geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1792. Kerékpárral a Tisza-tó körül (GCTIKO)

Az útvonal

Az útvonal

Madártávlat (fotó:Sheffer J)

Madártávlat (fotó:Sheffer J)

A tó felületének 45% szabad víztükör

A tó felületének 45% szabad víztükör

Új veszélyt jelző tábla

Új veszélyt jelző tábla

Csúcsforgalom

Csúcsforgalom

Násztánc

Násztánc

Feketególyák

Feketególyák

Jégmadár

Jégmadár

Vízitök

Vízitök
Szélesség N 47° 30,505'
Hosszúság E 20° 32,366'
Magasság: 87 m
Megye/ország: Jász-Nagykun-Szolnok
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.08.22 00:00
Megjelenés időpontja: 2007.08.28 23:15
Utolsó lényeges változás: 2019.03.16 22:17
Utolsó változás: 2021.04.02 12:23
Rejtés típusa: Multi geoláda (1H+3V)
Elrejtők: Attibati
Ládagazda: Attibati
Nehézség / Terep: 2.0 / 2.5
Úthossz a kiindulóponttól: 65000 m
Megtalálások száma: 513 + 1 sikertelen + 18 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.7 megtalálás hetente


WAP:

Négy pontos multi láda.
1. Az orvosságos dobozt egy közvetlenül a vízparton álló fa 1.5 méter magasan levő üregében találjátok. Nem kell bemenni a bozótba!
2. Láda a töltés védett oldalán, az erdő széle közelében. Ne a földön keresd. Pótjelszó az útelzáró kapun több példányban és a gát lábánál levő sorompón.
3. Az ismertető táblán a negyedik - lila alapon - található objektum nevének utolsó két betűje.
4. Az adott koordinátán található objektumon levő - nagyobb - tábla 4. szavánal első betűje, utosó szavának 4. betűje és első szavának harmadik betűje.

A jelszó összeállításának módját lásd a leírásban.

WAP vége

A tó története:

A Kiskörei Vízlépcső és Öntözőrendszerei főműveinek megépítését az 1960-as évek közepén határozták el, mégpedig az Alföld öntözési rendszerének fejlesztéseként. Fő célja a vízkészlettározás és az Alföld vízhiányos területeire, elsősorban a Nagykunságba, a Körösök völgyébe és a Jászságba való gravitációs vízátvezetés feltételeinek megteremtése volt. A megvalósítás tervezett 3 üteméből 2 meg is valósult. Elsőként 1973-ban a kijelölt meder vízszintjének emelése, majd II. ütemként1978-ban a tározó 1,5 m-es elárasztása.
Ekkor azonban a természet közbeszólt, s olyan csodálatos vízivilágot hozott létre, hogy a harmadik ütemre (további 1,5-2 m-es vízszintemelés) már nem került sor.
Az 1978 óta eltelt időszakban, a tervezettnél alacsonyabbra duzzasztott vízszint következtében, az összefüggő, nyílt vízfelületek helyett egy változó vízmélységű, 40%-ban nyílt, 40%-ban vízinövényzettel fedett vízfelület, és 20%-ban cserjékkel, erdőkkel borított szárazulatok, szigetekkel tarkított táj alakult ki. A Kiskörei-víztározó rendeltetése hamarosan átértékelődött, s így megszülethetett Magyarország második legnagyobb, 127 négyzetkilométer területű tava.
A Tisza-tó felbecsülhetetlen szolgálatot tett a 2000. évi tiszai ciánszennyezés következményeinek felszámolása tekintetében is. A tóban - amely a szennyezés ideje alatt hermetikusan el lett zárva a Tiszától - ugyanis megmaradt a Tiszában őshonos halak állománya , így a szennyezés levonulása után lehetővé vált a tiszai élővilág újratelepítése.
Egy tó, mely más tóval össze nem hasonlítható, hiszen keresztül folyik rajta a Tisza, s amely az eredeti koncepció szerinti vízkészlet biztosítása mellett mára teret biztosít a víziturizmus ágainak gyakorlására, s mindemellett egyedülálló természeti érték is egyben.
A tó keleti területe, a Tisza-tavi Madárrezervátum a Hortobágyi Nemzeti Park részeként 1999-óta a Világörökség része kulturális táj kategóriában. Az ornitológusok, s a természet iránt csak amatőrként érdeklődők számára is igazi kincseket rejt ez a terület, ahol szervezett csónaktúrák keretében több mint 200 madárfajt figyeltek már meg. A madarak iránt érdeklődők számára különös érték az itt fészkelők szelídsége, a vonuláskor itt időző madarak tömegei, és az azok között előforduló ritkaságok mint a jégmadár, bakcsó, üstökösgém, kis kócsag, nagy kócsag, fekete gólya, nyári lúd, küszvágó csér, fattyúszerkő, vagy a függőcinege.
A tó középső része Magyarország legnagyobb összefüggő horgászkezelésű vize, igazi horgászparadicsom. A pecásokat az éve minden szakában csábítja ez a táj, hiszen hol a hideg és mély Tisza folyó, hol a sekélyebb, gyorsan melegedő medencék kínálnak kedvező fogási lehetőséget
A tó déli, 14 négyzetkilométeres, összefüggő Abádszalóki-öble - Európában egyedülállóan- a motoros sporteszközök számára engedélyezett vízfelület, s így a vízisportok kedvelőinek paradicsoma
2007 augusztusában adták át a tavat megkerülő kerékpárút Poroszló és Kisköre közötti 2. szakaszát, amely 300 millió forintos EU támogatással épült meg. Ezzel a tó Poroszló-Kisköre- Tiszafüred közötti töltésén egybefüggő kerékpárút jött létre (eltekintve egy strand és egy kemping miatti lezárástól).

