geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1683. A nyíregyházi villamos (GCNyVi)

Villamos régen...

Villamos régen...

... és ugyanott ma

... és ugyanott ma

Jósa András Múzeum

Jósa András Múzeum

Nyírvíz Palota

Nyírvíz Palota

Városháza

Városháza

Takarékpalota

Takarékpalota

Római katolikus templom

Római katolikus templom

Megyeháza

Megyeháza

A villamos útvonala

A villamos útvonala

Így nézne ki ma a villamos

Így nézne ki ma a villamos

Kisállomás

Kisállomás

Hősök tere

Hősök tere

A megyeháza előtt

A megyeháza előtt
Szélesség N 47° 57,072'
Hosszúság E 21° 42,348'
Magasság: 110 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.05.01 00:00
Megjelenés időpontja: 2007.05.19 13:55
Utolsó lényeges változás: 2021.12.24 16:21
Utolsó változás: 2021.12.24 16:22
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H+1V)
Elrejtők: saldar és haywire
Ládagazda: fabian11
Nehézség / Terep: 1.0 / 1.0
Úthossz a kiindulóponttól: 3000 m
Megtalálások száma: 510 + 2 sikertelen + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


1. pont:  N 47° 57,072' E 21° 42,348' 110 m [GCNyVi-1] Piros tűzcsapon található évszám.
2. pont:  N 47° 57,153' E 21° 42,816' 110 m [GCNyVi-2] 9 x 3 cm-es PET előforma a Múzeum falán lefutó esőcsatornánál keresd.
3. pont:  N 47° 57,411' E 21° 42,932' 110 m [GCNyVi-3] A 18 x 12 x 5 cm-es ládát a Kossuth tér felőli oldalon hátul lépcső mögött találod.
Jelszóképzés: a három helyszínen talált jelszótöredékek egymás után írva a pontok sorrendjében.

Jelszó nélküli logot csak fotóval fogadok el!

Kedves Barátom!
Engedd meg, hogy egy virtuális városnéző utazásra invitáljalak szülővárosomba, Nyíregyházára. Azért virtuális, mert a közlekedési eszköz, melyet utunkhoz választottam, ma már sajnos csak az idősebbek emlékezetében él. Lassan negyven éve ugyanis, hogy Nyíregyházán megszűnt a villamosközlekedés, s bár azóta többször felvetődött az újraindítás gondolata, valószínűnek látszik, hogy sok más településhez hasonlóan, Nyíregyházán is végérvényesen várostörténeti múltunk részévé válik ez a környezetbarát tömegközlekedési mód.
Negyven év nagy idő, és mivel egy-két megsárgult fényképen és képeslapon, továbbá a városközpontban kiállított kocsin kívül szinte semmi kézzelfogható nyom nem árulkodik az egykori nyíregyházi villamosról, úgy gondoltam, egy olyan városnéző multiládával állítok emléket neki, mely nagyjából a villamos nyomvonalát követi. Azonban nem végig, hiszen a teljes vonalhossz több mint 8 km volt, ami gyalog egy kicsit fárasztó lenne, és nem is mindig kínálna érdekes látnivalókat menet közben. Azt javaslom tehát, koncentráljunk inkább a látványosabb belvárosi szakaszra.

Bővebben a villamosról itt, illetve ITT is olvashatsz

Multiládám első pontja az autóbuszállomásnál van a többi részét a belvárosban találod. Speciális öltözetet nem igényel. A teljes táv 1,2 km. Kifejezetten ajánlom bringásoknak, gyerekekkel érkezőknek, sétálni szeretőknek, de kocsival is megoldható. Fokozza az élményt, ha tavasztól őszig terjedő időszakban érkezel, ha nem kell rohannod, ha kilátogatsz Sóstógyógyfürdőre is, ha kinyomtatod a következő "útleírást", és nem veszed komolyan, hogy ez csak egy hárompontos multiláda, hiszen sokszor a segéd- és POI pontok mutatják a lényeget!
Végül egy kérés: légy te is a város krónikása! Ha teheted, tölts fel minél több fényképet arról amit láttál, tapasztaltál!
Érezd jól magad, és látogass el hozzánk máskor is!

