geocaching.hu geocaching.hu szép kép FAQ/cachikett
   + geoládák ~  |  + megtalálások ~  |  + felhasználók ~  |  + poi ~   |   fórum   |    belépés
  
  
  
 
FAQ
1874. Az Ecsedi-láp (GCALAP)

az Ecsedi-láp a lecsapolás előtt

az Ecsedi-láp a lecsapolás előtt

A Fűvészkert bejárata

A Fűvészkert bejárata

rekonstruált láprészlet

rekonstruált láprészlet

szivattyútelep a Nagy-vájás és a töltés szögletében

szivattyútelep a Nagy-vájás és a töltés szögletében

gőzgépek

gőzgépek

vízelvezető csatorna

vízelvezető csatorna

a Csicsós-lápon 1.

a Csicsós-lápon 1.

a Csicsós-lápon 2.

a Csicsós-lápon 2.

a Csicsós-lápon 3.

a Csicsós-lápon 3.

a lápi élet "kellékei"

a lápi élet "kellékei"

Helytörténeti kiállítás

Helytörténeti kiállítás

Helytörténeti kiállítás udvara

Helytörténeti kiállítás udvara

Helytörténeti kiállítás udvara 2.

Helytörténeti kiállítás udvara 2.
Szélesség N 47° 51,357'
Hosszúság E 22° 23,757'
Magasság: 112 m
Megye/ország: Szabolcs-Szatmár-Bereg
Térképen: TuHu - OSM - GMaps
Koordináták letöltése GPS-be
Közeli ládák
Közeli pontok

Elhelyezés időpontja: 2007.10.21 16:00
Megjelenés időpontja: 2007.10.27 21:58
Utolsó lényeges változás: 2016.05.15 18:29
Utolsó változás: 2017.03.12 20:26
Rejtés típusa: Multi geoláda (2H)
Elrejtők: bluemonday
Felhasználó: Hegedüs Zsuzsa
Nehézség / Terep: 1.5 / 1.5
Úthossz a kiindulóponttól: 2500 m
Megtalálások száma: 108 + 4 sikertelen + 8 egyéb, grafikon
Megtalálások gyakorisága: 0.2 megtalálás hetente


A ládát 2016.05.01-én örökbe fogadtam.
2016.05.15-től kereshető.
2017.03.12 a mikroláda pótolva a második jelszó részlettel.Két pontos multiláda:
1.)láda: 6*10 cm-es henger a tujában lévő fehér oszlop tövében, benne az első jelszó részlet és a logbook tollal apró ajándékokkal.
2.)mikroláda, fedett kerékpártároló bal hátsó részén 2 m magasan, a második jelszó részlettel.


A ládába TravelBug helyezhető.


Az örökbefogadás után két pontosra változtattam a három pontos multi ládát.
Egyrészt azért mert az utóbbi két három évben akik keresték a ládát nagyot csalódtak a hosszú út után, hogy a harmadik ponton nem találták a lápot. Sajnos az újra láposítás nem valósult meg, a terület magántulajdonban van kényszer művelés alatt. Így csak az látható, hogy ezen a területen volt régen a láp. Az odajutás sem volt egyszerű a hosszú földúton, ami vagy sáros vagy poros.
Az oldalon meghagyom a koordinátákat és a leírást aki szeretné felkeresni annak legyen lehetősége megkeresni a helyet.

Egy mára gyakorlatilag teljesen eltűnt tájegységet szeretnék bemutatni. Számtalan történelmi esemény, mese, babona, néphagyomány - sajátos életforma és gazdag élővilág kapcsolódik a Láphoz.
Kialakulásának legfőbb oka az volt, hogy a Szatmári síkság legalacsonyabb részein, a Szilágyságból eredő Kraszna elvesztette a medrét, az eredeti vízmennyiségnek csak a töredéke jutott a Szamosba.
Első felmérői 432 km2-nek határozzák meg - a lápmedence akkor még egységes méretét, majd a XIX. század közepétől; a Nagy-láp (Nagyecsedtől délre) és a Kis-láp ( Nagyecsed, Kocsord, Györtelek között) alkotta, közöttük helyezkedett el a Nagy-vájás.

