FAQ
1669. Boronka-melléki homokvidék (GCBORM)

Most akkor falu vagy város?

Most akkor falu vagy város?

A homokbánya

A homokbánya

A láda felé balra kell letérni!

A láda felé balra kell letérni!

Valószínűleg lövészárok volt...

Valószínűleg lövészárok volt...

Útközben

Útközben

A Boronka-patak

A Boronka-patak

Egy kevés medvehagyma

Egy kevés medvehagyma

Megfigyelő kunyhó

Megfigyelő kunyhó

Figyeljük a tó élővilágát

Figyeljük a tó élővilágát

Virágzik a tündérrózsa

Virágzik a tündérrózsa
Szélesség N 46° 26,016'
Hosszúság E 17° 27,709'
Magasság: 140 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.05.05 13:20
Megjelenés időpontja: 2007.05.06 22:32
Utolsó lényeges változás: 2018.04.28 15:23
Utolsó változás: 2021.07.26 19:40
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Zerind HUN
Ládagazda: Zerind HUN
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Úthossz a kiindulóponttól: 150 m
Megtalálások száma: 153 + 6 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Zerind HUN készítette.


A láda egy nagyon nagy, többtörzsű, kidőlt fán található, amelynek két nagy kidőlt, vízszintes törzse van. A láda a vékonyabb vízszintes törzs fölső részén van, a kettéhasadt fa belsejében állva érhető el a legkönnyebben. A jelszót is tartalmazó füzet a ládában egy külön kis fehér, csavaros tetejű, vízálló dobozban van benne, kérlek, ide is rakd vissza!

A régi láda (N 46° 25,985' E 17° 27,675') is elvileg kereshető a madárlesben, azonban az oda vezető palló beszakadt, ezért gyalog nem használható.


A ládába kis méretű utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!


Az ünnepi 10-edik, és egyben utolsó hagyományos ládámat a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet területére helyeztem el. A láda elrejtését és keresését a terület tulajdonosa és kezelője, a Somogy Természetvédelmi Szervezet engedélyezte, addig, amíg nem lesznek ,,negatív tapasztalataik'' a keresőkkel kapcsolatban. Ezért különösen kérek mindenkit, hogy óvja a környezetet, és az útról, ösvényről se térjen le! Elsősorban a természet védelme miatt, másodsorban a láda miatt.

Megközelítés

A láda Nagybajom város felől érhető el legkönnyebben, kb. 150 méterre akár autóval is megközelíthető, de aki igazán át akarja érezni a Belső-somogyi táj hangulatát, annak ajánlom, hogy álljon meg korábban és gyalog menjen tovább. Sőt, a természet védelme miatt ez külön jó lenne. Biciklivel nehezen járható az út a homokos talaj miatt!
A 61-es főútról Nagybajom főterén, a körforgalomban kell leágazni észak felé a  N 46° 23,505' E 17° 30,712' 155 m [GCBORM+elágazás] koordinátáknál, és a Kossuth utcán haladni észak-északnyugat irányába. Az út kiér a városból, és nemsokára egy homokbánya mellett halad el. Itt kell leágazni ferdén balra a  N 46° 24,993' E 17° 29,172' 155 m [GCBORM+2. elágazás] koordinátáknál a homokos útra (eddig betonoson jöttünk). Aki sétálni akar, itt találhat magának parkolóhelyet, a láda még néhány kilométer. Ezen az úton kell menni tovább, egészen addig, amíg el nem érünk a  N 46° 26,071' E 17° 27,940' 147 m [GCBORM+balra] koordinátákhoz, itt balra kell leágazni. Nemsokára egy kis hídhoz érünk, ami a Boronka-patak fölött vezet át. Régebben állt itt egy figyelmeztető tábla a következő felirattal: ,,Viperaveszély! Belépni Tilos!''. A ládakeresők részére viszont a belépést engedélyezték, úgyhogy nyugodtan be lehet menni, mindenféle írásos engedély nélkül. A viperáktól pedig igazán nem kell félni, nagyobb veszélyt jelentünk mi az ő számukra, mint ők ránk. Ismételten kérek mindenkit, hogy nagyon vigyázzon a növényekre és állatokra! A híd után jobbra a Ciframalomnak nevezett épületeket láthatjuk, balra pedig találunk egy helyet, ahol leállhatunk autóval:  N 46° 26,062' E 17° 27,706' 142 m [GCBORM+parkoló]
Innen indul egy ösvény dél felé, ami elvezet egészen az úgynevezett ,,1-es számú tó''-hoz, amelynek partján áll a vastag törzsű, alacsonyan többfelé ágazó, mára már kidőlt rejtőfa.

A Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetről

A több mint 8000 hektáros, Belső-Somogyban elhelyezkedő tájvédelmi körzet névadója a Boronka-patak (Marcali keleti városrészét is Boronkának hívják), melynek felduzzasztásával több mint 15 tavat is kialakítottak itt. A talaj jórészt a valaha itt folyó Ős-Duna hordalékából, homokból áll. De a homokpusztákon kívül sokhelyütt találunk lefolyástalan mocsaras, lápos területeket is, ebből ered az élővilág változatossága. A szárazabb részek jellemző erdőalkotói a csertölgy és kocsányos tölgy, valamint a gyertyán és a bükk, a nedvesebb területeken égereseket találunk. Értékes növényritkaságai például az erdei ciklámen, a kakasmandikó, a sarkvirág és a széleslevelű nőszőfű. Állatvilága is értékes: a rovarok közül a homokpuszták ritkasága a sisakos sáska, a madarak pedig inkább a vizes élőhelyeken fordulnak elő: pl. a szürke és vörös gém és a nagykócsag, de sokféle récefaj is él itt. Ha szerencsétek van, a megfigyelő kunyhóból láthatjátok is őket. A tájvédelmi körzetből csaknem 500 hektárt fokozottan védetté nyilvánítottak, itt él a legjobban óvott fekete gólya és több pár réti sas is. A hüllők közül a már említett keresztes vipera és a mocsári teknős érdemel említést. A tavakban pedig viszonylag nagyszámú vidrapopuláció él. Az élővilág részletesebb leírása többek között itt olvasható.

Nagybajom, a gólyák városa

A 61-es úton, Kaposvártól nyugatra, a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet déli peremén fekszik a nemrég várossá avatott Nagybajom. Írásos adatok bizonyítják, hogy a település már a 12. század végén is itt állt. A környék változatos madárvilágára már évszázadokkal ezelőtt felfigyeltek, nem véletlenül található Nagybajom címerében egy bíbic. Azonban ma nem erről a madárról híres: hanem a (fehér) gólyáról! Tavasszal a környéken mindig elsőként jelennek meg itt a gólyák, méghozzá igen nagy számban. Ha figyeltek, rengeteg gólyafészket láthattok a villanyoszlopokon és a külön nekik épített póznák tetején. Nagybajom (akkor még nem volt város) 1996-ban elnyerte az Európai Gólyásfalu címet is. Épített örökségéből kiemelkedik a Sárközy-kastély, amely már a 17. században is állt, a későbbiek során többször bővítették. Ma a Sárközy István Múzeum működik benne. Nagybajom fontos műemléke még a kopjafás református temető is, ahol nemrég még 37 kopjafa volt található (ma már valószínűleg kevesebb), és jól láthatóak az egykori vár földsáncai is. Mivel a kopjafák az új stílusú sírok között elszórtan találhatók, és állapotuk is pusztuló, ezért sajnos ez a temető így nem túl látványos, de azért megadom a bejárat koordinátáit:  N 46° 23,724' E 17° 29,986' 158 m [GCBORM+temető]
Nagybajomban született 1893-ban Gyergyai Albert irodalomtörténész, író, műfordító, és 1820-ban itt halt meg Pálóczi Horváth Ádám, aki író is volt, de matematikával, alkímiával is foglalkozott, és elsőként gyűjtött népdalokat, népzenét.

