FAQ
1732. Öszpötei duglászok (GCOSPO)

Gyöngyöspusztai elágazás

Gyöngyöspusztai elágazás

Sissy-tábla

Sissy-tábla

Sissy-liget

Sissy-liget

Szalonnasütő hely

Szalonnasütő hely

Esőbeálló

Esőbeálló

Kandeláber-fa pihenőhellyel

Kandeláber-fa pihenőhellyel

A rekorder fatörzs

A rekorder fatörzs

A fatörzs II

A fatörzs II

Rinyabesenyő

Rinyabesenyő
Szélesség N 46° 9,063'
Hosszúság E 17° 34,987'
Magasság: 170 m
Megye/ország: Somogy
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.07.14 12:00
Megjelenés időpontja: 2007.07.14 16:54
Utolsó lényeges változás: 2010.05.26 07:25
Utolsó változás: 2020.09.28 07:55
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+1V)
Elrejtők: Ajtony
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Megtalálások száma: 107 + 3 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


Öszpötei duglászfenyők

Ez a kétállomásos multi elsőként Erzsébet királyné emlékét idézi fel egy duglászfenyő-ligetben, majd az ország legnagyobb duglászfenyőjéhez, a Kandeláber-fához vezet el. Az erdészet által kialakított parkolót ajánlom bázispontként: ez az első állomásnál, a Sissy-ligetben található. N 46° 9,340' E 17° 33,515' 170 m [GCOSPO+1.parkoló]

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!


A kulturált pihenőhelyet a SEFAG a természetbarátok számára hozta létre, kérlek, hogy Te is vedd figyelembe az ő szempontjaikat. Az erdőben általában sötétedéstől reggelig ne tartózkodj!
Az erdőlátogatási és közlekedési korlátozásokat tekintve ez a segédlet hasznos lehet.

Az első jelszórészlet koordinátája:  N 46° 9,335' E 17° 33,515' 170 m [GCOSPO-1]. A jelszórészlet (római szám mint négy betű) az esőbeálló északnyugati részén a második ferde tetőgerendán egy 3X5 cm-es matricán található, az első gerendán végszükség esetére filctollas felirat is van. A láda (Kandeláber-fa állomásnál) koordinátája:  N 46° 9,063' E 17° 34,987' 170 m [GCOSPO-2]. A láda egy üreges tuskóban rejtőzik.
A jelszó képzése: a ligetben talált jelszórészlet után a logfüzet jelszórészlete egybeírva.

Az erdei utak; tájékozódás az erdőben
A területen szilárd burkolatú feltáró út nincs.
Az erdőben homokos szekérutak haladnak keresztül-kasul, amelyek állapota a fakitermelés függvényében változó; a Rinybesenyőről az ajánlott parkolóhoz vezető útvonalat az erdészet időről-időre városi autóval is járható állapotba hozza - ne gondolj sztrádára...a nagyobb kátyuk homokkal lettek feltöltve.

Az utak által felszabdalt erdő részterületei a kereszteződéseknél elhelyezett jelzőcövekek számozása szerint egyértelműen behatárolhatók; a dőlt betűs 3-jegyű számok erre vonatkoznak. Eltévedni nem igen lehet, ha ezt a leírást magaddal viszed.
Az erdő számunkra érdekes részletéről egy térképvázlatot tölthetsz le innen, de úgy értékeld, hogy minden szempontból hozzávetőleges, és csak olyan részletességű, amit a bejárások során fel tudtam jegyezni.

2016-tól új segítség is van a tájékozódáshoz. A Sziágyi Erdei Iskolától induló, gomba jelzésű tanösvény tájékoztató tábláival bemutatja a környék történelmét és élővilágát, és érinti az egykori Sziágybesenyőt is. Ha nem is akarod végigjárni a körtúraként teljesíthető tanösvényt, nagyon jó gyalogos megközelítési mód mindkét állomáshoz. Ekkor Gyöngyöspuszta felől érkezve fordított sorrendben összeköti a multi két állomását.. A gomba-jelek felfestése csak ilyen haladási irány mellett szembetűnő

Az erdei parkoló megközelítése
Az erdőben az autós megközelítés időjárás és útállapot függő lehet!

Gyöngyöspusztáról indulva
A Kaposvár-Barcs országútról két útvonalon is megközelíthető az erdő mellett fekvő Gyöngyöspuszta. Vagy Hencse község központjából Kőkúton keresztül, vagy Hencse és Homokszentgyörgy között leágazva közvetlenül.
Gyöngyöspuszta északi végénél egy kanyarnál az útkereszteződésben ( N 46° 10,060' E 17° 35,915' [GCOSPO+1. csillagpont])nyugatra indulunk a kezdetben murvás, majd homokos úton.
További útpontok:  N 46° 10,015' E 17° 33,672' [GCOSPO+1. elágazás] (125-ös cövek), aztán  N 46° 9,733' E 17° 33,730' [GCOSPO+2. elágazás], végül itt  N 46° 9,659' E 17° 33,434' [GCOSPO+3. elágazás] (141. / 142. sz. cövek) kanyarodsz el a parkoló felé.
Rinyabesenyőről indulva
Lábod felől érkezve Rinyabesenyő központjánál rátérsz az észak felé vivő útra ( N 46° 9,981' E 17° 31,039' [GCOSPO+2. csillagpont]), majd rövidesen leágazol kelet felé. További útpontok:  N 46° 10,206' E 17° 33,230' [GCOSPO+4. elágazás] (234-es cövek) pontnál délre fordulsz, a  N 46° 9,934' E 17° 33,367' [GCOSPO+5. elágazás] (75ös cövek) kereszteződésben keletre fordulsz, majd pár méter után délre folytatod az utat a parkolóig.