Élet a lápon

Nem véletlen, hogy a Láp szélén számos település keletkezett, mivel az jó menedéket kínált az ellenség támadása elől. Kivétel volt Nagyecsed, amely a mocsárnak a szárazföldhöz legközelebb eső két szigetén épült fel, így stratégiailag egyedülálló erősséggé nőtte ki magát. Belső szigetein, magaslatain, földművelésre is alkalmas területei is kialakultak, de ez csak néhány család megélhetését biztosította. A többség főleg kisebb háziállatok tartásával, csíkászattal, halászattal foglalkozott. A szigetek között sok helyen létrejött az ún. ingóláp, melynek felszínét pázsit alkotta, alatta a vízmélység 1-4 m között váltakozott.

A lecsapolás (újraláposítás?)

1711 után, a vár lerombolásával, a terület katonai jelentősége megszűnt. A környék uradalmai nem látták hasznát a láp létének és hamarosan tervek születtek a lecsapolására.
1894-ben gr. Károlyi Tibor vezetésével létrejött Nagykárolyban, az Ecsedi-láp lecsapoló és Szamos bal parti Ármentesítő és Belvízszabályozó Társulat, amely nagyszabású munkákkal csatorna és töltéshálózatot építetett, ami által a lápot tápláló kül-és belvizek el lettek vezetve. A kiöntést pedig a Szamos bal és a Kraszna jobb partján épült töltések akadályozták meg. A torkolatig új Kraszna meder készült. Lassan felszámolták a lápot. Az elmúlt száz év alatt bizonyossá vált, hogy a gyenge termőképeségű belvizes talajon, nehéz gazdaságosan jó terményt előállítani, ezért előkészítő munka folyik az Ecsedi-láp részleges rehabilitációjára.

A Fűvészkert

A Füvészkert magánkezdeményezésből jött létre, kialakítását az ugyanezt a nevet viselő egyesület végzi.
A kis kiterjedésű arborétumban helyi és hazai növénytársulásokat és egy érdekes kiállítást láthatunk az Ecsedi-lápról, ezen kívül egy pálma és állatház ill. vadállatmenhely is megtekinthető.
A füvészkertbe csak az iskolán keresztül lehet bejutni, ami hétvégén zárva van. Így a füvészkertbe való bejutáshoz, be kell jelentkezni a lent látható számon, bejelentkezés esetén szívesen megmutatják.
Iskola bejárata:  N 47° 51,552' E 22° 23,219' 116 m [GCALAP+waypoint].
Keresendő pontot azért nem raktam ide még alternatív lehetőségként sem mert hétvégén a füvészkert bejárata sem közelíthető meg.
Ennek ellenére a láda célja, még mindig a Füvészkert meglátogatására tett kezdeményezés lenne, így aki teheti, ne hagyja azt ki.
Látogatásunkat előre jelezzük Somlai Tibornak,
a (30) 231-5801 számon
, aki a láp rehabilitációjával foglalkozó vízügyi szakember és az egyesület vezetője.

Szivattyútelep

A első pont  N 47° 51,357' E 22° 23,757' 106 m [GCALAP-1]láda, (a töltésre a  N 47° 51,736' E 22° 23,281' 120 m [GCALAP+crossing1]pontban kell felmenni) benne a jelszó első részével. A szivattyútelep a lecsapolás munkálatainak egyik tárgyi emléke. A szabályozási terv fontos része volt, hogy a belvizeket hogyan vezessék le, mivel a belvizes időszak gyakorta egybeesett az árhullámmal. 1914-ben csapadékdús hónapok voltak, több mint 40.000 Ha termőföld került víz alá, ezért a lecsapolást végző társulat egy a víz kiemelésére szolgáló létesítmény építését határozta el. Az épület a Kraszna gátja és a Nagy-vájás szögletében helyezkedik el. A szivattyúkat gőzgépek hajtották és villamosenergia előállítására alkalmas kivitelben épült meg. Az ipari műemlék hivatalosan 8-16 óráig látogatható, de általában van a közelben valaki, aki meg tudja mutatni.

