraz periódus után járható), vagy a hídon visszatérve (mi ezt ajánljuk), - a kubikgödrök mentén-, a belső oldalon vezet dél felé, a rév lejáró útjához, onnan pedig a gáton átkelve, a kiinduló helyen kialakított parkolóhoz. Az északi cölöphíd mélyebben van a környezetétől, így nagyvíz után sokáig víz borítja, akárcsak a belső oldali utat. Ilyen esetben javasoljuk a visszatérést a kilátóhoz azon az úton, ahol érkeztünk és onnan a gáton átkelve folytathatjuk utunkat a végládához. A végládát útba ejtve térhetünk vissza sétánk kiindulópontjára.

Sajnos, annak magyarázatát, hogy a terület miért kapta a Bivalytó elnevezést, nem találtam meg. Egy helyi lakos szerint, valószínűleg egykoron ide hordták itatni a bivalyokat.
Egy másik leírás alapján valószínűleg egy patak neve lehetett, mely a Tisza árterén lévő gödrökben kis tóvá duzzadhatott fel.
A név eredete után tovább nyomozok. Ha van valami eredmény, természetesen közzéteszem itt is.
Legújabban a szerencsések ismét találkozhatnak bivalyokkal, mert a legeltetést ezekkel az állatokkal kívánják fenntarthetó módon megoldani.


A geoláda

A multi-geoláda négy virtuális és egy hagyományos pontból áll. Az első és ötödik pontja a mentett oldalon, a többi a mentetlenen helyezkedik el. A virtuális pontokon a jelszórészletek (árvízálló megoldásban) az információs tábla alsó gerendájára csavarozott, gravírozott lapokon találhatók.(Tessék lehajolni vagy leguggolni, így egyben erdei tornapályát is csináltunk a tanösvényből. :-) ) Az első pontot a parkolótól kb. 550 méterre, az első pihenőhelyen találjátok meg. A második pont a kubikgödrökön átvezető déli cölöphíd előtti tábla, a harmadik pont a 8 méter magas kilátónál lévő "Life Sumar" tábla, a negyedik pont pedig az északi cölöphíd előtt lévő tábla.A láda már ismét a mentett oldalon, egy kidőlt fa törzse alatt található.

 N 47° 4,183' E 20° 12,147' 82 m [GCBTO-1]
 N 47° 3,773' E 20° 11,820' 79 m [GCBTO-2]
 N 47° 4,129' E 20° 11,268' 87 m [GCBTO-3]
 N 47° 4,540' E 20° 11,123' 84 m [GCBTO-4]
 N 47° 4,378' E 20° 11,949' 85 m [GCBTO-5]
Ládaeltűnés esetére alternatív jelszó a  N 47° 4,397' E 20° 11,952' 83 m [GCBTO+alternatív] ponton lévő betongyűrű/hatszög külső és belső oldalára felírva.
Figyelem! Nagyobb árhullám levonulása esetén a geoláda középső három pontja nem kereshető. A Szolnoki mértékadó vízmércén mért 400-450 cm-es vízállás felett a hullámtér egy része nagy valószínűséggel víz alá kerül, melynek következtében a tanösvény bejárhatatlan! A vízállást itt tudjátok ellenőrizni: Szolnoki vízállás Csapadékos időjárás esetén, vagy árhullám levonulása után számítsatok arra, hogy nagy lesz a sár! Sárálló lábbeli mindenkor javasolt!

Kullancsveszély!

Kellemes sétát és kincsvadászatot!

Információk a tanösvénnyel kapcsolatban:
- Tisza-parti Tanösvény
- Nyolc rejtélyes holttest
- BIVALY-TÓI ÁRVÍZVÉDELMI TÖLTÉS-SZAKASZ TERVEZETT ÁTHELYEZÉSÉNEK ELŐZETES KÖRNYEZETI TANULMÁNYA Közérthető összefoglaló

A láda története:
2020.10.01-én ládaellenőrzés. Láda a helyén, rendben. Új pótjelszó kirakva.
2018.06.01-én ládaellenőrzés. A beázott láda cserélve.
2016.05.29-én ládaellenőrzés. Az eltűnt láda pótolva. Alternatív jelszó megadása.
2016.04. 16-án új pontokkal és jelszóval megújult a láda.
2016.04.02-án adoptálta riasztós csapata.
2016. 03. 29. A láda régóta beteg volt, így szabályaink szerint átkerült az adoptálható ládák közé, 2016. 3. 29. Admin (Fazék)

katt
Állapot: kereshető
1 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (106 db): környezet: 4.59 rejtés: 4.37 web: 4.54 átlag: 4.50