Gyalog a két állomás között
Az első állomás maga a parkoló. A két állomás között erősen kalandos lenne a toronyiránti közlekedés.
A ligetből visszafelé indulva elérjük a 141 és 142. sz. cöveket ,  N 46° 9,659' E 17° 33,434' [GCOSPO+3. elágazás] itt keletre indulunk egészen a 152-es cövekig ( N 46° 9,846' E 17° 34,765' [GCOSPO+6. elágazás]), itt délre indulunk és meg sem állunk a 2. állomásig.
Az úton haladva baloldalon egy kis homokbányát találunk; innen a láda már becserkelhető. A láda egy fatuskóban rejtőzik, kéreggel és levelekkel álcázva; a nevezetes fa ( N 46° 9,094' E 17° 35,028' 170 m [GCOSPO+fa]) innen már látható.
Ezt csak akkor olvasd el, ha nincs GPS-ed: ha jobban szeretsz utakon járni, akkor a homokbányánál tovább haladsz, és a gomba jelen balra kanyarodsz. A fa a rejtekhelytől keletre található, a gomba jel oda visz.

Az öszpötei erdő
Somogy nyugati részén a Drávától a Balatonig majdnem összefüggő láncolatban, széles sávokban erdőségek húzódnak. Ez az erdősültség a török korban történt pusztítások, a középkori településhálózat megsemmisülése miatti elnéptelenedés máig sem kihevert következménye. A legújabb korban ismét folyamatos az erdők térhódítása a mezőgazdasági területek rovására a falvak elnéptelenedése, a vidék hanyatlása miatt.
A Lábod környéki, SEFAG-hoz tartozó erdők sík vidéken terülnek el, és egyes részeik (például a Nagysallér) kapitális nagyvadakban bővelkednek. Az ehhez közel fekvő öszpötei erdő Rinyabesenyő határában terül el; egy középkori, nyomtalanul elpusztult falu, Öszpöte helyén. Ma már csak régészetileg kevéssé feltárt földsáncok emlékeztetnek a hajdani falu vármaradványaira.

A homokos talajú, ezért esős időben is viszonylag könnyen járható erdő nem őshonos fáiról, hanem az Észak-Amerika nyugati felének mérsékelt övéből származó duglászfenyőiről nevezetes (Pseudotsuga menziesii). A duglászfenyő mindenki által ismert, mint szép megjelenésű karácsonyfa, amely nem hullatja tűit. Az eredeti termőhelyén mamutfenyőket is felülmúló magasságú fák európai állományai, mivel a faj élettartamához viszonyítva rövid ideje lettek telepítve, még nem érték el a 100 m körüli méreteket, de hazánkban is található néhány szép példány.

A Kandeláber-fa
Magyarországon az öszpötei kandeláber-fa a rekorder duglászfenyő, az elágazás alatt mért 484 cm törzskerületével és 32 m magasságával. A teljesen egészséges, monumentális fa (sajnos ez évben egy nagy oldalágától már elbúcsúzott) onnan kapta a nevét, hogy törzséből alacsonyan óriási, közel vízszintes oldalágak erednek, amelyek pár méter után válnak függőlegessé, így egy gyertyatartóhoz hasonlítható.
A helyi erdészet nagy becsben tartja és óvja ezt a fa-különlegességet (uzsonnázóhelyet is kialakítottak a látogatók kedvéért). A fenyő lombos fák társaságában rejtőzik, ezért legjobban lombhullás után csodálható meg - messziről valóságos facsoportnak tűnik az erős oldalágak miatt.
Óvjuk a környezetét ; kérek mindenkit, hogy a fára vigyázzon, ne másszon fel rá!

Duglászliget Erzsébet királyné emlékére
A duglászfenyőkből álló nevezetes kis ligetet Erzsébet királyné (Sissy vagy Sisi) emlékére ültették 1898-ban, miután terrorista orgyilkosság áldozatává vált. A 100 évnél öregebb fák közül 21 ma is jó állapotú, egészséges, 30...35 méter körüli magasságú példány él itt. A terület és a hozzá vezető földutak rendbetétele után itt alakított ki a SEFAG egy erdei pihenőt esőbeállóval és tűzrakóhellyel; a létesítményt 2007. április 14-én avatták.

Erzsébet királyné
Erzsébet királynét a 19. században a magyarok nagy szeretete övezte.
A királyné a Wittelsbach bajor hercegi családból származott; unokatestvére a szintén tragikus sorsú II. Lajos bajor királynak. Sissy szinte gyerekfejjel lett Habsburg Ferenc József felesége. Ami miatt kivívta eleink szeretetét, az a magyarok iránt érzett rokonszenve volt; befolyását igyekezett a Habsburg-ház magyarellenes beállítottságának csökkentésére felhasználni - már amennyire ezt anyósa lehetővé tette. Magyarul is megtanult, és legkisebb lányát, Mária Valériát magyarnak nevelte.
A mélyérzésű, művelt, okos és szép Sissy mindenben férje ellentéte volt; házasságuk nem lehetett boldog. Négy gyermeke közül egy kislányát betegség miatt veszítette el, a trónörökös Rudolfnak pedig a sokak által nem teljesen tisztázottnak tartott szerelmi öngyilkosság lett a végzete.
Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy miután egy merénylő kihegyezett reszelővel kioltotta Sissy életét, a magyarok őszintén gyászolták, és emlékét minden módon igyekeztek megörökíteni.
Már korábban róla kapta nevét Erzsébetfalva (ma Budapest része Pesterzsébet néven); a budapesti Erzsébetváros (VII. ker.), később a budapesti és komáromi híd is. Szerte az országban emlékművek és emlékligetek létesültek; ezek egyike az öszpötei is. Az Erzsébet királyné emléke nevet viseli a magyarok kultikus növényének, a szőlőnek egy fajtája is.

Rinyabesenyő község
Rinyabesenyő egy számottevő munkalehetőségek nélküli kis falu, ahol régebben jómódú, szorgalmas gazdák laktak. A csökkenő lélekszámú faluban nagyarányú népességcsere történt. Lábod felől érkezve a faluvégen tűnik fel a valaha jobb napokat látott, de ma is szép templom.