Megközelítés

Ha kocsival jössz, ingyenesen az autóbuszállomáson parkolhatsz:  N 47° 57,058' E 21° 42,271' 109 m [GCNyVi+parkoló]
Sajnos parkolni a belvárosban nem könnyű Nyíregyházán, különösen hétköznapokon. Reggel nyolc és délután öt óra között szinte minden hely fizetős. Hétvégén ingyenes a parkolás.
Amennyiben szeretnél kilátogatni a sóstóra is és tömegközlekedéssel érkeztél a városba akkor szállj fel a 8-as buszra, mely nagyjából a villamos korábbi vonalán közlekedik. Autóbusz menetrendet itt találsz

Az 1. pont

Az első pont az egykori villamos harmadik megállójánál található, melyet gőzfürdőnek hívtak. Mi is volt az akkori gőzfürdő? Kis 3 x 3 méteres helységekben kádak voltak, amelyek meleg vízzel voltak feltöltve. Itt nem messze a patakpart túloldalán a mostani Zrínyi iskola kollégiuma akkoriban még a Száév munkaszállójaként üzemelt.
1. pont: N47 57.072 E21 42.348 Jelszórészlet: A megadott koordinátán piros tűzcsapon található évszám.

Az 2. pont

Az 2. pont azon a helyen van, ahol a hosszan elnyúló, összefüggőnek tűnő parkot keresztülszeli a Széchenyi utca. Ez az az utca, ahol képzeletbeli villamosunk is közlekedik. De mivel még csak most indult el a MÁV-bérház előtti végállomásáról és komótosan a vasútállomás felé tart, van időnk levadászni az 2. pontot, és körülnézni a parkokban az utca mindkét oldalán.

2. pont: N47 57.152 E21 42.813 Jelszórészlet: A Jósa András Múzeum előtt található Múzeumi Könyvmegállónál az a múzeum épületén lefutó esőcsatorna mellett egy 10 x 3 cm-es PET előformát.
Alternatív: Melyik számjegyből látod a legtöbbet, ha körbesétálod N47 57.161 E21 42.772 ponton található objektumot?

Ha szembeállunk a múzeummal, balra található a Bessenyei tér - a város egyik kellemes hangulatú kis parkja. Talán nem véletlen, hogy erre vezetik a vasútállomástól induló és az egész megyét átszelő Móricz Zsigmond emléktúra Piros sáv jelzését is. A park elejét Bessenyei György neobarokk stílusú szobra díszíti. Mögötte, beljebb a parkban városunk szülötte, Krúdy Gyula kordéban ülő szobra látható, vele szemben a Móricz Zsigmond Színház eklektikus stílusú épülete.
A Bessenyei szoborral szemben, az utca másik oldalán, a sarkon láthatjuk a Jósa András Múzeum impozáns, neoklasszicista stílusú épülettömbjét. Előtte a tér közepén áll Benczúr Gyula fehér mészkőből faragott szobra, palettával a kezében, mintha ecsetvégre akarná venni az utca forgatagát. Mögötte kis díszkút, a város legjobb nőjével :-)) N47 57.124 E21 42.784. Tovább haladva, a tér közepén az 1925-ben épült hajdani zenés nyári cukrászda a Jereván kecses pavilonja látható (ma étterem), őt követi az 1957-ben épített Szabadtéri Színpad.

Lassan megérkezik a villamos, úgyhogy sétáljunk vissza a két park közé a Széchenyi utcára és szálljunk fel rá. Megvesszük a jegyet a kalauztól, aki ezután egyet csenget, és elindulunk a belváros és a 2. pont felé. A következő, nem egészen 200 méter őrzi a városban megmaradt szecessziós épületek legtöbbjét, néhány polgári házat, középületet. A múzeummal szemközti Nemzeti Bank 1911-ben emelt épülete az eklektikát reprezentálja. A következő sarkon balról a szecessziós Nyírvíz Palota érdemel egy kis figyelmet, mely alatt népszerű kávéház és étterem is található. Ha előre pillantunk, az utca folytatásában, a távolban feltűnik az Evangélikus templom, Nyíregyháza egyetlen műemlék jellegű épületének tornya N47 57.182 E21 43.121. Sajnos, a jobbra látható ormótlan irodaház elrontja az eddigi hangulatot, de szerencsére villamosunk a sarkon balra fordul, így hátat fordítunk neki. Elhagyjuk a magyar huszár lovas szobrát majd a park jobb oldalán haladunk tovább. Gps-ünk ugyan most enyhén jobbra mutat, mi mégis a villamoson maradunk, s a sarki gyorsétterem bal oldalánál a sétálóutcába jutunk.