A Margit-vonal

A 2. világháború magyarországi történetét ismerők számára Nagybajom nem lehet ismeretlen: óriási csaták zajlottak itt 1944 végétől. Itt húzódott ugyanis a németek 3 fő védelmi vonala közül az egyik: a Margit-vonal. A magukat ,,felszabadítónak'' nevező szovjet csapatok 1944. december 2-án már elfoglalták Kaposvárt, két nappal később Marcalit, de azt a 22. Német hegyi hadtest 8-án visszafoglalta. Ezután a front hónapokig stabilizálódott a Marcali-Nagybajom-Nagyatád-Barcs vonalon. Március 6-án indult meg a német haderő utolsó nagy offenzívája, ami a Dunántúl visszafoglalását szerette volna elérni, de nem jártak sikerrel. A Margit-vonalat a 27. szovjet hadtest törte át március 31-én és április 1-jén, szabad volt az útjuk Nagykanizsa, Zala vármegye felé is.
Ma is látható nyomok:
Ha valaki veszi a fáradságot és nem autózik a láda közvetlen közelébe, hanem gyalog megy az úton, akkor jobbra-balra nézegetve gyakran láthatja a rengeteg cikkcakkos lövészárok és aknatölcsér maradványait. Kitűnő alkalom ez arra, hogy elgondolkodjunk, micsoda dolog az, hogy magyar földünkön két idegen megszálló hatalom csapatai ilyen véres csatákat vívnak egymással...
Ezeken kívül mind a mai napig szoktak találni a területen gyalogsági vagy taposóaknákat (évente 1-2 darabot), hiszen ez a Nagybajomtól északra fekvő terület eredetileg több, mint 10000 hektáron volt elaknásítva. Bár aknabaleset elég régen történt itt utoljára, de azért óvatosnak nem árt lenni ma sem!

Kellemes keresést kívánok mindenkinek!
Állapot: kereshető

KRW értékelés (101 db): környezet: 4.74 rejtés: 4.67 web: 4.76 átlag: 4.72

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
-
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
-
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


bcs723 2022.06.30 10:55 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.8.13]

pliptai 2022.06.03 09:10 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

zoll 2022.05.24 10:59 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést!
Andi, Zoli [Geoládák v3.12.10]

SirLes 2022.01.07 11:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

eltájoló 2021.12.04 14:32 - Megtaláltam
Felsőkak felől Nabajomba menet útbaejtettük. Hangulatos kis hely. Sajnos viperát nem láttunk :(
A láda rendben a helyén van. A koordináták és a leírás pontos. Köszi a rejtést.
mmcxlvi.

Webber 2021.10.02 18:20 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.12.1]

Cerberus 2021.10.02 18:16 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.43
Megtaláltam! Háromnapos terepjárós somogyi ládászás Ashmelia, fercsipeter és Webber társaságában. 8/38

Köszönöm a rejtést!

IMG_4568 
fercsipeter 2021.10.02 18:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Ashmelia 2021.10.02 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.15
.

Ambró 2021.09.28 19:16 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.1]

Szab 2021.07.29 13:16 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.81
Végre eljutottam ide is. Már jó rég tervben volt ez a láda. A leírás alapján könnyen megtaláltuk. Két nagyobb fiammal voltunk, mi a beton úton mentünk amíg az tartott, nem mertem a homokos földúton menni. Így kicsit többet sétáltunk mint az ajánlott parkolótól de autóval egyáltalán nem kellett terepen menni. (Bonafarm security fegyveres biztonsági őr nem engedett közvetlen az intézmény előtt parkolni, de kicsit távolabb az út mellett engedte.)
Szinte végig széles, homokos úton gyalogoltunk. Az utolsó pár méteren le kell térni az útról de minimális csalánt leszámítva nem kellett különösebb dzsinzsa harcot vívni, a 3 éves fiam is könnyen oda tudott jönni.
Olvastam a logokat: nem tudom milyen volt az előző leírás, de most annyira egyértelmű, hogy az alapján azonnal megtaláltam.
Köszönjük szépen!