Kőkút község
A község helyén a középkorban Tapazd volt található. A mai község három kisebb településből jött létre 1928-ban, ezek: Kőkút, Alsótapazd és Gyöngyöspuszta. A címerében látható kürt az Alsótapazdon hajdan átvezető római hadiút nyomvonalán lévő, még a 19. században is működő postakocsi-állomásra emlékeztet.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (63 db): környezet: 4.77 rejtés: 4.65 web: 4.77 átlag: 4.73

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
-
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
+
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


fercsipeter 2021.10.04 10:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Cerberus 2021.10.04 10:52 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.44
Megtaláltam! Háromnapos terepjárós somogyi ládászás Ashmelia, fercsipeter és Webber társaságában. 27/38

Köszönöm a rejtést!

IMG_4673IMG_4674
Ashmelia 2021.10.04 10:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Webber 2021.10.04 10:50 - Megtaláltam
Meglett. [Geoládák v3.12.1]

adamszo 2021.04.24 11:41 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

Korigumi 2021.04.05 11:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Bennnybenő 2021.04.05 11:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

Kissdaniel991 2021.04.05 11:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

tabletta 2021.03.13 11:09 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4a]

sipsza 2021.02.14 14:50 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!

biuska93 2021.01.04 16:20 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

BRita72 2021.01.04 16:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

Totht737 2021.01.04 16:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.8.3]

grudi 2020.12.31 11:51 - Megtaláltam
Első multiládám, köszönöm a rejtést!
Az öszpötei erdészház alapjai még egész jól megtaláhatók(N 46°09.5482 E 17 °34.3447), ettől D-re 4-500m pedig II.világháborús lövészárkok.

Pomisa 2020.12.27 12:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.22
Két részletben kerestük fel a pontokat. Rinyabesnyő felől annyira sarasak voltak az utak, hogy inkább Gyöngyöspuszta felől próbálkoztunk. Az erdőben több őzzel és szarvassal is találkoztunk. Mind a két ponton nagyon tetszettek a hatalmas duglászfenyők.
Köszönjük a rejtést! [g:hu 1.6.4]

GYEZegzug 2020.10.04 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.50
A GC39FV-ról hazafelé. Rengeteg őzláb gombát találtam.
Köszönöm a rejtő segítségét.

IMG-6f0a8a6a53fbe851c4455ec64d410b42-VIMG-0e5673f05282ace495c41472f3483010-V
pappcsalád 2020.10.03 18:37 - Megtaláltam
[g:hu 1.6.7]

Silva 2020.10.03 18:36 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.3.4]

Liberty 2020.10.03 18:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.58
A somogyi táj még ismeretlen szépségeinek felfedezése volt a mai geotúránk célja.

A mai túránk során láthattuk a fás legelő óriás fáit, hatalmas akácfákat, ősborókást, most pedig az öszpötei duglászfenyőket csodálhattuk meg, a gomba jelzésű tanösvény vonalán. Köszönet a rejtésért.

Kőkút címere
Cicapapa51 2020.10.03 17:02 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 3.67
Köszönöm a rejtést. A GC39FV verseny után kerestem meg.
A láda és logbook jó állapotban van.
A fenyő valóban hatalmas. a képekkel nem érzékeltethető a valódi tömege.
TFTC
Cicapapa51

pliptai 2020.10.03 14:10 - Megtaláltam
Köszönet a rejtésért!

Csapdoki 2020.10.03 13:39 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.08
Verseny utáni kocsikázás .Köszi.

szikizso 2020.10.03 13:39 - Megtaláltam
Fürkészésem sikeres volt. \0/ [Geoládák v3.6.0]

lelcache 2020.10.03 13:15 - Egyéb
Újra itt Fidorka és Kiváncsifáncsi társaságában.

lelcache

kivancsifancsi 2020.10.03 13:15 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.39
A verseny után, eredményhirdetés előtt jöttünk ki ehhez a ládához egy nagyobb kirándulás keretében. Az erdő is tetszett, de a hatalmas fenyő az nagyon látványos. Köszönöm, hogy itt lehettem.

Fidorka 2020.10.03 13:15 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

Mathau 2020.10.03 09:00 - Megtaláltam
"A bűntudat olyan mint egy nagy zsák tégla, csak egyet kell tenned, megszabadulnod tőle!"

[g:hu+ 2.3.4]

nmárti 2020.08.20 18:39 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.55
Köszi a rejtést. Részletek később.

targonczas 2020.07.18 14:48 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.2.10]

sjan 2020.05.30 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.57
A Sziágyi erdei iskolától a gomba tanösvényen egy 21,5km-es teljesítménytúra pótló gyalogtúrán gyűjtöttük be. Érdemes volt erre eljönni. A kandelláber fa valóban csodás. Sok őz, szarvas, nyúl találkozott velünk. A doboz beázott, a logbook vizes, a tollak nem fognak.
Köszi a rejtést.

Skali&Margó 2020.05.24 19:25 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.33 súly: 4.15
OK!

Csabiq 2020.03.05 13:18 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Fantasztikus hely! Ide mindenkinek el kellene jönni. Csodálatos fák, szarvasok, és a Kandeláber fa....! A láda teteje megrepedt, pici víz került bele, kiöntöttem és kitöröltem. Két toll is volt benne, de megadta magát. Gondoljatok rá, ha erre jártok. Sajnos nem volt + tollam. Jó nagy séta volt Rinyabesenyőtől. Geoládák v3.3.2]

Mr Zerge 2019.10.13 11:40 - Megtaláltam
Megvan, részletesen késöbb... Üdv Mr Zerge. [wapon beküldött szöveg]

Jó nagy ez az erdő, ezért egy darabig bementünk kocsival. 1-2 nagyobb tócs volt csak, amiken nehezebb volt átkelni. Utána gyalogosan folytattuk a két ponthoz a túrát. A 2. pont közelében két irányból is röfögtek a vaddisznók, de szerencsére maradtak a sűrűben. A kandelláber fa tényleg hatalmas, nagyon látványosak az oldalágai.

scele 2019.08.15 15:42 - Megtaláltam
mögvan [wapon beküldött szöveg]

kicsiscele 2019.08.15 15:42 - Megtaláltam
[wapon beküldött szöveg]

VaVi 2019.07.25 19:09 - Megtaláltam
köszi :)
néhol elég para volt az út

Judit és Béla 2019.07.25 17:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.36
Nagyszerű, pompás, remek!