Rövidesen megérkezünk a Kossuth térre, a Városháza déli sarkán lévő megállóba. Szálljunk le és tegyünk egy rövid sétát. A tér az I. Világháborúig a város piactere volt, ma főtere, ahol mindenki szívesen megpihen a rendezett, gyönyörű virágokkal teli tér árnyas fái alatt. Figyeljük meg a Naprendszer bolygóit jelképező kilenc kör alakú mozaikkal ékes díszburkolatot, a rajta totyogó szelíd galambokat, a játszadozó gyerekeket, és élvezzük a nyüzsgést, illetve hétvégén a csöndet. A tér méretéből adódóan, gyakran tartanak itt vásárokat, táncbemutatókat, kisebb előadásokat. Itt áll a Városháza N47 57.339 E21 42.979 és a Kossuth szobor.
A Városházával szemközt magasodik a római kereszt alaprajzú, félköríves szentélyzáródású római katolikus templom. Két impozáns, 43,6 m magas torony fogja közre a neoromán stílusú püspöki székesegyházat, melyet idegenek gyakran neveznek a szegedi dóm kisöccsének, ám a nyíregyházi templom annál korábbi, 1902-1904 között épült.
Ha szemben állunk a templommal, bal kéz felől láthatjuk a Korona Szálló eklektikus tömbjét. Alpár Ignác terve alapján 1895-ben építették. Felavatásakor nagy bált rendeztek, és ha csak ideiglenesen is, de ekkor gyúlt föl először villanyfény a városban. A szálló neves vendégei között tartják számon Bartók Bélát, Kodály Zoltánt, Illyés Gyulát.
Visszatérve a főtérre, az északi sarkon találjuk az 1912-ben épült Takarékpalotát, Nyíregyháza egyik emblematikus épületét, melynek gazdagon tagolt homlokzata is utal a pénzpalota funkciójára.

A 3. pont

Visszaülünk a villamosra, és a 3. pontra, az átszálló-végállomásra érkezünk.

3. pont: a villamos: N 47° 57.411 E 021° 42.932 Egy Bvill 812-es Nyíregyháza belvárosában a Hősök terén. Az elkészült és felújított háromtengelyes villamoskocsit tréleren szállították a városközpontba, 2003-ban. A villamos alkatrészei is megmaradtak, így visszaszerelhető volt az eredeti Ganz SP II. 35/600-as kontroller. Itt kellett átszállni a Sóstógyógyfürdőig közlekedő vonalra (lásd a korabeli fotót).

Jelszórészlet: A megadott koordinátán a Kossuth tér felől érkezve a belső jobb oldalon lépcső mögött egy 18 x 12 x 5 cm-es láda. Körültekintően logolj! Köszi. :)

A láda osztozkodik a .com-os ládával, azaz a GC3M8JV-vel. Ha kinyitod logolhatsz a .com-ra is.

Alternatív (ha eltűnt a láda): Hány talpfa található a sínek alatt? (Ha valami akadályozná a számolást, vagy csak ellenőrizni akarod magad, tartalék jelszót találsz közvetlenül a Megyeháza előtt az N47 57.427 E21 42.860 ponton: a gróf úr hátán lévő kétjegyű szám számjegyeit add össze, és az eredményt szorozd meg kettővel!)
Itt véget ér a multi láda, ám aki Sóstóig ki akar menni az egykori villamos útvonalán a következő útvonalon folytathatja útját...
Indul is a villamos! A Kossuth utca (az első kb.700 méter) nem sok érdekes látnivalót kínál, a jelzőlámpa után a Sóstói út elején azonban bal oldalon gyalog- és kerékpárút kezdődik, majd pár méter múlva megpillantunk egy neobarokk stílusú épületet,  N 47° 58,026' E 21° 42,845' 110 m [GCNyVi+ÁVH] mely volt már ÁVH-központ, Ifjúságvédelmi intézet, most a DOTE Nyíregyházi Egészségügyi Főiskola hasznosítja. A "Szpari" futballstadion és a teniszpályák szomszédságában, árnyas fák között bújik meg a Nyíregyházi Főiskola campusa. A főiskolai képzés 1962-ben indult meg itt, a villamos akkor még javában csilingelt előtte. Fizetős parkolási lehetőség:  N 47° 58,300' E 21° 42,919' 112 m [GCNyVi+parkoló]

