FAQ
1782. Csomakőrös (Erdély) (GCKCSS)

Kovásznai székelykapu

Kovásznai székelykapu

Református templom

Református templom

Emlékház

Emlékház

Kőrösi Csoma Sándor szobra

Kőrösi Csoma Sándor szobra

A falu központja

A falu központja

Szélesség N 45° 49,085'
Hosszúság E 26° 10,360'
Magasság: 597 m
Megye/ország: Románia
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.08.19 18:00
Megjelenés időpontja: 2007.08.23 22:01
Utolsó lényeges változás: 2022.11.19 13:04
Rejtés típusa: Hagyományos geoláda
Elrejtők: DBotond
Ládagazda: DBotond
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.0
Megtalálások száma: 57 + 1 sikertelen + 1 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.1 megtalálás hetente

A geoláda megtekinthető a geocaching.com-on is.


A ládába TravelBug helyezhető.

WAP
Ládakarbantartás 2022 08. 02. Rejtek: Úttól nem messze, fenyőfa tövében. Köszönet KálmánCsaládnak
Kőrösi Csoma Sándor szülőfaluja.
A székely falu 1904-ben változtatta a Kőrös nevet a falu nagy szülötte iránti megbecsülés jeléül Csomakőrösre. Csoma emlékének megörökítését Pákéi Sándor József országgyűlési képviselő emelte országos üggyé, ő kezdeményezte a névváltoztatást. Lakói hajdan szitakészítéssel, ma inkább forgácskalapok (anyagában a szalmához hasonló, de valójában hosszú gyaluforgács, háncs) készítésével foglalkoznak. A kőrösi kalapokat nyárfa gyalulása során (egykor kézzel, ma már géppel gyalulják) keletkezett forgácsból készítették. Szükség szerint szélesebbre vagy keskenyebbre gyalulták a forgácsot, ezt összefonták, megkötötték, majd varrógéppel megvarrták belőle a kalapot. Általában a felső résszel kezdték, ezt kifordították, majd úgy varrták tovább. Különböző méretű kalapokat készítettek, a forgácsot néha színezték is.

Csomakőrös 1968-tól közigazgatásilag Kovászna városhoz tartozik. Tőle 3 km-re délre, 560 m magasan települt a Zágon felé vezető 121E jelzésű megyei út mentén A hegyláb és a völgysík érintkezésénél terül el, a Felső-háromszéki-medence déli sarkában. A hegylábi falutól északra a Kőrösi domb (567 m), délre pedig a Tölgyeshavas (627 m) emelkedik. Közte folyik el a Kőrös-patak (a Köztetőről ered), mely Páké közelében bal oldalilag ömlik a Kovászna-patakba. A Kőrösi-patak szintén a kárpáti homokkőbe mélyül. Völgyének felső szakaszán a Varga-malom működött. A Szurduk nevű helyen hajdanában vasat bányásztak. Keletre a Pilíske (920 m), délkeletre a Papolci köz (1318 m), előtte a Hegyes-vész (1040 m) emelkedik. Délre a Tölgyes havas (656 m) hegynyúlvány, majd délnyugatra, Páké felé, a Nagytó határrész húzódik. Csomakőrös egykoron a kovásznai járás, majd 1941 -tői az Orbai járás települése volt.

Látnivalók
A református templomon az 1779-es évszám a templom építésének kezdetét jelzi. A toronytestet takaró kis gótikus bejáró azonban a 18. századinál korábbi eredetre vall. Kónya Ádám szerint az egyenes záródású, kelet felé enyhén keskenyedő kis szentély alapzata a sokkal ősibb építményekre jellemző. Véleménye szerint már a 14. század közepe táján is állhatott itt templom. Átalakítások időpontjai: 1779, 1815-1830.
A műemlék templomban Csoma-táblák tekinthetők meg. Az egyházközség anyakönyve 1764-ből maradt fenn, s ide jegyezte be Fazekas Gábor prédikátor Körösi Csoma Sándor 1784. április 4-i megkeresztelési napját. Kádár László professzor azonban kétségbe vonja, hogy ez a Csoma Sándor valóban a nagy kutatóval azonos. Csoma születési évét több kortársi adattal egybehangzóan 1789-re teszi. Az anyakönyvből azért maradhatott ki, mert a határőrségre kényszerített székelyek - a lelkészek hallgatólagos támogatásával - igyekeztek kivonni a fiúgyermekeket a nyilvántartásokból. Csoma szüleinek 1784-ben leánygyermekük született.
Középkori templomról nincs adat. A 18. században már anyaegyház. Katolikus lakói a reformáció idején reformátusok lesznek, s azóta is csak református egyháza van.

