geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1747. Csicsói zarándoklat (GCCSIZ)

Műemlék templom

Műemlék templom

Golgota a 18. századból

Golgota a 18. századból

Népi lakóház

Népi lakóház

Hosszú tornác

Hosszú tornác

d'Argentau-kereszt

d'Argentau-kereszt

Kegykápolna

Kegykápolna

Remetelak

Remetelak

Szentkút

Szentkút
Szélesség N 46° 30,468'
Hosszúság E 18° 24,047'
Magasság: 180 m
Megye/ország: Tolna
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.07.26 11:30
Megjelenés időpontja: 2007.07.26 17:02
Utolsó lényeges változás: 2012.10.24 15:48
Utolsó változás: 2012.11.09 08:54
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony
Felhasználó: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 300 m
Megtalálások száma: 345 + 3 sikertelen + 9 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


Csicsói búcsújáróhely

A láda (18*8*7 cm) a Szentkút dombjának lábánál, hársfa tövén avarral és ágakkal fedve rejtőzik. A logbookot tartalmazó vízmentes dobozkát kérlek jól zárd!

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

A híres búcsújáró helyek (szentkutak) sorozatába illeszthető ez a geoláda. A Szentkutak Magyarországon jelvényszerző túramozgalomról az alábbi honlapon tájékozódhatsz. Szokásomtól eltérően, szomszéd megyében telepítettem ezt a ládát, amelynek oka az, hogy közvetlen szellemi kapcsolatban áll a Somogy megyei Andocs búcsújáró helyével, ahogy később részletezem.

Csicsó megközelítése
Vonattal a 40. sz. (Budapest-Dombóvár) vonalon Szakály-Hőgyész állomáson szállhatunk le; autóval Szakályt a 65. sz. (Szekszárd-Siófok) országúton érjük el. Ha Szakály felől haladunk Hőgyész (GCHOGY) felé, a 65-ös út egy bal kanyarjánál találod a Csicsó autóscsárdát, ahol parkolhatsz  N 46° 30,663' E 18° 24,252' 220 m [GCCSIZ+parkoló] . A csárda háta mögött már látszik a nagy fekete fakereszt, amely mellett vezet lefelé a szekérút a domboldalban a Szentkútig. Már messziről látszik a kis vadgesztenye-liget és a fehér épületegyüttes:  N 46° 30,473' E 18° 24,093' 185 m [GCCSIZ+kápolna] Egy kis szerencsével nem keveredsz a vonuló birkanyáj útjába. Másik megközelítés, ha a vasútállomástól indulsz, és negyedórás sétával felkapaszkodsz a célig a Szakály és Hőgyész közötti szőlőhegyen.
A kápolnától pár lépés lefelé a Szentkút, bőséges, hideg vizével:  N 46° 30,461' E 18° 24,116' 185 m [GCCSIZ+forrás].

Csicsópuszta a Kapos völgyében, a Szakály melletti szőlőhegy oldalában található. A hagyomány szerint Csicsó község a középkorban is búcsújáró hely volt; szent kútját remeték őrizték. A török pusztítás után a környékre német telepesek is költöztek. Újra létesült a remeteség, 1731-ben költözött ide Szabados Fülöp miskei zarándok. Ő a forrás mellett kis cellát épített magának, kápolnával. A mai csicsói templomot 1745-ben építtette Mercy-d'Argenteau gróf (Claudius Florimond Mercy belga főúrnak, aki az egész környék földesura volt, a fogadott fia) a Szentháromság és Szűz Mária tiszteletére. A templom egyben az ő temetkezési helye is. A család emlékére nemrég egy nagy keresztet állítottak a kápolnához vezető út mellé. Szabados Fülöp kis cellája helyén épült még a 18. században a kétszintes remetelak. A remeteség később megszűnt, de a remeték emlékét máig tisztelik; Remete Szent Antal szobra előtt a kápolnában a búcsúsok gyertyát égetnek.
A betelepült németek magukkal hozták óhazájukból a Segítő Szűz Mária kegyképének másolatát (Mariahilf) , amit itt helyeztek el.
Az itt élő két nemzet saját hagyományait folytatta: a magyarok a csodás gyógyulásokat és segítségnyújtást a Szentháromságnak és a forráskút vizének, a németek pedig a Mária-képnek tulajdonították. Búcsús ünnepeiket is külön tartották. A németek búcsús ünnepe Mária nevenapja (szeptember 12.), a magyaroké Szentháromság vasárnapja. Ez utóbbi középkori gyökerű: elsőként Kálmán király rendelte el a Szentháromság napjának ünneplését (pünkösd utáni első vasárnap); Európa többi részén csak évszázadok múlva, a nagy járványok nyomán vált ünneppé. Érdemes megjegyezni, hogy a környékbeli falukból a II. világháború után kitelepített németek helyére költöző bukovinai csángómagyarok mély vallásosságuk ellenére nem kapcsolódtak be a búcsújáró hagyományokba.

