geocaching.hu geocaching.hu FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum    |   belépés
  
  
  
 
FAQ
1669. Boronka-melléki homokvidék (GCBORM)

Most akkor falu vagy város?

Most akkor falu vagy város?

A homokbánya

A homokbánya

A láda felé balra kell letérni!

A láda felé balra kell letérni!

Valószínűleg lövészárok volt...

Valószínűleg lövészárok volt...

Útközben

Útközben

A Boronka-patak

A Boronka-patak

Egy kevés medvehagyma

Egy kevés medvehagyma

Megfigyelő kunyhó

Megfigyelő kunyhó

Figyeljük a tó élővilágát

Figyeljük a tó élővilágát

Virágzik a tündérrózsa

Virágzik a tündérrózsa
Szélesség N 46° 26,016'
Hosszúság E 17° 27,709'
Magasság: 140 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.05.05 13:20
Megjelenés időpontja: 2007.05.06 22:32
Utolsó lényeges változás: 2018.04.28 15:23
Utolsó változás: 2019.10.27 06:33
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Zerind HUN
Felhasználó: Zerind HUN
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 150 m
Megtalálások száma: 136 + 4 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Zerind HUN készítette.


A láda egy nagyon nagy, többtörzsű, kidőlt fán található, az egyik vízszintes törzs fölső részén, közel a fa közepéhez, azaz a törzs kezdetéhez. A jelszót is tartalmazó füzet a ládában egy külön kis fehér, csavaros tetejű, vízálló dobozban van benne, kérlek, ide is rakd vissza!

A régi láda (N 46° 25,985' E 17° 27,675') is elvileg kereshető a madárlesben, azonban az oda vezető palló beszakadt, ezért gyalog nem használható.


A ládába kis méretű utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!


Az ünnepi 10-edik, és egyben utolsó hagyományos ládámat a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet területére helyeztem el. A láda elrejtését és keresését a terület tulajdonosa és kezelője, a Somogy Természetvédelmi Szervezet engedélyezte, addig, amíg nem lesznek ,,negatív tapasztalataik'' a keresőkkel kapcsolatban. Ezért különösen kérek mindenkit, hogy óvja a környezetet, és az útról, ösvényről se térjen le! Elsősorban a természet védelme miatt, másodsorban a láda miatt.

Megközelítés

A láda Nagybajom város felől érhető el legkönnyebben, kb. 150 méterre akár autóval is megközelíthető, de aki igazán át akarja érezni a Belső-somogyi táj hangulatát, annak ajánlom, hogy álljon meg korábban és gyalog menjen tovább. Sőt, a természet védelme miatt ez külön jó lenne. Biciklivel nehezen járható az út a homokos talaj miatt!
A 61-es főútról Nagybajom főterén, a körforgalomban kell leágazni észak felé a  N 46° 23,505' E 17° 30,712' 155 m [GCBORM+elágazás] koordinátáknál, és a Kossuth utcán haladni észak-északnyugat irányába. Az út kiér a városból, és nemsokára egy homokbánya mellett halad el. Itt kell leágazni ferdén balra a  N 46° 24,993' E 17° 29,172' 155 m [GCBORM+2. elágazás] koordinátáknál a homokos útra (eddig betonoson jöttünk). Aki sétálni akar, itt találhat magának parkolóhelyet, a láda még néhány kilométer. Ezen az úton kell menni tovább, egészen addig, amíg el nem érünk a  N 46° 26,071' E 17° 27,940' 147 m [GCBORM+balra] koordinátákhoz, itt balra kell leágazni. Nemsokára egy kis hídhoz érünk, ami a Boronka-patak fölött vezet át. Régebben állt itt egy figyelmeztető tábla a következő felirattal: ,,Viperaveszély! Belépni Tilos!''. A ládakeresők részére viszont a belépést engedélyezték, úgyhogy nyugodtan be lehet menni, mindenféle írásos engedély nélkül. A viperáktól pedig igazán nem kell félni, nagyobb veszélyt jelentünk mi az ő számukra, mint ők ránk. Ismételten kérek mindenkit, hogy nagyon vigyázzon a növényekre és állatokra! A híd után jobbra a Ciframalomnak nevezett épületeket láthatjuk, balra pedig találunk egy helyet, ahol leállhatunk autóval:  N 46° 26,062' E 17° 27,706' 142 m [GCBORM+parkoló]
Innen indul egy ösvény dél felé, ami elvezet egészen az úgynevezett ,,1-es számú tó''-hoz, amelynek partján áll a vastag törzsű, alacsonyan többfelé ágazó, mára már kidőlt rejtőfa.

