geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1747. Csicsói zarándoklat (GCCSIZ)

Műemlék templom (Szakály)

Műemlék templom (Szakály)

Golgota a 18. századból (Szakály)

Golgota a 18. századból (Szakály)

Népi lakóház (Szakály)

Népi lakóház (Szakály)

Hosszú tornác (Szakály)

Hosszú tornác (Szakály)

d'Argenteau-kereszt

d'Argenteau-kereszt

A kápolna látképe a d' Argenteau-kereszttől

A kápolna látképe a d' Argenteau-kereszttől

Kegykápolna

Kegykápolna

Kegykápolna (2021)

Kegykápolna (2021)

Remetelak

Remetelak

Remetelak (2021)

Remetelak (2021)

A Szentkútnál (2021)

A Szentkútnál (2021)

Szentkút

Szentkút

Szentkút (2021)

Szentkút (2021)

Lourdes-i barlang I. (2021)

Lourdes-i barlang I. (2021)

Lourdes-i barlang II. (2021)

Lourdes-i barlang II. (2021)
Szélesség N 46° 30,468'
Hosszúság E 18° 24,047'
Magasság: 180 m
Megye/ország: Tolna
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.07.26 11:30
Megjelenés időpontja: 2007.07.26 17:02
Utolsó lényeges változás: 2012.10.24 15:48
Utolsó változás: 2021.05.08 11:08
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: Ajtony
Ládagazda: Ajtony
Nehézség / Terep: 2.5 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 300 m
Megtalálások száma: 369 + 3 sikertelen + 10 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.5 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.
A fordítást Ajtony készítette.


Csicsói búcsújáróhely

A láda (18*8*7 cm) a Szentkút dombjának lábánál, hársfa tövén avarral és ágakkal fedve rejtőzik. A logbookot tartalmazó vízmentes dobozkát kérlek jól zárd!

A ládába utazó ügynök, vándorbogár, geoérme helyezhető. Ha még nem tudod, hogy ezek micsodák, feltétlenül olvasd el ezt a leírást!

A híres búcsújáró helyek (szentkutak) sorozatába illeszthető ez a geoláda. A Szentkutak Magyarországon jelvényszerző túramozgalomról az alábbi honlapon tájékozódhatsz. Szokásomtól eltérően, szomszéd megyében telepítettem ezt a ládát, amelynek oka az, hogy közvetlen szellemi kapcsolatban áll a Somogy megyei Andocs búcsújáró helyével, ahogy később részletezem.

Csicsó megközelítése
Vonattal a 40. sz. (Budapest-Dombóvár) vonalon Szakály-Hőgyész állomáson szállhatunk le; autóval Szakályt a 65. sz. (Szekszárd-Siófok) országúton érjük el. Ha Szakály felől haladunk Hőgyész (GCHOGY) felé, a 65-ös út egy bal kanyarjánál találod a Csicsó autóscsárdát, ahol parkolhatsz  N 46° 30,663' E 18° 24,252' 220 m [GCCSIZ+parkoló] . A csárda háta mögött már látszik a nagy fekete fakereszt, amely mellett vezet lefelé a szekérút a domboldalban a Szentkútig. Már messziről látszik a kis vadgesztenye-liget és a fehér épületegyüttes:  N 46° 30,473' E 18° 24,093' 185 m [GCCSIZ+kápolna] Egy kis szerencsével nem keveredsz a vonuló birkanyáj útjába. Másik megközelítés, ha a vasútállomástól indulsz, és negyedórás sétával felkapaszkodsz a célig a Szakály és Hőgyész közötti szőlőhegyen.
A kápolnától pár lépés lefelé a Szentkút, bőséges, hideg vizével:  N 46° 30,461' E 18° 24,116' 185 m [GCCSIZ+forrás].

Csicsópuszta a Kapos völgyében, a Szakály melletti szőlőhegy oldalában található. A hagyomány szerint Csicsó község a középkorban is búcsújáró hely volt; szent kútját remeték őrizték. A török pusztítás után a környékre német telepesek is költöztek. Újra létesült a remeteség, 1731-ben költözött ide Szabados Fülöp miskei zarándok. Ő a forrás mellett kis cellát épített magának, kápolnával. A mai csicsói templomot 1745-ben építtette Mercy-d'Argenteau gróf (Claudius Florimond Mercy belga főúrnak, aki az egész környék földesura volt, a fogadott fia) a Szentháromság és Szűz Mária tiszteletére. A templom egyben az ő temetkezési helye is. A család emlékére nemrég egy nagy keresztet állítottak a kápolnához vezető út mellé. Szabados Fülöp kis cellája helyén épült még a 18. században a kétszintes remetelak. A remeteség később megszűnt, de a remeték emlékét máig tisztelik; Remete Szent Antal szobra előtt a kápolnában a búcsúsok gyertyát égetnek.
A betelepült németek magukkal hozták óhazájukból a Segítő Szűz Mária kegyképének másolatát (Mariahilf) , amit itt helyeztek el.
Az itt élő két nemzet saját hagyományait folytatta: a magyarok a csodás gyógyulásokat és segítségnyújtást a Szentháromságnak és a forráskút vizének, a németek pedig a Mária-képnek tulajdonították. Búcsús ünnepeiket is külön tartották. A németek búcsús ünnepe Mária nevenapja (szeptember 12.), a magyaroké Szentháromság vasárnapja. Ez utóbbi középkori gyökerű: elsőként Kálmán király rendelte el a Szentháromság napjának ünneplését (pünkösd utáni első vasárnap); Európa többi részén csak évszázadok múlva, a nagy járványok nyomán vált ünneppé. Érdemes megjegyezni, hogy a környékbeli falukból a II. világháború után kitelepített németek helyére költöző bukovinai csángómagyarok mély vallásosságuk ellenére nem kapcsolódtak be a búcsújáró hagyományokba.