VP 2019.06.30 10:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.62
Gyónyörű, hatalmas fa!
A parkolóhoz nem jutottam el autóval, mert egy hatalmas, zöld vízzel telt gödrön nem tudtam (nem mertem) átmenni autóval. Így az 1. ponthoz csak gyalog lehetett bejutni. Cserébe viszont a 2. ponthoz aránylag közel jutottam egy-két kisebb tócsa ês sárgödör bevállalásával.
Vasárnap délelőtti csavargás Lábod körül.

 
Párduc50 2019.05.11 12:02 - Megtaláltam
Ok

szn0907 2018.07.17 14:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.08
Nagyon szép környezet. Láttunk fekete harkályt és dámszarvasokat is :)

IMG_2024ret 
zalajaro 2018.04.22 11:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.49
Aki keres, az talál! 🙂

Bubuka 2018.04.22 11:32 - Megtaláltam
Ladról jöttünk át, először a 2. ponthoz. A kandeláber fa fantasztikus!
A Sissy fáknál rengeteg szarvast láttunk, több csordát is, ahogy ide-oda vonultak.
Érdekes volt a talaj is, az úton elsüllyedtünk a homokban, pár méterrel arrébb pedig állt a víz az erdőben.

P1160762P1160766
tó folyókanyarralP1160772
P1160773P1160785
Ulmi. 2018.01.05 14:00 - Megtaláltam
Csodás a fa.Köszönjük.

vetele 2017.04.17 11:16 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.34
Köszi a rejtést! Másodszor futottunk neki, de megérte.

e369 2017.04.17 11:16 - Megtaláltam
Régebben a vadászidény és a tervezettnél nehezebb tájékozódás miatt elhalasztottuk a fenyő megkeresését (csak 3-ig lehettünk az erdőben), akkor a Sissi pihenő felkeresése és szalonnasütés fért bele az időnkbe.
Most megkerestük a fát is, hatalmas, és nagyon különleges látvány. A fenti térképvázlatnak köszönhetően egész jól kiigazodtunk a terepen, bár jól jött volna, ha nem csak a gomba ösvényen lettek volna számozott cövekek.
Köszi a rejtést!

IMG_20170417_105207IMG_20170417_105403
IMG_20170417_112553IMG_20170417_114838
Cicki 2016.12.10 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.05
Szintén a Zöldpont 20 éves szülinapi túráján. Köszi a rejtést! :)

eltájoló 2016.12.10 13:14 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
A Zöldpont Egyesület 20 éves szülinapi túráján találtuk meg. Kellemes, 20 km-es séta közben. Jó nagy fa. A Sissi-ligetnél szalonnát sütöttünk. Jó kis nap volt. Köszi a rejtést.

tileschg 2016.12.10 13:00 - Megtaláltam
Zöldpont 20 éves szülinapi túrája közben.
Köszönöm a rejtést!

Kujti 2016.08.20 14:35 - Megtaláltam
Egy igen jó túrázás egy nem sűrűn járt helyen. Jól esett újra Hevvel menni egyet. A fenyő egyszerűen lenyűgöző! Köszönjük!

Hev 2016.08.20 14:35 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.45
Az új, Rinyabesenyői erdei tanösvény bejárása közben Kujtiékkal megtaláltuk.
A vizet kiöntöttük, a füzet száraz, a fa szenzációs és az egész tanösvény nagyon érdekes.
Akit érdekel itt megnézheti a tanösvényt is.

kobcikrajci 2016.07.20 16:32 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.52
Bicajjal Nagyatádról Szigetvárra. A sziágyi iskola felől érkeztem. Az aszfaltos szakasz után ismét jöttek a vizenyős területek, ezért csak lassan tudtam haladni. Végül egy hatalmas irtás mellett, ahol markolóval szedegették a méretes törzseket, megtaláltam az első célpontot, az Erzsébet-fákat. Igen érdekes történet, és látványos helyszín. A jelszórészlet felírás a gerendán. Az erdőben egy tanösvény is végigvezet gomba jelzéssel, gondoltam, ezen kelek át az óriásig. Az útvonalat viszont a szövevényes rendszerben nem tudtam követni, így a szekérnyomok elfogytak, én pedig kalandozhattam a sűrűben kerítések, vizenyők, méretes aljövényzet között. De hát ezért kaland a GC! :) Végül kibotorkáltam egy térképen jelzett, a terepet D felől kerülő, kerítések között futó szekérnyomra, ahol már jól haladtam. Megérte, mert a fa valóban monumentális példány, érdekes törzsrendszerrel. Innen a K felé eső, É-ra tartó térképes utat vettem igénybe, melynek középső, ingoványos részét is leküzdve megkönnyebbülten hagytam el a mini Bermuda-háromszöget! :)

carmin 2016.07.05 11:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.45
Sziágy felöl érkeztünk az 1. ponthoz, innen tettünk egy kört gyalog, néhol nagy gazban, néhol nagy homokban. A hatalmas fa látványa lenyűgöző! Még nem láttam ilyen fát, köszönjük, hogy megmutattad!

DSC04142DSC04147
DSC04149DSC04151
DSC04157DSC04158
DSC04161DSC04167
DSC04169DSC04172
DSC04174 
KJ & GM 2016.04.28 10:00 - Megtaláltam
Köszönjük a lehetőséget!

J10_9365J10_9369
J10_9403J10_9405
J10_9407J10_9408
nagyi11 2015.07.04 18:20 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Sziágy felől, Lad felé a Puntóval végigjártuk! :)

 
bgecco 2014.05.25 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.19
Kilenc kilométeres gyalogos körtúrát csináltunk. Az esőnyomok miatt nem tudtunk közelebb menni a homokos utakon. Nagyon szép változatos a környezet, az aljnövényzet. Nekem nagyon tetszett. A kandelláber fal meg a végén teljesen elkápráztatott. Köszönet a kalandokért.

