FAQ
1819. Hajmáskér (GChajm)

Tiszti épület

Tiszti épület

A kastély elölről (Forrás: Viztorony.hu)

A kastély elölről (Forrás: Viztorony.hu)

Valamikori pompájában (Forrás: Viztorony.hu)

Valamikori pompájában (Forrás: Viztorony.hu)

A kastély bejárata

A kastély bejárata

Kastély hátulról

Kastély hátulról

A messziről látható torony

A messziről látható torony

Katonás csigalépcső (Forrás: Viztorony.hu)

Katonás csigalépcső (Forrás: Viztorony.hu)

Víztorony

Víztorony

Katonai temető

Katonai temető

Kilátás a temetőből

Kilátás a temetőből

Madártávlatból

Madártávlatból
Szélesség N 47° 8,591'
Hosszúság E 18° 1,285'
Magasság: 178 m
Megye/ország: Veszprém
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.09.15 18:20
Megjelenés időpontja: 2007.09.16 12:46
Utolsó lényeges változás: 2016.12.18 07:10
Utolsó változás: 2021.09.11 09:24
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: lelcache + Zsé + Lili + Bambusz
Ládagazda: lelcache
Nehézség / Terep: 2.0 / 1.0
Megtalálások száma: 1207 + 3 sikertelen + 23 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 1.5 megtalálás hetenteA geoláda nincs bejelentve a www.geocaching.com-on. Ne tegyél bele nemzetközi Travel Bug-ot!!!


Waposoknak:
A láda egy kisebb méretű (15x11x6 cm) műanyag konyhai doboz, ami a település határában található katonai temetőben van elrejtve, természetes környezetben. Megtalálás után menjetek be a faluba is, mert az igazi látványosság, amiért a láda született ott található. Kérem a rejteket az eredeti minőségben állítsátok vissza!


ÉS MOST BŐVEBBEN:

Köszönet Regős Tamás pilótaoktató barátomnak a légifelvételekért!

Veszprémből Budapestre menet, a 8-as út bal oldalán egy impozáns kastélytornyot lehet látni. Sokszor megcsodáltuk már távolról, de a nagy rohanásba soha nem álltunk meg megnézni, hogy pontosan mi is lehet ez. Gondolom sokan vagyunk ezzel hasonlóan, pedig érdemes megnézni, hogy mit is rejt ez a kis település, mert érdekes történelme és épületei vannak. Ezért határozatunk úgy, hogy egy geoládával titeket is meginvitálunk ide!

Hajmáskér a középkor óta magyarok lakta község, amely Veszprémtől 13 kilométerre keletre, a Séd folyó völgyében terül el. Oklevelekben Keer (1343), Hadmasker (1424), Haymaskér (1702) néven szerepelt. A helynév előtagja a hagyma szóból származó nyelvjárási hajmásból, az utótagja pedig a Kér törzsnévből származik. Ez azt jelenti, hogy őslakói a honfoglaló hét törzs egyikéhez, a Kérhez tartoztak.

A falu lakossága a XVIII. században 379, 1857-ben pedig ezer fő. A nagyobb mértékű gyarapodás a századforduló után, a monarchia katonai kiképző tüzérségi főiskolájának megszervezésével függ össze. A községben 1945-ig nyolcszáz - kilencszáz főt foglalkoztató hadiüzem is működött. A település lakossága 1989-től 1999-ig megduplázódott. Jelenlegi lélekszám: 3060 fő (2006. február havi állapot).

Az öthektáros területen fekvő, háromszintes, összesen hatezer négyzetméter alapterületű kastély 1906-ban, az Osztrák-Magyar Monarchia idején császársági és királyi tüzérségi "lövőiskolának" építették. Ezzel végleg intézményessé vált a vidék évszázados katonai jellege. A tüzérségi lövőiskola, lőtér, a "tábor" és létesítményei a monarchia állítólag legnagyobb katonai telepének, egy valóságos modern városnak a megteremtését jelentették, ami feltétlenül hatott a falu népének életére, mindennapjaira és mentalitására is. Az akkoriban 1300 lakosú településen három év alatt egy modern városrész született, ahol több ezer katonát helyeztek el. Akkori mércével mérve a tábort kiválóan felszerelték. A parkot fákkal ültették körül, kialakítottak egy mesterséges tavat is íves fahíddal. Igaz, a falulakók nem sokat élvezhettek mindebből, hiszen ők a területre csak a csendőrségtől kapott igazolvánnyal léphettek be. Külön érdekesség, hogy az itteni hadifogoly tábornak saját papírpénze is volt!
A második világháború megpecsételte a kastély sorsát. 1944-ben megjelentek a németek, majd 1945 után az oroszok. Utóbbiak évtizedes jelenlétét a falakon látható cirill betűs feliratok miatt tagadni sem lehetne, ám a falakba vésett "írásos emlékek" az itt történt átalakításnak és pusztításnak csak egy csekély részét jelentik. A templomból mozit csináltak, a lovardából színháztermet, a tavat feltöltötték, a kastély köré pedig emeletes házakat építettek. Egy utasítás miatt pedig -mely szerint minden fának nyolc méter magasnak kell lenni- gyakorlatilag tönkretették szinte az egész parkot.