A Csicsós-láp
 N 47° 49,971' E 22° 25,511' 116 m [GCALAP+waypoint]
Csicsós-láprészben, amely a hajdani Nagy-láp egyik legépebb maradványa.
Megközelítése: (személygépkocsival nem ajánlom.) Gyalog és biciklivel a gáton. Jó idő esetén esetleg lehet próbálkozni autóval is, de az utak nagyon rosszak: szivattyútelepnél a sorompó előtt balra fordulunk, majd a híd előtt  N 47° 51,487' E 22° 23,921' 115 m [GCALAP+crossing2] jobbra és kb. 5,5 km megtétele után a zsilipháznál  N 47° 50,215' E 22° 24,823' 118 m [GCALAP+Dam] balra térünk, innen már csak néhány száz métert kell megtennünk (a csatorna jobb partján induljunk el). Mivel a gátra személygépkocsival felhajtani tilos, esős időben vagy télen, csak a gyalogos vagy kerékpáros megoldás jöhet szóba.
A töltésen haladva, néhány km megtétele után egy fákkal benőtt "domb" mellett haladunk el  N 47° 50,279' E 22° 25,724' 118 m [GCALAP+waypoint] , itt tárták fel a kora Árpád-korban épült sárvár-dombi monostort. A kutatások után a romokat visszatemették, míg az értékesebb leletek egy része a helyi múzeumba került.  N 47° 51,930' E 22° 24,160' 114 m [GCALAP+múzeum]

A terület mérete kb. 200 hektár, amely kiindulási helye lesz a láp visszaállítását célzó tervnek.
Mélyebb pontjain állandó vízborítás lehet, a magasabbakon pedig ideiglenes elöntés. Körülötte megfelelő védőzónát is kialakítanak, amely lehet füzes vagy gyékényes, esetleg zsombékos rét. A határon túli Bekek-lápnál (Börvely mellett) is felmerült a rekonstrukció gondolata, csakúgy mint az összefüggő lápterületek kialakítása is.

A láp élővilága a lecsapolás következtében végzetesen megsérült, így az eredeti állapotot teljesen visszaállítani már nem lehet. A növények közül jellemzőek a sásos, kákás, nádas és zsombékos társulások, a nyílt víztükrökön a sulyom és a tavirózsa.
Ismét lehetőség nyílik arra, hogy egy vízimadarakban gazdag terület jöjjön létre. A láp jellegzetes hala volt a réti csík, amely népélelmezési szerepet is betöltött és a lápi póc, amit főleg takarmányozásra használtak. Máig jelentős mocsári teknős populáció él a környéken.

A második pont  N 47° 51,951' E 22° 24,181' 112 m [GCALAP-2] a Berey József Helytörténeti Gyűjtemény udvarára került, ami bármikor szabadon látogatható. Elkezdődött a kialakítása egy látvány pásztor tanyának egy rekonstruált láp részlettel. Az épületben két érdekes és igényes (a láppal kapcsolatos és régészeti) kiállítást tekinthetünk meg.
A nyitva tartás: hétfő - péntek 8:00 - 16:00
Előzetes bejelentkezés alapján a nyitvatartási időn túl is látogatható.
Telefon: 30/638 96 52
Múzeum honlapja

Irodalmak:
-TKM Kiskönyvtár 343 - Nagyecsed, Szivattyútelep
-Dankó Imre: Nagyecsed, Ethnica Kiadó, Debrecen, 1994
-Ötvös Zoltán: Feléled a nagyecsedi Csicsós-láp, Népszabadság, 2005 március 31
-Boros Ernő: Száz éve lecsapolták, most részben "visszacsinálják" 1.-2., Szatmári Friss Újság, 2003. március 7 és 8
-Varázsos tájak: A Felső-Tisza vidék, 1997, 185, Nyíregyháza

web page hit counter site login pageGet a free web counter here.
Állapot: kereshető