Nargoth 2014.04.13 10:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 3.74
Az első pontot tavaly összeszedtem Sziágyiról hazafele. Most DDRKT után a második ponthoz mentem el, Homokszentgyörgy felől próbáltam utat keresni a ládához.
A ládához vezető út kicsit hervasztó, kerítések, tarvágások között, helyenként mély homokban. De aztán a ládánál körbenézve meglátni azt a hatalmas fát, az mindenért kárpótol! Köszönöm!
(A láda beázott, kitörölgettem, a szemetet - a szétázott tájékoztatóval együtt - elhoztam. A logfüzet szerencsére zacskóban van, annak semmi baja.)

lelcache 2014.04.12 17:56 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache [wapon beküldött szöveg]

befi 2014.04.12 08:00 - Megtaláltam
Megtaláltam. [g:hu 1.4.30x] [wapon beküldött szöveg]

Schlégl 2014.04.12 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.38
Sziágyról haza felé összeszedve. Köszönjük a lehetőséget.

Csaba & családja 2013.06.21 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.33 súly: 4.42
Régóta adós vagyok magamnak ezzel a ládával. Nem véletlen nem kerestem meg még: számomra itt túl sok a homok, és sosem tudom mikor járok tilosban. Azért az erdő és a rengeteg állat miatt érdemes ide is eljönni.

RoriZo 2013.06.14 12:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.76
Na, én az egész szakaszt kerékpárral teljesítettem, a bekötő út mellett van egy Szoc. otthon, nagyon rendesek voltak beengedtek, itt parkoltam le az autót. Néhol olyan mély volt a homok, hogy nem bírtam a kerékpárral átmenni rajta. Egyébként kész labirintus ez a hely, kisebb nagyobb eltévedésekkel meglett.
Köszönöm!

dabcsi 2013.04.24 00:00 - Megtaláltam
GYÖNGYÖSPUSZTA felöl meglett. Ajtony ígéretének megfelelően az utak frissen gréderezve, a hompok (számozott erdészeti cövekek) is sokat segítettek. Hogy mik rejtőznek a somogyi erdők mélyén....

Péter60 2013.03.22 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 3.92
A mai legkalandosabb, dagasztotta a Jeep a sarat rendesen:)!
Igazi élmény a Kandelláber-fa, kár, hogy ilyen kevés kesser vállalkozik csak a megkeresésére, több megtalálót érdemelne!
Apró kritika: jó lenne ez hagyományosnak is, az első pont nem igazán megkeresésre érdemes.

Strombus 2013.03.22 15:40 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 3.89
Kicsit kalandosan autóztunk majd egy jót sétáltunk a délutáni napsütésben. Először az első pontot érintettük (ez számomra feledhető, a ládaoldalon az ide vonatkozó leírást jobban élveztem, mint magát a helyszínt), majd a ládára koncentráltunk, utána foglalkoztunk csak a fával. Csak álltunk és bámultunk: szépségét, különlegességét, monumentalitását. Nagyon köszönjük, hogy megmutattad.
Meglepett, hogy útközben sehol sem láttunk táblát, ami felhívná a figyelmet erre a csodára. Hogy talál ide bárki is, aki nem kesser vagy közelben lakó?

A 2007-es vadászidényre vonatkozó piros betűs felirat jól ottmaradt ezen az oldalon! :-(

A FA felé menet
ADML 2012.08.18 19:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.20
Sikerült!

Lenyűgöző ez az óriás.

Köszönjük a rejtést.

szalergabor 2012.03.31 13:00 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 5 web: 2.5 átlag: 4.00 súly: 2.69
FOGTAM!

Ajtony 2012.03.30 00:00 - Egyéb
Rám nem hatott a meglepetés erejével donbosco közlése, hogy a toronyiránti megközelítés során "nem igazán" lehet a kerülő (de könnyebb) utat jelölő cövekeket megtalálni, tekintve hogy azok másfelé vannak...

donbosco 2012.03.28 16:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 3 web: 4 átlag: 3.33 súly: 3.15
A Sissy ligethez Rinyabesenyő felől érkeztünk. Eddig nem kicsit offroadoztunk. Az ismertető tábla kidöntve, fának támasztva. A Kandeláber fához vezető utunk az erdei utakon, és az erdőn keresztül, toronyiránt tartott. Átkeltünk egy patakon többször is (szerencsére száraz lábbal), elmentünk egy mocsaras rész mellett. A leírásban szereplő cövekek közül nem igazán találtunk egyet sem, ezért inkább a GPS-re hagyatkoztunk. Útközben látott őzek, szarvasok, dámvadak száma 200 körül volt, némelyik egész közel engedett magához, ez kicsit kárpótolta a 2 pont közötti távolságot. A Kandeláber fa valóban lenyűgöző nagyságú. Köszönjük.

zeus 2012.03.19 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.02
nos, az első pont a segéd pontoknak köszönhetően könnyen meglett. a második felé az OM sajnos jelzett dél felé egy földutat, ami egyszer csak az erdő mélyén, egy mocsaras-lápos, megkerülhetetlen területbe vezetett. egy darabig próbálkoztunk erről megközelíteni, de a legjobbunk is 400 m volt. (közben 20+ tagos szarvascsorda rohangált körülöttünk). végül vissza, és északról simán megtaláltuk a fenyőt is. tényleg bámulatos fa!

Eszti és Robi 2012.03.17 14:31 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
Terdik Családdal közös találat. Valóban lenyűgöző méretű és szép az ország legnagyobb duglászfenyője. A gyönyörű, verőfényes napsütéses időjárás még kellemesebbé tette a sétát, megtalálást.

Terdik Család 2012.03.17 14:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.61
A mai verőfényes kora tavaszi napot e régóta kiszemelt láda megkeresésére szántuk. Kis csapatunkkal, a túrát Homokszentgyörgy határából öreg gesztenyefák és nagy fenyők övezte úton kezdtük, a pontokat 2, 1 sorrendben felkeresve.
Sajnos a természet még nem színesedik, de a nagy fákon kívül egy nagy őz csordával is találkoztunk.
Köszönjük a rejtést.