Az útvonal:

A teljes kör mintegy 65 kilométer hosszú, szintemelkedés - leszámítva a gátra való néhány le-fel hajtást - nincs.

Az útvonalat - amelynek trackje innen letölthető - én Poroszlóból Kisköre felé indulva jártam be. Poroszló főutcáján számos parkolási lehetőség áll rendelkezésre pl.  N 47° 38,640' E 20° 39,215' 110 m [GCTIKO+Parkoló]

A kerékpárutat a  N 47° 38,443' E 20° 39,194' 110 m [GCTIKO+Kerékpárút] pontban érhetjük el. Az útvonal végig - nagyrészt - a Tisza-tó töltésén halad. A gáton csak kerékpárral és gyalogosan lehet közlekedni, a gépkocsi behajtáshoz engedélyre van szükség. Ennek ellenére gyakran tünnek fel gépkocsik az útvonal nagy részén.

Az útvonal mellet, Sarud közelében épített madárvártát is találunk, ahol zavartalanul megfigyelhetjük a tó élővilágát, kis szerencsével még rétisast is megpillanthatunk. Sarud település egészen a töltésig ér, itt csónakkölcsönzőt találhatunk. Sarud magasságában a camping miatt el kell hagynunk a kerékpárutat egy rövid szakaszon. A terelő útvonal fatáblákkal jelzett úton vezet.

A multi első pontját a település határában, a  N 47° 36,050' E 20° 37,961' 98 m [GCTIKO-1] koordinátájú pontban levő orvosságos dobozban. A doboz a parttól néhány méterre álló fa odújában található. Nem kell bemenni a bozótba!
A ládát - amely a jelszó 2. részét tartalmazza - Kisköre határában, a töltés védett oldalán, az erdő szélén rejtettem el, kb. 2 méter magasságban keressétek.  N 47° 30,505' E 20° 32,366' 87 m [GCTIKO-2].
Kiskörén a duzzasztómű gátján kerékpárral korlátozás nélkül, gépkocsival csak engedély birtokában lehet áthajtani. A forgalmat jelzőlámpa szabályozza, a gáton megállni tilos. Az engedélyeket biztonsági őrök ellenörzik.

A Kisköre-Abádszalók-Tiszaderzs-Tiszafüred közötti Tisza bal parti árvízvédelmi töltésen az átmenő forgalmat kizáró, de a kerékpár út forgalmát és a horgászhelyek megközelítését nem akadályozó sorompókat helyeztek el. Zárási helyek: Abádszalók, Nagykunsági zsilip - Tiszaderzs, szivattyútelep - Tiszaszőlős, gátőrház - Tiszafüred-Örvény, Tiszai kertsor.

Abádszalók előtt ismét el kell hagynunk a strand miatt a kerékpárutat és a település szélső , a gáttal párhuzamosan futó utcáján folytatjuk utunkat. A multi 3. pontját a  N 47° 28,846' E 20° 35,534' 98 m [GCTIKO-3] pontban találjátok Itt a negyedik, lila alapú táblán található objektum nevének utolsó előtti (3/1) és utolsó betűjét (3/2) jegyezzétek fel.

