geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1874. Az Ecsedi-láp (GCALAP)

az Ecsedi-láp a lecsapolás előtt

az Ecsedi-láp a lecsapolás előtt

A Fűvészkert bejárata

A Fűvészkert bejárata

rekonstruált láprészlet

rekonstruált láprészlet

szivattyútelep a Nagy-vájás és a töltés szögletében

szivattyútelep a Nagy-vájás és a töltés szögletében

gőzgépek

gőzgépek

vízelvezető csatorna

vízelvezető csatorna

a Csicsós-lápon 1.

a Csicsós-lápon 1.

a Csicsós-lápon 2.

a Csicsós-lápon 2.

a Csicsós-lápon 3.

a Csicsós-lápon 3.

a lápi élet "kellékei"

a lápi élet "kellékei"

Helytörténeti kiállítás

Helytörténeti kiállítás

Helytörténeti kiállítás udvara

Helytörténeti kiállítás udvara

Helytörténeti kiállítás udvara 2.

Helytörténeti kiállítás udvara 2.
Szélesség N 47° 51,357'
Hosszúság E 22° 23,757'
Magasság: 112 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.10.21 16:00
Megjelenés időpontja: 2007.10.27 21:58
Utolsó lényeges változás: 2016.05.15 18:29
Utolsó változás: 2017.03.12 20:26
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: bluemonday
Ládagazda: Hegedüs Zsuzsa
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2500 m
Megtalálások száma: 115 + 4 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


A ládát 2016.05.01-én örökbe fogadtam.
2016.05.15-től kereshető.
2017.03.12 a mikroláda pótolva a második jelszó részlettel.Két pontos multiláda:
1.)láda: 6*10 cm-es henger a tujában lévő fehér oszlop tövében, benne az első jelszó részlet és a logbook tollal apró ajándékokkal.
2.)mikroláda, fedett kerékpártároló bal hátsó részén 2 m magasan, a második jelszó részlettel.


A ládába TravelBug helyezhető.


Az örökbefogadás után két pontosra változtattam a három pontos multi ládát.
Egyrészt azért mert az utóbbi két három évben akik keresték a ládát nagyot csalódtak a hosszú út után, hogy a harmadik ponton nem találták a lápot. Sajnos az újra láposítás nem valósult meg, a terület magántulajdonban van kényszer művelés alatt. Így csak az látható, hogy ezen a területen volt régen a láp. Az odajutás sem volt egyszerű a hosszú földúton, ami vagy sáros vagy poros.
Az oldalon meghagyom a koordinátákat és a leírást aki szeretné felkeresni annak legyen lehetősége megkeresni a helyet.

Egy mára gyakorlatilag teljesen eltűnt tájegységet szeretnék bemutatni. Számtalan történelmi esemény, mese, babona, néphagyomány - sajátos életforma és gazdag élővilág kapcsolódik a Láphoz.
Kialakulásának legfőbb oka az volt, hogy a Szatmári síkság legalacsonyabb részein, a Szilágyságból eredő Kraszna elvesztette a medrét, az eredeti vízmennyiségnek csak a töredéke jutott a Szamosba.
Első felmérői 432 km2-nek határozzák meg - a lápmedence akkor még egységes méretét, majd a XIX. század közepétől; a Nagy-láp (Nagyecsedtől délre) és a Kis-láp ( Nagyecsed, Kocsord, Györtelek között) alkotta, közöttük helyezkedett el a Nagy-vájás.

Élet a lápon

Nem véletlen, hogy a Láp szélén számos település keletkezett, mivel az jó menedéket kínált az ellenség támadása elől. Kivétel volt Nagyecsed, amely a mocsárnak a szárazföldhöz legközelebb eső két szigetén épült fel, így stratégiailag egyedülálló erősséggé nőtte ki magát. Belső szigetein, magaslatain, földművelésre is alkalmas területei is kialakultak, de ez csak néhány család megélhetését biztosította. A többség főleg kisebb háziállatok tartásával, csíkászattal, halászattal foglalkozott. A szigetek között sok helyen létrejött az ún. ingóláp, melynek felszínét pázsit alkotta, alatta a vízmélység 1-4 m között váltakozott.