A Segítő Szűz Mária-kultusz
A kultusz egy festmény köré épült. Idősebb Lucas Cranach német festőóriás 1514-ben alkotta az Eleusza-típusú Mária-képet, amelyet 1611-ben János György választófejedelem ajándékozott Lipót osztrák főhercegnek, aki passaui püspök volt. A képnek tulajdonított csodák és egy látomás alapján épült az 1627-ben felszentelt passaui Mariahilf templom, ahol azóta folyamatos a zarándokok áradata. A kép 1683-ban vált az iszlám terjeszkedés elleni harc jelképévé, amikor I. Lipót német-római császár, egyúttal magyar és cseh király valamint III. (Sobieski) János lengyel király seregei Bécs alatt szeptember 12-én legyőzték a túlerőben lévő Kara Musztafa seregét. A csata előtt a győzelemért I. Lipót e kép előtt imádkozott, míg III. János a częstochowai Szent Szűz kegyképénél. Ennek alapján XI. Ince pápa szeptember 12-ét Mária nevenapjaként iktatta be ünnepként, tiszteletére épült a bécsi Mariahilf templom is. Évek során a kép másolatok és változatok mintájául szolgált, amelyek főleg német nyelvterületen széles körben terjedtek; hazánkba elsősorban német telepesek útján kerültek. Az érdeklődők itt olvashatnak főleg a hazai vonatkozásokról.

A népi emlékezet a Szentkút eredetéről
Az eredetmonda több változatát is lejegyezték.
A középkori eredetet homályban hagyja az a monda, amely szerint a 18. században disznókonda túrta itt ki Szűz Mária jeggyűrűjét (más változat szerint a szobrát), a túrás helyén fakadt a csodatévő forrás. A forrásnál ma is látható a Fájdalmas Anya kisméretű szobra.
Még több csodás elemet idéz fel az andocsiak legendája.
Andocs maga is hírneves búcsújáró hely ("öltöztetős Szűz Mária"). A legenda szerint angyalok menekítették át egy éjszaka Kalocsáról Mária kápolnáját és szobrát Andocsra a törökök elől, a mohácsi vészt megelőző években. Az angyalok átszállítás közben itt, Csicsón pihentek meg, de hajnalra így is Andocsra értek. Az andocsi zarándokok évente felkeresték a csicsói szent helyet, gyalogos fogadott zarándoklatuk állomásai: Andocs, Gerézdpuszta, Szorosad, Törökkoppány, Koppányszántó, Nagykónyi, Pári, Szakály, Csicsó - ez egybeesik a kápolna csodás átszállításának útvonalával. Az andocsi zarándoklatok 100. évében, 1936-ban hozták ajándékba és helyezték el a kápolna falán az andocsi Szűz Mária képét.
A kalocsaiak is számon tartják a csodás eseményt, ők viszont már több évszázada évente zarándokolnak Andocsra Csicsót is érintve az "Ő Szűzanyájukhoz". Andocs azóta is megkülönböztetett tisztelettel fogadja Kalocsa zarándokjait.

Szakály
A közeli Szakályon található építészeti és történelmi érték a község temploma, amely a Mindenszentek tiszteletére épült; szentélye még a 15. századi gótikus templom maradványa:  N 46° 31,459' E 18° 22,923' 150 m [GCCSIZ+templom]. Régészeti leletek alapján Szakály földjén korai kelta település feküdt. Magáról a községről IV. László király idejéből vannak írott dokumentumok. Szakállyal szemben, a jelenlegi malom környékén terült el a nyomtalanul elpusztult, korábban jelentős Csernéd, amely 1351-től 1543-ig, a török invázióig a megyegyűlések színhelye volt. Vele együtt pusztult Szakály is, amely a későbbi betelepítéseknek köszönhetően új életre kelt. A községben a Rákóczi utca 340. sz. alatt volt található a tájház, amely az egykori népi építészetet és életmódot mutatta be. Sajnos ma már csak a ládaoldal fotói őrzik az emlékét...

Kapcsolódó geoláda: GCANYA (Andocs)
Állapot: kereshető

KRW értékelés (209 db): környezet: 4.44 rejtés: 4.34 web: 4.65 átlag: 4.48

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Csabiq 2021.04.11 19:15 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Az egyik legszebb kápolna és szentkút, amit eddig láttam. Gyönyörűen felújítva és rendben tartva. A logfüzet betelt, de szerencsére volt nálam egy Ajtony által legyártott bianco füzet, úgyhogy kicseréltem. [Geoládák v3.10.3]

Zsuqrika 2021.04.11 19:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]

gyorkyne 2021.04.05 17:01 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 2.49
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Valóban gyönyörű hársfák, és a rejtélyes ponttól nézve, gyönyörű a kápolna:)! [Geoládák v3.9.0]

csenge_makrai 2021.03.05 17:29 - Megtaláltam
Megtaláltuk! Köszönjük!