Tiszaderzs településtől mintegy három kilométerre halad el a kerékpárút de érdemes megtenni ezt a kis kitérőt mivel három kastélyt , Árpád-kori romkertet (GCREND láda) valamint az Árpád utcába befordulva a tavat kereshetjük fel.
Mielőtt beérnénk Tiszafüredre, a tó fokozottan védett területének a határán meg kell keresnünk a multi utolsó, 4. pontját a  N 47° 34,312' E 20° 41,932' 98 m [GCTIKO-4]. Az itt található objektumon levő - nagyobb - tábla 4. szavának első betűjét (4/1) , utosó szavának 4. betűjét (4/2) és első szavának harmadik betűjét (4/3) kell feljegyeznetek.

Tiszafüreden több látnivaló is csábít minket, így a Kiss Pál Múzeum, a fazekas tájház és a csárdamúzeum.
A kerékpárút sajnos nem öleli teljesen körül a tavat. Amennyiben a kiinduló pontra, Poroszlóra szeretnénk visszajutni a forgalmas 33 sz. főutat kell igénybe venni vagy vonattal szállíthatjuk vissza a kerékpárokat.
Az útvonal nagy részéről gyönyörű kilátás nyílik a tóra.

A jelszó

A jelszó egy értelmes szó, bár valószínűleg soha nem hallottátok. Mielőtt megpróbálkoznátok a bejelentéssel, ellenőrzésképpen írjátok be a Googleba.

Az útközben feljegyzett betűkből a leírásban jelölt hivatkozások segítségével (pl. 3/1 jelentése a harmadik ponton levő elsőként definiált betű) a következőképpen kapjátok a jelszót :

1/1 , 1/2 , 3/1, 3/2, a ládában található jelszórészlet, 4/1, 4/2, 4/3.
A jelszót ékezetek nélkül kell megadni.

Kérem, hogy a multit csak kerékpárral vagy gyalog teljesítsétek.

Ládatörténelem:
2014.09 A ládát a sorozatos eltünések miatt elhoztam a szabadstrandról és egy kevésbé szem előtt levő helyen, Kisköre határában rejtettem el.
2016.05.01 Az első pont elveszett mikroládáját pótoltam.
2018.03.16 Az eltűnt dobozt a régi helytől mintegy 20 méterre pótoltam. Több pótjelszót is kihelyeztem.
2021.04.01 Az első ponton az elveszett mikroládát pótoltam.
Állapot: kereshető
2 játékos jelölte kedvenc ládájának

KRW értékelés (280 db): környezet: 4.82 rejtés: 4.61 web: 4.74 átlag: 4.72

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
+
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
-
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


kivancsifancsi 2021.09.11 16:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.45
Kellemes, meleg őszi időben úgy döntöttünk, hogy megkerüljük bringával a Tisza tavat. Csatlakozott hozzánk Zoli, mekett és Juci, így remek társaságban telt el a nap.
A tókerülés közben ennek a régóta halogatott multinak is a végére jártunk. Nagyon jó a bringaút a tó körül, remek családi program kerekíthető egy kerülésből. Nem túl hosszú, gyerekekkel is könnyen teljesíthető. Köszönöm az invitálást.

Fidorka 2021.09.11 16:30 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

Bendínó 2021.09.11 16:30 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

geoládászok 2021.08.30 16:08 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.92
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]
Tiszafüredről dél felé indulva tekertük körbe a tavat, tehát a pontokat fordított sorrendben kerestük meg.
A rejtésekkel minden rendben. Köszönjük!

20210830_124958IMG_20210830_115250
20210830_12514120210830_150934
20210830_161920IMG_20210830_131549
IMG_20210830_151006IMG_20210830_162417
Mr. Fülixáj 2021.08.28 16:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.94
Biciklis kessertúra a Tisza-tó körül Jonigts-sel 8.

Isteni fincsi napunk volt ma.
Harmadmagammal körbetekertük a Tisza-tavat, közben 8 ládát találtunk meg, +1-et előtte, és 6-ot hazafelé menet. Így összesen 15 találattal gazdagodtam ma.
A táj hangulata magával ragadó. Csak kell találni egy eldugott helyet, ahová nem jut el a városi csürhe. Ilyet mondjuk elsősorban vízi járművel érdemes. Legközelebb ide jövünk, hozok magammal egy ketyerét ami úszik és rá lehet tenni a bringát.

TFTC Fülix. [Geoládák v3.3.2]

Jonigts 2021.08.28 16:05 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 3 web: 3.5 átlag: 3.50 súly: 2.92
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Kellemes kis tekerés volt a Tisza-tó körül. Csodás idő volt, pont tekeréshez jó napos idő.
Pár másik ládával együtt kb. 90 km volt a kör.