A lecsapolás (újraláposítás?)

1711 után, a vár lerombolásával, a terület katonai jelentősége megszűnt. A környék uradalmai nem látták hasznát a láp létének és hamarosan tervek születtek a lecsapolására.
1894-ben gr. Károlyi Tibor vezetésével létrejött Nagykárolyban, az Ecsedi-láp lecsapoló és Szamos bal parti Ármentesítő és Belvízszabályozó Társulat, amely nagyszabású munkákkal csatorna és töltéshálózatot építetett, ami által a lápot tápláló kül-és belvizek el lettek vezetve. A kiöntést pedig a Szamos bal és a Kraszna jobb partján épült töltések akadályozták meg. A torkolatig új Kraszna meder készült. Lassan felszámolták a lápot. Az elmúlt száz év alatt bizonyossá vált, hogy a gyenge termőképeségű belvizes talajon, nehéz gazdaságosan jó terményt előállítani, ezért előkészítő munka folyik az Ecsedi-láp részleges rehabilitációjára.

A Fűvészkert

A Füvészkert magánkezdeményezésből jött létre, kialakítását az ugyanezt a nevet viselő egyesület végzi.
A kis kiterjedésű arborétumban helyi és hazai növénytársulásokat és egy érdekes kiállítást láthatunk az Ecsedi-lápról, ezen kívül egy pálma és állatház ill. vadállatmenhely is megtekinthető.
A füvészkertbe csak az iskolán keresztül lehet bejutni, ami hétvégén zárva van. Így a füvészkertbe való bejutáshoz, be kell jelentkezni a lent látható számon, bejelentkezés esetén szívesen megmutatják.
Iskola bejárata:  N 47° 51,552' E 22° 23,219' 116 m [GCALAP+waypoint].
Keresendő pontot azért nem raktam ide még alternatív lehetőségként sem mert hétvégén a füvészkert bejárata sem közelíthető meg.
Ennek ellenére a láda célja, még mindig a Füvészkert meglátogatására tett kezdeményezés lenne, így aki teheti, ne hagyja azt ki.
Látogatásunkat előre jelezzük Somlai Tibornak,
a (30) 231-5801 számon
, aki a láp rehabilitációjával foglalkozó vízügyi szakember és az egyesület vezetője.

Szivattyútelep

A első pont  N 47° 51,357' E 22° 23,757' 106 m [GCALAP-1]láda, (a töltésre a  N 47° 51,736' E 22° 23,281' 120 m [GCALAP+crossing1]pontban kell felmenni) benne a jelszó első részével. A szivattyútelep a lecsapolás munkálatainak egyik tárgyi emléke. A szabályozási terv fontos része volt, hogy a belvizeket hogyan vezessék le, mivel a belvizes időszak gyakorta egybeesett az árhullámmal. 1914-ben csapadékdús hónapok voltak, több mint 40.000 Ha termőföld került víz alá, ezért a lecsapolást végző társulat egy a víz kiemelésére szolgáló létesítmény építését határozta el. Az épület a Kraszna gátja és a Nagy-vájás szögletében helyezkedik el. A szivattyúkat gőzgépek hajtották és villamosenergia előállítására alkalmas kivitelben épült meg. Az ipari műemlék hivatalosan 8-16 óráig látogatható, de általában van a közelben valaki, aki meg tudja mutatni.