Zerind HUN 2021.07.26 15:00 - Egyéb
Ládaellenőrzést tartottunk Ajtonnyal az előző sikertelen keresések miatt. Kiderült, hogy téves riasztások voltak, mert a láda épségben a helyén van. Még egy picit pontosítottam a rejtés leírását, bár szerintem eddig is érhető volt. Most egyébként a rejtő fát egyik irányból nehéz megközelíteni a sűrű bozót miatt, de az könnyedén megkerülhető, és úgy már könnyű odajutni a rejtéshez.

szikizso 2021.03.13 18:45 - Egyéb
Piros kereszt A rejtésed az utolsó bejegyzések alapján karbantartást igényel. Kérlek ahogy időd és lehetőséged engedi, ellenőrizd a láda állapotát! Üdv: szikizso - ládadoki

akarair 2021.03.10 13:00 - Megtaláltam
Felkerestem a helyszínt, köszönöm a rejtést és a terület bemutatását! A vadásztársaság impozáns telephelye mellett parkoltam.
Onnét összesen 3 km-t gyalogoltam. Szerintem megér ennyi sétát, hogy az ember azonosulni tudjon a táj hangulatával.
Sajnos a ládát nem találtam meg.
A képek és a tracklog alapján szeretném kérni a találat igazolását!
Köszönöm szépen

[Jóváhagyta: Zerind HUN, 2021.03.13 21:28]

IMG_20210310_124411_707IMG_20210310_125358_356
IMG_20210310_125843_960Track
GeoFox 2021.02.21 10:37 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.57
Az út az ajánlott parkolóig autóval minden gond nélkül járható.
A helyszín érdekes volt, kár, hogy a madárleshez nem lehet bejutni.
Sajnos a ládát nem találtuk meg. Ha a feltöltött képek alapján elfogadod jelszó nélkül a találatunk, azt megköszönjük. :)
Köszönjük a lehetőséget! Dóri és Gábor

[Jóváhagyta: Zerind HUN, 2021.03.13 21:27]

IMG_20210221_101431IMG_20210221_101421
IMG_20210221_101344IMG_20210221_101329
IMG_20210221_101321 
N.Zs. 2021.01.23 14:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.50
Erről a pontról az jut eszemben, hogy itt minden magántulajdon...
és az évek óta tönkrement madárleshez vezető híd nem került felújításra...
Két eső között itt éppen kisütött a nap, ami igen jólesett. A kis fiola egy kidőlt fa gyökereiben van. Mikor felmásztam a nagyobb kidőlt fára, éppen ráláttam.

IMG_1257IMG_1258
IMG_1263IMG_1264
IMG_1265IMG_1270
IMG_1271 
Robogo 2020.12.28 11:18 - Megtaláltam
Somogysárdi karácsonyozás alatt kerestük fel a ládát kitkat0123-mal. Hu-s és com-os ládát se hagytunk megtalálás nélkül. Somogy felfedezése után kicsit átléptünk Zalába is. Első állomásunk a Kapos forrásvidéke volt, majd folytattuk utunkat a Boronka-melléki homokvidékre. Érdekes hely, gyorsan meglett a láda.
Köszönöm a rejtést!

kitkat0123 2020.12.28 11:18 - Megtaláltam
Nagyon szépen köszönöm a rejtést és a munkát, amit a láda kihelyezésébe fektettél.
[Geoládák v3.8.3]

BRita72 2020.11.22 11:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Totht737 2020.11.22 11:33 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Kántorék 2020.11.14 16:20 - Megtaláltam
Köszönöm a rejtést!
Számomra nagyon kedves hely! Mi még feküdtünk a madármegfigyelő, csónak kikötő stégjén vörösbort iszogatva a Szerelmemmel... meg is találtuk az ott elrejtett ládát de akkor még nem ládáztunk. Azóta is minden évben táborozunk itt. [Geoládák v3.7.6]

Korigumi 2020.10.10 19:31 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.1]

szikizso 2020.10.04 12:54 - Megtaláltam
Fürkészésem sikeres volt. \0/ [Geoládák v3.6.0]

csg69 2020.08.02 09:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.42
Megvan :)

KKB 2020.07.27 19:34 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 2.72
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.5.0]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (159 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]