Béla 53 2021.02.05 14:37 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.6.1 teszt]

Wilka74 2021.02.03 16:58 - Megtaláltam
Lefutottuk a dobozért, visszafelé végem volt, de megérte. A naplementés fények magukért beszélnek, köszi a rejtést!

IMG_8152IMG_8153
IMG_8154IMG_8155
KP1965 2021.02.03 16:57 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.19
Autós ládázás Tolnában, ott folytattuk, ahol két hete abbahagytuk. Mára 23 találat jutott, ez volt a huszonkettedik. A csárdánál parkoltunk, így egymás mellé került a két szekér. Innen zarándokoltunk el a kápolnáig, ill. a ládáig.

20210203_17052020210203_165318
20210203_16553920210203_165958
20210203_170047 
Csapdoki 2021.01.31 23:59 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 4.5 átlag: 4.83 súly: 4.10
Igen érdekes földrajzi területek határa ez úgy tapasztaltam.Kösz.

Göde 2021.01.24 12:04 - Megtaláltam
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. [g:hu 1.6.2y]

Törpe 2020.11.22 15:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 3.96
Köszönjük a rejtést!
Törpe

kivancsifancsi 2020.11.14 14:32 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.67 súly: 4.41
A mai napon Dombóváron akadt elintéznivalónk, ezt kötöttük össze egy kis tolnai ládázással. A járványügyi korlátozások miatt 5 órakor indultunk otthonról, majd az utazás és a tennivalók elintézése után 8 óra után már az első láda felé tartottunk. Szürke, nedves, őszi idő ellenére sok érdekes és szép helyet láttunk Tolna - eddig számunkra ismeretlen - dombjai közt. Összesen 13 találattal, remek élményekkel zártuk a napot.

12/13: A csárda parkolójából sétáltunk le a templomhoz. Itt is teljesen kihalt a környék, csak egy motorfűrész visítása töri meg a csendet. A templom melletti réten életem legnagyobb vakondtúrását láttam :) A templom falán kitett zarándokhelyes térképet nézegetve megállapítottuk, hogy milyen jó is ez a játék, mert ennek köszönhetően a helyek egy jó részén már jártunk. Ahol meg nem, ott majd fogunk :)

A legnagyobb vakondtúrás amit valaha láttam
Fidorka 2020.11.14 14:32 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

RékaésAdrián 2020.11.14 11:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.7.6]

Laminsio 2020.11.08 14:00 - Megtaláltam
köszi

h725 2020.10.24 14:10 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.05
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7

Nagyon szépen, gondosan kialakított hely. A forrás vize is finom, bár most nem annyira vágytunk a friss jéghideg forrásvízre. A rejtés remek, aki tudja, mit keressen, az gyorsan megtalálhatja. Köszönjük a rejtőnek !

Vali, Zsolt

Itt kezdtünk egy kávévalOda igyekszünk
MegpillantjukHomokkő kereszt
A lenti útról nézve 
Katona55 2020.10.02 16:30 - Megtaláltam
Közös találat stmesterrel.

stmester 2020.10.02 16:30 - Megtaláltam
Nagyon szépen rendben tartott a hely.

IMG_20201002_154314IMG_20201002_160636
IMG_20201002_160756 
sas&szti 2020.09.18 09:00 - Megtaláltam
Hangulatos szép hely, tetszett! ;)

20200918_090737 
Korigumi 2020.09.13 17:10 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.6.0]

bcs723 2020.08.22 11:00 - Megtaláltam
Nyaralásunk 9. ládája lett volna, de sajnos nem találtuk pedig rendesen körbenéztünk. A képek alapján kérnénk a megtalálás elfogadását. Előre is köszönjük!

[Jóváhagyta: Ajtony, 2020.09.15 07:28]

IMG_20200822_103903IMG_20200822_104425
eazs 2020.06.27 14:23 - Megtaláltam
Köszönjük

hinia lux 2020.05.16 14:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]
Szép hely, jó, hogy felújították.

Kápolna és Szentkút 
Kulg76 2020.05.16 12:11 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést Coolcsár család! [Geoládák v3.3.2]
A log füzet betelt.

nb7100 2020.04.18 11:33 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! Dorka, Gréta [Geoládák v3.3.2]

aceespepee 2020.03.21 23:59 - Megtaláltam
megtaláltam Zsotyka társaságában :)


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (357 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]