A Segítő Szűz Mária-kultusz
A kultusz egy festmény köré épült. Idősebb Lucas Cranach német festőóriás 1514-ben alkotta az Eleusza-típusú Mária-képet, amelyet 1611-ben János György választófejedelem ajándékozott Lipót osztrák főhercegnek, aki passaui püspök volt. A képnek tulajdonított csodák és egy látomás alapján épült az 1627-ben felszentelt passaui Mariahilf templom, ahol azóta folyamatos a zarándokok áradata. A kép 1683-ban vált az iszlám terjeszkedés elleni harc jelképévé, amikor I. Lipót német-római császár, egyúttal magyar és cseh király valamint III. (Sobieski) János lengyel király seregei Bécs alatt szeptember 12-én legyőzték a túlerőben lévő Kara Musztafa seregét. A csata előtt a győzelemért I. Lipót e kép előtt imádkozott, míg III. János a częstochowai Szent Szűz kegyképénél. Ennek alapján XI. Ince pápa szeptember 12-ét Mária nevenapjaként iktatta be ünnepként, tiszteletére épült a bécsi Mariahilf templom is. Évek során a kép másolatok és változatok mintájául szolgált, amelyek főleg német nyelvterületen széles körben terjedtek; hazánkba elsősorban német telepesek útján kerültek. Az érdeklődők itt olvashatnak főleg a hazai vonatkozásokról.

A népi emlékezet a Szentkút eredetéről
Az eredetmonda több változatát is lejegyezték.
A középkori eredetet homályban hagyja az a monda, amely szerint a 18. században disznókonda túrta itt ki Szűz Mária jeggyűrűjét (más változat szerint a szobrát), a túrás helyén fakadt a csodatévő forrás. A forrásnál ma is látható a Fájdalmas Anya kisméretű szobra.
Még több csodás elemet idéz fel az andocsiak legendája.
Andocs maga is hírneves búcsújáró hely ("öltöztetős Szűz Mária"). A legenda szerint angyalok menekítették át egy éjszaka Kalocsáról Mária kápolnáját és szobrát Andocsra a törökök elől, a mohácsi vészt megelőző években. Az angyalok átszállítás közben itt, Csicsón pihentek meg, de hajnalra így is Andocsra értek. Az andocsi zarándokok évente felkeresték a csicsói szent helyet, gyalogos fogadott zarándoklatuk állomásai: Andocs, Gerézdpuszta, Szorosad, Törökkoppány, Koppányszántó, Nagykónyi, Pári, Szakály, Csicsó - ez egybeesik a kápolna csodás átszállításának útvonalával. Az andocsi zarándoklatok 100. évében, 1936-ban hozták ajándékba és helyezték el a kápolna falán az andocsi Szűz Mária képét.
A kalocsaiak is számon tartják a csodás eseményt, ők viszont már több évszázada évente zarándokolnak Andocsra Csicsót is érintve az "Ő Szűzanyájukhoz". Andocs azóta is megkülönböztetett tisztelettel fogadja Kalocsa zarándokjait.

Szakály
A közeli Szakályon található építészeti és történelmi érték a község temploma, amely a Mindenszentek tiszteletére épült; szentélye még a 15. századi gótikus templom maradványa:  N 46° 31,459' E 18° 22,923' 150 m [GCCSIZ+templom]. Régészeti leletek alapján Szakály földjén korai kelta település feküdt. Magáról a községről IV. László király idejéből vannak írott dokumentumok. Szakállyal szemben, a jelenlegi malom környékén terült el a nyomtalanul elpusztult, korábban jelentős Csernéd, amely 1351-től 1543-ig, a török invázióig a megyegyűlések színhelye volt. Vele együtt pusztult Szakály is, amely a későbbi betelepítéseknek köszönhetően új életre kelt. A községben a Rákóczi utca 340. sz. alatt volt található a tájház, amely az egykori népi építészetet és életmódot mutatta be. Sajnos ma már csak a ládaoldal fotói őrzik az emlékét...

Kapcsolódó geoláda: GCANYA (Andocs)
Állapot: kereshető

KRW értékelés (217 db): környezet: 4.45 rejtés: 4.36 web: 4.66 átlag: 4.49

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
+
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
+
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Gyöngyi1979 2022.01.15 15:10 - Megtaláltam
Megtaláltuk! 2022/11
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.16]

Ambró 2022.01.14 14:25 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.5]

marti98 2022.01.02 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Szép helyen van!! [Geoládák v3.12.1]

Skali&Margó 2021.12.05 11:50 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.24
OK!