 
Mikulás 2011.09.25 07:34 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.45
A közelben (Kadarkúton) éjszakáztam és hat után már úton is voltam ide. Egy alkalmas parkolót kerestem, majd kerékpárra pattantam, hogy felfedezzem a hajnali erdő titkait :) Fantasztikus volt: nyugalom, hűvös hajnali levegő és vadak! Először még számolgattam őket: 3 őz itt, 2 dámvad amott, de egy idő után annyira sokat láttam, hogy számolatlanul suhantam el mellettük. Rengeteg a dám! Először a duglászhoz tekertem, impozáns látvány volt, eltörpültünk mellette a bringámmal. A másik pont (pihenőhely) közelében egy természetfotóssal találkoztam, aki egy ágyú méretű objektívvel várta a vadat. A kis táblát sokáig kerestem (épp, hogy nem szúrta ki a szemem!). A homokos utakon, volt egy-két rövidebb szakasz, ahol tolnom kellett a járgányt. Sebaj. Hatalmas élmény volt! Köszönet!

Mikulás

 
sztyopa13 a páratlan páros 2011.08.28 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.74
A sokadik Sissy emlékhelyet láttuk.Jó,hogy ilyen szépen gondozzák őket.A pihenőig simán eldöcögtünk,gondoltuk fog ez menni tovább is.Hát nem!Az út végi bal kanyarnál kis híján elakadtunk a homokban!Miután szerencsésen kitolta párom a kocsit,gyalog folytattuk.Nagyon szép ez a fenyő.Jó,hogy megtisztítottál a környezetét és fák takarása nélkül tárul elénk.Köszönjük,szép élmény volt.
A geocoint tovább vittük!

SÓ NYALOGATÓ
Eszti&Móki 2011.07.27 19:42 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.92
Megtaláltuk! Méretes egy monstrum és szép is. Köszönjük a rejtést!

Puszkany 2011.05.07 14:31 - Megtaláltam
Boklaszas kozben. Koszi a lehetoseget! [g:hu 1.3.9] [wapon beküldött szöveg]

tomadin 2011.04.25 00:00 - Megtaláltam KRW környezet: 3.5 rejtés: 2.5 web: 5 átlag: 3.67 súly: 1.30
Megtaláltuk!

Kicsit nehezen, majdnem elvert minket a vihar, de a kandelláber fa megérte küzködést.
Mindenkinek tudom ajánlani.
:-)

Dr.Lada 2011.04.15 13:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.95
Izsivel rohanjuk le Somogy ládáit akció keretében.:-)))

19izsi73 2011.04.15 13:10 - Megtaláltam
később

 
kl 2010.08.08 12:22 - Megtaláltam
Koszonjuk, hogy itt lehettunk! [wapon beküldött szöveg]

Ajtony 2010.05.26 11:45 - Egyéb
Egy nagy vihar "természetesen" a rejtő odvas fát döntötte ki. A láda egy kis lappangási idő után előkerült, és új helyre költözött, a koordinátákat aktualizáltam. Köszönet az Ismeretlen Megtalálónak, aki megmentette és újrarejtette a ládát.

Kukucska 2010.05.23 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
megtaláltam

toth2zoltan 2010.05.23 00:00 - Megtaláltam
megvan

aDoc 2010.04.27 18:00 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.59
Az első pontot autóval Gyöngyöspuszta felől közelítettem meg. A biztonság kedvéért kevés benzinnel; ennyivel is magasabb súlypont elérése céljából.

Két helyen volt csak elakadás veszély, egyszer amikor mély munkagépnyomot kellett közölni lejtmenetben a homokos csúszós talajon, egyszer féloldalas pocsolyaátkeléskor. Ezeket később visszafelé is segítség nélkül sikerült teljesíteni.

A jelszó első fele rögtön eszembe juttatta az Univerzumot, de lehet, hogy nem erre gondolt Ajtony.
Sajnos nem derült ki a teljes gondolat, mert a ládát a megadott ponton illetve környezetében nem találtam. Helyette csak egy fekete álcazacskót.

Egy helyen találtam kérget is furcsa helyzetben, de alatta semmi sem volt

Sajnos a ládahely körüli bóklászás sok időt elvett a Kandeláber-fa tüzetesebb vizsgálatától. Végül addig kerestem a ládát, míg -biztonsági ráhagyással- jobbnak láttam megelőzni a sötétedést. Remélem a láda megvan és csak én nem találtam meg.

A két pont közti útvonalon őzekkel, csapatostul sikerült találkozni mind oda, mind visszafelé.

Kocsizás visszafelé egy kis kitérővel történt. Megpróbáltam Homokszentgyörgy felé menni, de egy fakitermelés nagyon próbára tette a kocsit. Annak is örültem, hogy sikerült megfordulni!

2010.04.29.
Ajtonynak ezúton is köszönöm a jelszó egészének magyarázatát (is).

 
ballasz 2009.09.12 08:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 2.78
Tavaly gyalog indultunk neki a gyöngyöspusztai szociális otthontól, de félúton visszafordultunk, mert a gyerekeknek hosszú lett volna a túra. Idén kocsival mentünk végig, de így másfél óránkba telt a kis túra. Tényleg sok állatot lehet látni!
A láda környékén elég sok kidőlt fa van, de azért a ládát meg lehet találni. Mellékelek képet, hogy néz ki a terep.

A láda közelében 
SirLes 2009.07.22 12:06 - Megtaláltam
Megtalaltam [wapon beküldött szöveg]

kamzik 2009.05.01 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
Köszönjük a rejtést!
Nagyon szép környék! Sok a vad.
Jó kis homokozás volt. :-)
Köszönjük a helybélieknek a segítséget.