A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetről

A több mint 8000 hektáros, Belső-Somogyban elhelyezkedő tájvédelmi körzet névadója a Boronka-patak (Marcali keleti városrészét is Boronkának hívják), melynek felduzzasztásával több mint 15 tavat is kialakítottak itt. A talaj jórészt a valaha itt folyó Ős-Duna hordalékából, homokból áll. De a homokpusztákon kívül sokhelyütt találunk lefolyástalan mocsaras, lápos területeket is, ebből ered az élővilág változatossága. A szárazabb részek jellemző erdőalkotói a csertölgy és kocsányos tölgy, valamint a gyertyán és a bükk, a nedvesebb területeken égereseket találunk. Értékes növényritkaságai például az erdei ciklámen, a kakasmandikó, a sarkvirág és a széleslevelű nőszőfű. Állatvilága is értékes: a rovarok közül a homokpuszták ritkasága a sisakos sáska, a madarak pedig inkább a vizes élőhelyeken fordulnak elő: pl. a szürke és vörös gém és a nagykócsag, de sokféle récefaj is él itt. Ha szerencsétek van, a megfigyelő kunyhóból láthatjátok is őket. A tájvédelmi körzetből csaknem 500 hektárt fokozottan védetté nyilvánítottak, itt él a legjobban óvott fekete gólya és több pár réti sas is. A hüllők közül a már említett keresztes vipera és a mocsári teknős érdemel említést. A tavakban pedig viszonylag nagyszámú vidrapopuláció él. Az élővilág részletesebb leírása többek között itt olvasható.

Nagybajom, a gólyák városa

A 61-es úton, Kaposvártól nyugatra, a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet déli peremén fekszik a nemrég várossá avatott Nagybajom. Írásos adatok bizonyítják, hogy a település már a 12. század végén is itt állt. A környék változatos madárvilágára már évszázadokkal ezelőtt felfigyeltek, nem véletlenül található Nagybajom címerében egy bíbic. Azonban ma nem erről a madárról híres: hanem a (fehér) gólyáról! Tavasszal a környéken mindig elsőként jelennek meg itt a gólyák, méghozzá igen nagy számban. Ha figyeltek, rengeteg gólyafészket láthattok a villanyoszlopokon és a külön nekik épített póznák tetején. Nagybajom (akkor még nem volt város) 1996-ban elnyerte az Európai Gólyásfalu címet is. Épített örökségéből kiemelkedik a Sárközy-kastély, amely már a 17. században is állt, a későbbiek során többször bővítették. Ma a Sárközy István Múzeum működik benne. Nagybajom fontos műemléke még a kopjafás református temető is, ahol nemrég még 37 kopjafa volt található (ma már valószínűleg kevesebb), és jól láthatóak az egykori vár földsáncai is. Mivel a kopjafák az új stílusú sírok között elszórtan találhatók, és állapotuk is pusztuló, ezért sajnos ez a temető így nem túl látványos, de azért megadom a bejárat koordinátáit:  N 46° 23,724' E 17° 29,986' 158 m [GCBORM+temető]
Nagybajomban született 1893-ban Gyergyai Albert irodalomtörténész, író, műfordító, és 1820-ban itt halt meg Pálóczi Horváth Ádám, aki író is volt, de matematikával, alkímiával is foglalkozott, és elsőként gyűjtött népdalokat, népzenét.