Horváth Edit 2021.11.23 14:59 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

20211123_150059 
S13 2021.11.15 12:41 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.69
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

Ákos68 2021.11.14 14:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 3.03
Köszi a rejtést szép kis templom

Barbidzsiii 2021.10.24 13:55 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

fatibi1 2021.09.26 12:06 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

griffs 2021.09.25 14:04 - Megtaláltam
A hőgyészi ládától gurultam le ide. Hangulatos és nyugodt hely.

czombosedit 2021.09.05 16:03 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.85
Egyértelmű a leírás. Könnyen megralálható. A környezet gyönyörű.

IMG_20210905_161659IMG_20210905_155352
IMG_20210905_155438 
Gyömi 2021.09.03 15:34 - Megtaláltam
Köszönjük!

ambrus207 2021.07.20 20:22 - Megtaláltam
Diósberényben dolgozom a héten, hoztam bringát. Nagyon kellemes túra volt áttekerni Hőgyészbe, láttam három őzikét, sólymot, gyönyörű tájat. Meseszép a kápolna környezete is, finom a víz a forrásban.
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! geoláda nélkül ide se jutottam volna el:) [Geoládák v3.11.3]

NPLranger 2021.06.22 12:00 - Megtaláltam
Megvagy!!!
:)))
Köszi

Totht737 2021.05.29 17:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

BRita72 2021.05.29 17:48 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Ricsi 77 2021.05.26 19:02 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.39
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! :) [Geoládák v3.8.3]

Ajtony 2021.05.08 11:29 - Egyéb
Köszönet Liberty-nek néhány gyönyörű fotóért, amelyeket a ládaoldal kiegészítéseként felhasználhattam, ezek a felújítás eredményét és az új létesítményt (Lourdes-i barlang) mutatják.

gnkata83 2021.05.03 20:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 1.00
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]

Emerich63 2021.04.25 16:51 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]
Tolna megyei ládázásunk 7/7.
A nap utolsó ládája, a nap újabb "fénypontja". A csárdától sétálva.
Gondozott hely, frissen nyírt pázsit, nagyon szépen felújított kápolna, szentkút. Érdemes elidőzni e csodás helyen.
A láda rendben a helyén.

20210425_17001020210425_165553
20210425_16571720210425_170037
20210425_17012320210425_165822
Liberty 2021.04.24 15:50 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.59
A ládaoldal képei és a régi logok képei még a 14 évvel ezelőtti állapotot mutatják, most nagyon szép lett a felújított kápolna és a szentkút környezete. Sok szép, fehér színű ernyős sárma virít a rejtek környékén. Az angol köznyelvben betlehemi csillagnak is nevezett ernyős sárma különleges virágaiban április végétől május közepéig gyönyörködhetünk. Ajtonytól már megszoktuk az igényes informatív ládaoldalt és rejtést, ezúttal sem volt másképp. Köszönet a rejtésért.

Hőgyész címerében egy fehér hermelin látható. Ezzel kapcsolatosan a következő érdekességet olvastam:
A falu nevét egy régen elfeledett mesterség ismerőiről, a hölgyészekről kapta. Ezen a vidéken laktak ugyanis a királyság előtti időben a hermelinvadászok vagy régi elnevezésükön a hölgymenyétvadászok. A község címere máig őrzi a múltat: egy szőlőtőke mellett ugró, fehér hermelint, avagy hölgyet ábrázol.
A hölgy szó érdekessége, hogy eleinte csak állatra használták: az ókori görög hiedelemben például úgy tartották, hogy a menyét nimfává képes változni, de a magyar nyelvben is köze volt a menyét szónak a nőkhöz: a menyecske szó is ehhez kapcsolódik etimológiailag.
A hölgymenyét Magyarországon kimondottan a hermelint jelentette. Későbbi neve az örmény pelles Armeniae szóból eredt, ami prémet jelentett. A legdrágább szőrméket sok országban csak a nemesek vagy az uralkodók viselhették, nálunk azonban muszlim források tanúsága szerint a lánykérésben is fontos szerepet kaptak. A legények a honfoglalás korában hófehér prémmel fizettek a menyasszonyért.

Hőgyész címere
andika1 2021.04.22 10:52 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.81
Megtaláltuk.
Köszönjük a lehetőséget. Andika
[g:hu+ 2.6.10]

András04 2021.04.19 13:05 - Megtaláltam
.

Csabiq 2021.04.11 19:15 - Megtaláltam
HEURÉKA! Köszönöm a rejtést! Az egyik legszebb kápolna és szentkút, amit eddig láttam. Gyönyörűen felújítva és rendben tartva. A logfüzet betelt, de szerencsére volt nálam egy Ajtony által legyártott bianco füzet, úgyhogy kicseréltem. [Geoládák v3.10.3]

Zsuqrika 2021.04.11 19:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.3]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (382 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]