KRW értékelés (47 db): környezet: 4.43 rejtés: 4.11 web: 4.38 átlag: 4.31

-
történelmi nevezetesség, várrom, épület
-
szép kilátás, érdemes panorámát fényképezni
-
különleges látványosság, helyszín
-
speciális koordináta-érték vagy magasság
+
vízpart, tó/folyó, forrás van a környéken
-
település belterületén van a láda
+
van a közelben (pár száz méteren belül) lakott terület
+
havas, jeges időben, fagypont alatti hőmérsékleten is kereshető a láda
+
nyáron, a legnagyobb kánikulában is ajánlott környék
-
hegyen, csúcson, nagy dombon van a láda (a környékhez képest)
-
megközelíthető járművel néhány száz méteren belül
-
a javasolt kiindulóponttól fél órán belül elérhető
-
mozgáskorlátozottaknak, babakocsival érkezőknek is ajánlott
+
gyerekbarát láda
-
igénybe veszi a cipőt, ruhát a környék (csalános, bogáncsos, sáros)
-
a láda megszerzéséhez sziklát kell mászni (gyerekkel nyakban kizárt)
-
sötétben is érdemes keresni
-
a GPS-t zavaró sűrű erdő, sziklafal, magas épület, stb. van
+
szokatlan méretű/alakú a láda (az ajándékok miatt fontos)
+
el lehet menni kerékpárral a ládáig (vagy látástávolságban hagyható)?
-
GPS nélkül is érdemes megkeresni
+
kereshető egész évben
+
kereshető 24 órában
-
a látnivalóért fizetni kell


Sark.Gergő 2021.06.10 18:28 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést!
Jó helyen volt az 1. láda, tetszett. ;)
A 2. tényleg csak filc. [Geoládák v3.11.0]

BaboesMedve 2021.03.14 06:28 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4 web: 5 átlag: 4.67 súly: 1.48
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.9.6]

sirgalahad 2020.10.25 07:16 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.50 súly: 4.58
Élt itten a lápon póc
Zsombék is volt, pár gombóc
Búvóhely volt az ecsedi
Termett benne hecsedli

lelcache 2020.10.25 07:16 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a rejtést! lelcache

20201025-1794420201025-17945
20201025-17946 
kivancsifancsi 2020.10.25 07:16 - Megtaláltam KRW környezet: 4.5 rejtés: 4.5 web: 4.5 átlag: 4.50 súly: 4.40
Ritkán ládázunk a keleti végeken, ezért már régóta érlelődött az ötlet, hogy pár napos túra keretében minél több ládát gyűjtsünk be ezen a környéken. Most jött el az ideje. Fidorkával, valamint barátainkkal lelcache-sel és sirgalahaddel négyesben egy két napos ládamészárlást tartottunk, aminek esetemben 47 láda esett áldozatul.

30/47: Az lecsapoló zsilip elhagyatottan áll, mára belátták, hogy hülyeség volt. A láda a helyén.

Fidorka 2020.10.25 07:16 - Megtaláltam
kivancsifancsi társaságában

martonjozseffgy 2020.10.10 14:05 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 3.11
Hétvégi csavargós ládázás első találata. Köszi!

20201010_13525720201010_135040
20201010_13470120201010_140352
20201010_14040020201010_140446
kupec 2020.10.09 09:57 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

Pumba9 2020.07.16 16:27 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.00
1003. láda. Sajnos az első ponton nem találtuk meg a ládát. A második ponton sem találtunk mikroládát, de filccel fel van írva 2 m magasan a jelszó. Otthonról küldök majd egy e-mailt a második pont jelszavával és teszek fel képet is. Szeretném kérni a képek alapján az elfogadását. Köszönöm [Geoládák v3.4.1]

[Jóváhagyta: Hegedüs Zsuzsa, 2020.07.17 10:41]

IMG_20200716_162345IMG_20200716_162959
Mirtt 2020.07.16 16:26 - Megtaláltam
Sajnos a láda továbbra sincs meg, az első ponton is csak fel van írva a jelszó az építményre. Kérnénk a képek alapján elfogadni a találatot! [Geoládák v3.4.1]

[Jóváhagyta: Hegedüs Zsuzsa, 2020.07.17 10:41]

urbanj 2020.06.21 12:30 - Megtaláltam
A kutakkal együtt kerestük a 2 pontot a szakadó esőben. A 2. pont felirata azonnal meglett, de az első ponton nem találtam meg a ládát. Rejtőnek emailt küldtem a jelszórészlettel, kerlek fogadd el az es a megküldött képek alapján.