A falu központjában, a templom közelében, Körösi Csoma Sándor mellszobrát láthatjuk, Orbán Áron szobrászművész alkotása (1972). A kultúrotthonban, az emlékszobában az állandó jellegű Csoma-kiállítás tekinthető meg. Könyvek, térképek, faragványok és emlékszalagok láthatók. A nagy tudós születésének 215. évfordulójára az 1990-ben megalakult Körösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület és a Körösi Csoma Sándor Alapítvány emlékmúzeum felállítását kezdeményezte. Az emlékház építése befejezés előtt áll, az emlékmúzeum alapjainak lerakása is folyamatban van.

A felszegi Csoma-diófák  N 45° 49,388' E 26° 9,438' 556 m [GCKCSS+diofak](évszázados fák, természeti emlékek) annak a háznak a kertjében állnak, ahol Csoma gyermekkorát töltötte. A szülőházat sajnos lebontották.

Kőrösi Csoma Sándor 1784. április 4-én született a Háromszék megyei Körösön. Tanulmányait Nagyenyeden folytatta. Majd tanár lett a nagy hírű Bethlen kollégium költészeti osztályában. Már ekkor gondolt arra, hogy beutazza Ázsiát. 1815 - 1818-ig a göttingai egyetem hallgatója volt, egyik tanára ott is buzdította ázsiai utazásra. Terve az volt, hogy Oroszországon keresztül jut el Kína északi részébe .

1819-ben indult el Ázsia felé. Uticéljáról így írt:
"... elhagyván hazámat, kelet felé megyek ... egész életemet oly kutatásokra szentelem, melyek egykor az európai tudós világnak átalában és különösen saját históriánk némely homályos factumainak felvilágosítására szolgálandanak."

1822. márciusában már Lahorban volt, ahonnan Szrinagárba, Kasmír fővárosába ment, innen tovább indult Ladak fővárosába Lehbe. Júliusban találkozott William Moorcroft angol kormánymegbízottal, aki rábeszélte, hogy tanulmányozza a tibeti nyelvet. Kőrösi Csoma Sándor ekkor lemondott további útjáról, s a tibeti nyelvet és kultúrát kezdte el tanulmányozni.

1822-ben egy perzsául is tudó tibetitől tanulta a tibeti nyelvet. 1823. júniusától 1824. októberéig Zangla kolostoráben tanulta a beszélt és írt nyelvet egy lámától, s megismerkedett a tibeti irodalom főbb műveivel is. 1831. májusában visszatért Kalkuttába, magával vitte valamennyi tibeti könyvét is. Itt az Ázsiai Társaság könyvtárosa lett, s munkája ellátása mellett jutott ideje szótárának és nyelvtanának sajtó alá rendezésére is. 1832 decemberére készült el a tibeti-angol szótár, a tibeti nyelvtan és egy buddhista terminológiai szótár is.

1834 januárjában nyomtatták ki a szótárat és a nyelvtant. Az 1834. októberében Pesten megjelent JELENKOR így írt: "Kőrösi Csoma, az isméretes magyar utazó, ... Calcuttába költözött ... itt egy tibeti szókönyv nyomtattatásával foglalkozott .. A' munka 351 lapnyira terjed ... a czím csupán tibeti nyelvű ... fordítása így hangzik: Kisérlet egy tibeti és angol szótárhoz Bande Sangs-RGyas Phun-tsogs zangskári zárdához tartozó tudós Láma segítségével elkészítette Körösi Csoma Sándor székely-magyar Erdélyországból Kanumban a Himaláyák hegyei között tartózkodása alatt, India és Tibet határán, 1827-1830 években." Ezzel a munkájával teremtette meg a tibetológia tudományát, szótárát az azóta megjelent valamennyi szótár és nyelvtan felhasználja. Kőrösi egy levelében így írt céljáról: "A sanskrit és tibeti irodalmak széles tért tárnak fel előttem az emberiség történetének tanulmányozására. Lelkesedésem még mindig ugyanaz, a mi volt akkor, a midőn először terveztem és elhatároztam, hogy keletre jőjjek ..."