A Csicsós-láp
 N 47° 49,971' E 22° 25,511' 116 m [GCALAP+waypoint]
Csicsós-láprészben, amely a hajdani Nagy-láp egyik legépebb maradványa.
Megközelítése: (személygépkocsival nem ajánlom.) Gyalog és biciklivel a gáton. Jó idő esetén esetleg lehet próbálkozni autóval is, de az utak nagyon rosszak: szivattyútelepnél a sorompó előtt balra fordulunk, majd a híd előtt  N 47° 51,487' E 22° 23,921' 115 m [GCALAP+crossing2] jobbra és kb. 5,5 km megtétele után a zsilipháznál  N 47° 50,215' E 22° 24,823' 118 m [GCALAP+Dam] balra térünk, innen már csak néhány száz métert kell megtennünk (a csatorna jobb partján induljunk el). Mivel a gátra személygépkocsival felhajtani tilos, esős időben vagy télen, csak a gyalogos vagy kerékpáros megoldás jöhet szóba.
A töltésen haladva, néhány km megtétele után egy fákkal benőtt "domb" mellett haladunk el  N 47° 50,279' E 22° 25,724' 118 m [GCALAP+waypoint] , itt tárták fel a kora Árpád-korban épült sárvár-dombi monostort. A kutatások után a romokat visszatemették, míg az értékesebb leletek egy része a helyi múzeumba került.  N 47° 51,930' E 22° 24,160' 114 m [GCALAP+múzeum]

A terület mérete kb. 200 hektár, amely kiindulási helye lesz a láp visszaállítását célzó tervnek.
Mélyebb pontjain állandó vízborítás lehet, a magasabbakon pedig ideiglenes elöntés. Körülötte megfelelő védőzónát is kialakítanak, amely lehet füzes vagy gyékényes, esetleg zsombékos rét. A határon túli Bekek-lápnál (Börvely mellett) is felmerült a rekonstrukció gondolata, csakúgy mint az összefüggő lápterületek kialakítása is.

A láp élővilága a lecsapolás következtében végzetesen megsérült, így az eredeti állapotot teljesen visszaállítani már nem lehet. A növények közül jellemzőek a sásos, kákás, nádas és zsombékos társulások, a nyílt víztükrökön a sulyom és a tavirózsa.
Ismét lehetőség nyílik arra, hogy egy vízimadarakban gazdag terület jöjjön létre. A láp jellegzetes hala volt a réti csík, amely népélelmezési szerepet is betöltött és a lápi póc, amit főleg takarmányozásra használtak. Máig jelentős mocsári teknős populáció él a környéken.

A második pont  N 47° 51,951' E 22° 24,181' 112 m [GCALAP-2] a Berey József Helytörténeti Gyűjtemény udvarára került, ami bármikor szabadon látogatható. Elkezdődött a kialakítása egy látvány pásztor tanyának egy rekonstruált láp részlettel. Az épületben két érdekes és igényes (a láppal kapcsolatos és régészeti) kiállítást tekinthetünk meg.
A nyitva tartás: hétfő - péntek 8:00 - 16:00
Előzetes bejelentkezés alapján a nyitvatartási időn túl is látogatható.
Telefon: 30/638 96 52
Múzeum honlapja

Irodalmak:
-TKM Kiskönyvtár 343 - Nagyecsed, Szivattyútelep
-Dankó Imre: Nagyecsed, Ethnica Kiadó, Debrecen, 1994
-Ötvös Zoltán: Feléled a nagyecsedi Csicsós-láp, Népszabadság, 2005 március 31
-Boros Ernő: Száz éve lecsapolták, most részben "visszacsinálják" 1.-2., Szatmári Friss Újság, 2003. március 7 és 8
-Varázsos tájak: A Felső-Tisza vidék, 1997, 185, Nyíregyháza

web page hit counter site login pageGet a free web counter here.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (48 db): környezet: 4.44 rejtés: 4.11 web: 4.39 átlag: 4.31

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


james 2021.10.16 08:18 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
James [Geoládák v3.12.2]

ZiliZoli 2021.10.10 15:00 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.12.2]

dobozipatikus 2021.09.04 16:40 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

smico50 2021.09.02 14:34 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

Páratlanpáros 2021.09.02 14:33 - Megtaláltam
Megtaláltuk, köszönjük a rejtést! [Geoládák v3.11.3]

nazso.oszan 2021.07.20 15:30 - Megtaláltam
Tetszett a töltésen a séta.
A második ponton a mikroládát nem találtuk.
Köszönjük a rejtést.