Bütyök+Zulu 2009.04.12 18:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.90
Régóta halasztgatjuk a látogatást, utóljára a vadászat miatt maradt el. Először a parkolóponthoz mentünk, ahol nagyobb társaság piknikezett. Szép hosszú úton haladtunk a láda felé, pontosan követve a cövekszámos jelzéseket. Tényleg sok sötét szarvast láttunk és színes madarakat. A Kandeláber fa lenyügöző. A sok dícsérő log miatt, már nagyon kíváncsi voltam rá. Mér az elefant méreteihez képest is óriási, és fantasztikus a formája. Köszi a rejtést, hogy láthattuk.

 
SylverRat + Bogee 2009.04.12 18:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.90
Már nagyon régóta kerülgettük ezt a ládát, néztük a logokat...
Vagy esős idő volt, vagy vadászat miatt nem javasolták a kirándulást...
Na most végre rászántuk magunkat és meghódítottuk a somogyi homokot. :-)
Az első ponton a pihenőben egy társaság piknikezett. Itt gyorsan leolvastuk a jelszót, lefotóztuk a duglászfenyőket és irány a kandeláber fa.
Útközben több dámvaddal találkoztunk, vadászó madarak keringtek felettünk. A kandeláber fa lenyűgöző, a méretei hihetetlenek. Nagyon szép helyen kellemes túra volt.
Köszönjük.

Ratkiller 2009.03.28 15:10 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 1.60
Megtaláltuk "hosszú" erdei séta után szakértő idegenvetetéssel: Bogi, Domcsi, Barbi, Szabina, Andzsi, Lali, Atka

Varga Gábor 2008.12.07 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.93
Ok! Log később.

Muszy 2008.09.07 17:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 1.48
Egy kellemes hétvégi családi kirándulásnak szántuk ezt a ládát, és nagyon jól sikerült. A Sissy emlékliget hangulatos, csendes hely. A Kandeláber-fa lenyűgöző, mintha egy letűnt kor itt maradt tanúja lenne. A család apraja-nagyja együtt tombolt a homokbányában...:). Köszönjük a rejtést, és a segítséget Ajtonynak a kalandosra sikerült jelszóvadászatban.

birogeri 2008.09.02 12:49 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.78
Ismét kerékpárral indultunk neki a túrának, az erdei homokos utak nehezen járhatóak így, de mellette nagyon tiszta az erdő, ott lehet tempózni. Mint sokan írták, rengeteg vad van, egy lábatlan gyíkot is láttunk (hacsaknem valami kígyó volt, gyorsan elszlisszolt).
Megtaláltuk első geoérménket, köszönjük a segítséget amit egy véletlenszerű cacher adott a teendőkkel kapcsolatban, sajnos Ajtony nem volt elérhető.
A mellékelt panorámakép 1 megás, vigyázzatok vele :)

Panoráma 
Old Fairy 2008.06.03 13:17 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.44
:-) [wapon beküldött szöveg]
Volt egy kis szabadidőm, meg némi plusz benzinem, hát elhatároztam, hogy a közeli somogyi ládákat levadászom. Két ok miatt ebből csak a duglászokat sikerült. Egyik egy nagy, örömteli homokozás, ami a geomobil "hasának" középső homokpadra felülését majd az első kerék elsüllyedését követte. A másik pedig két értesítő sms: Zalában új ládák jelentek meg.

bluemonday 2008.05.12 09:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.19
később

rotty 2008.05.12 09:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.68
Somogyi szemezgetés első ládája, igyekeztünk közös érdeklődésre számottartó ládákat felkeresni, és Bluemonday barátom empatikusan még megtoldotta azzal a szemponttal is, hogy olyanokhoz menjük, amelyeket lehetetlen tömegközlekedéssel és gyalogosan elérni. No, ez tökéletes választás volt mindezekre.
Elsőre elvétettük a leágazást Gyöngyöspuszta felől, a szántóföld szélének földútja visszafordított minket. Aztán bogarászva az instrukciókat és a turistautak térképét, keservesen, de eljutottunk a kiindulópontig. Innen földúton-ösvényen, vadcsapáson-mocsaron át jutottunk a faóriáshoz. Nagyon élveztük az utat, de visszafelé másfelé mentünk, így kicsit többet haladtunk a homokos földúton és kevesebbet az ösvénynek vélt vadcsapásokon. Nyugodt hely, rengeteg állatot láttunk. Találkoztunk kétszer is a Gyöngyöspuszta-Rinyabesenyő közti "lovaskocsi-járattal", akár száz évvel ezelőtt is ugyanilyen lehetett az élet errefelé.

 
fodor8peter 2008.03.04 17:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.66
Az első részre majdnem 3 és fél évet kellett várni!!

colombo 2008.03.02 12:38 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 2.40
Másodszor voltunk itt. A kandeláberfa nagyon érdekes, és rengeteg vadat is lehet útközben látni. A dobozba betettünk egy geoérmét is. Gyönyörű időben remek vasárnapi kirándulás volt.

kandeláberfadámvadak
BiharyG 2007.10.07 13:59 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4 átlag: 4.33 súly: 3.96
A megközelítés leírása nekem nem volt teljesen egyértelmű, de azért előbb-utóbb meglett. Érdemes volt, gyönyörű hely, és ennyi vadat még sehol nem láttunk. Kár, hogy a fát nem lehet igazán lefényképezni... Köszönjük!