1835-ben elindult, hogy megkeresse a magyar őshazát, 1837 telén tért vissza eredménytelenül Kalkuttába. 1837-1842 között ismét az Ázsiai Társaság könyvtárosa.

1842 februárjában útnak indult, márciusban ért Dardzsilingbe, de maláriával fertőződött meg, és április 11-én meg is halt. Haláláról az 1842. július 13-i JELENKOR így írt : "Kőrösi Csoma Sándor hazánkfia a' magyar tudós társaság lev. tagja nincs többé! F. évi april elején Tibetbe utazta közben Dardzsilingben láz lepte őt meg, melly munkás és hazánkra díszt árasztó életének april 11kén véget vetett Kalkuttából Lassza felé intézett utjában! Béke fölötte!"
Forrás: INTERNET
Állapot: kereshető

KRW értékelés (32 db): környezet: 4.25 rejtés: 4.11 web: 4.43 átlag: 4.26

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
+
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
+
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
+
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
+
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
+
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
+
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


S13 2022.11.22 11:12 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.81
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.12.10]

carmin 2022.09.23 15:05 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést.
[g:hu+ 2.9.12]

IMG_1295IMG_1296
IMG_1298IMG_1305
kobcikrajci 2022.08.21 13:08 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.9.12]

KálmánCsalád 2022.07.24 12:59 - Megtaláltam
Háromszékben töltött csodás napok alatt ide is sikerült eljutnunk.
Mivel a ládához vezető út beépítésre került, rejtővel egyeztetve, egyesületi dobozzal újrarejtettük.

20220724_161507rejtek fa középen
Marton Zoli 2022.03.18 08:23 - Egyéb
Piros kereszt
Mint ládadoki a geoládát utolsó logjai vizsgálata alapján és a rejtő inaktivitása miatt betegre állítottam.
Ha van rá lehetőséged, kérlek javítsd!
További tudnivalók a beteg ládákról: https://geocaching.hu/documents.geo?id=ladadoki
Email-t küldtem a rejtőnek.


yoko95 2022.02.10 16:42 - Megtaláltam
Sajnos a ládát nem találtuk meg. A helyszín gyönyörű. [Geoládák v3.12.6]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2022.03.10 10:45]

20220210_15002920220210_150026
20220210_15002320220210_145826
20220210_14545620220210_145115
DSS és Szandra 2021.10.24 17:00 - Megtaláltam
Hosszú keresés után sem sikerült megtalálni a dobozt. A kis tisztáson azóta építkeznek, de gond nélkül átjutottunk most még. Kérjük a képek alapján a találat elfogadását. Köszi a rejtést! :)

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2022.01.30 06:29]

Dsc00268Dsc00269
DSC00270 
Paul 2021.08.07 15:30 - Megtaláltam
Félórás keresés után sem találtam facsonkot.
Kérném a képek alapján az elfogadást.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

[Jóváhagyta: geocaching.hu, 2021.09.07 16:43]

Screenshot_20210807-153427_Geoldk.jpgGCKCSS_20210807_153905
GCKCSS_20210807_154817 
Göde 2021.05.28 16:54 - Megtaláltam
Újabb kincs a tarsolyban. Köszönöm. [g:hu 1.6.7]
Zuhogó eső, csermely helyett 3 méter széles rohanó sárga áradat.
Köszönöm Ládagazda segítségét.