Az országból való kivonuláskor az első szovjet katonai szerelvény Hajmáskérről indult. A laktanya felszámolásakor nemcsak a szovjetek és a berendezés tűnt el. Vittek mindent, még azt is, ami le volt betonozva. Az 1989 óta üresen álló épület, 1998-ban került az önkormányzat tulajdonába, miután az ÁPV Rt.-nek nem sikerült rá vevőt találnia. Kiderült, hogy a többhektáros terület mindössze egy helyrajzi számon szerepel, a térképeken pedig hol fehér foltként, hol pulykatelepként, hol pedig libafarmként van nyilvántartva.

Az Önkormányzat eddig nem tudta eladni a kastélyt és a Műemlékvédelmi Felügyelőség nem tud mit tenni az épülettel, hiszen a katonai jelleg miatt az ingatlanok nem minősülnek műemléknek. Több befektető is érdeklődne, ám a kastély belső kialakítása nem a legszerencsésebb. Ezenkívül a falu határában elterülő lőtér is megmaradt, amit a honvédség ma is használ. A környéken állandó hadgyakorlatok zajlanak, ami nem kis zajjal jár. A honvédségi hasznosítással is próbálkoztak, de ők sem látnak benne fantáziát. A különböző pályázatokon nyerhető pénzek nem elegendőek, ráadásul az általában követelt önrész is hiányzik. Ráadásul a kastély bejárata előtt ötvennégy lakásos társasház és étterem áll, melyeket az ideális hasznosításhoz le kellene bontani.Bár a láda hagyományos, mégis rövidke sétára bíztatlak benneteket. Parkolónak a kastély háta mögötti hatalmas placcot javaslom ( N 47° 8,965' E 18° 1,557' 192 m [GChajm+parkoló]), de igazából itt nincsenek parkolási problémák, bárhol megállhattok. Érdemes megnézni a első képen is látható tiszti épület maradványait, ami még romos állapotában is nagyon szép ( N 47° 8,762' E 18° 1,421' 184 m [GChajm+tiszti épület]). Fő látványosság a "kastély" ( N 47° 8,897' E 18° 1,575' 192 m [GChajm+kastély]), mely teljesen körbejárható. A közelben található az ország egyik legszebb víztornya is ( N 47° 9,152' E 18° 1,839' 210 m [GChajm+víztorony]), amelyről ITT olvashattok részletesebben. A víztorony kívülről meglepően jó állapotban van, de a belseje már az enyészeté. A víztorony tudomásom szerint magánterületen áll, de a terület nincs lezárva, és semmilyen magánterületre vonatkozó táblát sem látni, ezért szerintem közel lehet hozzá menni fényképezni. A megközelítést a ( N 47° 9,018' E 18° 1,836' 200 m [GChajm+víztorony start]) ponttól javaslom. Érdemes sétálgatni a kastély hatalmas parkjában és megtekintésre javaslom (márcsak a láda miatt is :-D) a falu határában található szépen rendben tartott katonai temetőt is, ahol békében nyugszanak egymás mellett több nemzet katonafiai (német, szerb, orosz stb.).

A láda egy kisebb (15x11x6cm) konyhai műanyag doboz, az imént említett katonai temetőben várakozik a megtalálókra. A temető szépen karbantartott! Kérlek titeket, hogy ezt az állapotot mi se változtassuk meg! Géstíges: a adál űrűs géstétös nebépezök nabgássagammezs! Kérlek, a rejteket adó objektummal finoman bánjatok! Köszi!