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
+
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Emerich63 2021.11.21 14:43 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]
A leírtaknak megfelelően, egy kb. 6.5 km-es sétával játuk be az őszi tanösvényt.
Remek információs táblák, a legtöbb jó állapotban. Szép az őszi Tisza.
Mindenképpen ajánlott körbesétálni a ládaútvonalat, most ebben a napsütésés őszi időben kifejezetten kellemes kirándulás volt.
Különösen tetszett a 2-es ponttól (a cölöphídtól) induló, a teljesen érintetlen ártéri területen átvezető rövid szakasz...

20211121_13214120211121_132305
20211121_13373820211121_133750
20211121_13384120211121_133930
20211121_13401020211121_135533
20211121_13555520211121_135614
20211121_140705Screenshot_20211124-192257_Samsung Health
pocseusz2021 2021.10.24 11:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.52
Köszönjük!!

Münichek 2021.10.17 13:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.32
Megtaláltuk végül!!:)
Köszönjük a rejtést!!
Zsoca Vica Magor

*Moka* 2021.08.18 14:50 - Megtaláltam
köszi

*Vica* 2021.08.18 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

IMG_20210818_132725.jpgIMG_20210818_132820_1.jpg
IMG_20210818_133529.jpgIMG_20210818_134554_1.jpg
IMG_20210818_135657_1.jpgIMG_20210818_145118.jpg
IMG_20210818_144955.jpg 
Norbee97 2021.06.22 14:06 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.15
Ezt is megtaláltam! Köszönöm a rejtést. Nem volt hiába eljönni ide. :)
Részletek és képek hamarosan. [Geoládák v3.9.6]

IMG_20210622_131929IMG_20210622_132000
IMG_20210622_132509IMG_20210622_132620
IMG_20210622_133922IMG_20210622_140021
IMG_20210622_140412 
tothadam86 2021.05.08 14:22 - Megtaláltam
Megtaláltam-8)- [Geoládák v3.10.5]

izsolt 2021.04.17 14:50 - Megtaláltam
Szolnok-Rákóczifalva túra a piroson..

V_Gabor 2021.03.28 15:57 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.49
Bringával tekertem le az óramutató járásával ellentétes irányban.
Szuper hely, igen hangulatos volt. Az óriási fák nagyon tetszettek. Pár lovassal és néhány kirándulóval is találkoztam.

A láda a helyén. A 4. pont előtt elég vizenyős volt a talaj. Az északi cölöphíd víz alatt volt, és nem is nézett ki túl bíztatóan. A kilátóból semmit nem lehet látni. A kubikgödrökön átvezető déli cölöphídon én voltam az első, aki átkelt. Az iszap még a pallókon érintetlen volt. Itt jó sáros lett a bringám, amit Szolnokon takarítottam le.

Megvan az idei első kullancsom. :(

Köszönöm!
[g:hu+ 2.5.10]

2021-03-28 15.12.37R2021-03-28 15.16.04R
2021-03-28 15.16.20R2021-03-28 15.18.46R
2021-03-28 15.21.03R2021-03-28 15.23.12R
2021-03-28 15.27.40R2021-03-28 15.28.53R
2021-03-28 15.29.37R2021-03-28 15.30.51R
2021-03-28 15.36.07R2021-03-28 15.39.06R
2021-03-28 15.47.39R2021-03-28 15.49.08R
2021-03-28 15.50.26R2021-03-28 15.51.52R
2021-03-28 15.57.46R 
james 2021.03.04 07:37 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.9.6]

emmerwald 2021.02.21 09:50 - Megtaláltam
A hullámtérben lévő 3 pontot jelenleg elég nehéz megközelítési.
Köszönöm a lehetőséget!

IMG_20210221_094302IMG_20210221_100911
Ásványvadász 2021.01.23 12:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.99
Megtaláltuk. Köszönjük a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
A séta jól esett, élveztük. A kilátónál felújítás nyomait láttuk. Legjobban a két híd környéke tetszett.
Az összes jelszórészlet és a láda is könnyen megtalálható.