A Margit-vonal

A 2. világháború magyarországi történetét ismerők számára Nagybajom nem lehet ismeretlen: óriási csaták zajlottak itt 1944 végétől. Itt húzódott ugyanis a németek 3 fő védelmi vonala közül az egyik: a Margit-vonal. A magukat ,,felszabadítónak'' nevező szovjet csapatok 1944. december 2-án már elfoglalták Kaposvárt, két nappal később Marcalit, de azt a 22. Német hegyi hadtest 8-án visszafoglalta. Ezután a front hónapokig stabilizálódott a Marcali-Nagybajom-Nagyatád-Barcs vonalon. Március 6-án indult meg a német haderő utolsó nagy offenzívája, ami a Dunántúl visszafoglalását szerette volna elérni, de nem jártak sikerrel. A Margit-vonalat a 27. szovjet hadtest törte át március 31-én és április 1-jén, szabad volt az útjuk Nagykanizsa, Zala vármegye felé is.
Ma is látható nyomok:
Ha valaki veszi a fáradságot és nem autózik a láda közvetlen közelébe, hanem gyalog megy az úton, akkor jobbra-balra nézegetve gyakran láthatja a rengeteg cikkcakkos lövészárok és aknatölcsér maradványait. Kitűnő alkalom ez arra, hogy elgondolkodjunk, micsoda dolog az, hogy magyar földünkön két idegen megszálló hatalom csapatai ilyen véres csatákat vívnak egymással...
Ezeken kívül mind a mai napig szoktak találni a területen gyalogsági vagy taposóaknákat (évente 1-2 darabot), hiszen ez a Nagybajomtól északra fekvő terület eredetileg több, mint 10000 hektáron volt elaknásítva. Bár aknabaleset elég régen történt itt utoljára, de azért óvatosnak nem árt lenni ma sem!

Kellemes keresést kívánok mindenkinek!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (96 db): környezet: 4.77 rejtés: 4.67 web: 4.76 átlag: 4.73

 - történelmi nevezetesség, várrom, épület?
 - szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni?
 - különleges látványosság, helyszín?
 - speciális koordináta-érték vagy magasság?
 + vízpart, tó/folyó, forrás van-e a környéken?
 - település belterületén van a láda?
 - van-e a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület?
 + nyugodtan ajánlanád-e télen, hóban is (megtalálható-e)?
 + ajánlanád-e a környéket nyáron a legnagyobb kánikulában is?
 - hegyen, csúcson, nagy dombon van-e a láda (a környékhez képest)?
 + megközelíthető-e járművel néhány száz méteren belül?
 + a javasolt kiindulóponttól elérhető-e fél órán belül?
 - babakocsit toló család induljon-e a láda keresésére?
 - kisgyermekkel, nagyszülőkkel is elérhető helyen van?
 - igénybe veszi-e a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos)?
 - a láda megszerzéséhez kell-e sziklát mászni (gyerek a nyakban kizárt)?
 - sötétben ajánlanád a láda felkeresését?
 - van-e a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb.?
 - szokatlan méretű/alakú-e a láda (az ajándékok miatt fontos)?
 - el tudok-e menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyhatom)?
 + GPS nélkül is érdemes megkeresni
 + kereshető minden évszakban
 + kereshető 24 órában
 - a látnivalóért fizetni kell


Totht737 2020.11.22 11:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Kántorék 2020.11.14 16:20 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!
Számomra nagyon kedves hely! Mi még feküdtünk a madármegfigyelő, csónak kikötő stégjén vörösbort iszogatva a Szerelmemmel... meg is találtuk az ott elrejtett ládát de akkor még nem ládáztunk. Azóta is minden évben táborozunk itt. [Geoládák v3.7.6]

Korigumi 2020.10.10 19:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

szikizso 2020.10.04 12:54 - Megtaláltam
Fürkészésem sikeres volt. \0/ [Geoládák v3.6.0]

csg69 2020.08.02 09:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.42
Megvan :)