FIGYELEM! Az összes épület romos, omladékos állapotban van, ezért azokba bemenni életveszélyes! Mindenhol kint van a figyelmeztető tábla, hogy a romok 5 méteres környezetében tartózkodni tilos! Kérlek titeket, hogy saját érdeketekben ezt ne hagyjátok figyelmen kívül.

Kellemes időtöltést kívánunk!

(Forrás: Hajmáskér weblapja, Víztorony.hu)

És aki még ennél is többet szeretne tudni, az ne habozzon elolvasni ezt a blogot! (Köszönöm viragk-nak a cikket.)

Aktuális hírek: A kastélyt az Önkormányzat jelenleg 60 millió Ft-ért, a hozzá tartozó 5 hektáros területet pedig 100 millió Ft-ért árulja pályázat keretében. A 2007 júliusában lezárul pályázat ismételten eredménytelen lett. Most zárt pályázaton próbálják értékesíteni, de ha ismét eredménytelen lesz ez is, akkor megint lehetőség nyílik majd rá, hogy akár Ti is megvásároljátok! Hajrá! :-)

Ládakarbantartások, ládaellenőrzések listája
2021.09.04
2016.12.18
2016.07.20 Köszönöm Szabó família segítségét!
2011.08.28
2010.08.16
2010.05.20 Köszönöm nogacsalad segítségét!
2009.03.21
2008.09.21
2008.05.30
2007.10.14
Állapot: kereshető

KRW értékelés (718 db): környezet: 4.40 rejtés: 4.51 web: 4.62 átlag: 4.51

+
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
-
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Malni 2022.11.24 12:06 - Megtaláltam
Megvagy láda, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Korigumi 2022.11.20 13:12 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Jeje1 2022.11.13 15:22 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 2.30
Megtaláltam!

Barnabas_Balatoni 2022.11.06 15:19 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 4 átlag: 3.83 súly: 2.95
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Zsoland 2022.11.01 11:30 - Megtaláltam
Ezt is megtaláltuk, köszönjük. [Geoládák v3.12.10]

Kertész család 2022.10.29 13:00 - Megtaláltam
Lélegzetelállító és egyben megdöbbentő élmény is volt ez a hely. Nagy kár, hogy a pusztulás a sorsa. A katonai temető viszont nagyon gondozott. Köszönjük a rejtést.

Leslie33 2022.10.10 14:13 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

meske 2022.10.09 11:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Balka 2022.10.09 11:28 - Megtaláltam
Köszönjük a rejtést!
Balka, Meske, Ákos

Tintás 2022.10.08 15:15 - Megtaláltam
Megtaláltuk, el sem tudtuk képzelni hogy hova lehet itt rejteni de nagyon ötletes volt. [Geoládák v3.12.10]

Pogánypeti 2022.10.04 09:48 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.32
Megtaláltam, köszönöm a lehetőséget! [g:hu 1.6.4]
A ládát könnyedén megtaláltam, rendben a helyén figyel.
Köszi a rejtést! :)

antonia03 2022.10.01 18:30 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

papa71 2022.09.30 14:57 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.18
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Anfibu 2022.09.17 12:08 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Xorbit 2022.09.17 12:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 3.5 átlag: 3.83 súly: 3.55
Nagyon jópofa volt a láda 'tartószerkezete'. Kicsit kellett keresgélni, de pontos korrekt rejtés végső soron!
Köszi a munkád és a rejtést! :)

MSzisz 2022.09.11 16:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

wicky1 2022.09.11 10:41 - Megtaláltam

Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ottgyuri 2022.08.09 14:54 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

ttgreg 2022.07.31 13:21 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.11
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

Ténia 2022.07.31 09:58 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.7]

bitecsalad 2022.07.24 17:25 - Megtaláltam KRW környezet: 3 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.17 súly: 1.90
Jó a csapat!

Pancsi15 2022.07.23 16:00 - Megtaláltam
Tetszett a temető és a rejtés is, köszönjük!

FTom 2022.07.23 16:00 - Megtaláltam
A temető szép és rendezett, és a település régi épületei innen, távolról nézve jól mutatnak. Közelről szemlélve, sajnos többnek is eléggé lehangoló az állapota.

Kroo 2022.07.18 12:32 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést.

Fringilla és Kuglóf 2022.07.14 11:29 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (1233 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]