A villamos utolsó "belvárosi" állomása ma autóbusz-végállomásként funkcionál. A közelében található egy kiépített erdei játszótér és tornapálya  N 47° 58,882' E 21° 43,278' 113 m [GCNyVi+játszótér], mely persze elsősorban akkor előnyös, ha gyerekek is vannak veled. Esőbeállót, WC-t, szalonnasütő, illetve bográcsfőző helyet is találhatsz ott. Az ingyenes parkolóhoz itt kell letérni:  N 47° 58,715' E 21° 43,158' 114 m [GCNyVi+letérés] Innen gyalog juthatsz el a játszótérre és tornapályára.
Az erdőrész nagyon népszerű, rengeteg a gyerek, futó, kutyasétáltató, gombaszedő, stb.

Az út végén

Nyíregyházi sétánk itt véget ér. Amennyiben kerékpárral vagy, esetleg még mindig maradt sétaenergiád, okvetlenül látogass ki Sóstóra (állatkert, múzeumfalu, élményfürdő, strand, csónakázótó, stb.), ahol a Krúdy Szálló előtt a villamos tényleges végállomására érhetsz (N48 00.262 E21 43.464). A régi állomásépület ma étteremként üzemel. És ha már itt vagy, felkeresheted a GCNYIR ládát is! Ehhez ajánlhatok egy nagyon kellemes, népszerű, 3 km-es erdei gyalogutat (országúti bringával is kényelmesen teljesíthető), végig a Kék sáv jelzésen haladva (a tuhu jelöli!), majd elérve a vasúti megállót és átkelve a sorompón, menj be egyenesen a szemben lévő utcába! Ne zavarjon a behajtani tilos tábla, mert az út jobb oldalán azonnal indul egy széles gyalog- és kerékpárút, melyen rövidesen a tavakhoz érhetsz.

Ne feledd: ha a séta során bármikor elfáradsz, vagy vissza szeretnél menni a kocsidhoz, az állomásra, Sóstóra, a belvárosba, stb., mindig használhatod a 8-as buszt!

A Nyíregyházi villamos egykori útvonalán egy túramozgalom is van, mely végigjárása közbe szintén jelszórészleteket kell összegyűjteni, ami után kitűzőt és oklevelet kaphattok a teljesítésért. A túramozgalom szervezője halindaattila.

A városban útközben megkereshetsz még sok nyíregyházi nevezetességet amiknek saját ládáik is vannak: GCMZS, GCKRUD, GCSZPA, GCVSZA, GCNYET, GCGKTN, GCRKTN, GCCEG1

Nagyon kellemes időtöltést kívánok! Töltsetek fel minél több fényképet az élményeitekről! A kereséshez jó műholdjárást, a fotózáshoz szép fényeket kívánok!
Tisztelettel,
haywire, és az egykori rejtő saldar


___________________________________________________

Látogatók 2009. június 30. óta:

free counters
___________________________________________________

Ládatörténet
2014.07.05. A ládát átvettem saldartól
2014.07.15. A 4 virtuális pontból álló multit átalakítottam, mostantól 1 virtuális, 1 mikro és 1 hagyományos pontból álló multiládaként kereshető '
Állapot: kereshető

KRW értékelés (301 db): környezet: 4.62 rejtés: 4.41 web: 4.71 átlag: 4.58

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


GeoEvike 2021.12.11 16:14 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Évi ♡ Toti [Geoládák v3.12.3]

Bence2009 2021.12.05 14:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.3]

GAMANO 2021.08.21 19:19 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

20210820_15124720210820_151249
20210821_19060520210821_191314
barnanya 2021.08.18 20:03 - Megtaláltam
Megtaláltam benebotoval, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

beneboto 2021.08.18 20:02 - Megtaláltam
Megtaláltam barnanyával, köszönöm a rejtést! Rendes log pár hét múlva várható. [Geoládák v3.11.3]

Monesz&Tibi 2021.07.20 17:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.81
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! A második és harmadik pont pótjelszóval kereshető. [Geoládák v3.11.3]

viad 2021.06.01 11:50 - Megtaláltam
Köszi a rejtést!