BiharyG + Zsuzsi

autogaz 2007.09.29 18:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.17 súly: 3.30
Hétvégi Kaposvár környéki kirándulás-ládázásaink alkalmával cserkésztük be ezt a rejtést. A multit a hagyományos ládával kezdtük és a megtalálás időpontjaként ezt is írtuk a logfüzetbe is. Miután ránksötétedett (ezért a kép már nem lett jó a ládánál) felhagytunk a virtu pont felkeresésével. Azonban két héttel később 10. hó 13-án megkerestük a multi virtuális pontját. Ennek meglelése kisebb bonyodalomba ütközött. Gyöngyöspuszta irányából közelítettük meg terepjáróval, miközben szembe jött velünk egy ugyancsak terepjáró 3 emberrel, fényképezőgéppel, távcsővel, puskával "felfegyverkezve" és megállítottak bennünket. Miután inteligens módon szépen kikérdeztek, mit is keresünk itt, közölték velünk, hogy vadászat folyik és menjünk szépen a területről. Mindez 220 méterre a virtuális ponttól. Miután elmondtuk, hogy kb 10 percet szeretnénk itt időzni, megnyugodtak és hagytak a virtu pont felé továbbmenni. Miután odaértünk a ponthoz kiszálltunk, leolvastuk a jelszórészletet, egy kicsit körbenéztünk. Ültünk volna az autóba, amikor újra megjelentek és megkérdezték, hogy mi is ez a játék és le szerették volna fényképezni a kinyomtatott ládaleírást. Szó-szót követett, de a lényeg a következő:

OKTÓBER 1-TŐL NOVEMBER 10-IG MINDEN NAP VADÁSZAT, VADÁSZTATÁS FOLYIK A TERÜLETEN ÉS IDEGENEK JELENLÉTE ITT NEM KÍVÁNATOS, SŐT BALESETVESZÉLYES ! HA VALAKI EZEK UTÁN IS KÍVÁNCSI A DUGLÁSZOKRA HÍVJA ELŐTTE DR. BUZGÓ JÓZSEF SEFAG ZRT. VADÁSZATI OSZTÁLYVEZETŐT A 30-22-79-734 TELEFONSZÁMON LÁTOGATÁS ENGEDÉLYEZTETÉS ÉS EGYEZTETÉS ÜGYÉBEN!

Miután megbeszéltük, hogy feltétlenül közölni fogom ezen az oldalon a fentieket, elköszöntünk egymástól és ugyanazon az útvonalon, ahol bejöttünk ide, mentünk a következő rejtéshez.

Nagyon szép erdő, rengeteg kapitális nagyvadat láttunk, így utólag nagyon klassz élmény volt.

Láda
kiskapitány 2007.09.28 18:25 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.11
...

domika 2007.09.16 15:20 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.70
Pár hete már voltunk itt a GCVDRA meglátogatása után. Sajnos akkor a nagy sár miatt a parkolóig nem jutottunk el autóval. Viszont nagyon tetszett a környék és a kandeláber fa, így ma délután egy kellemes családi séta keretében gyalogosan bejártuk az egész környéket. Hihetetlenül sok vadat láttunk, szinte testközelből. Nagyon szép élmény volt. Köszönjük a rejtést!

freddy 2007.09.02 16:07 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.22
Közkívánatra a hosszú log eliminálva...

 
tosza73 2007.08.26 16:45 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 2.79
Kőkút felől közelítettük meg a helyszíneket, és azt kell mondjam nem volt egyszerű feladat. A leírásban is említett homokos murvás út ugyanis ezer meglepetést tartogatott. Egyrészt legalább 6-7 km hosszú, másrészt olyan hepe-hupás és tócsákkal teleszőtt, hogy egy hétköznapi használatú autó álmaiban is beleborzong ha ilyet lát. Nos a mi kocsink ilyen, így nem is csoda hogy mindenben volt részünk amit ember elképzelhet (hidat építettünk a tócsatengeren, homokpadon fennakadtunk, kocsiablakon berepülő böglyöket üldöztünk, stb.) Egyszóval szépen eltelt a nap! Ezt leszámítva a liget káprázatos, ennyi vadat (főként őzek és szarvasok) életemben nem láttam! Köszi!

Mihul 2007.08.26 14:05 - Megtaláltam
látványos

Csuhás 2007.08.26 13:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.14
Nagyon szép környezet. Szép új erdei pihenő, meg is jegyzem mint alvóhelyet. De mindezt felülmúlja a kandeláber-fa! Döbbenetes, igazi Ent! Még az oldalágai is elmehetnének nagy fának. Köszönöm hogy megmutatad ezt a csodaszép helyet. A közeli réten van még néhány méretes tölgy is.

Csuhás, Vándor

ÚtközbenPihenő
Tiszta, szép, épErdei alvóhely
Sissy fáiVendégségben
OldalágEnt
Valami szépet ma is...
Zerind HUN 2007.08.05 10:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.38
Részt vettem a rejtésben, és látom, hogy sokan csinálják, hogy ilyenkor beírják magukat megtalálónak (miután meghagyták a dobogós helyeket), így én is megteszem. Ezt a fát előtte nem is ismertem, de szerencsére Somogy mindig tartogat valami jó kis meglepetést!

kupec 2007.07.29 14:15 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.05
Gyöngyöspuszta felől jöttem (éppen egy másik Ajtony-ládától), jót lehetett off-roadozni a mély homokban.
Az 1. pont körüli kis liget érdekes a semmi közepén, a kandelláber-fa viszont egyedülálló.
A navigáláshoz érdemes a segédpontokat használni és a térképvázlat is hasznos lehet. Klassz lehet itt egy éjszakai keresés.
Rengeteg őzet és szarvast láttam.

zsorzs 2007.07.27 17:30 - Megtaláltam
Kicsit homokos volt az út :-)

alarm40 2007.07.16 11:03 - Megtaláltam
megvan, készülj fel 3-4 centis böglyök támadására

padler 2007.07.15 11:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.31
Megtaláltuk, ez az első elsőnk! Gyöngyöspuszta felől indultunk, lehet, hogy eggyel korábban lefordulva, mint kellett volna. Mindenesetre keresztül-kasul off-roadoztuk az erdőt a Twingoval, néhol ennek az autónak tényleg kemény terepen. Megpróbáltunk a segédpontok alapján navigálni, de valahogy nem nagyon sikerült, az útvonalunkat majd berajzolom. A sakktábla erdőben olyan érzésünk volt, hogy GPS nélkül elvesznénk.

A pihenőhely körüli fák hatalmasak, csak azt nem tudom, hogy táblázás hiányában hogyan találnak majd ide a turisták. A Kandeláber-fa is tetszett, a rejtéstől már látni lehet a fát. Kár, hogy a mini palackban nem volt itóka;)

efemm + padler

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]