Micra73 2020.12.29 14:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.52
Elkövetve Dr. Ladával. Sétáltunk egy jót a tanösvényen,hatalmas sárban :)Találkoztunk lovasokkal és pár kirándulóval.

IMG_20201229_142403IMG_20201229_144245
IMG_20201229_144817IMG_20201229_150418
IMG_20201229_151348IMG_20201229_152307
IMG_20201229_155046 
Dr.Lada 2020.12.29 14:24 - Megtaláltam
Micra 73-al Elkövetve.:-)
[g:hu+ 2.4.6]

scele 2020.11.21 13:43 - Megtaláltam
mögvan

radpeter 2020.11.21 13:43 - Megtaláltam
\o/ Jo szuszogtatos

Mira 2020.11.21 13:43 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!

Gyömi 2020.10.11 11:59 - Megtaláltam
Köszönjük!

vViktor 2020.10.10 16:24 - Megtaláltam
Nagyon tartalmas tanösvény! A végén még a vacsorának való őzlábgombát is megszedtük!

"De ezen a földön találtam kincset" - Republic

pistigyujto@citromail.hu 2020.10.02 13:40 - Megtaláltam
Meglett. De 2 szer jöttem vissza a ládához mire meglett. Itt az erdőben a gps meghatározás 15 20 métereket is ugrállt nekem. Az alternatív jelszó tábla már nincs meg.

Páratlanpáros 2020.09.18 17:37 - Megtaláltam
Megtaláltuk köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

WP_20200918_16_09_29_ProWP_20200918_16_18_51_Pro
WP_20200918_16_21_17_ProWP_20200918_16_41_20_Pro
WP_20200918_16_41_54_ProWP_20200918_16_51_53_Pro
WP_20200918_17_08_21_ProWP_20200918_16_08_32_Pro (2)
Frankie Family 2020.09.13 12:07 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

Liberty 2020.08.01 13:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.57
Szolnok környéki ládázásunk során kerestük fel ezt a csodaszép tanösvényt. 6200 méteres sétával körbejártuk a tanösvény minden egyes pontját. Az igényes tájékoztató táblákat elolvasva megismerhettük és megértettük a tanösvény körüli ártéri munkálatok jelentőségét, megtudtuk, hogy mit jelent a kubikgödör és miért van telepítve a rengeteg gyalogakác. A kilátónál megebédeltünk, utána a közelben elrejtettük a GCRTEK ládát is. Továbbhaladva megcsodáltuk a hatalmas matuzsálem fehér fűzfát is. Utunkat végig kísérték a Tiszántúl ürmös szikes pusztáira jellemző sok-sok szépséges lila sóvirág és a néhol méteresre megnőtt mácsonyák.

A ládaoldalon egy kedves ajánlás van a tanösvényt felkeresőknek. Ennél jobban én sem tudnám összefoglalni az élményeket:

"Kinek ajánljuk?

Akik szeretik a természetet, szívesen elüldögélnek egy padon, figyelve a madarak röptét, a lepkék csapongását, hallgatva a "fű növését", a madarak dalát, szeretnek árnyas fák alatt és füves, virágos mezőn bolyongani és nem zavarja őket, ha mindeközben sáros lesz a cipőjük."

Szerencsések vagyunk, hogy ezen a tikkasztó, nyári szárazságban jártuk végig a tanösvényt, esős sáros időben csak egy alternatív jelszó leolvasásával egy csomó ismerettel és élménnyel lettünk volna szegényebbek. De nekünk nagy élmény volt, annak ellenére is, hogy a temérdek szúnyog időnként meggyorsította a lépteinket, köszönet az igényes rejtésekért.

Rákóczifalva címere
Ribizli9 2020.08.01 13:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.17
Közös találat PÉV-el és Liberty-vel.
Köszönöm a rejtést. Közelről láttam egy gyíkot, ami nagyon tetszett, de nem akart fotózkodni... :)

PÉV 2020.08.01 13:19 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.41
Ribizli9-el és Liberty-vel sétáltuk le a tanösvény 6200 méterét.
Nagy élményt kaptunk, amit megköszönünk.
Köszönjük a rejtést.
Nekem a kilátó tetszett a legjobban, Ribizli9-nek a gyík, amit Libertyvel próbáltak lefotózni.
-MEGVAN!-

 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (201 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]