[Jóváhagyta: Hegedüs Zsuzsa, 2020.06.22 06:57]

Váradi Csaba 2020.04.04 19:27 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

kisscsaba.repair 2020.04.04 19:22 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

FogarasiRenáta 2020.02.22 16:47 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

Szabi82 2020.02.22 14:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v3.3.2]

kitkat0123 2019.11.16 07:23 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

R.Guszty 2019.11.16 07:19 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Liberty 2019.11.16 07:18 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 5 web: 5 átlag: 5.00 súly: 4.54
East End túra közben, kora reggeli indulással kerestük fel a két helyszínt. A 2. ponton a tároló oszlopán felírt jelszót megtaláltuk, a hiányzó mikróládát petling-el pótoltuk. Sok érdekes információt tudtunk meg a ládaoldal leírásából a lápok kialakulásáról. Nem csak mi keltünk korán, a szivattyútelep közelében már javában folyt a disznóvágás előkészülete, három nagy disznót perzseltek a böllérek. Köszönet a rejtésért.

Nagyecsed címere
Robogo 2019.11.16 07:18 - Megtaláltam
Megtaláltam. Köszönöm a lehetőséget. [g:hu 1.6.4]

KálmánCsalád 2019.09.21 15:07 - Megtaláltam KRW környezet: 5 rejtés: 4.5 web: 5 átlag: 4.83 súly: 3.20
Köszöni a rejtést a Kálmán Család!
Útban a Szatmár Határok Nélkül találkozóra, tettünk egy kis kitérőt. A szivattyútelep környéke szép, rendezett, de a telepen lévő gépeket majd legközelebb tekintjük meg.
A 2. pontnál nagy volt a forgalom a találkozó miatt, de mivel láda sajna nincs, a feliratot bátrabban kerestük. Közben a Csík zenekar szolgáltatta élőben a "háttérzenét" :)

20190921_15081520190921_150245
VP 2019.08.06 12:30 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.62
Szatmári biciklizések - 3. nap: Penyige - Porcsalma - Nagyecsed - Penyige 85 km
A 2. pontnál még régi info szerepelt a honlapon, így a rejtőtől kértem és kaptam segítséget. Köszönöm.

coteacote 2019.07.21 14:35 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

wirtha 2019.07.21 13:17 - Megtaláltam
Megtaláltam, köszönöm a rejtést! [Geoládák v2.2.5]

Ajtony 2019.07.19 10:16 - Megtaláltam
Zerind HUN társaságában.

Zerind HUN 2019.07.19 10:16 - Megtaláltam KRW környezet: 4 rejtés: 4 web: 4.5 átlag: 4.17 súly: 4.13
A szivattyútelepi láda megvan (elküldtem a jelszórészletet a rejtőnek), a biciklitárolónál hiába kerestük sokáig, nem találtuk a mikroládát. Most olvasom itthon, hogy az egyik megtaláló pótjelszóról írt. Milyen pótjelszó lett volna? Nem is látok erre utalást a leírásban. Szeretnénk kérni az elfogadást.

Egyébként ezen a ládán már 2013-ban is gondolkodtam, hogy meg kellene keresni, de akkor még túl hosszú multiláda volt, mi pedig egy nap alatt sok helyre szerettünk volna elmenni, így inkább akkor meg sem próbáltuk. Most már igen. Érdekes a szivattyús helyszín.

[Jóváhagyta: Hegedüs Zsuzsa, 2019.07.22 05:53]

Itt jártunk. 

A lista az oldal alapbállításának megfelelően nem mutatja az összes bejegyzést (120 db), az összes megjelenítéséhez kattints ide.

Az alapbeállítást (25 db) felülbírálhatja a felhasználói beállítás, amelyet bejelentkezve a felhasználói adatok között tudsz megváltoztatni.


Bejelentkezés név:  jelszó:   [regisztráció]

Felhasználónevedet és jelszavadat a turistautak.hu oldalon is használhatod!

[fejlesztési ötletek] [grafikonok] [szavazások] [jogi tudnivalók] [e-mail] [impresszum]