IMG_20210828_170142IMG_20210828_163307
IMG_20210828_162933IMG_20210828_162905
IMG_20210828_154218IMG_20210828_154142
IMG_20210828_154132IMG_20210828_152138
IMG_20210828_123726IMG_20210828_111922
szaatt 2021.08.26 15:21 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

SzZita 2021.08.23 14:00 - Megtaláltam
Megtaláltam.
Köszönöm a lehetőséget.
[g:hu+ 2.7.14]

Atom82 2021.08.22 12:52 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

deniko93 2021.08.19 11:54 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 2.41
Megtaláltuk , köszönjük a rejtést! Csodaszép a kilátás, és jólesően el is fáradtunk a biciklikör végére. 1. ponthoz kicsit be kellett mászni a fák közé, de szerencsére a horgászoktól elég távol. Nem buktunk le. :) 2. ponton a pótjelszó nem lett meg sajnos, így be kellett mászni a dzsumbujba, de ott meglett néhány pókhálót és szúnyogcsípést összeszedve. Érdemes úgy készülni, hogy az odavezető utat illemhelynek is használták páran... A 3. és 4. pont már jó kis levezetés volt az elsők után. [Geoládák v3.11.3]

Laci és Timike 2021.08.18 11:48 - Megtaláltam
Szuper jó volt!
Köszönöm a rejtést!

Ferkókoma 2021.08.16 21:15 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Természetesen kerékpáros tó kerülés közben!
[Geoládák v3.11.3]

Sánta8 2021.08.15 16:14 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

kazevo 2021.08.14 15:05 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Nboti10 2021.08.12 18:40 - Megtaláltam
Megtaláltam balkri5-tel.
TFTC!

balkri5 2021.08.12 18:40 - Megtaláltam
Megtaláltam Nboti10-zel. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.7]

Sziszi76 2021.08.12 15:01 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

RepasZoltan 2021.08.12 14:40 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 2.79
Bringával teljesítve, köszi a rejtést.

Bojsza család 2021.08.11 11:15 - Megtaláltam
Nagyon jól sikerült életünk első tókerülős bringázása. Reggel öt után indultunk Tiszafüredről, hogy jó ütemben a keleti parton a nagy meleg előtt letudjuk Kisköréig a távot. Tehát a pontokat visszafelé kezdtük el megkeresni. Szerencsére ma pont felhősebb volt az ég, de így is ropogósra sültünk a végére. Poroszlón betértünk a rétesházba egy hideg limonádéra és sok-sok rétesre ebéd gyanánt.
A 3. pontnál már át lehet menni bringával a strand területén (az összes strandon a tó körül), így ez már kerülő a töltésről.
A 2. pontotnál adtuk fel először, a növényzet miat, maradt a pótjelszó. Az 1. pontnál viszont semmit sem találtunk, pedig mindenhova benéztünk. Kérdés, hogy az utánunk érkezők megtalálták, vagy ők is kitalálták a jelszó hiányzó részét?
Mindenesetre sikerült ez is!
köszönjük a rejtést.

PSX_20210811_140433PSX_20210811_140648
PSX_20210811_140745PSX_20210811_141340
PSX_20210811_141528PSX_20210811_141715
Klari2006 2021.08.08 16:14 - Megtaláltam
Tisza-tó kerülés közben.
Az utolsó ponton nem találtuk meg a jelszórészletet, köszönjük a rejtő segítségét.

EVANDU 2021.07.31 17:03 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4 átlag: 4.00 súly: 3.43
Elso Tisza tavi bringazas soran meglett a 4 allomas es a jelszo.
A 2. ponton levo lada is megvan, csak tul kell jutni a pokokon.

kar, hogy a pecasok a sok emberi uruleket es koszos wc papirt szetdobaljak maguk korul. Eleg gusztustalanok :-(

fodor8peter 2021.07.26 16:47 - Megtaláltam
A tókerülés jó móka volt, sikerrel teljesítettük. Az 1. jelszórészlettel sokat bajlódtunk, elhittük, hogy nem kell bemenni a bozótba. De be kell!! Ezért feltúrtam a két szomszédos horgászhely összes odúját, ami elég gusztustalan volt... volt ott minden. A koordináta egyébként pontos, a két horgászhely között félúton törj a rétről be a fák közé és megleled a mikroládát!

Medve75 2021.07.22 19:35 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

PervaiSDG 2021.07.21 19:38 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! Egri nyaralás Esztivel tókör [Geoládák v3.11.3]

Böbe Baba 2021.07.21 18:00 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.10.5]


A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (532 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]