IMG_20210720_150431IMG_20210720_145925
IMG_20210720_150042IMG_20210720_150115
IMG_20210720_150100IMG_20210720_152825
IMG_20210720_152756 
Judit és Béla 2021.07.15 17:30 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.44
Megtaláltuk.

Sark.Gergő 2021.06.10 18:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Jó helyen volt az 1. láda, tetszett. ;)
A 2. tényleg csak filc. [Geoládák v3.11.0]

BaboesMedve 2021.03.14 06:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.48
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

sirgalahad 2020.10.25 07:16 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.58
Élt itten a lápon póc
Zsombék is volt, pár gombóc
Búvóhely volt az ecsedi
Termett benne hecsedli

lelcache 2020.10.25 07:16 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

20201025-1794420201025-17945
20201025-17946 
kivancsifancsi 2020.10.25 07:16 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.40
Ritkán ládázunk a keleti végeken, ezért már régóta érlelődött az ötlet, hogy pár napos túra keretében minél több ládát gyűjtsünk be ezen a környéken. Most jött el az ideje. Fidorkával, valamint barátainkkal lelcache-sel és sirgalahaddel négyesben egy két napos ládamészárlást tartottunk, aminek esetemben 47 láda esett áldozatul.

30/47: Az lecsapoló zsilip elhagyatottan áll, mára belátták, hogy hülyeség volt. A láda a helyén.

Fidorka 2020.10.25 07:16 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

martonjozseffgy 2020.10.10 14:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.11
Hétvégi csavargós ládázás első találata. Köszi!

20201010_13525720201010_135040
20201010_13470120201010_140352
20201010_14040020201010_140446
kupec 2020.10.09 09:57 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Pumba9 2020.07.16 16:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
1003. láda. Sajnos az első ponton nem találtuk meg a ládát. A második ponton sem találtunk mikroládát, de filccel fel van írva 2 m magasan a jelszó. Otthonról küldök majd egy e-mailt a második pont jelszavával és teszek fel képet is. Szeretném kérni a képek alapján az elfogadását. Köszönöm [Geoládák v3.4.1]

[Jóváhagyta: Hegedüs Zsuzsa, 2020.07.17 10:41]

IMG_20200716_162345IMG_20200716_162959
Mirtt 2020.07.16 16:26 - Megtaláltam
Sajnos a láda továbbra sincs meg, az első ponton is csak fel van írva a jelszó az építményre. Kérnénk a képek alapján elfogadni a találatot! [Geoládák v3.4.1]

[Jóváhagyta: Hegedüs Zsuzsa, 2020.07.17 10:41]

urbanj 2020.06.21 12:30 - Megtaláltam
A kutakkal együtt kerestük a 2 pontot a szakadó esőben. A 2. pont felirata azonnal meglett, de az első ponton nem találtam meg a ládát. Rejtőnek emailt küldtem a jelszórészlettel, kerlek fogadd el az es a megküldött képek alapján.

[Jóváhagyta: Hegedüs Zsuzsa, 2020.06.22 06:57]

Váradi Csaba 2020.04.04 19:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

kisscsaba.repair 2020.04.04 19:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

FogarasiRenáta 2020.02.22 16:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Szabi82 2020.02.22 14:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

kitkat0123 2019.11.16 07:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

R.Guszty 2019.11.16 07:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Liberty 2019.11.16 07:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
East End túra közben, kora reggeli indulással kerestük fel a két helyszínt. A 2. ponton a tároló oszlopán felírt jelszót megtaláltuk, a hiányzó mikróládát petling-el pótoltuk. Sok érdekes információt tudtunk meg a ládaoldal leírásából a lápok kialakulásáról. Nem csak mi keltünk korán, a szivattyútelep közelében már javában folyt a disznóvágás előkészülete, három nagy disznót perzseltek a böllérek. Köszönet a rejtésért.

Nagyecsed címere

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (127 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.

Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]