KKB 2020.07.27 19:34 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.72
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]

margabat 2020.07.27 19:34 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.38
Az út jól autózható a közelmúltbeli esőzések ellenére is, viszont azt nagyon sajnálom, hogy a madárles felé vezető pallót nem újítják fel. Köszönöm a rejtést!

marciq 2020.07.19 17:45 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Jankiq 2020.07.19 17:42 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Csabiq 2020.07.19 17:23 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

Pantya 2020.07.18 10:24 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

gabor03 2020.07.18 10:11 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.4.1]

petheovacka 2020.05.04 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.09
Májusi láda aranyat ér! Másfél millió tekergés Somogyországon program keretében meglelve! Kösszi a rejtést! ---- a madárfigyelőhöz nem lehet eljutni a leszakadt stég miatt, a kulcsosházak viszont szépen felújítottak!

tabletta 2019.11.23 10:30 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Liberty 2019.10.19 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.53
Somogyi barangolásunk újabb különleges helyszínét kerestük fel. Hangulatos a patak, a tó és a homokbuckák látványa, ismét nagyon szép természeti tájat mutat be Zerind HUN, a már megszokott és alapos ládaoldal ismertetőjével. VP rejtését egy ideig keresni kellett, de végül megtaláltuk a ládát. Bemértük a koordinátát, talán ez majd segít az utánunk jövőknek is a gyorsabb megtalálásban, a fénykép is segít. 47°26,020' 17°27,710'

Köszönet a rejtésért és a szép helyszín bemutatásáért.

Nagybajom címere
pappcsalád 2019.10.19 15:27 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.4]

g-tabe 2019.09.27 12:24 - Megtaláltam
Megvan, köszi!
A fa legalább nagyon látványosan dőlt szétfelé :-)

fa négyfelé 
VP 2019.09.22 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.63
A rejtekadó fa szétesett. Szerencsére a dobozt megtaláltam a törzsdarabok közt a földön, félig betemetve. Felraktam kb. másfél méter magasra egy kis üregbe, de ezcsak ideiglenes rejteknek jó.
Ábrahámhegyi szüret után zalai és somogyi csavargás.

a fa romjaia híd romjai
banyóka 2019.08.18 14:00 - Megtaláltam
Fura volt végig a homokos úton menni. Alányok sztrájkoltak, maradtak a kocsiban.

anettnori 2019.07.01 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.30
Megvan! [g:hu 1.6.2y]

Biciklivel. Odáig semmi különös, de ott...
Remek környék, csodálatos környezet. A láda hamar meglett, aztán jól körülnéztem.
Köszönet a lehetőségért!

IMG_20190701_124607IMG_20190701_124739
szn0907 2019.05.01 15:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.32
Köszönöm :)

Mr Zerge 2019.04.07 15:50 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Idáig betonúton be lehet hajtani autóval: N46 26.276 E17 28.644, jól lehet parkolni.
Könnyű séta volt. Az útvonal nem túl izgalmas, a ládánál azonban valóban érdekes a környezet. A dobozkát a faóriás alsó részén találtam, oda is rejtettem vissza.

kincskereső88 2019.03.24 21:45 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 1.00
Köszönöm a rejtést! Gyönyörű a táj, a halastó élővilága. Csodás látványt nyújtó vadkacsák hangja töltötte be a tájat.
Egy kicsi sajnálom, hogy a madárleshez vezető híd nem került felújításra, így az élővilág jelentős része rejtve maradt szemünk elől.

20190324_16233020190324_162141
Kóborló94 2019.03.04 17:39 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!

MikiCache 2018.06.24 10:07 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 5 átlag: 3.67 súly: 4.22
A megadott parkolóban szupertitkos katonai erődítmény van? Legalábbis úgy védik, de úgy is néz ki.
Ezt is megtaláltuk
Miki és Anikó

IMG_0412IMG_0389

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (140 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]

A geocaching.hu megnevezés és a kapcsolódó logo bejegyzett védjegy.
Kereskedelmi célú felhasználásuk csak a tulajdonosok hozzájárulásával lehetséges.