Invictus3 2019.07.24 17:29 - Megtaláltam
Megvan, köszi!
Szabokarnykaval és Szabo Judittal, meg további 5 emberrel találtuk meg, 1,5 óra keresés után. A koordináták nagyon pontosak, a vétel viszont rossz de ha egyszer elkapod a jelet, odavezet :)
Elrejtésre nem adok pontot, mert látszik, hogy a láda beteg volt, a föld alá bekerült, de kiástuk és újrarejtettül- erről töltök fel fotókat. Jó keresgélést mindenkinek :)

P90724-183543P90724-183550
szabokarnyka 2019.07.24 17:28 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 5 web: 3 átlag: 4.00 súly: 1.00
Hosszas kutatas utan a kis csaladunkkal sikerult megtalani. Neheznek tunt de igy visszatekintve eleg evidens ha az ember hasznalja a szurkeallomanyat

Szabo Judit 2019.07.24 17:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Dipi 2018.08.13 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.5.4]

KunPi 2018.06.26 15:10 - Megtaláltam
Kerékpáros találat. Köszönöm a lehetőséget. Gc kupa. [g:hu 1.5.4]

Péter60 2018.05.23 10:35 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.48
Gyors találat, nem igazán ragadott meg a helyszín.

Strombus 2018.05.23 10:14 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3.5 web: 3 átlag: 3.50 súly: 4.48
Patakon átevickéltünk, ládát egy érdekes üregben megtaláltuk, majd a semmi különös diófákat is megnéztük.
Mivel a hely nem sokat mutatott, igyekeztem a ládaoldalban örömemet lelni, de a forrás megjelölések nélkül összeollózott szöveg sajnos nem összefésült, viszont elavult és ellentmondásos, ráadásul van amiről túl keveset ír, van amiről túl sokat - a helyesírási hibák mellett.
Kőrös-patak - Kőrösi-patak
kis gótikus bejáró - Középkori templomról nincs adat
Csoma születési évét több kortársi adattal egybehangzóan 1789-re teszi. - Kőrösi Csoma Sándor 1784. április 4-én született
Az emlékház építése befejezés előtt áll, az emlékmúzeum alapjainak lerakása is folyamatban van. - 11 évvel a láda megjelenése után is?
Csoma táblák = Csoma Sándor emléktáblák

Nem tudtam, mik azok a forgácskalapok. Mivel ez helyi sepcialitás, gondolom, mások is vannak ezzel így. "A forgácsfonás és forgácskalap-készítés Csomakőröshöz kötődő foglalkozás, amely a 20. század első negyedében honosodott meg a faluban. A forgácsfonók nyárfából forgácscsíkokat gyalultak le, melyeket az asszonyok natúr színben vagy megfestve összefontak. A kalapvarró asszonyok ezeket a lapos fonatokat körkörösen egymás mellé csavarva a szélüknél összevarrták.
Napjainkban egyre kevesebben vannak, akik ismerik és folytatják ezt a jellegzetes helyi foglalkozást."

Webber 2017.08.07 20:44 - Megtaláltam
Meglett.

Cerberus 2017.08.07 20:44 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.33 súly: 4.34
Megtaláltuk! Erdélyi autós geotúra keretében Ashmelia és Webber társaságában. 9/16

Köszönjük a rejtést!

Ashmelia 2017.08.07 20:44 - Megtaláltam
Meglett! :) [g:hu 1.5.3y] [wapon beküldött szöveg]

sz.v.endre 2017.07.28 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.66
A XXVI EKE Vándortábor ezen vidéken való tartózkodás során ez is meglett, kösz a rejtést...!

emmerwald 2017.04.19 16:00 - Megtaláltam
A láda sikeresen előkerült a földlyukból. Köszönjük az invitálást!

GYEZegzug 2016.10.03 14:07 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 4.07
Füzetet kell majd cserélni.Köszi szépen a lehetőséget.

IMG_7721IMG_7722
bmarianna 2016.08.03 19:28 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.50 súly: 3.39
bmarianna és HA8LCA

tarsolyos 2016.07.29 14:20 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.99
Köszi

eltájoló 2016.07.09 10:23 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.89
Nagyon tetszik ez vidék. Érdemes volt ide eljönni. Köszönet a rejtésért.


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (59 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]