Lumen79 2020.10.30 09:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]
A második és a harmadik pont pótjelszavakkal.

Jahno 2020.09.08 14:00 - Nem találtam meg
Villamos ládáján kívül minden meg volt, nagyon nem találtam a ládát. Pedig a két lépcsőfok közé éppen befér a fejem :-D

villlepcsos 
Jacsa 2020.09.06 10:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.12
Sajnos a 3. ponton lévő rejtést nem találtam, bár kerestem, de sok volt a nézelődő a közelben. Kérném a jelszó nélküli elfogadást a képek alapján. [Geoládák v3.6.0]

[Jóváhagyta: Vironia, 2020.09.07 16:31]

Köszönöm

20200906_083119~220200906_085258
20200906_093000 
kismaczu 2020.09.03 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.13
vÉGIGJÁRTUK A PONTOKAT,CSAK PÓT JELSZAVAKAT MEGTALÁLTUK,DE AZ ELSŐ PONTON ROSSZ DÁTUMOT ÍRTUNK LE,ÍGY A GÉP NEM FOGADJA EL.
a képek alapján ha lehet,kérjük elfogadni.
köszi a rejtést.

[Jóváhagyta: Vironia, 2020.09.18 15:57]

köszi ( kismaczu)

1683. A nyíregyházi villamos (1)1683. A nyíregyházi villamos (4)
1683. A nyíregyházi villamos (5)1683. A nyíregyházi villamos (6)
tothadam86 2020.08.31 15:37 - Megtaláltam
Megtaláltam a helyeket -8)-
[Geoládák v3.6.0]

[Jóváhagyta: Vironia, 2020.09.01 23:20]

JAck:66: 2020.08.21 06:21 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.0.34]

ocsike78 2020.08.18 07:44 - Megtaláltam
Megtaláltam,köszönöm a lehetőséget. :) [Kesser 2.5.8]

whaides 2020.08.01 18:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

Mizo6869 2020.07.20 08:59 - Megtaláltam
Ezzel a multival nem volt szerencsénk. 1. pont tűzcsap rendben meg volt. 2. ponton lévő volt telefon fülkét vasárnap este néztük át. Hiába nem rég találták meg nekünk nem sikerült. Vissza mentünk hétfő reggel. Sajnos akkor sem találtunk semmit. Ráadásul a villamosnál sem jártunk sikerrel. Kérjük, a rejtőt a képek alapján fogadja el a találatot. Köszönjük. Mia, Zoli Érdről.

[Jóváhagyta: Vironia, 2020.07.27 10:28]

IMG_20200720_094635IMG_20200720_075320
Mirtt 2020.07.17 18:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Pumba9 2020.07.17 18:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.01
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

nazso.oszan 2020.07.12 14:00 - Megtaláltam
Nyíregyházi kellemes kis séta keretében kerestük fel a láda pontjait. Sajnos csak alternatív jelszót találtunk. A 3. ponton a .com-os láda meglett.
Köszönjük a rejtést.

Endreman 2020.07.05 20:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Reggel 2020.06.30 20:03 - Megtaláltam
Ok! Megtaláltuk!

Köszi a rejtést!

Anita, Szilvi, szollosi73, Reggel

szollosi73 2020.06.30 20:03 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.21
Megvan!
A 2 és a 3 pontot még tegnap megkerestük, az elsőt pedig ma vacsora után.
Érdekes volt a ládaleírás.
Köszi a rejtést!

A nyíregyházi villamos-1A nyíregyházi villamos-2
A nyíregyházi villamos-3A nyíregyházi villamos-4
A nyíregyházi villamos-5A nyíregyházi villamos-6
A nyíregyházi villamos-7A nyíregyházi villamos-8
A nyíregyházi villamos-9A nyíregyházi villamos-10
A nyíregyházi villamos-11 
Popeyemazsi 2020.06.17 19:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

I s t i & E n i 2020.06.12 17:59 - Megtaláltam
.

kalocsni 2020.05.23 20:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.20
Köszönöm a szuper leírást és a sorozatot! (a 2. pontnál nem tudtam ládát keresni, mert a járvány miatt zárva a múzeum, a 3. pontnál pedig nem találtam ládát, ezek pótjelszavasak). [Geoládák v3.3.2]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (518 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]